bebeklerin elleri neden üşür / Bebekler Neden Terler? - Uni Baby

Bebeklerin Elleri Neden Üşür

bebeklerin elleri neden üşür

Bebeklerin Yanakları Neden Soğuk Olur?

Bebeklerin Yanakları Neden Soğuk Olur?

Birçok bebek, anne karnında güzel bir gelişim geçirmesine rağmen dünyaya geldiğinde farklı şekilde gelişim gösterebilmektedir. Bunun nedeni hala araştırılsa da kesin bir kanıya varılamamıştır. Anne karnında gelişim sağlayan ya da istenildiği gibi gelişim sağlayamayan her bebek bazı sorunlar nedeniyle doğduğu andan itibaren soğuğa maruz kalsa ya da kalmasa dahi üşüyebilmektedir. Bu durumda bebeğin üşüdüğü ellerinden ya da yanaklarından fark edilmektedir. Üşüyen bir bebeğin ilk olarak elleri buz gibi soğuk olup tırnakları ise mor olmaktadır. Aynı zamanda üşüyen bir bebeğin burnu ve kulakları da kızaracak olup ayakları da soğuk olacaktır. Tüm bunlar gerçekten bir ölçüm yapıldığı takdirde bebeğin üşüyüp üşümediğini kanıtlayabilecek faktörlerdir.

Bebeklerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Bebekler doğdukları ilk günden itibaren hayatımızın neşesi olan küçük canlılardır. Küçük ve narin olmaları nedeniyle oldukça hassas bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle özellikle yeni doğmuş olan bebekler hakkında ebeveynleri en ufak bir durumda dahi endişe etmekte ve bebeğe bir şey olup olmadığını öğrenmek için araştırmalar yapmaktadır. Bebeğin yanağının soğuk olması da bu olaylardan birisidir. Böyle bir durumda aileler çocuklarının çok üşüdüğünü düşünerek onları kat kat giydirmekte ve kalın bir şekilde kıyafetleri taşımasını beklemektedir. Oysaki bir bebeğin üşüyüp üşümediği ellerinden, yanaklarından ve burnundan değil, karın sırt ve ensesinden ölçülecek olan sıcaklıkla anlaşılır. Bebeğin vücut sıcaklığının düşük olup olmadığı bu yerlerdeki yapılacak olan ölçümlere bağlıdır.

Ortam Isısı Düşük Olabilir

Bebeğin yanaklarının soğuk olmasının nedenlerinden birisi de gerçekten ortamdaki sıcaklığın düşük olması olabilir. Böyle bir durumda ilk olarak bebeğin elleri, burnu, ayakları, kulağı ve yanakları üşüyecek hatta kızaracaktır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında bebek kat kat giydirilmemeli ve bunun yerine ortamın sıcaklığını artırmanın yolları araştırılmalıdır. Bebekler soğuk ortamlara fazla dayanamayacak kadar küçük oldukları için en ufak bir sıcaklık değişimi onları çok çabuk bir şekilde etkileyebilmektedir. Yetişkin insanlarla bebeklerin üşüme eşikleri farklı olacağı için ortamın sıcaklığı bebeklere göre ayarlanmalıdır.

Bebeği Çok Kalın Giydirmek Bebeğin Üşüme Sebebidir

Bebeğin yanaklarının soğuk olması yani üşüme sebeplerinden birisi de herkesin bildiğinin tam aksi bir neden olan bebeğin sıkı bir şekilde giydirilmesidir. Yeni doğmuş olan bebeklerin anne karnında dolaşım sistemi gelişmiş olup böylece dış dünyaya karşı bir hazırlık yapılmaktadır. Ancak bebek doğduktan sonra ellerde kızarıklık ve üşüme, yanaklarda soğukluk görülebilir. Bu durum yalnızca bebeğin üşüdüğü anlamına gelmemekte ve ilk birkaç ay içinde görülebilecek olan normal bir durum olarak nitelendirilmektedir.

Yeni doğmuş olan bebeklerde dolaşım sistemi çok fazla gelişmediğinde ellerde ve yanaklarda soğukluk, morarma görülebilir. Bu durum oldukça normaldir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında ilk olarak bebeğin vücut sıcaklığı ölçülmeli ve bu sıcaklık da ense sırt gibi yerlerden ölçülmelidir. Aileler bu durumda bebeklerinin üşüdüğünü düşünüp kat kat giydirmektedir. Bebek kalın bir şekilde giydirildiğinde sıkıntılı olan dolaşım sistemi daha da sıkıntılı bir hale düşecek ve bebeğin dolaşım hızı yavaşlayacaktır. Bu nedenle bebeğin çok sıkı şekilde giydirilmesi de üşümesine neden olacaktır.

Kansızlık Olabilir

Bebeklerin üşümesinin bir nedeni de kandaki değerlerde olan eksikliklerdir. Eğer tüm yönler denenir ve doktor tavsiyelerine uyulsa dahi bir ilerleme görülmez ve bebekteki yanaklardaki soğukluk, üşüme geçmezse böyle bir durumda muhakkak bebek için bir hekime başvurmalı ve bebeğin tüm durumu doğru bir şekilde uzman hekime anlatılmalıdır. Bebeklerde görülen kansızlık da yanakların soğuk olmasının bir nedeni olmaktadır.

Bebekler dünyaya geldikten sonra, bütün evde bir değişim gerçekleşir. Bebeveynlerde bebeğinin ne istediğini anlama içgüdüsü ve güvenliği için evde büyük bir telaş hâkim olur.

Acıkma zamanları, uyku saatleri, dolaplara konan bebek kilitleri, prizleri kapatmak vb. hareketlerle, büyük bir düzen içinde bebeklerinin güvenliğini isteyen bebeveynler, bebekleri üşümesin diye de çok çaba gösterirler.

Halk arasında bebeği kat kat giydirerek uyutmak gibi yapılan yanlış hareketler sonucu, bebeklerde soğuk algınlıkları görülebiliyor.

Hal böyle olunca ebeveynlerde soru işaretleri beliriyor: Bebeğim üşüyor mu? Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır?

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Yenidoğan bebekler genellikle fazla üşür ve vücut sıcaklıkları sürekli olarak oynar. Gün içinde çok terlemiş olan bebeğiniz, bir saat içinde çok üşümüş olabilir. Bu durumun sebebi kan dolaşım sistemlerinin henüz gelişmeye devam etmesidir.

Bebeğimin üşüdüğünü nasıl anlarım? Sorusunun cevabına bakacak olursak:

  • Vücut sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte bebeğin üşüdüğünü ona dokunarak anlayabilirsiniz. Bebeklerin genel olarak vücut ısıları 36,5 ve 37,5 dereceleri arasında değişir. 36,5 altında bir sıcaklık görüyorsanız, bebeğiniz üşümüş olabilir.
  • Dudaklarda ve bacaklarda morarmalar görülebilir. Damarların daha çok mavi görünmesi ve vücuduna dokununca hissedilen soğukluk, yavrunuzun üşüdüğü anlamına gelir.
  • El ve ayaklarının soğuk olması, bebeğin her zaman üşüdüğü anlamına gelmez. Kan dolaşımının en uç noktaları el ve ayak uçları olduğu için, soğukluk görülebilir. Fakat bazı zamanlar bebeğinizin el ve ayaklarının soğuk olması, yeteri kadar ısınmadığına da işaret edebilir.
  • Bebeğinizin ense ve sırtına doğru elinizi sokarak vücut ısısına bakabilirsiniz. Vücudu elinize sıcak gelmiyorsa, bebeğiniz üşüyor demektir. Aynı hareketi göğsüne doğru elinizi sokarak yaparsanız, yavrunuzun sıcaklığını anlayabilirsiniz.

Bebeğin Uyurken Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Uyurken çorap giydirmek gibi yapılan yanlışlar, günümüzde de çok sık yapılmaya devam ediliyor. Uyuyan bebeğe çorap giydirmek, kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde dolaşmasını engelleyecektir. Bu nedenle uyuyan bebeklere çorap giydirmemelisiniz.

Bebeğin üşüdüğünü nasıl anlarız? Sorusundan sonra en önemli soru, uyuyan bebeğin üşüdüğünü nasıl anlarız? Sorusu oluyor. Üşüyen insanlar hareket etmedikleri için, vücutları soğur ve çok fazla üşürler. Bebeklik döneminde çok hareketli olmayan bebeğiniz de üşüyecektir. Bu nedenle bir örtü ile mutlaka bebeğinizi örtmeniz gerekir. 

Piyasada üretilen uyku tulumlarından yardım alabilirsiniz. Bu tulumlar sıcak tutma derecelerine göre kategorize edildiği için, bebeğinizin uyurken ki ortam ısısına uygun olanı seçerek, uykusunda sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz. 

El ve ayakların üşüme anlamı belirtmediğini söylemiştik fakat bebekler uyurken hareket etmedikleri için elleri ve ayakları soğuk bir hal alabilir. Üşüdüğünü buradan anlayabilirsiniz. Ayrıca sırtına ve göğsüne elinizi uzatarak sıcaklık kontrolü yapabilirsiniz.

Bebeğin Uyuduğu Oda Kaç Derece Olmalıdır?

Normalde bebeklerin bulundukları odanın sıcaklığının uzmanlara göre 25° C olması uygun görülür. Uyurken bu sıcaklığı düşürebilirsiniz. 

Bebeveynler nasıl odada rahat uyuyorsa, bebekleri de aynı rahatlıkta uyuyabilir. Çok sıcak olan evde uyurken sıcaklanmalar ve bunalmalar söz konusudur. Aynı durum bebekler için de geçerli olduğu için, uyudukları odanın ortalama olarak ,5° C aralığında olması, serin ama rahat bir uyku ortamı yaratacaktır. 

Bebeğim Üşümesin Diye Nasıl Giydirmeliyim?

Bebeği kat kat giydirmek gibi yapılan yanlışlar, hasta olmasına sebep olur. Bu gibi yanlışların önüne geçmek için yavrularınızı uyurken nasıl giydirmelisiniz? Gün içinde nasıl giyinmeliler? Önce bunları öğrenmemiz gerekiyor.

Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır? Kısmında da bahsettiğimiz gibi, bebeklerin ense, sırt ve göğüs bölgelerine bakarak üşüdüklerini anlayabilirsiniz. Fakat dışarı çıkarken ya da uyurken nasıl giydirdiğinize bağlı olarak, bebeğin üşüyüp üşüyemeyeceğini anlayamayabilirsiniz.

Bu durumlara göz atacak olursak:

Uyuyan Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?

Bebeklerinizi uykuya hazırlarken oda sıcaklığını göz önünde bulundurarak şu şekilde giydirmelisiniz;

  • Yetişkinleri rahatsız eden her şey, bebekleri de rahatsız eder. Çok fazla battaniye ve kat kat giyilen pijamalar, bebekte terleme sorunu yaratır.
  • Bebekler için özel üretilen uyku pijamaları mevcuttur. Zıbın gibi kol ve bacak kısımları kapalı olan bu pijamalar, sıcaklık derecelerine göre kategorilere ayrılıyor. Bebeğiniz için en uygun olanını seçerek, uyurken bu pijama tulumlarını giydirebilirsiniz. İnce bir battaniyeyle de örterseniz, üşümesini engellersiniz.
  • Yenidoğan bebeklerin üşümesi daha fazla olduğu için, bebeğiniz uyurken bebek eldivenlerinden yardım alabilirsiniz.
  • Pamuklu pijamalar tercih ederseniz bebeğiniz uyurken terlemez ve hastalanmaz. İnce kumaştan yapılmış pijamalar ve ince battaniyelerle yavrunuza rahat bir uyku yaşatabilirsiniz.
  • Bebeğinizi battaniyeyle örterken, çok kalın olmamasına dikkat edin. Gerekirse uyurken kontrol edip, bir kat daha ince bir battaniyeyle örtebilirsiniz.

Uyuyan bebeğin şapka takması tavsiye edilmez. Sıcaklık kafada birikeceği için, aşırı sıcaklık gözlemlenir ve isilik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yenidoğanların ilk 20 gününde şapka kullanabilirsiniz. Eğer bebeğinizin kafasının çok üşüdüğünü düşünüyorsanız örtebilirsiniz. Fakat terlememesine özen gösterin.

Gün İçinde Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?

Evin odaları arasında sıcaklık değişimleri gözlemlenebilir. Siz ne giyiyorsanız bebeğinizde o giyimin bir kat fazlasını giymelidir. Bu şekilde bebeğinizin nasıl giydirmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

  • Bebeğinizin kıyafet kumaşlarının naylon olmaması çok önemlidir. Pamuklu kumaştan yapılmış kıyafetler tercih edebilirsiniz.
  • Evde kat kat kalın polarlar giydirip, hırkalarla ısıtmaya çalıştığınız yavrunuzu hasta edebilirsiniz. Bu nedenle evin ısısına göre; bir kat zıbınlı atlet, üstüne evde giyebileceği pamuklu bir üstlük ve altına rahat bir pijama altı giydirebilirsiniz.
  • Ev içindeyken özellikle kış aylarında iseniz, bebeğinizin ayaklarını sıcak tutmaya özen gösterin. Çorap ya da patik gibi şeyler giydirebilirsiniz.

Dışarı Çıkarken Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?

Miniklerimiz dışarı çıkmaya başladıklarında, çevreye uyum sağlamaya başlayan vücutları hassas olduğu için çok çabuk hasta olabilirler. Bunun yanı sıra giyim şekillerine göre, üşümeleri ve sıcaklanmaları durumunda da hasta olabilirler.

Bu nedenle yavrularınızı dışarı çıkarırken mevsiminde giydirmeniz çok önemlidir. Yavrularınızı mevsimine göre giydirdiğiniz sürece, hiçbir sorun yaşamazsınız.

  • Kış aylarında iseniz, bebeğinizi dışarı çıkarırken muhakkak bere ve atkılardan yardım alın. Miniklerimiz kafa ve ağız kısımlarından soğuk aldıklarında, soğuk algınlığı yaşayabilirler.
  • Kışın iki kat badi giydirerek, sıcaklandıklarında gerekirse tek kata indirebilirsiniz.
  • İnce parçalar seçip, iki kat şeklinde giydirmeye özen gösterin. Aksi halde terleyerek üşütebilirler.
  • Bebeğinize giydirdiğiniz montların ya da kabanların boyunu uzun seçerek daha sıcak kalmalarını sağlayın.
  • Yaz mevsiminde güneş çarpmasını ve zararlı güneş ışınlarını engellemek için bebeğinize şapka takabilirsiniz. Kafası terlediği zaman mutlaka pamuklu bir tülbentle kafasını silin ve rüzgâr almasını engelleyin.
  • Yaz aylarında terleme gibi durumlar çok sık görüleceği için, bebeğinizin kıyafetlerini pamuklu ve hava alan kumaş seçmeye özen gösterin. Dışarı çıkarken atlet ve bir katta üstlük giydirebilirsiniz. Terlediği takdirde mutlaka atlet değişimi yapmaya özen gösterin.
  • Aşırı sıcak bölgelerde yaşıyorsanız sıfır kol ve pamuklu yapıda olan bluzlardan tercih ederek, bebeğinizin sırtını sık sık kontrol edin. Böylece üşürse atlet giydirebilirsiniz.
  • Bebek arabasında bebeğinize sahil havası aldıracaksanız, bebeğinizin üzerinde ince bir örtü olması, bacaklarının rüzgâr almaması için iyi olabilir.,
  • Yaz akşamları yanınızda mutlaka hırka bulundurmanızı öneririz.

Bebeğin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

 Yenidoğan bebeklerin kan dolaşım sistemleri tam olarak gelişmediği için, vücutları hassastır ve fazla üşüyebilirler. Oda sıcaklığının 25° C olması, en ideal sıcaklık derecesidir. Bu derecelerde eviniz ısınıyorsa önerdiğimiz şekilde bebeklerinizi giydirmeniz yeterli olacaktır.

Bebeğinizin üşüdüğünü ense, sırt ve göğüs bölgesine elinizi soktuğunuzda anlayabilirsiniz.

Kış Aylarında Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır? makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kış Aylarında Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?: funduszeue.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası