lökosit artıran yiyecekler / Kandaki Lökositi arttıran gıdalar

Lökosit Artıran Yiyecekler

lökosit artıran yiyecekler

Beyaz kan hücrelerinin seviyesini artırmak için mükemmel yiyecekler

Meyve

Portakal, mandalina, çilek, ahududu, limon. Zenginler vitamina C, gribin etkileriyle mücadele etmek için gerekli bir besindir.

Verduras

Kırmızı dolmalık biber, brokoli veya sarımsak. Kırmızı biber sadece C vitamini açısından zengin değil, aynı zamanda beta karotenBu yüzden bu kadar yoğun bir renge sahiptir. Lökositlerin gelişimi giderek artacaktır.

Et

Sığır eti veya tavuk Omnivorlar arasında en yaygın ikisidir ve beyaz kan hücrelerini artırdıkları ve bağışıklık sistemimizi sağlam tuttukları için iyi bir seçenektir. Çinko içeriği ayrıca lökositlerin düzgün çalışmasını garanti eder, böylece enfeksiyonları, virüsleri veya yabancı cisimleri en aza indirir.

Tüketmemiz gereken protein miktarını bilmek için Lökositlerde bir artış elde etmek için günlük olarak vücut ağırlığınızı kilogram olarak 0 ile çarpın. Sonuç size tüketmeniz gereken minimum gram miktarını söyleyecektir. Ve vücut ağırlığınız Olacak maksimum gram protein günde ne yemelisin.

Süt Ürünleri

Arasında süt, peynir ve yoğurt, ikincisi günden güne tüketmek için iyi bir besindir. Yoğurtlar, vücudu sağlıklı tutmaya yardımcı olan mikroorganizmalar sağlar. Vücut için faydalı bakteri üretimini arttırır. Daha ne, Mutfakta çok ekonomik ve çok yönlü bir üründür. 

Siyah çay

Prestijli Amerikan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketen insanların İki hafta boyunca 5 bardak siyah çay lökosit sayıları önemli ölçüde arttı.

Ayrıca, yeşil çay aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir.. Bu yüzden daha büyük bir artış elde etmek için bu iki faydalı çayı serpiştirmekten çekinmeyin.

Mantar ve mantar

Selenyum içerirler, diğer önemli besin beyaz kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olmak için belirli hastalık türlerini ortadan kaldırmak için kandaki sitokinler. Ayrıca beta-glukan, hücreleri aktive eden ve enfeksiyonları durdurmayı başaran bir tür antimikrobiyaldir.

saf bitter çikolata

hakkında çok şey söylendi kakao ve saf bitter çikolata, büyük avantajları ve faydaları vardır. Bu besin bağışıklık sistemimizi güçlendirerek solunum yolu hastalıkları da dahil olmak üzere hastalıklara karşı koruma sağlar.

İlgilenilen diğer yiyecekler

  • Baklagiller: fasulye ve nohut. 
  • balık Her türlü
  • Deniz ürünleri ve kabuklular. 
  • Sebze yağları.
  • Fındık: badem, fındık, ceviz, fıstık. 
  • Tahıllar ve tohumlar.

Bunlar önerilen yiyeceklerden sadece bazılarıdır, bunların kötüye kullanılmasının ve aşırı tüketiminin ters etki yapabileceğini aklınızda bulundurmalısınız. GP'nizi ziyaret etmekten çekinmeyin Savunmanızın azaldığını fark ederseniz, kan testi en hızlı ve en güvenli yoldur sağlık durumunuzu belirlemek için.

Beyaz kan hücrelerine lökositler denir. İnsan vücudunda koruyucu bir işlevi vardır. Lökositler, sadece dış patojenik ajanları değil, aynı zamanda vücutta üretilen iç ajanları da yok eder. Bu hücreler patojenik materyali sindirir. Bu sürece fagositoz denir.

Bazı hastalıkların gelişmesiyle birlikte, kandaki lökosit sayısı azalır ve bu da kaçınılmaz olarak vücudun koruyucu özelliklerinin zayıflamasına yol açar. Kandaki lökosit seviyesinin nasıl artırılacağı sorusunu incelemeden önce, sayılarının azalmasının nedenlerinden bahsedelim.

Lökosit seviyesindeki azalmanın nedenleri

Kandaki lökosit sayısının yüksek, ancak normal aralıkta olması, çoğu zaman insan vücudunun iyi bir direncini gösterir. Başka bir deyişle, yüksek seviye Bu kan hücrelerinin sayısı, bakteri ve viral partiküllerden güvenilir korumanın bir göstergesidir.

Kandaki lökosit seviyesi düşükse, bu vücutta viral enfeksiyonlar olduğu veya onkolojik bir hastalık olduğu anlamına gelebilir.

Beyaz kan hücrelerinin sayısındaki düşüşün diğer nedenleri şunlardır:

Yukarıda belirtilen viral enfeksiyonlar ve onkolojik hastalıklar için reçete edilen güçlü ilaçları almak;

Uzun süreli stres ve açlık;

Azaltışmış tansiyon.

terapötik diyet

Lökositlerin seviyesini arttırmanın çeşitli yolları vardır. Ama bunlardan en önemlisi, tedavi edici diyet. Uygulama, terapötik beslenme olmadan, özel ilaçlar alınsa bile vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısını arttırmanın imkansız olduğunu göstermektedir.

Terapötik bir diyet sadece bir doktor tarafından reçete edilebilir. Kural olarak, tüketilen karbonhidrat miktarını sınırlamanın yanı sıra, diyeti protein açısından zengin gıdalar ve vitaminler, özellikle folik ve vitaminler ile güçlendirmeyi sağlar. askorbik asitler. Ayrıca bol miktarda lizin ve kolin amino asitleri içeren gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.

Lökosit seviyesini artırmak için uzmanlar ayrıca yulaf, yunan, otlar, sebzeler ve taze orman meyveleri ve meyveler. Kırmızı meyve ve sebzelere özellikle dikkat edilmelidir. Örneğin, iyi bir yardımcı lökosit sayısını artırmak için nardır. İyileşmeyi ve pancar suyunu teşvik eder. Bu içecek sadece lökosit seviyesini yükseltmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda mükemmel bir kanser önleme işlevi görür.

Et, karaciğer, hayvansal yağların tüketimine gelince, bu gıdaların diyetteki miktarını sınırlamak daha iyidir. Bir yedek olarak, uzmanlar öneriyor tavuk yumurtaları, fındık, kırmızı havyar ve diğer deniz ürünlerinin yanı sıra kuru kırmızı şarap.

halk yolları

Halk ilaçları ayrıca beyaz kan hücrelerinin seviyesini artırmaya yardımcı olur. Bunlar arasında tatlı yonca infüzyonu özellikle popülerdir. Hazırlanması için 2 çay kaşığı alın. tatlı yonca otları, doğranmış, 1,5 su bardağı dökün soğuk su ve sonra 4 saat ısrar edin. Bir ay boyunca günde kez tatlı yonca infüzyonu için.

yeterlik etkili araç beyaz kan hücrelerinin seviyesini arttırmak için yulaf kaynatma düşünülür. Pişirmek için 2 yemek kaşığı almanız gerekir. soyulmamış yulaf, 2 su bardağı kaynar su dökün, 15 dakika kaynatın. Daha sonra ortaya çıkan et suyu süzülmelidir. Bir ay boyunca günde 3 defa içebilirsiniz.

Azaltılmış lökosit seviyesi için başka bir halk ilacı polendir. Bal ile birlikte oranında karıştırarak ve 3 gün ısrar ederek kullanın. İnfüzyon süt, 1 çay kaşığı ile alınabilir.

Kemoterapi seanslarından sonra artan beyaz kan hücresi sayısı

Kemoterapi, çeşitli kanserlerin tedavisinde esastır. Bildiğiniz gibi, bu prosedürün birçok yan etkiler, bunlardan biri kandaki lökosit sayısında önemli bir azalmadır.

Kural olarak, kemoterapi seanslarından sonra hastalara, doktorlar tarafından, ilk olarak, lökositlerin ömrünü uzatmayı ve ikinci olarak, lökositlerin olgunlaşma sürecini ve serbest bırakma sürecini hızlandırmayı amaçlayan özel ilaçlar almaları reçete edilir. kemik iliği kişi. Bu ilaçlar şunları içerir: neupogen, lökojen, metilurasil, lenograstim, filgrastim, leukomax ve diğerleri. Bunları kesinlikle bir uzmanın reçetesine göre alabilirsiniz.

Kemoterapiden sonra beyaz kan hücrelerinin nasıl yükseltileceğini bilmek önemlidir!

kesin vardır farmakolojik müstahzarlar kandaki lökosit sayısını artırmaya yardımcı olur. Bu ilaçlar arasında Leukogen, Batilol, Pyridoxine, Cefarasin ve daha birçok ilaç bu grupta yer alır. Bazı ilaçları alarak vücuttaki beyaz kan hücrelerinin seviyesini yükseltmek mümkündür, ancak bunları özel kaynatmaların yanı sıra doğru "terapötik" diyetle birleştirmek önemlidir.

Kemoterapi ilaçları aldıktan sonra kanı geri yüklerken, yiyeceğin eksiksiz olması önemlidir. Yemek için zorunlu:

  • yulaf,
  • Çiğ sebzeler,
  • karabuğday,
  • taze meyveler ve meyveler.

Kırmızı renkli sebze ve meyveler özellikle yararlıdır. Kemoterapi sonrası düşük hemoglobini yükseltin, trombosit ve beyaz kan hücrelerinin sayısı nar veya pancar suyu yardımıyla yükselmeye başlayacaktır. Pancar suyu, ince bir rende üzerine rendelenmiş çiğ pancar ve az miktarda şekerden (en az 1 çay kaşığı) hazırlanır. Meyve suyu oluşumu için bulamacı gece için bırakın. Sabah, elde edilen suyu sıkın ve alın. Kahvaltıdan 30 dakika önce aç karnına bir yemek kaşığı. Tedavinin seyri yaklaşık 2 hafta için tasarlanmıştır. Taze sıkılmış pancar suyunun hemen tüketilmemesi gerektiğini bilmek önemlidir. Sadece 2 saat sonra kullanıma hazırdır.

Ancak et ve karaciğer tüketimi azaltılmalı, aksine günlük diyetinize deniz ürünleri, kuruyemişler ve tavuk yumurtası eklenmelidir. Ayrıca pancar suyunu da unutmayın, kanın genel durumunu iyileştirir.

Büyükannenin tarifi: bir avuç ceviz bir bardak votka ile doldurulur. Daha sonra birkaç hafta süreyle infüze edilir. Sonra karanlık bir yere gider. Bu infüzyonu günde birkaç kez (2, 3) bir çorba kaşığı içmeye değer.

Onkoloji Araştırma Enstitüsü doktorları bu tarifi oldukça etkili buluyor ve lökositleri yükseltmenin bir yolu olarak tavsiye ediyor, ancak infüzyon süresi ve uzun süreli kullanımı, uzun süreli artış beklentilerine yol açıyor.

Kemoterapiden sonra beyaz kan hücrelerinin nasıl yükseltileceği halk yöntemleri

Evde yöntemlerle kemoterapi sonrası beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir? Bunu fazla çaba harcamadan yapabilirsiniz. Bunu yapmak için 4 çay kaşığı soyulmamış yulaf gerekir. İki bardak kaynamış su ile dökülmelidir. Bundan sonra, karışımı yaklaşık 15 dakika kaynatın. Günde yaklaşık kez yarım bardak alınması tavsiye edilir. Karışım bir ay boyunca alınır.

Üç gün boyunca infüze edilen çiçek poleni ve bal (2/1) infüzyonu, sütle 1 tatlı kaşığı alın. Ayrıca, düşük seviyede lökosit ile arpa kaynatma yapılması tavsiye edilir. Bir buçuk bardak arpa 2 litre kaynar su ile dökülür. Bundan sonra, sıvının yarısı buharlaşana kadar infüzyon kaynatılır.

Kırmızı sek şarap dozlanmış bir miktarda, bir bütün olarak kan üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir, hemoglobini arttırır, kan hücrelerinin işleyişini iyileştirir - trombositler ve lökositler. Ayrıca onkologlar, kefir ile karabuğday tüketerek kemoterapi sonrası lökositlerin nasıl artırılacağını tavsiye ediyor. Bir kaşık dolusu karabuğday, üç yemek kaşığı kefir ile gece boyunca dökülmelidir. Karışımı sabahları yiyin. Bu yulaf ezmesi sindirim için de çok faydalıdır.

Evet, lökositler ve eritrositler gibi kan bileşenlerinin kan seviyelerini korumak için özel hazırlıklar vardır. Ancak yalnızca trombosit sayısını artırmak için ilaç yoktur. Çoğu hastaya prednizon reçete edilir. Ancak, vücut için daha faydalıdır, aynı şekilde, daha yumuşak şifa yöntemleri. Ancak pek çok insan kemoterapiden sonra trombositleri nasıl yükselteceğini bilmiyor. Fakat oldukça önemli olan kan hücreleridir, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynarlar.

Kandaki trombositleri artırma yöntemleri

Kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına alınan kapari köklerinin ve kabuğunun tentürü çok yardımcı olacaktır. Ancak, elbette, kaynatma içmek sadece bir doktora danıştıktan sonradır.

Doktorunuz size bazı ilaçlar hakkında tavsiyede bulunacaktır. Bu ilaçlar şunları içerir:

  • Dicyon hem tablet hem de enjeksiyon şeklinde alınır.
  • Hormonal bir ilaç olan deksimetazon
  • Sodecor, çeşitli bitkilerin infüzyonlarından yapılan hazırlık
  • Derinat, damla veya enjeksiyon şeklinde alınır
  • Trombopoietin, karaciğerde üretilen ve trombopoezi uyaran bir hormondur.

Bu ilaçlar tam iyileşmeye izin vermez, onları alma sürecini tamamladıktan sonra kan trombositlerinin sayısı kat artar. en çok en iyi ilaç uygulamanın gösterdiği gibi, Sodecor kabul edilir.

Trombositleri artırarak huş ağacı özünü de hatırlayabilirsiniz. Huş ağacı özü sayesinde trombositler yoğun bir şekilde üretilmeye başlar. Bu, trombositopeninin daha hızlı ele alınabileceği anlamına gelir. Düşük trombosit sayısının kemik iliği üzerindeki etkisini azaltmak için zencefil yiyebilirsiniz.

Durum tamamen kritikse veya ilaç ve alternatif reçete almamaya teşvik eden faktörler varsa, tromboplazma transfüzyonu yöntemini uygulayabilirsiniz. Ancak bu yöntem tamamen güvenli değildir, çünkü kandaki düşük trombosit sayısı pıhtılaşmayı azaltır, bu da transfüzyon sırasında kanamanın dışlanmadığı anlamına gelir. Böyle bir kanamayı durdurmak oldukça zordur.

Havyarın harika özellikleri

Kırmızı veya siyah havyar yemek, kemoterapiden sonra kanın yenilenmesine yardımcı olacaktır. Evet, kırmızı havyar nüklein içerir, bu da lökosit ve trombosit seviyesini geri kazanmaya yardımcı olacağı ve böylece genel olarak kanın durumunu iyileştireceği anlamına gelir. Buna göre, düşük hemoglobin normale dönecektir. Kan formülü oldukça kısa sürede düzene girecektir.

Üç sorunu da çözmek için başka bir harika tarif. Bir bardak ceviz ve bir bardak karabuğdayı toz haline getirin. Her şeyi birleştirip oraya bir bardak bal ekliyoruz. Her şey iyice karıştırılır. Sonuç "helva benzeri" bir kütledir. Buzdolabında saklanabilir. Günde birkaç kez 2 çay kaşığı olmalı, çay ile yapabilirsiniz. Bu kitle yaklaşık gün süreyle alınır.

Kanın genel durumunu iyileştirmek için taze sıkılmış siyah mürver şurubu almakta fayda var. elma suyu(yeşil elmalardan yapılmış) su ile seyreltilmiştir.

Ve tabii ki lökosit ve trombosit sayısında azalma gibi durumlarda bol su içmeyi unutmamak önemlidir. Bir içecek olarak su kullanabilirsiniz ve kullanışlılık için - frenk üzümü, yaban mersini, kızılcık meyve içecekleri, deniz topalak, nar, portakal ve kızılcık suları.

Kural! Daha fazla yürüyüş temiz havaılımlı yapmak fiziksel egzersiz. Bütün bunlar, elbette, karmaşık beslenme ve ilaç tedavisi ile birleştirilmelidir. Size hızlı bir iyileşme ve sağlık diliyorum!

Kemoterapi, trombositopeni ve düşük hemoglobin ile lökopeni doğal bir fenomendir. Ve bir sorunu normale döndürerek, diğeri otomatik olarak düzelir. Sonuçta, insan vücudunda her şey birbirine bağlıdır ve kanın tüm bileşenleri birlikte çalışır. Hastalar, tedaviye ve doğru beslenmeye ek olarak, temiz havada yürüyüşlere ihtiyaç duyarlar. Elbette bununla mücadele edilmelidir, ancak hatırlanması gereken asıl şey, lökosit ve trombosit yükseltme konusunda kıskanç olmamanız gerektiğidir. Düşük beyaz kan hücreleri, trombositler ve hemoglobinden kurtulmaya yönelik ev ilaçlarının alerjik reaksiyonlara neden olmadığından emin olun. Tüm işlemler yine de bir doktor tavsiyesi üzerine veya onunla görüştükten sonra yapılmalıdır. Gerçekten de, sonunda, bu gayret istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Kandaki beyaz hücre sayısındaki düşüşle, bağışıklığın koruyucu özellikleri azalır, bu nedenle soru kalır - beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir?

Bunlar, yabancı bir elementin sızmasına ilk tepki veren en önemli kan parçacıklarıdır.

Lökositler nasıl hızlı bir şekilde arttırılır? Hangi ürünler ve tarifler kullanılabilir?

Lökositler, ana görevi vücudu yabancı mikro elementlerden korumak ve patojenik mikroorganizmalara direnmek olan beyaz kan hücreleridir.

Bu kan hücreleri, yabancı elementleri lehimleyen ve yok eden antikorlar olan spesifik partiküller üretebilir.

Ek olarak, beyaz kan hücreleri, ölü elementlerin vücuttan atılması sürecinde aktif olarak yer alır. Patojenlerin lökositler tarafından işlenmesi sürecine fagositoz denir.

Beyaz kan hücreleri üretilir omurilik ve Lenf düğümleri. Çeşitli faktörlerin etkisi altında, insan kanındaki lökosit konsantrasyonu yukarı veya aşağı değişir.

Kandaki artmış lökosit seviyesi, sinirsel aşırı uyarılma, hamilelik veya fiziksel aktivite.

Nadir durumlarda yüksek oran Bu kan hücreleri, bakteriyel etiyoloji enfeksiyonunun gelişimini işaret edebilir.

Lökopeni, insan kanındaki lökosit içeriğinde bir azalma ile karakterize edilen vücudun bir durumudur. Bu bağımsız bir hastalık değil, birçok patoloji ve hastalığın belirtisidir.

Kandaki lökosit sayısını azaltan başlıca nedenler:

  • patolojik durumlar kalıtsal olan ve bölünme ve oluşumlarının ihlaline yol açan kan oluşturan kök hücreler;
  • lökosit oluşumunun işlev bozukluğu;
  • normal hematopoez için gerekli vitamin ve elementlerin eksikliği;
  • malign hücreler tarafından normal hematopoezin baskılanması - kanın onkolojik hastalıkları, kanser metastazlarının omuriliğe yayılması;
  • toksik maddelerin toksik etkisi;
  • hematopoietik sistem hastalıkları - idiyopatik aplastik anemi, miyelofibroz;
  • bulaşıcı hastalıklar- komplike sepsis, HIV, hepatit, kızamık, kızamıkçık, sitomegalovirüs, tüberküloz, sıtma;
  • kambiyal hücrelere bağışıklık hasarı;
  • kemoterapi veya radyasyon tedavisi;
  • yoğun terapi;
  • açlık.

Kandaki lökosit konsantrasyonundaki bir azalma genellikle semptom göstermez, bu nedenle böyle bir fenomen hastalığın bir belirtisidir.

Kan hücrelerinin üretiminin ihlaline neden olan nedene bağlı olarak kendini gösterir.

Vücudun zayıflaması nedeniyle enfeksiyonlar hızla çoğalarak vücut ısısında artışa, ateşe, baş ağrısına, halsizliğe, baş dönmesine neden olur.

Vücutta iltihabi odaklar, kan zehirlenmesi ve zatürre gelişebilir.

Beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir? Her lökopeni vakası, kan hücresi oluşumunun tıbbi olarak uyarılmasına ihtiyaç duymaz.

Böyle bir duruma neyin neden olduğunu ve olup olmadığını yalnızca ilgili doktor belirleyebilir. tıbbi müdahale.

Eylemi lökosit oluşumunu uyarmaya odaklanan birçok ilaç vardır.

İlaçlara ek olarak, diyet tedavisi veya yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilir. Alternatif tıp beyaz kan hücrelerini yükseltmek için.

İlaç tedavisi

İlaç kullanarak kandaki lökosit seviyesi nasıl arttırılır? Kabul nedeni tıbbi müstahzarlar- bu, × / l'nin altındaki beyaz kan hücrelerinin indeksi ile belirlenen kan oluşumunun ihlalidir.

Tedavinin özellikleri doktor tarafından seçilir ve kan testinin sonucuna ve kandaki lökosit sayısında azalmaya neden olan nedene dayanır.

Lökopeni hastaları yaşayabilir kronik yorgunluk, zayıflık, iktidarsızlık, ilgisizlik, depresyon.

Bununla birlikte, lökopeninin karmaşıklığını değerlendirmek için ana kriter, kronik bulaşıcı hastalıkların eşlik edebileceği insan savunma mekanizmasının ihlalidir.

Ağır vakalarda, vücudun bağışıklık sisteminin normal işleyişi sırasında patojenik nitelikleri ortaya çıkarmayan patojenler, aktif olarak çoğalmaya ve hastalıkların gelişmesine neden olmaya başlar.

Bir örnek, çok düşük beyaz kan hücresi sayımı ile gelişebilen HIV'deki adaptif enfeksiyonlardır.

Onkolojik neoplazmalı hastalarda, özellikle bir kemoterapi tedavisinden sonra, lökositlerde son derece karmaşık bir azalma gözlenir.

Hematopoezi uyaran ilaçlar:

  • Filgrastim'in aktif bileşeni olan Neupogen, yüksek aktivite ile kandaki beyaz kan hücrelerinin konsantrasyonunu artırabilen, yüksek oranda saflaştırılmış, glikosile edilmemiş bir proteindir. Kemoterapi alan hastalarda yatarak tedavi ihtiyacını ve süresini azaltarak lökopeni sıklığını, şiddetini ve süresini azaltır;
  • Lökojen, kandaki lökosit sayısını artıran, tablet halinde düşük toksik bir ilaçtır. Röntgen, radyo ve kemoterapiden sonra uygulayın malign neoplazmalar, haplar beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığından;
  • Metilurasil, hücresel onarım, yara iyileşmesi sürecini hızlandıran bir ilaçtır. Bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir, lökopoez sürecini uyarır, kandaki lökositleri hızla yükseltebilir;
  • Lenograstim - omuriliğin aktivitesini arttırır, olgun lökositlerin periferik kana oluşum ve salınım sürecini hızlandırır;
  • Filgrastim, lökosit konsantrasyonunu artırabilen bir lökopoez uyarıcıdır;
  • Leukomax, lökosit oluşumunu uyaran immünotropik aktiviteye sahip bir ilaçtır.

Lökopeni için herhangi bir ilaç, omurilikte lökosit oluşumunu hızlandırmanın yanı sıra yaşam sürelerini ve agresif faktörlere karşı direnci artırmaya odaklanır.

kendini atayamazsın ilaçlar bağımsız olarak, çünkü hematopoezde hafif bir düşüş bile bir uzman tarafından incelenmelidir. Çocuklarda düşük beyaz kan hücrelerinin tedavisi sadece bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Beyaz kan hücrelerini artırmak için diyet tedavisi

Özel bir diyetle beyaz kan hücreleri nasıl arttırılır? Akılcı beslenme, kandaki lökosit sayısını hafif bir azalma ile artırabilir.

Diğer durumlarda, diyet tedavisi, ilaçların hematopoez üzerindeki etkisini arttırır.

Bu diyetin ana kuralı, hayvansal yağların ve basit karbonhidratların kullanımının dışlanması veya kısıtlanmasıdır.

Diyetin proteinli gıdalar, mikro elementler ve vitaminler, amino asitler ve çoklu doymamış asitlerle - omurilik ve lenf düğümlerinde lökosit oluşumunu aktive eden, beyaz hücreleri güçlendiren elementlerle zenginleştirilmesi önerilir.

İnsan kanındaki lökosit seviyesini artıran ürünler:

  • tavuk, sığır eti, dana eti, tavşan - tüm yağsız etler;
  • kırmızı gibi yağsız balıklar;
  • Deniz ürünleri;
  • tavuk ve bıldırcın yumurtaları;
  • sebze yağları- mısır, keten tohumu, soya;
  • meyve ve sebzeler, tercihen kırmızı veya bordo - pancar, havuç, karnabahar, kırmızı kuş üzümü, kiraz, kızılcık;
  • Fındık;
  • tam tahıllı un veya kepek ile yapılan ekmek;
  • maydanoz, yeşil soğan, marul, fesleğen, ıspanak.

Taze sıkılmış meyve suları - pancar, havuç, portakal veya nar - lökositlerin artması için büyük fayda sağlayacaktır.

Hücre zarlarını stabilize etmeye yardımcı olan narenciye, tavuk ve hindi eti diyete dahil edilmelidir, ıspanak da aynı etkiye sahip olacaktır.

Kuruyemişler ve kırmızı balıklar omega-3 açısından zengindir, bu nedenle kan hücrelerinin kendilerini patojenlerden korumasına yardımcı olurlar.

Bu yiyecekleri yemek, kandaki beyaz kan hücrelerinin seviyesini önemli ölçüde artırabilir, böylece bağışıklık sistemini ve hücrelerin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini güçlendirebilir.

Diyet tedavisini uygularken yaşam tarzına dikkat etmek çok önemlidir. Günlük rutini gözlemlemeniz, temiz havada yürümeniz, aktif bir yaşam tarzı sürmeniz önerilir.

Halk ilaçları

İlaçlara başvurmadan evde kandaki lökosit seviyesi nasıl yükseltilir?

Tedavi halk yolları kabul edilebilir ve somut bir etki yaratır, ancak kendi kendine ilaç tedavisi sağlık için güvenli olmayabilir.

Bu nedenle, popüler tariflerden biriyle tedaviye başlamadan önce, bu tür bir tedavinin tavsiye edilebilirliği konusunda bir uzmana danışmanız önerilir.

Alternatif tıbbın birçok avantajı vardır - bileşenlerin doğallığı ve bulunabilirliği, kontrendikasyonların ve yan etkilerin olmaması, vücut üzerinde hafif bir etki ve kan hücrelerinin seviyesini arttırmadaki etkinliği.

Lökosit seviyesini yükseltebilecek popüler bir çare, tatlı yonca infüzyonudur. Çok basit bir şekilde hazırlanır - 2 büyük kaşık doğranmış ot 0,5 litre kaynar su ile dökülmeli, örtülmeli ve 5 saat bekletilmelidir. Yemeklerden bağımsız olarak gün boyunca tüketin.

Yulaf kaynatma, temel eser elementler, proteinler ve vitaminler içermesi nedeniyle kan hücrelerinin seviyesini normalleştirebilir.

İlacı hazırlamak için büyük kaşık tahıl ve ml su alın, kaynattıktan sonra 25 dakika kısık ateşte kaynatın. Bundan sonra 12 saat ısrar edin.

Sabah ve akşam aç karnına 70 ml tüketilmesi gerekmektedir. Kurs aydır.

Kandaki düşük beyaz hücre sayısı ile etkilidir bitkisel koleksiyon ana otu, knotweed ve at kuyruğundan.

Aynı orandaki otlar karıştırılır ve bir kahve değirmeni içinde öğütülür. Yiyeceklere baharat olarak 5 gram ekleyin.

Düşük lökosit sayısı ile, doğal bal ile 2 ila 1 oranında karıştırılması ve dört gün ısrar edilmesi gereken renkli polen yardımcı olacaktır. 1 küçük kaşık su veya süt ile alın.

Lökositleri yükseltebilir ve böyle bir çare - olgunlaşmamış fasulye kabuklarından meyve suyu sıkın ve günde beş defaya kadar 2 küçük kaşık içirin.

Olağanüstü bir çare ekşi kremalı biradır. Lökosit seviyesini artırmak için, bir bardak biraya büyük kaşık ekşi krema koymanız ve bu ilacı günde bir kez içmeniz gerekir.

Keten tohumundan bir kaynatma hazırlanır - 50 gram tohumu 1,5 litre suya dökün ve 1,5 saat pişirin.

Kurs 14 günden fazla olmalıdır ve beyaz kan hücrelerinin seviyesi normalleşene kadar kısıtlama olmaksızın içebilirsiniz.

Lökopeni ilaç, diyet ve alternatif tıp ile tedavi edilebilir. Ayrıca yaşam biçimini yeniden gözden geçirmeniz önerilir - reddetmek Kötü alışkanlıklar, egzersiz yapmak.

Herhangi bir tedavi, sonuçlardan kaçınmak için bir doktor gözetimi veya gözetimi altında yapılmalıdır.

Kandaki lökosit seviyesinde kemoterapinin neden olduğu azalma veya lökopeni, klinik onkolojide karşılaşılan en yaygın yan etkilerden biridir. Lökopeni, lökosit seviyesinin 2 × / l ve altına düşmesidir.

Son çalışmalar kemoterapi sonrası lökopeni insidansının %16 ila %59 arasında değiştiğini göstermiştir. Kemoterapiden sonra lökopeni tedavisi zorunludur, çünkü durum bağışıklık sisteminde klinik olarak önemli değişikliklere neden olur. Bu durum hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte, enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığını ve tedavi maliyetlerini artırmaktadır.

Kemoterapi ilaçları sadece tümör hücrelerini değil, vücudun sağlıklı hücrelerini de yok eder. Aktif olarak bölünen genç kemik iliği hücreleri, kemoterapinin etkilerine karşı en duyarlıyken, periferik kandaki olgun ve oldukça farklılaşmış hücreler kemoterapiye daha az yanıt verir. Kırmızı kemik iliği, kanın hücresel bileşenini sentezleyen hematopoezin merkezi organı olduğundan, inhibisyonu şunlara yol açar:

  • kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma - anemi;
  • lökosit sayısında azalma - lökopeni;
  • trombosit sayısında azalma - trombositopeni.

Tüm kan hücrelerinin eksikliğinin olduğu bir duruma pansitopeni denir.

Kemoterapiden sonra lökositler hemen tepki vermez. Tipik olarak, beyaz kan hücresi sayısı tedaviden gün sonra düşmeye başlar ve 7 ile günler arasında zirve yapar.

Beyaz kan hücrelerinin varyantlarından biri olan nötrofil sayısında azalma varsa nötropeni görülür. Kemoterapiye bağlı nötropeni, hızla bölünen nötrofiller üzerindeki sitotoksik etkileri nedeniyle sistemik kanser tedavisi ile ilişkili en yaygın miyelotoksik reaksiyonlardan biridir.

Nötrofiller de dahil olmak üzere olgun granülositlerin ömrü 1 ila 3 gündür, bu nedenle miyeloid soyunun daha uzun ömürlü diğer hücrelerine göre yüksek bir mitotik aktiviteye ve sitotoksik hasara karşı daha fazla duyarlılığa sahiptirler. Nötropeni başlangıcı ve süresi ilaca, doza, kemoterapi seanslarının sıklığına vb. bağlı olarak büyük ölçüde değişir.

Çoğu kemoterapi ilacının bu yan etkileri göz önüne alındığında, hastalara reçete genel analiz kan parametrelerinin ilk verilerini ve zaman içindeki değişikliklerini izlemek için dinamiklerde kan.

Lökosit, eritrosit ve nötrofil seviyesini yükseltmek neden önemlidir?

Düşük Miktar farklı şekiller hemogramdaki lökositler, hastanın immünosupresyonunu gösterir. Bağışıklık baskılanmasına, vücudun viral, fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı duyarlılığında bir artış eşlik eder. Lenfosit (özellikle NK hücreleri) seviyesindeki azalma, bu hücreler atipik (malign) neoplazmaların yok edilmesinden sorumlu olduklarından, tümörün tekrarlama riskini artırır.

Ayrıca pansitopeniye, kan pıhtılaşmasının ihlali, sık spontan kanama, ateş, polilenfadenopati, anemi, organ ve dokuların hipoksisi ve iskemisi, enfeksiyonların genelleşme riskinin artması ve sepsis gelişimi eşlik eder.

Kan hücrelerine neden ihtiyaç duyulur?

Kırmızı kan hücreleri veya eritrositler, bir oksijen taşıyıcısı olan demir içeren pigment hemoglobini içerir. Eritrositler, hücrelerde tam teşekküllü bir metabolizma ve enerji metabolizmasını sürdürerek vücudun dokularına yeterli oksijen iletimini sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin eksikliği ile, hipoksi nedeniyle dokularda değişiklikler gözlenir - onlara yetersiz oksijen kaynağı. Organların işleyişini bozan distrofik ve nekrotik süreçler vardır.

Trombositler kan pıhtılaşma süreçlerinden sorumludur. Hastanın trombosit sayısı x10 9 / l'den az ise kanama - hemorajik sendrom artmıştır.

Lökositlerin işlevi, vücudu genetik olarak kendisine yabancı olanlardan korumaktır. Aslında bu, lökosit seviyesini yükseltmenin neden önemli olduğu sorusunun cevabıdır - lökositler olmadan hastanın bağışıklık sistemi çalışmaz, bu da vücudunu çeşitli enfeksiyonlar ve tümör süreçleri için hazır hale getirir.

Mikroskobik özelliklerine göre, lökositlerin kendileri aşağıdaki gruplara ayrılır:

granülositler:

  • eozinofiller,
  • nötrofiller,
  • bazofiller;

Lökosit seviyesi artmazsa ne olur?

İmmünsupresyonun etkilerini önlemek için kemoterapiden sonra beyaz kan hücrelerinde bir artış gereklidir. Bir hastada lökopeni, özellikle nötropeni varsa, bulaşıcı hastalıklara karşı duyarlı olacaktır.

Nötropenin klinik belirtileri şunlar olabilir:

  • subfebril ateş ( ° C aralığında koltuk altı sıcaklığı);
  • tekrarlayan püstüler döküntüler, çıbanlar, karbonküller, apseler;
  • odinofaji - yutulduğunda ağrı;
  • diş etlerinin şişmesi ve ağrısı;
  • dilin şişmesi ve ağrısı;
  • ülseratif stomatit - oral mukoza lezyonunun oluşumu;
  • tekrarlayan sinüzit ve otit - paranazal sinüslerin ve orta kulak iltihabı;
  • pnömoni belirtileri - öksürük, nefes darlığı;
  • perirektal ağrı, kaşıntı;
  • cilt ve mukoza zarının mantar enfeksiyonları;
  • sürekli zayıflık;
  • kalp ritminin ihlali;
  • karında ve sternumun arkasında ağrı.

Çoğu zaman, hastalar şunları gösterir:

  • ani halsizlik;
  • ani ateş;
  • ağrılı stomatit veya periodontitis;
  • farenjit.

Ağır vakalarda sepsis, septik şok ve ölüme yol açabilen septikopiyemi veya kroniyosepsi şeklinde gelişir.

Kemoterapiden sonra kan kompozisyonunu etkilemenin ana yöntemleri

İdeal seçenek, lökopeniye yol açan faktörü iptal etmek olacaktır, ancak çoğu zaman kemoterapi iptal edilemez. Bu nedenle semptomatik ve patogenetik tedavi kullanmak gereklidir.

Evde kemoterapiden sonra beyaz kan hücrelerini hızla nasıl artırabilirim?

Evde, diyeti ayarlayabilirsiniz. Kemoterapi sonrası düşük lökositlerle beslenme dengeli ve akılcı olmalıdır. Diyetin, içindeki aşağıdaki bileşenlerin miktarını artıracak şekilde dönüştürülmesi önerilir:

  • E vitamini
  • çinko,
  • selenyum,
  • yeşil çay,
  • C vitamini,
  • karotenoidler,
  • Omega-3 yağlı asitler,
  • A vitamini,
  • yoğurt,
  • Sarımsak,
  • b12 vitamini,
  • folik asit.

Kemoterapi sonrası kandaki lökosit seviyesini artıran bu gıdaların seçimi, orta derecede immünosupresyonun her seçeneği için uygun olduğu gibi profilaktik kullanım için de uygundur. İmmün uyarıcı etkileriyle ilgili olarak klinik çalışmalarla doğrulanmıştır.

  • E vitamini veya tokoferol bulunur çok sayıda ayçiçeği tohumu, badem ve ceviz, soya fasulyesinde. Tümör ve virüs bulaşmış hücreler üzerinde sitotoksik etkisi olan doğal öldürücü (NK) hücrelerin üretimini uyarır. Ayrıca, tokoferol, hümoral bağışıklıktan sorumlu olan B-lenfositlerin üretimine katılır - antikor üretimi.
  • Çinko, T-öldürücülerin sayısını arttırır ve B-lenfositlerini aktive eder. Kırmızı et, kalamar, tavuk yumurtasında bulunur.
  • Selenyumun çinko ile kombinasyon halinde (plaseboya kıyasla) immünostimülatör etkisi, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir çalışmada kanıtlanmıştır. Bu durumda, influenza aşısına verilen yanıt incelenmiştir. Selenyum fasulye, mercimek ve bezelyede bol miktarda bulunur.
  • Yeşil çay, çok miktarda antioksidan ve lenfositopoezi uyaran faktörler içerir.
  • Siyah frenk üzümü ve turunçgiller açısından zengin olan C vitamininin uyarıcı etkisi olduğuna inanılmaktadır. bağışıklık sistemi lökositlerin sentezini, immünoglobulinlerin ve gama-interferon üretimini etkileyerek.
  • Beta-karoten, doğal öldürücülerin, T-lenfositlerin sayısını artırır ve ayrıca serbest radikaller tarafından lipid peroksidasyonunu önler. Havuçta bulunur. Ek olarak, karotenoidlerin belirli bir kardiyoprotektif ve vazoprotektif etkisi vardır.
  • Deniz ürünlerinde ve birçok bitkisel yağda büyük miktarlarda omega-3 yağ asitleri bulunur. Solunum yolu enfeksiyonlarının insidansı ile ilgili olarak immün sistemi uyarıcı etkileri incelenmiştir. viral enfeksiyonlar- çay kaşığı alan kişilerde hastalık görülme sıklığı Keten tohumu yağı Günde, kullanmayan hastalara göre azaldı.
  • A vitamini veya retinol kayısı, havuç ve balkabağında bulunur. Beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır.
  • Yoğurtta bulunan probiyotikler, orijinal bağırsak mikroflorasının hayati aktivitesini optimize etmeye ve ayrıca lökosit sayısını artırmaya yardımcı olur. Alman araştırmacılar Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmayı yürüttüler. Ardışık 3 ay boyunca yoğurt takviyesi alan sağlıklı yetişkinin, almayan kontrolden daha az soğuk algınlığı semptomu yaşadığını buldu. Ayrıca, ilk grup daha yüksek düzeyde lökositlere sahipti.
  • Sarımsak, kükürt içeren bileşenlerin (sülfitler, allisin) varlığından dolayı lökositler üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir. Sarımsağın popüler bir gıda ürünü olduğu kültürlerde gastrointestinal sistem kanseri insidansının düşük olduğu gözlemlenmiştir.
  • B12 vitamini ve folik asit, ABD Beslenme ve Diyet Akademisi tarafından Oncology Nutrition dergisinde önerilmektedir. Uzmanlar, bu vitaminlerin beyaz kan hücrelerinin sentezinde kullanılmasına dikkat çekiyor.

Kemoterapiden sonra lökositleri yükseltmenin mümkün olduğuna dair görüşler var. Halk ilaçları ancak bu seçenek sadece hafif ve asemptomatik formlar için uygundur - aksi takdirde hastalık başlatılabilir. etnobilim bu durumda bitkisel ilaçlara dayanmaktadır ve bağışıklık sisteminin işlevini iyileştirmek için aşağıdaki seçenekleri önerir:

  • ekinezya kaynatma / tentürü;
  • klasik zencefil çayı (rendelenmiş zencefil kökü, bal ve limon ile);
  • propolis tentürü (bir bardak süt için damla tentür);
  • oranında aloe suyu, bal ve Cahors karışımı;
  • diğerleri bitkisel çaylar: kuşburnu, elma, papatya.

Tabii ki, kemoterapiden sonra 3 gün içinde lökositleri tek başına yemekle yükseltmek imkansızdır, sayıları keskin bir şekilde azalırsa imkansızdır.

Lökosit seviyesinin zamanla eski haline getirilmemesi durumunda ve hatta lökopeni semptomları gözlendiğinde daha da fazlası, akılcı ilaç tedavisinin kullanılması zorunludur.

Evde kemoterapi sonrası kırmızı kan hücreleri nasıl artırılır

Anemi tedavisi için hafif derece evde demir içeren bileşikler veya emilimini artıran maddeler ile folik asit ve B12 vitamini içeren yiyecekler yemelisiniz. Bunlar şunları içerir:

  • kırmızı et,
  • narenciye
  • Frenk üzümü,
  • el bombaları,
  • badem,
  • ceviz,
  • lahana.

Geleneksel tıp için kullanmayı önerir hafif tedavi anemi şu anlama gelir:

  • çilek yaprakları, yaban gülü meyveleri, burnet kökü ve ciğer otunun bitkisel koleksiyonu - yaklaşık 2 ay boyunca günde iki kez ml;
  • ballı pancar suyu - günde üç kez bir çorba kaşığı;
  • oranında kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı ve bal - yemeklerden önce günde üç kez üç kahve kaşığı.

Geleneksel tıp yöntemleri kullanılarak kemoterapi sonrası nötrofiller nasıl yükseltilir?

Hayatı tehdit eden bir durum olarak nötropeninin tedavisi için aşağıdaki ilaç grupları kullanılır:

  • antibiyotikler,
  • mantar önleyiciler,
  • hematopoietik büyüme faktörleri.

İlk iki ilaç grubu, nötropeninin sonuçlarına, yani tekrarlayan bakteriyel ve pürülan enfeksiyonlara yöneliktir.

Nötropenik enfeksiyonlar için en yaygın olarak kullanılan antibiyotikler şunları içerir:

  • imipenem® ,
  • meropenem® ,
  • seftazidim ® ,
  • siprofloksasin ® ,
  • ofloksasin ® ,
  • artırma ® ,
  • sefepim® ,
  • vankomisin®.

Büyüme faktörleri, kandaki lökosit seviyesini doğrudan artıran ilaçlardır. Nötrofil seviyelerinin iyileşmesini hızlandırmak ve nötropenik ateşin süresini kısaltmak için hematopoietik büyüme faktörleri uygulanır. Önerilen büyüme faktörleri arasında filgrastim®, sargramostim®, pegfilgrastim® bulunur.

  • Filgrastim ® (Neupogen ®), nötrofil sentezini, olgunlaşmasını, göçünü ve sitotoksisiteyi aktive eden ve uyaran bir granülosit koloni uyarıcı faktördür (G-CSF). Nötrofil iyileşmesini hızlandırmada ve nötropenik ateş süresini kısaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak bu çalışmalara göre antibiyotik tedavi süresi, hastanede kalış süresi ve mortalite değişmedi. Filgrastim en çok şiddetli nötropeni ve teşhis edilen enfeksiyöz lezyonlarda etkilidir.
  • Sargramostim ® (Leukine ®), kemoterapiden sonra nötrofil rehabilitasyonunu ve periferik kan progenitör hücrelerinin mobilizasyonunu destekleyen bir granülosit-makrofaj koloni uyarıcı faktördür (GM-CSF).
  • Pegfilgrastim ® (Neulasta ®) bir filgrastimdir uzun etkili. Filgrastim gibi, belirli hücre yüzeyi reseptörlerine bağlanarak hematopoietik hücreler üzerinde etki eder, böylece nötrofil sentezini, olgunlaşmayı, göçü ve sitotoksisiteyi aktive eder ve uyarır.

Tüm ilaçlar ilgili doktor tarafından seçilir. Tedavi rejimleri, testlerin sonuçlarına göre ayrı ayrı reçete edilir. Tüm terapi sıkı laboratuvar kontrolü altında gerçekleştirilir.

Lökositler, insan vücudunda koruyucu işlevleri yerine getiren beyaz kan hücreleridir.

Bu hücreler dokuları onarır ve aynı zamanda hem iç hem de dış patojenik ajanlarla savaşmak için tasarlanmıştır. olumsuz etki insan sağlığının durumu hakkında.

İnsan kanındaki miktarlarında bir azalma kaçınılmaz olarak bir dizi hastalığa yol açar. Olumsuz sonuçlar, bunun sonucunda hücreler virüslere ve enfeksiyonlara direnmeyi bırakır.

Bu nedenle halk ilaçları ile kandaki beyaz kan hücrelerinin nasıl yükseltileceğini öğrenmek çok faydalı olacaktır. Başlangıç ​​​​olarak, kandaki lökosit sayısının azalmasının nedenlerini düşünün.

nedenler

İnsan kanındaki düşük lökosit oranının nedenleri genellikle olağan oluşumlarının engellenmesinde yatmaktadır.

Lökositlerin oluşum sürecini çeşitli faktörler etkileyebilir, bunlardan başlıcaları şunlardır:

Bir çocuğun kanındaki az miktarda lökosit de olası gelişme hakkında endişe verici bir zildir. tehlikeli hastalık.

Yukarıdaki faktörlerin tümüne ek olarak, su çiçeği, kızamık, hipotiroidizm, lösemi gibi hastalıklar lökopeniye neden olabilir, diyabet, radyasyon hastalığı.

Patoloji ortaya çıkmadığında, azalmış lökosit sayısının nedeni duygusal veya fiziksel tükenmede aranmalı, azaltılmalıdır. tansiyon, insan vücudunun gücünde düşüş.

Belirtiler

Lökopeni genellikle asemptomatiktir, çünkü kendisi herhangi bir hastalığın sonucu olabilir.

Sebep olan faktörlere bağlı olarak kendini gösterir. azaltılmış eğitim beyaz gövdede.

Düşük lökosit içeriği ile insan bağışıklığı önemli ölçüde zayıflar ve vücutta çeşitli enfeksiyonlar gelişmeye başlar.

Bu durumda, lökopeni, yorgunluk, halsizlik, ateş, baş dönmesi, baş ağrısı ve artan kalp hızı şeklinde ek semptomların ortaya çıkmasına neden olur.

Birkaç gün içinde bile halk ilaçları ile kandaki lökosit seviyesini yükseltebilirsiniz. Evde beyaz kan hücrelerinin nasıl hızla yükseltileceğine ilişkin seçeneklere bakalım.

Pelin tentürü. Acı pelin üzerine üç bardak kaynar su dökün (yaklaşık üç yemek kaşığı).

Dört saat içinde et suyu demlenmeli, ardından süzülmelidir. Bu tentürü yemeklerden önce günde üç kez bir bardak için.

Bira. Lökopeni için başka bir mükemmel çare, bira ve ekşi krema karışımıdır. 1 günde lökosit seviyesini yükseltmek için yağlı ekşi krema veya krema ile koyu bira içmeniz gerekir.

Bir bardakta bira ve üç yemek kaşığı ekşi krema karıştırın. İçeceği günde sadece bir kez içmeniz gerekir. Bu ilaç, hamile ve emziren kadınların yanı sıra çocuklar için kesinlikle kontrendikedir.

Bal ve perga. Bir sonraki ilacı hazırlamak için gr doğal bal ve üç yemek kaşığı arı ekmeğine ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.

Bundan sonra karışıma bir litre ılık su ekleyin ve her şeyi tekrar karıştırın. Ortaya çıkan içeceği bir ay boyunca kısıtlama olmaksızın alın.

bal ve ısırgan otu. Bu ilacı hazırlamak için Mayıs ayında toplanan ısırganlara ihtiyacınız var. Bitki kurutulmalı ve g toz elde etmek için iyice ovalanmalıdır.

Elde edilen tozu yarım litre bal ile karıştırın ve yemeklerden sonra günde üç kez 5 ml alın. Tedavi seyrinin süresi üç aydır.

Yulaf kaynatma. Bir sonraki tıbbi içeceği hazırlamak için yaklaşık 30 gr yulaf almanız ve ml kaynar su dökmeniz gerekir. Daha sonra bu karışım 20 dakika kaynatılmalıdır. Et suyu soğuduktan sonra tülbentten süzün.

Elde edilen suyu bir ay boyunca günde üç kez yarım bardak içmeniz gerekir. Ana amacına ek olarak, yulaf kaynatma gastrointestinal sistemin işleyişini normalleştirir ve toksinleri vücuttan uzaklaştırır.

Baharatlar ve yeşil sebzeler. Bu gıdalar, vücudunuzu sadece 3 gün içinde detoksifiye edebilen ve kanınızın daha fazla beyaz kan hücresi üretmesine yardımcı olan antioksidanlar açısından yüksektir.

Ayrıca düzenli olarak baharat ve yeşil sebzeler tüketimi, vücudun özellikle kemoterapi görmüş kişilerin ihtiyaç duyduğu kanserle savaşan hücrelerin üretilmesine yardımcı olur.

Melilot tıbbi. Kandaki lökosit seviyesi nasıl yükseltilir şifalı otlar? Mükemmel bir yardım, tatlı yonca bitkisidir.

Bunu yapmak için, 10 gr ince doğranmış bitki hazırlayın ve ml en temiz ve soğuk suyla doldurun, karışımı birkaç saat içinde bırakın. karanlık sıcaklık yer.

Bu süreden sonra dikkatlice süzün. bitkisel infüzyon gazlı bez veya başka bir temiz bezle bir ay boyunca günde iki kez bir çorba kaşığı için.

Bazı durumlarda, bitki neden olabilir alerjik reaksiyonlar Bu nedenle, cildinizde kızarıklık veya genel bir rahatsızlık hissederseniz, bu tedaviyi reddedin ve bunun yerine başka bir ilaç alın.

Yeşil fasulyeler. Bu ilacı hazırlamak için biraz yeşil fasulye pişirmeniz ve ardından bir meyve sıkacağından veya presten geçirmeniz gerekir.

Ortaya çıkan fasulye suyu buzdolabına konulmalı ve 10 ml alınmalıdır: önce aç karnına ve her yemekten bir saat sonra 4 kez daha.

Olgunlaşmamış fasulye ile tedavi süresi bir ay olmalıdır ve bundan sonra tedaviyi kesmeniz ve sadece dört hafta sonra tekrarlamanız tavsiye edilir.

Bal-pancar infüzyonu. Basit pancar ile seviyeleri düşük olduğunda kandaki lökosit sayısı nasıl arttırılır?

Bu ilacı hazırlamak için sulu taze pancar almanız ve büyük dilimler halinde kesmeniz gerekir.

Ardından kavanoza 50 gram daha bal ve 40 gram tuz koyup kabı kalın bir gazlı bezle örtüp serin ve karanlık bir yerde bırakmanız gerekir.

Üç gün sonra bu ilaç kullanıma hazırdır. İki hafta boyunca yemeklerden sonra günde iki kez 3 yemek kaşığı tüketilmelidir.

Pelin ve propolis tentürü. 2 yemek kaşığı kuru pelin otu alın ve toz haline getirin. Hammaddeyi yarım litre ile doldurun sıcak su.

Kaynatmayı bir saat demlenmeye bırakın ve ardından infüzyonu propolis tentürüyle birlikte aç karnına alabilirsiniz (her birine 20 damla ekleyin).

Kuşburnu. Kuru kuşburnu iyice doğrayın ve küçük bir tencereye yarım bardak kaynar su dökün. İçinde sıvı bulunan kabı ocakta bırakın ve 25 dakika kısık ateşte pişirin.

En az bir gün boyunca yabani gülün kaynatılmasında ısrar etmek gerekir. Bundan sonra, suyu bir gazlı bezle süzün ve bal ile 2 yemek kaşığı alın. Bu aracı yemekten yarım saat önce günde üç kez kullanın.

Daha sonra çözelti bir su banyosunda 20 dakika kaynatılmalıdır. Böyle bir kaynatmanın demlenmesi sadece bir saat sürecektir. Günde üç kez 50 ml kullanmanız gerekir.

Kandaki lökosit seviyesini artırmak için aşağıdaki kaynatma işlemini de yapabilirsiniz: az miktarda yabani gülü gram kuru hindiba, pırasa kökü, ısırgan otu, muz yaprağı, ciğerotu, anaç otu ve alıç (her biri gram) ile karıştırın. .

Bir bardağa az miktarda bitkisel karışım dökün. Temiz su ve kısık ateşte birkaç dakika kaynatın. Kaynatmayı 5 saat demleyin, ardından süzdüğünüzden emin olun. Günde kez yemeklerden önce bu çare ml olmalıdır.

Bal ile aloe. Aloe'nin küçük yapraklarını kesin ve iki gün buzdolabına koyun. Bu süreden sonra aloe yapraklarını hamur haline getirin, ml doğal bal ile karıştırın.

Ardından bileşimi bir su banyosuyla hafifçe ısıtın. Çözeltiyi süzün ve günde üç kez 50 ml alın. Tedavi süresi 30 gündür

Otlar. Aşağıdaki malzemeleri karıştırın: 3 ölçü ana otu, 6 ölçü atkuyruğu, 4 ölçü budak otu. Ot karışımını bir toz haline getirin ve daha sonra bu toz yemeğe (1 öğün başına 6 g) eklenebilir.

Yukarıdaki tariflerin tümüne ek olarak, lökosit seviyesini artırmak için hindiba çayı, muz suyu, arı sütü, arpa kaynatma, Rhodiola rosea özü tavsiye edilir.

bunu söylemekte fayda var farklı insanlar tamamen farklı araçlar uygundur, bu da farklı seçenekleri denemeniz ve durumunuzda en etkili olanı seçmeniz gerektiği anlamına gelir.

Lökopeni için ürünler

Hangi gıdalar lökositleri yükseltebilir? Aşağıda en çok listesi faydalı ürünler lökopeni ile.

karabuğday. Karabuğdayın bir vitamin ve çeşitli besin deposu olduğu iyi bilinir, ancak ne yazık ki çoğu kişi bu tahılı yalnızca kilo verme ve hemoglobin seviyelerini artırma aracı olarak görür.

Bu nedenle, çoğu kişi karabuğday lapasının beyaz hücrelerin seviyesini etkili bir şekilde artırabileceği ve bağışıklığı iyileştirebileceği gerçeğini gözden kaçırıyor.

Kırmızı balık. Kırmızı balık şeklindeki deniz ürünleri sadece kandaki lökosit seviyesini artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda faydalı asitlerin miktarını artırabilir, vücudu fosfor, demir, potasyum ve iyot ile doyurabilir.

Ayrıca bu deniz ürününün bir hafta içinde sadece iki porsiyon tüketilmesi kanser hücrelerinin sayısını azaltacak ve mevcut olanların yayılmasını engelleyecektir.

Pancar. Deniz ürünleri gibi, pancar da lökosit sayısını gerekli normlara yükseltmeye yardımcı olan mükemmel bir doğal antioksidandır.

Midenin olası tahrişini önlemek için pancar suyunun seyreltilmesine izin verilir. havuç suyu ve sebzenin kendisi lahana veya diğer sebzelerle karıştırılabilir.

Garnet. Uzmanlar, kanserli tümör geliştirme olasılığını azaltmak ve vücudun hastalığın sonuçlarından kurtulmasına yardımcı olmak için her insanın günde en az bir nar yemesini tavsiye ediyor.

Bu meyve hem saf halde hem de meyve suyu şeklinde tüketilebilir, ondan salata ve meyve köpüğü hazırlanabilir. Narın hem yetişkinler hem de çocuklar için kısıtlama olmaksızın kullanılmasına izin verilir.

Kuru kırmızı şarap. Tabii ki şarap her yemekte şişelenmez. Bu nedenle kanınızın kalitesini artırmak için belirli oranlarda kırmızı şarap içmelisiniz. terapötik dozajlar.

Onlar ne kadar? Bunun için ml. alkollü içki akşam yemeğinden sonra, şarabın en iyi özümsenmesinin gerçekleştiği zaman. Kanın bu şekilde düzene girmesi için yaklaşık 30 günlük bir tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Fındık. Bu kültür ayrıca flor, magnezyum, kalsiyum, demir, selenyum ve diğer pek çok madde ile doyurduğu için vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. faydalı maddeler.

Ceviz kullanmak en faydalıdır, çünkü beyin aktivitesini daha da geliştirebilir ve kandaki lökosit seviyesini çok daha hızlı eski haline getirebilir.

Vücudunuzu desteklemek için günde bir kez herhangi bir çeşitten adet ceviz içi yemeniz yeterli olacaktır.

Lökopeni için diğer ürünler

Yukarıdaki ürünlere ek olarak, çeşitli hastalıkların ve hatta kemoterapinin etkilerini mükemmel bir şekilde ortadan kaldıran aşağıdaki yemekleri diyetinize ekleyebilirsiniz:

  • Kırmızı havyar;
  • baklagil bitkileri;
  • dereotu ve maydanoz;
  • tavuk yumurtaları;
  • haşlanmış hindi ve tavuk;
  • pirinç lapası;
  • kepek ve tam tahıllı ekmek;
  • yeşil elma ve yeşil biber.

Yukarıdaki ürünlerden uygun bir menü derleyerek kandaki lökosit miktarını kolayca artırabilirsiniz.

Bu tür beslenmenin ek bir avantajı, vücudun çok miktarda faydalı mineral ve vitamin ile etkili doygunluğudur.

Kemoterapi sonrası tedavi

Kemoterapiden sonra beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir? Kanserin kemoterapi ile tedavi edildiği iyi bilinmektedir. Bu durumda, etkilenen hücreleri etkileyen güçlü ilaçlar kullanılır. kanserli tümör.

Bununla birlikte kemoterapi kemik iliğini ve dolaşım sistemini olumsuz etkiler. Bunun bir sonucu olarak, lökositler büyük ölçüde acı çeker - seviyeleri kemoterapiden birkaç hafta sonra düşer.

Yan etki olasılığını azaltmak için hastalara genellikle Batilol, Leukogen, Cefarasin, Granatsit, Piridoksin ve bu gruptaki diğer birçok ilaç reçete edilir.

Bir kemoterapi kursundan sonra, özellikle lökosit seviyesini normalleştirmek gerekir. doğru beslenme, temiz havada yürür ve en önemlisi olumlu bir tutum!

Bu materyaller ilginizi çekecektir:

Benzer makaleler:

funduszeue.info

Evde beyaz kan hücreleri nasıl hızlı bir şekilde yükseltilir?

Kandaki beyaz hücre sayısındaki düşüşle, bağışıklığın koruyucu özellikleri azalır, bu nedenle soru kalır - beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir?

Bunlar, yabancı bir elementin sızmasına ilk tepki veren en önemli kan parçacıklarıdır.

Lökositler nasıl hızlı bir şekilde arttırılır? Hangi ürünler ve tarifler kullanılabilir?

Lökositlerde azalma nedenleri

Lökositler, ana görevi vücudu yabancı mikro elementlerden korumak ve patojenik mikroorganizmalara direnmek olan beyaz kan hücreleridir.

Bu kan hücreleri, yabancı elementleri lehimleyen ve yok eden antikorlar olan spesifik partiküller üretebilir.

Ek olarak, beyaz kan hücreleri, ölü elementlerin vücuttan atılması sürecinde aktif olarak yer alır. Patojenlerin lökositler tarafından işlenmesi sürecine fagositoz denir.

Beyaz kan hücreleri omurilik ve lenf düğümlerinde üretilir. Çeşitli faktörlerin etkisi altında, insan kanındaki lökosit konsantrasyonu yukarı veya aşağı değişir.

Kandaki artan beyaz kan hücresi seviyesi, sinirsel aşırı uyarılma, hamilelik veya artan fiziksel aktivite ile tetiklenebilir.

Nadir durumlarda, bu kan hücrelerinin yüksek oranı bakteriyel bir enfeksiyonun gelişimini işaret edebilir.

Lökopeni, insan kanındaki lökosit içeriğinde bir azalma ile karakterize edilen vücudun bir durumudur. Bu bağımsız bir hastalık değil, birçok patoloji ve hastalığın belirtisidir.

Kandaki lökosit sayısını azaltan başlıca nedenler:

  • kalıtsal olan ve bölünme ve oluşumlarının ihlaline yol açan kan oluşturan kök hücrelerin patolojik koşulları;
  • lökosit oluşumunun işlev bozukluğu;
  • normal hematopoez için gerekli vitamin ve elementlerin eksikliği;
  • malign hücreler tarafından normal hematopoezin baskılanması - kanın onkolojik hastalıkları, kanser metastazlarının omuriliğe yayılması;
  • toksik maddelerin toksik etkisi;
  • hematopoietik sistem hastalıkları - idiyopatik aplastik anemi, miyelofibroz;
  • bulaşıcı hastalıklar - karmaşık sepsis, HIV, hepatit, kızamık, kızamıkçık, sitomegalovirüs, tüberküloz, sıtma;
  • kambiyal hücrelere bağışıklık hasarı;
  • kemoterapi veya radyasyon tedavisi;
  • yoğun terapi;
  • açlık.

Kandaki lökosit konsantrasyonundaki bir azalma genellikle semptom göstermez, bu nedenle böyle bir fenomen hastalığın bir belirtisidir.

Kan hücrelerinin üretiminin ihlaline neden olan nedene bağlı olarak kendini gösterir.

Vücudun zayıflaması nedeniyle enfeksiyonlar hızla çoğalarak vücut ısısında artışa, ateşe, baş ağrısına, halsizliğe, baş dönmesine neden olur.

Vücutta iltihabi odaklar, kan zehirlenmesi ve zatürre gelişebilir.

Beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir? Her lökopeni vakası, kan hücresi oluşumunun tıbbi olarak uyarılmasına ihtiyaç duymaz.

Böyle bir duruma neyin neden olduğunu ve tıbbi müdahalenin gerekli olup olmadığını yalnızca ilgili doktor belirleyebilir.

Eylemi lökosit oluşumunu uyarmaya odaklanan birçok ilaç vardır.

Beyaz kan hücrelerini yükseltmek için ilaçlara ek olarak diyet tedavisi veya alternatif tıp yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilir.

İlaç tedavisi

İlaç kullanarak kandaki lökosit seviyesi nasıl arttırılır? İlaç almanın temeli, × / l'nin altındaki beyaz kan hücrelerinin indeksi ile belirlenen kan oluşumunun ihlalidir.

Tedavinin özellikleri doktor tarafından seçilir ve kan testinin sonucuna ve kandaki lökosit sayısında azalmaya neden olan nedene dayanır.

Lökopeniden muzdarip hastalar kronik yorgunluk, halsizlik, iktidarsızlık, ilgisizlik, depresyon hissedebilirler.

Bununla birlikte, lökopeninin karmaşıklığını değerlendirmek için ana kriter, kronik bulaşıcı hastalıkların eşlik edebileceği insan savunma mekanizmasının ihlalidir.

Ağır vakalarda, vücudun bağışıklık sisteminin normal işleyişi sırasında patojenik nitelikleri ortaya çıkarmayan patojenler, aktif olarak çoğalmaya ve hastalıkların gelişmesine neden olmaya başlar.

Bir örnek, çok düşük beyaz kan hücresi sayımı ile gelişebilen HIV'deki adaptif enfeksiyonlardır.

Onkolojik neoplazmalı hastalarda, özellikle bir kemoterapi tedavisinden sonra, lökositlerde son derece karmaşık bir azalma gözlenir.

Hematopoezi uyaran ilaçlar:

  • Filgrastim'in aktif bileşeni olan Neupogen, yüksek aktivite ile kandaki beyaz kan hücrelerinin konsantrasyonunu artırabilen, yüksek oranda saflaştırılmış, glikosile edilmemiş bir proteindir. Kemoterapi alan hastalarda yatarak tedavi ihtiyacını ve süresini azaltarak lökopeni sıklığını, şiddetini ve süresini azaltır;
  • Lökojen, kandaki lökosit sayısını artıran, tablet halinde düşük toksik bir ilaçtır. Tabletler beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığından, malign neoplazmların röntgen, radyo ve kemoterapisinden sonra uygulanır;
  • Metilurasil, hücresel onarım, yara iyileşmesi sürecini hızlandıran bir ilaçtır. Bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir, lökopoez sürecini uyarır, kandaki lökositleri hızla yükseltebilir;
  • Lenograstim - omuriliğin aktivitesini arttırır, olgun lökositlerin periferik kana oluşum ve salınım sürecini hızlandırır;
  • Filgrastim, lökosit konsantrasyonunu artırabilen bir lökopoez uyarıcıdır;
  • Leukomax, lökosit oluşumunu uyaran immünotropik aktiviteye sahip bir ilaçtır.

Lökopeni için herhangi bir ilaç, omurilikte lökosit oluşumunu hızlandırmanın yanı sıra yaşam sürelerini ve agresif faktörlere karşı direnci artırmaya odaklanır.

İlaçları kendi başınıza reçete edemezsiniz, çünkü hematopoezde hafif bir düşüş bile bir uzman tarafından incelenmelidir. Çocuklarda düşük beyaz kan hücrelerinin tedavisi sadece bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Beyaz kan hücrelerini artırmak için diyet tedavisi

Özel bir diyetle beyaz kan hücreleri nasıl arttırılır? Akılcı beslenme, kandaki lökosit sayısını hafif bir azalma ile artırabilir.

Diğer durumlarda, diyet tedavisi, ilaçların hematopoez üzerindeki etkisini arttırır.

Bu diyetin ana kuralı, hayvansal yağların ve basit karbonhidratların kullanımının dışlanması veya kısıtlanmasıdır.

Diyetin proteinli gıdalar, mikro elementler ve vitaminler, amino asitler ve çoklu doymamış asitlerle - omurilik ve lenf düğümlerinde lökosit oluşumunu aktive eden, beyaz hücreleri güçlendiren elementlerle zenginleştirilmesi önerilir.

İnsan kanındaki lökosit seviyesini artıran ürünler:

  • tavuk, sığır eti, dana eti, tavşan - tüm yağsız etler;
  • kırmızı gibi yağsız balıklar;
  • Deniz ürünleri;
  • tavuk ve bıldırcın yumurtaları;
  • bitkisel yağlar - mısır, keten tohumu, soya fasulyesi;
  • meyve ve sebzeler, tercihen kırmızı veya bordo - pancar, havuç, karnabahar, kırmızı kuş üzümü, kiraz, kızılcık;
  • Fındık;
  • tam tahıllı un veya kepek ile yapılan ekmek;
  • maydanoz, yeşil soğan, marul, fesleğen, ıspanak.

Taze sıkılmış meyve suları - pancar, havuç, portakal veya nar - lökositlerin artması için büyük fayda sağlayacaktır.

Hücre zarlarını stabilize etmeye yardımcı olan narenciye, tavuk ve hindi eti diyete dahil edilmelidir, ıspanak da aynı etkiye sahip olacaktır.

Kuruyemişler ve kırmızı balıklar omega-3 açısından zengindir, bu nedenle kan hücrelerinin kendilerini patojenlerden korumasına yardımcı olurlar.

Bu yiyecekleri yemek, kandaki beyaz kan hücrelerinin seviyesini önemli ölçüde artırabilir, böylece bağışıklık sistemini ve hücrelerin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini güçlendirebilir.

Diyet tedavisini uygularken yaşam tarzına dikkat etmek çok önemlidir. Günlük rutini gözlemlemeniz, temiz havada yürümeniz, aktif bir yaşam tarzı sürmeniz önerilir.

Halk ilaçları

İlaçlara başvurmadan evde kandaki lökosit seviyesi nasıl yükseltilir?

Halk yöntemleriyle tedavi kabul edilebilir ve somut bir etki sağlar, ancak kendi kendine ilaç tedavisi sağlık için güvenli olmayabilir.

Bu nedenle, popüler tariflerden biriyle tedaviye başlamadan önce, bu tür bir tedavinin tavsiye edilebilirliği konusunda bir uzmana danışmanız önerilir.

Alternatif tıbbın birçok avantajı vardır - bileşenlerin doğallığı ve bulunabilirliği, kontrendikasyonların ve yan etkilerin olmaması, vücut üzerinde hafif bir etki ve kan hücrelerinin seviyesini arttırmadaki etkinliği.

Lökosit seviyesini yükseltebilecek popüler bir çare, tatlı yonca infüzyonudur. Çok basit bir şekilde hazırlanır - 2 büyük kaşık doğranmış ot 0,5 litre kaynar su ile dökülmeli, örtülmeli ve 5 saat bekletilmelidir. Yemeklerden bağımsız olarak gün boyunca tüketin.

Yulaf kaynatma, temel eser elementler, proteinler ve vitaminler içermesi nedeniyle kan hücrelerinin seviyesini normalleştirebilir.

İlacı hazırlamak için büyük kaşık tahıl ve ml su alın, kaynattıktan sonra 25 dakika kısık ateşte kaynatın. Bundan sonra 12 saat ısrar edin.

Sabah ve akşam aç karnına 70 ml tüketilmesi gerekmektedir. Kurs aydır.

Kandaki düşük beyaz hücre oranı ile etkili olan, anaç, knotweed ve atkuyruğunun bitkisel bir koleksiyonu olacaktır.

Aynı orandaki otlar karıştırılır ve bir kahve değirmeni içinde öğütülür. Yiyeceklere baharat olarak 5 gram ekleyin.

Düşük lökosit sayısı ile, doğal bal ile 2 ila 1 oranında karıştırılması ve dört gün ısrar edilmesi gereken renkli polen yardımcı olacaktır. 1 küçük kaşık su veya süt ile alın.

Lökositleri yükseltebilir ve böyle bir çare - olgunlaşmamış fasulye kabuklarından meyve suyu sıkın ve günde beş defaya kadar 2 küçük kaşık içirin.

Olağanüstü bir çare ekşi kremalı biradır. Lökosit seviyesini artırmak için, bir bardak biraya büyük kaşık ekşi krema koymanız ve bu ilacı günde bir kez içmeniz gerekir.

Keten tohumundan bir kaynatma hazırlanır - 50 gram tohumu 1,5 litre suya dökün ve 1,5 saat pişirin.

Kurs 14 günden fazla olmalıdır ve beyaz kan hücrelerinin seviyesi normalleşene kadar kısıtlama olmaksızın içebilirsiniz.

Lökopeni ilaç, diyet ve alternatif tıp ile tedavi edilebilir. Ayrıca yaşam tarzını yeniden gözden geçirmeniz önerilir - kötü alışkanlıklardan vazgeçin, spor yapın.

Herhangi bir tedavi, sonuçlardan kaçınmak için bir doktor gözetimi veya gözetimi altında yapılmalıdır.

funduszeue.info

Evde beyaz kan hücrelerini artırmanın yolları

Düşük lökosit içeriği ile vücudun savunması zayıflar. Düşüşlerinin nedeni nedir? Kandaki miktarlarını destekleyen ve artıran yöntemler nelerdir? Bu yazıda, çeşitli muhafazakar ve halk yöntemleri Bu, evde beyaz kan hücrelerinin artmasına yardımcı olacaktır.

Lökositlerde azalma nedenleri

Lökositler, vücudu dış ve iç etkilerden koruyan beyaz kan hücreleridir. olumsuz faktörler. Spesifik ve spesifik olmayan bağışıklık savunma sistemi için kilit öneme sahiptirler. Bu cisimler hem dış hem de iç (vücutta üretilen) patojenik mikroorganizmaları ortadan kaldırabilir. Bu patojenleri yakaladıkları ve sindirdikleri sürece fagositoz denir.

Bir yetişkinin 1 litre kanında ortalama lökosit bulunur. Bu norma uyulmaması, insan vücudundaki herhangi bir sorunu gösterir ve bunların hızlı bir şekilde çözülmesini gerektirir. Bir çocukta, özellikle yenidoğanda, sayılarının litre kan başına 9 ila 30 arasında önemli ölçüde değişebileceğini, yani yetişkinlerde seviyeyi birkaç kat aştığını belirtmekte fayda var.

Azalmış lökositler kanda, viral nitelikteki patojenlerin vücut üzerindeki etkisini veya onkolojik bir sürecin başlangıcını bildirirler. Beyaz kan hücrelerinin konsantrasyonu, bu patolojilerin gelişiminde kullanılan güçlü ilaçlarla tedavi sırasında da düşebilir. Hipotansiyon (düşük tansiyon), sürekli stres, sinir yorgunluğu ve yemek yemeyi reddetmek de neden olabilir azaltılmış seviye kandaki kan hücreleri.

İlk işaretler şunlardır:

  • yüksek ateş ( ateş gövde);
  • titreme;
  • secde;
  • baş ağrısı;
  • yüksek kalp hızı.

Beyaz Kan Hücrenizi Yükseltmenin Yolları

Kandaki beyaz kan hücrelerinin seviyesinin nasıl yükseltileceği, vücudunun koruyucu işlevini desteklemek isteyen kişiler ve kemoterapi görmüş kişiler için önemli bir konudur. en çok kendini tanımalısın etkili yöntemler onların zamları.

Düşük beyaz kan hücreleri için diyet

Vücudun gerekli besinleri almasını sağlayacak beslenme yardımı ile beyaz kan hücrelerinin seviyesini normale döndürebilirsiniz. Genellikle doktorlar, beyaz kan hücrelerinin sayısını artıran yiyecekler yemeyi önerir. Bu nedenle aşağıdaki kurallara uymanız gerekmektedir.

  1. Günlük menünüze ekleyin yeterli taze meyveler (nar) ve sebzeler (pancar, havuç) ve ayrıca taze veya dondurulmuş meyveler (kırmızı kuş üzümü). Bu durumda çok faydalı olan mandalina, portakal, limon gibi narenciye olacaktır. Hücre duvarlarını daha kararlı hale getirirler.
  2. Yumurta, tavuk, hindi, sığır eti, bu et türlerine dayalı et suları, balık, deniz ürünleri gibi protein açısından daha zengin yiyecekler yemelisiniz. Ve ekşi süt ürünlerinin tüketiminde kendinizi sınırlayamazsınız.
  3. Diyetinize ceviz eklediğinizden emin olun. Hücreleri patojenlerden koruyan Omega-3 içerirler. Her gün birkaç kuruyemiş yemelisin.
  4. Sabahları, kabuğu çıkarılmış taneleri gece kefir ile dökülebilen karabuğday lapası yemek gereksiz olmayacaktır. Tahılın kendisi iyice yıkanmalıdır.
  5. Daha önce de belirtildiği gibi, balık yemek tavsiye edilir. Hem kırmızı hem de siyah havyarın yanı sıra kırmızı balıkları tercih etmeye değer.
  6. Farklı sebze ve meyvelerden meyve suları ve kompostolar içebilirsiniz. Havuç, pancar veya nardan meyve suyu içmek etkili olacaktır. İçecek taze olmalı ve suyla hafifçe seyreltilmelidir. Bir bardak nar suyu tam olarak yarı yarıya seyreltilmelidir.
  7. Doktorlar yemek kaşığı yemeyi tavsiye ediyor. yemeklerden önce her gün gerçek bal yemek kaşığı.
  8. yükseltir düşük seviye kan ve kırmızı şarapta lökositler. Ancak, kötüye kullanamazsınız, biraz içmeniz gerekir.
  9. Her gün yaklaşık 2 litre su içmeniz gerekir, daha az değil. Ayrıca çay (tercihen yeşil), meyve içecekleri ve taze sıkılmış meyve, sebze veya meyve sularından taze meyve suları içebilirsiniz.

İlaçlar

Düşük kan hücresi içeriği ile belirli bir diyet her zaman yardımcı olamaz. Lökopeni yeterince ciddi bir şekilde kendini gösterirse, doktor hastaya gerekli ilaçları yazacaktır. Hafif ilaçlardan, Imunofan veya Polyoxidonium gibi ayırt edilebilir. Bu ilaçlar işe yaramazsa, tedavi için daha güçlü ilaçlar kullanılacaktır. Örneğin, Batilol, Leucogen, Sodyum Nükleinat, Cepharansin, Sodyum Nükleospermat, Pentoksil, Piridoksin, vb.

Lökopeni ile ekstrakorporeal farmakoterapi de kullanılır. Bu yöntem, ilaçların doğrudan patolojik süreç alanına verilmesinden, yani bir donörden eritrositlerin doğrudan kan dolaşımına verilmesinden oluşur.

Evde beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir?

Halk ilaçları kullanarak kandaki seviyelerini artırabilirsiniz. Oldukça iyi bilinen bir çare, tıbbi tatlı yonca infüzyonu olarak kabul edilir. Bunu yapmak için, damıtılmış soğuk suyla (1,5 bardak) dökülen ve daha sonra demlenen 2 çay kaşığı ezilmiş bitkiye ihtiyacınız vardır. dört saat. Bu infüzyon, yani çeyrek bardak, günde birkaç kez ayda bir içmeniz gerekir.

Lökopeni ile mücadelede günde üç kez dilin altına konulan arı sütü kullanılır. Bu ilaç bağışıklık sistemini güçlendirir. hafta kullanılır.

verimli bir şekilde yulaf kaynatma da olacak. 2 yemek kaşığı alınması gerekir. yemek kaşığı mısır gevreği, 2 bardak sıcak su ile dökün ve ardından 15 dakika pişirin. Elde edilen et suyu süzülür ve soğutulur. ½ fincan yaklaşık bir ay boyunca günde üç kez içilmelidir.

Polen infüzyonunu da kullanabilirsiniz. Bunun için doğal bal ile 2'ye 1 oranında karıştırılmalı ve üç gün ısrar edilmelidir. Çay içerken bir çay kaşığı yeterli olacaktır veya böyle bir özü sütle içebilirsiniz.

yaygın bilinen ev yöntemi- Bu acı bir pelin kaynatmadır. Üç Sanat. kaşık kıyılmış ot 3 su bardağı sıcak su ile dökülerek 4 saat ısrar edilmelidir. Bundan sonra, infüzyon filtrelenmelidir. Bu kaynatmadan bir bardak günlük yemeklerden önce alınır. Aynı prensibe göre hazırlanan bir papatya (çiçekleri) infüzyonu yapmak da gereksiz olmayacaktır.

Ayrıca, fasulye, kuşburnu, kızamık kökü, keten tohumu, bira mayası ve diğerlerinin infüzyonları ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve evde beyaz kan hücrelerini yükseltebilirsiniz.

etkili yollarla sokakta yürürken, temel fiziksel aktivite de kabul edilir.

Kemoterapiden sonra beyaz kan hücreleri nasıl artırılır

Kemoterapi, aşağıdakiler için gerekli olan özel bir tedavidir. onkolojik hastalıklar. Bu işlemle karşılaşmayan çoğu kişi, sonrasındaki zorlu rehabilitasyonun farkındadır. Böyle bir tedavinin bir sonucu olarak, kandaki lökosit seviyesi çok azalır.

Kural olarak, kemoterapiden sonra, düşük kan hücresi içeriği nedeniyle doktorlar koloni uyarıcı faktörler reçete eder. Örneğin, Leikomax, Leucostim, Neupogen, Granocyte 34, vb. Bu tür ilaçlar vücudun ömrünü uzatır ve ayrıca hızlı olgunlaşmalarına ve kemik iliğinden uzaklaştırılmasına katkıda bulunur.

Hemen hemen tüm hastalar, koruyucu bir işlev yerine getirdikleri için, beyaz kan hücrelerinde bir artışı içeren kemoterapiden sonra rehabilitasyona ihtiyaç duyarlar. Bu aşamada, savunmalar zayıfladığında, vücut enfeksiyon riskiyle karşı karşıyadır. Lökosit seviyesini sadece karmaşık terapi yardımı ile hızlı bir şekilde yükseltmek mümkündür. Birlikte İlaç tedavisi takip edilmeli diyet yemeği ve dışarıda çok zaman geçirin. Buna ek olarak, yukarıda belirtilen halk tarifleri.

teşfunduszeue.info

Evde beyaz kan hücreleri nasıl hızlı bir şekilde yükseltilir?

Lökositler, çekirdekçik içermeyen beyaz veya şeffaf kan hücreleridir. Ana savunuculara aitler insan vücudu.

Bir imdat çağrısı duyarlar ve hızla tehlikeli yere giderler. Kılcal damarlardan sızma konusunda mükemmel bir yeteneğe ve hücreler arası boşluğa nüfuz etme yeteneğine sahiptirler. Hasar bölgesine girdikten sonra yabancı hücreleri yok eder ve sindirirler.

Lökositlerin vücuttaki rolü:

  1. Tehlikeli hücrelerin nötralizasyonu. Vücudun içindeki her şey bir tehlike olarak nitelendirilir ve anında yok olmaya tabidir. Bir tehdit ortaya çıkarsa, onunla savaşan, onu sindiren ve yok eden lökositlerdir. Ondan sonra kendi başlarına ölürler. Tıpta buna fagositoz denir.
  2. Bağışıklık sistemi desteği. Hücreler, bir kişinin zaten sahip olduğu hastalıklara karşı antikorların büyümesinden sorumludur.
  3. Toplu taşıma. Metabolik süreçte yer alan lökositler, iç organlar yoksun oldukları önemli maddelerdir.

Yaklaşık yarım yüzyıl önce, bu tür hücrelerin en düşük seviyesi ila aralığında gözlemlendi. Bugün bu rakam çok daha düşük.

Bunun nedeni, sürekli olarak kentsel koşullarda ikamet, ilaçların mantıksız kullanımı ve her zaman bir doktorun önerdiği şekilde olmamasıdır. Bu nedenlerden dolayı, normalin altındaki lökosit seviyesinin gösterdiği gibi lökositoz gibi bir hastalık oluşur.

Normal performans

Yetişkin popülasyonda, kandaki lökosit göstergeleri, 1 milimetre kan başına 4 ila 9 bin arasında değişiyorsa normal kabul edilir. Ancak bu, her türlü koşula bağlı olarak değişiklikleri tolere edebilir.

Bunlar şunları içerir:

  • Moral bozukluğu;
  • sürekli yorgunluk;
  • yoğun fiziksel aktivite;
  • sıcaklık;
  • hamilelik dönemi.

Kan hücrelerinin sayısının göstergesinin bir yönde önemli ölçüde değişebileceğine dikkat etmek gerekir. Bu, vücutta bir çeşit patoloji olduğunu gösterir. Bu durumda, hastaya çeşitli lökositlerin orantılı olarak boyanacağı testler atanır.

Bebeklerin kan seviyeleri yetişkinlerden önemli ölçüde daha yüksektir.

onlar bağlıdır yaş kategorisi:

  • Bir yaşın altındaki çocuklar, seviye 6 ila hücredir.
  • 2 ila 4 yaş arası, seviye biraz azalır ve ila hücre norm olarak kabul edilir.
  • 4 ila 6 yıl - ila adet.
  • 1 ila 16 yıl - milimetre kan başına 4,5 ila 12 hücre.
  • 16 yaşın üzerindeki ergenlerin seviyesi 4,5 ila 11 arasındadır.

Bu verilere yakından bakarsanız, ne olduğunu görebilirsiniz. büyük çocuk, kan hücrelerinin sayısı azalır.

Vücut çeşitli enfeksiyonlardan zarar gördüğünde hücresel bileşim artabilir:

  1. Nötrofiller - anjina, zatürree, apandisit, sepsis yenilgisi ile artar.
  2. Monositler - bir kişi çeşitli enfeksiyonlardan, lösemiden etkilenirse artar.
  3. Bazofiller - alerjilerde ortaya çıkar, azalma tiroid bezi.
  4. Eozinofiller - tümörlerde, astımda, solucanların oluşumunda görülür.
  5. Bir kişi tüberküloz, sifiliz, hepatit ve diğer benzer hastalıklardan muzdaripse, lenfositlerin hacmi artar.

Lökopeni belirtileri

Hastalık, lökositlerin kantitatif bileşimi kritik bir seviyeye düştüğünde ortaya çıkar.

Hastalık oldukça ciddidir ve genellikle diğer hastalıkların arka planında kendini gösterir, bu nedenle her vaka ayrı bir sırayla ele alınmalıdır:

  • Lökopeni nadir hastalık. Diğer ciddi rahatsızlıkların bir sonucu olarak kendini gösterebilir. Bazen kendi kendine görünür.
  • Nadiren kalıtsaldır.
  • Çoğu zaman, onkoloji, çeşitli tümörler ve metastazların tezahürü olan hastalarda tespit edilir.
  • geçiren hastalarda oldukça sık görülür. radyasyon tedavisi, yeterince uzun.
  • Çeşitli viral ve bulaşıcı hastalıklar (AIDS, tüberküloz, hepatit) buna yol açabilir.
  • Hastalığın oluşumu B vitamini, folik asit, bakır eksikliğine yol açabilir.
  • Ayrıca, antikonvülzanlar, antidepresanlar ve ağır metaller gibi belirli ilaçların uzun ve mantıksız bir şekilde alınması lökopeni yenilgisine yol açabilir.

Lökopeni tezahürünün ana özelliği, bu hastalığın belirgin semptomları olmamasıdır. Kalıcı lezyonlarda kendini gösterebilir. soğuk algınlığı, sık baş ağrıları, genel halsizlik, sürekli baş dönmesi. Hastalık kötüleştikçe semptomlar daha şiddetli hale gelebilir. Ağız boşluğunda yaralar, mide ve bağırsaklarda ülserler, karaciğerde büyüme ve ayrıca dalak vardır. Güçlü bir sıcaklık sıklıkla yükselebilir, hasta sürekli bir üşüme hisseder.

Lökositlerde azalma nedenleri

Vücutta, kemik iliğinin aktivitesinin inhibisyonunu gösteren ve lökositlerde önemli bir azalmaya yol açan belirli bir başarısızlık meydana gelir. Böyle bir eylem doğrudan lökositlerin kendisinde de meydana gelebilir, istemsiz kendi kendini yok etmeye başlarlar.

Birçok insan için, düşük beyaz kan hücresi sayısı ne anlama geliyor?

Bugün doktorlar iki azalma düzeyi tanımladılar:



OKUYUCULARIMIZDAN GERİ BİLDİRİM!

Beyaz kan hücrelerini artıran ürünler

Kan hücrelerinin sayısını artırmak için doğru beslenmeyi yapmanız gerekir.

Diyetin ana karakteristik ilkesi, aşağıdaki gibi gıdaların kullanımında önemli bir azalmadır:

  • domuz;
  • yağlı süt ürünleri (tereyağı, süzme peynir, peynir);
  • lezzetli hamur işleri, tatlılar.

Diyette, eser elementler, vitaminler, proteinler içeren bu tür ürünleri büyük miktarlarda dahil etmek gerekir.

Lökosit seviyesini önemli ölçüde artıran ürünler:

  • Tavşan eti, tavuk.
  • Balık, somon ailesi.
  • Havyar (siyah ve kırmızı).
  • Deniz ürünleri.
  • Yumurtalar.
  • Yeşiller taze.
  • Meyveler kırmızıdır.
  • Sebzeler.
  • Fındık.

Ek olarak, pancardan günlük sürekli taze meyve suyu alımı, kuşburnu, narenciye, hindiba kaynatma, beyaz parçacıkların seviyesini hızla geri kazanmaya yardımcı olacaktır.

Lökositlerde azalma için halk ilaçları

Halk ilaçları ile tedaviye ancak doktorunuza danıştıktan sonra başlayabileceğinize dikkat edilmelidir.

Kandaki lökosit seviyesini yükseltmeye yönelik bu yaklaşım, tedavi süresini önemli ölçüde azaltır ve etkinliğini arttırır.

İnsanlardan alınan tarifler doğal bitki bileşenlerine dayanmaktadır, pratik olarak hiçbir kontrendikasyonları yoktur (tek istisna bireysel hoşgörüsüzlük olabilir), alındığında hiçbir yan etkisi yoktur, vücudu nazikçe etkiler.

Tatlı yonca tentürü

40 gram kuru doğranmış ot alın, 4 saat kaynar su () dökün. Süzün ve öğünler arasında günde üç kez alın. Tedaviye bir ay devam edin.

yulaf ezmesi suyu

Bu ilaç, lökosit seviyesini çok hızlı bir şekilde istenen miktara getirir. Bunu yapmak için 2 litre almanız gerekir. yulaf, gr dökün. su, kaynatın ve 30 dakika kısık ateşte pişirin. Araç günde 3 kez kullanılır. Aç karnına 1/3 bardak. Tedavinin seyri ay sürer.

Kızamık infüzyonu

Ham kökü ezin, gram alın, gram yüksek kaliteli votka veya tıbbi alkol dökün. 20 gün boyunca karanlık bir yerde saklayın. 1 yemek kaşığı alın. yemeklerden önce günde 3 kez kaşık. Tedaviye bir ay devam edin.

Lökositleri yükseltmek için diğerlerini kullanabilirsiniz. şifalı otlar, birçoğu var, ancak sorunla mükemmel bir şekilde başa çıkıyorlar ve hücrelerin gerekli normlara geri yüklenmesine yardımcı oluyorlar.

Lökositlerde azalma için ilaçlar

İlaçlarçok var hakkında. Bu nedenle, kendi kendine ilaç alamazsınız, ancak bir doktora gittiğinizden emin olun ve o da testleri inceledikten sonra uygun tedaviyi yazacaktır. Unutulmamalıdır ki her vaka bireyseldir ve Genel ipuçları bunun için uygun değil.

Beyaz parçacıkları arttırmanız gerekiyorsa, piramidin ve karboksilik asit içeren ilaçlar reçete edilir. Bunlar Metilurasil ve Leucogen'i içerir. Hücre büyümesini arttırırlar, yara iyileşmesine, zehirlenmeye ve radyasyona etkili bir şekilde yardımcı olurlar.

HIV ile enfekte hastalara immünostimülanlar reçete edilir, bunlar arasında Camedon ve Immunol bulunur.

Patoloji kanın malign bir lezyonundan meydana gelirse, hastalar kimyasal tedaviye tabi tutulur ve ayrıca sabit koşullarda Filgrastim veya Leukomax ile intravenöz tedavi yapılır.

Vücudun daha verimli çalışmasını ve beyaz kan hücreleri üretmesini sağlamak için, Immunal veya Eleutherococcus gibi ilaçlar yardımcı olacaktır, bunlar güvenlidir ve kan hücrelerinin üretimini hızla uyarır.

Sayıları azaldığında kemoterapi sonrası beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir?

Normal durumdan önce, sorunu birkaç gün içinde aşağıdaki yollarla düzeltebilirsiniz:

  • pantoksil. Hücre yenilenmesini sağlar ve seviyelerini normale getirir.
  • Lökojen. Benzer özelliklere sahiptir, toksik değildir ve vücutta kalmaz.
  • Metilurasil. Hücreleri hızla geri yükler, aldıktan sonraki etki zaten 7. günde gelir.
  • Neupogen. Bileşim 'den fazla amino asit içerir. Kemoterapi sonrası tüm hastalar için önerilir.

Bir çocuğun kan hücresi seviyesi düşükse, ebeveynlerin hemen bir sorusu var, bir çocukta beyaz kan hücreleri nasıl yükseltilir?

  1. Nedenini bulmak için hepsini geçmek gerekiyor gerekli testler. Lökopeni tanısı doğrulanırsa ve baş dönmesi, halsizlik ve genel halsizlik eşlik ediyorsa, bebeğe bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar verilmelidir. Bunlar çeşitli diyet takviyeleri ve immünomodülatör ilaçlardır.
  2. Ayrıca dengeli bir diyete ihtiyacı var. Kemik iliğini restore etmeye yönelik olmalıdır. Deniz ürünleri, yeşillikler, B vitaminleri, amino asitler büyük faydalar sağlayacaktır. Menüye süt ürünleri, peynir, mercimek, bezelye, balkabağı eklediğinizden emin olun.
  3. Bebeğin böyle bir teşhisi olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen bir doktora danışmalısınız. o atayacak gerekli tedavi. Çocuğun vücudu büyüyor ve özellikle hastalığın üstesinden gelmek için Ilk aşamalar bir yetişkinden çok daha kolay.


Kanımızda alyuvarlar, beyaz kan hücreleri (lökosit veya WBC) ve trombositler gibi birçok hücre vardır. Akyuvarlar, bağışıklığı iyileştirerek vücudumuzun hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olur. Kanımızda yaklaşık – beyaz kan hücresi vardır.

Lökosit miktarı bu sayının altına düştüğünde sağlık sorunları ve enfeksiyon riski oluşur. Bu durum, nötropeni veya düşük beyaz küre sayısı olarak adlandırılır.

Beyaz küre sayısı ′ in altına düşerse çok tehlikeli olabilecek ciddi bir sorun var demektir. Bu problemle mücadele etmek ve akyuvarların sayısını artırmak için bazı ipuçları vereceğiz. Burada listelediğimiz gıdaları ve besin maddelerini tüketmenizi öneririz.

Lökosit (WBC) Miktarını Artıran Doğal Gıdalar

1. Yeşil Çay İçin

Yeşil çay içmek vücuttaki lökositi yükseltir. Bağışıklığı artıran ve güçlenmesine yardımcı olan antioksidanlar içerir. Araştırmalar kanser hastalarının yeşil çay içtiğinde akyuvar sayısında artış olduğunu göstermektedir.

2. Yoğurt Yiyin

Lökosit sayısını artırmak istiyorsanız günlük olarak yoğurt yemelisiniz. Probiyotiklerin kandaki akyuvarların miktarını artırarak bağışıklığı geliştirdikleri bilinmektedir. Ayrıca yoğurt çinko kaynağıdır ve bu da WBC sayısını artırır.

3. Vücuttaki Lökosit Miktarını Artırmak için Sarımsak Yiyin

Kanınızdaki akyuvarların sayısını artırmak için sarımsak da harika bir doğal gıdadır. Araştırmalar, sarımsak yemenin kanımızdaki akyuvar sayısını artırdığını gösteriyor. Öğünlerde sarımsak tüketin.

4. Zencefil WBC’yi Artırıyor

Kanınızdaki WBC’yi yükseltmek için zencefil tüketin. Zencefil, bağışıklığı artıran antioksidanlar içerir. Ayrıca zencefil, beyaz kan hücrelerinin sayısını ve etkinliğini artırmaya yardımcı olan yüksek miktarda çinko ve C vitamini içerir. Bu yüzden zencefil tüketmek sağlığınız için çok yararlı olacaktır.

5. Akyuvar Miktarını Artırmak için C Vitamini İçeren Gıdalar Tüketin

C vitamini bağışıklığı geliştirir ve vücudumuzdaki lökositi artırır. Bunun için brokoli, üzüm, biber, patates, limon ve çilek gibi yiyecekleri yiyebilirsiniz. Aynı zamanda turunçgiller (narenciye) ve domates de C vitamini kaynağıdır.

6. Lökositi Artırmak için E Vitamini İçeren Gıdalar Tüketin

Beyaz küre sayısını artırmak için E vitamini içeren gıdalar

E Vitamini, WBC’yi yükseltmeye yardımcı olur. Bu yüzden bu vitamini içeren gıdaları tüketmeliyiz. Elma, avokado, üzüm, erik ve çilek gibi meyveleri yiyin.

Brokoli, havuç, bezelye ve patates gibi sebzeleri yiyin. Fasulye ve bezelye yiyin. Palmiye yağı kullanın ve buğday ve arpa gibi hububatları tüketin. Ayrıca badem ve fındık da E vitamini kaynağıdır.

7. Selenyum Kaynaklı Gıdalar ile Beslenin

Selenyum, beyaz küre sayısının artırılmasına yardımcı olan başka bir besindir. Bu besin maddesini içeren gıdaları tüketin. Bunun için brezilya fındığı yiyebilirsiniz.

Arpa, buğday, darı, yulaf, kahverengi pirinç, karabuğday ve mısır gibi tahıllar da selenyum içermektedir. Fasulye, soya fasulyesi, pancar, havuç, brokoli, patlıcan, karnabahar, yaban turpu ve mantar da selenyum içeren diğer gıdalardır.

Doğal yollarla beyaz küre sayısı artırmak için selenyum içeren gıdalarla beslenin

8. Omega 3 Yağı İçeren Gıdalar Tüketin

Omega 3 yağları, vücudumuzdaki beyaz kan hücrelerinin sayısını artırmada yardımcı olur. Omega 3 yağı içeren gıdalar yemelisiniz. Bunun için, somon balığı gibi Omega 3 bakımından zengin yağlı balıklardan yiyebilirsiniz. Omega 3 yağ asitlerini kapsül şeklinde takviye gıda olarak da alabilirsiniz.

9. Folik Asit İçerikli Yiyecekler Tüketin

Folik asit, akyuvar üretimine yardımcı olan önemli bir besindir. Vücudumuzdaki bu besin maddesinin eksikliği beyaz kan hücrelerinin azalmasına neden olabilir. Bu yüzden folik asit içeren gıdaları yemeliyiz.

Bunun için folik asit takviyeli ekmek ve kahvaltılık gevrek yiyebilirsiniz. Bezelye, bakla, çilek, portakal, yeşil yapraklı sebzeler ve üzümler de folik asit içeren diğer gıdalardandır. Sağlıcakla kalın…

Doğal ve sağlıklı yollarla, çeşitli bitki ve gıdaları tüketerek akyuvar (WBC, lökosit veya beyaz kan hücresi) sayısını nasıl artırabileceğimizi anlattık. Siz de eğer bağışıklık sisteminizi korumak ve hastalıklara karşı dirençli olmak istiyorsanız beslenmenize dikkat edin. Sağlıcakla kalın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası