karaman meşhur yemekleri / Karaman'da Ne Yenir? | 10 Lezzetli Karaman Yemeği | funduszeue.info

Karaman Meşhur Yemekleri

karaman meşhur yemekleri

Karaman Yöresine Özgü Lezzetler

Türkiye&#;nin hemen her şehrinde olduğu gibi Karaman ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Karaman, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde bulunan Karaman ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Karaman iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Karaman denince akla ilk gelen yöresel lezzetler Sulu pilav, Arabaşı çorbası, Köy dolması, Cibe dolması, Bulamaç v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Karaman iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Karaman yöresine ait lezzetler&#;

Karaman Yöresel Yemekleri

  • Sulu pilav
  • Arabaşı çorbası
  • Köy dolması
  • Cibe dolması
  • Bulamaç
  • Batırık
  • Bidik
  • Sütlü köfte
  • Guymak
  • Susuz kebap
  • Eğey dolması
  • Mıkla
  • Zerde
  • Toyga çorbası
  • Keşkek
  • Kabak çiçeği dolması

Karaman Yöresel Yemek Tarifleri

Karaman Batırık

Karaman Batırık

Karaman Batırık Malzemeleri

  • Düğürcük
  • Tahin (veya ceviz, menengiç, v.s.)
  • Soğan
  • Domates
  • Taze biber
  • Maydanoz
  • 7 türlü baharat
  • Tuz
  • Sumak
  • Salça
  • Biber salçası

Karaman Batırık Nasıl Yapılır?

Düğürcük büyükçe tepsi veya sini üzerine dökülür. Rendelenmiş domates, salça, biber salçası, soğan, ince kıyılmış biber ve maydanoz, kızartılmış tahin, ve baharat ilave edilerek ovulur. Düğürcük yumuşayıp dişe dokunmayacak hale gelinceye kadar ovma işlemi devam eder. Daha sonra küçük sıkmalar haline getirilir. Rendelenmiş ve sumaklanmış soğan, domates, salatalık ve turşu ile yenir. Ayrıca sulandırılarak da yenir. Cevizli, menengiçli, susamlı, fıstıklı şekilleride yapılabilir. Besin değeri çok yüksektir.

Karaman Toyga Çorbası

Karaman Toyga Çorbası Malzemeleri

  • Bulgur
  • Nohut
  • İnce kıyılmış et
  • Yoğurt
  • Tereyağı
  • Nane
  • Kırmızıbiber
  • Yumurta
  • Un

Karaman Toyga Çorbası Nasıl Yapılır?

Yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. Bu karışıma et, bulgur, nohut katılarak sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynayan çorba piştikten sonra ocaktan indirilir. Bir tavada eritilen tereyağına nane ve kırmızı biber de katılır ve pişmiş olan çorbanın üzerine dökülür.

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar

Göktürk

Calla Yemeği

Calla yemeği Karaman’ın en lezzetli ve tercih edilen yemekleri arasındadır. Evlerde ve fırınlarda bu lezzeti bulmak mümkündür. Genelde restoranlarda bulunmayan bir lezzettir. Ama Karaman da bulunan kasap ve fırınlarda bu lezzeti tatmanız mümkün olmaktadır.

Odun ateşinde ve güvecin içinde kuzu eti ve sebzelerin yaklaşık dört saat pişirilmesiyle elde edilen çok lezzetli bir yemektir. Lezzetini odun ateşinden ve yemeğin içine koyulan kuzu iç yağından almaktadır. Pişirildiği süre boyunca hiç hava almayacak şekilde muhafaza edilir.

Calla yemeği Karaman’a geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri olarak yerini alır. Kasap veya fırınlarda tadabileceğiniz özel bir yemektir.

Arabaşı Çorbası

Karaman’ın bilinen lezzetlerinden biridir. Evlerde veya restoranlarda bulunabilen bir çorba çeşitidir. Türkmenlerden gelerek yaygın bir lezzet olduğu söylenmektedir.

Karaman’da da bulunan yöresel bir lezzet olan bu çorabının adı yemeklerin arasında yemesi sebebiyle ara aşı olarak kullanılırken zamanla arabaşı kelimesine dönüşmüştür. Bazı yerlerde arap aşı olarak bile kullanılmaktadır. Konya ve Karaman bölgesinde daha çok tercih edilse de ülkemizin dört bir yanında bu isimle yapılan çorbalar bulunmaktadır. Kış aylarında daha çok tüketilen bir yemek olarak karşımıza çıkar. Bol acılı olarak hazırlanması bunun sebepleri arasında yer almaktadır.

Türkmenlere has olarak üretilen bu çorba zamanında keklik etiyle yapılırken günümüzde tavuk veya hindi etiyle yapılmaktadır. Arabaşı çorbasının en büyük özelliği muhallebi kıvamında hazırlanan bir hamur ile tüketilmesidir. Çorba yerken bu hamuru çorbaya ilk düşürenin bir sonraki arabaşını yapması gerektiğine inanılır. Bu sayede halk arasında sıcak sohbetlerin ve sosyal ortamların oluşmasının amaçlandığı düşünülmektedir.

Keşkek

Anadolu lezzetlerinin baş köşesinde oturan bir lezzettir. Her yörede benzer şekilde yapılır ve tüketilir. Özellikle düğünlerde yapımı tercih edilen meşhur bir lezzettir.

Karaman’da da yapılan ve tüketilen bir lezzettir. Tavuk suyuyla pişirilen buğdaylara nohut ve tavuk eti eklenerek lezzet tamamlanır. Yapımı zahmetli ve uzun bir süreçtir. Üzerine biber sosuyla tüketilir. Bazı yörelerde keşkek et suyuyla da pişirilebilmektedir.

Genellikle köylerde ve düğünlerde özel olarak pişirilen bir yemektir. Yöresel olarak her yerde yapılan bu yemeği mutlaka tatmanızı öneririz.

Bıldırcın Dolması

Karaman’da yetiştirilen bıldırcınların etiyle yapılan bir lezettir. Genelde restoranlarda yapılmaktadır.

Bıldırcın eti sevenlerin severek tükettiği Karaman’ın meşhur lezzetlerindendir. Bıldırcın için tereyağında kavrularak hazırlanır. Bıldırcın önce kızartılır ve sonra doldurulup fırında pişirilir. Kokusu ve lezzetiyle yiyenleri etkileyen bir lezzettir.

Karaman gezinizde yemek yediğiniz restoranlarda mutlaka bulabileceğiniz bir yemek çeşiti olarak karşınıza çıkacaktır. Bıldırcın dolmasını mutlaka tatmanızı öneririz.

Batırık

Bulgurla yapılan ve Karaman yöresel lezzetleri arasında olan bir tattır. Mersin yöresinde de meşhur bir lezzettir.

Batırık farklı çeşitlerde yapılabilen bir yemektir. Adını yapılış şeklinden almaktadır. Sulu olarak yapılan batırık çorba şeklinde olmaktadır. Köfte halinde yapılanı ise mercimek köftesine benzeyen lezzetli bir yemektir.

Genelde Karaman’da yaşayan kadınların günlerinde tercih ettiği pratik bir lezzet olarak yerini almaktadır. Evlerde veya yöresel lezzet duraklarında bulabileceğiniz bir yemektir.

Çullama

Karaman’da yapılan ve yöreye özgü etlerden lezzetini alan bir yemektir. Bir tür köfte çeşiti olarak sevilen lezzetlerdendir. Karaman da çok yenilen bir yemektir. Şehre geldiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasında yer alır.

Geleneksel köfteden farklı olarak yapılmaktadır. Kıyma ve içine haşlanmış pirinç koyularak kızartma veya haşlama yapılarak tüketilmektedir. İçinde yer alan malzemeler köfte içinde olanlarla aynıdır sadece haşlanmış pirinç eklenir.

Çullamayı  restoranlarda veya geziniz sırasında uğradığınız yerlerde tatma şansınız olur.

Töğmeken

Karaman’a özgü bir lezzettir. Ama ülkemizde farklı şekillerde yapılmaktadır. Evlerde sıkça yapılan pratik bir yemektir.

Karaman yöresinde yapılan semizotu yemeğine verilen isimdir. Semizotu ıspanak gibi kavrulur ve pirinç, soğan eklenerek yemek haline getirilir. Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilmektedir. Hafif ama lezzetli bir alternatiftir.

Genelde evlerde bulunan bir çeşittir ama yöresel restoranlarda da bu lezeti bulmanız mümkün olmaktadır.

Zeyve Kebabı

Karaman’ın en meşhur lezzetlerinden biri de Zeyve kebabıdır. Yapılış şekli ve kullanılan etler sebebiyle tadı çok güzel olmaktadır. Yöredeki hayvanların etleri doğal ve lezetli bitkileri tüketmeleri sebebiyle çok lezetlidir.

Zeyve kebabı saçta pişirilen et ve sebze çeşitleri kuyruk yağında yapılması sebebiyle çok lezzetli, bir yemek haline gelmektedir. Karaman yöresinde yemeğin üzerine pide basılarak yenmektedir. Çok tercih edilen bir kebap türüdür.

Sadece Karaman’a özgü olan bu lezzeti Karaman ziyaretinizde mutlaka yemenizi tavsiye ederiz.

Eğey Dolması

Karaman’da bir çok farklı çeşitte dolma yapılmaktadır. Özel günlerde yapılan bu lezzette en çok sevilen yemekler arasında yer alır. Köylerde çok yapılan bir yemek türüdür.

Karaman da yapılan dolma çeşitleri arasında Eğey dolması da yer almaktadır. Koyun veya keçinin göğüs kısmı kesilerek içine iç harç koyulur ve pişirilir. Lezzeti ve kokusuyla etkileyen bir yemektir. Farklı bir lezzet denemek isterseniz mutlaka yemeniz tavsiye edilmektedir.

Domates Dolması

Karaman’da yapılan dolma çeşitlerinden biri de Domates dolmasıdır.

Kıyma harcıyla hazırlanan dolma fırında veya tencerede hazırlanarak yenilebilmektedir.

Genelde evlerde bolca yapılan bir dolma türüdür. Yöresel lezzetlerin sunulduğu restoranlarda da satılan bu lezzeti mutlaka yemenizi öneririz.

Kabak Çiçeği Dolması

Karaman’da da yapılan ve lezzetiyle hayran bırakan bir yemektir. Ege ve Akdeniz bölgesinde çok yapılan bu lezzet Karaman’da da sevilen yöresel yemekler arasında yer alır.

Kabak çiçeği dolması kuş üzümlü iç harçla hazırlanır ve doldurulur. Dolmanın tadına doyulmaz bir lezzettir. Sabahın ilk ışıklarında çiçekler kapanmadan yapılması gereken biraz zahmetli bir yemektir.

Köylerde özel günlerde hazırlanan ve çok lezzetli olan bir yemektir. Karaman gezinizde mutlaka bu özel lezzetle tanışın.

İlisıra Dolması

Karaman’da özel günlerde yapılan bir yemektir. Genelde köylerde daha rahat bulabileceğiniz bir lezzet olarak karşınıza çıkar.

Eski ismi İlisıra olan köyün ismiyle anılan bir çeşit dolmadır. Kuru patlıcan, kuzu eti ve bulgur ana malzemeleriyle hazırlanmaktadır. Köyün tarihi Roma dönemine kadar dayanmaktadır.

Düğünlerde çok yapılan bir yemektir. Karaman’a özel olan lezzetlerden bir tanesi de bu dolmadır. Karamanda Yöresel yemek sunan restoranlarda veya evlerde sıkça bulunan bir lezzettir.

Toyga Çorbası

Karaman’ın yöresel lezzetlerinin ve sevilen çorbalarının başında gelmektedir.

Yoğurtlu bir çorba olması sebebiyle özellikle soğuk olarak yaz mevsiminde sofralarda yerini alır. Kışın da sıcak olarak servis yapılmaktadır. Yarma ve nohutlu olarak hazırlanır. Hafif ama lezzetli olması sebebiyle tercih edilmektedir.

Karaman ziyaretinizde hangi mevsimde olursanız olun lezzetine bakabileceğiniz bir yemek çeşitidir.

Zerde Tatlısı

Karaman yöresine has olarak yapılan lezzetli ve görüntüsü de bir o kadar güzel olan tatlıdır.

Ana malzemeler arasında nişasta ve pirinç yer almaktadır. İçerisine koyulan zerdeçal ile hem lezzet hem de görüntü olarak dikkat çekmektedir.

Karaman’a yaptığınız ziyaretlerinizde mutlaka yemeniz gereken şifalı bir tatlıdır.

Lokur Tatlısı

Karaman’ın en meşhur tatlısı olarak bilinmektedir. Karaman’da yapılan meşhur bir lezzettir.

Hamur tatlısı olarak tahin,un, şeker ve yoğurtla yapılmaktadır. Özellikle Hac ziyaretinden dönen kişilerin evinde yapılıp misafirlere sunulan bir lezzettir.

Evlerde, restoranlarda veya yöresel lezzet satan dükkanlarda tadabileceğiniz ve isterseniz satın alabileceğiniz bir tatlı çeşitidir.

Kuymak Tatlısı

Karaman ve Konya’da yapılan lezzetli bir tür helvadır.

Höşmerim adıyla da bilinmektedir. İçinde un, kaymak, şeker, tereyağ malzemeleri yer alır. Kavrularak yapılan ve lezzetine doyulmayan bir tatlıdır.

Her yörede farklı olarak anılsa da Karaman gezinizde yemeniz gerekenlerin başında yer alır. Hatta eve dönerken yanınıza alarak sevdiklerinize de götürebileceğiniz bir lezzettir. Pastanelerde satılan ünlü bir Karaman tatlısıdır.

Ermenek Helvası

Karaman Ermenek’te en meşhur tatlılar arasında yer almaktadır. Pastanelerde ve bazı köylerde tadabileceğiniz bir lezzettir.

Ermenek helvası yapımı diğer helvalardan farklıdır. Helvanın içine şeker yerine üzüm pekmezi koyularak yapılmaktadır. Bu sayede daha yoğun ve lezzetli olması sağlanır.

Karaman gezinizde satın alabileceğiniz ve sevdiklerinize hediye edebileceğiniz tatlılar arasında yerini almaktadır.

Karaman gezinizde tüm bu lezzetleri tadabileceğiniz farklı restoran ve pastaneler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Birtat Lokantası, Işıkoğulları Pastanesi, Karaman Eredem Park restoran, Keskinler Pide Salonu ve Köşebaşı Yemek evi lezzetli yemekler için tavsiye edilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası