balık baştan kokar atasözü anlamı / Balık baştan kokar atasözünün anlamı

Balık Baştan Kokar Atasözü Anlamı

balık baştan kokar atasözü anlamı

Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı Nedir? TDK Açıklaması Ve Cümle İçinde Örnekler

Her milletin yaşam biçimi farklıdır ve bu sebeple edinilen tecrübeler de farklılık gösterir. Bu tecrübelerden hareketle oluşturulan atasözleri, kültürümüzde geniş bir yer tutmaktadır. Maddi ve manevi anlamda çeşitli tavsiye ve öğütleri içeren bu atasözleri arasında, "balık baştan kokar" atasözü de yer alıyor. Toplumun değer yargılarından hareketle oluşturulan bu özlü söz, balık baştan kokar atasözünün anlamı nedir sorusuyla araştırılıyor. Bu atasözünün TDK açıklaması, kısa ve uzun anlamı ve cümle içinde örnek kullanımı haberimizde.

BALIK BAŞTAN KOKAR TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "balık baştan kokar" atasözü; "Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur" anlamına gelir. Bu atasözü, kötü bir işin, yönetici, baş durumunda olanlardan başladığını, yöneticilerinin tutumu bozuk olan toplumda her şeyin bozuk olacağını anlatır. Balığın iç organları baş ve üst gövde kısmında yer almaktadır. Dolayısıyla bozulmaya yüz tutan bir balık kuyruk kısmından değil kafa ve gövde kısmından kokmaya başlar. Kafa kısmı çürüyen balık zamanla kuyruğuna kadar çürümeye devam eder. Bu durumdan esinlenerek üretilen bu atasözü, toplum ve kurumlardaki bozuklukların da tıpkı bu şekilde seyrettiğini ifade eder.

BALIK BAŞTAN KOKAR NE DEMEK?

"Balık baştan kokar" atasözüne göre, bir toplumun ya da topluluğun bozuluşunun ana sebebi baştaki kişilerin bozukluğudur. Onlara önderlik eden ya da yol açan kişi üst mertebede ve sözü geçen biridir. Topluluğun ya da toplumun geri kalanı da onu izleyerek bu yanlış yola sapar.

BALIK BAŞTAN KOKAR ÖRNEKLERİ

"Balık baştan kokar" diye boşuna dememişler, Ahmet de ağabeyini örnek aldı ve sınıfta kaldı.

Balık Baştan Kokar Atasözü

Anlamı:

Bir toplumda ,yöneticiler adaletsiz davranır ve görevlerini gerektiği gibi yapmazsa o toplumda düzen bozulur.

Hikayesi:

Vaktiyle güngörmüş, ihtiyar bir adamcağız balık almak için balık pazarına gitmiş. Pazarda her bir tezgâhtar bir taraftan bağırıyormuş: “Derya kuzusu bunlar deryaaaa&#; Haydi durmaaa, balık canlııı, eti kanlan&#; Gel abii geeel, balığa geeeel&#;” Adamcağız bir o tarafa bakmış, bir bu tarafa bakmış, sonunda gözüne kestirdiği bir tezgâha yaklaşmış. Onu gören satıcı hevesle yanına gel­miş. “Buyur beybaba, ne kadar vereyim? Bir kilo mu istersin, iki kilo mu?”

İhtiyar pek oralı olmamış. Belli ki balığı gözü tutmamış. “Kaç günlük bu balıklar? Pek taze durmuyor” demiş. Balıkçı terslenmiş. “Ne diyorsun sen baba! Daha şimdi çıktı sudan. Tuzu daha üzerinde! Suyu bile kurumadı!” İhtiyar adamcağız, eline balıklardan biri­ni almış. Evirmiş, çevirmiş, burnuna götürüp balığın başını koklamış. “Bu balık kokmuş evlat” demiş.

Balıkçı sinirli sinirli gülmüş. “Hahaaay, bir de balıktan anlıyor numarası çekme bana babalık. Hiç balık başından kokla­nır mı? Bilmiyorsun bari iftira etme balığıma.” İhtiyar da gülmüş. “Evlat” demiş, “balık baştan kokar. Başı koktuysa, kuyruğunun da kokması yakındır zaten.”

İşte böyle, bir toplumda üst kademedekiler bozulursa adalet alır başımı gider, kötülük her yerde kol gezer, ahlaksızlık ayyuka çıkar.

Atasözleri için tıklayınız!

Ders Kitabı Cevapları

Balık baştan kokaratasözü ile ilgili kompozisyon. Atasözü veya deyimler bizlere öğütler verir, anlatımı etkili yaparlar. Balık baştan kokar sözü ile ilgili kısa bilgilendirici bir metin yazı yazdık. Bu atasözünün anlamı nedir? bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir söz

Balık baştan kokar atasözü ile ilgili kompozisyon

KOMPOZİSYON

Her topluluğu yöneten bir lideri veya sorumlu bir kişisi vardır. Bu kişi bazen sınıf başkanı, bazen takımın kaptanı, bazen en yaşlı kişi, bazen kral, bazen ülke başkanıdır. Bu kişiler toplumu yönetir, yönlendirir yapmak istedikleri işe yön verir.

Liderin çok büyük sorumlulukları vardır. Liderin bilgisi, yöneticiliği, kurallara uyması, gerekli adımları atması işin başarılmasında büyük rol oynar. Lider veya yöneticinin tutumu diğer insanların davranışlarını etkiler. Lider kurallara uyan ve denetleyen kişi ise insanlar da davranışlarına dikkat eder işlerine önem verirler. Lider işe önem vermeyen kimin ne yaptığını kontrol etmeyen bir kişi ise ona bağlı çalışanlar da işlerine dikkat etmez.

İnsanlar,  yönetenleri örnek alırlar. Bir toplumda baştakilerin tutumu bozuk ise, onları kendilerine örnek alan milletin tutumu da bozuk olur. Bu durumda toplumda her şey bozulur.

Atalarımız &#;Balık baştan kokar.&#; diyerek bir işin başındaki kişiler bozuksa işinde bozuk olacağını iyi bir sonuç vermeyeceğini bizlere anlatmıştır. İyi bir yönetici işin gereklerini yapar ve iş başarı ile sonuçlanır. Bernard Shaw &#;Toplumsal gelişmenin de, çürümenin de temelinde, yöneticilerin tavırları yatar.&#; diyerek atasözünün vurguladığı iyi ve kötü yöneticinin toplumu iyi ve kötü yönde etki edeceğini belirtmiştir. Bu yüzden baş olacak, yönetici olacak kişilerin yetenekli, işi becerebilecek kişilerden seçilmesi gerekir.

Nasıl bir arabayı şoför kullanır ve arabanın bütün parçaları şoförün istediği yere gider. Şoför hızlı ve dikkatsiz sürebilir, hız sınırlarını aşabilir, trafik kurallarına uymazsa bütün araba uymaz. Şoför arabanın bakımına önem vermezse araba arızalanır. Belki de araba kaza yapar ve araba bir daha kullanılmaz.  Çünkü şoför arabanın başıdır, yöneticisidir.

Bir toplumda, bir yöneticinin, liderin davranışları bozuksa, bilime sanata, yöneticiliğe, ahlaka, kanunlara uygun değilse ve bu kişi yöneticilik özelliklerine sahip değilse bu toplumda yöneticisine uyar ve her şey bozulur. Kısaca, baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur. Orkestra şefi kötü ise o orkestradan iyi bir müzik çıkmaz.

Balık Baştan Kokar Atas&#;z&#;n&#;n Anlamı Nedir? Kısaca A&#;ıklaması Ve &#;rnek C&#;mle…

Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı Ne Demektir?

Esasen mecazi anlamda kullanılmakta olan balık baştan kokar atasözünde asıl kastedilen bir bireyin kendisini en baştan belli etmesidir. Genelde toplumların idaresinde yer alan kişiler için kullanılabilmekte olan bir çeşit söz grubu olup olumsuz bir mana içermektedir.

Balık Baştan Kokar Atasözünün Kısa Açıklaması Nasıldır?

Kısa bir şekilde balık baştan kokar atasözünü açıklamak gerekirse en net olan cümle bir davranışın ya da bir tutumun yanlış olması bu davranışın devamını da yanlışa sürükleyecektir. Bir diğer deyiş ile olumsuzluklar birbirini sürüklemeye devam edecektir. Nasıl başlarsa öyle gitmektedir.

Balık Baştan Kokar Atasözüne Cümle Örnekleri Nelerdir?

Balık baştan kokar şeklindeki atasözü için çeşitli cümleler yapabilmek mümkün olmaktadır. Bu cümlelerden birkaç tanesi ise şu şekilde sıralanmaktadır:

Kızı da annesi gibi yalancı olmaya başlamış, balık baştan kokar.

Balık baştan kokar, sen de ona benzeme.

Derslerine yeterince çalışmazsan bu sene sınıfta kalırsın. Balık baştan kokar.

Şeklinde cümleler ifade edilebilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir