eritrositoz / Posttransplant eritrositoz ve risk faktörleri | TRDizin

Eritrositoz

eritrositoz

Sorulara Dön

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ İnsanlar, eğer anlamadıkları şeylerden söz edecek olursanız, sizin deli olduğunuzu düşünürler.”
Elvis Presley

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Eritrositoz nedir?

Eritrositoz, vücudun patolojik durumu olup, kırmızı kan hücrelerinin ve de hemoglobin miktarının kan içerisinde artışıyla ortaya çıkmaktadır. Eritrositoz’un diğer bir adı ise polisitemi olarak bilinmektedir. Polisitemi, kemik iliğinde üretimi gerçekleştirilen eritrositlerin aşırı miktarda üretilmesidir.

Polisitemi durumunda kanın yoğunluğu artmaktadır. Bu duruma bağlı olarak kanı oluşturan elemanların akışkanlığı azalmakta ve vücut içerisinde gezerken herhangi bir organ içerisinde tıkalı kalabilme durumu ortaya çıkmaktadır.

Eritrositoz(polisitemi) durumu nasıl teşhis edilir?

Polisitemi(eritrositoz)  tam kan tahlili ile kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir.

Eritrositoz(polisitemi) nedenleri nelerdir?

  • Kan kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Akciğer hastalıkları
  • Doğuştan görülen kalp hastalığı
  • Ciddi sigara içimi
  • Bazı kalp hastalıkları
  • Streoid kullanımına ağlı eristosit artışı
  • Eritropoietin katkılı doping ilaçları
  • Hemoglobinopati durumu
  • Pulmoner fibroz
  • Polisitemi vera
  • Pulmoner fibroz
  • Fazla sayıda yapılan tam kan nakli
  • Kor pulmonale
  • Dehidrasyon
  • Obstrüktif akciğer hastalığı
  • Hipoksi

Normal eritrosit referans aralıkları nedir?

Yetişkin erkeklerde: 4,&#;106 hücre/mikrolitre

Yetişkin kadınlarda: 4,,4&#;106 hücre mikrolitre

Gebelikte: 4,,4&#;106 hücre( mikrolitre’den biraz daha düşük olarak seyreder.

Referans değerleri laboratuvarların kullanmış oldukları referans değerlerine göre farklılık göstereceği mutlaka göz önüne alınmalıdır.

Eritrositoz Nedir Polisitemi Hastalığı Nasıl Geçer

Eritrositoz olarak da bilinen Polisitemi kanda yüksek miktarda kırmızı kan hücresi bulunması demektir. Bu durum kanınızı daha kalın hale getirip damarlardan geçişini zorlaştırır ve kan akışı yavaşlar. Polisiteminin belirtilerinin çoğu, bu yavaş kan akışından kaynaklanır.

Polisitemi Nedir?

Polisitemi, kemik iliğinin, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere, trombositler ve beyaz kan hücreleri olmak üzere fazla miktarda kan hücresi ürettiği bir kan hastalığıdır.

Polisitemi Belirtileri Nelerdir?

  1. Baş dönmesi
  2. Yüz kızarması
  3. Baş ağrısı
  4. Nefes almada güçlük
  5. Yaraların yavaş iyileşmesi
  6. Eklem ağrıları
  7. Aşırı terleme
  8. Vertigo hastalığı
  9. Ciltte kaşınma
  10. Kulak çınlaması
  11. Yüksek tansiyon
  12. Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  13. Ciltte renk değişikliği (mavi renk)
  14. Halsizlik
  15. Banyodan sonra kaşıntı
  16. Taban ve avuç içlerinde kızarıklık
  17. Bulanık görme
  18. Avuç içi, kulak memeleri ve burunda kırmızımsı veya morumsu cilt
  19. Ciltte kanama veya morarma
  20. Kronik öksürük
  21. Uyku apnesi
  22. Kilo kaybı
  23. Ayaklarda yanma hissi
  24. Midede doluluk hissi
  25. Sık sık burun kanaması
  26. Diş eti kanaması

Polisitemini Neden Olur?

Polisiteminin en yaygın nedeni genetiktir. Polisitemi hastası, JAK2 adlı bir geni miras bu durumu tetikleyebilir. Bununla birlikte, polisiteminin kesin nedeni bilinmemektedir. Polisitemi hastalığına yakalanmak için risk oluşturacak yaygın durumlardan bazıları şunlardır:

  1. Vücutta düşük oksijen seviyesine neden olan kalp veya akciğer hastalığı
  2. Yüksek yerlerde yaşamak(çok yüksek bir irtifada yaşamak)
  3. Bazı tümörler
  4. Kalp yetmezliği
  5. Böbreklerde kan akışı olmaması
  6. Hipertansiyon
  7. Pulmoner hipertansiyon
  8. Uyku apnesi
  9. Akciğer hastalığı

Polisitemi Nasıl Teşhis Edilir?

Polisitemiyi teşhis etmek  için doktor sizden tam kan sayımı testi isteyecektir. Tam kan testi (CBC), kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve kan trombositlerinin miktarını tespit eder.

Kemik iliği biyopsisi de teşhis de kullanılabilebilir, kalça kemiğinizin arkasından alınan bir kemik iliği örneği ile bu teşhis koyulur.

Polisitemi Nasıl Tedavi Edilir?

Polisitemi, kanda pıhtılaşmayı önlemek için kanın inceltilmesiyle tedavi edilir. Bu, kırmızı kan hücresi sayısını azaltmak için periyodik kan alımları ile yapılabilir. Yani polisitemi tedavisinde ilk yöntem düzenli olarak kan vermektedir. Bazı durumlarda, kemik iliğini baskılamak ve hidroksiüre ve interferon dahil olmak üzere kan hücresi sayısını azaltmak için ilaçlar verilebilir. Aspirin, mide kanaması riskinin artması nedeniyle daha az yaygın olmasına rağmen, kan pıhtılarını önlemek için de kullanılabilir.

Polisitemininbir tedavisi de, Hidroksiüre ve interferon alfa kullanımıyla gerçekleştirilir. Bu ilaçlar, aşırı kırmızı kan hücresi üretimini azaltarak kan pıhtılaşması riskini azaltır.

Polisitemi Hangi Komplikasyonlara Yol Açar?

Polisiteminin ilerlemesi genellikle yavaştır ve çoğu hasta komplikasyon yaşamazken, polisitemiye bağlı nadiren de olsa aşağıdaki problemler meydana gelebilir;

  1. Kalp yetmezliği
  2. Lösemi ( kan veya kemik iliği kanseri )
  3. Kan pıhtısı (tromboz)
  4. Dalak büyümesi
  5. Sindirim sistemi kanaması
  6. Gut ( eklemlerde ürik asit birikmesinin neden olduğu artrit türü )
  7. Miyelofibroz
  8. Peptik ülser

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir