amel ve itikat nedir / İtikadî mezhep - Vikipedi

Amel Ve Itikat Nedir

amel ve itikat nedir

kaynağı değiştir]

Mâtûridîyye[değiştir

İtikat nedir?

Dini hükümler iki kısına ayrılır; fer`î amelî olanlar ve aslı; itikadi olanlar. Peki itikad nedir? İşte itikad hakkında bilmeniz gerekenler

İti­kat, bir fik­re, bir inan­ca bağ­lan­ma; inan­ma. Bir din ve­ya mez­he­bin te­mel inanç de­ğer­le­ri. Al­lâh’a kal­bî bağ­lı­lık, ke­sin inan­ma; îman gibi anlamlara gelir.

Dini hükümler iki kısıma ayrılır; fer`î amelî olanlar ve aslı; itikadi olanlar. İkinci kısım dini hükümler inanç esasları ile ilgilidir. Bu grup dinî inanışları isimleri anlatan itikat sonraları bu inançların bütününe ad olan akâid ile eş anlamlı kullanır olmuştur. Kelimenin manası üzerine kelâm ve mantık ilmi çerçevesinde çeşitli ihtilaflar mevcuttur. Ancak bu ihtilaflar aslı ilgilendiren meseleler değildir. Şu kadarının bilinmesi yeterlidir: itikat; meşhur olan manası ile aklî kesin hükümdür. Bu hüküm aklî olması dolayısı ile şüphe mahalli olabilir. Meşhur olmayan ikinci tarife göre; kesin veya tercih edilen aklî bir hükümdür. ilme istinat eder, şüphe götürmez. Bu mana bazen yakını bilgi ile de açıklanır İtikat terimi sonraki dönemlerde akâid ile eşanlamlı kullanıldığı için bütün inanç sistemlerini ifade eder. Her ne kadar günümüzde teorik çerçeve içerisinde disiplin hâline gelmiş mezhepleri anlatmak için (özellikle kelâmî) mezheplere atfen kullanılmaktadır. Hakikatte itikat daha geniş anlamları ihtiva eder. En geniş anlamıyla itikat; kişinin Allah, insan ve kâinat hakkındaki tasavvur ve telakkilerini kapsayan, olaylara bakış tarzını etkileyen düşüncedir. İslâm iman esasları bir müminin itikadı olduğu gibi Marksizm ve hümanizm de kendi mensuplarının itikadıdır. İslâm`da kelâmî mezhepler Maturidilik, Eşarilik ve Selefilik itikadı mezheplerdir.

İTİKAT İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

İtikat ile ilgili bilinmesi gereken temel dini bilgilerin kısa soru ve cevaplar halinde açıklanması…

Rabbin kim?

Rabbim Allah.

Dinin ne?

Dinim İslam.

Kitabın ne?

Kitabım Kur’an-ı Kerim.

Kimin kulusun?

Allah’ın kuluyum.

Kimin ümmetisin?

Hazreti Muhammed Mustafa’nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim.

Müslüman mısın?

Elhamdülillah, Müslümanım.

Ne zamandan beri Müslümansın?

“Kâlû belâ” zamanından beri Müslümanım.

“Kâlû belâ” ne demektir?

Allah Teâlâ, dünyayı ve varlıkları yaratmadan önce dünyaya gelecek bütün insanların ruhlarını yarattı. Onları ilahî huzurda topladı ve kendilerine, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye sordu. Ruhlar da, “Evet, bizim Rabbimiz Sen’sin!” dediler. Bu zamana “Kâlû belâ” denir.

Nereden geldin, nereye gideceksin?

Allah’tan geldim, Allah’a gideceğim.

Ne için geldin?

Allah’ı tanımak ve O’na kulluk etmek için geldim. Çünkü Allah Teâlâ, insanları ve cinleri Kendisini tanımaları ve Kendisine ibadet etmeleri için yaratmıştır. (Zâriyât Suresi, ayet)

Ne olarak geldin?

Bütün insanlar, Müslüman olarak doğar ve dünyaya Müslüman olarak gelir. Ben de Müslüman olarak doğdum ve Müslüman olarak geldim.

Dini kısaca tarif ediniz?

Allah (celle celalüh) tarafından insanları eğitmek, onları dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştırmak için peygamberler aracılığıyla bildirdiği ilâhî kuralların tamamıdır.

Akıllı insan kimdir?

İlâhî huzurda verdiği kulluk sözüne ömür boyu sadık kalan, dürüst bir inanca, faziletli ve ahlâklı bir gidişe sahip olan insandır.

Dinler kaç kısma ayrılır?

Dinler üç kısma ayrılır:

1. Hak Dinler: Allah (celle celalüh) tarafından peygamberler vasıtası ile insanlara bildirilen ve hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze ulaşan dindir. Bozulmadan günümüze kadar ulaşan tek hak din İslam Dini’dir.

2. Muharref (Bozulmuş) Dinler: Allah(celle celalüh) tarafından peygamberler vasıtası ile bildirilen, fakat sonradan insanlar tarafından asılları değiştirilen dinler. Hristiyanlık ve Yahudilik gibi.

3. Batıl Dinler: İnsanlar tarafından icat edilen dinlerdir. Putperestlik, Satanizm, Budizm gibi. Bizim dinimiz hangisidir?

Bizim dinimiz, Hak katında tek din olan İslam Dini’dir.

Allah katında geçerli din hangisidir?

Allah katında (geçerli) din, şüphesiz İslam’dır. (Âl-i İmran Suresi , 9. ayet ) Kim İslam’dan başka bir din ararsa (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve ahirette zarara uğrayanlardan olacaktır. (Âl-i İmran Suresi, ayet)

İslam Dini’nin gayesi nedir?

Getirdiği hükümlerle insanları hem dünyada hem de âhirette mutluluğa ulaştırmaktır.

İslam Dini kaç ana bölümde incelenir?

1. İman (itikat)

2. Allah’ın emir ve yasaklarına uymak (amel)

3.Çevresiyle iyi ilişkiler içinde bulunmak (ahlâk)

İslam Dini’nin özellikleri nelerdir?

1. Son dindir.

2. Bütün insanlığa gönderilmiştir.

3. Daha önce gönderilmiş bütün peygamberleri ve ilahî kitapları tasdik eder.

4. Önceki dinlerin hükümlerini yürürlükten kaldırmıştır.

İman ne demektir?

Allah Teâlâ’nın Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) aracılığıyla bildirmiş olduğu bütün esasların doğru olduğuna kalben inanmak, tasdik etmek ve bunu dil ile de söylemektir.

Kelime-i tevhit nedir?

“Lâilâhe illallah Muhammedü’r rasûlullah” cümlesidir.

Kelime-i tevhidin manası nedir?

Allah’tan başka ilah yoktur. Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O’nun elçisidir (resulüdür).

Kelime-i şehadet ne demektir?

“Eşhedü enlâilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühû.” cümlesidir.

Kelime-i şehadetin manası nedir?

Ben şehadet (şahitlik) ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şehadet ederim ki, Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O’nun kulu ve elçisidir (resulüdür).

Bir kimse İslam Dini’ne ne zaman girmiş olur?

Kelime-i tevhidi dili ile söyleyip kalbi ile kabul ve tasdik ettiği zaman girmiş olur.

İmanın doğru ve geçerli olmasının şartları nelerdir?

1. Hayattan ümit kesmeden önce iman edilmiş olmalı. 2. Dinî hükümleri reddeden herhangi bir söz veya davranış içinde bulunmamalı. 3. Dinî hükümlerin tamamının güzel olduğu kabul edilmeli.

İmanın çeşitleri nelerdir?

1. Tafsilî iman 2. İcmalî iman

Tafsilî iman ne demektir?

İman esaslarının her birine ayrı ayrı inanmaktır.

İcmalî iman ne demektir?

İman esaslarının hepsine birden inanmaktır.

İman-ı yeis (ümitsizlik imanı) ne demektir?

Ölmek üzereyken korkudan iman etmektir. (Firavun gibi).

İmanın şartları nelerdir?

1. Allah’a inanmak. 2. Meleklere inanmak. 3. Kitaplara inanmak. 4. Peygamberlere inanmak. 5. Ahiret gününe inanmak. 6. Kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah’ın yaratması ile olduğuna (Allah’tan geldiğine) inanmak

İmanın şartları nasıl ifade edilir (Amentü Nedir)?

“Âmentübillâhi vemelâiketihî vekütübihî verusülihî -velyevmil’âhiri vebilkaderi hayrihî veşerrihî minallâhîteâlâ velbâ’sü ba’del mevti hakkun Eşhedüenlâilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû verasûlüh”,

“Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kazanın; hayrın ve şerrin Allah tarafından geldiğine, ölümden sonra dirilişin gerçekleşeceğine inandım. Allah’tan başka ilah yoktur. Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) O’nun elçisidir (resulüdür).

Mü’min kime denir?

Allah’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) de peygamberliğine kalpten inanan kimseye denir.

Müşrik kime denir?

Allah’ın eşi ve benzeri varmış gibi O’na ortaklar bulan, birden fazla ilah olduğuna inanan kimselere denir.

Kâfir kime denir?

Allah’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) peygamberliğine ve getirdiği esaslara inanmayan, bunu da açıkça söyleyen kimseye denir.

Münafık kime denir?

Allah’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed’in (sallallahu aleyhi ve sellem) peygamberliğine ve getirdiği esaslara kalben inanmadığı hâlde dili ile inandığını söyleyen kimselere denir.

Münafıklığın belirtileri nelerdir?

Konuştuğunda yalan söylemek, söz verdiğinde sözünde durmamak, emanete hıyanet etmek.

kaynağı değiştir]

Kerrâm’îyye[değiştir

İtikadî mezhep

İtikâdî mezhepler veya Akide mezhepleri ya da İnanç mezhepleri, İnançla ilgili konular İslam'da başlangıçta bir fıkıh dalı kabul edilen kelâm, daha sonra ilm-itevhid olarak adlandırılmıştır. Daha sonraları Fıkıh, amelî meseleler üzerinde, kelâm ise itîkâdî meseleler üzerinde yoğunlaşmıştır. Müslümanlar, İslâm PeygamberiMuhammed döneminde akıllarındaki soruları hemen ona sorabiliyorlardı. Ancak peygamberin ölümünden sonra sorularına cevap bulamayınca zamanın büyük İslam alimleri Kur'an'ı akıl ile yorumlamaya koyuldular. Böylelikle de i'tikadi mezhepler oluşmuş oldu. Bu mezhepler farklı coğrafyalara yayıldı ve oralarda benimsendi.

İ'tikadî inanç mezhepleri[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.