kuyu suyu nasıl arttırılır / One moment, please

Kuyu Suyu Nasıl Arttırılır

kuyu suyu nasıl arttırılır

Kuyudaki su seviyesi nasıl artırılır. Kuyu ne kadar derin olmalı. su kuyuya nasıl girer

Kuyular en eski su temini kaynakları arasındadır, ancak bunlara olan ilgi günümüzde de devam etmektedir. Evinize gerekli miktarlarda kaliteli su sağlamak için iyi çalışan bir kuyu garanti edilir.

Oldukça sık, kuyu sahipleri, kuyuları sığlaştığında veya tamamen kuruduğunda böyle bir durumla karşı karşıya kalır. Bu makalede, buna yol açan ana nedenleri öğrenecek ve olası seçenekler onların ortadan kaldırılması.

Sizlere duyurulacak jeolojik ve hidrojeolojik çalışmaları tamamladık. Yapılan tüm çalışmalar esas alınarak gerçekleştirilir. standart proje ve bu şekilde tarafımıza ilgili makamlarca duyurulmuştur. Bir kuyuda bir arama kuyusunu yasallaştırmak için gereklidir.

Kuyu tasarımı, hidrojeolojik değerlendirme ve su yönetim izni geliştirilsin. Ek - hidrojeolojik rapor, kuyu tasarımı ve konumu. Uygulamanın koordineli bir görüş ve hidrojeolojik raporudur.

Kuyudaki su seviyesinin düşmesine neden olan nedenler

Bir kuyudaki su seviyesi birçok dış ve iç faktörden etkilenir.

Sitenizde bir kuyu yapımında profesyonel bir ekip yer aldıysa, inşaat sırasında bu nedenlerin çoğu dikkate alınır. Ancak, tüm nedenleri hesaba katmak neredeyse imkansızdır.

İnşaat ruhsatı aldıktan sonra keşif kuyusu üzerinde inşaat çalışmaları yapabilir ve tedarik edilen binaya bağlayabilirsiniz. Tek tek noktaların açıklaması konuşma dilinde açıklanmıştır ve bizim için, eğer isterseniz veya ihtiyaç duyarsanız, evinizi bir keşif kuyusu yasallaştırmak için işleme prosedürünü gerçekleştireceklerdir. Belge sayfasının evde uygulanması ile ilgili ilgili mercilerin gereksinimlerini belirleyeceğiz veya ilgili yasa ve maddeleri tamamlayacağız. İşimizin bir kısmı, belgeleri tamamlamak, ilgili beyanları güvenceye almak ve nihai onaydan önce tüm talepleri yerine getirmektir.

Er ya da geç, birçok kullanıcı su seviyesini düşürme veya kuyuları tamamen kurutma sorunlarıyla yüzleşmek zorundadır.

Ana nedenler şunlar olabilir:

  • kuyunun bulunduğu bölgedeki jeolojik koşullardaki değişiklikler (dip işaretinin yükseltilmesi, su akışının değiştirilmesi);
  • akifer yüksekliğinin mevsimsel hareketleri (yaz aylarında azalma), su akışını önemli ölçüde azaltır;
  • kuyunun kendisinin yapısal kusurları.

Tüm bu problemler uzun süredir çalışıldığından, kuyunun onarımını veya yeniden inşasını içeren bunlarla başa çıkmak için kanıtlanmış ve kanıtlanmış teknolojiler vardır. Sadece çalışanları gerekli donanım ve niteliklere sahip profesyonel ekipler, belirtilen işi uygun kalitede ve eksiksiz olarak gerçekleştirebilir.

Eğer ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. Normal su kullanımında, musluktan akışı kontrol edin. Basınç düşer ve basınç anahtarı tekrar basar. Bu kusurların giderilmesi, onarım maliyetlerinin yüksek olduğu ve şikayet olarak kabul edilemediği durumlarda sistemde veya pompada kalıcı hasara neden olabilir.

Ayda bir: - akış filtrelerinin görsel kontrolü - aşağı akan su miktarı düşer. Musluk açıldığında su tam akışta akmaya başlar ve daha az miktarda akar. Bazı profesyonel literatür raporları yılda iki kez.

Su seviyesinde bir azalma veya tamamen ortadan kalkması ile, kuyunun derinleştirilmesi konusunda hemen karar verilmemelidir. Dış etkenlerdeki mevsimsel dalgalanmalar (yazın kuraklık veya kışın şiddetli don) nedeniyle bu olayın geçici olması mümkündür. Ayrıca, bu tür çalışmaların kendiliğinden yürütülmesi, kuyunuzdan suyun tamamen kaybolmasına neden olabilir.

Kuyudan akan su sayesinde kuyu, sürüklenen kısımlara yerleşir. Bu kısımlar geçirgen tabakalardan gelir ve bu yay tabakalarının bileşimi ve pompalanan su miktarı ile doğru orantılıdır. Kuyu yerleştirirken koşulların ve temizleme yönteminin belirlenmesi, etkili bir yardımcıdan çok bir piyango bahsi gibidir. Devreye alındıktan sonra kuyu da izlenmelidir. pompa ekipmanı, özellikle basınç şalterini değiştirme ve akan su karıştırıcılarını değiştirme sıklığı. Hızlı basınç değişiklikleri size su tesisatının sorunlarını, suyun saflığını ve sorunların lezzetini iyi gösterecektir.

Kuyudaki su seviyesinde olası bir değişikliğin nedeni olarak kazı

Kuyu yerinin hemen yakınında yapılan kazı çalışmaları, içindeki su seviyesinde gözle görülür bir düşüşe neden olabilir. Bunun nedeni kuyuların delinmesi, çukurların, havzaların ve diğer kuyuların düzenlenmesi (ancak daha büyük bir yer değiştirme ile) olabilir. Bu gibi durumlarda, kuyuyu derinleştirme çalışmalarına 30 günden daha erken başlanmamalıdır. Belirtilen süre içerisinde suyun geri gelmesi olasıdır.

Refah çalışmasının bir madencilik faaliyeti olduğunu ve bu nedenle bu derecenin eşlik etmesi gerektiğini hatırlamak önemlidir. Kesikleri temizlemek ve temizlemek için kuyular açılmaktadır: Bu çalışmada temel gereksinim, çamuru kazı tamburundan çıkarmak ve kuyunun alt kısmına yerleşmektir.

Temizleme ve boşaltma işlemi kuyular tarafından gerçekleştirilir: bu işteki ana gereksinim, sondaj deliği duvarlarını temizlemek ve drenajı sondaj deliğinin dibine boşaltmaktır. Kuyu bakımı kolay ve önemsiz bir faaliyet değildir. İşte bu, yaşamın önemli bir parçası olan suyun kaynağıdır. Bakım, kontrol ve ekoloji olmadan hizmet veremez.


Komşu bölgelerdeki su kaynaklarını unutmayınız. Onlar da bir düşüşe sahiplerse, bunun nedeni iklim özellikleriyle ilgilidir. Sadece suyun tamamen ayrıldığı ve uzun süre geri dönmediği durumlarda kazılmalıdır.

Bu anlaşma iki yıllık bir süre için akdedilmiştir. Sözleşmenin feshi, taraflardan birinin, tek taraflı bile olsa, en az bir aylık bir ihbar süresiyle, ancak her zaman ödenen sürenin bitiminden önce yazılı bir değişikliği temelinde mümkündür. Sadece onarım için gerekli olan malzeme ücretlendirilecektir. Sözleşmenin feshi, yalnızca taraflardan birinin, tek taraflı olarak, en az üç aylık bir ihbar süresiyle, ancak her zaman ödenen sürenin bitiminden önce yazılı bir değişikliği temelinde mümkündür. Fesihten önceki 30 gün içinde aksi kararlaştırılmadıkça, mevcut sözleşme kapsamı gelecek bir yıl boyunca yürürlükte kalacaktır.

Bu çalışmaların oldukça uzun, zaman alıcı ve pahalı olduğunu unutmayınız.


Eski kuyudaki su seviyesinin düşürülmesi

Eski kuyuları yalnızca şu durumlarda derinleştirmek mantıklıdır:

  • suyun kalitesi ve durumu herhangi bir şikayete neden olmaz;
  • sitenizde yeni bir kuyu düzenlemek için yer yoktur;
  • kuyunun derinliği zaten 10'dan fazla halka;
  • bunlar ile kolonun eğriliği arasında önemli bir yatay yer değiştirme yoktur;
  • kaynak tamamen kurudu veya içindeki su, günde bir halkadan fazla olmayan hacimde toplandı.

Yukarıdaki işaretlerden hiçbiri doğru değilse, yeni bir kuyu kazmak daha kolaydır.

Onarım için gerekli malzeme Tedarikçi tarafından karşılanır. Sözleşmenin feshi, yalnızca taraflardan birinin, tek taraflı olarak, en az altı aylık bir ihbar süresiyle, ancak her zaman ödenen sürenin bitiminden önce yazılı bir değişikliği temelinde mümkündür. Makale, barometrik basınçtaki değişikliklerin kuyulardaki ve diğer gözlem kuyularındaki su seviyesi üzerindeki etkisini tartışıyor. yeraltı suyu Yeraltı suyu seviyesi ölçümünde ilgili problemlerin bir analizini içerir. Sonda toplayıcı sistemine olan bu duyarlılığın büyüklüğü ve özelliklerinin bir yorumu gösterilmektedir ve karakteristik özelliklere sahip birkaç özel gözlem sondası örneği sunulmaktadır.

"Bir kenar boşluğu olan" toprağı seçerseniz, sütun halkaları mevcut olanla tamamen veya kısmen üst üste gelebilir. akifer Bu, yeni bir kuyu kazmayı gerektirecektir. eski su basitçe akmayı durduracak.

Kuyuyu derinleştirirken bataklıklara çarpma olasılığı yüksektir, bu sadece kuyuya değil, yakındaki binalara da zarar verir, bu nedenle kuyuyu mutlaka uzmanlarla kontrol etmelisiniz.

Yeraltı suyu seviyesi ölçüm yöntemleri

Elde edilen yeraltı suyu ve hava basıncı verilerinden barometrik basıncın izlenen nesnelerin seviyesi üzerindeki etkisini kontrol etmek pratik olarak mümkün oldu. Yeraltı suyu tablasının seviyesinin doğrudan tespiti, bu seviyeye ulaşarak, Dünya yüzeyine çeşitli derinlik probları kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu sondalar, yeraltı suyu seviyelerini, yani gözlem kuyularını veya hidrojeolojik kuyular, kuyular ve sondaj kuyuları veya diğer orijinal amaçlanan nesneler, kazı, madencilik ve madencilik, ilgili doğal oluşumlar gibi benzer cihazları izlemek için tasarlanabilir ve tasarlanabilir.

Soruna bir çözüm olarak kuyuyu derinleştirmek


Kolon zarar görmemişse ve kaynağın kendisi kabul edilebilir bir durumdaysa, onu derinleştirmeye karar verilebilir. Bu işler iki şekilde gerçekleştirilir: daha küçük çaplı kuyu halkaları ile veya plastik borular Kuyu şaftının derinleştirilmesi, dikişlerin jeolojisini dikkate almalıdır.

Teknik tasarıma göre prob açık, prob içindeki yeraltı suyu seviyesinin yüksekliğinin tespit edildiği ve kapatıldığı, basınç göstergesinin bulunduğu ortamdaki kapalı olarak ayrılmıştır. kayalar manifolddaki atmosferik basınç göstergesinden. Kapalı kuyular, artezyen akiferlerinin su basıncını ölçtüğümüz basınç göstergeli kuyuları içerir. Barometrik basıncın yüzey seviyesi üzerindeki etkisinin açıklanan sorunu, açık sondalarla ilişkilidir.

Temas edebilen veya itebilen seviye ölçerleri ölçüyoruz. Sürekli kayıt için temas seviyesi ölçerler - şamandıra veya ultrasonik, nokta ölçümü için, seviye sinyal seviyesine sahip bir şerit, bir elektrik kontağı veya akustik düdük ile gösterilir. Belirli bir cıva noktasından yüzeye olan dikey mesafe ölçülür.

Böyle bir karar verirken, kullanıcı bu prosedürün geri döndürülemez olduğunu anlamalıdır. Böyle bir çalışmadan sonra su geri dönmediyse, kesinlikle yeni bir kuyu kazmanız gerekecektir.

Kuyu, bir seferde maksimum 3 metre veya daha fazla derinliğe kadar derinleştirilir. Yoğun topraklarda, iş tamamlandıktan sonra kurulan plastik muhafaza boruları kullanılmadan kuyu açık olarak gömülür.

Basınç göstergeleri, mutlak basınç göstergeleri veya dengeleyici bir kılcal damara sahip basınç göstergeleridir. Mutlak basınç, sıvıdaki toplam basınçtır ve serbest seviye ölçülürken, sıvıdaki toplam basınçtan barometrik basınç okunmalıdır. Dengeleyici kılcal seviye ölçerler, sıvı basıncını barometrik basınçla karşılaştırır. Basınç seviye sensörleri sırasıyla basıncı ölçer. sensörün üzerindeki su sütununun yüksekliği.

Yeraltı suyu izleme için en uygun prob, bir açık piyezometre ile aynı prensip ve tasarıma sahip bir gözlem kuyusudur. Sondaj sırasında tahmin edilen ve doğrulanan hidrojeolojik verilere dayanarak, hidrolik olarak iyi bağlantılı olduğu belirli bir akiferi izlemek için teknik olarak tasarlanmıştır. Diğer kollektörler yalıtılmalıdır. Kuyunun perforasyonu seviyenin altındadır ve kuyunun yüzey üzerindeki boşluğu atmosfere havalandırılmıştır.

Örnekleme derinliği şunlara bağlıdır:

  • toprağın, muhafaza boruları kullanmadan duvarların şeklini koruma yeteneği;
  • toprak yoğunluğu;
  • gerçek akiferlerin oluşum seviyesi;
  • su giriş miktarı.

Kuyu derinleştirme teknolojisi

Kuyu halkalarının standart çapı mm'dir, bu nedenle onları derinleştirmek için kullanılırlar. kuyu halkaları daha küçük çap - mm. Ana kuyunun mm halkalardan monte edildiği durumlarda girinti mm'dir.

Sondadaki seviye yüksekliğine barometrik basıncın etkisi




Probdaki seviye, probdaki su ve havanın zıt basıncının dengeli durumu ile belirlenir. Akifer su basıncı, yeraltı suyu rejimine ek olarak, gelgit ve gelgit olarak bilinen diğer fenomenleri etkileyebilir. sismik etki, barometrik basınç havayı belirler. İdeal bir gözlem kuyusunda su seviyesinin üzerindeki hava basıncı barometrik basınçla, su basıncı da su basıncıyla aynıdır. Gözlem kuyularının yukarıdaki özelliklerini karşılamayan sondalardaki su seviyesi, söz konusu rezervuardaki yeraltı suyu seviyesine karşılık gelmeyebilir.

Kuyu mm derinliğe kadar kazılabilir. Güvenlik nedeniyle daha fazla çalışma yasaktır. dan beri duvar çökme olasılığı önemli ölçüde artar.


Kuyunun bulunduğu alandaki toprak kumlu ise, KS tipi betonarme halkaların kullanılması tavsiye edilir.

Sensör manifolda hidrolik olarak bağlı değilse, gecikme sensöründe seviye değişikliği meydana gelebilir. Yeraltı suyu seviyesini ve sondadaki seviyeyi tam olarak telafi etmek gerekli değildir ve kalıcı bir fark olacaktır. Bu fenomen, pompalama testinde iyi bir şekilde kendini gösterir, bazen seviye testten öncekinden biraz farklı bir seviyeye ayarlandıktan sonra, ilkinden daha düşük ve daha yüksek olabilir. Sondadaki su seviyesindeki değişimin gecikmesi, geçirgenliği düşük olan bir rezervuarda hacimli bir sonda olması durumunda da meydana gelir.

Manifold arasında su akışı ve bir sonda ile iki veya daha fazla manifoldun hidrolik bağlantısı durumunda, sonda seviyesinin manifold basıncına oranını doğru bir şekilde belirlemek pratik olarak imkansızdır. Böyle bir sonda, genel denge faktörlerindeki değişiklikleri belirlemek için kullanılabilir, ancak gerçek su tablasını belirlemek için kullanılamaz. Prob, karşılık gelen basınç değişikliğiyle veya statik su kaynağı oluşturulduğunda veya söndürüldüğünde geçici olarak kollektör arasında su bağlayarak ve akıtarak kollektörün katsayılarını etkileyebilir.

Tüm çalışmalar, güvenlik önlemlerine sıkı sıkıya bağlı kalınarak yapılmalıdır.

Çalışmaya başlamadan önce şunlardan emin olun:

  • beton halkalar özel metal zımbalarla sabitlenir;
  • alttan düşen halkalara ve kaymalarına dair hiçbir iz yok;
  • dikişlerde büyük boşluklar yoktur.

Kuyu bataklıkta derinleşirse, işi yapan uzman şu anda askıya alınmış yapı (salıncak) üzerinde olmalıdır. Çalışma en az üç kişilik bir ekip tarafından yürütülür, çünkü seçilen toprak kuyudan hızla çıkarılmalıdır. Sadece kışın kuyu kazmanın mümkün olduğu durumlar vardır, çünkü su şu anda minimum seviyede.

Bu fenomen, kuyu kurulduktan sonra bir süre boyunca seviyenin sürekli düştüğü veya yükseldiği bazı kuyularda gözlendi. Barometrik basıncı sondada havaya aktarmak için, sondanın atmosfere iyi bir şekilde bağlanması gerekir. Probun havalandırma delikleri, basınç değişikliklerini probdaki tüm hava hacmine hızla iletmek için yeterli olmalıdır. Prob atmosferden kısmen kapatılmışsa, basınç değişikliği gecikecektir. Tamamen kapatıldığında, su basıncı basınca karşı hareket eder. sıkıştırılmış hava sondada ve seviye yer değiştirmesi açık bir sondadan daha azdır.

Su tamamen gitti

Muhtemel sebepler - kuyunun üzerinde çalıştığı akifer, ek bir kaynağa (daha derin bir başka kuyu veya yeni açılmış bir kuyu) su vermeye başladı. Bu durumda, çoğu zaman 5 metreyi aşan derinliklerde bulunan bir sonraki akifere kadar kazmanız gerekecektir.

Sonda, rezervuarın doymamış bölgesini atmosfere bağladığında ve rezervuar kaya ortamına solunabilir olduğunda, barometrik basınç değişikliklerini sondaya aktarmak için gereken hava hacmi artar. Barometrik basınç, bu probdaki manifoldu doğrudan etkileyebilir ve basınç oranlarını değiştirebilir. Gerilmiş bir yüzeye sahip yeraltı suyu tablası, su basmış bir yüzeye dönüşebilir.

Yukarıdaki gözlem portu parametreleri gözlenirse, barometrik hava basıncı, probdaki su seviyesine hemen değişir, ancak kollektörün tepkisi, kollektörün tipine ve derinliğine bağlı olarak farklılık gösterir. Açık kollektörlerde su üzerindeki barometrik basınç hızla oluşur. Kollektörün izolasyon derecesine bağlı olarak barometrik basınç düşer ve zaman tepkisi atmosferden tamamen izole edilmiş kollektörlere kadar uzanır. Barometrik basınçtaki değişiklik aşağıdaki sığ rezervuarlara aktarılır açık hava zemin havası yoluyla, kaya ortamında ve hidrolik olarak hava ve gazlar ile kısmen yalıtılmış kollektörler.

Su seviyesi önemli ölçüde düştü

Bu hiç yoktan iyidir. Bu gibi durumlarda belirlenen kuyunun debisinin geçmişi ile belirlenir, kuyu şaftını kaç metre derinleştirmek için gerekli olacağını belirlemek için belirli hesaplamalar yapılır. Uygulama, minimum seviyelerin yaz aylarında (kuraklık sırasında) ve kış aylarında gözlemlendiğini göstermektedir.

Kuyuyu kendiniz derinleştirmenin yasak olmasının nedenleri

Bu nedenler şunlardır:

  1. Bu işler çok maliyetli ve zaman alıcıdır, bu nedenle kuyu için yalnızca bir kez ve hemen mümkün olan maksimum derinliğe kadar gerçekleştirilirler.
  2. Kuyular çok karmaşık bir hidrolik yapıdır. Bu yapının yıkımını önlemek için bir dizi teknoloji var. Örneğin, kuyu kolonunun ek takviyesinin yapılması veya kurulu su kaldırma ekipmanının sökülmesi.
  3. Özel ekipler, toprakların katman katman düzenlenmesinin özelliklerini dikkate alarak, kuyunun bulunduğu yerdeki toprağın potansiyelini nesnel olarak değerlendirmelerini sağlayan profesyonel eğitime sahiptir. Yoğun topraklar için, özel ekipman kullanarak, gövdenin derinleşmesini açık bir şekilde, bataklıkta gerçekleştirirler.

Akifer derinliği, topraklar, günlük su girişleri vb. için detaylı hesaplamalar yapmak. profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Sadece bu durumda, kalitesi şikayetlerinize neden olmayacak bir nesne alacaksınız.

Kuyunun bakım ve işletme kurallarına uyulması, içindeki su seviyesindeki değişikliklere hızlı yanıt verilmesi, sitenizdeki mevcut kuyunun işlerliğini tamamen geri kazandıracak işleri zamanında ve minimum maliyetle gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Dmitry Viktorovich Smirnov'un makalesi

KvartsStroy şirketinin başkanı

Kuyuda ne kadar su olmalı?

Kuyudaki su seviyesi sürekli değişiyor. İlkbaharda kışın en yüksek, yazın en düşük ve sonbaharda ortalamadır. Kuyudaki normal su seviyesi halkadır, kuyudan bir kerelik tam su alımı ile restorasyon mevsime bağlı olarak 1 - 3 gün içinde gerçekleşir. Ancak bu tüm kuyular için geçerli değildir.

Kuyular üç ana tipe ayrılır: anahtar, depo, nehir.

Anahtar kuyular, su seviyesinin halka bölgesinde dalgalandığı kuyulardır, bu kuyulardaki su, kuyuyu tamamen boşaltırsanız tüm hızıyla devam eder, o zaman dipte küçük çeşmeler görürüz, yerden fışkıran veya kumdan. Anahtar kuyular, kural olarak, 4 ila halka arasında sığ bir derinliğe sahiptir, ancak istisnalar vardır. Bu tür kuyularda bir bataklık nadir değildir. Su kalitesi mükemmeldir, ancak kuyunun uygun şekilde pompalanmasını gerektirir!

Birikme kuyuları, kural olarak, 10 ila 25 halka derinliğe sahiptir ve daha derindir.

Bu kuyulardaki su seviyesi 4 ila 15 halka arasında yüksektir, ancak su dolumu da 4 ila 12 gün arasında uzundur, bunun nedeni suyun kuyuya girdiği damarın zayıf olması ve iç basıncı olmamasıdır (ancak süspansiyon şeklinde herhangi bir kirlilik) ve bu damar kuyunun tabanından çok daha yükseğe geçer ve oraya yandan gelir, duvarlardan aşağıdan yukarıya doğru akar, yavaş yavaş kuyuyu doldurur, bu tür kuyulardaki su neredeyse anında şeffaf hale gelir ve içilebilir. Bu tür kuyularda bir bataklık hariçtir.

Nehir kuyuları 3 ila 35 halka arasında farklı derinliklere sahiptir, su seviyesi 50cm'den m'ye kadar küçüktür, ancak su girişi büyüktür, pompalanması neredeyse imkansız olan kuyular vardır. Bunun nedeni kuyudaki suyun akması (yeraltı nehri), kuyunun dibinde, iri kum ve küçük taşların olması, suyun serbest akış halinde olması ve basıncı olmaması, dolayısıyla yükselmemesidir. Bu kuyulardaki suyun kalitesi en yüksektir ve analizden sonra genellikle neredeyse maden suyuna eşittir. Bu kuyularda bir bataklık hariçtir. Sorun şu ki, düşük su seviyesi nedeniyle su temini için bir pompa kurmak çok zor.



Sondajdan sonra kuyuyu kendiniz yıkayın: iş hakkında adım adım brifing

Banliyö gayrimenkul sahipleri, kendi bölgelerinde sondaj kuyularıyla yüzleşmek zorunda kalacaklar, çünkü evde bir su tedarik sistemini organize etmenin başka bir yolu yok. Katılıyorum, bu ciddiye alınması gereken oldukça sorumlu bir olay.

Kuyudan temiz su elde etmek için, sondaj işleminin hemen altına inen toprak parçacıklarından arındırılması gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, sondajdan sonra kuyu yıkanması her durumda gereklidir. Çıktıyı kendiniz temizleyebilir, gerekli ekipmanı kullanarak ve bu işlem hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Daha sonra, kuyuları yıkamanın en yaygın yöntemleri ve bunu nasıl yapacağınız hakkında konuşacağız. Ayrıca, çalışma sırasında hangi hatalardan kaçınılması gerektiğini öğreneceksiniz. Malzemeye, kuyuların yıkanmasını açıkça gösteren fotoğraf çizimleri ve videolar eşlik ediyor.

Makalenin içeriği:

Sondajdan sonra neden kuyu yıkayın?

Mezun olduktan sonra kuyu delme işlemi geri kazanılan suyun sıhhi ve hijyenik gereksinimleri karşılaması için yıkanması gerekir.

Gerçek şu ki, suyu büyük miktarlarda kullanım için uygun olmayan kirleticiler, geliştirme sırasında ağız içine düşer. Ayrıca, sondaj sırasında enkaz, küçük böcekler vb.

Yıkamayı ihmal ederseniz ve filtreleri hemen takarsanız, hızlı bir şekilde tıkanır ve bozulur ve altta hoş olmayan bir tat ve koku kaynağı olacak bir silt tabakası oluşur.

Ek olarak, patojenik mikroorganizmalar çamur tabakasında çok iyi çoğalır, bu da böyle bir kuyudan içme suyunun sağlığa zararlı olacağı anlamına gelir.

Çamur tabakası zamanla artacak ve akifere erişimi tamamen engelleyecektir. Kuyu operasyonu imkansız hale funduszeue.info problemler kolaylıkla önlenebilir ve delme işleminden hemen sonra kaynağınızı temizleyerek kaynağınızın ömrünü uzatabilir.

Kuyudan gelen saf su, uygun yıkama işleminin sonucudur.

Sondajdan sonra kuyu yıkanması, filtrelerin, pompalama ekipmanının ve kuyuların ömrünü birkaç kez uzatacaktır

Kuyu yıkama nedenleri:

  • üretilen suyun kalitesini artırmak;
  • pompalama ekipmanlarının, filtrelerin ömrünün uzatılması;
  • iyi verimliliği arttırmak;
  • artan çalışma ömrü, akiferlere açık erişim.

Devreye almadan önce kuyu yıkanması, uzmanların katılımı olmadan kendi ellerinizle yapılabilir.

Uygulamanın teknolojisini ve özelliklerini biliyorsanız, bu çok karmaşık bir süreç değildir.

Resim Galerisi

fotoğraf itibaren

Sondaj operasyonları için bir sözleşme yaparken, sondaj şirketi işletmeye alma için su girişini yıkamalıdır.

Delme sırasında yıkama, su alımı için bir operasyon öncesi hazırlık değildir

Yıkama ile bir kuyu açarken, kumlu kayaları yok etmek ve dökümü yüzeye taşımak için su kullanılır

Yıkama sondaj işlemi, baskın dökülmüş kaya kütlesinden üretimi serbest bırakır, ancak tamamen temizlemez

Yıkama işlemini gerçekleştirmek için, kuyuya temiz su enjekte edilir, bu da tahrip olmuş toprağın kalıntılarını ondan çıkarmalıdır.

İlk çamurlu kahverengimsi su kuyudan dışarı pompalanacak

Temiz suyun gövdeye tekrar tekrar enjekte edilmesi ve daha sonra pompalanması sonucunda, kum taneleri ve diğer mineral kalıntıları olmadan temiz su girmelidir.

İçme amacıyla kuyudan su kullanma niyeti varsa, kalite özelliklerini ve mineral bileşimini belirlemek için numunesi SES'e götürülmelidir.

Kayaların bir kuyudan su ile çıkarılması

Kuyuya saf su enjeksiyonu

Tekrarlanan yıkama sonucu

Yıkanmış kuyudan su analizi

Kuyuları yıkamanın en iyi yolları

Toplamda, sondajdan sonra kuyu yıkamanın dört yolu vardır. Her yöntem çeşitli ekipman ve cihazlar kullanılarak gerçekleştirilir.

Bu veya bu yöntemin seçimi birçok faktöre bağlıdır: kuyu derinliği, toprağın tipi, kirlenme derecesi, kirlenmenin doğası, sondaj deliği kolonlarının yapıldığı malzemeler.

Bir kuyuyu yıkamanın dört yolu:

  • bir pompa kullanarak;
  • iki pompa kullanarak;
  • hava ikmali üfleyerek;
  • bobin kullanarak manuel yöntem.

yıkama manuel yol - kil ve tınlı stabil topraklarda bulunan sığ bir kuyunun küçük silitasyonu varlığında uygulanabilen emek yoğun ve etkisiz bir yöntem.

Hava tahliyesi Özel endüstriyel ekipmanların kullanılmasını gerektirir - yüksek güçlü bir kompresör.

Çok az özel mülk sahibi bu tür ekipmanları kullanma şansına sahiptir. Bu nedenle, kuyu çalıştırılmadan önce temizlemenin en iyi yolu pompalarla yıkanmaktır.

Bir kuyunun mekanik olarak yıkanması

Manuel yöntem, kuyu çalıştırılmadan önce ilk yıkama için en iyi seçenek değildir, etkisizdir ve kuyuyu gerekli seviyeye kadar temizleyemez

Yıkama teknolojisi ile ilgili olarak, iki yöntem ayırt edilir:

Doğrudan yıkama - İçine bir yıkama hortumu kullanılarak su verilmesi, bunun sonucunda kirleticiler kuyudaki delikten dışarı çıkar.

Doğrudan yıkama, delme işleminden sonra kalan ağır tortuları gidermek için kullanılır.

ters yıkama - suyun halkaya girdiği bir yöntemken, kirliliklerle birlikte yukarı akış borudan dışarı atılır. Bu yıkama yöntemi kum ve sert olmayan çamur birikintilerinden temizlenirken etkilidir.

Bazen kuyuları yıkamak için kimyasal reaktifler kullanılır, bunu demir içeren safsızlıkların varlığında yapılması tavsiye edilir. Bu tür reaktiflerin maliyeti oldukça yüksektir, bu nedenle çoğu durumda kuyuyu temizlemek için normal teknik su kullanılır.

Yöntem # 1. Bir pompa ile bir kuyu yıkama

İhtiyacınız olan uygulama için yıkamanın en kolay yolu budur:

  • dalgıç pompa;
  • tahliye hortumu;
  • kablosu.

Bu durumda, kuyunun yıkanması, kirliliği giderecek olan pompalanan su nedeniyle gerçekleştirilir. Bu tür pompalamanın süresi, kirlenme derecesine bağlı olarak 12 saat ila birkaç gün arasında olabilir. Kuyudan çıkan su temiz olmadığında temizliği durdurabilirsiniz.

Dalgıç Pompa Seçimi

Kuyu yıkama sadece doğru dalgıç pompa seçildiğinde etkili olacaktır.

Pompa için gerekenler:

Sondajdan sonra kuyu yıkarken, pompa metreküp kontamine su pompalayarak ağır yükler yaşar. Bu nedenle, pompanın arızalanma olasılığı çok yüksektir.

Başka bir deyişle, kuyuyu yıkamak için “yazık değil” bir pompa kullanılması önerilir. Bu çok ucuz bir model veya uzun süredir değiştirilmesi gereken eski, bitkin bir pompa olabilir.

Dalgıç Titreşim Pompası

Çoğu kuyuyu yıkamak için, Rusya'da üretilen “Malysh” tipinde orta ölçekli ucuz bir pompa kullanmak yeterlidir.

En iyi seçenek titreşimli bir dalgıç pompa kullanmak olacaktır. Genellikle iş için uygun fiyatlı agregatlar kullanırlar: "Çocuk" veya Damlama.

Bu tür pompalar, santrifüj pompaların aksine silt partiküllerine ve kuma daha az duyarlıdır.

Bir titreşim pompası ile yıkama prensibi aşağıdaki gibidir: cihazı güç kaynağına bağladıktan sonra, vücudunun içinde sürekli olarak yükselen veya zayıflayan bir manyetik alan oluşur.

Oluşturulan pistonlu hareketler (titreşim), suyun pompalanması nedeniyle basınçta bir değişikliğe yol açar.

Dalgıç titreşim pompalarının avantajları şunları içerir:

  • düşük maliyet;
  • kullanım kolaylığı;
  • çalışma sırasında ısıtma eksikliği.

Bu tip pompaların dezavantajları:

  • Güç kaynağı ağındaki "atlama" voltajında ​​stabil çalışamaz;
  • santrifüj pompalara göre düşük güç.

Tabii ki, daha güçlü bir santrifüj veya vidalı pompa kullanılması, kuyunun daha hızlı temizlenmesini sağlayacaktır.

Bununla birlikte, bu türlerin en basit dalgıç pompalarının bile maliyeti, titreşim pompalarından birkaç kat daha yüksektir. Ve yüksek derecede olasılıkla, pompanın gelecekte iyi çalışma için uygun olmayacağı göz önüne alındığında, titreşimli dalgıç ekipmanların kullanımı en kabul edilebilir seçenek olacaktır.

Bir yıkama pompası kullanımı

Yıkama için bir pompa seçerken, boyutlarını ve sondaj deliğini daraltma olasılığını göz önünde bulundurun, aksi takdirde pompa sadece gerekli derinliğe inmeyebilir

Kuyu temizliği için bir pompa seçimi için öneriler bu makale.

Üretim teknolojisi

Sondajdan sonra kuyu yıkanması için adım adım talimat aşağıdaki gibidir:

  1. Dalgıç pompa, çamurun içine çekilmesini önlemek için kabloya güvenli bir şekilde bağlanır. Kit içerisinde bulunan ipin veya kablonun kullanılması önerilmez. güçleri pompayı silt “tuzağından” çıkarmak için her zaman yeterli değildir.
  2. Pompa kuyunun en dibine iner ve arka arkaya birkaç kez yükselir. Bu, alttaki tortu çalkalamak için yapılır.
  3. Belirli bir yükseklikte pompa askıya alınır ve şebekeye bağlanır. Pompanın yeri, kaynağın tabanından cm kadar belirlenir, hiçbir durumda çalışma pompası en alta indirilmemelidir!
  4. Su temiz olana kadar pompa kuyuyu pompalar.

Bazı durumlarda, kuyudan gelen suyun yüksek basınç altında çıkarılacağını lütfen unutmayın, bu nedenle çevredeki araziyi kir emisyonlarından korumak için önlemler alınmalıdır.

Pompanın daha az aşınması için, periyodik olarak yüzeye çıkarılması ve temiz suyla durulanması gerekir. Durulama sıklığı - her saatte bir.

Tek bir pompa ile bir kuyu yıkama yönteminin avantajları: basitlik ve yüksek verimlilik. Bu yöntem ayrıca aşağıdakiler için kullanılır: iyi pompalama, görevlendirilmiş veya zaten kullanılmış su alımı kaynağı.

Bu yöntemin dezavantajları, çoğu durumda yıkamanın uzun sürmesi ve pompalama ekipmanının bozulma riski olması gerçeğini içerir. Bu yöntemin kumlu ve kumlu tınlı topraklara uygulanması tavsiye edilir.

Yıkama kalitesini ve hızını arttırmak için daha yüksek bir dalgıç pompa santrifüj tip.

Ayrıca dışkı ve drenaj pompaları mm'ye kadar fraksiyonlara sahip parçacıkları pompalama sırasında kendi içinden geçer.

Bir kuyu yıkamak için dalgıç bir pompanın kurulum şeması

Seçilen dalgıç pompa, kuyu içine kesinlikle dikey veya pozisyonda yerleştirilmelidir, bu sert bir kablo kullanılarak gerçekleştirilir

Yöntem # 2. İki pompa kullanımı

Bu durumda, yıkama, kuyuya pompalanan su kullanılarak, kirletici maddeleri “topladığı” birinci pompa tarafından gerçekleştirilir ve ikinci pompayı kullanarak, bunları su tankındaki yüzeye yükseltir.

Tanka, gelen sıvıyı askıdaki partiküllerden temizleyen ve kirleticilerin yeni bir kısmı için kuyuya geri döndüren bir filtre takılır.

Bir kuyuyu bu şekilde yıkamak için ihtiyacınız olacak:

  • hacmi en az l olan bir su tankı;
  • dalgıç titreşim pompası (pompa No. 1);
  • santrifüj pompa (pompa No. 2);
  • pompayı monte etmek için delikli kova;
  • iki hortum;
  • güçlü kablo.

Bu yöntemi uygularken, dalgıç pompa daha düşük bir yük yaşar, bu da arıza riskinin azaldığı anlamına gelir. Bu yöntemin, dalgıç pompanın daha fazla çalıştırılması planlandığında ve sınırlı miktarda temiz (yıkama için uygun) su ile uygulanması tavsiye edilir.

İki pompa kullanarak yıkama aşağıdaki gibidir:

  1. 1 numaralı dalgıç pompa kuyuya bir kablo ile indirilir ve silt yataklarından cm askıya alınır.
  2. Su tankına bir enjeksiyon hortumu indirilir, tanktan kuyuya ikinci bir hortum indirilir.
  3. Kovaya bir santrifüj pompa No. 2 monte edilir ve tanka batırılır.
  4. Her iki pompa da açılırken, kuyuda bulunan hortumun maksimum tortu erozyonu için farklı yönlerde çalkalanması gerekir.
  5. Yıkama, kuyudan temizlenen su berraklaşana kadar sürer.

Yıkama sırasında, daha güçlü bir pompaya odaklanmaya değer, tankta en uygun su seviyesini korumak için periyodik olarak durdurulmalıdır.

İki pompalı kuyu pompası yıkama şeması

Santrifüj pompa yerine, bazı durumlarda kovaya tüm pompayı değil, ondan uzatılmış bir emme hortumunu koymak mümkündür.

İki pompa kullanarak yıkama yönteminin avantajları:

  • daha hızlı ve daha iyi yıkama;
  • dalgıç pompada daha az yük;
  • kuyu etrafındaki alan kirlenmiş değildir;
  • çok fazla su gerekmez.

Bu yöntemin ana dezavantajı, her iki pompanın çalışmasının koordinasyonunu kontrol etmek, bazen daha güçlü olanı kapatmak için yıkama sırasında sürekli olarak bulunması gerektiğidir.

Bu yöntemle delme işleminden sonra kuyu temizleme süresi 6 saatten 48 saate kadardır.

Yöntem # 2. Hava ikmali ile kuyu yıkanması

Airlift, kuyu tabanından kum, döküntü ve siltli tortularla birlikte suyu yükselten güçlü bir basınçlı hava akışı üreten özel bir cihazdır. Bir kuyuyu hava asansörüyle yıkamak için içine askıya alınmış parçacıkların temizlendiği bir filtre takılmalıdır.

Hava kaldırma yöntemiyle sondajdan sonra bir kuyu yıkamak için gerekli ekipman:

  • hava kompresörü (hava üfleyici);
  • teknik su stoğu l;
  • metal boru;
  • hava hortumu.

Boru, kuyunun tüm derinliğine alınır ve çapı, gövdenin çapından cm daha az olmalıdır. Dar bir boru çalışmaz, çünkü etkili temizlik sağlamaz.

Borunun üst kısmında kirleticilerin giderilmesi için bir kol bulunmalıdır. Çamurun kuyuya bitişik alana sıçramasını önlemek için borunun ucuna sıkı bir polietilen manşon veya kauçuklu yangın hortumunun bir parçası konulmalıdır.

Hava ikmali ile sondajdan sonra bir kuyu nasıl yıkanır

Kuyu hava ikmali ile yıkanması için kompresör, yıkama sisteminde kararlı çalışma için gerekli basıncı oluşturacak kadar güçlü olmalıdır.

Hava ikmal operasyonunun prensibi, hava hacminin borudan kuyuya pompalanması ve daha sonra su basıncının etkisi altında oradan dışarı itilerek tüm kirleticileri temizlemesidir.

Hava ikmali kullanarak sondajdan sonra kuyu yıkama prosedürü:

  1. Kuyuya gerekli çapta bir metal boru yerleştirilir. Boru, mümkün olduğunca silt yataklarına daldırılır.
  2. Kirin sıçramasını önlemek için borunun üst ucuna bir çıkış ve çıkış hortumu monte edilmiştir.
  3. Kompresör açılır ve basınçlı hava basınç altında kuyuya girer.
  4. Hava kabarcıkları, boruda olmak, hareket suyunu ve altta çamur kütlesini ayarlayarak dolaşımını oluşturur.
  5. Basınçlı havanın etkisi altında, kirleticilerle birlikte su, çıkışa kadar uçar ve çıkış hortumundan çıkarılır.

Deşarj hortumundan silt, kum ve döküntü partikülleri akmayı bıraktığında yıkama tamamlanmış sayılır. Bu yöntem oldukça etkilidir ve pompa ekipmanı kullanımını gerektirmez.

Hava asansörüyle temizlerken, çok fazla hava basıncının sondaj deliği duvarlarının bütünlüğünü olumsuz etkileyebileceği dikkate alınmalıdır.

Bu yöntemin oldukça enerji tüketen olduğunu da dikkate almak gerekir - kompresör ünitesi çok fazla elektrik tüketir ve yıkama süresi 24 saate kadar çıkabilir.

Bir kuyu yıkama havası temizlemenin güvenilir ve hızlı bir yoludur

Bu yıkama yöntemiyle kirli su sürekli bir akışa girebilir, bu nedenle deşarj edileceği bir yeri önceden ayarlamak gerekir

Bu yöntemin avantajları şunları içerir: yıkama işleminin kısa bir süresi, pompa ekipmanı bozulmaz, kuyu etrafındaki alan kirlenmez ve yıkama kalitesi yüksektir.

Yaygın yıkama hataları

Deneyimsiz kuyu sahipleri genellikle sondaj işlemlerinin tamamlanmasından sonra kuyu yıkanmasını göz ardı ederek hata yaparlar. Sonuç olarak, üretimdeki su arıtılmadan kalır, bu da kullanımını sınırlandırır.

Hata numarası 1. Bir kuyu pompayla yıkarken en yaygın hatalardan biri, yanlış süspansiyon yüksekliğidir.

Pompanın dibe temas etmesine izin verilmemelidir, bu durumda temizleme etkili olmaz: pompa, vücudunun altındaki silt parçacıkları yakalayamaz. Sonuç olarak, çamur kuyu dibinde kalacak, akifere erişimi engelleyecek ve su kalitesini bozacaktır.

Buna ek olarak, pompanın çok düşük bir pozisyonu, çamurun içine "parçalanmasına" neden olabilir ve oradan dışarı çıkması sorun yaratacaktır. Ayrıca pompa kuyu deliğinde sıkışır.

Daldırma için ince ama güçlü bir kablo kullanılırsa ve pompayı geri çekerken ani hareketler yapmayın ve kabloyu hafifçe sallamak pompayı kuyudan kaldırın.

Hata # 2. Yanlış organize edilmiş drenaj. Kuyudan gelen kirlenmiş su, kuyu başından mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.

Aksi takdirde, tekrar kaynağa düşme riski vardır, bu da yıkama süresinde bir artışa ve dolayısıyla ek finansal maliyetlere yol açar. Su bertarafının organizasyonu için, dayanıklı yangın hortumları kullanmak en iyisidir.

Temiz su almadan önce kuyuyu yıkamak önemlidir. Yıkanmamış bir kuyunun çalıştırılması yasaktır! Bu, pompa ekipmanında hasara ve sorunlara yol açacaktır. iyi operasyon gelecekte.

Bir kuyu yıkanırken su tahliyesi

Drenaj için, içinden bir drenaj çukuruna, kanalizasyona veya diğer özel olarak belirlenmiş bir alana akacak olan sığ bir hendek kullanabilirsiniz.

Konu hakkında sonuçlar ve faydalı video

Bir kuyu pompayla yıkanması:

Bir pompa ile kuyu yıkama işlemi neye benziyor ve su atma organizasyonuna dikkat etmek neden gerekli:

Gördüğünüz gibi, sondaj işlemlerini tamamladıktan sonra bir kuyuyu yıkamak, temiz su almak istiyorsanız dağıtılamayacak gerekli bir önlemdir.

Yıkamanın birkaç yolu vardır: bir veya iki pompa veya hava ikmali. Manuel temizleme yöntemini, düşük verimliliği nedeniyle birincil yıkama için parti ile birlikte kullanmak pratik değildir.

Eklenecek bir şey mi var veya konu hakkında sorularınız mı var? Deneyiminizi okuyucularla kuyu yıkama ile paylaşın, lütfen yayın hakkında yorum bırakın. İletişim formu alt blokta bulunur.

Makale yardımcı oldu mu?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası