triger seti içinde neler var / Triger Kayışı Değişirken Dikkat Edilmesi Gerekenler! - funduszeue.info

Triger Seti Içinde Neler Var

triger seti içinde neler var

Triger Nedir?

İçeriğimizi Beğendiniz Mi?

Triger nedir? Triger, krank miliyle kamın (eksantrik mil) senkronize bir şekilde dönmesini ve silindirlerin uygun zamanda ateşlenmesini sağlayan motor parçasıdır. Triger, zamanlama kayışı olarak da bilinmektedir. Triger, motorun bileşenlerinden biridir. Arabanın doğru bir şekilde çalışmasını, güvenli sürüş yapılmasını sağlar. Krank mili çalışmaya başlayınca trigeerin görevi başlar. Krank milinden aldığı hareketi kam miline aktarır. 

Eksantrik mili, subapların açılma ya da kapanmasını sağlar. Bunu gerçekleştirebilmek için emme, ateşleme, egzoz döngüsü işlemlerini sorunsuz bir şekilde yapmaktadır. Motordan alınan güçle bir hareket meydana getirilir. Hareket diğer işlemlerin ardı ardına gerçekleşmesini sağlar. Trigger seti, bağlantı noktası, iletim sistemi olarak da bilinmektedir. Aracın sorunsuz çalışmasında çok önemli bir yere sahip olan triger kayışı koparsa araçta ciddi bir hasar meydana gelir. 

Fren balatasının önemi nedir? Balata değişimi ne kadar tutar? Hakkında detaylı bilgi <<==

Triger Kayışı Ne İşe Yarar? 

Triger kayışı, devridaim rulmanı ve gergi birleşerek triger setini oluşturur. Triger kayışı görevini düzgün yapıyorsa motor güvenli bir şekilde çalışır. Motorun düzgün çalışmasında önemli bir yere sahiptir. Volon dişlisinden motor subaplarına kadarki bütün bağlantıyı sağlar. Triger kayışının yük taşımada belli bir kapasitesi vardır. Fazla yük yüklendiğinde triger kayışı metal dişlilere çok sürtünür ve aşınmalar meydana gelir. Aşınmalar artınca kopma yapabilir. 

Krank miliyle eksantrik mili aynı hizada tutmaya yarayan triger kayışı, millerin senkronize bir şekilde çalışmasını sağlar. Önemli görevinden dolayı triger kayışı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Belli zamanlarda veya kilometre limitini doldurunca değiştirilmesi gerekir. Araç sahibinin triger kayışı konusunda bilinçli olması, olası büyük sorunların önüne geçer. Triger kayışının sorunsuz olması konforlu sürüş keyfi sunar. 

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Triger kayışı zamanla yıpranır ve kopmalar yaşanabilir. Kullanım sekli kayışın kopma ihtimali üzerinde etkilidir. Triger kayışının kopmasının temelinde iki neden bulunur. Triger kayışı kauçuk gibi yumuşak bir malzemeden üretilmiş olabilir. Kayışın bir tarafı dişlidir. 

Dişler, motordaki ve kasnaktaki dişleri kontrol etmekte etkilidir. Yumuşak dokudaki kayış zamanla dişlere olan temasla yıpranır, aşınır ve kopar. Triger kayışının kopmasında aracın kilometresi ve kullanımı etkilidir. Kilometrelerce yol kay etmiş aracın triger kayışı motora sürtünmeden ve ısınmadan kaynaklı olarak da yıpranır. 

Yıpranmış triger kayışı değiştirilmelidir. Değiştirilmeyen triger kayışı zamanla kopar. Kayışın kopması zamanla kayışın tuttuğu akşamların zarar görmesi anlamına gelir. Aksamın zarar görmesi motorun durmasına neden olabilir. Çok yüksek hızla giden aracın triger kayışı koparsa çok önemli kazalara sebebiyet verebilir. Triger kayışı kopan aracın motorundan çok yüksek gürültüde ses çıkar. Gürültüyle birlikte kaputtan siyah dumanlar çıkar. 

Triger Kayışı Neden Pahalı?

triger-nedir

Triger kayışı koptuğunda değişim işlemi için biraz yükse miktarda ücret talep edilir. Bunun nedeni triger kayışı değişirken gergi bilyesı ve devirdaim pompasının da değişmesi gerekir. Triger seti sadece kayıştan oluşmadığı için değişimi biraz masraflı olmaktadır. Triger kayışının değişim ücreti aracın markasına, modeline ve işçiliğe göre değişmektedir. Bir triger kayışının değişmesi 3 veya 4 saat sürer. Genellikle ustalar değişim için 1 günlük süre verirler. Triger kayışının değişmesinin zahmetli olması işçilik maliyetini de yükseltmektedir. 

Triger Sistemi Hangi Parçalardan Oluşur?

Triger seti temelde üç parçadan meydana gelmektedir. Parçalar, gergi bilyesi, triger kayışı, devridaim pompasıdır. Triger kayışının krank miliyle eksantrik mili arasında doğru hizada kalmasını gergi bilyesi sağlar. Motor soğutma sıvısının sistem içinde ilerlemesinden devirdaim pompası sorumludur.  Triger seti veya sistemindeki bir parçada sorun olması aracın yolda kalmasına neden olur. Hatta motorda önemli hasarlara neden olur. 

Triger Kayışı

Triger kayışı, belli aralıklarla değiştirilmesi gereken bir parçadır. Motorun senkronize bir şekilde çalışmasını sağlar. En kritik parça olması nedeniyle bakımına ve değişimine özen gösterilmelidir. Triger kayışı sadece motorun iyi performans sergilemesini sağlamaz. Aynı zamanda aracın emniyetli bir şekilde ilerlemesini de sağlar. Triger kayışı, eksantrik kayışı, zamanlama kayışı isimleriyle de anılır. Triger kayışı, motor için kalbe kan pompalayan damarlar gibidir. Sürücü, triger kayışının bakımı, değişimi ve kullanım süresi konusunda bilgi sahibi olmalıdır. 

Gergi Bilyesi

İçinden yanmalı motorlarda kayışların gergin kalmasını sağlayacak parçalara ihtiyaç vardır. Araç motorları içten yanmalıdır. Gergi bilyesi, motordaki kayışın gergin kalarak sorunsuz dönmesini sağlar. Gergi bilyesi, halka şeklindedir. Kayışın dişli olması durumlarında tırtıklı gergi bilyesi kullanılır. 

Kayışın V şeklinde düz olması durumunda düz V gergi bilyesi kullanılır. Gergi rulmanı, ilk çalışmada yoğun bir sesle çalışır. Motorun içinden klima kompresörünün çalışmasına benzer bir sesin gelmesi, metal sürtünme sesinin gelmesi gergi bilyasında sorun olduğunu gösterir. Araç durup devir yükseltildiğinde cikleme sesinin gelmesi gergi bilyesindeki soruna işarettir. 

Motor aksamında bulunan her bir parçanın bir ömrü vardır. Gergi bilyasının da bir ömrü vardır. V kayışında sorun olması durumunda değişim önerilir. Ancak parça sağlam olduğundan değişim atlanır. Kayış değiştikten sonra parça arızalandığında, gergi bozulduğunda V kayışın sesi duyulmaya başlanır. Bundan dolayı V kayışta sorun olduğunda gergi bilyesinin değişimi atlanmamalıdır. 

Devridaim Pompası

Otomobilin soğutma suyunun sistemdeki ilgili kanallarda dolaşmasını sağlayan parça devirdaim pompasıdır. Devirdaim pompası, gergi bilyesi ve triger kayışıyla birlikte çalışmaktadır. Ancak tamamen bağımsız olarak elektrikle çalışan türleri de vardır. Devridaim pompası arızalandığında soğutma sistemi yeterli oranda çalışmaz. 

Soğuk su sirkülasyonun yapılmaması motorun hararet yapmasına neden olur. Devirdaim pompasındaki conta ve keçeler su kaçırabilir. Su kaçırması aracın suyunun eksilmesine neden olur. Devridaim pompasının tamiri çok maliyetlidir. Bundan dolayı parçanın arızalanmaması için belli periyotlarda bakımının yapılması gerekir. 

Triger setindeki devirdaim pompasının sağlıklı işlemesinde gergi bilyesinin ve kayışın da iyi olması etkilidir.  Kayışın yıpranması, bilyaların eskimesi devirdaim pompasının yeterli güçte suyu devredememesine neden olur. Bu durum motorun fazla ısınmasına ve yakıt tüketmesine neden olur. Devridaim pompasında arızanın oluşması, bağlı diğer parçaların da zarar görmesine neden olur. Sorunun oluşması devirdaim pompasıyla birlikte diğer parçaların da değişmesi anlamına gelir. Bu da maliyeti artırır. 

Rot Başı bozulursa ne olur? Rot başı nedir?

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur? 

Triger kayışı bütün araçlarda çok önemlidir. Motoru dengeleyen, motorun güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlaması önemini belirlemektedir. Bundan dolayı triger kayışında en ufak bir sorun olsa dahi atlanmamalıdır. Triger kayışı koptuğunda araçta ciddi hasar kaydına neden olabilecek sorunları beraberinde getirebilir. Triger kayışı koparsa şu sorunlar ortaya çıkabilir:

  • Kayış koparsa büyük ihtimalle motor kendini tamamen durdurur. Motor durunca motor kısmından yüksek bir ses gelir.
  • Susap adı verilen pistonlar ve kapakta önemli hasarlar oluşur.
  • Susaplar devre dışı kaldığından zamanlaması bozulur.
  • Açık kalan susaplara piston çarpar. Çarpmanın hızlı olması susapların en basitinden kırılmasına neden olur.
  • Seyir halindeki araçta kayışın kopması aracın kendini kapatmasına neden olacaktır. Kayışın koptuğu anlaşılırsa araç hemen kenara çekilip durdurulmalıdır. Ardından hemen yetkili servis aranmalıdır. 

Trigger Kayış Kopma Sıralaması 

triger-kayisi-ne-ise-yarar

Triger kayışının bakımları asla atlanmamalıdır. Zamanı geldiğinde değişimi yapılmalıdır. Triger kayışları zamanla yıpranıp aşınırlar. Aşınan kayış değiştirilmediğinde kopmalar yaşanır. Kopma olması durumunda önce bir patlama sesine benzer bir ses duyulur. Ardından motor kendiliğinden durur. Supap zamanlaması bozulur. Supap zamanlaması bozulunca açık olması gerektiği yerde kapalı, kapalı olması gerektiğinde açık kalır. 

Açık kalan supaplara pistonlar çarpar. Çarpma sırasında piston ve supaplar zarar görür. Kopan, çarpan parçalardan dolayı yanma odalarında ve silindir kapağında zedelenmeler oluşur. Piston ve supapların bağlantılı olduğu diğer parçalarda da kasmalar meydana gelir. Kasmalar parçalarda zorlanma oluşturur ki bu da hasar verir. 

Birbiriyle bağlantılı bütün parçalar hasar göreceğinden hepsinin işlem görmesi veya değiştirilmesi gerekir. Motorun rektefiye işlemi görmesi anlamına gelir. Bu da yapılan işlemin çok masraflı olması demektir. Yani triger kayışının kopması, krank miline, pistonlara, supaplara ve daha pek çok parçaya zarar verir. 

Aşamalı bir şekilde parçaların hepsi durur veya işlevini yapamaz hale gelir. Kayışın değişimi zamanında yapılırsa diğer parçalar zarar görmez. Sadece kayış değişimi yapılır. Koparsa birbirine bağlantılı bütün parçalar hasar görecektir. 

Şanzıman nedir? Şanzıman masrafları ne kadar? Merak ettiğiniz bütün sorular için sayfamızı incelemeyi unutmayın.

Triger Kayışım koptu ne yapmalıyım?

Yıpranmış triger kayışı değiştirilmelidir. Değiştirilmeyen triger kayışı zamanla kopar. Kayışın kopması zamanla kayışın tuttuğu akşamların zarar görmesine sebep olur. Bu sebeple çeşitli kazalara sebebiyet verecektir.

Triger kayışı kaç kmde Değişir?

Aracınızın triger kayışı ömrünün tamamlanması beklenilmez. Her 90 km de bir kontrol edilip değiştirilmesi gerekiyorsa, değişimi gerçekleşmelidir.

Triger Kayışı Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Zaman Değiştirilir?

Triger kayışı, araçların motor kısmında bulunan hayati parçalardan sadece biri. Bu sebeple triger kayışı nedir ve ne işe yarar bilmek gerekiyor. Zamanlama kayışı olarak da bilinen bu parça, motorun güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için eksantrik miliyle krank milinin hareketlerini senkronize ediyor. Krank mili, motorda oluşan doğrusal hareketi dairesel harekete çeviren bir motor elemanı. Kam mili olarak da bilinen eksantrik mili ise sahip olduğu supaplar sayesinde motorda emme ve egzoz görevi görüyor.

Triger kayışı motorun çalışmasına doğrudan etki ettiği için kopmalara karşı bakımının önemle yapılması gerekiyor. Arabalardaki birçok parça gibi triger kayışının da belirli bir ömrü var. Ömrünü dolduran triger kayışları değiştirilmediği takdirde motor üzerinde maliyetli hasarlara neden oluyor.

Triger elemanı kayış ve zincir olmak üzere iki farklı çeşide sahip. Triger zincirleri genellikle büyük motorlu araçlarda kullanılmakla birlikte kauçuk kayışlara göre çok daha fazla uzun ömre sahip. Ancak birçok otomobil üreticisi üretim maliyetlerini ve motordaki gürültüyü azaltmak için kauçuk triger kayışı kullanıyor.

Triger kayışı ne işe yarar?

Triger kayışı motor üzerindeki krank mili ve eksantrik mili arasında hareketi düzenleyerek bir çeşit güç iletimi görevi görüyor. Dişli yapıdaki bu kayış motorun güvenli bir şekilde çalışabilmesi için olmazsa olmaz bir parça.

Eksantrik milinin çalıştırdığı supaplar motora temiz hava pompalarken diğer yandan yanmış egzoz gazını tahliye görevi görüyor. Bu görevin eksiksiz bir şekilde yerine getirilebilmesi için supapların açılıp kapanma zamanları oldukça önemli. İşte bu noktada triger kayışı devreye giriyor. Zamanlama kayışı olarak da bilinen triger kayışı eksantrik mili üzerindeki supapların senkronize bir şekilde açılıp kapanmasını düzenliyor. Triger bunun için ihtiyacı olan dönme enerjisini de krank milinden alıyor.

Triger kayışı ne zaman değiştirilir?

Motordaki triger elemanı araçların bazılarında kayış bazılarında da zincir olarak karşımıza çıkıyor. Daha dayanıklı olan triger zincirleri aracın ömrü kadar dayanabiliyor. Kauçuk kayışlar yapısı dolayısıyla belirli bir dönemden sonra değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Tam da bu noktada triger kayışı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun cevabı büyük önem taşıyor.

Her otomobil üreticisi triger kayışlarına farklı ömürler biçiyor. Ancak yine de ortalama bir değer söylemek mümkün. Triger kayışlarının genellikle km veya 4 yıllık kullanımdan sonra değiştirilmesi öneriliyor. Ancak kullanıma bağlı olarak yıpranma ve deformasyonlar da oluşabiliyor. Bu nedenle triger kayışı bakımı düzenli olarak yaptırılması gereken bir işlem.

Triger kayışının en büyük ve nihai arızası kopması olduğu için önceden önlem almakta fayda var. Aksi takdirde kayış koptuğunda motorda ciddi hasarlar oluşabiliyor. Ancak sürücülerin triger kayışının değişim zamanını tek başına anlamaları pek mümkün değil. Bu konuda mutlaka yetkili bir servise danışmak gerekiyor.

Triger kayışı koparsa ne olur?

  • Kayış koptuğunda zamanlaması bozulan supaplar, kapalı kalması gerekirken açık pozisyonda kalıyor.
  • Aynı silindir üzerinde bulunan pistonlar, açık kalan supaplara çarpıyor.
  • Senkronizasyonu bozulan parçalar arasındaki çarpışma motoru çalışmaz duruma geliyor.
  • Triger kayışının kopması motorda maliyetli hasarlar oluşmasına neden olabiliyor.

Triger kayışıyla ilgili bahsedilmesi gereken en önemli konulardan biri de kopmaya neden olan faktörler. Kayışın kullanım ömrünün dolması ve devirdaim pompasının arızalanması kopmaların en önemli nedenleri arasında. Gücünü triger kayışından alan devirdaim pompası arıza durumunda kayışı koparabilecek güçte bir tepki gösteriyor. Devirdaim pompası arızaları genellikle soğutma sisteminden kaynaklanıyor. Bu sebeple soğutma sistemini düzenli olarak bakıma sokmak ve antifriz kullanımına dikkat etmek gerekiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası