kedi uyutma ücreti / Uyutma tartışması devam ediyor | Pako'nun Sayfası Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Kedi Uyutma Ücreti

kedi uyutma ücreti

kaynağı değiştir]

Hayvan ötanazisi

Bu madde insan olmayan hayvanların öldürülmesi hakkındadır. insanların ötanazisi için ötanazi sayfasına bakınız.

Hayvan ötanazisi (ötanazi, Yunanca εὐθανασία; "iyi ölüm") bir hayvanı öldürme veya aşırı tıbbi önlemleri alıkoyarak ölmesine izin verme eylemidir.[1] Ötanazinin nedenleri arasında tedavi edilemez (ve özellikle ağrılı) hastalıklar,[2] hayvanı desteklemeye devam edecek kaynakların olmaması veya laboratuvar test prosedürleri yer alır. Ötanazi yöntemleri, minimum ağrı ve sıkıntıya neden olacak şekilde tasarlanmıştır. Hayvan ötanazisi, hayvan katliamından ve haşere kontrolünden farklıdır ancak bazı durumlarda prosedür aynıdır. Hayvanda korku ve endişe oluşturmadan olabildiğince süratli yapılmalıdır.[1] Ötanazi yapan kişiler kullanılan tekniklerin eğitimine, deneyime ve yeterli sertifikaya sahip olmalıdır. Böylece ötanazi ile hayvanın ızdırabı minimuma indirilir.[1]

Evcil hayvanlarda, bu süreç genellikle "uyutmak"[3] gibi üstü kapalı sözlerle bahsedilir.

Metotlar[değiştir

Uyutma tartışması devam ediyor

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

PETA Başkanı Ingrid Newkirk, geçen hafta Hürriyet Pazar’da yayınlanan röportajında, hasta, yaşlı ve kimsenin istemediği hayvanlara barınaklarda ötanazi (uyutma) yapılmasını savunmuştu. Sözleri Türkiye’deki hayvanseverlerden büyük tepki almaya devam ediyor. Türkiye’de hukuk da, Diyanet de, vicdanlar da ağır hastalık gibi çok özel durumlar dışında hayvanların uyutulmasına karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

FATMA GÜLŞEN BALKANLIÇEVRE VE SOKAK HAYVANLARI DERNEĞİ BAŞKANI

Hayatımda bir kez uyutma işlemi yaptım

PETA dünyada hayvanların yaşamlarını korumak adına çok radikal eylemler yaptı. Eylemleriyle bu söylem çok örtüşmüyor. Sokakta terk edilmiş bir hayvan, bir müddet sonra çok iyi bir evde bakılabiliyor. Ben 23 yıldır STK’larda bu işi yapıyorum. Hayvanların da kaderi olduğunu, onlarla yaşayarak öğrendim. Biz de barınaklar daha güzel olsun istiyoruz. En azından hayvan doğasını yaşasın. O zaman Karacabey’deki bütün ayılara da ötenazi mi yapalım? Onlar da doğasından koparılıp oraya hapsedildi.

HIV’Lİ KEDİMİ 4 YIL YAŞATTIM


Hayatımda uyutma işlemini bir kez yaptım. Dört ayağı da kökünden parçalanmış, sinirleri ve adaleleri görünen, gözleri fal taşı gibi açılmış ve şokta bir yavru kedi getirildi. Böyle bir hayvanı yaşatabilmeniz mümkün değil. Ama bir gözü kör olmuş, bir bacağı kopmuş hayvanlar yaşayabilir. HIV’li kedimi bile uyutmadım; evde ona bir oda ayırdım başka kedilerim de olmasına rağmen ona baktım. Biz Tanrı değiliz.
Canı ancak yaratan alır.

“Hayvanlar bakılmıyor barınaklarda kötü durumdalar, biz de insani bir şekilde uyutuyoruz” diyemezsiniz. O zaman hayvanlar bittiğinde sıra insanlara mı gelecek? Türkiye’de bazı belediyelerin yaptığı öldürme olaylarını hiçbir şekilde insani bulmuyoruz.

Haberin Devamı

İSTANBUL VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI TAHSİN YEŞİLDERE

Kanun, zorunluysa uyutun diyor

Türkiye’deki hayvanlara yapılacak uygulamalar Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’na tabi. sayılı kanunda, hayvan güçten düşmüş, kurtulması mümkün olmayan bir hastalığa yakalanmışsa, en az 3 veteriner hekimin vereceği raporla uyutulur deniyor. Sahipli hayvan hastaysa ve ‘sahibi bakamıyorum uyutalım’ kararı verse bile veteriner uygun görmüyorsa hayvan uyutulmaz, tedaviye gidilir. UNESCO tarafından çıkarılan Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, tıpkı insan hakları gibi hayvanların haklarını garanti altına alır. Bu hakların yürütülmesinde görev yerel yönetimlere, sonra merkezi yönetime ve konuyla ilgili STK’lara kalıyor. Evrensel beyannamede de güçten düşmüş, yaşaması çok zor hayvanların uyutulabileceği yazılı. Ama burada da veteriner hekim raporları öne çıkıyor.

STK’LAR KAVGAYI BIRAKSIN


Gelişmiş ülkelerin de, sokağa bırakılan hayvan sahiplenilmediyse uyutma yapmamaları gerekiyor. En azından bu hayvanlara barınaklarda bakmalılar. Bakılamayan hayvana ötanazi yapılması mantığı bizde sosyal olarak da kabul edilebilir değil. STK’lar kendi içinde kavgayı bırakıp kaynaklarını yükselterek, bu barınaklara kaynak aktarabilecek koşullara gelmeli, bu işi projelerle çözmeli.

Haberin Devamı

TALAT GÜLBAY VETERİNER, PAKO SAYFASI YAZARI

Tıbbın tüm imkânları kullanılmalı

Bizim veterinerler olarak tıbbın sunduğu bütün imkanları kullanmamız gerekiyor. Havyanların eziyet çekmesine karşı bir çok yöntem gelişti, kanser tedavilerimiz çok iyileşti. İnsanda bile varılamayan yerlere ulaştık. Birçok veteriner hekim tedavide sonuna kadar gitme taraftarıdır.

SEVGİ SOLGANİ / EKOLOJİK DENGE HAYVAN HAKLARI BİRLİĞİ PLATFORM BAŞKANI

Acıyı dindirme taraftarıyım

Türkiye’de hayvanların sağlık sigortası, SSK karnesi yok. Üstelik veterinerlik fakülteleri de ücretli. PETA’nın açıklaması kaliteli bir hayat veremediğimiz hayvanı uyutmak gerekiyor şeklindeydi. Şu anda benim kapıma bırakılmış, kolu bacak kemikleri şiddet uygulanarak çıkarılmış, kulağı ve kuyruğu jiletle kesilmiş bir doberman var. Platin takılması lazım. Ama biz 1,5 YTL’lik bir göz damlasını bile alamayacak hale geldik. Daha önce uyutma yapmadık. Fakat tedavi edilemeyen hayvan, kaderiyle başbaşa acı çekerek ölüyor. Ben bu acıyı bir an önce dindirme taraftarıyım. Ya bu imkan sağlanacak ya da uyutulacaklar.

Haberin Devamı

İSMAİL HAKKI ÜNAL / DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU ÜYESİ

İyi bakmanın yolu bulunmalı

Zor durumda olan hayvanlara yardımcı olmak esastır. Sadece şunu söyleyebiliriz, bir hayvan geri dönüşü olmayacak şekilde, ölümcül şekilde yaralanmışsa uyutma, ilgili veterinelerin izniyle olabilir. Örneğin kuş gribi vakasında olduğu gibi insanların korunması için bilim adamlarının önerdiği itlaf yapılabilir.

Ev hayvanı veya sokak hayvanının yaşatılması esastır, çoğalmaları önlenmek isteniyorsa bu önlenebilir. Biz bunları çoğalttık, ürettik bakamıyoruz, o zaman öldürelim, yaşlandı öldürelim demek makul değil. Dinin de uygun göreceği bir şey değil. İyi bakamıyorsak o zaman iyi bakmanın çözümlerini bulmalıyız. Hayvanlara insani açıdan bakarak yaklaşmalılar. İnsan nesli çoğaldı diye insanları öldürebilir miyiz? Kur’an-ı Kerim bütün yaratıklara merhamet edilmesini söylüyor. 
Ayten SERİN

Haberin Devamı

Kedinizin ağız sağlığına dikkat ediyor musunuz

Dişin derin dokularının hastalanması olarak bilinen periodontal diş hastalıkları kedilerde de görülebiliyor. Genellikle diş taşları, diş eti yangı ve iltihaplarının uzun süre devam etmesi ve tedavi edilmemesi durumlarında ortaya çıkıyor. Bunlar, çoğu kez şiddetli seyreden önemli sağlık sorunları.

Hastalıkların oluşumunda; kedinin yaşı ve genel sağlık durumu, kulanılan mama tipi ve çiğneme alışkanlıkları, ırk özellikleri, genetik aktarımlar ve dişlerin dizilimiyle ilgili problemler önem taşıyor. Evde düzenli diş bakımı uygulanıp uygulanmadığı da önemli.

Bu tip hastalıklar yaşlı kedilerde, leukemie, FIV ve calicivirus hastası kedilerde daha yaygın görülüyor. Klinik çalışmalar kuru mama ile beslenen kedilerde konserve mama ve yumuşak gıdalarla beslenene kedilere göre perodontal hastalıkların daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Kısa tüylü oryantal kediler ve siyam kedileri ırk olarak periodontal hastalıkların daha sık görüldüğü ırklar. Evde düzenli olarak dişleri fırçalanan kedilerde de periodontal hastalıklar daha az görülmekte. Genel olarak ağızdaki salyanın asit oranının yükselmesi ve ağızdaki bakteri sayısı ve tipinin artması, periodontal hastalıkların gelişmesini ve şiddetini arttırmakta.

En önemli belirtileri; dişlerin etrafında iltihaplı sızıntılar, sürekli bir ağız kokusu, diş etlerinde sık ortaya çıkan kanamalar, ağız bölgesinde hassasiyet, patiler ile sürekli ağız bölgesini kaşımaya çalışmak, dişetlerinde kızarıklık, hiperplazi ve diş eti çekilmesi, diş dökülmesi, iştah kaybı, mide ve bağırsak problemleri, ağızdan salya akması, çiğneme ve yemek yeme zorlukları, hırçınlık ve depresyon.

Teşhis, yukarıda saydığımız belirtilerin klinik olarak muayene bulguları ile desteklenmesi ve diş radyografisi bulguları ile konuluyor.

Hastalığın bulguları ve şiddetine göre tedavi yöntemleri ve etkinliği de değişiyor. Çok şiddetli vakalarda diş kayıplarının yanı sıra kemik dokularda ve diğer organlarda sağlık sorunları ortaya çıkabilmekte. Cerrahi tedaviler ve ilaç uygulamalarının yanı sıra tedavi yöntemine uygun beslenme tarzına da geçilmesi son derece önemli. Özellikle ağız içinde uygulanan cerrahi müdahalelerden sonra yumuşak gıdaların verilmesi ve iyileşmeyi takiben diş taşı oluşumunu engelleyecek mamaların seçilmesi veteriner hekimin önerilerine göre yapılmalı. Hastalığın tekrarlamasını önlemek için kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamalı ve yılda kereden daha az olmayacak şekilde veterinere götürmelisiniz.

Kedilere uygun beslenme ürünlerinin kullanılması, düzenli olarak dişlerine günlük bakım yapılması ve fırçalanması, düzenli diş taşı temizliği ve düzenli diş muayeneleri periodontal hastalıklardan korumak için oldukça etkili.

PAKO PANO

Haberin Devamı

İstanbul Zekeriyaköy’deki İxir Veteriner Kliniği tarafından tüm aşıları ve parazit tedavileri yapılmış olan, kısırlaştırılmış, labrador/kurt kırması olduğunu düşündüğümüz 2 dişi yavru sevgi dolu yeni bir yuva arıyor. Yaklaşık 5 aylıklar. İyi bir aileye dost ve bekçilik yapmak için çok müsait ve eğitim için en uygun yaştalar. Tel: () 71

2 aylık 5 kardeş kendilerine yuva arıyor. İstanbul, tel: () 97

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası