boğazım iğne gibi batıyor / Boğazda Batma Hissi Neden Olur? Boğazda Batma Hissi Hangi Hastalıklarda Olur? - Sağlık Haberleri

Boğazım Iğne Gibi Batıyor

boğazım iğne gibi batıyor

Yutkunmada Zorluk, Öksürük ve Batma Hissi Sıkıntısı Yaşıyorsanız Dikkat

Ilık su, sarımsak, zencefil ve limon ilaçlara meydan okuyor.

ZENCEFİL-LİMON FARENJİTE SON

Havaların soğumasına bağlı olarak son günlerde farenjit vakalarında artış görülüyor.

Farenjit, boğazda iltihaplanma olarak tanımlanıyor.

Farenjiti oluşturan nedenlerin başında ise virüsler ve bakteriler geliyor.

Boğaz ağrısı, yanma, batma hissi, yutma zorluğu, öksürük, ses kısıklığı ve ateş, hastalığın en önemli belirtileri arasında gösteriliyor.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sezgin Bekdemir, mevsim geçişlerinde hastalığın daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor.

ANTİBİYOTİK YOK

Farenjit tedavisinde antibiyotik önermediklerini söyleyen Bekdemir, şunları söylüyor: Farenjit tedavisinde kesinlikle antibiyotiğin yeri yoktur.

Hastaya genelde telkinlerde bulunuyoruz.

Bol bol ılık su içmesi gerektiğini, pastil ve sprey kullanmasını söylüyoruz.

Antibiyotik tedavisi doğru değil.

ACI TETİKLER

Op. Dr. Bekdemir, sosyal hayatta edinilen alışkanlıkların düzenlenmesiyle farenjitin tedavi edilebileceğini vurguluyor ve vatandaşları uyarıyor: Farenjit oluşumunun yüzde 98'i sosyal yaşam ve viral enfeksiyona bağlıdır.

Farenjitin sebepleri sigara, alkol, düzensiz beslenme ve gastrittir.

Bunun yanında, çok baharatlı, acılı, çok sıcak veya çok soğuk şeyler içmek de farenjiti tetikleyebilir. Sigara en büyük hastalık nedenlerinden biridir.

Biz hastalarımıza sık sık ve az yemelerini tavsiye ediyoruz.

Gece yatmadan saat önce mideyi doldurmanın zararlı olduğunu söylüyoruz.

Çünkü midedeki asit kaçağı da boğaza zarar verebiliyor.

Kilolu kişilerde, reflü yani asit kaçağı daha sık görülüyor.

Asit kaçağı farenjiti tetikleyebiliyor. Bu nedenle hastalarımıza kilo vermelerini öneriyoruz.

BUNLARI TÜKETİN

Farenjit hastalığının tedavisinde doğru beslenme ilaç kadar etkili oluyor. Uzmanlar hastalığa karşı kalkan görevi yapan besinleri şu şekilde sıralıyor:

Sarımsak: Birkaç diş sarımsağı ağızda çiğnemek veya suya katarak içmek farenjite iyi gelir.

Bal: Asırlardır birçok hastalığın tedavisi için kullanılan balın doğal antibiyotik özelliği vardır.

Çok güçlü mikrop kırıcı özelliği olan bal, boğaz iltihabını yok eder.

Zencefil: Mikrop kırıcı özelliği sayesinde solunum yollarını açar. Farenjit riskini azaltır ve tedaviyi hızlandırır.

Zerdeçal: Boğaz ve solunum yollarını mikroplardan temizler. Bir bardak süte yarım çay kaşığı zerdeçal koyun ve iyice kaynatın.

Soğduktan sonra biraz bal ekleyerek günde 3 kere için. Kısa sürede farenjitten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Fesleğen: Magnezyum içerdiğinden dolayı kan akışını hızlandırır.

Etkili antioksidanlar arasındadır. Bu özelliğiyle farenjit hastalığının tedavisinde kullanılır.

Nane: Farenjitten tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlar. Solunum yollarını da açar.

Limon: C vitamini deposu limon, boğazlarda farenjitin neden olduğu tahrişin kısa sürede iyileşmesini sağlar. Boğazı mikroplardan arındırmaya yardım eder.

5 ADIMDA KURTULUN

1- Sigara ve alkolden uzak durun

2- Bol ılık su için, doktorun önerdiği pastil ve spreyleri kullanın

3- Sık sık ve az yemek yiyin

4- Yatmadan saat önce aşırı yemek tüketmeyin

5- Kilo vermeye çalışın

Bu haber defa okunmuştur.

Nefes alırken batma hissi neden olur?

Plörezi, akci&#;erleri çepeçevre saran zarlar&#;n aras&#;nda s&#;v&#; toplanmas&#;yla sonuçlanan hastal&#;klar&#;n genel ismidir. Halk aras&#;nda zatülcenp ad&#;yla bilinir. Her ya&#;tan insanda görülebilir. Tüberkülozdan kansere, kalp yetersizli&#;inden romatizmal hastal&#;klara kadar 50'den fazla nedeni vard&#;r. Ülkemizde de çok görülen akci&#;er hastal&#;klar&#;ndan biri olan plörezinin nedenleri içinde gençlerde tüberküloz, ya&#;l&#;larda ise kanser ve kalp yetersizli&#;i ilk s&#;ralarda gelir. Zatürreenin neden oldu&#;u plörezilere ise her ya&#;ta rastlanabilir. Gelin, nefes al&#;rken batma hissinin nedenlerini uzman gözünden inceleyelim.

PLÖREZ&#;N&#;N BEL&#;RT&#;LER&#;

Plörezinin belirtileri esas hastal&#;&#;a ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;irse de, kuru öksürük, yan a&#;r&#;s&#; ve nefes darl&#;&#;&#; gibi belirtiler tüm hastalarda vard&#;r. A&#;r&#;: Hastal&#;&#;&#;n ilk belirtisi gö&#;üs duvar&#;n&#;n tek bir noktas&#;nda duyulan a&#;r&#;d&#;r. S&#;rtta, gö&#;üste veya gö&#;sün yan taraflar&#;nda olabilir. A&#;r&#;n&#;n en önemli özelli&#;i, derini nefes al&#;rken, öksürürken, hap&#;&#;r&#;rken b&#;çak ucu batar tarzda ve &#;iddetli olmas&#;d&#;r. Nedeni, iltihaplanm&#;&#; akci&#;er zarlar&#;n&#;n solunum hareketleri s&#;ras&#;nda birbirlerine sürtünmesidir. Hasta a&#;&#;r&#;n&#;n en çok oldu&#;u noktay&#; parma&#;&#; ile gösterir. &#;&#;te, bu nokta dinleme aleti ile dinlendi&#;inde frotman ismi verilen özel bir ses duyulur. Bu ses hastalar taraf&#;ndan da i&#;itilebilir ve me&#;in g&#;c&#;rt&#;s&#; veya karda yürürken ç&#;kan seslere benzetilir.

Öksürük:

Plörezili hastalarda kuru bir öksürük de hemen her zaman vard&#;r. Nedeni, akci&#;er zarlar&#;ndaki öksürük refleksi do&#;uran noktalar&#;n uyar&#;lmas&#;d&#;r. Plörezi öksürü&#;ü kurudur, yani hastalar balgam ç&#;karmazlar. Öksürük, a&#;r&#;y&#; art&#;rd&#;&#;&#; için son derece rahats&#;z edicidir. Hastalar öksürürlerken hasta olan taraflar&#;n&#;n üzerine yatarak a&#;r&#;y&#; önlemek isterler.

Nefes darl&#;&#;&#;: Akci&#;er zarlar&#; aras&#;nda biriken s&#;v&#;n&#;n miktar&#;na ba&#;l&#; olarak nefes darl&#;&#;&#; da vard&#;r. Nedeni, s&#;v&#;n&#;n akci&#;erleri s&#;k&#;&#;t&#;rarak hareketlerine engel olmas&#;d&#;r. Nefes darl&#;&#;&#;, önceleri sadece eforlar s&#;ras&#;nda ortaya ç&#;karken, s&#;v&#; miktar&#; artt&#;kça oturur durumda bile nefes darl&#;&#;&#; hissedilebilir. S&#;v&#; miktar&#; çok olan hastalar, s&#;rtüstü yatamad&#;klar&#; gibi, ancak s&#;v&#;n&#;n bulundu&#;u taraf&#;n üzerine yatmakla rahat edebilirler.

Tüberküloza ba&#;l&#; plörezi:

Ülkemizde en çok görülen plörezi nedenidir. Her ya&#;ta ortaya ç&#;kabilirse de, çocuk ve gençlerde daha s&#;k rastlan&#;r. Hastal&#;k kuru öksürük ve a&#;r&#; ile sinsi olarak ba&#;lar. Ço&#;u kez ak&#;amlar&#; ç&#;kan hafif bir ate&#; ve gece terlemesi de vard&#;r. Zamanla i&#;tahs&#;zl&#;k, halsizlik ve kilo kayb&#; gibi belirtiler de ortaya ç&#;kar. S&#;v&#; artt&#;kça nefes darl&#;&#;&#; da görülür. Kesin tan&#; için s&#;v&#;n&#;n incelenmesi yeterli olmay&#;p, akci&#;er zar&#;ndan biyopsi yap&#;lmas&#; gerekir. 9 ayl&#;k tüberküloz tedavisi ile tamamen düzelir.

Zatürreeye ba&#;l&#; plörezi: Her zaman fark edilmese de zatürree geçirenlerin ço&#;unda plörezi de meydana gelir. Bu s&#;v&#; için özel bir tedavi gerekmez, zatürree için kullan&#;lan antibiyotikler bu s&#;v&#;n&#;n da düzelmesini sa&#;larlar. Zatürree tedavisi iyi yap&#;lmad&#;&#;&#;nda veya toplanm&#;&#; olan s&#;v&#;da mikroplar varsa bu tür plöreziler ampiyeme (cerahatl&#; plörezi) dönü&#;ürler. Ampiyemin tedavisi için, gö&#;üs bo&#;lu&#;una ucu içi su dolu kapal&#; bir &#;i&#;eye ba&#;lanm&#;&#; diren konmas&#; ve oradaki cerahat tamamen temizlenene kadar da kalmas&#; gerekir.
Kalp yetersizli&#;ine ba&#;l&#; plörezi: Ya&#;l&#;larda daha çok görülür. Yüksek tansiyon, ayaklarda &#;i&#;me, karaci&#;erde büyüme, çarp&#;nt&#; gibi kalp yetersizli&#;ine ait di&#;er bulgularla birliktedir. A&#;r&#; ve ate&#; belirgin de&#;ildir. S&#;v&#; ço&#;u kez iki tarafl&#; toplan&#;r. Kesin tan&#; için s&#;v&#;n&#;n incelenmesi yeterlidir, biyopsi gerekmez. &#;drar söktürücü ve kalbin kas&#;lmas&#;n&#; kuvvetlendirici ilaçlarla birkaç gün içinde tamamen düzelir.

Kansere ba&#;l&#; plörezi: Ba&#;ta akci&#;er ve meme olmak üzere birçok kanser türünün en çok metastaz (s&#;çrama) yapt&#;klar&#; yer akci&#;er zarlar&#;d&#;r. Bu s&#;v&#; ço&#;u kez kanl&#; bir s&#;v&#;d&#;r. Miktar&#; çok fazla olabilir ve a&#;&#;r&#; nefes darl&#;&#;&#;na yol açar. Kesin tan&#; için s&#;v&#;n&#;n incelenmesiyle yetinmeyip, biyopsi yap&#;lmas&#; uygun olur. Bu hastalar kemoterapi ismi verilen kanser tedavisinden pek yarar görmezler. Önemli olan hastan&#;n rahat etmesini ve kaliteli bir ya&#;am sürmesini sa&#;lamakt&#;r. S&#;v&#;n&#;n tekrar toplanmas&#;n&#; önlemek için, s&#;v&#; tamamen bo&#;alt&#;l&#;p içeriye akci&#;er zarlar&#;n&#;n yap&#;&#;mas&#;na neden olan ilaçlar&#;n verilmesi gerekir.

Mezotelyoma: Akci&#;er zarlar&#;ndan ç&#;kan tümörlerdir. Selim veya habis olan türleri vard&#;r. Habis olanlar&#; çok tehlikelidir ve bilinen bir tedavileri de yoktur. Ülkemizde belirli yörelerde (Diyarbak&#;r, Ürgüp) topraktan ç&#;kar&#;lan ve köylülerin badana yapmakta kulland&#;klar&#; asbest (amyant) isimli mineral mezotelyoman&#;n en önemli nedenidir. Bu köylerde adeta salg&#;nlar halinde mezotelyomal&#; hastalara rastlanmaktad&#;r.

Viral plörezi: Özellikle gençlerde görülür. Akci&#;er zarlar&#;n&#;n virüs enfeksiyonudur. S&#;v&#; miktar&#; genellikle çok fazla de&#;ildir. Yüksek ate&#; yapar. Bazen salg&#;nlar halinde ortaya ç&#;kabilir. Bilinen bir ilac&#; olmamakla beraber, kendili&#;inden tamamen düzelen bir hastal&#;kt&#;r.

Di&#;er plörezi nedenleri: Plörezcilerin yukar&#;da say&#;lanlardan ba&#;ka daha pek çok nedeni vard&#;r. Bunlardan baz&#;lar&#; &#;unlard&#;r:
• Böbrek yetersizli&#;i
• Siroz
• Guatr
• Akci&#;er embolisi
• Romatizmal hastal&#;klar

Akci&#;er röntgeni plörezi tan&#;s&#; ço&#;u zaman yeterlidir. Ku&#;kulu durumlarda hastan&#;n yana yat&#;r&#;larak da filminin çekilmesi gerekebilir. Bilgisayarl&#; tomografi ile s&#;v&#;n&#;n miktar&#;, akci&#;er zarlar&#; aras&#;nda yap&#;&#;&#;kl&#;klar olup olmad&#;&#;&#; belirlenebilir.

Torasentez: Akci&#;er zarlar&#; aras&#;ndaki s&#;v&#;n&#;n al&#;nmas&#;na torasentez ismi verilir. Yap&#;lmas&#; son derece kolay bir giri&#;imdir. Plörezi olan her hastaya torasentez yap&#;lmas&#; gereklidir. Halk&#;m&#;z aras&#;nda torasentezin zararl&#; ve tehlikeli bir giri&#;im oldu&#;u &#;eklinde yanl&#;&#; bir görü&#; vard&#;r. Bir kere s&#;v&#; al&#;nd&#; m&#; hastal&#;&#;&#;n art&#;k hiçbir zaman iyile&#;emeyece&#;i ve s&#;v&#;n&#;n hep al&#;nmas&#;n&#;n gerekece&#;i san&#;l&#;r. Bu son derece yanl&#;&#; bir dü&#;üncedir. S&#;v&#; al&#;nmas&#;na izin vermedikleri için kesin tan&#;n&#;n konamad&#;&#;&#; ve tedavi edilebilir bir hastal&#;&#;&#;n tedavi edilemez bir duruma gelmesi durumu ile çok s&#;k olmasa da yine de kar&#;&#;la&#;&#;yoruz.

Al&#;nan s&#;v&#;da ne gibi incelemeler yap&#;l&#;r?

S&#;v&#;n&#;n içindeki kolesterol, protein ve LDH miktarlar&#; ölçülür. Sadece bu ölçümlerin sonuçlar&#; ile kalp yetersizli&#;i, siroz, böbrek hastal&#;&#;&#; gibi nedenlere ba&#;l&#; plörezilerin kesin tan&#;s&#; yap&#;labilir.
S&#;v&#;da mikrobiyolojik inceleme yap&#;l&#;r. Bununla s&#;v&#;da mikroplar&#;n bulunup bulunmad&#;&#;&#;, hangi cinslerinin oldu&#;u ve hangi ilaçlara duyarl&#; olduklar&#; saptan&#;r. Zatürreeye ba&#;l&#; plörezilerde mutlaka mikrobiyolojik inceleme de yap&#;lmal&#;d&#;r.

Biyopsi: Yukar&#;daki incelemelerle kesin tan&#; konamam&#;&#;sa, akci&#;er zar&#; biyopsisi (parça al&#;nmas&#;) &#;artt&#;r. Hastaya yata&#;&#;nda yap&#;lan kör i&#;ne biyopsileri ile de sonuç al&#;namam&#;&#;sa, hastan&#;n genel anestezi alt&#;nda ameliyat&#; ile tan&#;ya gidilir.

**

**

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Boğazda Batma Hissi Neden Olur? Boğazda Batma Hissi Hangi Hastalıklarda Olur?

Boğazda batma hissi genel olarak kişileri rahatsız eden ve yutkunmalarını da zorlaştırmakta olan bir durumdur. Kişiler genelde boğazda batma hissi hissettiğinde duramaz ve doktora başvurmak isterler. Boğazda batma hissi, boğaz bölgesinde hissedilirken buna ek olarak da yanma, kuruluk, yutkunmayla da kendini çok daha fazla şekilde hissettirebilmektedir.

Boğazda Batma Hissi Neden Olur?

Hemen hemen pek çok sayıda kişi mevsim geçişlerinde boğazda batma hissi bir kere de olsa hisseder ve şikayetçi olabilir. Boğazda batma hissine neden olan etkenler aşağıdaki gibi yer almaktadır. Bunlar;

Virüsler ve ya bakteriler gibi mikropların yanında çevresel faktörler gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir. Evcil hayvan kepekleri ile tüyü, toz ve ya polen gibi nesnelere de karşı alerjiler boğazda batma hissine neden olabilir.

Havada kuruluk durumu boğazda batma hissine neden olurken iç mekanlarda yeterli miktarda nem bulunmaması, sürekli ağızdan nefes almakta neden olabilir.

Dış ortamlarda yer alan hava kirliliği ve ya iç mekanlardaki tütün dumanı ile temizlik amacı ile kullanılmakta olan tüm ürünlerin buharı gibi sebepler boğazda batma hissine de neden olabilir. 

Uzun süre bağırarak konuşmak durumunda kalan bu şekilde çalışan kişilerde de genel anlamda boğazda batma hissi sık sık görülmekte olan etkili bir neden olmaktadır.

Boğazda Batma Hissi Hangi Hastalıklarda Olur?

Hem boğazda batma hissi hem de soğuk algınlığı durumunun en yaygın nedeni faranjite neden olan virüsler olmaktadır. Daha nadir olarak ise bakteriyel enfeksiyonların yanında başka sebepler de boğazda batma hissine yol açar.

Boğazda batma hissine neden olan genel anlamda viral hastalıkların arasında genellikle soğuk algınlığı, faranjit, grip ve nezle gelmektedir. Buna ek olarak ise bazı mide rahatsızlıklarında da kişilerde genel olarak boğazda batma hissi hissedilir. Bu durum ise genel olarak kişilerde midede gastrit şeklinde gösteren hastalıktır. Bu durumlarda da doktora başvurulması gerekli olmaktadır.

Uzmanından ailelere uyarı: Bu ağrılar kalp krizi belirtisi değil

&#;ocuk Sağlığı

Kaynak: İHA / Fotoğraf: Ingimage

Haber Giriş: -  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.