pankreas görevi 6 sınıf / Пластическая хирургия и лечение рака в Турции | Medikal & Estetik Group

Pankreas Görevi 6 Sınıf

pankreas görevi 6 sınıf

TÜRKİYE'DE MELANOM TEDAVİSİ

1. Что важно знать о лечении меланомы?

1. Melanom tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

  1. Bu, en agresif kanser türlerinden biridir, bu nedenle tedaviye hemen başlanmalıdır. Bu ne kadar erken yapılırsa prognoz o kadar iyi olur: Amerikan Kanser Derneği'ne göre hastaların %98'i 5 yılın başında erken bir aşamada hayatta kalır.

  2. Doktorların dünya pratiğinde böyle bir hastalık için algoritmaları önemli farklılıklara sahip değildir: bir onkoloğun ana görevi vücuttaki tüm kanser hücrelerini yok etmektir.

Ancak melanom tedavisinde yurt içi ve yurt dışında farklılık vardır:

  • Ekipman yeniliği. Yabancı klinikler radyasyon tedavisi için cihazların en son modifikasyonlarını kullanır. Onların yardımıyla ışınlama hızlı ve güvenlidir: 1 seans 10-15 dakika sürer ve prosedürün doğruluğu 0,5 mm'ye ulaşır. Karşılaştırma için, eski birimlerde radyoterapi süresi 30-60 dakikadır ve maruz kalma hatası birkaç santimetredir.

  • Hedefe yönelik ve immünoterapi için modern ilaçların çeşitliliği ve bulunabilirliği. Sovyet sonrası alandaki birçok klinik, eski protokolleri kullanır ve hastalara etkisiz kemoterapi reçete eder. Birinci sınıf tıp merkezleri, gelişmiş cilt kanserinde bile yaşamı uzatma ve kalitesini artırma şansı veren immün ve hedefe yönelik tedavi için umut verici ilaçlar geliştiriyor. Ruhsatlandırmanın özellikleri nedeniyle, bu tür ilaçlar BDT'de hemen bulunmaz. Yurt dışında melanom tedavisi görebilir, ilaç satın alabilir ve evde tedaviye devam edebilirsiniz.

Melanom (melanoblastoma), melanositlerden (pigment hücreleri) gelişen bir cilt kanseri türüdür. Bu hastalığın özellikleri, zararsız benlerle dış benzerlik ve son derece hızlı ilerlemedir: tanıdan metastaza, hayati organlara bir yıldan az bir süre geçebilir. Böyle bir tümör, ayaklar, avuç içi, tırnak plakaları, gözler, ağız, burun ve cinsel organların mukoza zarları dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde gelişir. 

Что делать, если есть подозрение на рак кожи?

3. К какому врачу обратиться?

2. Cilt kanserinden şüpheleniyorsam ne yapmalıyım?

Şüpheli bir köstebek bulmak, deneyimli bir dermatoloğa danışın. Formasyonu dermatoskop ile kontrol edecek. Malignite belirtileri varsa, onu çıkarmayı teklif edecektir.

Sıvı nitrojen ile lazer köstebek yakmaya veya dondurmaya razı olmayın! Bu yöntemler araştırma materyallerini yok eder ve melanomunuz olup olmadığını bilemezsiniz.

Herhangi bir şüpheli cilt lezyonu cerrahi olarak çıkarılmalı ve mikroskop altında incelenmelidir.

Bu işleme eksizyonel biyopsi denir: lokal anestezi altında tümör çıkarılır ve materyal laboratuvara gönderilir. Biyopsi sonuçlarına göre doktor sonraki adımları belirler.

 

3. Hangi doktora başvurmalıyım?

Benin ilk muayenesi için bir dermatolog ile konsültasyon yeterlidir. Gerekirse sizi bir onkodermatolog/onkoloğuna yönlendirecektir.

4. Как определить, меланома ли это?

.4. Melanom olup olmadığı nasıl belirlenir?

Görsel belirtiler tanı koymak için yeterli değildir, bu nedenle hasta her zaman kapsamlı bir muayeneden geçer. Doktor bir anamnez toplar - önceki hastalıkları, kanser gelişimine genetik yatkınlığı vb. Açıklar, şüpheli bir köstebeği dermatoskopla inceler ve neoplazmaya en yakın lenf düğümlerini inceler.

Tek doğru ayar yöntemi

5. Меланома лечится или нет?

6. Обязательно ли удалять меланому? Не станет ли хуже?

7. Можно ли вылечиться с помощью народных средств?

melanom teşhisi - biyopsi. Doktor şüpheli nevusu çıkarır ve histopatolojik inceleme yapar. Böylece hücrelerin türünü ve derideki çimlenme derecesini belirler. Evreyi netleştirmek için doktor, kanserin tümöre en yakın lenf bezlerine yayılmayı başarıp yaymadığını gösteren sentinel düğümlerinden (sentinel biyopsi) bir biyopsi yapar. Bu durumda, tüm vücudun beyin BT taraması, MRI veya pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) zorunludur.

Kapsamlı bir muayeneden sonra, doktor önerilen aşamayı gözden geçirebilir ve cerrahi tedaviyi ilaç tedavisi veya radyasyonla tamamlayabilir.

5. Melanom tedavi edilebilir mi, değil mi?

Melanom bir ölüm cezası değildir. Diğer kanser türleri gibi tedavi edilir. Tedavinin başarısı, başladığınız aşamaya bağlıdır: Bu ne kadar erken olursa, iyileşme şansı o kadar yüksek olur.

6. Melanom çıkarmak gerekli midir? Daha da kötüleşecek mi?

Cilt kanserinin tedavi edilmesi gerekir ve çıkarılması iyileşme yolunda ilk ve zorunlu adımdır.

Tedavi edilmeyen cilt kanserinin sonuçları ciddidir - atipik hücreler kan ve lenf akışıyla hayati organlara (beyin, karaciğer, akciğerler) aktarılır ve burada yeni tümörler oluştururlar. Metastazlar organların işlevlerini yerine getirmelerine izin vermez ve sonuç olarak tüm organizmanın hayati aktivitesini bozar.

Bu nedenle, unutmayın: Melanom tedavi edilmezse veya operasyon deneyimsiz bir uzmana emanet edilirse daha da kötüleşecektir. Cilt kanseri konusunda uzmanlaşmış bir onkodermatolog ile iletişime geçin - ancak bu durumda tedavi mümkün olduğunca etkili olacaktır.

Cilt kanserinin tedavi edilmesi gerekir ve çıkarılması iyileşme yolunda ilk ve zorunlu adımdır.

Tedavi edilmeyen cilt kanserinin sonuçları ciddidir - atipik hücreler kan ve lenf akışıyla hayati organlara (beyin, karaciğer, akciğerler) aktarılır ve burada yeni tümörler oluştururlar. Metastazlar organların işlevlerini yerine getirmelerine izin vermez ve sonuç olarak tüm organizmanın hayati aktivitesini bozar.

Bu nedenle, unutmayın: Melanom tedavi edilmezse veya operasyon deneyimsiz bir uzmana emanet edilirse daha da kötüleşecektir. Cilt kanseri konusunda uzmanlaşmış bir onkodermatolog ile iletişime geçin - ancak bu durumda tedavi mümkün olduğunca etkili olacaktır.

7. Halk ilaçları yardımıyla iyileşmek mümkün müdür?

Bu kanser türü hızla ilerler. Tuzlu losyonlar ve diğer halk ilaçları için zamanınız yok: yardımcı olmayacaklar ve tedaviye yalnızca erken bir aşamada başlama fırsatını kaybedeceksiniz.

Tümör ne kadar erken çıkarılırsa, tamamen iyileşme olasılığınız o kadar artar.

8. У меня обнаружили рак кожи. Что делать?

8. Cilt kanseri teşhisi kondu. Ne yapalım?

 

Medikal & Estetik Group medikal koordinatörleri sizler için adım adım bir algoritma hazırladı.

 

Adım 1: Formasyonu kaldırmak ve incelemek
Şüpheli bir bene biyopsi yaptırıyorsunuz ve uzman bir histopatolog dokuyu mikroskop altında inceliyor. Böylece kanser hücreleri içerip içermediğini ve derinin derinliklerinde büyüyüp büyümediğini belirler. Bugün, melanomunuz olup olmadığını kesin olarak bilmenin tek yolu budur.Hücrelerin tipini belirledikten sonra doktor, sentinel lenf düğümlerini (lenf çıkış yolundaki neoplazmaya en yakın) inceler. Kanserin onlara yayılma riski varsa, çıkarılırlar. Sentinel biyopsisi, tümörün kendisi çıkarıldığında da yapılabilir.  

 

2. Adım: Evreleme
Deri ve lenf düğümlerinin biyopsisinin sonuçlarına göre, onkodermatolog aşamayı belirler. Bu en önemli bilgidir - daha fazla tedaviye gerek olup olmadığına bağlıdır.

Birçok sigorta şirketi, teşhisi doğrulamak için ikinci bir görüş ister. İhtiyacınız olursa tereddüt etmeyin: Onay ne kadar erken alınırsa tedaviye o kadar erken başlayabilirsiniz. Önde gelen yabancı onkodermatologlara danışmak ve mümkün olan en kısa sürede alternatif bir görüş almak için siteye bir istek bırakın.

 

3. Adım: Kapsamlı inceleme
Lenf düğümlerinde kanser hücreleri bulunursa, dermatolog genel bir muayene yapar - CT, MRI, PET-CT, bir kan testi. Bu yöntemler, diğer dokulardaki tümörün en küçük parçacıklarını tespit etmenize ve evreyi netleştirmenize olanak tanır.Melanom, cildin üst tabakasının ötesine yayılmadan (in situ evre) önce çıkarmayı başardıysanız, daha fazla tedaviye ihtiyacınız yoktur. Şimdi ana şey, benlerin sağlığına ve durumuna odaklanmak ve bir dermatolog tarafından planlanmış muayeneleri kaçırmamaktır.

Kanser ilerlerse, sistemik bir tedavi planı yapan bir tıbbi onkoloğa yönlendirilirsiniz.

 

Adım 4: Olası yeniden evreleme ve tedavi

Erken bir aşamada cerrahi tek gerekli yöntemdir. Ancak bu kanser türü hızla ilerler ve program ilaç ve radyasyon tedavisini içerebilir. Ameliyat sonrası tedavinin amacı vücuttaki tüm kanser hücrelerini yok etmek ve melanomun tekrar gelişmesini önlemektir.  

Adım 5-6: Tedavi sonrası takip ve takip

Takip genellikle kendi kendine muayeneyi, dermatoloğa programlı ziyaretleri, beynin ve tüm vücudun düzenli taramalarını (CT, MRI, PET-CT) içerir. Kendinizi bir nüksetmekten korumak için doktorunuz tarafından hazırlanan programa kesinlikle uymalısınız.

 

9. Cilt kanseri olsaydım hangi teşhislerden geçmeliyim?

 

Doktorunuz, genellikle MRI, tüm vücut PET-CT, beyin BT'sini içeren tanı prosedürlerini planlar. Ayrıca vücudun durumunu izlemek için düzenli olarak genel, biyokimyasal bir kan testi ve laktat dehidrojenaz (LDH enzimi) düzeyi için bir test yaptırmanız gerekir. Hastalık ilerledikçe LDH seviyeleri yükselir.

Kan testi bir teşhis yöntemi değildir, ancak olası bir nüksü belirlemenize olanak tanır.

 

10. Nüks durumunda ne yapılmalı?

 

Hastalık geri dönerse, doktorun talimatlarını izleyin - sizin için bir tedavi planı yapacaktır. Program, tekrarlayan melanomun tespit edildiği aşamaya bağlıdır. Erken aşamalarda, metastaz tespit edilirse, sistemik tedavi tümörün eksizyonu reçete edilir.

Teşhisin doğruluğunu ve öngörülen yöntemlerin doğruluğunu doğrulamak veya tedavi taktiklerini değiştirmek için bir onkologdan ikinci bir görüş alabilirsiniz.

 

11. Cilt kanseri nasıl tedavi edilir?

 

Onkolog, sizin için hastalığın seyrinin özelliklerini ve vücudun durumunu dikkate alan bireysel bir tedavi planı geliştirir. Doktorlar hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemleri kullanır - ilaç ve radyasyon tedavisi.

Erken aşamalarda, ana yöntem cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Daha sonraki aşamalarda, hastalara ilaç - immün veya hedefe yönelik tedavi reçete edilmelidir. Hastanın metastaz geliştirme riski yüksekse, doktor ameliyattan sonra bir immünoterapi kürü reçete eder. Radyasyon tedavisi en sık ikincil tümörleri tedavi etmek için kullanılır.

Kemoterapinin tek başına melanom için etkili olmadığını bilmek önemlidir. Bazı durumlarda, ikincil tümörlerin immüno veya hedefe yönelik ilaçlarla birlikte tedavisi için reçete edilir.

9. Какую диагностику нужно проходить, если у меня была рак кожи?

10. Что делать при рецидиве?

11. Как лечат рак кожи?

12. Какие новые методы применяют в мире?

12. Dünyada hangi yeni yöntemler kullanılıyor?

  1. Hedefli veya gen tedavisi. Hedefe yönelik tedavi, kanser hücrelerinin reseptörlerine (metastazlar dahil) etki eder ve bunun sonucunda ölürler. Bu tür ilaçlar, ancak tümörün, ilaçlar tarafından hedeflenen BRAF veya cKIT genlerinde bir mutasyona sahip olması durumunda etkili olabilir. Kanserinizin bunlara duyarlı olup olmayacağını görmek için doktorlar dokuların genetik testlerini yapar.

15. Предоставляют ли клиники трансфер, переводчика?

16. Можно ли получить дистанционную консультацию по лечению меланомы?

14. Как записаться в больницу за границей? Как быстро можно попасть в клинику?

17. Достаточно ли выписки из местной больницы, чтобы продолжить лечение за границей?

13. Какой прогноз при меланоме на 0, 1, 2, 3 и 4 стадии?

2. İmmünoterapi. Bu gruptaki ilaçlar, bağışıklık sistemini kötü huylu hücreleri tanıması ve saldırması için eğitir.

3. Evlat edinen T-hücre tedavisi. İlerlemiş melanomu tedavi etmek için, bağışıklık T hücreleri bir hastanın kanından izole edilir ve çoğalmak için özel bir ortama yerleştirilir. Daha sonra kan dolaşımına geri enjekte edilirler ve vücut kanserle kendi başına savaşır.

 

13. 0, 1, 2, 3 ve 4 evrelerinde melanomun prognozu nedir?

 

Prognoz, 5 yıllık sağkalım ile belirlenir. Bu gösterge, böyle bir teşhisi olan kaç kişinin 5 yıllık dönüm noktasında hayatta kaldığı anlamına gelir.

Melanom yayılma kapsamı

5 yıl hayatta kalma

Lokalize (cilt içinde) %98

Bölgesel (yakındaki lenf düğümlerini etkiler) %64

Uzak (uzak dokulara, lenf düğümlerine ve organlara yayılmış) %23

*Amerikan Kanser Derneği'nden alınan veriler

Unutmayın, bu genel bir tahmindir ve durumunuzun ayrıntılarını hesaba katmaz. Belirli bir hasta için prognoz sadece ilgili doktor tarafından yapılabilir.

14

14. Türkiye'de bir hastaneden randevu nasıl alınır? Kliniğe ne kadar çabuk gidebilirsin?

 

Bir Medikal & Estetik Group doktorundan konsültasyon almak için siteye bir talep bırakın. Melanom tanı ve tedavisi için en iyi kliniği seçmenize, ifadelerinizi tıp merkezine aktarmanıza ve tahmini bir fiyatla sizin için bir ön tedavi programı almanıza yardımcı olacaktır.

 

Zamanlama, belirli tıbbi kuruma bağlıdır. Ortalama olarak, gezinin organizasyonu 2-5 gün sürer.

Sizinle plan ve şartlar üzerinde anlaştıktan sonra, bakım departmanımız seyahati organize edecek: bilet ve konaklama rezervasyonu konusunda yardım (gerekirse), sizin için bir transfer siparişi verin. Kliniğe vardığınızda size bir koordinatör veya tercüman eşlik edecek.

Medikal & Estetik Group'un koordinatör doktoru, hem seyahatin hem de tedavinin sizin için olabildiğince konforlu olması için 7/24 sizinle iletişim halinde olacaktır.

15. Klinikler transfer, tercüman sağlıyor mu?

 

Yabancı hasta kabulüne odaklanan çoğu tıp merkezi, havaalanında bir toplantı ve transfer hizmeti, Rusça konuşan bir koordinatör veya tedavi sırasında size eşlik eden bir tercüman sağlar. Web sitemizdeki belirli kliniklerin sayfalarında veya Bookimed koordinatör doktorundan hizmet hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

16. Melanom tedavisi konusunda uzaktan konsültasyon almak mümkün müdür?

 

Doğru bir teşhis koymak önemlidir, bu nedenle tıbbi belgelerin başka bir uzman tarafından incelenmesi son derece arzu edilir. Bir hasta olarak, herhangi bir uzman onkodermatologdan alternatif bir görüş talep etme hakkına sahipsiniz. Medikal & Estetik Grup ile yurt dışına çıkmadan en deneyimli yabancı doktorlardan tavsiye alma imkanına sahipsiniz. Bunu yapmak için sitede bir istek bırakın ve tıbbi ifadelerinizi, CT, MRI, PET-CT sonuçlarını içeren diskleri hazırlayın. Medikal & Estetik Grup koordinatör doktoru sizinle iletişime geçecek, sorularınızı yanıtlayacak ve “ikinci görüş” hizmetini organize edecektir.

 

17. Yerel bir hastaneden alınan öz, Türkiye'de tedaviye devam etmek için yeterli mi?

 

Melanom tedavisinin etkin bir şekilde yapılabilmesi için doktorun sağlığınız hakkında en güncel bilgilere sahip olması gerektiğini anlamak önemlidir. Sınavı uzun süre geçtiyseniz veya bilgilendirici değilse, Türkiye'ye vardığınızda sınavdan geçmeniz gerekecektir.

Cilt biyopsiniz varsa, gözlüğü yanınıza alın - doktor, aşamanın doğru olduğundan emin olmak için bir denetim yapacaktır. Onkoloğun hastalığın ilerlemesini izleyebilmesi için BT ve MRI diskleri de alabilirsiniz.

18. От чего зависит стоимость лечения меланомы?

18. Melanom tedavisinin maliyetini ne belirler?

 

Maliyeti etkileyen faktörler:

  • tanı prosedürlerinin hacmi, tekrarlanan biyopsi ihtiyacı, PET-CT;

  • tıbbi prosedürler kompleksi;

  • tıp merkezinin fiyatlandırma politikası.

19. СТОИМОСТЬ ЛЕЧЕНИЯ МЕЛАНОМЫ В ТУРЦИИ

 

19. TÜRKİYE'DE MELANOM TEDAVİSİ MALİYETİ

 

  • 50 dolardan tamamlanmış kan testi

  • 260 dolardan başlayan BRAF mutasyon analizi 

  • Keytruda (Pembrolizumab) ile immünoterapi 3300$'dan başlayan fiyatlarla

  • 2699 dolardan başlayan fiyatlarla cilt kanseri için kapsamlı teşhis

  • 70 $ 'dan onkolog konsültasyonu

  • Mohs mikrocerrahisi 2933 dolardan başlıyor

  • Genişletilmiş teşhis + eğitimin 11232 dolardan kaldırılması

  • 35 $ 'dan histolojik materyalin revizyonu

  • 60$'dan başlayan sintigrafi

  • 7000 $ 'dan melanom kaldırma

  • 14.000 $ 'dan geniş melanom eksizyonu

  • Genişletilmiş teşhis + eğitimin 11232 dolardan kaldırılması

20

Adiantum popüler bir süs bitkisidir. Ne yazık ki, tüm türleri dairelerde iyi hissetmiyor. Bu nedenle, evdeki adiantumlara nasıl bakılacağını, evin içini olabildiğince uzun süre dikmek ve süslemek için bilmeye değer.

Houseplant açıklaması

Adiantum veya kıvırcık eğreltiotu (botanik adı Adiantum) adiant ailesine aittir. Vatan bitkiler - Orta ve Güney Amerika, Yeni Zelanda tropik ormanları. Bazı türler Avustralya, Asya ve Afrika kıtasından gelmektedir. Eğrelti otları ailesi, bazıları çiçek yetiştiricileri tarafından sevilen ve süs bitki örtüsü olarak yetiştirilen iki yüzden fazla türe sahiptir.

En ünlü adiantum çeşitleri:

  1. Saç Venüsü, hassas ajur yaprakları bir kapak ile muhteşem bir bitkidir. Farklı yeşillik renklerine sahip çeşitleri vardır (parlak yeşil, sarı yeşil, parlak kırmızı). Her bir türdeki yaprakların boyutları da değişir - çok küçükten (3-5 cm) çok büyük (45-50 cm).

  2. Durma şeklinde - 30-75 cm yüksekliğinde, kıvrık saplara tutturulmuş “darmadağınık” yaprakları ince dokulu. Her yaprak parmak şeklindeki işlemlere ayrılır. Bordodan siyaha renge boyanmış, güçlü, sapları güçlü.

  3. Nazik - 80-90 cm yüksekliğinde bir çalının büyümesi.Yüksek, çok dekoratif yaprakları oluklu. Çeşitlilik popüler Skutum Roseum'a aittir. Yapraklar başlangıçta kırmızı renktedir, ancak rengi yavaş yavaş yeşile değiştirir.

  4. Ruddy'nin eğreltiotu büyük, siyah saplıdır ve ince tüylü açık yeşil yapraklara sahiptir. Çok yıllık eğrelti otlarında yapraklar kahverengi olur.

  5. Aleutiyen - yeşil parmak şeklindeki yapraklar, karakteristik bir parlaklığa sahip sert bir dikey gövdeyi sınırlar. Sapın rengi mordan siyaha değişir.

  6. Güzel - geniş çalılar ile bodur bir bitki. Açık yeşil renkli yaprakların sarkık üçgenleri kıpkırmızı-siyah rengin sapı olan bir fan şeklindeki daha küçük parçalardan oluşur.

  7. Yamuk eğrelti otu - kama şeklinde yaprakları olan ve bir metre uzunluğa kadar aşağı doğru bükülmüş güçlü bir çalı. Yaprağın şekli trapez şeklindedir, genç yaprakların rengi pembe bir renkledir.

Adiantumun faydalı özellikleri

Bitki sadece güzel değil, aynı zamanda bir şifalı, bu yüzden evde güvenle yetiştirilebilir. Eğrelti otları lipitler, flavonoidler, tanen, uçucu yağ, şeker içerir. Adiantum yaprak bıçakları, tıbbi şuruplar, intravenöz çözeltiler ve tozlardaki bileşenler veya katkı maddeleridir.

Bu bitkinin içeriği ile olan tentür, pankreas, dalak, astım ataklarının ciddiyetini azaltır, sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, uzuvlara kan dolaşımını yeniler ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Fern suyu ayrıca cilt hastalıklarını tedavi eder.

Adiantumun yaprakları üzerindeki şurup ateşi düşürmek için intravenöz solüsyonlarla birlikte kullanılır ve öksürük kesici olarak kullanılır. Eğreltiotu yaprağı özleri dezenfekte edici özelliklere sahiptir ve karaciğer ve mesanenin fonksiyonel bozukluklarıyla savaşmak için kullanılır.

Önemli!Bitkiyi tıbbi amaçlar için kullanmadan önce, bir doktora danışmanız ve doğru bir teşhis koymanız gerekir.

Adiantum eğreltiotu suyu Venüs kılı, kuduz hayvanları tarafından ısırıldıktan sonra vücudu detoksifiye etmek için kullanılır. Fern onkoloji tedavisinde kullanılır. Alkoldeki eğreltiotu çözeltisi sedef hastalığının tedavisinde yardımcı olur. Eğreltiotu yaprakları bir kaynatma ile saç durulama kepek ortadan kaldırır.

Evde dikim ve büyüyen

Küçük bir bitkiden yemyeşil bir çalkağa bir adiantum yetiştirmek için, yetiştiricinin bakımına ilişkin kurallara uyması gerekir: zamanında sulayın, kabul edilebilir bir sıcaklık sağlayın, zararlılardan koruyun ve yeni bir kaba aktarın. Bu daha ayrıntılı.

Ön şartlar

Eğrelti otlarının çoğu, yağmur ormanlarının dibindeki bitkilerdir, dolayısıyla gereksinimleri benzerdir. Doğada, eğrelti otları ormanın gölgeli tabanında yaşar, nemli humus toprağında büyür.

Ev yetiştiriciliğinde Adiantum'a benzer şartlar sağlanmalıdır:

  1. Nem oranı yüksek (% 70–80) ve sıcaklığı +19 ... + 22 ° C olan oda. Nem düşük olduğunda (% 50-60) ve sıcaklık yüksek olduğunda (+25 ... + 27 ° C), adiantumun yaprakları kalkar, bitki hastalanır. Kışın, bitkinin çok ılık olmayan, ancak aydınlık bir banyoya aktarılması daha iyidir. Bu mümkün değilse çiçeğin pilden mümkün olduğunca uzağa yerleştirilmesi ve saksıyı suyla ve genişletilmiş kille doldurulmuş bir standın üzerine yerleştirmek daha iyidir. Açık bir akvaryum veya mevcut bir nemlendirici yakınındaki bir eğrelti için iyi bir yer.
  2. Doğrudan güneş ışığı almayan iyi aydınlatılmış bir yer. Yaz aylarında, bitki güney penceresinin camlarında kötüdür, çünkü ince yapraklar yanıklara karşı hassastır. Kışın, çiçek, aynı zamanda sadece dağınık ışık ışınlarının yapraklarına ulaşabileceği bir yere de yerleştirilmelidir.
  3. Adiantum sıcağı ve nemi sever. Kış aylarında, yaz aylarından daha az sulanması gerekir. Oda sıcaklığı +18 ° C'nin altına düşerse, saksıdaki çiçek 10-14 günde bir sıklıkta sulanır. Kışın, tenceredeki toprak hafif nemli olmalı, ancak ıslak olmamalıdır.
  4. Saksıyı zaman zaman (her üç ila dört günde bir) çevirin, böylece bitkinin tüm tarafları dağınık ışık alır.
  5. Eğrelti otları hafif asitli bir PH (5.8–6.5) içeren geçirgen, verimli bir alt tabakaya ihtiyaç duyar. Turba ve humus içeriği yüksek olan kompost toprağı uygundur.

İnişe hazırlık

Bir filiz lahanası satın aldıktan sonra, bir tencereden yenisine aktarılması daha iyidir. Fakat ondan önce, bitkiye yeni koşullara alışması için zaman verin. Bitki sararabilir, bu durumda zarar görmüş yaprakları kesmek ve tekrar büyümelerine izin vermek gerekir. Asıl mesele nakli yapmak için acele etmemek ya da çiçeğe döllenmeye başlamak: bitki stres altında ve bu normal. Bakım kurallarına uyun ve düzenli dikkat gösterin.

Büyüyen Asplenium eğrelti otlarının özelliklerini inceleyin.

Kapasite seçimi

Bir eğrelti otu için bir eğrelti otu gerekir, ancak mutlaka yüksek değildir. Deneyimsiz yetiştiriciler saksının daha büyük, eğreltiotu için daha iyi olduğuna inanmaktadır, ancak bu yanlış. Küçük kaplar adiantum için uygundur.

Yaşamın ilk veya ikinci yılında genç bir bitki için, yarım litre hacimli bir tencereye yetecek, kök sisteminin büyümesiyle tencerenin hacmi artacaktır.

Örneğin, beş yaşında sağlıklı bir eğrelti otu üç litrelik bir kaba ihtiyaç duyar.

Çiçeğin kök sisteminin kalabalıklaştığını ve bir tencerede toprağın yüzeyinde ortaya çıkan köklere göre bitkinin daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsiniz. Önemli!Bir adiantumun dikilmesi için metal bir kap kullanılması istenmez, çünkü tankın duvarları sürekli ıslak toprakla temastan paslanmaya başlar.En iyi seçenek plastik, seramik, ahşap veya camdan yapılmış kaplardır.

Toprak arıtma

Adiantum için toprak hafif, gevşek, nefes alabilen olmalıdır. Turba ve bir miktar kumla birleştirilmiş yaprak ve çayır topraklarının karışımı uygundur. Kömür, ağaç kabuğu ve dolomit unu toprak karışımına yabancı maddeler olarak kullanmalarına izin verilir. Drenaj tabakasını unutma, çünkü durgun su, eğreltiğin sağlığına zararlıdır.

Bitkiyi yıllarca sağlıklı tutmak için, ekimden önce toprağın sterilize edilmesi gerekir. Evde birkaç şekilde yapılabilir: fırında pişirin, dondurun, dezenfektan çözeltileri ile dezenfekte edin.

Toprak dezenfekte nasıl:
  1. kalsinasyon. Toprak karışımı, 3-5 cm'lik bir tabaka ile fırın tepsisine eşit şekilde dağılır, Toprak ile pişirme tabakası fırına yerleştirilir ve 180-200 ° C sıcaklıkta 30 dakika ısıtılır. Bu işlemden sonra, toprak tamamen steril hale gelir. Toprak soğuduğunda, eğrelti otu ekebilirsin.
  2. Donma. Toprak, buzdolabının dondurucusuna 5-6 saat boyunca monte edilen plastik bir torbaya yerleştirilir. Donma sonunda, toprak dondurucudan çıkarılır ve tamamen ısınana kadar oda sıcaklığında bırakılır. Odadaki hava sıcaklığı ve toprağın sıcaklığı eşitlendiğinde, ev çiçeği ekmeye başlayabilirsiniz.
  3. Dezenfekte edici bir çözelti ile sulama. Hafif ılık suda (1 litre) 1-2 kristal potasyum permanganat ekleyin ve iyice karıştırın. Su koyu pembe bir renk almalıdır. Dezenfektan çözeltisi, daha önce ekim tankına dökülmüş olan toprağı bolca sular. Sulamadan sonra, drenaj deliklerinden cama aşırı nem girmesini sağlamak için tencere birkaç saat bekletilir. Tencerede bulunan dezenfekte edilmiş toprak orta derecede ıslandığı zaman, eğreltiotu ekmeye başlayabilirsiniz.

İniş teknolojisi

Brüksel lahanasını filiz veya tohumla ekebilirsin. Düzgün bir şekilde ekilmiş bir bitki tamamen ve gecikmeden gelişecektir, bu nedenle ekim prosedürüne dikkat etmek gerekir.

Lahanası dikim Özellikleri:

  1. Kök durumu - ekimden önce, kökler iyice incelenir, tüm çürük olanlar çıkarılmalı ve olgun kökler kırılmamalıdır.
  2. Yeni bir kaba ekmeden önce, bitkinin hali hazırda düzgün bir şekilde kesilmiş kök sistemi soluk pembe bir manganez ve su çözeltisinde 30-60 dakika bekletilebilir. Bu ıslanma, kesilen noktalardaki kökleri kurutur ve dezenfekte eder. Bitkinin köklerini ıslattıktan hemen sonra, yeni bir kaba koyun.
  3. Kök boynu yere derinlemesine gömülemez, tenceredeki toprakla aynı hizada kalmalıdır. Eski, hasar görmüş, hastalıklı ve sarı yaprakları çıkardığınızdan emin olun.

Eğrelti otlarının tohum ekme teknolojisi:
  1. Bir kreş dezenfekte toprak ve drenaj ile bir kutu al altta.
  2. Ekim sporları yaprak plakanın arkasından toplanır ve toprağın yüzeyine yayılır.
  3. Bitkiler sulanır ve polietilen (cam) ile kaplanır, ardından filizler ortaya çıkana kadar karanlık bir yere yerleştirilir.
  4. Genellikle ekim ve fidelerin görünümünden en az 2–2 ay geçer. Bu zamanda, dünyanın kurumasına izin verilmemelidir.
  5. İlk filizler yerden ortaya çıkar çıkmaz, fide kutusu ışıklı bir yere taşınır.
  6. Kutuyu üste örten polietilen veya cam yerinde kalır, ancak haftada bir veya iki kez genç eğrelti otlarını havalandırmak için 20-30 dakika boyunca açılırlar. Fideli bir kutunun bulunduğu odadaki sıcaklık +20 ... + 22 ° C aralığında, hava nemi% 60-70 arasında kalmalıdır.
Biliyor musunEski bir Yunan efsanesine göre, küçük gür yaprakları olan zarif bir eğrelti otu, yere düşen tanrıça Venüs'ün saçlarından büyüdü.Dolayısıylaadiantum Venüs kılı türlerinin adı.

Evde bakımın özellikleri

Bitki yer değişikliğinden hoşlanmaz. Bu nedenle, çiçeğin sürekli büyümek için nereye koyduğunuzu dikkatlice düşünmeniz gerekir. Ayrıca soğuk taslaklardan korumanız ve yapraklara toz girmesini önlemeniz gerekir.

Gübreleme ve Sulama

Adiantum düzenli olarak sulanmalıdır, çünkü bitki toprağın kurumasına duyarlıdır. Ancak, bitkiyi doldurmanız, tenceredeki yerin durumunu kontrol etmeniz gerekmez - her zaman hafif nemli olmalı, ancak ıslak olmamalıdır.

Sulama suyunun sert olmaması arzu edilir, bu nedenle erime veya yağmur suyunun kullanılması daha iyidir. Musluk suyu da uygundur, ancak kullanımdan önce 5-10 saat bekletilir. Tropik yerlilerden biri toprağın ılımlı hidrasyonuna ihtiyaç duyar ve haftada iki veya üç kez bırakır. Üst toprağın kurumasına izin verilmemeli, daima hafif nemli kalmalıdır.

Anten ve kök kütlesinin aktif büyümesi sırasında yazın bir eğrelti otunun gübrelenmesi gereklidir. Bu, yeşilliklerin sıkılığını korumaya ve bitkinin güçlendirilmesine yardımcı olacaktır. Gübre için, dekoratif ve yaprak döken iç mekan çiçekleri için özel bir üst pansuman kullanılır ve ilaç talimatlarında belirtilen sıvı miktarından çift doz su ile seyreltilir. Bu gibi üst pansuman mineraller ve iz elementler içerir. Ekim-Mart ayları arasında eğrelti otları döllenmez.

Kapalı bitkileri beslemenin en iyi yolunu öğrenin.

budama

Adiantum budama kullanılarak oluşturulmamıştır, ancak yeşil renkli “şapka” nın keyfi olarak büyümesini sağlar. Ama kesinlikle kurumuş, hasta veya kırık dalları ve yaprakları çıkarın. Zarar görmüş parçalar sadece eğrelti otlarının süslenmesini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda zararlılara karşı cennet görevi görür.

Eski veya hastalıklı bitkilerin kökleri budanır. Bu gibi durumlarda yapılır:

  • daha büyük çaplı bir tencereye nakledilirken;
  • eski çalıları ayırırken;
  • kök sisteminin çürüyen bariz belirtileri ile.

nakli

Genç eğrelti otları ilkbaharda, iki yılda bir kez nakledilir. Bitkiler olgunlaştığında, yalnızca kökleri toprağın üzerinde belirdiğinde tekrar dikilmeleri gerekir. Yani, kök kütlesi o kadar büyür, aynı tencerede kalabalıklaşır. Bu durumda, çiçek yetiştiricisi baharın başlangıcını bekler, uygun hacmin ve nakillerin kapasitesini seçer. Aynı zamanda, bazı kökleri biraz kesilmiş. Sonbaharda, bitki nakli rahatsız etmek için istenmeyen bir durumdur.

Önemli!Dikim sırasında, eğrelti gevşek toprağı sevdiği için toprağı bitkinin kök bölgesinde çok fazla sıkıştırmak istenmez.Adiantumun kök sistemi çok yavaş büyüdüğü için, sadece gerçekten hastalıklı kısımları sökerek, budama ile aşırıya kaçmamaya çalışın.

Saksıdaki bitki kökleri aşırı su nedeniyle çürümeye meyillidir. Kök sistemi hiçbir zaman suda durmamalıdır, çünkü oksijen olmadan kökler ölür ve su emme kabiliyetini kaybeder. Bunu önlemek için, seramik kap, genişletilmiş kil, kaba çakıl parçalarından 2 cm drenaj tabakası kabın dibine yerleştirilmelidir. Bundan dolayı, su kök bölgesinde yerleşmeyecek, ancak drenaj tabakasına düşecektir.

Video: Adiantum Nakli

üreme

Eğrelti otları sporlar ve çalının kök bölünmesi ile yayılır. Çiçek yetiştiricisi kendisi için en uygun yöntemi seçebilir.

Köksap ayırma

Beş yaşından büyük eğrelti otları kısmen dekoratif etkilerini kaybederler, bu yüzden kök sistemi genellikle birkaç genç bitkiye bölünür. Bu teknik genç adiantları hızlı bir şekilde elde etmek için kullanılır. İşlem, kök sisteminin iyi geliştiği yetişkin bitkilerde gerçekleştirilir. Maternal kökün ayrı fraksiyonlara ayrılması, donör eğrelti otunun ölümüne neden olabilir. Ayrılmış tüm parçaların başarılı bir şekilde hayatta kalmayacağı da akılda tutulmalıdır. Fern rizoması, tesisin toprak kısmının yanı sıra mekanik hasarlara karşı çok hassastır.

Kök düzgün bir şekilde nasıl ayrılır:

  1. İşlem baharda gerçekleştirilir.
  2. Ayrılması amaçlanan burç tencereden dikkatlice çıkarılır.
  3. Kökler topraktan sallanır.
  4. Ayırma başlamadan önce, keskin bıçak bıçağı alkolle ovulur veya bir ateşte kalsine edilir, daha sonra kök yumuşak hareketlerle ayrı kesirler halinde kesilir, böylece 1-2 yaprak her kökün anten kısmında kalır.
  5. Kesirler, sterilize edilmiş toprağı olan ayrı ayrı saksılara ekilir.
  6. Toprağa ekildikten sonra, iyi sulanır, bitkinin toprak kısmı bir püskürtme tabancası ile nemlendirilir.
  7. Fideli saksılar, dağınık ışık ve ılık sıcaklık olan bir yere aktarılır.
  8. Genç adiantumlar köklenip büyüdükten sonra, yaprağı herhangi bir büyüme uyarıcısı ile beslemek gerekir (Epin, Emistim).
  9. Ayrılmış bitkiler yavaş yavaş yeşil ve kök kütleleri oluşturur. Onlara yetişkin eğrelti otları ile aynı şekilde bakmanız gerekir.

anlaşmazlıklar

Birçok bitkide olduğu gibi, eğrelti otları, çiçeklerin yardımıyla tohumları yeniden üretmek için çiçek açmazlar. Yeni bir bitkinin geliştiği sporlarla çoğalırlar. Sporlar, yaprakların alt tarafına bağlanan küçük keseler içinde olgunlaşır.

Eğrelti sporları ile ekim yapmak, sporlardan elde edilen fidelerin tamamen sağlıklı olması ve ana bitkinin hastalıklarını miras almaması tercih edilir. Ve yöntemin en önemli dezavantajlarından biri, genç bitkilerin kısa süre içinde yetiştirici tarafından alınmayacağı, çünkü sporlar uzun süre boyunca filizlenir.

Hastalıklar ve Zararlılar

Adiantum iç mekan çiçek hastalıklarına dayanıklıdır, fakat kök çürümesine eğilimlidir. Bu, bitki çok sık ve aşırı sulanırsa olur. Bu durumda, adiantum topraktan uzaklaştırılmalı, kök sistemi su ile yıkanmalı ve incelenmelidir. Çürüme, yumuşatılmış alanlar ve köklerdeki beyaz plak ile tanınabilir. Hasar görmüş kök parçalar keskin bir bıçakla kesilir. Hastalıklı bitki birkaç gün boyunca ekim tankının dışında bırakılır.

Önümüzdeki birkaç gün boyunca, kök kısımlarının sertliğini günlük olarak kontrol etmek gerekir. Sertleştiklerinde ve sertleştiklerinde, eğrelti otu taze, besin bakımından zengin bir alt tabakaya ekilebilir. Ekimden sonraki ilk günlerde, tenceredeki toprak hafif nemli tutulmalıdır ve ardından kademeli olarak normal sulamaya geri dönebilirsiniz. Çoğu durumda, bu şekilde iç mekan eğreltiğini ölümden koruyabilirsiniz.

Ek olarak, çiçekçi uygunsuz bakımdan kaynaklanan zorluklarla karşılaşabilir:
  1. Zayıf büyüme ve yaprakların sararması. Sebep: yanlış sulama. Yaz aylarında, toprak her zaman hafif nemli kalmalıdır, kışın çalılıkların haftada bir veya iki defadan fazla sulanması tavsiye edilir (oda sıcaklığına bağlı olarak).
  2. Yaprakların yanması. Sebep: Işık çok parlak. Bitki saksıyı doğrudan güneş ışığından uzakta yeniden düzenlemek gerekir.
  3. Скручивание листьев. Причина: переохлаждение или переполнение горшка корнями. Как только первые корни появятся на поверхности грунта — пора пересаживать растение в горшок большего объёма.
  4. Сохнут листья, покрываются сухими пятнами у черешка и крошатся, или же окантовка листьев становится высохшей. Причина: слишком сухой воздух в комнате.
Biliyor musunОсобенность папоротникаспособность отталкивать воду от поверхности листа. В переводе с греческого название растения означает «не смачиваемое». Удивительно, но все капли воды, которые попадают на листья, скатываются с них, не оставляя даже влажного следа.При заражении адиантума вредителями необходимо помнить, что растение чувствительно к химическим препаратам, поэтому для борьбы с насекомыми предпочтительнее использовать домашние средства. На растении могут поселиться:
  1. Листовые и стеблевые нематоды. Предпочитают влажные места, их привлекает регулярные увлажнения листьев папоротника. Проникают во внутреннюю часть листьев и питаются лиственными клетками, в результате листовой покров становится коричневым и папоротник погибает. В этом случае необходимо действовать решительно и быстро. Отрезают все коричневые листья, одновременно уменьшая полив и прекращая распыление влаги по листьям. Одновременно желательно использовать средства по защите растений от нематоды («БИ-58», «РОГОР», «Нематофагин БТ», диметоат).

  2. Yaprak bitleri. Селится на зелёных листьях папоротника. Этих крохотных насекомых можно распознать по белой, пунктирной форме. Колонизируют верхнюю поверхность листьев. В случае небольшого поражения адиантум переносят в ванную и смывают тлю жёсткой струёй воды. Если тля поразила всю поверхность растения, для борьбы с ней используют мыло (измельчить на мелкой тёрке и припудривать мыльным порошком папоротник ежедневно на протяжении недели).

  3. Örümcek akarı. Присутствие клеща на растении выдает тонкая, почти невесомая паутина, висящая в разветвлениях стеблей. Если вовремя не принять мер по защите адиантума от паутинного клеща, растение погибнет. Горшок с заражённым паутинным клещом папоротником устанавливают в прозрачный или полупрозрачный большой полиэтиленовый пакет и выдерживают в течение 10 дней, паутинный клещ за это время погибает. Для дополнительной гарантии того, что паразит будет уничтожен, под пакетом можно распылить инсектицид («Актеллик», «Неорон», «Фитоверм», «Акарин», «Аполло», «Вермитек»). В это время папоротник поливают в обычном режиме.

Biliyor musunПапоротники — прародители всех видов растительности. Они же являются самыми древними растениями, сохранившимися до наших дней. Биологи оценивают их возраст в 350 миллионов лет.Усилия, прилагаемые к обеспечению надлежащих условий для растений, окупятся тем, что красивый и пышный адиантум станет не только привлекательным украшением домашнего интерьера, но и будет очищать воздух в квартире от токсинов.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir