fitre bacıya düşer mi / Fakir olan ablaya fitre verilir mi? · Fetva Meclisi

Fitre Bacıya Düşer Mi

fitre bacıya düşer mi

Kardeşe zekat verilir mi?

Haberin Devamı

Zekat, bakmakla yükümlü olmadığımız Müslümanlara verilir. Bu durumda, bakmakla yükümlü olduğumuz yakınlarımıza bakma sorumluluğumuz olduğu için bu tür yakınlara zekat veremeyiz. Zekat veremeyeceğimiz yakınlarımız arasında; annemiz, babamız, karımız veya kocamız yani eşimiz, kız çocuğumuz, erkek çocuğumuz, kız çocuğumuzdan dünyaya gelen erkek ya da kız torunumuz, erkek çocuğumuzdan dünyaya gelen kız ya da erkek torunumuz, dedelerimiz ve ninelerimiz yer alır. Bu insanlara zekat veremememizin nedeni bu yakınlarımıza bakma yükümlülüğümüzün bulunmasıdır. Onların bakımından sorumlu olduğumuz için bu insanlar, zekat verilmeyen yakınlarımız kategorisinde yer alır.

Zekat kimlere verilir?

Bakmakla yükümlü olduğumuz astlarımız ve üstlerimizin dışında kalan akrabalarımıza zekat verebiliriz. Fakir olan, bakmakla yükümlü olmadığımız akrabalarımıza zekat verebiliriz.Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır. Zekat verirken en yakınımızda bulunan yardıma muhtaç kişiden zekat vermeye başlamak, İslam Peygamberi Hz. Muhammed tarafından uygulanan ve tavsiye edilen sünnetler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Kardeşimize zekat verebileceğimiz gibi zekat vereceğimiz kişinin Müslüman olmasına, yardıma gerçekten ihtiyacı olmasına ve verilen zekatı yanlış bir amel için kullanmayacağına emin olduğumuz bir kişi olmasına dikkat etmeliyiz.

Kardeş kardeşe fitre verebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 28,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kardeş kardeşe fitre verebilir mi sorusu pek çok Müslümanın gündeminde yer alıyor. Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Haberin Devamı

Fitre kimlere ve ne zaman verilir sorusu, ramazan ayının sonuna yaklaşılırken birçok vatandaşın gündemindeki konu olmaya başladı. Ramazan Bayramının ilk gününde birçok vatandaşın vermesi vacip olan fitre, belirli koşulları karşılayan kişilere verilebilmektedir. Peki, fitre kimlere verilir? Kardeşe, teyzeye, dayıya, amcaya ve yeğenlere fitre verilebilir mi? İşte, o konunun detayları

KİMLERE FİTRE VERİLMEZ?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:
a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, ).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, ; X, ; Merğinânî, el-Hidâye, II, ).

Haberin Devamı

KARDEŞE FİTRE VERİLİR Mİ?

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, ).

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

FİTRE NEDİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, ). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, ; Müslim, Zekât, ; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir