katarina hikayesi / Baltacı Mehmet Paşa ve Rus Çariçesi Katerina skandalı

Katarina Hikayesi

katarina hikayesi

Son Güncellenme:

AYŞE ÖZDEMİR - Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı, 1711'de Osmanlı'yla Rusya'yı karşı karşıya getiren Prut Savaşı ve bu savaşın önde gelen tarihi figürleri Baltacı Mehmet Paşa, dönemin Rus Çarı I. Petro ve eşi Katerina'yla ilgili şu bilgileri verdi: "Baltacı Mehmet Paşa, 1711'deki Osmanlı - Rus savaşıyla tanınan vezir-i azamdır. Tarih onu Petro’yu bıraktığı gerekçesiyle iyi yargılamamaktadır. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Prut Savaşı’nı yeniden gündeme getirmiştir. Bunun yanı sıra Baltacı Mehmed Paşa, Prut Savaşı sırasında Petro'nun sevgilisi, antlaşmadan sonraysa eşi olan Katerina ile anılmaktadır. Bugün sokakta insanlara paşayı sorduğumuzda, Katerina akla gelmektedir. Katerina ile paşa buluşmuş mudur, Katerina paşayı kandırmış mıdır merak edilmektedir. Bu hususta birçok hikâye kaleme alınmıştır. Kadın olarak Katerina kandıran, aldatan kadın, Baltacı Mehmet Paşa da iradesi, inancı, amacı olmayan erkek figürü olarak topluma sunulmuştur.”

Haberin Devamı

ŞARL ETKİSİ

"Baltacı Mehmet Paşa, 1660 ya da 1661 Çorum doğumludur. İstanbul’a gelip, saraya katip olarak girmiştir. Şehzade Ahmed’in hizmetini görenler arasında yer almıştır. Bu irtibat paşanın aralarından geldiği saray muhafız kıtası Baltacılar arasında kıskançlığa sebep olmuş ve saray dışında görevlendirilmesine yol açmıştır. Paşanın 9 senelik taşra görevi III. Ahmed’in tahta geçmesiyle sona ermiştir. Sultan III. Ahmed onu vezir-i azam yapmıştır ancak bu makamda 1 yıl 4 ay 18 gün kalmıştır. Ardından İzmit’e gönderilmiştir. Orada Sakız adası muhafızlığına tayin edildiyse de sarayda itibarlı bir cariye olan eşinin ricasıyla Erzurum Beylerbeyliği’ne tayin edilmiştir. 1711'de Osmanlı - Rus ilişkileri kopunca seferi yönetecek komutan olarak vezir-i azamlık makamına yeniden getirilmiştir. Savaşın nedeni, İsveç Kralı XII. Karl’ın Çar Petro’ya yenilmesidir. Demirbaş Şarl olarak bilinen XII. Karl, Petro’ya yenilince Osmanlı'ya sığınarak devletin savaşa girmesi için her şeyi yapmıştır. Ona göre Rusya’yı sadece Osmanlı Devleti durdurabilirdi. Kırım Hanı Devlet Giray da aynı görüştedir."

Haberin Devamı
Tarihte bir kadın istismarı hikâyesi

RUS ORDUSUNU KUŞATIR

"Ve padişahın kararıyla, Baltacı Mehmet Paşa 1711'de ordunun başında İstanbul'dan hareket edip hızla Prut'a ulaşır. Prut'a daha önce gelen Petro, sabah uyandığında ordusunun kuşatıldığını öğrenince hezeyana kapılır. Bu sırada Petro'nun yanındaki sevgilisi Katerina devreye girer. Kuşatmadan kurtulmak için Petro’yu yönlendirir. Katerina'ya göre paşanın şartları kabul edilmelidir. Elçi Peter Şafirov'a kuşatma altındaki Rus ordusunu kurtarmak için çarın teslimi haricinde vezir-i azam’ın isteklerini kabul etme yetkisi verilir. Görüşmede Baltacı Mehmet Paşa, Rusların Azak Kalesi'ni ve daha birçok kaleyi geri vereceğini görünce barışı kabul eder. Barış şartları içinde Rusların Ukrayna’yı rahat bırakması da vardı."

‘MUHALİFLERİN DÜZENLEDİĞİ BİR KARALAMA KAMPANYASI’

Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı, Baltacı Mehmed Paşa’yla Katerina’nın hiç görüşmediğini de şöyle açıkladı: “Paşanın başarısızlığı Çar Petro’nun kurtulduktan sonra anlaşma şartlarına uymamasından kaynaklandı. Bu durum paşaya karşı muhalefeti harekete geçirdi. Karalama kampanyası başlatılarak tarihin her döneminde olduğu gibi bir kadın kullanıldı. Düşman da olsa Katerina bir kadındı. Paşa ile gizlice görüştüğü ileri sürüldü. Güya Katerina gizlice paşanın otağına gitmişti. Yalvarmasının haricinde bir hayli para ve mücevher vermişti. Paşa bu suretle Ruslarla anlaşmıştı. Baltacı Mehmet Paşa’nın Katerina’yla görüştüğü iddiası tamamen asılsızdır ve bir dedikodudan ibarettir. Bu iftira padişah nezdinde kabul görmeyince askeri kışkırtmakla suçlanan paşa tutuklandı ve 1711’de Midilli’ye sürüldü. 1712’de gönderildiği Limni Adası’nda vefat etti. Paşanın Yeniçerilere güvenemediği gerekçesiyle imzaladığı düşünülen Prut Antlaşması’nı durumu iyi tahlil edemediği için kabul ettiği ileri sürülmektedir. Katerina’yla buluşmayan paşanın, rüşvet aldığı da ispatlanamamıştır. Mal varlığından iddia edilen para ve mücevherler çıkmamıştır. Ancak Paşa’nın kethüdası Osman Ağa ve Ömer Efendi, Prut antlaşmasında oynadıkları rol nedeniyle idam edilmiştir. Onların Ruslardan rüşvet aldığı kabul görmektedir. Bazı kaynaklar, Ruslardan 200 bin ruble alındığı üzerinde durmaktadır.”

/i/Hikaye

+1-2

Noxus, Luath'ın(Eski Noxus Kralı) liderliğinde geçimini kazandığı savaşlar sayesinde yükselen bir ülkeydi taaki Martin(Eski Demacia Kralı) ve askerleri Noxus'u kuşatma altına aldığı zamana kadar. Yeşim savaşçıları ağır bir yenilgiyle birçok kayıp vermişlerdi. Martin gözlerini büyük bir gururla ufuğa doğru attı.50 Yıl sonra nihayet Noxus'un işkencesi bütün ülkeler arasından kalkmıştı. Sonra ağlayan bir kız çocuğunu önünde buldu ve gözündeki korkuyu hisetti babası General Couteau onu durduramamıştı.Bu kızın adı Katarina'ydı Demacia Kral'ına sordu:
-Noxus'tan ne istediniz ?!(ağlamaklı bir biçimde)
-Bak küçüğüm, büyüdüğünde daha iyi anlayacaksın hadi babana koş.
-Siz gitmeden Yolunuzun ortasında duracağım.
-Seni incitmek istemiyoruz. Lütfen bırakta geçelim.
-Buradan Gidin !
Martin küçük kızı yoldan çıkaramayacağını anladığı için oradan ayrıldılar.
Babası küçük Katarina'yla gurur duyuyordu. Birgün babası göreve giderken Katarina'yı da yanına almıştı.Onu Hana adındaki kadına bıraktı. Katarina sıkılmıştı Hana'dan izinsiz dışarı çıkmıştı.Tam o sırada ondan 2 yaş büyük bir erkek çocuğuna rastladı ona kim olduğunu sordu.O da adının Juan olduğunu söyledi. Katarina ilk defa biri için bu kadar derin bir duygu hissetmişti babası onu aldı ve Noxus'a geri zütürdü. Katarina babasının odasına girdiğinde altın işlemeli bir kılıç ve bıçak görmüştü.Bir ses duydu ve hemen babasının odasından çıktı.

Katarina 15 yaşına gelmişti sıkı bir eğitim üzerindeydi. Bundan hiçte memnun değildi.Her seferinde başarı kaydediyor babasını gururlandırıyordu.Bu eğitim ona çok kolay geliyordu.Çalışmak için herkesin bir arkadaşı vardı onun arkadaşının ismi Talon'du.Çok saygılı bir çocuktu ve bir o kadarda yetenekliydi. Katarina birgün babasını çok gururlandırdığını anladığı anda babası onu Noxus'un en zorlu turnuvasına gönderdi. Katarina 27 yaşında Uzun keskin kılıç kullanan bir adamla dövüştürdü. Katarina bunu hiç istemedi fakat babası onu zorluyordu bu yüzdende yapmak zorundaydı. Adam uzun kılıcını kılıfından çıkardı ve Katarina'ya doğrulttu Katarina'nın elinde sadece iki bıçak vardı ne yapabileceğini bilmiyordu Fakat Katarina ilk defa gerçek yüzünü gösterdi Adamı 2-3 kere aynı darbeler ve hızlanan bıçak darbeleriyle yere indirmeye çalışıyordu sonunda hiç beklenmedik birşey oldu Katarina ölümcül bir hisse kapılıp adamın boynuna bıçağını sapladı Herkes alkışlıyordu Katarina Ayaklarını zemine basmıştı ve yerde duran adama ne yaptığını gördüğünde pişmanlık duygusuna kapılmıştı fakat bir o kadarda gururlanmıştı. Birgün Talon ile görevlendirildiğinde bir Demacia suikastçısı Talon 'un boynuna bıçak dayamıştı. Katarina ne kadar bırak onu dese bile suikastçı onu dinlemiyordu bıçağı her saniye yaklaştırıyordu Katarina dayanamadı ve ilk defa bıçağını Adamın kalbine fırlattı. Adam yere düştüğünde yüzünü açtılar ve onun Juan olduğunu fark ettiler. Katarina ağlamaklı bir şekilde Sen! Sen nasıl !? Juan herşeyi açıkladığında Demacia'nın onu esir aldığı ve suikastçı olmasını zorladıklarını öğrendi.

Katarina olgun bir bayan olmuştu. Karşısına çıkan herkesi ve onu kabul edemeyen herkese bıçağını doğrultuyordu. Hata kabul etmiyordu Talon ile çok iyi bir ikili olmuşlardı. Toplantıda ilk hedeflerinin Ionia olduğunu belirlediler. Yola koyuldular, Ionia muhafızları hemen askerlerini topladı Akali ve yandaşları toplanıp Noxus'u yenmek için toplandılar savaş başlamıştı. Katarina ve Akali savaşın dışında kalmışlardı Katarina Akali'ye sinsi bir bakış atıp onu dürttü Akali çok sakindi Katarina ona doğru koşuyordu Akali kamalarıyla Katarinanın bir kolunu yaraladı Katarina ise Akali'nin sırtına büyük bir darbe indirmişti. Katarina Akali'nin saçından çekip kulağına fısıldadı Asla yenemeyeceksiniz.
Akali sinirlendi ve Katarina'nın kolunu tutup Katarina'yı yere itekledi.O kadar emin olma ! diyerek Katarina'yı dahada sinirlenmişti Katarina, Akali'ye çelme takarak yere düşürmüştü ikiside büyük bir yenilgi içindeydi. Irelia ile Talon savaşıyordu Irelia her seferinde Talon'u hamleleriyle düşürmeye çalışıyordu Talon Irelia'nın boynuna atlayarak Ionia'yalıları tehdit etmişti. Savaş bir an durdu Kennen ve Shen Irelia'nın durumunu gördüklerinde Kennen yıldızından bir tanesini Talon'un omzuna fırlattı ve Talon yere düştü. Savaş böyle sürüp gitti kazanan Ionia oldu. Noxus'lular ise büyük bir yenilgi ile ülkelerine geri dönmüştü.

Noxus'un bu seferki amacı Demacia'ydı bunun için Katarina'yı görevlendirmişlerdi. Katarina'nın amacı Garen adındaki Generali öldürmekti. Savaş başladığı gibi hızlı manevralarla Katarina gözden kaybolmuştu. Garen'in bulunduğu yere 4-5 askerle gidip hayatına son vereceklerdi. içeri baskın yaptıklarında Garen orada bekliyordu...

Not: 5 6 yerden okuyup ve gerçek hikayesini okuyup aklımda kalanları birleştirdim önceden de bir yere atmıştım bunun benzerini.

Osmanlı Tarihinin En Büyük Dedikodusu: Rus Katerina ve Baltacı Mehmed Paşa İlişkisi

Haberler

Genel Kültür

Tarih, Sanat

Osmanlı Tarihinin En Büyük Dedikodusu: Rus Katerina ve Baltacı Mehmed Paşa İlişkisi

1711 Prut Savaşından günümüze değin süre gelen Baltacı Mehmed Paşa ile I. Katerina arasında vuku bulduğu söylenen ilişki, Osmanlı tarihinin belki de en büyük dedikodusudur. Peki bu olayın aslı neydi ve gerçekte neler yaşanmıştı?

Dedikoduya konu olan I. Katerina önemli Rus hükümdarlarından Büyük Petro'nun karısıydı.

Dedikoduya konu olan I. Katerina önemli Rus hükümdarlarından Büyük Petro'nun karısıydı.

Petro 1709'da Poltova'da İsveç'e karşı muazzam bir galibiyet kazandı. Savaştan kaçan İsveç kralının Osmanlı'ya sığınması ise başka bir savaşın kapısını açacaktı.

Petro 1709'da Poltova'da İsveç'e karşı muazzam bir galibiyet kazandı. Savaştan kaçan İsveç kralının Osmanlı'ya sığınması ise başka bir savaşın kapısını açacaktı.

Petro Osmanlılar karşısında da Poltova'dakine benzer bir galibiyet alacağına emindi. Planı Eflak ve Boğdan'ın desteğini almak ve aynı zamanda Osmanlı içerisindeki Hristiyanları da isyana teşvik etmekti.

Petro Osmanlılar karşısında da Poltova'dakine benzer bir galibiyet alacağına emindi. Planı Eflak ve Boğdan'ın desteğini almak ve aynı zamanda Osmanlı içerisindeki Hristiyanları da isyana teşvik etmekti.

Rus ordusu hendekler kazarak geriye kalan askerleri ve toplarıyla iyi bir savunma hattı oluşturdu. Fakat Osmanlı'nın uzun süre boyunca Rus ordusunu kuşatacak kuvveti vardı. Oysa Rus ordusunun besini ve cephanesi tükenmekteydi.

Rus ordusu hendekler kazarak geriye kalan askerleri ve toplarıyla iyi bir savunma hattı oluşturdu. Fakat Osmanlı'nın uzun süre boyunca Rus ordusunu kuşatacak kuvveti vardı. Oysa Rus ordusunun besini ve cephanesi tükenmekteydi.

Tam bu anda tarihin seyrini değiştirecek bir şey oldu. Petro'nun karısı Katerina Osmanlı'ya teslim olarak bir barış teklifinde bulunmayı önerdi.

Tam bu anda tarihin seyrini değiştirecek bir şey oldu. Petro'nun karısı Katerina Osmanlı'ya teslim olarak bir barış teklifinde bulunmayı önerdi.

İşte asıl dedikodular da bu olaydan sonra başladı. Zira Rusya bu barışın şartlarını layıkıyla uygulamadı. Rus ordusunu hükümdarıyla beraber imha etmeyip kurtulmalarına imkan tanıdığı için herkes Baltacı Mehmed Paşa'ya kızgındı.

İşte asıl dedikodular da bu olaydan sonra başladı. Zira Rusya bu barışın şartlarını layıkıyla uygulamadı. Rus ordusunu hükümdarıyla beraber imha etmeyip kurtulmalarına imkan tanıdığı için herkes Baltacı Mehmed Paşa'ya kızgındı.

Oysa bunların hiçbiri fayda etmedi ve Baltacı Mehmed Paşa, Padişah III. Ahmed tarafından 20 Kasım 1711'de görevden alınarak Midilli'ye sürüldü.

Oysa bunların hiçbiri fayda etmedi ve Baltacı Mehmed Paşa, Padişah III. Ahmed tarafından 20 Kasım 1711'de görevden alınarak Midilli'ye sürüldü.

Zaferin en büyük galibi ise tartışmasız Büyük Petro olmuştu. Kendi canından ziyade Rusya tarihinin istikbalini kurtarmıştı. 1725 yılında ölümüne kadar reformlarına devam edecekti.

Zaferin en büyük galibi ise tartışmasız Büyük Petro olmuştu. Kendi canından ziyade Rusya tarihinin istikbalini kurtarmıştı. 1725 yılında ölümüne kadar reformlarına devam edecekti.

Bonus: Erhan Afyoncu-Baltacı ve Katerina

Bonus: Erhan Afyoncu-Baltacı ve Katerina

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası