balatta ne yapılır / Balat Gezilecek Yerler & Balat'ta Görülecek En Güzel 28 Yer

Balatta Ne Yapılır

balatta ne yapılır

Balat Gezilecek Yerler - Balat’ta Gezilecek Sokaklar, En Güzel Fotoğraf Çekilecek Yerler ve Tarihi Turistik Mekanlar

Balat gezilecek yerler İstanbul'un en popüler yerlerindendir. Yerli ve yabancı birçok kişinin ziyaret ettiği semtlerdendir. Dar sokakları ile bilinen Balat nerede sorusu burayı gezmek isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında yer alır. Balat'a nasıl gidilir sorusuna ise İstanbul'un farklı yerlerinden ulaşılabilecek şekilde yanıt vermek gerekir. Yürüyerek Balat'ta gezilecek ve fotoğraf çekilecek sokaklar ve turistik yerler yazımızın devamında tüm detayları ile okunabilir.

Balat Gezilecek Yerler

Balat İstanbul'da oldukça sevilen ve sık sık ziyaret edilen yerlerdendir. Fener, Balat ve Cibali birbiri ile iç içe geçmiş semtlerdir. Bu nedenle de burası Fener- Balat olarak da bilinmektedir. Tarihi bir dokusu olan bu semt cazibesini koruduğundan her geçen gün daha fazla kişi tarafından merak ediliyor. Son birkaç yıl içerisinde yurtdışından gelen turistler de buraya oldukça ilgi duymaya başladı. Balat tarihi yarımada Haliç'in kıyısında bulunmaktadır. Hem tarihi hem de son derece modern yerlerden biridir. Zıtlıkları ile öne çıkan Balat'ta gezilecek yerler arasında şunlar yer alır:

  • Balat'ın sokakları
  • Kiremit Caddesi
  • Sancaktar Yokuşu
  • Lebleciler Sokağı
  • Yıldırım Caddesi
  • Vodina Caddesi
  • Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi
  • Aya Yorgi Kilisesi
  • Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu

Balat'ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Özellikle Balat sokakları oldukça cazip yerlerdendir. Burada renkli fotoğraflar çekmek ise hemen her turistin ilgi duyduğu aktivitelerden biridir.

Balat'ta Yapılabilecekler Nelerdir?

Balat'ta gezinti sırasında birçok antikacı ve mezatçı ile karşılaşmak mümkündür. Antika eşyalara merakı olanlar buralarda ufak çaplı bir define avına çıkabilir. Eski ve yeni moda olan birçok eşya için açık arttırmalar da burada düzenlenir.

Balat'ın konsept ve tarz kafelerinde zaman geçirmek de mümkün. Semtin ruhuna ve atmosferine uygun olarak dizayn edilen kafelerde özellikle kahvaltı ve kahveye olan ilgi oldukça yüksek. Balat için bir semt turuna da katılmak mümkündür. Burada tasarım dükkanlarını gezerek vakit harcamak isteyenler de olabilir.

Balat'ta Nerelere Gidilmeli?

Balat'ta ziyaret edilebilecek birçok nokta bulunur. Hem tarihi sokakları adımlamak ve birçok farklı konseptteki mağazaları ziyaret etmek mümkün. Balat'ın yürüyerek gezilmesi gerektiği de her turistin bilmesi gerekenlerden biridir. Araba ile gezmek semtteki birçok ufak ayrıntıyı kaçırmaya neden olabilmektedir. Böyle durumlarda Balat gezintilerini birçok turist saatlerce yürüyerek gerçekleştirir.

Balat'ı Gezmeye Nereden Başlanır?

Balat'ı baştan sona gezmeyi düşünen kişilerin ilk başlangıç noktası Cibali Kapısı'dır. Özellikle tarihi bir tur yapmak isteyen kişiler buradan başlayarak birçok noktayı sırası ile gezebilir. Balat farklı yönleri ile öne çıkan semtlerden biridir. Gerek fotoğraf çekmek gerekse tarihi mekanları ziyaret etmek adına oldukça popüler bir yerdir.

Balat Ne Kadar Zamanda Gezilir?

Balat gezisinin amacına göre gezi süresini ayarlamak önem taşır. Birçok gezilecek noktası vardır. Her yerde fotoğraf çekmek, tarihini öğrenmek ve atmosferi tam olarak sindirebilmek için en az iki güne ihtiyaç duyulabilir. Bununla birlikte Balat'a ulaşmak için harcanacak yol süresi de süre hesaplanmasına eklenmesi gerekenler arasında yer alır.

Balat'a Nasıl Gidilir?

Semte toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmak mümkün. Bu toplu taşıma araçlarına binmek için ise Eminönü'ne gitmek önem taşır. Metrobüs de kullanılabilecek ulaşım araçları arasında yer alır. Hem Anadolu hem de Avrupa Yakası'ndan kalkan Metrobüsler ile Balat'a ulaşabilmek mümkündür. Metrobüs kullanmak isteyen kişiler mutlaka Ayvansaray durağında indikten sonra eğer 10 dakika kadar Eminönü tarafına yürürlerse Balat'a kolaylıkla ulaşabilirler. Eminönü Balat'a oldukça yakın bir semttir. Bu nedenle de Eminönü'nden kalkan hemen her ulaşım aracı Balat'a ulaşımda kullanılabilir.

Balat’ta gezilecek yerler

1- Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

Fener semtinde bulunan Fener Rum Patrikhanesi Ortodoks Hristiyan ruhani liderinin ikametgahı olan bir dini merkez. Bu patrikhane dünya üzerindeki 250 milyon Rum Ortodoks Hristiyan için ibadet merkezi ve en önemli dini kurumlardan. Patrikhanenin resmi adı, Konstantinopolis Ekümenik Patrikhane.

Bilindiği gibi Katolik aleminin dini merkezi Vatikan’dır ve Papa ise dini liderleridir. Ortodoks camiası için de İstanbul Fener’deki Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi dini merkez, buradaki Patrik de tüm Ortodoks aleminin dini lideri oluyor. Bu da bu patrikhaneyi Türkiye’deki en önemli kilise yapıyor. 

Açık olduğu saatler: Hafta içi ve cumartesi günleri 08:30-16:00, pazar günleri ise öğleden önce ayin olduğu için 12:30-16:00 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

2- Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi kilisesi Fener Rum Patrikhanesi ile aynı avluyu paylaşıyor. Kilisede tarihe ışık tutan çok değerli objeler muhafaza ediliyor. En dikkat çekici olanı 5. yüzyıldan kalma fil dişi ve sedeften bitkisel motiflerle süslü Patrik Tahtı. Kilise’nin girişinde mum yakılan bölüm var. Siz de burada mum yakıp dilek tutarak kiliseye bağışta bulunabilirsiniz.

Açık olduğu saatler: Hafta içi ve cumartesi günleri 08:30-16:00, pazar günleri ise öğleden önce ayin olduğu için 12:30-16:00 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

3- Yıldırım Caddesi Kafeleri

Fener Rum Patrikhanesi’nden yola devam ettiğinizde Yıldırım Caddesi üzerinde birbirinden renkli hepsinde de ayrı oturup vakit geçirmek isteyeceğiniz kafeleri göreceksiniz. Bu yol üzerinde ayrıca renkli kapılar önünde fotoğraf çekilen insanlara denk geleceksiniz. Siz de çekinmeden ister kapıları tek başına çekin ister önünde siz de poz verip çekilin.

Konum Linki

4- Fener Rum Erkek Lisesi (Kırmızı Mektep)

Fener Rum Erkek Lisesi

Halk arasında ‘Kırmızı Mektep’ olarak da bilinen Fener Rum Erkek Lisesi 1454 yılında inşa edilmiş. İhtişamlı yapısından olsa gerek genelde Fener Rum Patrikhanesi ile karıştırılmaktadır ancak ikisi de ayrı binalar. İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna katkıda bulunan bu göz alıcı yapı Rum Ortodoks topluluğu için önemli bir sembol. Bu okul, Türk Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir devlet okulu olarak faaliyet gösteriyor ancak öğrencileri genel olarak Rum kökenli öğrencilerden oluşuyor.

Binanın yapımında kullanılan kırmızı tuğlalar Marsilya’dan getirilmiş. Hem Haliç denizinden hem de kıyıdan bakıldığında göz alabildiğince yüksek ve ihtişamlı bu kırmızı yapıya hayran kalmamak elde değil.

Açık olduğu saatler: Fener Rum Erkek Lisesi dışarıdan ziyaretçilere kapalı. Burayı gezebilmek için özel izin alınması gerekiyor.

“2022 Aralık ayında sadece 1 günlüğüne yeni yıl kermesi için halka açılan okulu görmek için gelen yerli yabancı ziyaretçilerin akınına uğramıştı.”

Konum Linki

5- Renkli Merdivenler

Renkli Merdivenler

Burası Fener-Balat rotasının en fotojenik noktalarından biri. İncir Ağacı kahvesinin bulunduğu bu renkli merdivenlerde bir kahve molası vermeyi ihmal etmeyin.

Konum Linki

6- Özel Maraşlı Rum İlköğretim Okulu

Adeta eski Yunan tapınaklarını andıran 4 sütunlu girişi ile ünlü bu okul Odessa Şehri Belediye Başkanı Grigoris Maraslis tarafından yaptırılmış. Bu okulu yaptırırken görkemi ve gösterişiyle Fener Rum Lisesi’nden geri kalmasın istemiş. Buna karşılık okulun tüm eğitim ve öğretim giderlerini de karşılayacakmış ancak umduğu gibi olmamış ve harcadığı paraya karşılık beklediği gibi görkemli bir yapı yapılamamış.

Bu sebeple söz verdiği gibi okulun masraflarını karşılamamış. 1901 yılında Patrikhane kendisine bağlı bir kilisenin bağışlarını bu okulun giderlerini karşılamaya çalışarak eğitime başlamış ve günümüze kadar gelmesini sağlamış. Şu an ilkokul düzeyinde az sayıda öğrenciyle eğitim vermeye devam eden bu güzel dört sütunlu yapı ziyaretçilerini bekliyor.

Konum Linki

7- Dimitri Kantemir (Kantemiroğlu) Evi Müzesi

Dimitri Kantemir, Osmanlı Sultanı III.Ahmed tarafından esir alınmış 15 yaşındaki Romen Prensi. Esaret döneminde Fener Rum Erkek Lisesi’nde okumuş, 11 dil öğrenmiş ve saray musikisine merak salmış. Kendisinin geliştirdiği nota sistemiyle Osmanlı tarihi ve müzik alanında çok fazla eser kazandırmış.

1711 yılında esaretten serbest bırakıldıktan sonra Dimitri Kantemir Rusya'ya yerleşmiş ve Rusya Çarı I. Petro'nun hizmetine girmiş. Rus hükümetinde çeşitli önemli görevlerde bulunmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na elçi olarak atanmış ve Moldova'nın valisi olarak görev yapmış. İstanbul Fener’de ardında kalan kendisi için yaptırdığı evi 2007 yılında Romanya Cumhurbaşkanı’nın katıldığı törenle müze olarak açılmış.

Konum Linki

“Şu an ziyarete kapalı ama dışarıdan bu evi görebilirsiniz. Instagramda sıkça karşılaştığımız Fener’deki renkli şemsiyeler de burada karşınıza çıkacaktır.”

8- Moğolların Meryemi Kilisesi 

Moğolların Meryemi Kilisesi

Bu kilisenin en önemli özelliği İstanbul’un fethinden bugüne kadar hala kilise görevi gören tek kilise olması. Fatih Sultan Mehmet, Fatih Cami’nin yapımındaki emeğinin karşılığında caminin mimari Rum Hristodulos’a (Atik Sinan Paşa) ödül olarak ne istediğini sorduğunda mimar, annesiyle beraber ibadet ettiği bu kilisenin her zaman kilise olarak kalmasını istediğini söyler.

Fatih Sultan Mehmet de bunun hakkında çıkarttığı fermanıyla, kilisenin günümüze kadar ibadet eden cemaati azalmış olsa da varlığını ve işlevini hala sürdürmesini sağlamış. Ferman hala kilise içinde asılı.

Açık olduğu saatler: Hafta içi ve cumartesi günleri 08:30-16:00; pazar günleri ise öğleden önce ayin olduğu için 12:20-16:00 arasında ziyarete açık.

Konum Linki

9- Özel Yoakimyon Rum Kız Lisesi

Fener Rum Patriği 2. Yoakim kızların eğitim görmesinin desteklemek amacıyla bu okulun arsasını bağışlamış. Vasiyetiyle de 1882 yılında bu kız okulu yapılmış. İlk olarak ortaokul düzeyinden eğitim veren okul daha sonra lise düzeyinde eğitim veren kaliteli bir okul olmuş. Buradan mezun olan kızlar Türkiye’de ve yurt dışında üniversitelerde devam etme fırsatı yakaladılar. 1988 yılına gelindiğinde okulda okuyacak yeterli sayıda Rum kız kalmayınca okul eğitime kapanmış.

Konum Linki

“Ziyarete kapalıdır. 2013'te İstanbul Bienali kapsamında Yunan sanatçı Kalliopi Lemos'un Ben Benim, Dünyalar Arasında ve Gölgeler Arasında isimli sergisi için kullanıldı.”

10- Kiremit Caddesi Renkli Evleri

Kiremit Caddesi Renkli Evler

Instagram’lık fotoğrafların çekildiği popüler renkli evlerin olduğu cadde. Bunlar restore edilmiş evlerden birkaçı. Fener-Balat’ın bu renkli evlerini, Fener Rum Erkek Lisesi’nden aşağı inen sokakla Kiremit caddesinin kesişiminde görebilirsiniz. Bala'ta gelmişken Fener'i ve Fatih'i keşfe çıkabilirsiniz, bunun için araç kiralama hizmeti alarak hem taksi ya da toplu taşıma külfetine girmemiş olabilirsiniz.

Konum Linki

Araç Kiralama

11- Fener Evleri- Haliç Sanat

Fener Evleri

Haliç Sanat Fener Evleri uzun zamandır kullanışsız ve bakımsız bırakılmış olan 18. yüzyıldan kalan Haliç kıyısındaki 3 yapı İBB Miras’ın restorasyon çalışmaları tarafından restore edilerek sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapılması amacıyla sanatseverlerle buluşturuldu. Sanat galerileri, sergi salonları, atölyeler ve tiyatro gibi sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaları amaçlanmış. Haliç 1, Haliç 2 ve Haliç 3 olarak adlandırılan bu yapıları Fener sahil boyunca yürüyerek ziyaret edebilirsiniz.

Fener Evleri- Haliç Sanat 2023 giriş ücreti: Ücretsiz.

Açık olduğu saatler: Pazartesi hariç tüm günler: 09:00- 17:00

Fener Evi 1:Haliç Sanat Konum Linki

Fener Evi 2:Haliç Sanat Konum Linki

Fener Evi 3: Haliç Sanat Konum Linki

Fener semtinde her yapı her bina tarihe tanıklık etmektedir. Fener sokaklarını dolaşabilir, antika dükkanlarını gezebilir, sanat atölyelerini ziyaret edebilir, kafelerinde oturup semtin atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz.

12- Stevi Stefan Bulgar Kilisesi (Demir Kilise)

Stevi Stefan Bulgar Kilisesi

Haliç kıyısını süsleyen kilisenin yapımında 500 ton demir kullanıldığı için Demir Kilise olarak da bilinir. Mimari özelliğiyle dünyada tek.19. yüzyıldaki milliyetçi hareketlerden etkilenen Bulgarlar dönemin padişahı Abdülaziz’den, Rumlardan bağımsız olarak kendilerine ait ibadet edebilecekleri bir yer talep etmişler.

Padişah da hem milliyetçilik revaçta olduğundan hem de Rum Ortodoks dünyasını karşısına almamak için inşa için Bulgarlara sadece 3 aylık zaman vermiş. Bulgarlar da 1896’da kilisenin tüm iskeletini Viyana’da demirden döktürüp Tuna ve Karadeniz üzerinden gemiyle getirtip Haliç kıyısında birleştirmişler. 1898 yılında ibadete açılmıştır.

Açık olduğu saatler: Her gün 08.00 – 17.00

Konum Linki

13- Antikacılar- Çıfıt Çarşısı

Balat Antikacılar Çarşısı

‘Çıfıt’ Osmanlı döneminde Yahudilere verilen isimdir. Çıfıt Çarşısı, Yahudilerin ticaret yaptığı çarşıydı. Şu anda Türk esnafının işlettiği bu çarşıda tarihi izleri yoğun olarak hala görebiliyoruz.

Balat’ın en belirgin yüzlerinden biri buradaki antikacılar. Hem yeni hem eskiden beri olan antika dükkanlarında son zamanlarda açık artırma ile mezatlar düzenleniyor. Bir şey satın almak zorunda olmadan bu mezatlara sadece seyirci olarak da katılabilirsiniz. Mezatların saatleri ve günleri antika dükkanlarına göre değişiyor.  Bu çarşıda gezerken her an bir mezata denk gelebilirsiniz.

Açık olduğu saatler: Haftanın her günü genel olarak 08:00-20:00 arası

Konum Linki

14- Merdivenli Yokuş Tarihi Balat Evleri

Merdivenli Yokuş Tarihi Balat Evleri

Yine Instagram’da en çok karşılaştığımız fotojenik lokasyonlardan biri. Balat’ın ünlü merdivenli yokuşu ve UNESCO Kültür Mirası kapsamında restore edilmiş renkli tarihi evleri harika fotoğraflar çekmek için listenize alın.

Konum Linki

“Burada sakince vakit geçirmek, güzel kareler yakalamak için hafta içi günlerini tercih edin ya da hafta sonu sabah erken saatlerde gelin.”

15- Tahta Minare Camii

Tahta Minare Camii

Caddeyi ikiye ayıran konumuyla da dikkat çeken bu cami 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. İstanbul’un en eski camilerinden. İlk yapıldığında minaresi tahtadan yapılmış. Bu nedenle adı Tahtalı Camii olarak kalmış. Birkaç restorasyon geçirmiş. Şu andaki  minaresi tuğladan yapılmış.

Konum Linki

16- Hz. Cabir Camisi

800’lü yıllarda kilise olan yapı 2. Beyazıt döneminde 1490 yılında camiye çevrilmiş. Dikkat çeken özelliklerinden biri Kuzey duvarında güneş saati olması.Bu caminin içinde sahabeden Hazret-i Cabir’in kabrinin bulunduğuna inanıldığından Hz.Cabir Camii olarak da biliniyor. 

Konum Linki

17- Sancaktar Yokuşu

Sancaktar Yokuşu

Yine Instagram’da en sık gördüğünüz iki sokak arasındaki pembe yapılı Balat fotoğrafı tam olarak bu yokuşun başından çekiliyor. Yukardan baktığınızda yolu ikiye ayıran ve denize açılan sokaklarıyla sizi heyecanlandıracak bir kare olacağına emin olun.

Konum Linki

18- Ahrida Sinagogu

Ahrida Sinagogu

Yahudilerin mirası olan bu sinagog 1400’lü yıllarda inşa edilmişt. Balat’taki sinagogların en önemlisi ve en büyüğü. İbadetin devam ettiği Ahrida Sinagogu, Yahudi olmayanlar için ziyarete kapalı.

Açık olduğu saatler: Pazar günleri 14:00-16:00

Konum Linki

“Çıfıt Çarşısı’nda yürürken Sevda Gazozcusunda eskiyi yad etmek için soğuk bir gazoz içebilirsiniz.”

19- Tarihi Agora Meyhanesi

Tarihi Agora Meyhanesi

Tarihi Agora meyhanesi 133 yıllık. 1890 yılında Rum Kaptan Asteri Dulidis tarafından açıldı. 3 kuşak Dulidis ailesi tarafından işletildi. Burada pek çok Yeşilçam yıldızı ağırlandı, filmleri çekildi. Siz de tarihe tanıklık eden bu atmosferde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Konum Linki

“Yemek için ön rezervasyon yapmayı unutmayın.”

20- Balat Kafeleri

Balat Kafeleri

Balat’ın nostaljik ortamında güzel bir atmosfer sunan birbirinden renkli konsept kafeleri Balat sokaklarında özellikle Yıldırım Caddesi ve Vodina Caddesi arasında kalan bölgede sağlı sollu olarak görebilirsiniz. Burada çokça yeni nesil kahveciler, renkli pastaneler, kahvaltı ve lezzetli yemekler sunan mekanlar, tarihi turşucular, gazozcular, taş fırın lezzetleri bulabilirsiniz.

Konum Linki

Balat’ta Görmeniz Gereken 10 Yer

Balat tarihi dokusuyla her zaman cazibesini korumayı başarmış bir İstanbul semti. Bir açıdan nostaljinin son kalesi olduğunu söylemek de mümkün. İstanbul’da pek çok semt kentsel dönüşümle çehresini değiştirirken, Balat yıllara direnme konusunda biraz daha inatçı. Balat gün geçtikçe daha popüler bir gezi rotası olmaya başladı. İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Balat, fotoğraf tutkunları arasında da popülerliğini her geçen gün artırıyor. 70’li yılların İstanbul’unu en güzel bu semtin sokakları anlatır… O yüzden, bu güzel semtin sokaklarına girer girmez bir Türk filminin içinde sanabilirsiniz kendinizi.

Ahşap çerçeveli evler, camdan cama asılmış çamaşırlar, sokakta oynayan çocuklar, sohbet eden teyzeler, daracık, araba sığmayan sokaklar, her duvarda Yeşilçam’dan alınmış cümleler… Balat’ın bir tarafı tarih kokan meskenler ile dolu iken, bir tarafı bir o kadar modern yapılarla dolu. Dolayısıyla hem yerli hem de yabancı turistler için gezilecek yerler arasında ilk sıralarda geliyor. Camiler, kiliseler, tarihi evler, çarşılar, kafeler, antikacılar… Balat’ta gezilecek ve keşfedilecek çok şey var. Şimdi sizlerle Balat’ta keşfedilecek yerler için gezimize başlıyoruz. İşte Balat’ta görmeniz gereken 10 yer!

İçindekiler

Sveti Stefan Kilisesi

Balat sokaklarında kaybolmadan hemen önce ise sahilde bulunan Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’ne mutlaka uğramalısınız. Dışı kadar içi de güzel olan bu kilise halk arasında Demir Kilise olarak da biliniyor. Stevi Stefan Kilisesi dünya çapında bir öneme sahip. Çünkü dış cephe, duvarlar, merdivenler, kabartmalar, çan kulesi yani kilisede olabilecek her şey demirden yapılmış. Stevi Stefan, dünyada kalan tek demir kilisedir.

Balat Sokakları

balatta-gormeniz-gereken-yerler-0.jpg

Kesinlikle sokak deyip geçmeyin. Balat’a gelmeniz için onlarca sebep sayacağız ancak en belirgin sebep sokakları belki de. İstanbul’un kalabalık, koşuşturmalı sokaklarından sıkılanlar için bir o kadar ruh ve dinginlik taşıyor Balat sokakları. Her sokakta yapılarıyla, insanlarıyla, mekanlarıyla, hayatın akışıyla yakalanacak bir kare önünüze çıkıyor. Hal böyle olunca Balat sokakları çokça fotoğraf çeken kişiler ile doluyor. 

Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu

balatta-gormeniz-gereken-yerler-1.jpg

Aslında Kırmızı Mektep olarak bilinen Özel Fener Rum Lisesi ve Ortaokulu, Balat’da gezilecek yerler arasında en popüler duraklardan biri. Bir şato benzeri kırmızı binasıyla Fener’in en ihtişamlı yapısı denilebilir.

600 kişi kapasiteli, 3 katlı, kırmızı tuğla ile örülü okulun bugünkü hali 1883’te tamamlanmış. Okulun mimarı da liseyi bu okulda okuyup İtalya’da mimarlık eğitimi alan Dimadis.

Dimadis İtalya’da aldığı mimarlık eğitimi sonrası Avrupa saray mimarisi üzerine uzmanlaşmış ve mezun olduğu eski okulu için muhteşem bir yapı ortaya çıkarmış. 

Rumların İstanbul’da açtıkları en eski eğitim kurumu olan okul, Bizans döneminde de Patrikhane Akademisi işlevi görmüş. İstanbul’un Fethi’nin ardından Fatih Sultan Mehmet, 1454’te, tüm İstanbullu Ortodoksları şehre geri çağırarak, kendi dillerinde eğitim yapabileceklerini, Patrikhanelerini yeniden kurabileceklerini söylemiş. Bunun üzerine Patrik Gennadios tarafından bir eğitim kurumu olarak kurulmuş. Teoloji ağırlıklı derslerle başlayan bu kurum 1861 sonrası klasik eğitime geçmiş. Zamanında 600 öğrenci için inşa edilen binada öğrenci sayısı gittikçe azalmış. Bugün hala eğitim devam etse de oldukça öğrenci sayısı oldukça az. Fener Rum Erkek Lisesi, ihtişamlı binası nedeniyle çok insan tarafından Fener Rum Patrikhanesi ile karıştırılıyor. İnternette de bu yönde birçok yanlış bilgi mevcut.

Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi

balatta-gormeniz-gereken-yerler-2.jpg

Balat’ta gezilecek yerler arasında en önemlilerinden biri olan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi veya dünyada bilinen resmi adıyla Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi ile gezimize devam ediyoruz.

Fener eskiden bir Rum semti, Balat ise Musevi mahallesiymiş. Bu nedenle bölgede farklı dinlere ait birçok yapı bulunuyor. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ise bu yapılar arasında en önemlisi. Çünkü, nasıl ki Katolikler için merkez Vatikan ve dini lider Papa’ysa, dünyadaki tüm Ortodokslar için Fener’deki Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi dini merkez, buradaki Patrik de dini lider.

Kilisenin girişinde, patrikhane oluşunu simgeleyen Patrik tacı bulunuyor. Ayrıca kapıdan içeri girdiğinizde ise mum yakılan dilek bölümü var. İsterseniz sizler de ücretini ödeyip dilek mumu yakabiliyorsunuz. Patrik Tahtı, altın kaplama panel, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce bağlanarak kamçılandığı, Kudüs’ten getirtilen ve diğer parçası da Vatikan’da olan siyah granit sütun ve kutsal Aya Yorgi kilisesi de içerde bulunan diğer önemli yapılar. 

Balat Gül Cami

balatta-gormeniz-gereken-yerler-3.jpg

Gül Cami, Balat’a yakın Cibali’de gezilecek yerler arasında bulunan tarihi noktalardan biri. Gül Cami kiliseden camiye çevrilen yapılardan biri. Bizans Dönemi’nde, 9. yüzyılda bir kilise olarak inşa edilmiş ve fetih dönemine kadar Aya Theodosia Kilisesi olarak hizmet vermiş. Rivayete göre 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fetheden askerler kiliseye girdiklerinde kilisenin baştan başa güllerle donatıldığını görmüş. Çünkü fetih günü azinenin yortu gününe denk gelmiş. Hem ibadet eden kalabalıktan hem de bu manzaradan etkilenen askerler hiçbir şey yapmadan kiliseyi terk etmiş. Bir süre sonra kilise camiye çevrilirken Gül Cami adıyla ismi de değiştirilmiş.

Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)

balatta-gormeniz-gereken-yerler-4.jpg

Moğolların Meryemi Kilisesi (Maria Mouchliotissa) ya da Kanlı Kilise olarak bilinen bu güzel yapı, Balat gezilecek yerler listesinde önemli kiliselerden biri.

1453 İstanbul’un fethinden sonra İstanbul’daki tüm kubbeli kiliseler camiye çevrilmiş. Sadece Moğolların Meryemi Kilisesi cami yapılmamış. Sebebi ise Fatih Sultan Mehmet tarafından imzalanmış ve bu kiliseye dokunulmamasını emreden bir ferman. İstanbul Fatih Camii’nin Rum mimarı Hristodoulos’ın Fatih Sultan Mehmet’e ricası üzerine, Kanlı Kilise  Hristodoulos’un annesine bağışlanmış.

Ahrida Sinagogu

balatta-gormeniz-gereken-yerler-5.jpg

Balat’ta gezilecek yerler arasında bir diğer önemli nokta Ahrida Sinagogu. Ahrida Sinagogu, 15.yy’a dayanan geçmişiyle İstanbul’un en eski sinagogu. Aynı zamanda da 500 kişilik ibadet alanıyla İstanbul’daki en geniş sinagoglardan biri.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı

balatta-gormeniz-gereken-yerler-6-1.jpg

İstanbul’daki en büyük Türk hamamı Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Sultan 2. Beyazıt’ın veziri, Cem Sultan olayında Cem Sultan’ın tarafını tuttuğu için 1483’te idam edilen Küçük Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. 

1990’lara kadar hamam olarak kullanılan yapı daha sonrasında talep yetersizliğinden kapatılmış. Sonrasında 1996 yılında restorasyon çalışmaları ile “çok amaçlı etkinlik mekanı” olarak tekrar kullanıma açılmış. 

Merdivenli Yokuş Tarihi Balat Evleri

balatta-gormeniz-gereken-yerler

Balat sokakları arasında en popülerlerden olan Merdivenli Yokuş. Yokuş, pastel renkli evleri, Arnavut kaldırımları ve merdivenleriyle tüm ilgiyi üstünde topluyor. UNESCO projesi kapsamında yenilenen cumbalı tarihi evler önünde fotoğraf çektirmeden gezinizi tamamlamayın.

Çıfıt Çarşısı

balatta-gormeniz-gereken-yerler-7.jpg

Çıfıt Çarşısı, Balat’ın en hareketli, en cıvıl cıvıl bölgesi. Her yanda farklı bir dükkan, farklı bir tezgah, farklı bir vitrin var. Adı gibi her yer çıfıt yani😊 Çarşı boyunca aynacıdan antikacıya, eczaneden yorgancıya, manavdan plakçıya, sobacıdan kunduracıya gerçekten aklınıza gelebilecek her şey var. Ayrıca şarkılara konu, filmlere sahne olmuş meşhur Agora Meyhanesi de burada yer alıyor.

Balat Nerede? Balat ’a Nasıl Gidilir?

Tarihi Balat, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda. Tarihi Yarımada içinde, Haliç kıyısında ve Fatih ilçesine bağlı bulunan şirin mi şirin bir mahalle. Buraya metropolün her köşesinden farklı alternatiflerle ulaşım var. Yolcu360‘tan İstanbul araç kiralama fiyatlarına göz atıp, sahil yolunu takip etmenizi tavsiye ederiz. Balat’a gitmeden önce mis gibi Boğaz havası almak çok iyi gelir. 🙂 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır