dizanteri hastalığı belirtileri / Dizanteri Nedir? Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Dizanteri Hastalığı Belirtileri

dizanteri hastalığı belirtileri

Dizanteri Nedir, Nasıl Bulaşır? Dizanteri Hastalığı Tedavisi Ka&#; G&#;n S&#;rer?

Dizanteri genel olarak kirli su ve gıda tüketimi ile ortaya çıkabilir. Kişilerde karın ağrısı, kramp, ağrılı ve kanlı dışkılama, yüksek ateş görüldüğü andan itibaren bunlar dizanteri hastalığının belirtileri arasındadır. 

Dizanteri Nedir, Nasıl Bulaşır?

 Kanlı ishal olarak da bilinen dizanteri bağırsak, amip ve virüslerin neden olduğu bağırsak enfeksiyonlarından bir tanesidir. Kişiden kişiye çok rahat bir şekilde bulaşan bu hastalığın en önemli etken hijyen eksikliğidir. Su ve gıdaların dışkı ile kirlenmesi sonucu dizanteri hastalığı ortaya çıkar. Dizanteri kişiden kişiye bulaştığı takdirde belirtileri yavaş bir şekilde seyreder.

 Hastalık giderek iç organlara da yayılır. Ateş ve ishal ile belirti gösteren bu hastalık vücuttaki su oranını giderek azaltır. Dizanteriye neden olan bakteri ve virüsler bazı durumlarda bağırsaklara geçerek iç organlara da yayılabilir. Bu da giderek hastanın hayatını tehlikeye sokar. Özellikle dizanteri nedir diye merak ediliyor. Dizanteri hijyen sorunu olan yerlerden kolaylıkla bulaşır. 

Dizanteri Hastalığı Tedavisi Kaç Gün Sürer?

 Amipli ve ya basilli dizanterilerde tedavi farklılık gösterebilir. Bu hastalık ile birlikte vücuttaki su kaybı yüksek orandadır. Çünkü ishal nedeni ile kaybolan sıvının yerine konulması için günlük olarak bol miktarda su tüketilmesi gerekir. Ateş, kusma ve ishal gibi belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.

 Gerekli muayenenin ardından hastalığın tanısı konularak tedaviye başlanır. Hekimin uygun gördüğü takdirde antibiyotik kullanımı da gerekebilir. Hastalardaki bulantı ve kusmayı önleyici ilaçlar da kullanılır. Bazı durumlarda ise hastaya serum takviyesi de uygulanır. Dizanteri bulaşıcı bir hastalık olduğu için mutlaka dikkatli olmak gerekir. Aynı zamanda dizanteri hastalığının tedavisi yaklaşık 2 ve ya 3 hafta kadar sürebilir. Bu hastalığın tedavisi kişiden kişiye göre de farklılık gösterebilir. 

Dizanteri Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Geçmişten günümüze en bulaşıcı olan hastalıklardan bir tanesi de dizanteridir. Dizanteri özellikle yaz aylarında daha sık görülebilir. Günümüzde sıklıkla 1 ve 5 yaş arasındaki çocuklarda dizanteri görülebilir.

 Hijyen sorununun yaşandığı gelişmemiş ülkelerde dizanteri hastalığı salgın halinde görülebilir. O nedenle dizanteri hastalığı hijyenik olmayan ortamlarda ve kirli suların bulunduğu bölgelerde daha fazla ortaya çıkar. Dizanteri olan kişilerde kanlı ve sulu ishal görülebilir. Ayrıca bu kişilerde mide bulantısı, ani kusma, ateş, titreme ve mide krampları yaşanır. Baş ağrısının da yaşandığı kişilerde enfeksiyonlar da ortaya çıkabilir. Dizanteri hastaya bulaşmasının ardından 10 gün sonra belirti gösterebilir. 

Dizanteri Hastalığında Beslenme Şekli Nasıl Olmalı?

 Dizanteri hastalığına sahip olan kişiler beslenme düzenlerine çok dikkat etmeliler. Bu hastalık esnasında çok sıvı kaybedileceği için günlük su tüketim miktarı mutlaka arttırılmalı.

 Hastalık süresince yoğurt, patates püresi, pirinç lapası, muz, elma ve taze meyve suları gibi tüketimi kolay olan besinler tüketilmelidir. Dizanteri olan kişiler yüksek kalorili ve sindirim sistemini yormayan gıdalar önerilmektedir. Bazı zamanlarda ise bağırsak hareketlerini arttıran lifli gıdalar, süt ve süt ürünleri çok fazla tüketilmemelidir.

İçtiğiniz Su, Sizi Dizanteri Edebilir

En sık rastlanılan sindirim sistemi hastalıklarından biri olan dizanteri özellikle çocuklar ve bebekler söz konusu olduğunda ciddi tehlikelere yol açabilir. Ateş ve ishalle birlikte görülen ve son derece bulaşıcı olan bu hastalık vücuttaki su oranını ciddi olarak azaltır. Bu durumda kişiye hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı, dizanteri ile ilgili önemli bilgiler veriyor.

Dizanteri nedir?

Halk arasında kanlı ishal olarak bilinen dizanteri, bakteri, amip ve virüslerin neden olabildiği bir bağırsak enfeksiyonudur. Daha çok sulardan ve gıdaların dışkı ile kirlenmesinden bulaşan dizanterinin temel sebebi hijyen eksikliğidir. Hastalığa sebep olan bakteri, virüs ya da amipler bağırsaklardan kan dolaşımına geçerek bazı iç organlara yayılabilir. Bu durum kişinin sağlık durumunu tehlikeye sokabilir.

Dizanteri türleri nelerdir?

Dizanterinin iki önemli türü vardır; basilli dizanteri ve amipli dizanteridir. Amipli dizanteri, diğer türe göre şiddetli ve tehlikelidir. Basilli dizanteri, en sık karşılaşın türdür. Shigella, Campylobacter, Salmonella veya enterohemorhagic E. Coli gibi bakterilerin neden oluğu enfeksiyondur. Amipli dizanteri ise bağırsaklara bulaşan tek hücreli bir parazitten kaynaklanır. Amipli dizanteri kalın bağırsağın parazit kaynaklı bir hastalığıdır, amipli dizanteri temiz olmayan gıdalar ve sular ile ağızdan bulaşır. Amebiyazis çocuklar ve yaşlılar için oldukça tehlikelidir.

Dizanteri belirtileri nelerdir?

  • Şiddetli karın ağrısı,
  • Kramplar,
  • Şiddetli ishal,
  • Kanlı ishal,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Yüksek ateş,
  • Bağırsak kontrolünün kaybolması,
  • Halsizlik ve titreme,
  • Yüksek ateş,
  • Baş dönmesi,
  • Vücutta aşırı su kaybı gibi belirtiler gözlemlenir.

Basilli dizanteride enfeksiyon bir hafta içinde belirtilerini gösterirken amipli dizanteri hastaya bulaştıktan 10 gün sonra belirtilerini gösterir.  Amipli dizanteride ise bağırsak hareketleri sancılıdır.

Dizanteri risk faktörleri nelerdir?

  • Kötü hijyen koşulları,
  • Kötü sağlık koşullarına sahip tropikal ülkelerden gelen göçmenler,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • Kötü sağlık koşullarına sahip kurumlar,
  • Homoseksüel erkeklerin seks yapması.

Dizanteri ölüme yol açar mı?

Dizanteri doğrudan ölüme yol açmaz. Söz konusu yetişkinler olduğunda yaklaşık bir hafta süreyle hafif seyreder. Bu süre kalın bağırsağın kendi kendini temizleyebilme özelliği sayesinde hasta kişiler hastalığı atlatabilir. Fakat bir haftadan uzun süren vücutta su kaybı ve yüksek ateşin bulunduğu çoğu vakada doktora görünmek ve bir an önce gerekli tedaviyi almak çok önemlidir. Hayati tehlike oluşmaması adına mutlaka müdahale edilmelidir.

Dizanteri nasıl tedavi edilir?

Dizanterinin tedavisi türüne göre farklılık gösterir. Hastalığı tedavisindeki temel prensip ishal ile kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Hastalığın ağırlığına göre hekimin uygun gördüğü antibiyotik kullanımı ile iyileştirilir. Amipli dizanteri hastalığına neden olan paraziti yok etmeye yönelik uygun türde antibiyotik uygulanır. Yine aynı prensiple basilli dizanteri için de etken olan bakteriye yönelik antibiyotik hekim tarafınca seçilir ve uygulanır.

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, hastane, insan, sağlık, şifa

Dizanteri Nedir? Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Dizanteri Nedir? Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Dizanteri nedir?

Dizanteri, bağırsak sisteminde meydana gelen iltihaba denir. Şiddetli ishal ile ilişkili olup, bulaşabilen bir rahatsızlıktır. Shigella basili ya da bakteri ile enfeksiyon; sıklıkla görülen nedenleridir. Hafif ya da şiddetli mide krampı ve dışkıda mukus ya da kan ile görülen şiddetli ishale neden olabilir. Gelişen sıvı kaybı için özellikle su olmak üzere bol miktarda sıvı alınması gerekir. Yeteri kadar hidrasyon sağlanamaz ise dizanterinin ölümcül sonuçları olabilir. Belirtiler genellikle hafiftir ve genellikle birkaç gün içinde yok olur. Kişiler, bu belirtiler için doktora başvurmaz.

Dizanteri neden olur?

Dizanteri, bir bakteriden ya da parazitten dolayı gelişir. En yaygın dizanteri çeşidi Shigella basilinden kaynaklanır. Bu basiller dizanteri ya da şigelloz olarak isimlendirilir. Bu bakteri şiddetli belirtiler yaşanmasına neden olabilir. Hijyenin sağlanamaması, bu tipin görülmesindeki asıl sebeptir. Bozuk yiyecek tüketimi de şigelloza yol açabilir.

Dizanteri ile ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Dizanterinin komplikasyonları sayıca azdır. Çoğu zaman hafif gözlemlense bazı kişilerde şiddetli olabilir. Hastalık süresi boyunca sık ishal olma ve kusma şikayetleri dehidrasyona yol açabileceğinden dolayı özellikle bebek ve küçük çocuklarda hayati risk faktörüdür.

Amipli dizanteri durumunda karaciğere yayılım olursa, ilgili bölgede karaciğer apnesi oluşabilir. Enfeksiyon sonrasında; eklem ağrısı, yani postenfeksiyöz artrit gelişebilir.

Şigelloz dizanterisi; alyuvar kan hücrelerinin böbreğe geçmesine engel olarak anemiye; düşük trombosit sayısı ve böbrek yetmezliği şikayetlerine yol açabilir. Ayrıca; bazı kişilerde enfeksiyondan sonra titreme nöbetlerine rastlanılmıştır.

Dizanteri nasıl önlenir?

Pek çok dizanteri vakasının nedeni; temizlik alışkanlıklarından kaynaklanır. Enfeksiyon riskinin azaltılması için özellikle tuvalet sonrası ve yemek öncesi ellerin sabun ve su ile özenle yıkanması gerekir. Bu alışkanlık, şigelloz ve daha pek çok hastalığın görülmesini önemli ölçüde düşürür.

Temizlik alışkanlıklarının dışında; mesela seyahat halindeyken yalnızca şişelenmiş ve kaynağından emin olunan suyun içilmesi, içmeden önce kapağın temizlenmesi, gıdaların pişirilme seviyesi gibi noktalara dikkat edilmesiyle de hastalık önlenebilir.

Amipli dizanteri nedir?

Kalın bağırsağın paraziter bir hastalığı amipli dizanteri; kirli su ve gıda aracılığıyla oral yol ile bulaşan bir türdür. Hastalığın sebebi tek hücreli bir amip olduğundan dolayı amipli dizanteri olarak isimlendirilmiştir. Hastalığa yol açan parazit bağırsakta artış göstererek, dışkı yoluyla çevreye yayılım gösterir. Amip kistleri, dış ortamda uzun süre canlı kalabildiğinden genellikle salgın olarak gözlemlenir.

Ağızdan bulaşan amip kistlerinde sulu, kanlı ve mukusu dışkılama gözlemlenir. Karın ağrısı, bulantı, halsizlik ve ateş eşlik eder. Tedavi edilmediği zaman; bağırsaktan kana geçebilen amipler; akciğer, karaciğer ve beyin gibi önemli fonksiyonları bulunan organlar üzerinde apse oluşumlarına yol açabilir. Amipli dizanterinin önlenmesi konusunda alınabilecek kişisel önlemler şöyledir:s

  • Eller sık bir şekilde sabun ve su ile yıkanmalıdır.
  • Kaynağına güvenilmeyen su tüketilmemelidir.
  • Gerekli olması durumunda su kaynatılarak tüketilmelidir.
  • Pişmemiş sebzeler tüketilmemelidir.
  • Meyve ve sebzeler sirkeli suda bekletilmelidir.

Basilli dizanteri nedir?

Basili dizanteride hastalık sebebi bakteridir. Temiz olmayan su ve gıdaların tüketimi, kirli el ile dokunulmuş yüzeylere temas edilmesiyle yayılır. Oral yoldan vücuda giren bakteriler kalın bağırsağa geçerek hızlı bir şekilde çoğalır. Belirtileri; tuvalete sık çıkma, ağrılı, mukuslu ve kanlı ishal, ıkınırken ağrı duymak, karın ağrısı ve ateştir. Dil şişebilir ve pas tadı duyulabilir. El hijyenin sağlanması önemlidir. Hasta iyileşme aşamasında taşıyıcı durumda olduğu için; idrarına ve dışkısına temas eden her şeyin dezenfekte edilmesi gerekir. Su kaybı yüksek olduğu için öncelikli olarak bu kaybı tolere edilmelidir. Bu hastalıkta antibiyotik kullanımı hekimin tavsiyesi ile olmalı, ishal kesen ilaç asla kullanılmamalıdır. Son derece bulaşıcı özellikte olan bu hastalıkta, kişisel hijyen önlemlerinin artırılması oldukça önem arz eder. Korunma yöntemleri olarak:

  • El temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Yiyecek ve içme suyunun temiz olduğundan emin olunmalıdır.
  • Dizanterisi olan hastaların kişisel eşyaları kullanılmamalıdır.
  • Tuvalet sonrasında eller su ve sabun ile yıkanmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası