depremin es anlamlisi / İstanbul Depremi ile İlgili Tüm Bilgiler

Depremin Es Anlamlisi

depremin es anlamlisi

Deprem Eş Anlamlısı Nedir? Deprem Kelimesinin Eş Anlamlısı Olan Sözcük Ve TDK Anlamı

Beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmaların sebep olduğu ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayına deprem denir. Sismik aktivite olarak da adlandırılan bu olayı inceleyen bilim dalı ise sismoloji olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizin fay hatları üzerinde bulunmasından dolayı sık sık depremlerin yaşandığı bilinmektedir. Bu sebepten ötürü konu ile ilgili pek çok bilgi araştırılırken deprem eş anlamlısı nedir sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Bilindiği üzere; dilimizde pek çok kelimenin eş anlamlısı bulunmakta olup bu kelimeler günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Bu kapsamda; deprem eş anlamlısı nedir? Depremin eş anlamlısı olan sözcük hangisidir?

DEPREM EŞ ANLAMLISI NEDİR?

Deprem kelimesinin eş anlamlısı olan kelime zelzele sözcüğüdür. Her iki kelime de aynı anlama gelir ve dünyanın kabuk kısmında meydana gelen kırılmaları ifade etmektedir. Zelzele kelimesinin dışında; yer sarsıntısı kelimesi de yer kabuğu hareketlerini ifade eden deprem kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır.

Bu iki kelime; deprem kelimesi yerine hem tek başına hem de cümle içerisinde kullanılabilir ve ortak anlamı ifade etmektedir.

Deprem eş anlamlısı nedir? Deprem kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Türk dilinde pek çok kelime bulunur. Bu kelimelerden bazıları da aynı anlamı taşır. Bunlar anlamdaş, diğer adı ile eş anlamlı kelimelerdir. Deprem kelimesinin de eş anlamlısı olan kelimeleri bulunur.

DEPREM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLI KELİMESİ NEDİR?

Beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda oluşan sismik dalgalanmaların neden olduğu ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması durumuna deprem adı verilir.

Bu olay aynı zamanda sismik aktivite olarak da adlandırılır. Bu olayı inceleyen bilim dalına ise sismoloji adı verilir.

Deprem aynı zamanda Türk Dil Kurumu’nda şu şekilde açıklanır:

  • Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılması, yer değiştirilmesi veya yanardağların püskürtme durumuna geçmesi yüzünden oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, zelzele, hareket.

Deprem kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler de bulmak mümkündür. Deprem kelimesi eş anlamlı kelimelerine göre daha sık kullanılır. Eş anlamlısı veya anlamdaşına bakıldığında en sık kullanılan sözcük zelzele sözcüğüdür.

DEPREM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI OLAN KELİMELER NELERDİR?

Deprem kelimesinin eş anlamlısı zelzele kelimesidir. Bu iki kelimede aynı anlama gelir. Bu kelimeler dünyanın kabuk kısmındaki oluşan kırılmaları ifade eder.

Zelzele kelimesinin haricinde başka kelimeler de eş anlamlısı olarak kullanılabilir. Deprem kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler şunlardır:

Deprem kelimesi zelzele ve yer sarsıntısı kelimeleri ile aynı anlama gelir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanıldığı zaman herhangi bir cümlede anlam bozukluğu bulunur. Deprem ve eş anlamlısı kelimeleri ile ilgili örnek cümleler şunlardır:

  • Depreme karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerekir.
  • Dün yaşadığımız zelzele çok büyüktü.
  • Ülkede görülen yer sarsıntısında birçok bina çöktü

Bu cümlelerde yer alan zelzele, deprem ve yer sarsıntısı kelimesi aynı anlamları içerir.

Deprem Eş Anlamlısı Nedir? Deprem Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

Deprem Eş Anlamlısı Nedir?

Deprem kelimesine karşılık olarak eş anlamlı sözcük ‘zelzele’ kelimesidir. Yer kabuğu katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi deprem olarak ifade edilmektedir. Günümüzde en korkulan doğal felaketler arasında yer alır. Bu doğrultuda deprem kelimesine karşılık olarak eş anlamlı şekilde, amaca uygun zelzele sözcüğü de kullanılabilir.

Deprem Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

Deprem kelimesinin eş anlamları arasında bir sözcük öne çıkar. Anlamları aynı ve yazılışları farklı olarak deprem ile beraber zelzele sözcüğünün kullanmak mümkün. Sadece cümle içerisinde değil aynı zamanda tek başına da kullanım imkanı vermektedir. Her iki kelime de ortak şekilde taşımış oldukları aynı anlam üzerinden kullanım imkanı tanır.

TDK’ya Göre Deprem Kelimesinin Eş Anlamlısı

Türkçede herhangi bir kelimenin eş anlamlısını teyit edebilmek için Türk Dil Kurumu kullanılır. Bu doğrultuda TDK üzerinden ele alındığı zaman, deprem kelimesine karşılık olarak zelzele sözcüğü öne çıkmaktadır. Aynı anlam ile beraber her yerde hem deprem hem de zelzele kelimesini kullanmak mümkün.

Deprem Kelimesinin Eş Anlamlısı ile Örnek Cümle

Yer kabuğunun kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağ etkileri ile beraber yeryüzünde deprem meydana gelir. Türkçede deprem kelimesi taşımış olduğu bu anlam ile aynı zamanda zelzele sözcüğünün üzerinden ne kullanılır.

‘’Dün çok şiddetli bir zelzele oldu.’’

Bu şekilde yukarıda verilen anlam ile beraber tek başına veya cümle içerisinde kullanım imkanı sağladığını ifade etmek gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir