letaifi rivayet edebiyatımızdaki önemi / Türk Edebiyatında İlkler - Türk Dili ve Edebiyatı

Letaifi Rivayet Edebiyatımızdaki Önemi

letaifi rivayet edebiyatımızdaki önemi

funduszeue.info-i Fünun Edebiyatının genel özelliklerinden dört tanesini maddeler halinde yazınız. (11 Puan)

 

2. Aşağıda boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz. (24 Puan)

*Abdülhak Hamit Tarhan’ın “ölüm” temalı bilinen en önemli şiiri ………………………..’dir.

*Servet-i Fünun Dergisi yılında, ………………………………………… tarafından yazılan ………………………………………. adlı makaleden dolayı kapatılınca, topluluk dağılmıştır.

*………………………………………  Edebiyatımızda sembolizmin öncüsü sayılan şair ve yazardır. Ağır bir dille yazdığı şiirlerinde aşk ve tabiat konularını işlemiştir. "Hac Yolunda, Suriye Mektupları,”  gezi yazılarıdır.

*İlk resmi gazetemiz II. Mahmut döneminde çıkarılan …………………………………………., ilk özel gazetemiz ise Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılan ………………………………………’dır.

* ……………………………….. “Zafername” isimli eseriyle başta Sadrazam Ali Paşa olmak üzere dönemin yöneticilerini hicveder.

*  ………………………….  Edebiyat ve dil alanındaki düşüncelerini “Lisan-i Osmani’nin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülahazalar” makalesiyle ifade etmiştir.

*Servet-i  Fünun edebiyatını oluşturan şairler arasında …………………………………. , ….…..…………………….  öykücü ve romancılar arasında ……………………………….. , ……………………………… adlarını sayabiliriz.

 

3. Aşağıda verilen cümlelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına ise “Y” yazınız (20 Puan)

(     ) Ahmet Mitat Efendi Servet-i Fünuncuları şiir dilleri nedeniyle “Dekadanlar” isimli makalesiyle eleştirmiştir

(     ) Kamus-ı Türki adlı sözlüğün yazarı Şemseddin Sami’dır.

(     ) Tanzimat dönemi şiirinde genellikle köleliki görücü usulüyle evlilik ve aile hayatı gibi konular işlenmiştir.

(     ) Sami Paşazade Sezai Letaif-i Rivayet romanında kölelik düzenini eleştirir.

(     ) Servet-i Fünuncular edebiyatta “toplum için sanat” anlayışına sahiptirler.

(     ) Mehmet Rauf ilk psikolojik romanımız olan “Eylül”ü yazmıştır.

(     ) Hüseyin Cahit Yalçın Hac Yolunda isimli gezi yazısı türünde bir eser yazmıştır.

(     ) Cenap Şahabettin Parnasizmin ve sembolizmin Türk edebiyatındaki öncüsüdür.

(     ) Naturalist bir yazar bir gözlemci gibi olayları seyretmez, bir bilim adamı gibi olayların akışına müdahale eder.

(     ) Tanzimata şiir çevirileriyle şiirimizde sone, terzarima, gibi nazım şekillerinin kullanımının önü açılmıştır.

 

4.Aşağıda özeti verilen eserlerin isimlerini yazınız. (15 Puan)

(            ) İslam Bey savaş çıkınca nişanlısı Zekiye ile vedalaşır ve cepheye gider. Zekiye erkek kılığına girerek Âdem adıyla gönüllüler arasına katılır. Komutan Sıtkı Bey, Âdem’i çelimsiz bulur ve geri göndermek ister, ama Âdem kabul etmez. İslam Bey yaralanır, Abdullah Çavuş ve Âdem düşman cephaneliğini havaya uçurur, kale kurtarılır. Âdemin kimliği ortaya çıkar. Sıtkı Bey’in daha önce öldüğünü sandığı babası olduğunu öğrenen Zekiye, zafer sevinci içinde İslam Bey’le evlenir.

 

( …………) Ali Bey, Mahpeyker’e âşık olur. Bu kötü kadından Dilaşup ismindeki cariye sayesinde uzaklaşır. Bunun üzerine Mahpeyker Ali Bey’i öldürtmek ister. Dilaşup, Ali Bey’i ölümden kurtarsa da kendisi ölür. Daha sonra Ali Bey, Mahpeyker’i öldürür, hapse girer ve orada hastalanarak ölür.

 

( ………)Müştak Bey adında bir genç, görüp âşık olduğu Kumru Hanım adlı genç kızla evlenmek ister. O dönemin âdeti gereği evlilik öncesinde gelin ve damadın birbirlerini görmeleri imkânsızdır. Nikahtan sonra Müştak Bey evlendiği kişinin Kumru Hanım’ın yerine, onun çirkin ve yaşlı ablası olduğunu görür. Damadın uyanık ve tedbirli bir arkadaşı olan Hikmet Bey, duruma el koyar ve imamın cebine gizlice para sokarak onu kendi taraflarına çeker ve sorunu çözer. Sonunda genç ve güzel Kumru Hanım‘ı Müştak Bey‘e vermek zorunda kalırlar.

 

“Şiir ve İnşa” adlı eser &#; &#; &#; -, “Celâlettin Harzemşah”  &#; &#; &#; -, “Avrupa’da Bir Cevelan” &#; &#; &#; -, “Seyahat Jurnali” &#; &#; &#; &#; türünde yazılmıştır.

funduszeue.info cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilenler getirilmelidir? (6 Puan)

A) makale-tiyatro-gezi-günlük

B) şiir-tiyatro-gezi-günlük

C) makale-tiyatro-anı-sohbet

D) deneme-roman-gezi-anı

E) makale-roman-günlük-gezi

 

Tanzimat romanları toplumu eğitme amacı güttüğü için roman konuları, sosyal mesajlar vermektedir. “Araba Sevdası” ve “Eflatun Bey’le Rakım Efendi”de yanlış Batılılaşma; “Sergüzeşt”te esaret; “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat”ta ise görücü usulü ile evliliğin sakıncaları konu olarak alınır.

funduszeue.info parçada aşağıdaki sanatçılardan hangisinin eserinden söz edilmemiştir? (6 Puan)

A) Sami Paşazade Sezai                

B) Namık Kemal     

C) Ahmet Mithat Efendi

D) Recaizade Mahmut Ekrem

E) Şemsettin Sami

 

XVII. yüzyılda Fransa’da doğmuş bir edebi akımdır. Bu yüzyılda toplumsal yaşamdaki kural,yasa ve düzen edebiyata da yansımış;böylece kuralcı bir sanat akımı ortaya çıkmıştıfunduszeue.info, Corneille, Moliere gibi isimler önemli temsilcileridir.Türk edebiyatında ilk etkileri Tanzimat’ın Birinci Döneminde Şinasi’de görülür.

7. Yukarıda sözü edilen edebi akım hangisidir? (6 Puan)

A) klasisizm      B) romantizm          C) realizm         D) parnasizm      E) sembolizm

 

Hepimiz dünyaya geldiğimizde bir toplumun, ailenin, kimliğin içinde buluruz kendimizi. Edebiyat işte bu kalıpları kırma arayışından doğar. Hayal ve gerçek, yaşam ve ölüm, ben ve öteki arasındaki bütün duvarları bir bir yıkar. Böylece kendine özgü bir biçimde, hayatın ve insanın özüne eğilebilmeyi, ona sevgiyle bakabilmeyi olanaklı kılar. Çünkü roman, öykü, şiir gibi edebiyat ürünleri bir başkasının acısını iliklerinde hissedebilme, kendini bir başka insanın yerine koyabilme yeteneği kazandırır. Çok farklı kesimlerden insanlara seslenir, onların kapılarını çalar; buyur edilir. İnsanlar ve toplumlar arasında köprüler kurar.

funduszeue.info parçada edebiyatın işlevleri arasında aşağıdakilerden hangisine yer verilmemiştir? (6 Puan)
A)    Toplumsal sorunlara çözümler getirme 
B)    Yerleşik değerleri sorgulama gücüyle donatma 
C)    İnsanların birbirini anlamasını kolaylaştırma 
D)    Kültürleri birbirine yakınlaştırma 

E)    Yaşamı,  özgün bir yaklaşımla algılamayı sağlama

 

9. Birinci Dönem Tanzimat sanatçıları için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (6 puan)

A) "Sanat toplum içindir." ilkesiyle eserler verdikleri

B) Yalın bir dili savunmalarına karşın, Divan edebiyatının etkisinden kurtulamadıkları

C) İçeriği önemsemeyip biçimsel yenilik arayışlarına yöneldikleri

D) Divan edebiyatı nazım biçimlerini kullandıkları

E) Fransız İhtilâlı’nın etkisiyle vatan, özgürlük, adalet gibi kavramları işledikleri

 

Sınıf Türk Edebiyatı 1.Dönem funduszeue.infoılı Soru ve Cevapları İndir! (Ali İNCE)

funduszeue.info Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.

konulu sunumlar: "funduszeue.info Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk."— Sunum transkripti:

1 funduszeue.info

2 Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk hikâyeleri ve mesneviler Batıdaki roman ve öykünün yerini tutmuştur. · Roman, ilk olarak çeviri yoluyla Türk edebiyatına girmiş, daha sonra roman ve öykünün ilk yerli ve Batılı örnekleri verilmiştir. · Roman ve hikayeler, gazetelerde bölümler halinde yayımlanmıştır.. · Türk edebiyatındaki ilk öykü örne ğ i ise Ahmet Mithat Efendi'nin Letaif-i Rivayet adlı yapıtıdır.

3 · Türk edebiyatında ilk hikâye kitapları Ahmet Mithat Efendi'nindir: Kıssadan Hisse (), Letaif-i Rivâyet (). · · Kıssadan Hisse'yi oluşturan hikâyeler, yazarın, Mithat Paşa ile birlikte Ba ğ dat'ta bulundu ğ u evrede yazılmıştır. Yazar bu eserdeki hikâyeleri genellikle Aisopos ve Fenelon'un fabllarını geliştirerek kurmuş, birtakım ö ğ ütlerle, ahlâk dersi vererek sonuçlandırmıştır. Letaif-i Rivâyet ise ço ğ u uzun olan 28 hikâyeden oluşmuştur.

4 · Emin Nihat'ın Müsameretnâme adlı kitabı ise 7 uzun hikâyeden meydana gelmiştir. Bu hikâyeler eski edebiyatın kalıplaşmış anlatım tarzıyla oluşmuş, önemli bir yenilik yaratamamıştır. Tanzimat Dönemi sanatçıları içinde hikâye alanında asıl önemli gelişmeyi Nabizâde Nazım sa ğ lamıştır. Yazar, - yılları arasında Yadigârlarım, Zavallı Kız, Karabibik, Sevda, Hâlâ Güzel, Haspa, Seyyie-i Tesamüh adlarında uzun hikâyelerden oluşan kitaplarını yayımladı. · Küçük Şeyler adlı hikâye kitabını yazan Sami Paşazâde Sezai, Batı hikâye anlayışının ilk örneklerini verdi. Olayların gerçe ğ e ba ğ lı gözlemlere dayanarak kuruldu ğ u görülen bu hikâyelerinde oldukça başarılı oldu, kendisinden

5 Ahmet Mithat Efendi'nin Eserleri Kıssadan Hisse Letaif-i Rivayet Nabizâde Nazım'ın Eserleri Yadigârlarım, Zavallı Kız, Bir Hatıra, Sevda, Hâlâ Güzel, Bahtiyar mıdırlar?, Haspa

6 Ebubekir Hâzım Tepeyran'ın Eserleri Eski şeyler Sami Paşazâde Sezai'nin Eserleri Küçük Şeyler Recaizâde Mahmut Ekrem'in Eserleri Saime, Muhsin Bey yahut Şairli ğ in Hazin Neticesi, Şemsa.


Tanzimat Dönemi Edebiyatında Hikâye (Öykü) ve Roman Özellikleri

Divan edebiyatımızın Leyla ile Mecnun, Hüsrev ile Şirin, Yusuf ile Züheyla, v.b. mesnevilerini; halk edebiyatımızın Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Arzu ile Kanber, v.b. öyküleri; meddah öykülerini; Battal Gazi, Hayber Kalesi, v.b. gibi dinsel ve tarihsel öyküleri bir kenara bırakırsak, Avrupa&#;daki anlamıyla öykü ve roman türleri Türkiye&#;ye Tanzimat edebiyatı ile girmiştir. Çeviri ile başlayan bu süreç, taklitler ile devam ederek gelişmiş ve kimliğini kazanarak günümüze gelinmiştir.

Edebiyatımızda görülen roman biçimindeki ilk eser, Yusuf Kamil Paşa&#;nın Fénelon&#;dan çevirdiği &#;Telemak&#;tır (). Bu eser özetlenerek çevrilmesine rağmen uzun yıllar (&#;Ahlak kitabı&#; olarak görüldüğünden) okullarda okutulmuştur.

Bu ilk dönemde bu tercüme eseri takip eden bir çok eser daha çevrilmişti. Ancak, bu eserlerdeki en büyük sorun &#;dil&#;di. Dil oldukça ağırdı. Alışılagelen eski dil kullanımı Batı romanına uygun değildi. İkincisi de batı kültürü ile Osmanlı kültürü arasında ki ahlak farkıydı. Çevrilecek eserler Müslüman ahlakına ters düşmemeliydi.

Türk edebiyatında öykü ve roman alanındaki yerli ürünler, Ahmet Mithat&#;ın &#;te basılan &#;Kıssadan Hisse&#; ve &#;Letaif-i Rivayat&#; adlı öykü kitapları ile verilmeye başladı.

Tanzimat döneminde çeviri eserler için söz konusu olan dil ve ahlak sorunları yerli eserlerin de başlıca sorunları oldu.

Tanzimat Dönemi Edebiyatında Hikâye ve Roman Özellikleri

1 &#; Tanzimat edebiyatı öykü ve romanında olaylar çoğunlukla günlük yaşamdan veya tarihten alınmıştır; olayların olmuş ya da olabilir izlenimini bırakması gerektiği konusunda bütün Tanzimat romancıları birleşmişlerdir.

2 &#; İlk öykülerde topluluk önünde anlatılan meddah öykülerinin etkisi ve tekniği görülür.

3 &#; Daha ilk eserlerden başlayarak, Tanzimat edebiyatı öykü ve romancılarının bir kısmı halka (Ahmet Mithat, Emin Nihat, Şemsettin Sami, Nabizade Nazım), bir kısmı aydın kişilere (Namık Kemal, Sami Paşazade Sezai, Recaizade Mahmut Ekrem) seslenmeyi tercih etmişlerdir.

4 &#; Bunun sonucu olarak da, halka seslenen yazarlar sade dille, aydın kişilere seslenen yazarlarsa yabancı sözlük ve dil kuralları ile yüklü bir dille yazmışlardır.

5 &#; Eserler genel olarak, duygusal, acıklı konular üzerine kurulmuştur.

6 &#; Tanzimat öykü ve romanında işlenen önemli temalar: &#;tutsaklık&#;; zorla yapılan evliliklerin doğurdu acı sonuçlar; Batı uygarlığı ile Osmanlı uygarlığı arasındaki farkların karşılaştırılması; kadın erkek arasında ki ilişkilerde değişik ortamlarda gelişen evlilik, aşık olma temaları ağırlıklı olarak işlenmiştir.

7 &#; Tanzimat edebiyatının ilk döneminde yetişen ve romantizm akımının etkisi altında kalan yazarların eserlerinde bu akımın özelliği olarak:

  • Tesadüflere çok yer verilmiştir.
  • Yazarların kişiliği gizlenmemiş; ikide bir okuyucuya &#;Ey Kaari!&#; (okuyucu) diye seslenilmiş; olaylar okuyucuyla konuşa konuşa yürütülmüştür.
  • Sırası düştükçe, olayın yürüyüşü durdurulmuş, bir takım bilgiler verilmiştir.
  • Roman aracılığı ile bireyi eğitme ve toplumu düzeltme amacı gözetilmiş; bunun için de siyaset, din, ahlak, felsefe v.b. ile ilgili düşünce ve bilgiler ya olayın yürüyüşü durdurulup ya da olayların örülüşü içinde dolaylı olarak okuyucuya aktarılmıştır.
  • Kahramanlar çoğu zaman yaşamdan alınmış doğal kişilerdi. Ancak kimi zaman olağanüstü olaylara ve insanlara da yer verilmiştir.
  • Kahramanlar çoğu zaman tek yönlüdür. İyiler tamamen iyi, kötüler de tamamen kötüdür.
  • Olayların sonunda, çoğu zaman iyiler ödüllerini, kötüler ya da suçlular cezalarını alırlar.
  • Kahramanlar çoğu zaman bir görüşte aşık olurlar.
  • Yer ve çevre tasvirleri çoğu zaman eseri süslemek için yapılmıştır.
  • Kişi tasvirleri de çoğu zaman olay içinde eritilmemiş; tersine, olayın yürüyüşü durdurularak, kişinin kaşı, gözü, saçı, v.b. özellikleri teker teker anlatılmıştır.

8 &#; Tanzimat edebiyatının ikinci döneminde yetişen realizm (gerçekçilik) ile natüralizm (doğalcılık) akımlarının etkisi altında kalmaya başlayan yazarların eserlerinde ise, gözleme önem verilmiş, nedenlerle sonuçlar arasında bağlar aranmış, olağanüstü olaylar ve kişiler bırakılmış, anlatılan her şeyin olabilir izlenimini bırakmasına dikkat edilmiştir.

Tanzimat Edebiyatında Roman

Türk edebiyatında roman &#;tan sonra başlar, Edebiyatımızdaki ilk roman, François Fenelon&#;dan Yusuf Kâmil Paşa tarafından Telemak () adı ile çevrilen romandır. O dönemde çevrilen diğer romanlar: Sefiller, Monte Kristo Kontu, Atala, Paul ve Virginie&#;

Fransız romanlarından çevrilen örneklerin ardından Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami gibi yazarlar roman yazmaya başlamışlardır. Türkçede roman niteliğini taşıyan yerli ilk roman Şemsettin Sami&#;nin Taaşşuk-u Talat ve Fıtnat adlı eseridir.

Batılı anlayışta yazılan ve çevrilen romanları tanıyana kadar Türk okuyucusu, çeşitli kaynaklardan gelen hikâyeleri okuyordu: Halk hikâyeleri ve mesneviler. Hacim bakımından bazen bir roman büyüklüğünde de olabilen mesneviler, Divan edebiyatı nazım şekillerinden biriydi. Pek çok karakteri ortak olan mesnevilerde Leylâ ile Mecnun, Yusuf ile Zeliha, Hüsrev ve Şirin hikâyeleri değişik şairlerce işlenmişti. Gözleme ve gerçekçiliğe yer verilmeyen mesnevilerde dil çok ağırdı ve psikolojik analizlere yer verilmezdi. Mesneviler bu özellikleri ile romandan çok, gelişmiş bir masal olarak kabul edilebilir. Halk hikâyeleri de mesnevilerle benzer hikâyeleri anlatmıştır. Halk hikâyeleri dil ve üslûp bakımından halkın konuşma diline ve üslûbuna çok yakındır.

Batıdan gelen roman, Tanzimat döneminde iki yoldan gelişmiştir. Birinci yol, Ahmet Mithat&#;ın, Batılı hikâye ve romanla Türk halk hikâyelerini uzlaştırmaya çalıştığı yoldur. Yazar, romanlarını yazarken Halk hikâyeciliğinden yararlanmıştır. Sanatçının bu tarz ile yaptığı, halk hikâyelerinin modernleştirilmesi çalışmasıdır.

Tanzimat romancılığındaki ikinci yol ise Namık Kemal&#;in Batılı hikâye ve roman tekniğini uygulamaya çalıştığı yoldur. Tanzimat edebiyatının diğer romancıları Ahmet Mithat&#;ın değil, Namık Kemal&#;in yolunu seçmişlerdir. Tanzimat romancıları, hem kendilerinin hem de Türk okuyucusunun asırlardan beri romantizme olan büyük yakınlığından dolayı romantizmi izlemeyi tercih etmişlerdir.

Tanzimat edebiyatında Ahmet Mithat popüler romanın, Namık Kemal edebî (sanatkârane) romanın öncüsü olarak ortaya çıkmış, bu iki romancı roman kurgusunda, tekniğinde, dil ve üslûpta ayrılarak iki ayrı damar oluşturmuşlardır.

Tanzimat Romanının Genel Özelliği

Kişi: Tanzimat romanlarının birinci dönem sanatçıları tarafından yazılanlarında (İntibah, Felatun Bey&#;le Rakım Efendi, Cezmi) idealize edilmiş kişiler vardır. Namık Kemal, Cezmi&#;de kendi gençliğini ve kişiliğini anlatır âdeta. Ahmet Mithat&#;ın Felatun Bey&#;le Rakım Efendi&#;sinde Felatun Bey batılılaşmayı yanlış anlayan bir tiptir; Rakım Efendi ise batılılaşma konusunda idealize edilmiş bir tiptir ve doğru batılılaşmanın nasıl olacağını gösterir.

İkinci dönem sanatçılarının eserlerinde ise (Sergüzeşt, Karabibik, Araba Sevdası) gerçekçi kişiler vardır: Dilber (cariye), Karabibik (köylü), Bihruz Bey (Batılılaşma sevdalısı cahil bir adam)&#; Tanzimat sanatçıları, her kesimden kişiyi kendi sosyal ve ekonomik konumlarına uygun olarak konuşturmuşlardır.

Olay: Tanzimat romanında anlatılan olayların ya gerçek ya da gerçeğe benzer olması gerektiği düşüncesi hâkimdir. Şemsettin Sami, Taaşşuk-ı Tal&#;at ve Fıtnat&#;taki olayların gerçekten yaşanmış olduğunu söylemiştir. Tanzimat romanlarında olayların merkezinde aşk ve entrikalar vardır. Tanzimat sanatçıları romanları sürükleyici hâle getirmek için aşkı ve entrikayı olayların gelişmesinde tesadüflere çok yer vererek başarılı bir şekilde kullanmıştır. İntibah, Sergüzeşt, Araba Sevdası, Müşahedât, Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat, Zehra adlı romanlarda bunun uygulamasını görebiliyoruz. Tanzimat romanında yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olaylar anlatılmıştır.

Zaman: Tanzimat romanlarında zaman, Cezmi dışında, sanatçıların yaşadığı zaman, genellikle Osmanlı toplumunun Batı ile tanışmaya başladığı dönemdir. Bazı romanlarda Batıya dönük kişilerin yaşamı ve zamanı (Araba Sevdası, Felatun Bey&#;le Rakım Efendi) bazı romanlarda ise Osmanlı&#;nın içe kapanık dönemi yansıtılır. (Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat, Sergüzeşt) Genel olarak zaman, Osmanlı toplumunun Batı medeniyeti ile tanışmaya başladığı zamandır.

Mekân: Tanzimat romanlarında olayların geçtiği mekân genellikle İstandul&#;dur. İstanbul&#;da Çamlıca ve Beyoğlu gibi eğlence mekânları öne çıkar, (İntibah, Araba Sevdası) Bu romanlar aile merkezli olduğu için mekân da aile çevresidir. (Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat, İntibah, Zehra, Felatun Bey&#;le Rakım Efendi, Müşahedât). Ahmet Mithat olayları, hakkında bilgi vermek istediği mekânlarda geçirmiştir. Bu mekânlar, genellikle Anadolu, Suriye, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Batı Avrupa&#;dır. Karabibik&#;te ise mekân Antalya&#;nın bir köyüdür. Cezmi&#;de olaylar, İran&#;da ve Kırım&#;da geçer. Sergüzeşt&#;in son bölümünde ise mekân Mısır&#;dır. Tanzimat romanlarında mekân, fon olarak kullanılsa da ağırlıklı olarak o dönemin sosyal yaşamını yansıtacak yerlerdir.

Tema: Tanzimat romanlarında şu konulara ağırlık verilmiştir:

Dil ve Üslûp: Tanzimat&#;ın birinci döneminde halkın anlayacağı bir dil kullanılmış, ikinci dönemde ise bu sade dilden uzaklaşılmıştır.

Ahmet Mithat, olayları heyecanlı bir şekilde anlatmıştır.

Sıfatlara, benzetmelere, abartmalara sıkça yer veren Namık Kemal, romanda anlatılan olaya göre üslûbunu değiştirmiştir. Savaş betimlemelerinde coşkuludur. Diyaloglarda ise sakindir.

Şemsettin Sami, dili kullanmada başarısızdır. Romanında yer yer dil bilgisi bozukluklarına rastlanmaktadır. Yazar, kişilerin kendi ağızlarına göre konuşturulmasında başarılıdır.

Samipaşazâde Sezai, Sergüzeşt&#;teki betimleme ve analizlerde, Türkçeden uzaklaşmıştır. Eserde özensiz bir üslûp görülür.

Recaizâde Mahmut Ekrem, Araba Sevdası&#;nda, çoğunlukla Osmanlıca terkip ve tamlamalar kullanmıştır. Romanın dili bu yüzden sade değildir.

Nabizade Nazım ise Farsça ve Arapça kelimelerden ve tamlamalardan mümkün olduğu kadar uzaklaşarak, ortalama bir dil kurmuştur.

Ayrıca bakınız ⇒

TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI ( &#; )

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası