polikistik over hamile kaldım / Polikistik Over Sendromu Olanlar Hamile Kalabilir mi? - Doç. Dr. Ozan Doğan

Polikistik Over Hamile Kaldım

polikistik over hamile kaldım

Polikistik Over Sendromu Nedir? Polikistik Over Olanlar Hamile Kalabilir Mi?

Günümüzde polikistik over sendromu çok sık görülmektedir. Doğurganlığı olumsuz etkileyen ve pek çok hastalığa da davetiye çıkaran bu hastalık aynı zamanda bir endokrin hastalığı olarak bilinir. 

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Doğurganlığı etkileyen bir kadın hastalığı olan polikistik over sendromu özellikle üreme çağındaki kadınlarda çok sık görülmektedir. Endokrin hastalığı olarak da bilinen polikistik over yumurtlama bozukluğuna zemin hazırlayarak kısırlığa da zemin hazırlamaktadır. Bu hastalık tedavi edilmezse ilerleyen süreçte hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarına da neden olur. Polikistik over sendromu, yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişir.

Bu hastalık adet düzensizliği ile birlikte kendini belli eder. Üreme çağındaki kadınlarda kilo artışı meydana gelir. Vücut genelinde tüylenme olur. Ayrıca sivilce oluşumu ile adet düzensizliği de olur. Yumurtalıklarda yer alan kistler nedeniyle yumurtlama düzeni bozulur. Bazı kadınlarda çocuk sahibi olamama sorunu da ortaya çıkabilir. Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromunun belirtileri görüldüğünde mutlaka tedavi edilmelidir.

Polikistik Over Olanlar Hamile Kalabilir mi?

Polikistik over sendromu olan üreme çağındaki kadınlarda yumurtlama engellenerek adet düzensizliği yaşanır. Bu durum ise hamile kalma olasılığını düşürür. Polikistik over sendromu olan kadınlarda hamile kalma olasılığı diğer kadınlara göre daha düşüktür.

Bu hastalar çoğunlukla tüp bebek yöntemi ile hamile kalırlar. Aynı zamanda polikistik over hastaları tedavi olur ve kilo verirlerse hamile kalma şansları da hızla artacaktır. Bu hastalıkta kadınların kilo vermesi de önemli bir etken olarak ön plana çıkar. Polikistik over sendromu bulunan hastalarda kendiliğinden gebe kalma şansı çok yüksektir. Aynı zamanda tüp bebek tedavisi ile de önemli bir başarı elde edilebilir. 

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromunun bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu genellikle kişiden kişiye değişse de çoğunlukla aynı etkiler görülür. Polikistik over olan kişide adet düzensizliği, kilo artışı, tüylenme, kilo alma, çocuk sahibi olamama, seste kalınlaşma, göğüste büyüme ve ya küçülme, ciltte lekelenme, yüz ve sırtta sivilcelenme görülür. Özellikle 13- 19 yaş arasındaki kızlarda bu etkenler görülmeye başlar. Bazı kişilerde daha da ilerleyen zamanlarda bu etkiler görülebilir. Bu belirtilerden birisi bile görülse mutlaka doktora gidilerek önlem alınmalı, uygun tedaviye başlanmalıdır. 

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalığın ortaya çıkışı genetik ve çevresel faktörlere de bağlı olabiliyor. Özellikle ailesel yatkınlık ve obezite nedeniyle polikistik over çoğu kişide görülebiliyor. Fazla kilo alımına bağlı olarak kişide insülin direnci gelişiyor. Bu da vücuttaki androjen hormonu sentezini arttırarak yumurtlama bozuklukları oluşturuyor. Yumurta düzeninin bozulması ile birlikte yumurtalıklarda kist oluşabiliyor. Özellikle kimyasal zararlı maddelere maruz kalındığında da polikistik over oluşabiliyor. Üreme çağındaki genç kızlarda fazla kilo artışı polikistik over sendromunun en önemli etkeni olabilir. 

Polikistik Over Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik over tanısı konulduktan sonra kadın hastalıkları ve doğum doktoru ile endokrin uzmanı kişiye özgü bir plan çıkarır. Tedavi sürecinde kilo gibi ikincil problemler de ortadan kaldırılır. Androjen ilaç tedavilerinden yararlanılır. Diyetisyen tarafından hazırlanan diyet listesi ile kişi ideal kilosuna getirilir. İnsülin direncinin azaltılması amaçlanır. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerde de ilaç tedavisi uygulanır. 

PKOS hastaları dikkat! Hamile kalmak için en doğru yaşı uzman isim açıkladı

PCOS BELİRTİLERİ BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİR Mİ?

Evet yazımızın başında da belirttiğimiz gibi benzer klinik durumlara yol açan bir çok hastalık vardır ve bunların da dışlanması gerekir. Burada biraz adölesan dönemindeki kızlarda sık görülen fizyolojik yumurtlama bozukluğundan da bahsetmek istiyorum. Kızlarda adölesan döneminde ilk adetten sonraki 3 ila 5 yıl boyunca yumurtlama fizyolojik olarak normal olmayabilir ve adet gecikmeleri olabilir. Buna ek olarak 20 yaş altında ultrasonografide yumurtalıklarında benzer kistik görünümler normalde de olduğu için PKOS tanısında yanılmalar olabilir. 20 yaş altında tanıya yönelik yumurtalık hacmi ölçümü daha önem kazamaktadır. Yani özetle 20 yaş altındaki hastalarda PKOS tanısı koymadan önce iyi incelemek ve araştırmak gerekmektedir.

Konjenital Adrenal Hiperplazi dediğimiz bazı enzim eksikliklerine bağlı olarak böbrek üstü bezi ile ilgili hormonal hastalıklar da benzer klinik durumlara sebep olabilmektedir. Bu enzim eksikliklerinin çoğu doğum sonrası erken dönemde belirti vermekle birlikte az bir kısmı 'geç başlangıçlı' olarak tanımlanır ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilir ve bu da PKOS ile karışır.

Yine adrenal bez veya hipofiz bezinin etkisiyle fazla kortizol hormonu üretimiyle seyreden Cushing Hastalığı ve Sendromu ayırıcı tanıda önemli yer alır.

Böbrek üstü bezlerinden veya yumurtalıklardan kaynaklanan bazı tümörler erkek hormonları üretimi yaparak PKOS ile benzer klinik durumlara yol açabilir.

Troid fonksiyon bozukluğu, Hiperprolaktinemi denilen süt hormonu fazlalığı, ve Akromegali denilen büyüme hormonu fazlalığı da yine ayırıcı tanılar arasında düşünülmesi gereken hastalıklardır.

Polikistik Over Tüp Bebek

Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. Yumurtlama bozukluğu nedeniyle adet düzensizliği ve hamile kalamamaya neden olabilmektedir. Yumurtlama bozukluğuna eşlik eden diğer polikistik over belirtileri; androjen hormon düzeylerindeki artışa bağlı olarak ortaya çıkan tüylenme artışı, sivilcelenme, erkek tipi saç dökülmesidir. Polikistik overi olan kadınların en ciddi problemi çocuk sahibi olma konusunda yaşadıkları zorluklardır.  

Polikistik overi olan kadınlar; yumurtlama düzensizliği nedeniyle hamile kalamama problemi yaşayabilmektedirler. Kısırlık nedeniyle başvuran polikistik over sendromu olan kadınlarda, gebelik tedavisi için basamaklı tedavi uygulanmaktadır. 

Polikistik over sendromu olan kadınlarda hamile kalmak için uygulanan tedaviler sırasıyla; 

  • yumurta büyütme ve çatlatma
  • aşılama tedavisi
  • tüp bebek tedavisidir. 

Polikistik over sendromlu kadınlarda yumurta büyütme ve çatlatma tedavisi veya aşılama tedavisiyle gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisi uygulamak gerekir. Polikistik over olanlarda yumurtalık rezervleri çok iyi olduğu için tüp bebek tedavisinde çok fazla sayıda yumurta toplanmaktadır. Bilindiği üzere tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı arttıkça elde edilen embriyo sayısı artmaktadır, buna bağlı olarak tüp bebek tedavi başarı şansı polikistik overli kadınlarda çok yüksektir. Polikistik over tüp bebek başarı oranı eğer eşlik eden farklı bir problem yoksa (sperm kalitesi, şekil bozukluğu gibi) yaklaşık olarak %65-70’dir. 

Yumurtlama düzensizliğini düzeltmek için polikistik over olanlarda ilk olarak diyet ve egzersiz önerilmektedir. Diyet ve egzersizle toplam vücut ağırlığının %5’i kadar kilo verilmesi gerekmektedir. Yapılmış çalışmalarda kilo vermenin yumurtlama ve adet düzensizliğini düzeltebileceği gösterilmiştir. Çünkü kilo vermekle beraber vücuttaki yağ oranının azalmasıyla birlikte insülin direnci azalacaktır. Yumurtlama problemine neden olan insülin direncinin azalması veya ortadan kalkması ile birlikte adetler düzene girmekte ve gebelik elde etme ihtimali artmaktadır. 

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over; yumurtalıklarda düzgün büyüyüp çatlayamamış çok sayıda ufak folikülün (yumurtaların) bulunmasıdır. Polikistik over sendromunun tanısı için bazı kriterler kullanılmaktadır. Aşağıda belirtilen 3 tane polikistik over belirtilerinden, 2 tanesinin olduğu kadınlara polikistik over sendromu tanısı konulmaktadır. Polikistik over belirtileri; 

  1. Adet düzensizliği
  2. Tüylenme artışı, kıllanma artışı
  3. Ultrasonda yumurtalıklarda çok sayıda yumurta görülmesi

Adet düzensizliği yumurtaların düzgün büyüyüp çatlamamasından kaynaklanmaktadır. Adet aralıkları 30-45 gün arasında değişmektedir.

Polikistik over sendromunda kadınlarda androjen hormon düzeyleri arttığı için vücutta tüylenme ve kıllanma artışı görülmektedir. 

Ultrason değerlendirmesinde her bir yumurtalıkta yaklaşık olarak 12-20 arasında ufak folikül (yumurta) görülmektedir. 

Polikistik Over Hastaları Hamile Kalabilir mi?

“Polikistik over hamile kalmak” polikistik over sendromu olan kadınlarda en büyük kaygı sebebidir; ancak bu kaygının yersiz olduğunu belirtmek gerekir. 

Polikistik over hamilelik için engel oluşturan bir durum olmakla birlikte polikistik over hastaları doğal yoldan veya tedaviyle hamile kalabilirler. Polikistik over sendromlu hastaların hamile kalamama nedeni yumurtaların düzgün büyüyüp çatlamamasıdır. Polikistik over sendromu olan kadınlarda yumurtlama düzenini sağlayarak gebelik elde edebilmek için ilk olarak diyet ve egzersizle kilo vermeleri önerilmektedir. 

Doğal yollardan gebelik elde edilemezse gebelik için polikistik over tedavisi uygulanmalıdır. Polikistik over hamile kalma yöntemleri sırasıyla yumurta büyütme ve çatlatma tedavisi, aşılama tedavisi ve tüp bebek tedavileridir. 

Polikistik Over Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Polikistik over sendromu olan kadınların doğal yollardan hamile kalabilmeleri için en önemli durum adetlerin düzenli olup olmamasıdır. Polikistik overli kadınların bir kısmında yumurtalar düzgün büyüyüp çatlayabilmektedir ve yumurtaları düzgün büyüyüp çatlayan kadınlarda adet düzensizliği görülmemektedir. 

Adet düzensizliği olmayan kadınlar, 1 yıl boyunca korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen hamile kalamazlarsa, bir tüp bebek uzmanına başvurmaları gerekir. 

Adet düzensizliği olan polikistik overli kadınlarda yumurtalar düzgün büyüyüp çatlamaz, buna bağlı olarak doğal yollardan gebelik oluşma ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle polikistik over sendromu olan kadınlarda adet düzensizliği varsa çok fazla beklemeden bir tüp bebek uzmanına başvurmaları gerekir. 

Yumurta Büyütme ve Çatlatma Tedavisi

Polikistik over sendromu olan kadınlarda yumurtaların düzgün büyüyüp çatlayabilmesi için ağızdan kullanılabilecek ilaçlar veya göbekten yapılan iğneler kullanılmaktadır. Yumurtaların gelişimi belirli aralıklarla ultrasonla takip edilir ve yumurtalar belirli bir büyüklüğü ulaştığında çatlatılır. Çatlatma iğnesi uygulandıktan sonra cinsel ilişki önerilir. 

Polikistik Over Sendromu Tedavisinde Aşılama

Aşılama tedavisinde yumurtaların büyütülmesi için polikistik over tedavisinde verilen ilaçlar yaklaşık olarak 8-10 gün kullanılmaktadır.  Yumurtaların düzgün büyüyüp çatlaması için polikistik over tedavisinde verilen ilaçlar; ağızdan kullanılan tabletler veya göbek bölgesinden uygulanan iğnelerdir. Polikistik over aşılama ile hamile kalanlar genellikle sadece yumurtlama problemi olan kadınlardır. Gebe kalamamaya neden olan ek problemi (çikolata kisti hastalığı olan, erkekte ciddi sperm problem varlığı vb..) olan çiftlerde aşılama tedavisinin başarı şansı oldukça düşüktür. 

Yumurtaların büyütülmesinde ve çatlatılmasında kullanılan polikistik over ilaçları kadın sağlığı için zararlı etkiler oluşturmamaktadır. 

Polikistik Over Tüp Bebek, Polikistik Over Tüp Bebek Başarı Oranı

Polikistik over sendromu olan kadınlarda tüp bebek tedavisi sıklıkla uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Polikistik overi olanlarda tüp bebek tedavisinde çok fazla sayıda yumurta toplanabildiği için iyi kalite embriyo gelişme ihtimali de çok yüksektir. Bu nedenle polikistik over tüp bebek şansını arttırmaktadır. 

Polikistik overi olanlarda tüp bebek tedavisiyle gebelik elde etme şansı; %75-80 gibi çok yüksek oranlara ulaşmaktadır. Tüp bebek başarı oranının en yüksek olduğu hasta gruplarından biri polikistik overi olan kadınlardır. 

Polikistik Over Sendromunda Gebelik

Polikistik over hamilelik belirtileri diğer kadınlardan biraz farklıdır; çünkü polikistik overi olanlarda yumurtalar düzgün büyüyüp çatlamadığı için zaten adet düzensizliği ve adet gecikmeleri gebeliğin oluşmadığı aylarda bile görülebilmektedir. Bu nedenle adet gecikme süresi normalden daha uzun olmuşsa mutlaka kanda gebelik testi yapılmalıdır. Bunun dışında polikistik over hamilelik belirtileri polikistik over sendromu olmayan kadınlarla benzerdir.

Polikistik overle hamile kalanlar gebelik sürecinde mutlaka gebelik şekeri açısından takip edilmelidirler. Gebeliğin 24-28. haftaları arasında şeker yükleme testi yapılmalıdır. Çünkü polikistik overle hamile kalanlar gebelik şekeri açısından risk altındadır. Polikistik over ve gebelik, her iki durumda da belirli bir düzeyde insülin direnci gelişmektedir. Gebelik sürecinde fizyolojik olarak gelişen insülin direnci belirli bir düzeye kadar normal olarak kabul edilmektedir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda gebelik döneminde insülin direncine bağlı olarak gebelik şekeri gelişme riski daha da yüksektir. 

Polikistik Over Hastaları Yumurta Dondurmalı mı?

Polikistik over hastalarının ultrason ve AMH testiyle yumurtalık rezervleri değerlendirildikten sonra eğer sonuçlar polikistik overle uyumlu ise yumurta dondurmalarına gerek yoktur. Çünkü polikistik over sendromu olan kadınlar çok iyi yumurtalık rezervlerine sahiptirler. Yaşla birlikte polikistik overi olan kadınlarda da yumurta rezervi giderek azalmaktadır. Bu nedenle polikistik over olanlar, düzenli kontrollerini yaptırmalılar ve yumurta rezervleri azalırsa yumurta dondurma işlemi yapılabilir.

Polikistik over sendromu yaşayanlar hamile kalabilir mi?

Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olan bir hormonal bozukluktur. Nedeni tam olarak bilinmeyen polikistik over sendromu belirtileri ve semptomları genellikle ergenlik döneminde ilk adet dönemi boyunca gelişir. Peki, polikistik over sendromu yaşayanlar hamile kalabilir mi? Merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 07:46 - 09 Ocak 2020 Güncellenme:

Polikistik over sendromu yaşayanlar hamile kalabilir mi?

Hormonal bozuklukların yol açtığı polikistik over sendromu, yumurtalıkların androjenleri fazla salgılamasıyla ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda kısırlık, tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Peki, polikistik over sendromu yaşayanlar hamile kalabilir mi? Bilinmesi gerekenler haberimizde…

POLİKİSTİK OVER SENDROMU HAKKINDA

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen polikistik over, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumuna neden olan bir kadın hastalığıdır.

Sendrom, hiperandrojenizm, polikistik over morfolojisi ve yumurtlama disfonksiyonu ile karakterizedir. PKOS infertilite, insülin direnci ve tip 2 diyabet gibi üreme ve metabolik anormalliklerle ilişkilidir.

Polikistik over sendromuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bilim insanları sendroma yüksek düzeyde erkek hormonlarının, yumurtalıkların hormon üretmesini ve normalde yumurta yapmasını engellediğine inanmaktadır.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ

– İnsilüne karşı direnç
– Kiloda artış
– Saç dökülmesi
– Tüylenme
– Sivilce
– Yüz bölgesinde yağlanma
– İltihap
– Düzensiz adet
– Cildin kararması
– Baş ağrısı
– Kısırlık
– Depresyon

POLİKİSTİK OVER SENDROMU OLANLAR HAMİLE KALABİLİR Mİ?

Polikistik over sendromu yumurtlamayı engellediği ya da düzensiz hale getirdiği için hamile kalma olasılığını düşürmektedir. Polikistik over sendromlu kadınların hamile kalma ihtimali bu sendromun olmadığı kadınlardan daha düşüktür. Bu hastalar çoğunlukla yardımcı üreme teknikleriyle (tüp bebek) hamile kalabilmektedir. Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Ancak, tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kullanılan hormon tedavisi sonucu normalden çok sayıda yumurta gelişmesinin bir takım yan etkilerin de oluşmasına neden olmaktadır.

Ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) olarak tanımlanan bu yan etki, büyümüş ve sayısı normalin üzerinde olan yumurtalardan kana salınan bazı sinyaller nedeniyle vücutta damar dışında kalan alanlarda sıvı birikimidir. OHSS; bulantı, kusma, ishal, karında şişkinlik ve sıvı birikmesi, akciğerlerde sıvı birikmesi, kan pıhtılaşmasında artma gibi bulgulara neden olur. Hayati tehlike ile karşı karşıya kalan hastada bu durum birkaç hafta sürebilir, hatta bazen hastaneye yatış ve yoğun bir tedavi gerektirebilir.

Polikistik over sendromu olan hastalar genellikle obez hastalardır. Bu yüzden tedaviye başlanmadan önce hastaların fazla kilolarını vermesi gerekmektedir. Bu durum hem yumurtlamayı düzenler hem de gebelik şansını önemli ölçüde arttırır. Polikistik over sendromuna sahip hastaların yumurtlamasını sağlamak için öncelikle insülin direncinin düşürülmesi gerekiyor. Bazı kadınlarda bu direnç haplarla düşürülerek yumurtlama elde edilebiliyor. İlaç tedavisi yaklaşık olarak altı ay kadar sürmektedir. Ancak bir kısım hasta için ilaç tedavisi de yeterli olmamaktadır. Bu durumda iğne ile tedavi yöntemi denenmektedir. 3 ile 6 ay arasında yapılan iğne tedavisi de etkili olmadığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisine engel olabilecek faktörler neler?İlginizi ÇekebilirTüp bebek tedavisine engel olabilecek faktörler neler?Tüp bebek nedir? Kimlere uygulanır?İlginizi ÇekebilirTüp bebek nedir? Kimlere uygulanır?Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanır?İlginizi ÇekebilirTüp bebek tedavisine ne zaman başlanır?

baş ağrısıBebekBilimÇocukdepresyondiyabetgebelikhamileKadınobezsivilceyumurta

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası