oyun hamurundan beyin nasıl yapılır / Stres topu nasıl yapılır? Stres topunun faydaları nelerdir? Kendin YAP

Oyun Hamurundan Beyin Nasıl Yapılır

oyun hamurundan beyin nasıl yapılır

Görsel Zeka Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

Gördüklerini kolayca hatırlayabilme becerileri gelişmiş olan çocukların, görsel uzamsal zeka yönünden şanslı azınlıkta olma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle sanatçılar ve sanatçı ruhlu çocuklarda rastlanan bu zeka türünün ayrıntılarına ve geliştirme yollarına ne kadar hakimsiniz?

Çocukların, hatta yetişkinlerin kullandığı, oyunlaştırılmış, görsel zeka geliştirme egzersizlerini bu bağlantıya tıklayarak deneyebilirsiniz.

Görsel Zeka

Görerek öğrenmeleri ve yaşama bambaşka bir pencereden bakmalarıyla hayranlık uyandıran görsel zeka sahibi çocuklar, sanatsal faaliyetlerde oldukça başarılı bireyler olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirler.

  • Gördüğü neredeyse bütün detayları kendi zihninde harmanlayarak, ufuk açıcı ve hayret verici resimler yapan İspanyol ressam ve heykeltıraş Pablo Picasso,
  • Hayatı boyunca fizik ve astronomi ile uğraşıp sayısız bilgiyi bilim dünyasına kazandıran İtalyan bilim insanı Galileo Galilei,
  • Çizgi film dünyasının babası olarak anılan ve bugün bile hem çocukların hem de yetişkinlerin büyük bir neşe ile izlediği Mickey Mouse dahil birçok çizgi filmin yaratıcısı, Amerikalı yapımcı ve yönetmen Walt Disney; görsel zekayı en net görebileceğimiz ünlüler arasındadır.

Görsel Zeka Nedir?

✅ Özellikler: 40+ Oyun ve Etkinlik
✅ Geliştirir: Görsel Uzamsal Zeka
✅ Uygunluk: Tüm Çocuklar
✅ Yaklaşım: Bilimsel & Zeka Geliştirici

Görsel - Uzamsal Zeka olarak da bilinen bu zeka türü, Howard Gardner’ın tanımladığı “Çoklu Zeka Kuramı” içerisinde yer alan zeka türlerinden biridir. Aynı zamanda fotoğrafik hafıza olarak da tanımlanır.

Görme ile öğrenme, gördüklerini hızlı ve kolay biçimde akılda tutma ve analiz edip sonuca varma becerilerinin bütününe görsel zeka adı verilir.

Görsel zekaya sahip çocuklar için en iyi akılda tutma ve öğrenme yolu görmedir. Görsel zeka becerileri gelişmiş çocuklar, kendi akranları ile karşılaştırıldıklarında resim ve çizim yapma konusunda daha ileri seviyededirler.

Geniş bir çerçevede düşünüldüğünde, görsel zeka için “Beynin ilk dili” denilebilir. Beynimiz, dünyaya “Merhaba” dediği andan başlayarak görüntüler ya da imajlar (resimler) ile düşünmeye başlar.

Görsel zeka, adı üstünde; görme eylemi ile başlar. Hayal etmek ve görmek; gördüğümüz ya da hayal ettiğimiz şekiller, desenler, grafikler, soyut ve somut görüntüler, renkler ya da dokular görsel zeka ile ilişkilendirilir.

Görsel - Uzamsal zeka, aynı zamanda nesnelerin, diğer nesnelerle ilişkisini de belirleyen etkenlerden biridir. Yer ve yön bulma becerilerimiz, mekansal farkındalık becerilerimiz ve içinde bulunulan ortamın farkında olmayı yöneten becerilerimizin gelişimi görsel - uzamsal zeka ile doğrudan bağlantılıdır.

Yaşıtları ile karşılaştırıldığında, görsel zeka becerilerine sahip çocukların olay, durum ya da nesneler ve kişileri zihinlerinde canlandırabildikleri bilinmektedir. Bu çocuklar, aynı zamanda çok iyi gözlem yeteneğine de sahiptir. Harita ve yönleri kolaylıkla anlayabilir, fikirlerini resim yoluyla anlatabilirler. Öğrenme süreçlerinde ise görseller ve şekillerle desteklendiğinde daha başarılı olmaları muhtemeldir.

NOT: Görsel zeka becerilerine sahip çocukların, kendilerini geliştirmeleri için en önemli adımlardan biri aile desteğidir. Çocuğunuz, kendini resimle ifade ederken, onu yargılamayın. Sonrasında ise görsel zeka becerilerini geliştiren egzersizlerle çocuğunuza tam destek olun. Görsel zeka becerilerini geliştirmek için MentalUP Eğitici Zeka Oyunları’na göz atarak başlayabilirsiniz.

MentalUP’ı Ücretsiz Dene!

Görsel zeka becerileri gelişmiş olan çocuklar, resim ve grafikle ilgili aktivitelerde daha istekli olurlar. Kendilerini ifade etmek için sıklıkla resim yapmaya meyillidirler. Aynı zamanda hayal kurmayı çok sever ve bu hayalleri resimle ifade edebilirler.

Görsel Zeka Özellikleri

Görsel zeka becerileri gelişmiş olan çocuklar; renkler, desenler, şekiller, çizgiler gibi görsel öğeleri ayırt etme ve algılayıp değerlendirme; yani görsel alanlarda yaşıtlarına göre çok daha beceriklidirler. Gelin, görsel zeka becerilerine sahip olan çocukların özelliklerine bir bakalım.

  • Yüksek hayal gücüne sahiptirler.
  • Boşluk ortamlarında bile yol-yön bulabilme becerisine sahiptirler.
  • Resim, heykel gibi alanlarda kendini gösterme eğilimindedirler.
  • Çok güzel resimler yapabilirler.
  • Uzayda bulunan nesnelerin aralarındaki etkileşim ve ilişkiyi anlamlandırabilme becerilerine sahiptirler.
  • Resim yaparak, daha etkili öğrenirler.
  • Neredeyse bütün sanatsal faaliyetlerden keyif alırlar.
  • Motif, desen, şekil çizme konularında oldukça iyidirler.
  • Harita kullanarak çok iyi yön bulabilirler.
  • Yol bulma ya da puzzle gibi oyunlardan zevk alırlar.
  • Bir kez gördükleri insanların yüzlerini kolayca hatırlayabilirler.
  • Ziyaret ettikleri yerleri - sadece 1 kez gitmiş olsalar bile- çok kolay anımsayabilirler.
görsel zeka nasıl geliştirilir

Görsel-Uzamsal Zeka Nasıl Geliştirilir? Görsel Zeka Egzersizleri ve Oyunları

Görsel zeka becerilerini, bazı basit adımlarla geliştirebilmek mümkün. Günlük hayat içerisinde bile çok kolay uygulanabilecek bu yöntemleri sık sık tekrarlamak da önemli.

  • Dışarı çıktığında dikkatini çeken görsel uyarıcıları not etsin. Bunlar reklam panoları, binalar, çeşitli mimari yapılar ya da insanlar olabilir. Sonra bunlar üzerine düşünerek yeni nesneler üretmeye çalışmasını isteyin.
  • Herhangi bir boş zamanınızda, mesela yemeğe çıktığınızda etrafına dikkatlice bakmasını isteyin. Etraftaki renkler ya da desenler, şekiller, yemeğinizin şekli, rengi ya da dokusu, yemek yiyen ya da çalışan insanların görsel ayrıntıları ve aksesuarları onu ne yönde etkiliyor?
  • Bir konuşma esnasında söylenenleri ya da olayları tamamen kendi düşünceleriyle zihninde canlandırmaya çabalasın. Anlatılan bir olayı; mesela geçen sabahki kahvaltıda arkadaşının yaşadıklarını kendi çerçevesinden bakarak canlandırsın.
  • Not alırken mutlaka, konu başına ilgili notu anımsatan, simgeleyen bir sembol ya da ikon çizsin ve bunu bir alışkanlık haline getirsin. Örneğin, ödevler listesi yaptıysa her bir maddeye bir ikon çizsin. Matematik ödevi varsa çeşitli geometrik şekiller ya da müzik ödevi varsa notalar gibi
  • Her hafta sonu kahvaltıya gittiğiniz o restoranı ya da arkadaşınızın evini tüm detaylarıyla zihninide tasvir etmeye çalışsın.
  • Okuldan döndüğünde gününün nasıl geçtiğini anlatan bir resim yapmasını isteyin. Bu aşamada siz de ona eşlik etmek için kendi gününüzün nasıl geçtiğini anlatan bir resim yaparsanız motive olacaktır.
  • Resim yaparken, sırf normalin dışında renkler ya da desenler/şekiller kullanıyor diye onu yargılamayın. Bırakın mavi bir baca çizsin ya da denizi yeşile boyasın. Ona denizin niçin yeşil olduğunu sorarak hem kendini geliştirmesini sağlayabilir hem de onu önemsediğinizi gösterebilirsiniz.
  • Görsel zeka becerilerinin gelişimine katkı sunan eğlenceli oyunlar oynamasına imkan verin.
  • BİLGİ: Görsel zeka gelişimi etkili biçimde desteklenen çocuklar, sanatçı ruhlarını da ön plana çıkartma imkanı bulabildikleri için özgüvenleri yüksek olur. Böylece yaşıtları arasından sıyrılır ve kendilerini rahatça ifade etme şansına erişirler.

    Sayısal, sözel, bedensel ve görsel zeka gibi birçok zeka türünde çocuğunuzun becerilerini geliştirmek için milyonlarca ebeveyn gibi siz de MentalUP’ı ücretsiz deneyebilirsiniz.

    MentalUP’ı Ücretsiz Dene!

  • Çocuğunuzla birlikte haritaları okumaya çalışın, resimler ve şemalar çizin.
  • Hoşlandığı bir alanda sunum yapmasına ya da video çekmesine imkan verin.
  • Sevdiğiniz ve bir arada olduğunuz fotoğraflardan bir albüm yaptırın ve o anıları zihninde nasıl canlandırdığını sorun.
  • Birlikte biraz çamura bulanın: Oyun hamurları ya da çamur vasıtasıyla nesneler tasarlayın.
  • Bilen birinden yardım alarak çizim/tasarım programları öğrenmesini sağlayın.
  • Birlikte yap-bozlar yapın. Büyük bir kısmını onun yapmasını isteyin.
  • Tübitak destekli ve Yıldız Teknik Üniversitesi onaylı MentalUP Eğitici Zeka Oyunları ile görsel zeka gelişimini destekleyin.
  • Çocuğunuzu odanın ortasına götürün ve saniye etrafa dikkatle bakmasını isteyin. Ardından gözlerini kapatsın ve odayı, eşyaları zihninde canlandırarak odada yürüsün.
  • Birlikte satranç oynayın. Bu oyun, görsel zeka potansiyelini fark etmesini sağlar. Satranç, ayrıca diğer zeka türlerinin gelişimine ve hafızanın güçlenmesine de katkı sağlamaktadır.
  • Harita uygulamalarını oyunlarınıza dahil edin. Harita uygulamalarını sadece bir adres tarifi için kullanmak yerine çocuğunuzla yön ve yer bulma egzersizleri yapmak için de kullanabilirsiniz. Böylelikle mekansal - uzamsal farkındalık oluşturan çocuğunuzun görsel zeka gelişimine de katkı sunmuş olursunuz.

“Benim için doğa; manzara değil, görsel güçlerin dinamizmidir.” - Bridget Riley

Görsel Zeka Oyunları

Çocukların zeka becerilerini geliştirirken, görsel zeka oyunları ile desteklemek de epey önemli. Görsel, mekansal ve uzamsal becerilerin gelişmesine katkı sunan görsel zeka oyunları için MentalUP’a uğramayı ihmal etmeyin.

çoklu çalışma zeka oyunu

Bu görsel zeka oyunu ile çocukların kısa süreli bellek, görsel dikkat, görsel tarama becerilerinin gelişimi destekleniyor.

şeker kapmaca zeka oyunu

Çocuklar için geliştirilen bu zeka oyunu, çocukların Görsel Dikkat ve Sayma becerilerini geliştirir.

kaçan top görsel zeka oyunu

Bu görsel zeka oyunu, çocukların; görsel dikkat, görsel takip ve tepki kontrolü becerilerini geliştiriyor.

interaktif zeka sorusu

Çocukların görsel dikkat, kavramsallaştırma ve görsel hafıza becerilerini geliştiren bu zeka oyunu her yaş grubu için uygundur.

Görsel Zeka Soruları

Hayatı görerek ve görmeye bağlı deneyimler vasıtasıyla algılayan ve öğrenen çocuklar için yukarıda bazı egzersizler sunmuştuk. Bu egzersizlerin yanında görsel zeka soruları çözmek ve bu alanda fayda sağlayacak oyunları oynamak, onlara beklemedikleri kadar şaşırtıcı bir ilerleme imkanı verebilir. Fotografik hafıza olarak da bilinen bu zeka türünün gelişimini desteklemek için görsel zeka soruları çözmeleri, en zahmetsiz görsel zeka desteğidir.

#1 Şekilde kaç tane üçgen var?

Doğru cevap hakkında 2 farklı iddia var! En doğru sonucu bul ve tartışmalara son ver.

gorsel zeka sorusu 6

1 birimden oluşan üçgen sayısı: 16

4 birimden oluşan üçgen sayısı: 7

9 birimden oluşan üçgen sayısı: 3

16 birimden oluşan üçgen sayısı: 1

Olmak üzere toplam üçgenden oluşmaktadır.

#2 Soldaki şeklin üstten görüntüsü hangisi?

gorsel zeka sorusu 1

İlk olarak solda bulunan görsele üstten baktığımızı varsayalım. En üstteki bölgenin rengi turuncudur. Böylece C şıkkını elemiş olduk.

En üstün bir altındaki mor bölge, en üstteki bölge ile aynı renk olduğu için, hiç görünmez.

Üstten 3. sıradaki bölge, üstteki bölgelerin iç kısmında kaldığından; hiç görünmez. Küçük turuncu dairenin alt kısmında bulunan geniş mor daire en üstteki turuncu daireden hemen sonra ince bir çizgi halinde görünecektir.

En alttan 2. sırada bulunan daire, bir üstteki mor daireden daha geniş olduğu için şeklin en dışında ince bir çizgi olarak görünür.

Dolayısıyla cevap olacaktır.

#3 Bu şekli katladığımızda bir küp oluyorsa, karşılıklı renkler hangileri olur?

görsel zeka oyunları
Karşılıklı gelecek renkler: Sarı-Kırmızı / Mavi-Mor / Yeşil-Pembe

Mini Görsel Zeka Testi

Görsel Zeka Testi: Görsel dikkat, odaklanma, gördüklerini hatırlama becerisi ve görerek öğrenme becerilerinin ne düzeyde olduğunu, buna bağlı olarak da görsel zeka becerilerini ortaya koyan testtir.

Çocuğunuzun aşağıdaki sorulara verdiği cevaplar, görsel zeka becerilerine sahip olup olmadığı konusunda size fikir verme amaçlıdır. Daha doğru tanılama için uzmanlardan yardım almanız önerilir.

  • Çocuğunuz, resim ya da çizim yapmaktan keyif alıyor mu?
  • Okulda ya da evde ders çalışırken, defterine sık sık resimler ya da çizimler, karalamalar yapıyor mu?
  • Yer ve zaman fark etmeksizin, sık sık hayal kuruyor mu?
  • Normal yazıları değil de harita, şekil, infografik ya da diyagramları daha mı iyi okuyor?
  • Daha önce hiç gitmediği yerlerde bile yolu ya da yönü bulmak konusunda harika sonuçlar alıyor mu?
  • Elektronik ya da mekanik aletleri, oyuncakları söküp yeniden monte etmeyi çok seviyor mu?
  • Lego, Knex ya da oyun hamuru gibi materyaller aracılığıyla 3D nesneler yapmaktan keyif alıyor mu?

Hangi Ünlüler Görsel Zekaya Sahip?

Etrafımıza bakıp gördüğümüz birçok ressam, mimar ya da mühendisin görsel zeka yönünden şanslı olduğunu söylemek mümkün. Dünyayı görerek, gördüklerini kendi eserlerinde yeniden yaratarak ve görmediklerini de hayal ederek yaşayan görsel zekası yüksek insanlara yaşamın her alanında rastlarız. Peki görsel zekası yüksek ünlüler kimler?

  • Kübik resmin en önemli ve ilksel temsilcilerinden Pablo Picasso
  • Birçok başarılı çizgi filmin mimarı olan Walt Disney
  • Ünlü Mona Lisa tablosunun yanı sıra birçok başka resimle de hayranlık uyandıran Leonardo da Vinci
  • Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü bulan ve bilim dünyasında çığır açan Galileo Galilei
  • Her yıl milyonlarca turist çeken, Eyfel Kulesi ve Özgürlük Heykeli’ni tasarlayan yenilikçi mimar Gustave Eiffel
Görsel zekası yüksek ünlüler

Görsel Zekalılar için En İyi Meslekler

Bakmayı, görmeyi ve görerek öğrenmeyi, hayatlarının merkezine koyan çocukların ileride seçecekleri mesleklerin belirlenmesinde öğretmenler kadar velilere de sorumluluk düşmektedir. Görsel zekalı çocukları olan anne-babalar, çocuğunuzun aşağıdaki mesleklerde kendini daha iyi ifade etme ve mutlu olma potansiyeli yüksektir:

  • Ressam, Resim Öğretmeni
  • Heykeltıraş
  • Buluş Kompozisyonları
  • Mimar, İç Mimar, Dekoratör
  • Film ya da Tiyatro Yönetmeni, Fotoğrafçı/Kameraman
  • Kostüm Tasarımcısı
  • Aktör/Aktris (Oyuncu)
  • Mühendis
  • Bilgisayar ya da Mobil Oyun Tasarımcısı
  • Grafik Tasarımcı
  • Reklamcı
  • Diş Hekimi, Doktor, Radyolog

Stres topu nasıl yapılır? Stres topunun faydaları nelerdir? Kendin YAP

Son zamanlarda artan stresiniz mi var? Evde yada iş yerinde stres atmak için kişisel olarak her zaman elinizin altındaki stres topuna ihtiyacınız olabilir. Dilerseniz bu stres topunu kendiniz de yapabilirsiniz. Stresten kurtulmanın en basit yollarından biri olan stres topunun nasıl yapılacağı hakkında bir yazı hazırladık. Stres topu nasıl yapılır? Oyun hamurundan stres topu nasıl yapılır? Stres topunun faydaları nelerdir? Stres topunun zararı var mı? Sağlıklı Kalp için Stresten uzak durmanın yolları nelerdir? sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız.


Stres tüm hastalıkların başıdır desek çok da abartmış sayılmayız. Tıp artık bir çok hastalığın nedenin, beyin sağlığından geçtiğini düşünüyor. Beyin ve ruh sağlığı için özellikle stresi en aza indirgemenin yollarını aramalıyız.

Yazımızın alt başlıklarında stresin zararları hakkında yapılan bilimsel çalışmalardan da bahsedeceğiz. Ama önce konumuz olan Stres topu nasıl yapılır? sorumuza cevap verelim.

Ev yapımı, kişisel bir stres topu yapmak, çokta zor değil. Basit adımlarla anlatmaya çalışacağız.


Stres azaltmanın etkili yolu: Bugün Bir Stres Topu Yap!

Stres çağımızın hastalıklarının çoğunun sebebi diyor uzmanlar. Beyin, yaşanan olaylarda, algıladığı şeyler sizin düşündüğünüz gibi olmayabilir. En basit sinir bozucu işler dahi, ruhsal sorunların sebebi olabiliyor. Buna karşı salgılanan hormonlar, metabolizmanın işleyişini değiştirip, bir çok hastalığın sebebi olarak da karşınıza çıkabilir. Bunla ilgili Barış Muslu&#;nun Beyinde neler olduğu ile ilgili kitaplarını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Stres topu (stress ball), hızlı bir rahatlama için en basit çözüm olabilir ve çok da ucuz maliyeti var.


Stres topu yapmak için gerekli malzemeler

  • 2 balon,
  • Un,
  • Huni,
  • Kalem,
  • Kaşık.

Stres topu nasıl yapılır? Stres topu yapımı

  1. Naylon veya eski gazete kağıdı ile düzgün şekilde kaplanmış bir çalışma alanı oluşturun. İşlemler başladığında ortam biraz dağılabilir. İşiniz bittiğinde etrafın temizlenmesinin kolay olması için en baştan yapılması gereken bir adımdır.
  2. Şişirilmemiş, sönük bir balonu alın ve huninin alt ucunu balonun ağzına koyun. Balonu doldururken kaymaması için huni kullanmak işi kolaylaştırır.
  3. Şimdi balonun un ile dolduralım. Bunun için kaşık ile huniye un atalım. Fakat huniyi tam doldurmadan ilerlemek gerekir. Aksi takdirde un huniyi tıkayabilir. Eğer tıkanma varsa, kalemle deliği açabilirsiniz.
  4. Unu, şişmemiş balonu dolduracak şekilde tamamlayın. Balonun içinde hava kalmamasına emin olun. Hava olursa, sıkmalarda patlayabilir yada balon sarkabilir.
  5. İkinci bir balon ile bu balonun üstünü örteceğiz. Hatta üçüncü bir balonlada destekleyebilirsiniz. Böylece daha sağlam hale gelecektir.
  6. Balonun unla doldurulmasının oldukça zaman alıcı olabileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle biraz sabırlı olmanız gerekir. Ayrıca bunu odaklanma ve stres yardımı konusunda bir egzersiz olarak düşünebilirsiniz!

Okumadan Geçme:Tetris oynayarak stres bozukluğu, iştahsızlık ve göz tembelliğine elveda!


Stres topu yapmanın ipuçları

  • Stres topunun içinde un yerine kumda kullanabilirsiniz.  Ancak stres topu için un kullanmak daha çok tercih edilir.
  • Balon yoksa lateks eldivenleri de kullanabilirsiniz.
  • Stres topunu çok fazla sıkmayın. Top patlarsa, un etrafa dağılıp, karmaşa yaratabilir.
  • Stres topunu küçük çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak tutun.

Stres topu nasıl yapılır? Stres topunun faydaları nelerdir? Kendin YAP Oyun hamurundan stres topu yapmak çok basit


Oyun hamurundan stres topu nasıl yapılır?

  1. Balonu iyice şişirin ve ardından ağız kısmını parmaklarınızla genişletin.
  2. Oyun hamurlarını küçük parçalar halinde içerisine gönderin.
  3. Balonun içini doldurduğunuzda, içindeki havanın tamamen çıktığını anlamak için iyice sıkın.
  4. Topu bir kaç kez sallayın. Herhangi bir hava cephesi varsa, hamuru altına sıkıştırın ve havayı dışarı atmak için balonu çözün.
  5. Şimdi balonun ağzını sıkıca bağlayın.
  6. İkinci bir balon alın ve gene şişirerek önce genişlik verin.
  7. Parmaklarınızla iyice ağız kısmını açıp, ilk balonu bunun içine sokmaya çalışın.
  8. Ve bitti! Tüm gerginliğinizi atmak için büyük bir stres topunuz var!

Bakmadan Geçme:Dopamin Nedir? Dopamin eksikliği nasıl anlaşılır? Dopamin nasıl arttırılır?


Stres topunun faydaları nelerdir?

Stres topları gerginliği azaltmanın etkili bir yoludur. Onların en iyi yanı, onları her zaman, her yerde strese girdiğinizde ezebilirsiniz. İster evde TV izlerken veya ister iş yerinde ofisteki masanızda, onlarla oynayabilir ve stresinizin yavaş yavaş uzaklaştığını hissedebilirsiniz.

Stres topları yaptığınızda bu biraz daha kişiselleştiği için stresiniz biraz daha azalacaktır. Renkli ve fotoğraflı balonlar ile  daha da keyifli stres topları yapılabilir. Çocuklar da çok sevecek ama, patlaması sorun çıkarabilir. Bu yüzden genellikle çocuklar için oyun hamuru tavsiye edilir.

Stres toplarını, uzmanlar yıllardır gerginlik ve kaygıları hafifletmek için önermişlerdir. Bunlar şaşırtıcı derecede etkilidir. En iyi yanı ise, stres toplarını yapmak gerçekten kolaydır. Artı, bunları yapmak için kullanılması gereken malzemeler çok rahatlıkla bulunabilir. Çok ucuz olması da bir başka avantajıdır.

Stres topu nasıl yapılır? Stres topunun faydaları nelerdir? Kendin YAP

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.