koma belirtileri nelerdir / Koma Nedir, Neden Olur? Bilinç Kapanması Ve Koma Tipleri.. - Sağlık Haberleri

Koma Belirtileri Nelerdir

koma belirtileri nelerdir

Koma Nedir, Neden Olur? Komaya Girme Belirtileri Nelerdir?

Koma Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Komaya girmiş bir kişiyi teşhis etmek için basit kontrol yöntemleri bulunur. En yakın sağlık kuruluşuna başvurmadan önce gözlerin kapalı olması, ışığa tepki vermemek, düzensiz solunum ve uzuvlarda meydana gelen tepkisizlik koma belirtileri olarak sıralanabilir.

Klavye ile galeriyi gezebilirsiniz

#komaya nasıl girilir, koma, koma belirtileri nelerdir, koma nasıl anlaışır, koma tedavisi, koma tedavisi nasıl olur, komaya giren bir kişi nasıl tedavi edilir, koma nedenleri, koma nedenleri nedir, koma nedenleri nelerdir, koma belirtileri, koma belirtileri nedir, hangi hastalar komaya girer, komadan nasıl çıkılır, koma yan etkileri, komadan sonra sağlıklı olunur mu, koma belirtisi, en fazla kaç yıl komada kalınır, en uzun komada kalan insan, komaya kimler girer





Beyin kanaması sonrası kişi uzun süre koma durumunda kalabilir. Koma sırasında kişi bilinçsiz durumdadır. Bilinçli bir tepki veya hareket gösteremez, gözler genelde kapalı kalır ve uyandırılamaz. Hasta dokunma, ağrı ve sözlü komutlara bir miktar tepki gösterebilir, ancak bu durum kişinin koma durumunda olmadığını göstermez. Aile üyeleri, temel tepkiler verildiğinde sevdiklerinin komada olduğunu kabul etmekte sık sık sorun yaşarlar.

Beyin kanaması sonrası oluşan koma halini daha iyi anlamak için beyin kanaması ve çeşitlerini bilmek gerekir.

Temel olarak beyin kanamasının meydana gelebileceği iki ana alan vardır:

  • Kanama kafatasının içinde ancak beyin dokusunun dışında gerçekleşebilir.
  • Kanama beyin dokusunun içinde meydana gelebilir.

Kafatasının içinde ancak beyin dokusunun dışında kanama

Beynin, kafatası ile beyin dokusu arasında uzanan dura mater, araknoid ve pia mater olarak adlandırılan üç katlı zar tabakası vardır. Bu zarların amacı beyni örtmek ve korumaktır. Bu üç zar arasında herhangi bir yerde kanama olabilir.

  • Epidural kanama: Bu kanama kafatası kemiği ile en üst zar tabakası olan dura mater arasında gerçekleşir.
  • Subdural kanama: Bu kanama, dura mater ile araknoid membran arasında gerçekleşir.
  • Subaraknoid kanama: Bu kanama araknoid zar ile pia mater arasında olur.

beyin-zari-katmanlari

Beyin dokusunun içinde beyin kanaması

Beyin dokusunun içinde iki tür beyin kanaması meydana gelebilir:

  • İntraserebral kanama: Bu kanama beynin loblarında, ponsunda veya beyincikte meydana gelir (beyin sapı dahil beyin dokusunun herhangi bir yerinde meydana gelen kanama).
  • İntraventriküler kanama: Bu kanama, beyin omurilik sıvısının üretildiği, dolaştığı, beynin belirli boşlukları olan beynin ventriküllerinde meydana gelir.

Beyin kanaması beyne nasıl zarar verir?

Beyin hücreleri oksijeni depolayamazlar. Bu nedenle yaşamları damarlardan gelen kan akışına bağlıdır. Beyin kanaması meydana geldiğinde, oksijen artık bu sızıntı yapan veya patlayan damarların beslediği beyin dokusuna ulaşamayabilir. Diğer taraftan beyin kanamasından kaynaklanan kanın bir bölgeye toplanması da beyne baskı uygular ve beynin o kısmı da oksijenden mahrum kalır.

Bir kanama, beynin etrafındaki veya içindeki kan akışını kesintiye uğratarak onu üç veya dört dakikadan fazla oksijenden mahrum bıraktığında beyin hücreleri ölür. Etkilenen sinir hücreleri ve kontrol ettikleri ilgili işlevler zarar görür.


Beyin kanaması ölümcül mü?

Beyin kanaması, yeri ne olursa olsun, genellikle aniden olur ve yaşamı tehdit eder. Beyin kanamasının ciddiyeti kanamanın nedenine, kafatasının içindeki konumuna, boyutuna, kanama ile tedavi arasında geçen süreye, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlıdır. Beyin hücreleri öldüğünde yenilenmezler. Hasar ciddi olabilir ve fiziksel, zihinsel engelliliğe, felce neden olabilir.

Kişi beyin kanaması sonrası uzun süre koma halinde kalabilir. Koma halinde kişiye başka komplikasyonları önlemek için tedavi sağlanır. Solunuma yardımcı olmak için bir solunum cihazı kullanılabilir ve beyindeki devam eden bir kanamayı veya anevrizmanın kanamasını durdurmak için ameliyat gerekebilir. Kan basıncı ve nabız gibi yaşamsal belirtiler ve reçeteli ilaçların seviyeleri sürekli olarak izlenir.


Koma sırasında hasta dışarda konuşulanları duyabilir mi?

Koma sırasında herhangi bir düzeyde farkındalık olup olmadığını bilmek zordur. Koma sonrası iyileşen hastaların koma söylenenlerin bir kısmını hatırlayabildikleri vakalar vardır. Bu nedenle aileler ve sağlık personeli komadayken hastanın yanında söylenenlere dikkat etmelidir.


Beyin kanaması sonrası koma ne kadar sürer?

Komanın ne kadar süreceğini doğru bir şekilde söylemek mümkün değildir. Şu anda koma süresini kısaltacak herhangi bir ilaç yoktur. Komanın genellikle dört haftadan uzun sürmediği söylenir, ancak koma sonrası tepkisizlik aylar veya yıllar sürebilir. Ayrıca koma halinden çıkan hastanın ne zaman ve ne kadar iyileşebileceğini de net olarak söylemek mümkün değildir. Kişi beyin kanamasından, koma halinden kurtulsa da beyin kanamasının yıkıcı etkileriyle yaşamak durumunda kalabilir.

ile bilgileri kullanarak iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

 

Diyabetik koma, bilinç kaybına neden olan hayatı tehdit eden bir diyabet komplikasyonudur. Şeker hastalığınız varsa, tehlikeli derecede yüksek kan şekeri (hiperglisemi) veya tehlikeli derecede düşük kan şekeri (hipoglisemi) diyabetik komaya neden olabilir.

Diyabetik komaya girerseniz, hayattasınızdır - ancak uyanamazsınız veya görüntülere, seslere veya diğer uyarı türlerine bilinçli olarak tepki veremezsiniz. Tedavi edilmediği takdirde, diyabetik koma ölümcül olabilir.

Diyabetik koma fikri korkutucudur, ancak bunu önlemeye yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz. Diyabet tedavi planınızı takip ederek başlayabilirsiniz.

Diyabetik Komanın Belirtileri Nelerdir?

Diyabetik koma geliştirmeden önce, genellikle yüksek kan şekeri veya düşük kan şekeri belirtileri ve semptomları yaşarsınız. Bu nedenle aşağıda belirttiğimiz belirtileri unutmamaya özen gösterin.

Yüksek kan şekeri (hiperglisemi)

Kan şekeri seviyeniz çok yüksekse, şunları yaşayabilirsiniz:

  • Artan susuzluk
  • Sık idrara çıkma
  • Tükenmişlik hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nefes darlığı
  • Karın ağrısı
  • Kötü nefes kokusu
  • Ağızda şiddetli kuruluk
  • Hızlı bir kalp atışı

Düşük kan şekeri (hipoglisemi)

Düşük kan şekeri seviyesinin belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Titreme veya sinirlilik
  • Endişe
  • Tükenmişlik
  • Zayıflık
  • Terlemek
  • Açlık
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi veya baş dönmesi
  • Konuşmada zorluk,
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

Bazı insanlar, özellikle de uzun süredir diyabet hastası olanlar, hipoglisemi farkında olmama olarak bilinen bir durum geliştirir ve kan şekerinde bir düşüşe işaret eden uyarı işaretlerine sahip olmazlar.

Yüksek veya düşük kan şekeri belirtileri yaşarsanız, kan şekerinizi test edin ve test sonuçlarına göre diyabet tedavi planınızı izleyin. Çabuk iyileşmezseniz veya daha kötü hissetmeye başlarsanız acil yardım çağırın.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Diyabetik koma tıbbi bir acil durumdur. Aşırı yüksek veya düşük kan şekeri belirtileri veya semptomları hissediyorsanız ve bayılabileceğinizi düşünüyorsanız, ’yi veya yerel acil durum numaranızı arayın. Kendinden geçmiş diyabetli biriyle birlikteyseniz, acil yardım çağırın ve acil durum personeline bilinci kapalı kişinin diyabetli olduğunu bildirdiğinizden emin olun.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası