2023 hasta bezi devlet ödemesi ne kadar / Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Hasta Bezi Yardımı Ne Kadar? 2023 - Belediye Yardımları

2023 Hasta Bezi Devlet Ödemesi Ne Kadar

2023 hasta bezi devlet ödemesi ne kadar

Hasta Bezi Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar?

Hasta Bezi Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Hasta bezi yardımı almak isteyen vatandaşlar ilk olarak nereye başvuracaklarını ve yardımı nasıl alacaklarını araştırmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen şartları taşıyan, sigortalı ya da hak sahibi konumundaki yatalak hastalara SGK tarafından sunulan hasta bezi yardımı; engelli, yaşlı, çocuk fark etmeksizin idrarını kontrol edemeyen kişilere veriliyor.

Hastaların bez masraflarını azaltmaya yönelik olan bu sosyal yardım kapsamında ‘hasta bezi raporu’ sahibi kişiler; raporları ile birlikte eczanelerden ya da medikalcılardan ücretsiz bir şekilde hasta bezi alabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca hasta bezi yardımı nedir? Hasta bezi yardımı kimlere verilir? vb. konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

İşte, hasta bezi yardımına dair bilmeniz gereken o detaylar:

Hasta Bezi Yardımı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirttiği şartları taşıyan hastalara iki ayda bir olacak şekilde maksimum 240 hasta bezi verilmesi şeklinde yapılan sosyal yardıma hasta bezi yardımı ismi veriliyor.

Eskiden hastalar, hasta bezlerini öncelikle kendi paraları ile alıyor, sonra SGK’ya bu durumu bildiriyor ve ücretleri geri alıyorlardı.

Günümüzde ‘hasta bezi raporu’ ile birlikte hastalar, kolaylıkla hasta bezlerini hiçbir ücret ödemeksizin alabiliyorlar.

Hasta Bezi Yardımı Kimlere Verilir?

Hasta bezi yardımından yararlanabilmenin de birtakım koşulları bulunuyor.

Hasta bezi yardımı başvuru koşullarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Devlet hastanesinden alınan uzman hekim raporu(mesane ya da rektum kontrolünün olmadığı durumlarda raporda hekim tarafından idrar ya da gaita intoleransına yol açan birincil tanının belirtilmesi gerekiyor)
  • Raporda uzman hekimin kaşesinin ya da imzasının bulunması şartı

İdrar ya da gaita intoleranslı hastaların yanı sıra kolostomili ya da ürostomili hastalara da bez yardımı yapılıyor.

Kişinin hasta bezi yardımı alabilmesi için illa ki TİTUBB kayıt ve bildirim şartlarını yerine getirmesi ya da muhtaç olması gerekmiyor.

**Hasta bezi raporu, devlet hastanelerinin yanı sıra aile hekimlerinden de alınabiliyor. Raporun mutlaka uzman bir hekimden alınmış olma şartı aranıyor.

Hasta, yatalak hasta ise ve hastalığı yüzünden evden çıkamıyorsa ‘444 38 33’ü arayarak, evde muayene olarak, hasta bezi raporu alabiliyor.

Çocuk, engelli ya da yaşlı hasta bezlerinin ücretleri, SGK tarafından karşılanıyor.

Hastalar, kendilerine hekim tarafından verilen reçete ile birlikte SGK anlaşmalı eczanelerden bu bezleri ücretsiz bir şekilde temin edebiliyorlar.

Yalnızca idrar inkontinansı mevcut olan hastalara hidrofilik kendinden kayganlaştırıcı sondanın fatura edildiği hallerde isesgk tarafından yalnızca hasta bezi ücreti karşılanıyor. Yani kayganlaştırıcı sonda ücreti, SGK tarafından karşılanmıyor.

Sgk Hasta Bezi ödemesi Online Başvuru nasıl yapılır? - Vadimedikal

Hasta Bezi Raporu Nereden Alınır?

Hastalar, bez raporlarını devlet hastanelerinden, üniversite hastanelerinden ya da aile hekimlerinden muayene sonrası alabiliyorlar.

Özel Hastaneden Hasta Bezi Raporu Alınabiliyor mu?

Günümüzde özel hastanelerin sağlık raporu verme yetkileri bulunmadığından özel hastanelerden bez raporu da alınmıyor.

Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır?

Hasta bezi yardımı, eczanelerden ya da SGK anlaşmalı medikalcilerden alınabiliyor.

Bu noktada bez almaya giden kişinin birtakım belgeleri de yanında götürmesi gerekiyor.

Bu belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Uzman hekim tarafından imzalanmış ya da kaşelenmiş, hastalığın açık bir şekilde ifade edildiği hasta bezi raporu
  • Hastanın aylık kaç adet beze ihtiyaç duyduğunu gösteren hasta bezi reçetesi
  • Hastanın TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

Yukarıdaki belgelerin teslimi ile hasta; hasta bezlerini hızlıca ve kolaylıkla alabiliyor.

Hastaya reçetede belirtilen miktarda hasta bezi yardımı yapılıyor

Bununla birlikte 2023 yılı itibariyle hastalara üst sınır olarak 2 aylık 240 adet hasta bezi veriliyor.

Hastanın 2 ay dolduğunda tekrar doktora gitmesi ve tekrar rapor alması gerekiyor.

SGK Hangi Hasta Bezleri İçin Ödeme Yapıyor?

SGK tarafından yapılan hasta bezi yardımı, yalnızca belirli bezler için geçerli oluyor.

Sağlık raporu ile alınabilen bez çeşitlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hasta alt bezleri
  • Çocuk külotlu hasta alt bezi
  • Çocuk hasta alt bezi
  • Külotlu hasta alt bezi

Hasta Bezi Yardımı Ne Zaman Yatar?

Eskiden hastaların hasta bezlerini aldıktan sonra bu durumu şahsen İl Sağlık Müdürlüğü’ne giderek bildirmeleri gerekiyordu.

Hastanın hasta bezi reçetesini, raporunu, eczane ya da medikalciden alınan faturayı ve kimlik fotokopisini teslim etmesi sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından 15 gün sonra hastanın Ziraat Bankası ya da emekli maaşı hesabına bez ücreti yani faturada belirtilen miktar yatırılıyordu.

Son yapılan güncelleme ile hasta bezi para yardımı sona erdi. Artık hastalar; bez raporları ve reçeteleri ile herhangi bir ücret ödemeden direk eczanelere gidip, bezlerini alabiliyorlar.

Dolayısıyla hastanın hesabına herhangi bir bez yardım ücreti de yatırılmıyor.

SGK Hasta Bezi Ödemesi 2023

Geçmiş yıllarda SGK tarafından bez yardımı yerine maddi yardım yapılıyordu.

Bezlerini alıp, bez faturasını il sağlık müdürlüğüne teslim eden kişilerin 15 gün sonra hesaplarına 2 aylık 255 TL yatırılıyordu.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi artık hastaya maddi olarak bez yardımı yapılmıyor.

2 aylık 255 TL ödeme yerine artık hastalara 2 aylık maksimum 240 adet hasta bezi veriliyor.

Aile Hekimi Hasta Bezi Yazabilir mi?

Daha önce dediğimiz gibi aile hekimlerinin hasta bezi yazabilme yetkileri bulunuyor.

Çocuk Hasta Bezi Yardımı Kimlere Verilir?

Çocuklar için hasta bezleri de hasta bezi raporu ile alınabiliyor. Bununla birlikte çocuğun en az 2 yaşını tamamlamış olması gerekiyor.

18 yaş altı çocukların boy, kilo ya da bel çevresi ölçüsü dolayısıyla çocuk alt bezi kullanamadığı yani çocuğa yetişkin hasta bezinin gerekli olduğu hallerde ise raporda bu durumun belirtilmiş olması gerekiyor. Böylelikle çocuklar için de yetişkin hastalara verilen bezlerden alınabiliyor.

Sizlere bu yazımızda Hasta Bezi Yardımı Nedir? Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? sorularına cevap vermeye çalıştık. Hasta bezi yardımı hakkında aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Heyet Raporu Nedir? Nasıl Alınır? Ücreti ve Veren Hastaneler

Hasta Bezi Parası Hesaba Ne Zaman Yatar?

Her ayın 1’inde yatar.

Hasta Bezi Parası Hangi Hesaba Yatar?

PTT aracılığıyla ödemenizi alabilirsiniz.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Hasta Bezi Yardımı Ne Kadar?

Hasta bezi yardımı nasıl alınır? 2023 Hasta bezi yardımını devlet karşılamaya devam etmektedir. Hasta bezi yardımı nedir?Hasta bezi yardımı, devletin yaşlı ve büyük abdest kontrolü olmayan kişilere sağladığı yardımlardan bir tanesidir.

Daha önceki zamanlarda hastalar bezlerini cebinden alıyordu daha sonra aldıkları bezin parasını almak için başvuru yapıyorlardı. Yapılan değişikliklerden sonra hasta bezi raporunu çıkardıktan sonra eczanelerden ilaç alır gibi Medikalcilerden yada eczanelerden hasta bezi parası alınmaya başlandı.

Hasta Bezi Yardımı Nedir?

Hasta Bezi Yardımı Nedir?Hasta bezi yardımı SGK tarafından, idrar ve büyük tuvalet kontrolünü sağlamakta zorlanan engelli vatandaşlara yönelik sağlanan yardım türüdür. Hasta bezi yardımı ile hasta bezi ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede hasta bezi yardımı alan vatandaşlar hasta bezlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler.

Daha önceden vatandaşlar eczanelerden kendi bütçeleri ile hasta bezi alıyorlardır. Ancak maddi yetersizliklerden dolayı birçok vatandaş hasta bezini almakta zorluk çekmeye başlayınca SGK, hasta bezi yardımı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek vermeye başladı.

Yardımdan yararlanan vatandaşlar hasta bezi raporu sayesinde SGK anlaşmalı eczanelere giderek 2 ay boyunca ihtiyacını karşılayacak kadar hasta bezini ücretsiz olarak alabilir.

Hasta Bezi Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir?

Hasta Bezi Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir? Hasta bezi yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartlara uygun görülmeleri gerekir. Hasta bezi yardım başvuru şartları şu şekildedir;

  • · Vatandaşın hasta bezine ihtiyacı olduğunu kanıtlayan reçete
  • · Çocuklar için alınacak olan hasta bezleri için çocukların en az 2 yaşını doldurmuş olması gerekir
  • · Hasta bezi raporunun devlet hastanesinden alınması gerekir
  • · İhtiyaç sahibi vatandaşın hasta bezini dışarıdan alacak maddi yeterliliğe sahip olmaması gerekir.

Yukarıdaki şartları karşılayan vatandaşlar gerekli evrakları tamamlayarak hasta bezi yardımı başvurusunda bulunabilirler.

Hasta Bezi Yardımı Ne Zaman Yatar?

Hasta bezi yardımı SGK tarafından ihtiyaç sahibi kişilere verilen yardımlardan bir tanesidir. Hasta bezi yardımı almaya uygun görünen kişilerin hesabına, her ayın 1’inde hasta bezi yardımı yatar.

Hasta Bezi yardımı İçin Nereye Başvurulur?

Hasta bezi yardımı başvurusu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları taşıyan hastalar tarafından yapılabilir. Başvurular, hasta olan kişi ya da hasta yakını tarafından, SGK’nın bulunduğu il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılabilir.

Başvuru sırasında, hastanın SGK kaydı ve doktor raporu talep edilir. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, hastanın hasta bezleri için SGK ödemesinden yararlanıp yararlanmayacağı belirlenir. Daha fazla bilgi için SGK’nın resmi web sitesini veya müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.

Engelli Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır?

Engelli Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? İlgili şartları karşıladıktan sonra hasta bezi yardımı alabilmek için hasta bezi raporunuz veya reçeteniz ile beraber SGK anlaşmalı herhangi bir eczaneye giderek 2 aylık kadar yetecek hasta bezi alabilirsiniz.

Hasta bezleriniz bittikten sonra hasta bezi reçeteniz ile birlikte sağlık ocağına giderek aile hekiminizden yazdırabilir ve tekrardan 2 aylık kadar yetecek hasta bezi alabilirsiniz.

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkartılır?

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkartılır? Hasta bezi yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların hasta bezi raporu çıkartmaları gerekir. Hasta vatandaşlar, devlet hastanelerine veya sağlık ocaklarına bizzat giderek hasta bezi raporu çıkartabilirler.

Hasta bezi raporunu herhangi bir devlet hastanesinde görev yapan uzman doktora giderek rapor yazdırmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Hekim tarafından muayene yapıldıktan sonra eğer hasta bezine ihtiyacınız var ise hekim raporunuzu yazar ve sistem üzerinden otomatik olarak oluşturulur.

Dışarıya çıkamayacak durumda olan vatandaşlar ise evde bakım hizmetlerine ait olan 444 38 33 numaralı hattı arayarak yetki kişilerden asta bezi raporu çıkartmalarını isteyebilirler.

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir? Hasta bezi raporunun geçerlilik süresi 2 yıl olup her 2 ayda bir reçete edilmesi gerekir. Raporun geçerlilik süresi doktorun muayene sonrasında hastanın durumuna göre bu süre uzayabilir veya kısalabilir.

2 yıllık rapor süresi dolduktan sonra tekrar doktora giderek hasta raporu geçerlilik süresini yenilemeniz gerekiyor.

Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi Nedir?

Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi Nedir? Hasta bezi raporu boyunca her 2 ayda bir olmak üzere hasta bezi reçetenizi yenileyerek tekrardan hasta bezi alabilirsiniz. Reçete yenileme işlemlerinizi devlet hastanelerinden veya aile hekimlerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Hasta bezi reçetesinin geçerlilik süresi 5 günlüktür. Bu nedenle reçetenin yazıldığı tarihten itibaren en fazla 5 gün içerisinde SGK anlaşmalı eczanelerden hasta bezlerinizi almanız gerekir.

Engelli Bez Parası Ne Kadar?

Engelli Bez Parası Ne Kadar? Devlet hasta bezi aylık ödeme miktarını 2023 yılında 1,88 TL olarak belirledi. 1 aylık için devlet tarafından karşılanan hasta bezi yardım doğrultusunda hasta bezi miktarı normal şartlar altında 120 adettir. Bu miktar hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

120 adet engelli hasta bezi için SGK tarafından toplamda 266 TL ödeme yapılmaktadır.

Hasta Bezi Devlet Ödemesi ne kadar?

Hasta Bezi Devlet Ödemesi ne kadar? Devlet tarafından hasta bezine ihtiyaç duyan vatandaşlara aylık 120 adet olmak üzere her 2 ayda bir toplamda 240 adet hasta bezi yardımı yapılmaktadır. Hasta bezi sayısı reçetede belirtilen miktar kadardır. Bu nedenle hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Hasta bezi yardımları eskiden başvurusu onaylanan vatandaşa her ay belirli miktarda para yardımı ile gerçekleşiyordu. Ancak günümüzde hasta bezi yardımı yalnızca SGK anlaşmalı eczanelerde reçete karşılığında alınabiliyor. Bu nedenle hasta bezi yardımları artık para yardımı olarak yapılmıyor.

Hasta bezi yardımında uygulanan SGK indirimi şu şekildedir;

1 aylık hasta bezi yardımı için (aylık bez adeti x 1,88 ) bu durumda aylık 120 adet bez alan bir kişi için (120 x 1,88 = 266 TL) SGK tarafından ödenecektir.

Belediye Hasta Bezi Yardımı Yapıyor Mu?

Belediye Hasta Bezi Yardımı Yapıyor Mu? İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi büyükşehir belediyelerin yanı sıra birçok belediye ihtiyaç sahibi hasta vatandaşlara hasta bezi dağıtımı yapıyor.

Ancak bazı belediyeler henüz hasta bezi yardımı yapmamaktadır. Bunun için ikametgahınızın bulunduğu ile bağlı belediyeye giderek veya belediyeyi arayarak hasta bezi yardımının yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca ALO 153 Beyaz Masa hattını arayarak da hasta bezi yardımı ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hasta Bezi Raporu Hangi Doktor Yazar?

Hasta Bezi Raporu Hangi Doktor Yazar? Hasta bezi yardımı almak isteyen vatandaşlar hasta bezi raporu alarak ücretsiz bir şekilde bez yardımından yararlanabilirler. Hasta bezi raporu üroloji veya nöroloji uzman doktor raporu ile verilmektedir. Hastada idrar kaçırma veya dışkı kaçırma durumunun olması halinde hasta bezi alabilir.

Aile Hekimi Hasta Bezi Yazabiliyor Mu?

Aile Hekimi Hasta Bezi Yazabiliyor Mu? Hasta bezi raporu yalnızca üroloji ve nöroloji uzman doktoru tarafından yazılmaktadır. Ancak reçete yenileme işlemleri aile hekimleri tarafından yapılabilir. Rapor süresi boyunca her iki ayda bir reçete yenileme işlemlerinizi aile hekiminize giderek yazdırabilirsiniz.

Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Sorgulama

Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Sorgulama. Hasta bezi yardımı başvurusu yapan vatandaşlar başvurularını E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tedavi-bilgileri-sorgulama linkine tıkladıktan sonra T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapın. Ardından karşınıza çıkan sayfada Hasta Bezi Sorgulama seçeneğine tıklayarak başvuru sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hasta Bezi Yardımı İçin Gerekli Belgeler

Hasta Bezi Yardımı İçin Gerekli Belgeler. Hasta bezi yardımı almak isteyen vatandaşların bazı belgeleri teslim etmeleri gerekir. SGK tarafından talep edilen belgeler şu şekildedir;

  • · Devlet hastanesinde uzman doktor tarafından yazılan ve üzerinde uzman hekimi isminin, imzasının ve kaşesinin bulunduğu hasta bezi raporu
  • · Başvuru sahibinin T.C kimlik kartının aslı ve 2 adet fotokopisi (arka ve ön yüz fotokopi)
  • · Hasta bezi başvuru formu
  • · Başvuru sahibine ait olan ve son 6 ayda çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf
  • · Engelli vatandaşlar için 2023 engelli raporu
  • · Hasta bezi sayısının belirtildiği reçete

hasta bezi yardımı

Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hasta Bezi Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Hasta bezi başvurusu yapmak için öncelikle devlet hastanesinde ürolojik veya nörolojik uzman doktoruna giderek hasta bezi raporu alınması gerekir.

Hasta bezi raporu aldıktan sonra aile hekiminizden veya devlet hastanesinden reçete yazdırarak SGK anlaşmalı bir eczaneden hasta bezi alabilirsiniz. Hasta bezi reçeteniz bittikten sonra sağlık ocaklarına veya aile hekimlerine giderek reçeteyi tekrardan yazdırabilirsiniz.

SGK Tarafından Karşılanan Hasta Bezi Türleri Nelerdir?

SGK Tarafından Karşılanan Hasta Bezi Türleri Nelerdir? SGK yalnızca külotlu ve bağlamaları bezleri karşılamaktadır. SGK tarafından karşılanan hasta bezleri içerisinde serme bez, yatak koruyucu veya mesane pedi bulunmamaktadır. Aynı zamanda çocuklar ve yetişkinler için aynı kategoride bulunan hasta bezleri SGK tarafından karşılanır.

Devletten Hasta Bezi Yardımı

Devletten Hasta Bezi Yardımı. İdrar ve büyük tuvalet kontrolünü sağlayamayan vatandaşlar hasta bezi kullanma durumunda kalıyorlar. Hasta bezlerinin fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak birçok vatandaşın almakta zorlanmasının üzerine devlet, ihtiyaç sahibi vatandaşlara hasta bezi yardımı yapmaya başladı.

Hasta bezi yardımı ile vatandaşlar her iki ayda bir reçete ederek 2 aylık kadar yetecek kadar hasta bezini ücretsiz bir şekilde alabilirler.

SGK Engelli Bez Parası İçin Ne Kadar Ödeme Yapar?

SGK Engelli Bez Parası İçin Ne Kadar Ödeme Yapar? SGK tarafından verilen hasta, engelli bezi parası eskiden başvuru sahiplerinin başvuru formuna belirtmiş olduğu banka hesabına yatırılıyordu. Vatandaşların 1 aylık alabilecekleri hasta bezi fiyatı hesaplanarak vatandaşın banka hesabına düzenli olarak yatırılmaktaydı.

Şu anda hasta bezleri SGK anlaşmalı eczanelerden vatandaş tarafından ücretsiz bir şekilde alınabiliyor. SGK engelli bez parası için 2023 yılında 1 bez için 1,88 TL olmak üzere 1 aylık bez ihtiyacı için 266 TL ödeme yapmaktadır. (1 aylık hasta bez miktarı 120 adet olarak belirlenmiştir.)

SGK Hasta Bezi Yardımı Geri Ödemesi Hangi Yollardan Yapılır?

SGK Hasta Bezi Yardımı Geri Ödemesi Hangi Yollardan Yapılır? Hasta bezleri yardımları daha önceden belirlenen miktarların ihtiyaç sahibi vatandaşların banka hesaplarına yatırılarak yapılıyordu ve vatandaşlar eksik tutarı bizzat ödeyerek hasta bezlerini alabiliyorlardı. Ancak şu anda hasta bezi yardımı SGK anlaşmalı eczanelerde indirim şeklinde yapılmaktadır.

SGK şu anda 1 aylık için 120 adet hasta bezi ve her bir bez için 1,88 TL olarak ödeme yapmaktadır. Vatandaşlar SGK anlaşmalı eczanelere giderek 120 adet kadar bezi ücretsiz olarak alabilirler. Daha fazla bez için ise vatandaşların bez ödemesini bizzat yapmaları gerekir.

Eczaneden Hasta Bezi Nasıl Alınır?

Eczaneden Hasta Bezi Nasıl Alınır? Eczaneden 1 aylık veya 2 aylık olmak üzere ücretsiz bir şekilde hasta bezi almak için hasta bezi raporu ve reçeteniz ile SGK anlaşmalı bir eczaneye giderek kolaylıkla alabilirsiniz. Hasta bezi reçetenizi bezlerin bittiği zaman sağlık ocağına giderek aile hekiminize yazdırabilirsiniz.

SGK Hangi Bezler İçin Ödeme Yapar?

SGK Hangi Bezler İçin Ödeme Yapar? SGK hasta bezi ödemesini eczaneye veya medikale yapmaktadır. SGK hasta bezleri 2 ay yetebilecek miktarda ve gün içerisinde en fazla 4 adet bezi karşılayacak şekilde verilmektedir. SGK tarafından karşılanan hasta bezi türleri şunlardır;

  • · Hasta alt bezleri
  • · Çocuk hasta alt bezleri
  • · Çocuk külotlu hasta alt bezleri
  • · Külotlu hasta alt bezleri

SGK Tarafından Kaç Adet Hasta Bezi Yardımı Yapılır?

SGK Tarafından Kaç Adet Hasta Bezi Yardımı Yapılır? SGK tarafından sağlanan hasta bezi kişinin ihtiyacına yönelik olmakla beraber 1 günde en fazla 4 adet ayda 120 adet şekilde ayarlanmaktadır. Hasta bezi raporu hastanın 2 ay yetecek kadar hasta bezini karşılar. Böylelikle toplamda 240 adet hasta bezi raporu verilir. Vatandaşlar raporları bittikten sonra devlet hastanesinde uzman doktora giderek tekrar yazdırması gerekir.

Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır? Ne Kadar? E-Devlet Başvurusu 2023; Ülkemizde mesane ve büyük tuvaletini kontrol edemeyen hastalara devlet tarafından yapılan hasta bezi yardımı sayesinde vatandaşlar; hasta bezi raporu çıkardıktan sonra bezlerini SGK anlaşmalı eczanelerden birine giderek alabiliyorlar.

Eskiden para yardımı yani nakdi yardım olarak yapılan hasta bezi yardımı; günümüzde bez yardımı şeklinde yapılıyor.

Yani vatandaşlar; hasta bezi raporları sayesinde eczanelerden 2 aylık bezlerini alabiliyorlar.

Bu yazımızda merak edenler için kısaca hasta bezi yardımı nasıl alınır? Hasta bezi yardımı 2023 başvuru şartları neler? vb. konuyla ilgili olarak merak edilen soruları yanıtlamaya, bu yardımdan kimlerin yararlanabileceğine değinmeye çalışacağız.

Hasta Bezi Yardımı Nedir?

İdrar ve büyük tuvalet kontrolü olmayan engelli vatandaşların alabilecekleri hasta bezi yardımı; SGK tarafından yapılan yardıma deniliyor.

Bu yardım kapsamında SGK, hasta vatandaşların hasta bezi ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yani hasta bezi ya da çocuk bezi ücretleri; SGK tarafından karşılanıyor.

Bununla birlikte kişinin hasta bezi yardımı alabilmesi için birtakım başvuru şartlarını karşılıyor olması gerekiyor.

Eskiden vatandaşlar, öncelikle eczaneden kendi bütçeleri doğrultusunda hasta bezi alıyorlardı. Daha sonra da SGK; hasta bezi yardım parasını hastanın banka hesabına yatırıyordu.

Ancak yapılan son güncelleme ile birlikte artık vatandaşların kendi bütçeleri ile bez alma şartı ortadan kaldırıldı.

Artık vatandaşlar, doktordan alabilecekleri hasta bezi raporu sayesinde SGK anlaşmalı eczanelerden birine gidebiliyor ve 2 ay boyunca kullanabilecekleri bezleri herhangi bir ücret ödemeksizin eczaneden alabiliyorlar.

Hasta Bezi Yardımı Başvuru Şartları

Hasta bezi yardımı almak isteyen kişilerin bazı başvuru şartlarını karşılıyor olmaları gerekiyor.

Başvuru şartlarını yani kimlerin hasta bezi yardımı alabileceklerini kısaca aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Hasta bezi raporunun devlet hastanesinden ve alanında uzman bir doktordan alınması
  • Çocuklar için alınacak olan hasta bezi söz konusu olduğunda çocukların en az 2 yaşında olması
  • Kişinin hasta bezi ihtiyacı olduğunu gösteren reçeteye sahip olması

Hastalar; hasta bezi ihtiyaçları için kendi doktorlarına reçete yazdırabilecekleri gibi sağlık ocağına giderek, aile hekimlerine de reçete yazdırabiliyorlar.

Hastalar; hasta bezlerini sadece SGK anlaşmalı eczanelerden birine giderek temin edebiliyorlar.

Kolostomoli hastalığı mevcut olan hastaların hasta bezi ihtiyaçları SGK tarafından karşılanıyor. İdrar ya da gata inkontinansı olan hastaların bez ihtiyaçları ise ne yazık ki SGK tarafından karşılanmıyor.

Mesane ya da rektum kontrolleri doktor tarafından yapılmamış yetişkinler ya da çocuklar, günlük en fazla 4 adet hasta bezi alabiliyorlar.

Şayet hasta bezi ihtiyacı olan çocuğun bel çevresi, kilo ya da boy ölçüleri yoksa bu durumda çocuk hastalar için A10049 SUT kodlu hasta alt bezi alınabiliyor.

Hasta Bezi Yardımı İçin Nereye Başvurulur?

hasta bezi yardımı almak için nereye başvur yapılacak sorusuna cevap vermek gerekirse Hasta bezi raporu aldıktan sonra ikametgah adresinizi en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu raporu ile beraber başvuruda bulunmanız gereklidir. Hasta bezi raporu olmadan SGK işleminizi değerlendirmeye koymayacaktır.

Hasta Bezi Başvurusu Nasıl Yapılır?

hasta bezi yardımı almak için başvuruda bulunmak isteyen kişiler yakın il veya ilçe sağlık müdürlüğüne yada 170 arayarak bilgi alabilirler. Hasta bezi yardımı için başvurular SGK yapılacaktır.

Hasta bezi yardımı başvuru için https://gss.sgk.gov.tr/SahisOdemeOnlineBasvuru/linke tıklayabilirsiniz.

E-Devlet Hasta Bezi Yardımı Başvurusu

Hasta bezi yardımı e-devlet başvurusu yoktur. E-Devlet üzerinden sadece ödeme almak için IBAN bilgileri tanımlayabilirsiniz. Hasta bezi yardımı SGK üzerinden yapılmakladır.

Hasta Bezi Raporu Nasıl Çıkarılır?

Hastalar, devlet hastanelerine ya da sağlık ocaklarına giderek hasta bezi raporu çıkartabiliyorlar.

Dışarıya gidemeyen hastalar, ‘evde bakım hizmetleri’ telefon numarasını arayarak, yetkili kişilerden hasta bezi raporu çıkarmalarını talep edebiliyorlar.

Evde bakım hizmeti alıp, hasta bezi raporu çıkarmak isteyen hastaların ise 444 38 33 telefon numarasını aramaları gerekiyor.

Hastalar; hasta bezi raporuna ve evde bakım hizmetine dair ayrıntılı bilgi edinmek istediklerinde de bu telefon numarasını arayabiliyorlar.

Hasta Bezi Yardımı Nasıl Alınır?

Hasta bezi raporunuz ve reçeteniz ile birlikte SGK anlaşmalı bir eczaneye giderek, hasta bezinizi alabiliyorsunuz.

Hasta bezi reçetenizi bezleriniz bittiğinde sağlık ocağına giderek, aile hekiminize yazdırabiliyorsunuz.

Bu noktada reçetenin üzerinde mutlaka alabileceğiniz hasta bezi miktarının yazılı olması, raporda ise doktorun kaşesinin ve imzasının bulunması gerektiğinden bahsedebiliriz.

Hasta bezi reçetenizde 2 aylık bez alabileceğiniz yazıyorsa 240 adet bez alabiliyorsunuz.

Devletten Hasta Bezi Yardımı

Devletten hasta bezi yardımı almak için her hangi bir sağlık kuruluşundan rapor alındıktan sonra devletten hasta bezi yardımı alma hakkı elde edersiniz. Hasta bezi yardımı ödemesi nakit yapılan yardımlardan biri değildir. Her hangi bir eczaneye giderek toplamda 2 ay yetecek kadar hasta bezini vermektedir. Günlük verilen hasta bezi adeti 4 tane 2 ay için ise 260 tanedir.

Devletten hasta bezi yardımı almak isteyen sigortasız kişiler ve sosyal güvencesi bulunmayan kişiler ise Sosyal Yardımlaşama ve Dayanışma Vakfına giderek başvuruda bulunabilirler.

Hasta Bezi Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Uzman doktor tarafından yazılan hasta bezi raporlarının 2 yıl geçerlilik süresi bulunuyor.

2 yıllık süre dolduğunda tekrar doktora gitmeniz ve raporunuzu yenilemeniz gerekiyor.

Rapor süresince 2 aylık bezlerinizin tamamını kullandığınızda sağlık ocağına giderek, reçete yazdırabiliyorsunuz.

Hasta Bezi Reçetesi Geçerlilik Süresi Nedir?

Hasta bezi reçetesinin 5 günlük geçerlilik süresi bulunuyor. Yani hastaların reçetenin yazıldığı tarihten sonra maksimum 5 iş günü içerisinde SGK anlaşmalı eczaneden hasta bezlerini almaları gerekiyor.

5 günlük süre olduğunda ise hastanın tekrar reçete yazdırması gerekiyor.

Hasta Bezi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi hastalar; hasta bezi reçeteleri ile birlikte bezlerini alabiliyorlar.

Ancak bezlerini aldıktan sonra da hastaların birtakım işlemler yapmaları gerekiyor.

Hastaların ‘Hasta Alt Bezi Raporu’, ‘Hasta Alt Bezi Reçetesi’, ‘Hasta Kimlik Fotokopisi’, ‘Hasta Alt Bezi Faturası’ ile birlikte bağlı oldukları il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne gitmeleri ve bu dört belgeyi teslim etmeleri gerekiyor.

Hasta Bezi Devlet Ödemesi Ne Kadar 2023

Devlet; aylık 120 adet hasta bezi yardımı yapıyor.  Bezler, aylık alınabileceği gibi iki aylık da alınabiliyor. Bu noktada reçetede belirtilen miktar belirleyici oluyor.

Devlet; eskiden hastalara bir miktar para yardımı yapıyordu. Ancak günümüzde bez yardımı, para yardımı olarak yapılmıyor. Hastalar, direk SGK anlaşmalı eczanelerden bezlerini alabiliyorlar.

  • 1 Aylık Hasta bezi için 120 Adet (aylık bez adedi) x 1,88 = 266,2 TL Sgk ödeme yapacak.
  • 2 Aylık hasta bezi için 240 Adet ( 2 aylık bez adedi) x 1,88 = 532,4 TL Sgk ödeme yapacak.

Hasta bezi fiyatları şimdilik SGK 2 aylık raporlarda bezin adet fiyatını 1,88 TL’sini karşılıyor. Fiyat değişikliği durumunda SGK tekrar fiyat güncellemesi yapacaktır.

Hasta Bezi Yardımı için Gerekli Belgeler Nelerdir

Hasta bezi yardımı almak isteyen hastalardan SGK tarafından talep edilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Devlet hastanesindeki ya da sağlık ocağındaki uzman tarafından yazılan ve uzman hekimin isminin, kaşesinin ve imzasının bulunduğu hasta bezi raporu
  • Hasta bezi sayısının açıkça belirtildiği reçete
  • TC kimlik kartının arka ve ön yüz fotokopisi
  • TC kimlik kartı aslı
  • Başvuru sahibine ait olan, son 6 ay içerisinde çekilmiş, 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Hasta bezi başvuru formu
  • Engelli hastalar için 2023 engelli raporu

Yukarıdaki belgeleri il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne teslim ederek, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

SGK Tarafından Karşılanan Hasta Bezi Türleri Nelerdir?

SGK; her bez için hasta vatandaşlara ödeme yapmıyor. Yani tüm bez ihtiyaçlarını karşılamıyor.

SGK tarafından karşılanan hasta bezi çeşitlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta alt bezleri
  • Külotlu hasta alt bezleri
  • Çocuk hasta alt bezleri
  • Çocuk külotlu hasta alt bezleri

Çocuk bezleri, normal şartlar altında SGK tarafından karşılanmasa da söz konusu çocuk hasta alt bezleri olduğunda anne ve babalar, çocukları için rapor yazdırabiliyorlar.

Hasta Bezi Yardımı Başvuru Sorgulama

Vatandaşlar, e-devlet üzerinden kolaylıkla hasta bezi sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

Sorgulama işlemi yapmak isteyen hastaların https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tedavi-bilgileri-sorgulama linkini tıkladıktan sonra TC kimlik no ve şifre bilgileri ile sisteme giriş yapmaları, ardından da Hasta Bezi Sorgulama seçeneğine tıklamaları gerekiyor.

Aile Hekimi Hasta Bezi Yazabiliyor mu?

Hasta bezi raporu olan hastalar, bezleri bittiğinde aile hekimine giderek, reçete yazdırabiliyorlar.

Aile hekimleri; hastanın durumuna göre bir aylık ya da iki aylık hasta bezi yazabiliyorlar.

Hasta Alt Bezi Raporu Hangi Doktor Yazar?

Hasta bezi raporu, genellikle üroloji ya da nöroloji doktorları tarafından yazılıyor.

Rapor yazdırılan doktorun mutlaka uzman doktor olması gerekiyor.

Hasta Bezi Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?

Hasta bezi yardımı almaya hak kazanan kişilere ödemeler her ayın 1’de tanımlanan banka hesabına yatmaktadır. Belirlenen tutar her ay otomatik olarak yatırılmaktadır.

Hasta Bezi Yardımın Yatıp Yatmadığını Nerden Öğrenebilirim?

hata bezi yardımı yatıp yatmadığını sorgulamak için e-devlet üzerinden giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Hasta bezi yardımının yatıp yatmadığını sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-tibbi-malzeme-raporlari-sorgulama linke tıklayabilirsiniz.

Belediye Hasta Bezi Yardımı Yapıyor mu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi büyükşehir belediyelerin yanı sıra ülkemizdeki birçok belediye; işsiz, muhtaç, engelli, yoksul ve dar gelirli vatandaşlara ücretsiz hasta bezi dağıtabiliyor.

Bu noktada ikametgahınızın bulunduğu yerdeki belediyenin hasta bezi yardımı yapıp yapmadığını öğrenmek için belediyeyi arayabilirsiniz.

ALO153 Beyaz Masa hattını arayarak da bez yardımıyla ilgili olarak bilgi edinebilirsiniz.

Hasta Bezi Yardımı Nereden Alınır?

Hasta bezi yardımı ve hasta bezi parası nereden alınır sorusuna cevap vermek gerekirse yapılan yasal düzenleme ile beraber Haziran ayında yayınlanan Resmi Gazete Tebliğine göre “Hasta Alt Bezi ödemeleri “Şahıs ödeme” kapsamında ödenecektir.” Raporunuz ile birlikte ikamet etmiş olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na 01 Temmuz  itibari ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

Bu yazımızda hasta bezi yardımı nasıl alınır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır