parmak çıkması nasıl anlaşılır / Lokman İlkyardım Eğitim Merkezi

Parmak Çıkması Nasıl Anlaşılır

parmak çıkması nasıl anlaşılır

Tüm Yönleriyle Parmak Çıkığı

Nedir

Parmak çıkması ya da parmak çıkığı yaygın bir sakatlanmadır. Parmak kemiklerinin normal yerlerinden hareket etmesiyle (çıkmasıyla) meydana gelir. Parmak çıkığı parmağın herhangi bir ekleminde meydana gelebilir, ama en sık olarak serçe, yüzük, orta ve işaret parmağının orta ekleminde meydana gelmektedir.

Belirtileri

Çıkık parmak genellikle bir bakışta tanınır. Parmak bükük, şiş görünür ve çok ağrılıdır. Dışa doğru veya garip bir açıyla bükülmüş olabilir. Parmak çıkmışsa büyük ihtimalle onu bükemez veya düz uzatamazsınız.

  • Şiddetli çıkıklarda uyuşma ve iğnelenme duyumları olabilir.
  • Sakatlanan parmak soluk bir görünüme bürünebilir.
  • Çıkık, yaralanmanın olduğu yerde bir deri yırtılmasına neden olabilir. Böyle bir şey meydana gelirse hemen acil servise gidiniz.

Doktora başvurma vakti

Parmağınız çıktığında vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. Sakatlanma için doktora görünmeyi geciktirme daha sonrasında yapılacak tedaviyi zorlaştırarak iyileşmenin gecikmesine ve kalıcı sakatlığa yol açabilir.

Herhangi bir duyu eksikliği (uyuşma) varsa ve deride açık yaralar oluşmuşsa veya parmağınız soğuk, soluk ve morumsu bir renkteyse hemen acil servise gidin.

Sebepleri

Kazalarda parmak ucuna şiddetli güç uygulanabilir veya parmak güçle çekilebilir. Her iki durumda da veya iki durumun bir arada bulunması çıkıkla sonuçlanabilir.

  • Basketbol, voleybol gibi spor faaliyetlerinde oyuncu topa, elin parmak ucuyla sert dokunabilir.
  • Parmağınız bir cihazın veya aletin içine sıkışabilir.
  • Uzanmış eliniz üzerine düşebilirsiniz.

Muayenesi

Doktor ilk olarak sakatlanmış parmağınızı muayene eder. Bundan sonra çıkık teşhisini doğrulamak ve parmak kırığı var mı diye röntgen isteyebilir.

Tedavisi

Çıkık parmağı evde tedavi etmeniz tavsiye edilmez. Doktora veya acil servise müracaat genellikle şarttır.

  • Eğer parmağınız çıkmışsa parmak şişecektir. Parmağın daha da sakatlanmasını önlemek için parmağınızdaki yüzük gibi takıları hemen çıkarın.
  • Yaralı parmağınıza buz torbası koyun ve eli kalbinizin üstüne yükseltin.

Doktor basit bir teknikle çıkık parmakları yerine takar. Bu işlem genellikle ağrıyı azaltmak veya durdurmak için sakatlanan parmağa lokal anestezi iğnesi yapılmasını gerektirir. Doktor kemikleri hizalayarak çıkığı yerine takar. Ayrıca ağrıyı azaltıp yerine oturtmayı kolaylaştırmak için ağız, enjeksiyon veya damar yoluyla ilaçlar alabilirsiniz.

  • Sakatlanmış parmağınız bundan sonra tek başına kırık tahtasına alınır veya yandaki sağlıklı parmağa bağlanır.
  • Doktor parmakların yerine oturduğundan emin olmak ve ilk röntgende görünmeyen herhangi bir başka kırık parmak var mı diye yeni bir röntgen filmi isteyebilir.
  • İlk 2 ila 3 gün boyunca veya ağrı ve şiş azalana kadar her 3 ila 4 saatte bir 20 ila 30 dakika boyunca sakatlanmış bölgeye buz torbası uygulayın. Bu işlem parmak çıkığından kaynaklanan ağrı ve şişi azaltabilir.
  • Sakatlanmış parmağınızı birkaç yastıkla yukarı kaldırın veya otururken koltuğun arkasında tutarak kalp seviyesinin üstüne yükseltin. Yükseltme şişi ve ağrıyı azaltır.
  • Doktor sakatlanmanın ağrısını kontrol etmeye yardımcı olması için iltihap kurutucu ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçları doktorun tarif ettiği şekilde alın.
  • Doktor kazadan bir hafta kadar bir süre sonra sizi bir kemik uzmanına sevk edebilir. Uzman parmağınızın iyileşme sürecini daha iyi takip edecektir.
  • Eğer iyileşme süreci sorunsuz ilerlerse parmağınız 3 ila 6 hafta boyunca kırık tahtasına alınır.
  • Doktorunuz iyileşme sürecinde parmağınızın güçlenmesine ve parmakta işlev azalma ihtimalini düşürmek için kimi fiziksel egzersizler verebilir.

Önlem

Parmak çıkıkları genellikle kaza sonucu meydana gelir ve kazalar her zaman önlenemez. Ne var ki mümkün olduğu yerlerde parmaklarınızı sizi sakatlayabilecek nesnelerin içine sokmamalısınız.

Yine mümkünse koruyucu eldivenler giymelisiniz.

Atletik olaylara katılmadan önce veya ellerinizle çalışırken, özellikle makine kullanırken yüzük ve takıları çıkarın.

Seyri

Birçok basit çıkık kolayca yerine oturtulabilir. Genellikle sakatlanan parmak kısa sürede eskisi gibi olur. Bununla birlikte hafif veya orta ölçekte rahatsızlık 12 ila 18 aya kadar uzayabilir.  Sakatlanan parmakta kalıcı şiş veya şekil bozukluğu da olabilir.

Çok nadiren çıkık eklemin bir parçası veya etrafındaki bazı dokular çıkık kemiklerin arasına sıkışabilmektedir. Bu durum kemiğin yerine oturmasını engeller. Kemikleri doğru yerlerine oturtmak için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyatın sonucu genelde iyidir, ama bazı fonksiyonlar da kaybedilebilir.

Prof. Dr. Nejat GÜNEY

hocam merhaba 2 gün önce yolda kayıp düştüm 2 gündür sol yüzük parmağım her yöne hareket etmiyor yumruk yapamıyorum ve parmağım tam olarak düz durmuyo... devamı

Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir? Çıkık Tedavisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler…

Haberler

Yaşam

Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir? Çıkık Tedavisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler…

Kemiğin eklemden ayrılması sonucu çıkık meydana gelir. Çıkık oluştuğunda hareket kısıtlılığının yanı sıra şiddetli sancılar yaşanmaktadır. Kemikte oluşan hasarın giderilmesi ve ağrılarının sona ermesi için çıkık tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere haberimizde yer vereceğiz. Peki, çıkık ne kadar sürede iyileşir? İşte cevabı…

Çıkık Nedir?

Çıkık Nedir?

Çıkık Belirtileri Nelerdir?

Çıkık Belirtileri Nelerdir?

Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir?

Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Çıkık nasıl anlaşılır?

Hastanemiz Pandemi Hastanesi Değildir!

Koronavirüs (COVID-19) Tedbirlerimiz Devam Ediyor

Değerli Hastalarımız, Değerli Çalışanlarımız, Sevgili Meltem Dostları

Meltem Sağlık Grup olarak amacımız, insan sağlığına yönelik kaliteli bir hizmet vermektir. İçinde bulunduğumuz yeni Koronavirüs pandemisi ve buna karşı aldığımız tedbirler konusunda sizi proaktif olarak sizi bilgilendirmek istiyoruz.

Her zaman olduğu gibi, hastalarımızın ve ekip üyelerimizin güvenliği ve emniyeti en yüksek önceliğimizdir. Koronavirüse karşı hijyen ve sağlık kılavuzlarına uygunluk açısından gerekli önlemleri aldık. Koronavirüse karşı önlem olarak, temizlik ve hijyen protokollerimizi daha da titiz hale getirmek için TC Sağlık Bakanlığı talimatlarına uygun olarak geliştirilen ek önlemler aldık.

Çalışma ekiplerimize sürekli brifingler ve gelişmiş işletme protokolleri verdik.

Hasta yatakların dezenfeksiyonuna özel önem verdik.

Ortak alanlarımızın (lobiler, asansörler, kapı kolları, banyolar vb.) temizleme sıklığını artırdık.

Yiyecek ve içecek servisini mevcut gıda güvenliği tavsiyelerine göre ayarlamaya devam ettik.

Antibakteriyel el dezenfektanlarına ulaşma kolaylığı sağladık.

Meltem Sağlık Gruba ve Ekibimize olan güveniniz için teşekkür ederiz.

Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi

Meltem Hastanesi Başhekimi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır