hz harun mucizeleri / HZ. HARUN’UN (A.S.) HAYATI - Hz Harun Kimdir?

Hz Harun Mucizeleri

hz harun mucizeleri

Mûsâ aleyhisselâm&#;n âbisidir.
HÂRÛN ALEYH&#;SSELÂM HAYATI VE MUC&#;ZELER&#;


&#;srâilo&#;ullar&#;na gönderilen peygamberlerden. Hazret-i Mûsâ'n&#;n ana-baba bir büyük karde&#;idir. Babas&#;n&#;n ismi, &#;mrân bin Yasher'dir. Soy itibâr&#;yla Yâkûb aleyhisselâm&#;n o&#;ullar&#;ndan Lâvi'ye dayan&#;r. M&#;s&#;r'da do&#;du. Mûsâ aleyhisselâmdan üç sene önce Tûr-i Sinâ'da vefât etti. Hârûn aleyhisselâm, isrâilo&#;ullar&#; üzerine firavun'un ve K&#;btilerin zulüm ve bask&#;lar&#;n&#;n artt&#;&#;&#; s&#;rada do&#;du. Çocuklu&#;u ve gençli&#;i M&#;s&#;r'da geçti. Mûsâ aleyhisselâma peygamberlik emri bildirildikten sonra, Hârûn aleyhisselâma da peygamberlik emri bildirildi. Mûsâ aleyhisselâmla birlikte Firavun'a gitmeleri, onu ve avânesini Allahü teâlâya imâna dâvet etmeleri emredildi. Hârûn aleyhisselâm, Mûsâ aleyhisselâmla birlikte Firavun'u ve adamlar&#;n&#; hak dine inanmaya dâvet ettiler. Kendisinin tanr&#; oldu&#;unu iddiâ eden ve insanlar&#;n kendisine secde etmelerini isteyen Firavun, Mûsâ ve Hârûn aleyhisselâm&#;n dâvetini ve izahlar&#;n&#; kabul etmedi. &#;lk önce alay edip hakâret dolu sözler sarf etti. Mûsâ aleyhisselâma inananlara ve &#;srâilo&#;ullar&#;na korkunç zulümler yapt&#;rd&#;. &#;srâilo&#;ullar&#; durumlar&#;n&#; Mûsâ ve Hârûn aleyhisselâma bildirip duâ istediler. Allahü teâlâ, Firavun ve kavmine ikâz olarak musibetler gönderdi. Mûsâ ve Hârûn aleyhisselâm, Allahü teâlân&#;n emriyle &#;srâilo&#;ullar&#;n&#; M&#;s&#;r'dan ç&#;kar&#;p, K&#;z&#;ldeniz'den yürüyerek Sinâ Yar&#;madas&#;na geçtiler. Firavun ve ordusu da geçmek için denize yürüyünce, küfür ve azg&#;nl&#;klar&#;n&#;n cezâs&#; olarak, bo&#;ulup helâk oldular.

Mûsâ aleyhisselâm, kavmiyle berâber Tih sahras&#;ndayken Allahü teâlâdan gelen vahiyle Tevrât-&#; &#;erif'i almak üzere Tûr Da&#;&#;na gitti&#;i s&#;rada Hârûn aleyhisselâm&#; yerine vekil b&#;rakt&#;. Mûsâ aleyhisselâm Tûr Da&#;&#;ndayken, &#;srâilo&#;ullar&#; Hârûn aleyhisselâm&#; dinlemey&#;p Sâmiri ad&#;nda bir münâf&#;&#;&#;n hilelerine kap&#;larak, yapt&#;klar&#; alt&#;n buza&#;&#; heykeline tapt&#;lar. Hârûn aleyhisselâm kavminin bu câhilce ve azg&#;nca hareketi kar&#;&#;s&#;nda onlara nasihatlerde bulundu. Onlar&#; bu inan&#;&#; ve hareketlerinden uzakla&#;t&#;rmaya çal&#;&#;t&#;. Onun nasihat ve uyar&#;lar&#;n&#; bir k&#;sm&#; kabul ettiyse de bir k&#;sm&#; kabul etmedi. Hârûn aleyhisselâm&#; tehdit ettiler. Hârûn aleyhisselâm, kendisine tâbi olan ki&#;iyle birlikte onlar&#;n içinden ayr&#;lmak veya onlarla sert bir &#;ekilde mücâdele etmek istedi. Fakat Mûsâ aleyhisselâm&#;n, "&#;srâilo&#;ullar&#;n&#; parçalad&#;n, birbirinden ay&#;rd&#;n!" diyece&#;ini dü&#;ünerek, bu i&#;ten vazgeçti. Mûsâ aleyhisselâm&#;n Tûr'dan dönmesini bekledi.

Mûsâ aleyhisselâm, Tûr Da&#;&#;ndan dönü&#;ünde kavminin alt&#;n buza&#;&#; heykeline tapt&#;&#;&#;n&#; görünce çok üzüldü. Bu hâlin sebebini Hârûn aleyhisselâma sordu. Hârûn aleyhisselâm da &#;srâilo&#;ullar&#;n&#;n kendisini dinlemediklerini ve kendisini ölümle tehdit ettiklerini, Sâmiri ad&#;nda bir münâf&#;&#;a uyarak bu yola sapt&#;klar&#;n&#; bildirdi. Mûsâ aleyhisselâm Sâmiri'ye bedduâ etti ve &#;srâilo&#;ullar&#;n&#;n tövbe etmelerini bildirdi. &#;srâilo&#;ullar&#;, Mûsâ aleyhisselâm&#;n dediklerini kabul ettiler ve tövbe ettiler. Bu mücâdeleler s&#;ras&#;nda Hârûn aleyhisselâm da Mûsâ aleyhisselâmla birlikte gayret etti. Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma kavmini toplay&#;p, Arz-&#; Mev'ût denilen bölgeye (Filistin ve &#;am bölgesi) götürmesini ve puta tapan Amâlika kavmiyle harp etmesini emretti. &#;srâilo&#;ullar&#;, o beldelerde zâlim ve kuvvetli hükümdârlar&#;n bulundu&#;unu ileri sürerek harbe gitmediler. Allahü teâlâ bu isyânlar&#; sebebiyle &#;srâilo&#;ullar&#;na k&#;rk y&#;l müddetle Arz-&#; Mev'ûd'a girmeyi haram k&#;ld&#;. &#;srâilo&#;ullar&#; bu k&#;rk sene içinde Tih sahrâs&#;nda &#;a&#;k&#;n ve peri&#;an &#;ekilde dola&#;t&#;lar. Bu s&#;rada Hârûn aleyhisselâm da Mûsâ aleyhisselâmla birlikte &#;srâilo&#;ullar&#;n&#;n s&#;k&#;nt&#;lar&#;na sabretti.

Hârûn aleyhisselâm, &#;srâilo&#;ullar&#;n&#;n nankörlükleri üzerine, cenâb-&#; Hakk'&#;n kendilerini Tih çölünde kalmaya mahkûm etti&#;i k&#;rk senenin sonlar&#;na do&#;ru, hazret-i Mûsâ'dan birkaç sene veya bir rivâyete göre üç sene evvel vefât etti. Kabrinin nerede oldu&#;u husûsunda çe&#;itli rivâyetler vard&#;r. Hârûn aleyhisselâmla ilgili olarak Kur'ân-&#; kerim'in Mâide, A'râf, Yûnus, Tâha, Furkan, &#;uarâ, Kasas, Saffât, sûrelerinde bilgi verilmektedir.

Harun Aleyhisselam Hayat&#; ve Mucizeleri - Harun Peygamberin Hayat&#; ve Mucizeleri

&#;srailo&#;ullar&#;na gönderilen seafoodplus.info-i Musa’n&#;n ana-baba bir büyük karde&#;idir. Babas&#;n&#;n ismi, &#;mrân bin Yasher’seafoodplus.info itibariyle Yakub aleyhisselam&#;n o&#;ullar&#;ndanLâvî’ye dayan&#;r.M&#;s&#;r’da do&#;du. Musa aleyhisselamdan üç sene önce Tûr-i Sinâ’da vefat etti.

Harun aleyhisselam,&#;srailo&#;ullar&#; üzerine Firavun’un ve k&#;btîlerin zulüm ve bask&#;lar&#;n&#;n artt&#;&#;&#; s&#;rada do&#;du. Çocuklu&#;u ve gençli&#;i M&#;s&#;r’da geçti. Musa aleyhisselama peygamberlik emri bildirildikten sonra, Harun aleyhisselama da peygamberlik emri bildirildi. Musa aleyhisselamla birlikte Firavun’a gitmeleri, onu ve avânesini Allahü teâlâya îmâna dâvet etmeleri emredildi. Harun aleyhisselam, Musa aleyhisselamla birlikte Firavun’u ve adamlar&#;n&#; hak dîne inanmaya dâvet ettiler.

Kendisinin tanr&#; oldu&#;unu iddiâ eden ve insanlar&#;n kendisine secde etmelerini isteyen Firavun, Musa ve Harun aleyhimesselâm&#;n dâvetini ve îzâhlar&#;n&#; kabul etmedi.&#;lk önce alay edip hakâret dolu sözler sarf etti. Musa aleyhisselama inananlara ve &#;srailo&#;ullar&#;na korkunç zulümler yapt&#;rd&#;.&#;srailo&#;ullar&#; durumlar&#;n&#; Musa ve Harun aleyhimesselâma bildirip, dua istediler. Allahü teâlâ, Firavun ve kavmine îkâz olarak musîbetler gönderdi. Musa ve Harun aleyhimesselâm, Allahü teâlân&#;n emriyle &#;srailo&#;ullar&#;n&#; M&#;s&#;r’dan ç&#;kar&#;p, K&#;z&#;ldeniz’den yürüyerek Sina Yar&#;madas&#;na geçtiler. Firavun ve ordusu da geçmek için denize yürüyünce, küfür ve azg&#;nl&#;klar&#;n&#;n cezâs&#; olarak, bo&#;ulup helâk oldular.

Musa aleyhisselam, kavmiyle berâber Tih Sahras&#;ndayken Allahü teâlâdan gelen vahiyle Tevrat-&#; &#;erîf’i almak üzere Tûr Da&#;&#;na gitti&#;i s&#;rada Harun aleyhisselam&#; yerine vekil b&#;rakt&#;. Musa aleyhisselam Tûr Da&#;&#;ndayken, &#;srailo&#;ullar&#; Harun aleyhisselam&#; dinlemeyip Sâmirî ad&#;nda bir münâf&#;&#;&#;n hîlelerine kap&#;larak, yapt&#;klar&#; alt&#;n buza&#;&#; heykeline tapt&#;seafoodplus.info aleyhisselam kavminin bu câhilce ve azg&#;nca hareketi kar&#;&#;s&#;nda onlara nasîhatlerde seafoodplus.info&#; bu inan&#;&#; ve hareketlerinden uzakla&#;t&#;rmaya çal&#;&#;t&#;.Onun nasîhat ve uyar&#;lar&#;n&#; bir k&#;sm&#; kabul ettiyse de bir k&#;sm&#; kabul seafoodplus.info aleyhisselam&#; tehdid seafoodplus.info aleyhisselam, kendisine tâbi olan ki&#;iyle birlikte onlar&#;n içinden ayr&#;lmak veya onlarla sert bir &#;ekilde mücâdele etmek istedi. Fakat Musa aleyhisselam&#;n, “&#;srailo&#;ullar&#;n&#; parçalad&#;n, birbirinden ay&#;rd&#;n!” diyece&#;ini dü&#;ünerek, bu i&#;ten vazgeçti. Musa aleyhisselam&#;n Tûr’dan dönmesini bekledi.

Musa aleyhisselam, Tûr Da&#;&#;ndan dönü&#;ünde kavminin alt&#;n buza&#;&#; heykeline tapt&#;&#;&#;n&#; görünce çok üzüldü. Bu hâlin sebebini Harun aleyhisselama sordu. Harun aleyhisselam da &#;srailo&#;ullar&#;n&#;n kendisini dinlemediklerini ve kendisini ölümle tehdid ettiklerini, Sâmirî ad&#;nda bir münâf&#;&#;a uyarak bu yola sapt&#;klar&#;n&#; seafoodplus.info aleyhisselam Sâmirî’ye beddua etti ve &#;srailo&#;ullar&#;n&#;n tövbe etmelerini bildirdi.&#;srailo&#;ullar&#;, Musa aleyhisselam&#;n dediklerini kabul ettiler ve tövbe ettiler. Bu mücâdeleler s&#;ras&#;nda Harun aleyhisselam da Musa aleyhisselamla birlikte gayret etti.

Allahü teâlâ, Musa aleyhisselama kavmini toplay&#;p, Arz-&#; Mev’ût denilen bölgeye (Filistin ve &#;am bölgesi) götürmesini ve puta tapan Amâlika kavmiyle harb etmesini emretti.&#;srailo&#;ullar&#;, o beldelerde zâlim ve kuvvetli hükümdârlar&#;n bulundu&#;unu ileri sürerek harbe gitmediler. Allahü teâlâ bu isyânlar&#; sebebiyle &#;srailo&#;ullar&#;na k&#;rk y&#;l müddetle Arz-&#; Mev’ûd’a girmeyi haram k&#;ld&#;.&#;srailo&#;ullar&#; bu k&#;rk sene içinde Tih Sahrâs&#;nda &#;a&#;k&#;n ve peri&#;an &#;ekilde dola&#;t&#;lar. Bu s&#;rada Harun aleyhisselam da Musa aleyhisselamla birlikte &#;srailo&#;ullar&#;n&#;n s&#;k&#;nt&#;lar&#;na sabretti.

Harun aleyhisselam, &#;srailo&#;ullar&#;n&#;n nankörlükleri üzerine, cenâb-&#; Hakk’&#;n kendilerini Tih Çölünde kalmaya mahkûm etti&#;i k&#;rk senenin sonlar&#;na do&#;ru, hazret-i Musa’dan birkaç sene veya bir rivâyete göre üç sene evvel vefat seafoodplus.infoin nerede oldu&#;u husûsunda çe&#;itli rivâyetler vard&#;r.

Harun aleyhisselamla ilgili olarakKur’ân-&#; kerîmin Mâide,A’râf, Yunus, Tâha, Furkan, &#;uarâ, Kasas, Saffât sûrelerinde bilgi verilmektedir.
 



 

HZ. HARUN’UN HAYATI (AS) VE MUC&#;ZELER&#;

 

Hz. Harûn (a.s), &#;sra&#;logullar&#; peygamberler&#;nden, Hz. Musa (a.s)'&#;n kardes&#;. Hz. Yusuf'un vefat&#;ndan sonra M&#;s&#;r'da yasayan &#;sra&#;logullar&#; ve d&#;ger &#;nsanlar, b&#;r müddet onun gösterd&#;g&#; yoldan yürüdüler; ancak daha sonra hak&#;kat&#; unuttular. Bu arada M&#;s&#;r'&#;n &#;dares&#; K&#;btîler&#;n el&#;ne geçt&#;. K&#;btîler &#;se y&#;ld&#;zlara ve putlara tap&#;yorlard&#;.

 

K&#;btîler, &#;sra&#;logullar&#;n&#; hor görmeye baslad&#;lar. Onlar&#; ag&#;r, zor &#;slerde kulland&#;lar.

 

&#;sra&#;logullar&#; çok kalabal&#;k b&#;r topluluk olup Hz. Yakub'un ogullar&#;na n&#;sbetle on &#;k&#; kola ayr&#;l&#;yordu. Onlar K&#;btîler&#;n zulmünden kurtulmak &#;st&#;yorlard&#;. Dedeler&#;n&#;n ülkes&#; olan Kenân bölges&#;ne g&#;tmek &#;ç&#;n &#;z&#;n &#;stemeler&#;ne ragmen onlara &#;z&#;n ver&#;lmemekteyd&#;.

 

Her dönemde oldugu g&#;b&#;, o dönem&#;n F&#;ravun'u da zulmü tems&#;l ed&#;yor ve &#;nsanlar&#; ez&#;yet alt&#;nda &#;nlet&#;yordu.

 

&#;sra&#;logullar&#;n&#;n çogalmas&#; K&#;btîler&#; ve onlar&#;n hükümdar&#; F&#;ravun'u end&#;selend&#;r&#;yordu. Onlar, &#;sra&#;logullar&#;n&#;n &#;syan ederek kend&#;ler&#;ne zarar vermes&#;nden korkuyorlard&#;.

 

F&#;ravun, b&#;r gün kâh&#;nler&#;n&#; yan&#;na toplad&#;. Gelecekle &#;lg&#;l&#; onlardan b&#;lg&#; &#;sted&#;. Kâh&#;nlerden b&#;r&#;s&#; F&#;ravun'a &#;sra&#;logullar&#;ndan b&#;r çocugun dogacag&#;n&#; ve saltanat&#;na zarar vereceg&#;n&#; b&#;ld&#;rd&#;. F&#;ravun, bunu duyar duymaz korktu ve tedb&#;rler almaya baslad&#;. Bunun &#;ç&#;n de &#;sra&#;logullar&#;n&#;n dogacak erkek çocuklar&#;n&#;n tamam&#;n&#;n öldürülmes&#;n&#; emrett&#;.

 

Hz. Musa, bu dönemde dogdu ve öldürülmes&#;n d&#;ye b&#;r sand&#;g&#;n &#;ç&#;ne b&#;rak&#;larak nehre at&#;ld&#;. F&#;ravun'un saray&#;nda büyüdü. Allah d&#;led&#; ve Musa'y&#; F&#;ravun'un kucag&#;nda büyüttü.

 

Harun Peygamber, Hz. Musa'n&#;n büyügüdür. &#;sra&#;logullar&#;n&#;n erkek çocuklar&#;n&#;n öldürülmeye baslan&#;ld&#;g&#; dönemden önce dünyaya gelm&#;st&#;r.

 

Hz. Hârun (a.s.); Musa (a.s.)'dan daha uzun boylu, daha etl&#;, daha beyaz tenl&#;, daha gen&#;s s&#;rtl&#; olup aç&#;k ve düzgün d&#;ll&#;, yumusak huylu &#;d&#;. Aln&#;nda da b&#;r ben vard&#; (Hâk&#;m, el-Müstedrek, II, ).

 

Harun peygamberle &#;lg&#;l&#; Kur'ân-&#; Kerîm'de pek fazla b&#;lg&#; yoktur. B&#;r âyette Hz. Musa &#;le b&#;rl&#;kte z&#;kred&#;lmekted&#;r.

 

Medyen'den dönerken Hz. Musa'ya Peygamberl&#;k ver&#;ld&#;. Peygamberl&#;kle sereflend&#;.

 

Yüce Allah Hz. Musa'ya emrett&#;: "F&#;ravun'a g&#;t, çünkü o azd&#;" (Tâhâ, 20/24).

 

Musa Peygamber "Rabb&#;m, ben&#; yalanlamalar&#;ndan korkuyorun&#;" (es-suarâ, 26/ 12), "Kalb&#;m s&#;k&#;l&#;r, d&#;l&#;m aç&#;lmaz olur. Onun &#;ç&#;n Harun'a da Peygamberl&#;k ver" (es-suarâ, 26/l3),

 

"B&#;r de onlar&#;n aleyh&#;mde de b&#;r k&#;sas davalar&#; var, bu sebeple ben&#; öldürmeler&#;nden korkar&#;m" (es-suarâ, 26/14), "Bana a&#;lemden b&#;r vez&#;r ver. B&#;rader&#;m Harun'u. Onunla arkam&#; kuvvellend&#;r. Onu &#;ç&#;mde ortak k&#;l. Ta k&#; sen&#; çok çok tesb&#;h edel&#;m ve sen&#; çok çok z&#;kredel&#;m. süphes&#;z sen b&#;z&#; hakk&#;yla görens&#;n" (Tâhâ, 20/) ded&#;.

 

Cenâb-&#; Allah, Musa'n&#;n bu duas&#;n&#; kabul ett&#;. "Ey Musa! &#;sted&#;g&#;n sana ver&#;ld&#;" (Tâhâ, 20/36) buyuruldu. Böylece Harun'a da peygamberl&#;k ver&#;ld&#;. "F&#;ravun'a g&#;d&#;n, b&#;z âlemler&#;n Rabb&#;n&#;n Peygamberler&#;y&#;z, b&#;z&#;mle beraber &#;sra&#;logullar&#;n&#; gönder" dey&#;n " (es-suarâ, 26/) buyuruldu.

 

Hz. Mûsa ve Hârun (a.s.) "Ey Rabb&#;m! Dogrusu b&#;z F&#;ravun'un, b&#;ze kars&#; as&#;r&#; g&#;tmes&#;nden, yahud task&#;nl&#;g&#;n&#; art&#;rmas&#;ndan end&#;se ed&#;yoruz" d&#;ye Allahu Teâla'ya dua ett&#;ler. Yüce Allah: "Korkmay&#;n&#;z! Çünkü ben s&#;z&#;nle beraber&#;m. Ben (her sey&#;) &#;s&#;t&#;r&#;m, görürüm! Hemen g&#;d&#;n&#;z ve ona söyle dey&#;n&#;z. "B&#;z Rabb&#;n&#;n &#;k&#; elç&#;s&#;y&#;z, art&#;k &#;sra&#;logullar&#;n&#; b&#;z&#;mle gönder. Onlara &#;skence etme! B&#;z sana Rabb&#;nden, hak&#;k&#; b&#;r âyet get&#;rd&#;k selam (ve selamet) dogruya tâb&#; olanlarad&#;r. B&#;ze, su hak&#;kat vahy olundu k&#;: h&#;ç süphes&#;z azab yalanlayanlar&#;n ve yüz çev&#;renler&#;n üzer&#;ned&#;r" (Tâhâ, 20/45, 48) buyurdu.

 

Bunun üzer&#;ne, Hz. Musa ve Hârun geceley&#;n F&#;ravun'un yan&#;na g&#;tt&#;ler. Kap&#;y&#; çald&#;lar. F&#;ravun kap&#;n&#;n aç&#;lmas&#;ndan dehsete düstü. Hz. Musa ve Hârun, F&#;ravun'a kend&#;ler&#;n&#;n Rabbûlâlem&#;n olan Allah'&#;n elç&#;ler&#; olduklar&#;n&#;, kend&#;s&#;n&#; d&#;ne davet etmek &#;ç&#;n geld&#;kler&#;n&#; söyled&#;ler. F&#;ravun "Ben s&#;z&#;n en yüce Rabb&#;n&#;z&#;m " (en-Nâz&#;ât, 79/24) d&#;yerek onlar&#; reddett&#;.

 

Hz. Musa'ya vahyed&#;ld&#;. "Kullar&#;mla geceley&#;n yola ç&#;k. Onlara den&#;zde kuru b&#;r yol aç. S&#;ze yet&#;smeler&#;nden korkma" (Tâhâ, 20/77) buyuruldu.

 

Bu &#;k&#; peygamber &#;sra&#;logullar&#;n&#; geceley&#;n yola ç&#;kard&#;lar. Bu durumdan haberdar olan F&#;ravun ve askerler&#; onlar&#; &#;zled&#;. Hz. Musa, Hârun ve &#;sra&#;logullar&#;, den&#;z&#; geçerek kurtuldular. F&#;ravun ve askerler&#; de den&#;zde boguldular.

 

&#;sra&#;logullar&#; T&#;h sahras&#;na geld&#;ler. R&#;z&#;k olarak kend&#;ler&#;ne kudret helvas&#;, b&#;ld&#;rc&#;n kusu ver&#;ld&#; (el-Bakara, 2/57); onlar &#;t&#;razlar&#;n&#; sürdürdüler.

 

"B&#;z b&#;r çes&#;t yemege dayanamay&#;z. B&#;z&#;m &#;ç&#;n Rabb&#;na dua et de b&#;ze toprag&#;n b&#;t&#;rd&#;g&#; sebzeden, acurdan, sar&#;msaktan, merc&#;mekten ve sogandan ç&#;kars&#;n" (el-Bakara 2/61) ded&#;ler.

 

Musa peygamber, onlara ögütler de bulundu. Tûr dag&#;na çag&#;r&#;ld&#;g&#;nda agabey&#; Harun'u kend&#; yer&#;ne vek&#;l b&#;rakt&#;.

 

&#;sra&#;logullar&#; M&#;s&#;r'dan ç&#;karken alt&#;nlar&#;n&#;, gümüsler&#;n&#; de yanlar&#;na alm&#;slard&#;. Hz. Musa (a.s)'&#;n Tur'a g&#;tmes&#;yle &#;sra&#;logullar&#;n&#;n münaf&#;klar&#;ndan Sâm&#;r&#; bu alt&#;nlar&#; toplad&#; ve b&#;r kapta er&#;terek b&#;r buzag&#; yapt&#;. Gönüller&#;nde yatan putçulugu b&#;r türlü tepeleyemeyen bu kav&#;m buzag&#;ya tapmaya baslad&#;.

 

Hz. Hârun, onlara ögütlerde bulundu. "Ey kavm&#;m! Bununla &#;mt&#;han ed&#;ld&#;n&#;z. S&#;z&#;n gerçek Rabb&#;n&#;z Rahman olan Allah't&#;r. Gel&#;n bana uyun ve emr&#;me &#;taat ed&#;n" (Tâhâ, 20/90) buyurdu. &#;sra&#;logullar&#;, Hz. Hârun'u d&#;nlemed&#;ler. "Musa, b&#;ze dönüp gel&#;nceye kadar, b&#;z o buzag&#;ya tapmaya devam edeceg&#;z" (Tâhâ, 20/91) ded&#;ler.

 

Hz. Musa (a.s), Tûr Dag&#;'ndan döndügünde kavm&#;n&#;n buzag&#;ya tapmakta oldugunu gördü. Buna çok üzüldü. Agabey&#;ne k&#;zd&#;. "Ey Hârun! Onlar&#;n sapt&#;klar&#;n&#; gördügün zaman hana uymaktan sen&#; al&#;koyan ned&#;r? Emr&#;me &#;syan m&#; ett&#;n?" (Tâhâ, 20/) ded&#;. Hârun Peygamber&#;n yakas&#;na yap&#;st&#;.

 

Hârun Peygamber; Hz. Musa'ya &#;sra&#;logullar&#;n&#;n kend&#;s&#;n&#; d&#;nlemed&#;g&#;n&#; anlatt&#;. Musa peygamber öfkelend&#; ve Sam&#;r&#;'y&#; kovdu.

 

Allahu Teâla, Musa (a.s)'ya Hârun (a.s)'u vefat ett&#;receg&#;n&#;, onu daga get&#;rmes&#;n&#; b&#;ld&#;rd&#;.

 

Musa (a.s), Hârun (a.s)'un el&#;nden tutarak daga ç&#;kt&#;lar. Hârun (a.s)'un s&#;br ve s&#;bbîr ad&#;ndak&#; ogullar&#; da yanlar&#;ndayd&#;lar. Dag&#;n üzer&#;nde görülmem&#;:s güzell&#;kte b&#;r agaç, yap&#;lm&#;s b&#;r ev, ev&#;n &#;ç&#;nde b&#;r sed&#;r, ve sed&#;r&#;n üstündek&#; yataktan m&#;sk g&#;b&#; b&#;r koku gel&#;yordu. Hz. Musa &#;le b&#;rl&#;kte Hârun yatag&#;n üstüne yatt&#;lar. Allahu Teâla Hârun (a.s)'un ruhunu bu halde &#;ken ald&#;, sonra agaç kayboldu, ev ve sed&#;r semâya yükseld&#;. Hz. Musa, Hârun (a.s)'un cenaze namaz&#;n&#; orada k&#;larak onu daga defnett&#;. Yahud&#;ler bu daga Tûr-u Hârun ad&#;n&#; verm&#;slerd&#;r (Taberî, Tar&#;h, I, ).

 

Hârun (a.s)'un T&#;h çölündek&#; bu dagda vefat ett&#;g&#;nde yüz on yed&#;, yüzy&#;rm&#; veya yed&#;yüzy&#;rm&#;üç yas&#;nda oldugu söylen&#;r (Yâkubî, Tar&#;h, I, 41).

 

Hârun Peygamber uzun müddet yasad&#;. Musa Peygamberle b&#;rl&#;kte kavm&#;ne ögütlerde bulundu, kavm&#;n&#;n nankörlükler&#;ne gögüs gerd&#;.

 

Zaman geld&#;; Rabb&#;ne kavustu, o da ölümü tatt&#;.

 

Kaynak: Sâm&#;l Islam ans&#;kloped&#;s&#;








Bu sayfa hakk&#;ndaki yorumlar:
Yorumu g&#;nderen: esra( esma_plttseafoodplus.info ), , (UTC):
her sitede ayn&#; de&#;il daha k&#;salar&#;da var

Yorumu g&#;nderen: gs li( ), , (UTC):
çooooooooooooooook uzun de&#;il m?

Yorumu g&#;nderen: MEL&#;S( ), , (UTC):
HER S&#;TEDE AYN&#; SEY VAR MALLAR



Bu sayfa hakk&#;nda yorum ekle:

HZ. HARUN KİMDİR?

📌 Hz. Harun, Hz. Musa'nın ana baba bir abisidir. Kur'an-ı Kerim'de ismi toplam yirmi yedi kez zikredilir. Genel olarak Hz. Musa ile birlikte ayetlere konu olur.

📌Hz. Harun, Mısır'da doğup büyüdü. Hz. Musa, yanlışlıkla bir Kıpti'yi öldürüp Medyen'e hicret ettiği zamanlarda da burada yaşamaya devam etti.

📚 "Peygamberler Tarihi"ne ulaşmak için tıklayın

📌Hz. Musa'nın bebeklik döneminden itibaren Firavun'un sarayında yetişmesi, kimliğinin açık edilmemesi, sekiz-on yıl gibi bir süreyi Medyen'de geçirmesi gibi sebeplerden dolayı Hz. Harun'dan oldukça uzun seneler uzak kaldı ve birbirlerine hasret yaşadılar.

📌 Hz. Musa, Medyen'den Mısır'a dönerken Allah-u Teala ona Tur Dağı'nda peygamberlik görevi verdi. Firavun'u tevhid dinine davet etmekle ve İsrailoğulları üzerinde kurmuş olduğu baskıyı kaldırmakla vazifelendirildi. Dolayısıyla görevi oldukça zor, bir o kadar da meşakkatliydi.

HZ. MUSA'NIN HZ. HARUN İÇİN DUASI

📌 Hz. Musa, her ne kadar bu vazifesinde çeşitli mucizelerle kuvvetlendirilmiş olsa da Allah-u Teâla'dan kardeşi Harun'un da görevlendirilmesi ve bu meşakkatli yolda kendisine yardımcı olmasını talep etti. Onun bu isteği Kasas suresinin ayetinde şu şekilde dile getirilmektedir:

"Kardeşim Harun benden daha açık ve düzgün konuşur. Onu da beni onaylayan bir yardımcı olarak yanımda gönder. Zira beni yalancılıkla itham etmelerinden endişe ediyorum."

Kasas suresi ayetin tefsiri 📕 meali 🔊
📚Hz. Şuayb kimdir? Eyke ve Medyen halkının helak edilmesi

📌Ayet-i kerimede, Hz. Musa'nın"kardeşim Harun benden daha fasih konuşur" ifadesinin müessirler nezdinde iki yorumu vardır. Bunlardan genel olarak bilineni Hz. Musa'nın çocukken yanlışlıkla ağzına ateş atması sonucunda dilinde bir tutukluk veya kekemelik oluştuğu için kelamının yer yer anlaşılmamasıdır.

➡ Çağdaş müfessirlerden Muhammed Sabuni'de Safvetü't Tefasir adlı kitabında bu görüşü desteklemekte ve şöyle söylemektedir: "Küçüklüğünde ağzına aldığı bir korun etkisiyle Musa (as)'ın dilinde bir tutukluluk vardı."

Büyük tefsir âlimi Mevdudi'nin bu konuda tercih ettiği görüş ise biraz daha farklıdır. Hz. Musa, her ne kadar Firavun'un sarayında yetişip Kıptice öğrense de sütanne olarak görevlendirilen öz annesi onunla İbrani dilinde iletişime geçiyordu. Aynı zamanda çok uzun süre Medyen'de yaşadığı için Kıpticeden oldukça uzak kalmıştı. Tüm bunlara karşın Hz. Harun, Mısır'da doğup büyümüş olduğundan dolayı Kıpticeyi oldukça aktif bir şekilde kullanıyordu. Bu sebeple Hz. Harun'un dili daha fasih yani daha anlaşılırdı.

📚 Hz. İshak kimdir? Hz. İshak'ın hayatı ve kıssası

HZ. HARUN'UN İSRAİLOĞULLARI İÇİN GÖREVLENDİRİLİŞİ

📌Allah-u Teala, Hz. Musa'nın (as) duasını kabul etti ve Hz. Harun'u onunla birlikte Firavun'a gönderdi. Ancak Firavun'u tevhid dinine davet edip İsrailoğullarının haklarını geri vermesini istediklerinde oldukça sert bir tepki ile karşılaştılar. Bütün çabalarına rağmen Firavun, tevhid dinini kabul etmedi.

📌 Hz. Musa, Hz. Harun ve beraberindeki İsrailoğulları, büyüklük taslayıp hak peygamberlerin söyledikleri hakikatleri reddeden Firavun'un azabından kaçarak Kızıl Deniz'i aştılar, Beytülmakdis topraklarına doğru ilerlediler.

📚 Hz. Musa'nın Kur'an-ı Kerim'de zikredilen özellikleri

📌Daha sonra Hz. Musa, Tuva Vadisi'nde Allah-u Teâla ile görüşmeye gittiğinde İsrailoğullarına göz kulak olması için yerine Hz. Harun'u bıraktı. Bu görevlendirme Araf suresinin ayetinde şu şekilde zikredilmektedir:

"Musa ile otuz gece (için) sözleştik ve buna on gece daha ekledik; böylece rabbinin tayin ettiği vakit kırk geceyi buldu. Musa kardeşi Harun'a dedi ki: "Kavmimin içinde benim yerime geç, onları ıslah et, bozguncuların yolunu izleme."

Araf suresi ayetin tefsiri 📕 meali 🔊
📚 Hz. Davud hayatı ve kıssası

📌 Hz. Musa'nın Allah-u Teala ile görüşmesi uzun sürünce İsrailoğulları, çevre kabilelerin puta tapıcılık fikrini kendilerine örnek aldılar. Samiri adında bir kimse, bütün ziynet eşyalarını toplayıp eriterek buzağı şeklinde put hazırladı. Hz. Harun, her ne kadar bu olayı engellemeye çalışıp "Ey kavmim! Siz bununla sınanmaktasınız; kuşkusuz sizin rabbiniz o Rahmân'dır. O halde bana uyun ve emrime itaat edin" (Taha suresi ayet) dese de kavmi pek çok ilahi mucizeyi görmelerine rağmen peygamberlerini dinlemedi ve şirklerine devam etti.

Taha suresi ayetin tefsiri 📕 meali 🔊
📚
Hz. Salih hangi kavme peygamber olarak gönderilmiştir?

📌 Tuva Vadisi dönüşünde putu gören Hz. Musa, çok hiddetlendi ve Hz. Harun'a çıkışmaya başladı. Bunun üzerine Hz. Harun "Ey anamın oğlu! Sakalımı saçımı çekme. Emin ol ki ben senin, 'Sözüme riayet etmedin de İsrâiloğullarının arasına ayrılık soktun!' diyeceğinden endişelenmiştim." (Taha suresi ayet) diyerek kendini açıklamaya çalıştı.

Taha suresi ayetin tefsiri 📕 meali 🔊
📚 Hz. Adem kıssası…

Aynı olaya, Araf suresinin ayetinde de işaret edilir:

"Musa, kızgın ve üzgün olarak kavmine dönünce, "Benden sonra arkamdan ne kötü işler yapmışsınız! Rabbinizin emrini (beklemeyip) acele mi ettiniz?" dedi. Tevrat levhalarını yere attı ve kardeşinin başını tutup kendine doğru çekmeye başladı. Harun, "Ey anam oğlu! Senin bu kavmin beni cidden zayıf gördüler; neredeyse beni öldüreceklerdi! Sen de şimdi düşmanları bana güldürme ve beni zalim kavimle bir tutma!" dedi.

Araf suresi ayetin tefsiri 📕 meali 🔊
📚Lut kavmi nasıl helak edildi?

Kur'an Yolu Tefsiri'ne göre bu ayetin açıklaması şu şekildedir:

💠 İbn İshak'tan nakledilen bir yoruma göre Hz. Musa, Tûr'dan dönünceye kadar kavminin buzağı heykeline taptığını bilmiyordu. İbn Cerîr et-Taberî'ye göre ise Musa Tûr'da iken Allah onu, kavminin böyle bir fitneye bulaşmış olduğundan haberdar etmişti.

💠 Musa daha önce kavmini putperestlik konusunda sürekli uyardığı halde, kısa bir süre yanlarından ayrılınca bütün bu ikazlarını unutarak tevhid inancından sapmaları, onu son derece sarsmıştı. Bu sebeple Tûr'dan öfkeli bir vaziyette döndü ve İsrailoğullarına, kendisinin bulunmadığı süre içinde çok kötü bir iş yaptıklarını ifade ederek hem kavmini hem de yerine bıraktığı Hz. Harun'u suçladı. Zira kavmi putperestliğe sapmış, Harun da (Musa'nın kanaatine göre) vekâlet görevini yerine getirmekte ve kavmini doğru dürüst yönetmekte kusur etmişti.

📚Hz. Yakub kimdir?

💠 Hz. Musa, bu suretle kavmini suçlayarak, son derece sarsılmış bir hâletiruhiye içinde elindeki Tevrat levhalarını yere attı. Aynı duyguların tesiriyle, kusurlu olduğunu düşündüğü ve halkın, Sâmirî'ye aldanarak buzağı heykeline tapmasına göz yumduğunu zannettiği Harun'un başından veya saçlarından tutup kendisine doğru çekti.

📚Sâmirî kimdir ve neden "bana dokunmayın" demiştir?

💠 Hz. Harun "Ey anam oğlu!…" diyerek merhamet duygusuna hitap ettiği Hz. Musa'ya, görevini yapmaya çalıştığını, hatta bu uğurda hayatını bile tehlikeye soktuğunu, fakat İsrâiloğullarına söz geçiremediğini ifade etti.

💠 Hz. Harun, kavmini altın buzağıya tapmaktan alıkoymak için başka önlemler almayı da düşünmüş fakat işin iyice çığırından çıkarak halk arasında parçalanmaya kadar varmasından, Hz. Musa'nın da kendisini halkı birbirine düşürmekle suçlamasından kaygı duymuştu.

📚Hz. Nuh kıssası…

💠 Hz. Harun, bütün bu açıklamalardan sonra Hz. Musa'dan, hareketi ve sözleriyle kendisini hırpalayarak, yaptıklarına karşı çıktığı için ona kızgın olan "zalimler" karşısında kendisini gülünç duruma düşürmemesini, onlarla aynı kefeye koymamasını istedi.

HZ. HARUN NASIL VEFAT ETTİ?

📌 Hz. Harun, Hz. Musa'nın tevhid mücadelesi boyunca onun yanında oldu ve her daim destekledi. Kuvvetle ihtimal, Hz. Musa'dan daha önce vefat etti.

📌Vefat şekli ve sebebi hakkında İslami kaynaklarda birbirinden farklı rivayetler bulunmaktadır. Müfessir Sa'lebî'nin de belirttiğine göre bunlardan en bilineni şu şekildedir:

➡ Allah-u Teala bir gün Hz. Musa'ya,"Harun'un ruhunu kabzedeceğim, onu şu dağa getir." diye vahyeder. Bunun üzerine Hz. Musa ile Hz. Harun istenilen yere giderler. Dağa ulaştıklarında orada çok değişik bir ağaç ile ev ve üzerinde yataklar bulunan sedir bulurlar. Hz. Harun burada yatmak istediğini söyleyince Hz. Musa "Yat ve uyu." der. Bunun üzerine Hz. Harun, bu sedire uzanır. Ardından ruhu kabzedilince ev ve yatak semaya yükseltilir.

FİKRİYAT
SÜMEYYE ALI JABER

Hz. Harun&#;ın hayatı hakkında bilgi verir misiniz?

Değerli kardeşimiz,

Hz. Harûn (a.s), İsrailoğulları peygamberlerinden, Hz. Musa (a.s)'ın kardeşidir. Hz. Yusuf (as)'ın vefatından sonra Mısır'da yaşayan İsrailoğulları ve diğer insanlar, bir müddet onun gösterdiği yoldan yürüdüler; ancak daha sonra hakikatı unuttular. Bu arada Mısır'ın idaresi Kıbtîlerin eline geçti. Kıbtîler ise yıldızlara ve putlara tapıyorlardı.

Kıbtîler, İsrailoğullarını hor görmeye başladılar; onları ağır, zor işlerde kullandılar.

İsrailoğulları çok kalabalık bir topluluk olup Hz. Yakub (as)'ın oğullarına nisbetle on iki kola ayrılıyordu. Onlar Kıbtîlerin zulmünden kurtulmak istiyorlardı. Dedelerinin ülkesi olan Kenân bölgesine gitmek için izin istemelerine rağmen onlara izin verilmemekteydi.

Her dönemde olduğu gibi, o dönemin Firavun'u da zulmü temsil ediyor ve insanları eziyet altında inletiyordu.

İsrailoğullarının çoğalması Kıbtîleri ve onların hükümdarı Firavun'u endişelendiriyordu. Onlar, İsrailoğullarının isyan ederek kendilerine zarar vermesinden korkuyorlardı.

Firavun, bir gün kâhinlerini yanına topladı. Gelecekle ilgili onlardan bilgi istedi. Kâhinlerden birisi Firavun'a İsrailoğullarından bir çocuğun doğacağını ve saltanatına zarar vereceğini bildirdi. Firavun, bunu duyar duymaz korktu ve tedbirler almaya başladı. Bunun için de İsrailoğullarının doğacak erkek çocuklarının tamamının öldürülmesini emretti.

Hz. Musa (as), bu dönemde doğdu ve öldürülmesin diye bir sandığın içine bırakılarak nehre atıldı. Firavun'un sarayında büyüdü. Allah diledi ve Musa'yı Firavun'un kucağında büyüttü.

Harun Peygamber, Hz. Musa (as)'ın büyük kardeşidir. İsrailoğullarının erkek çocuklarının öldürülmeye başlanıldığı dönemden önce dünyaya gelmiştir.

Hz. Hârun (a.s.); Musa (a.s.)'dan daha uzun boylu, daha etli, daha beyaz tenli, daha geniş sırtlı olup açık ve düzgün dilli, yumuşak huylu idi. Alnında da bir ben vardı. (Hâkim, el-Müstedrek, II, ).

Harun peygamberle ilgili Kur'ân-ı Kerîm'de pek fazla bilgi yoktur. Bir âyette Hz. Musa (as) ile birlikte zikredilmektedir.

Medyen'den dönerken Hz. Musa (as)'a peygamberlik verildi; peygamberlikle şereflendi.

Yüce Allah Hz. Musa (as)'a emretti:

"Firavun'a git, çünkü o azdı."(Tâhâ, 20/24).

Musa Peygamber "Rabbim, beni yalanlamalarından korkuyorum."(Şuarâ, 26/12),

"Kalbim sıkılır, dilim açılmaz olur. Onun için Harun'a da peygamberlik ver. Bir de onların aleyhimde de bir kısas davaları var, bu sebeple beni öldürmelerinden korkarım." (Şuarâ, 26/13, 14),

"Bana ailemden bir vezir ver. Biraderim Harun'u. Onunla arkamı kuvvellendir. Onu işimde ortak kıl. Ta ki seni çok çok tesbih edelim ve seni çok çok zikredelim. Şüphesiz sen bizi hakkıyla görensin." (Tâhâ, 20/) dedi.

Cenâb-ı Allah, Musa'nın bu duasını kabul etti. "Ey Musa! İstediğin sana verildi." (Tâhâ, 20/36) buyuruldu. Böylece Harun'a da peygamberlik verildi. "Firavun'a gidin, 'Biz âlemlerin Rabbinin peygamberleriyiz, bizimle beraber İsrailoğullarını gönder.' deyin."(Şuarâ, 26/) buyuruldu.

Hz. Mûsa ve Hârun (a.s.) Allah Teâla'ya dua ettiler:

"Dediler ki: Rabbimiz! Doğrusu biz, onun bize aşırı derecede kötü davranmasından yahut iyice azmasından endişe ediyoruz.Buyurdu ki: Korkmayın, çünkü ben sizinle beraberim; işitir ve görürüm. Haydi, ona gidin de deyin ki: Biz, senin Rabbinin elçileriyiz. İsrailoğullarını hemen bizimle birlikte gönder; onlara eziyet etme! Biz, senin Rabbinden bir âyet getirdik. Kurtuluş, hidayete uyanlarındıseafoodplus.infoten bize vahyolundu ki: (Peygamberleri) yalanlayan ve yüz çevirenlere azap edilecektir"(Tâhâ, 20/)

Bunun üzerine, Hz. Musa ve Hârun geceleyin Firavun'un yanına gittiler. Kapıyı çaldılar. Firavun kapının açılmasından dehşete düştü. Hz. Musa ve Hârun, Firavun'a kendilerinin Rabbûlâlemin olan Allah'ın elçileri olduklarını, kendisini dine davet etmek için geldiklerini söylediler. Firavun "Ben sizin en yüce Rabbinizim."(Nâziât, 79/24) diyerek onları reddetti.

Hz. Musa (as)'a vahyedildi:

"Kullarımla geceleyin yola çık. Onlara denizde kuru bir yol aç. Size yetişmelerinden korkma." (Tâhâ, 20/77)

Bu iki peygamber İsrailoğullarını geceleyin yola çıkardılar. Bu durumdan haberdar olan Firavun ve askerleri onları izledi. Hz. Musa (as), Hârun (as) ve İsrailoğulları, denizi geçerek kurtuldular. Firavun ve askerleri de denizde boğuldular.

İsrailoğulları Tih sahrasına geldiler. Rızık olarak kendilerine kudret helvası, bıldırcın kuşu verildi (Bakara, 2/57); onlar itirazlarını sürdürdüler.

"Biz bir çeşit yemeğe dayanamayız. Bizim için Rabbına dua et de bize toprağın bitirdiği sebzeden, acurdan, sarımsaktan, mercimekten ve soğandan çıkarsın."(Bakara, 2/61).

Musa peygamber, onlara öğütler de bulundu. Tûr dağına çağırıldığında ağabeyi Harun'u kendi yerine vekil bıraktı.

İsrailoğulları Mısır'dan çıkarken altınlarını, gümüşlerini de yanlarına almışlardı. Hz. Musa (a.s)'ın Tur'a gitmesiyle İsrailoğullarının münafıklarından Sâmiri bu altınları topladı ve bir kapta eriterek bir buzağı yaptı. Gönüllerinde yatan putçuluğu bir türlü tepeleyemeyen bu kavim buzağıya tapmaya başladı.

Hz. Hârun (as), onlara öğütlerde bulundu.

"Ey kavmim! Bununla imtihan edildiniz. Sizin gerçek Rabbiniz Rahman olan Allah'tır. Gelin bana uyun ve emrime itaat edin."(Tâhâ, 20/90)

buyurdu. İsrailoğulları, Hz. Hârun (as)'ı dinlemediler.

"Musa, bize dönüp gelinceye kadar, biz o buzağıya tapmaya devam edeceğiz."(Tâhâ, 20/91) dediler.

Hz. Musa (a.s), Tûr Dağı'ndan döndüğünde kavminin buzağıya tapmakta olduğunu gördü. Buna çok üzüldü. Ağabeyine kızdı.

"Ey Hârun! Onların saptıklarını gördüğün zaman hana uymaktan seni alıkoyan nedir? Emrime isyan mı ettin?"(Tâhâ, 20/)

dedi. Hârun Peygamberin yakasına yapıştı. Hârun Peygamber; Hz. Musa'ya İsrailoğullarının kendisini dinlemediğini anlattı. Musa peygamber öfkelendi ve Samiri'yi kovdu.

Allah Teâla, Musa (a.s)'ya Hârun (a.s)'u vefat ettireceğini, onu dağa getirmesini bildirdi.

Musa (a.s), Hârun (a.s)'un elinden tutarak dağa çıktılar. Hârun (a.s)'un Şibr ve Şibbîr adındaki oğulları da yanlarındaydılar. Dağın üzerinde görülmemiş güzellikte bir ağaç, yapılmış bir ev, evin içinde bir sedir, ve sedirin üstündeki yataktan misk gibi bir koku geliyordu. Hz. Musa (as) ile birlikte Hârun (as) yatağın üstüne yattılar. Allah Teâla Hârun (a.s)'un ruhunu bu halde iken aldı, sonra ağaç kayboldu, ev ve sedir semâya yükseldi. Hz. Musa (as), Hârun (a.s)'un cenaze namazını orada kılarak onu dağa defnetti. Yahudiler bu dağa Tûr-u Hârun adını vermişlerdir. (Taberî, Tarih, I, ).

Hârun (a.s)'un Tih çölündeki bu dağda vefat ettiğinde yüz on yedi, yüz yirmi veya yedi yüz yirmi üç yaşında olduğu söylenir. (Yâkubî, Tarih, I, 41).

Hârun Peygamber uzun müddet yaşadı. Musa Peygamberle birlikte kavmine öğütlerde bulundu, kavminin nankörlüklerine göğüs gerdi.

Zaman geldi; Rabbine kavuştu, o da ölümü tattı. (bk. Şamil İslam Ansiklopedisi, Hz. Harun md.)

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Allah Hz. Musa'ya Firavun'a gidip ona tebliğ yapmasını söylediğinde Hz. Musa Allah'tan bir yardımcı istemiştir. Allah kendisini kardeşi Hz. Harun ile desteklemiştir. Hz. Harun, Hz. Musa'nın kavmine karşı verdiği mücadele sırasında ona destek olmuştur. Allah Hz. Musa'yı kendisine tabi olanlarla birlikte, Firavun'un adamlarından kurtardıktan sonra, Hz. Musa bir müddet kavminden ayrılmış ve ayrılırken de yerine kardeşi Hz. Harun'u bırakmıştır. Ancak Hz. Musa aralarından ayrıldıktan sonra kavmi Samiri isimli kişinin önderliğinde bir buzağı heykeli yapıp ona tapmaya başlamıştır.

Kavmini Girdikleri Yanlış Yoldan Kurtarmak İsteyen Hz. Harun, Kavmine Gerçek İlahlarının Allah Olduğunu Hatırlatmıştır
Andolsun, Harun bundan önce onlara: "Ey kavmim, gerçekten siz bununla fitneye düşürüldünüz (denendiniz). Sizin asıl Rabbiniz Rahman (olan Allah); şu halde bana uyun ve emrime itaat edin" demişti. (Taha Suresi 90)

Ancak kavmi Hz. Musa gelene kadar buzağıya tapacaklarını söyleyerek inkarda ısrarla direnmişlerdir:

Demişlerdi ki: "Musa bize geri gelinceye kadar ona (buzağıya) karşı bel büküp önünde eğilmekten kesinlikle ayrılmayacağız." (Taha Suresi, 91)

Hz. Musa Tur Dağı'nda bulunduğu sırada Allah ona kavminin durumunu haber vermiştir. Bunun üzerine kavmine geri dönen Hz. Musa ile Hz. Harun arasındaki konuşmalar şu şekildedir:

Musa kavmine oldukça kızgın, üzgün olarak döndüğünde onlara: "Beni arkamdan, ne kötü temsil ettiniz? Rabbinizin emrini çabuklaştırdınız, öyle mi?" dedi. Levhaları bıraktı ve kardeşini başından tutup kendisine doğru çekiyordu (ki Harun ona:) "Annem oğlu, bu topluluk beni zayıflattı (hırpalayıp güçsüzleştirdi) ve neredeyse beni öldürmeye giriştiler. Bari sen düşmanları sevindirecek bir şey yapma ve beni bu zalimler topluluğuyla birlikte kılma (sayma)" dedi. (Musa yalvarıp) Dedi ki: "Rabbim, beni ve kardeşimi bağışla, bizi rahmetine kat. Sen merhamet edenlerin en merhametli olanısın." (Araf Suresi, )

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir