hamileyken ateş basması / Gebelikte Sıcak Basması ile Baş Etmek Yolları - funduszeue.info

Hamileyken Ateş Basması

hamileyken ateş basması

Hamilelik Döneminde Ateş Basması

Kadınların yaklaşık % 35’inin gebelik sırasında ateş basması rapor ettiğini ve doğumdan sonra da kadınların% 29’unun ateş basmasını deneyimlediğini biliyor muydunuz? Ateş basması menopozun tipik semptomlarından biri olmasına rağmen, hamile kadınların üçte birinden fazlası hamilelik ve doğum sonrası ateş basması yaşar ve bu can sıkıcı olabilir.

Ateş Basması Nedir?

Ateş basması, boyundan ve baştan başlayan ve yaklaşık 30 saniye ila beş dakika arasında süren göğsüne yayılmakta olan bir ısıdır. Bazı durumlarda, ısı alt gövdeden oluşur. Vücudunuz ani bir ateş basması sonrasında serinlemeye çalışırken terleyecektir.

Ateş basmalarının, frekansı ve yoğunluk değiştiği için benzersizdir. Unutmayın ki sıcak basmaları ve ateş vücudunuzun sıcaklığını yükseltirken ateş yükselmesi daha farklıdır, ikincisinde sıcaklık kendiliğinden geçmeyecektir.

Gebelikte Ateş Basması Yaşanır Mı?

Evet, hamilelik sırasında ateş basması normaldir. Genellikle geceleri ve ilk ve ikinci üç aylık dönemde görülür. Bazı durumlarda, doğumdan sonra vücudunuz emzirme için süt ürettiği için ateş basmaları devam eder. Dalgalanan hormonlar, cildinizin yüzeyindeki kan akışını artırarak sizi sıcak ve kızarmış hale getirir. Kabaran kan, özellikle göğüs bölgenizdeki, boynunuzdaki ve başınızdaki cilt ısısını yükselterek o bölgelere kırmızı ve lekeli bir görünüm kazandırır.

Gebelikte Ateş Basmasının Nedenleri Nelerdir?

Sıcak basmasının kesin sebepleri henüz bilinmiyor, ancak çalışmalar hamilelik sırasında sıcak basmalarını tetikleyebilecek bazı faktörleri tespit etti. Bu faktörler aşağıda verilmiştir:

1. Hormonal durum:

Hormonal dalgalanmalar (özellikle östrojen) gebelikte sık görülür. Bu, beyinde kan dolaşımında daha fazla epinefrin ve norepinefrin salınmasını sağlar ve bu da cilde artmış kan akışı ile sonuçlanır ve vücuttaki ısı hissi artar.

2. Dehidrasyon:

Sıvı seviyeleri vücut ısısını düzenler. Vücuttaki yetersiz su, sıcaklığı artıracak ve kendinizi sıcak hissetmenize sebep olacaktır.

3. Vücut ısısında yükselme:

Gebelik sırasında metabolik hız artar ve bu vücut ısısına yol açar, bu da ateş basmalarına ve kızarıklıklara neden olur. Vücudunuz iki hayatın (bebek ve anne) üstesinden gelmesi gerektiğini kabul eder ve normal aktivitesini artırarak vücut sıcaklığının artmasını sağlar.

4. Şişmanlık:

Hamilelik sırasında kazandığınız fazladan ağırlık vücudun sıcaklığını sağlayan ısıyı dondurur ve ateş basmalarına neden olur. Ateş basması ihtimalini artıracak bazı diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Dengesiz yemekler
  • Düzensiz uyku rutini
  • Kaygı, stres ve öfke
  • Hamilelik öncesinde vücut kitle indeksi daha yüksek olanlar
  • Düşük kan şekeri seviyeleri

Ateş Basması Belirtileri Nelerdir?

Ateş basması aşağıdaki semptomlarla ilişkilidir ve bu semptomlar derhal doktora bildirilmelidir.

  • Isı vücudunuzdan ve yüzünüzden geçiyorsa
  • Isı kısa aralıklarla değişiyorsa
  • Ateş basması şezlongda uykuya dalmak gibi hafif sıcak olabilir, ancak bazen fırında olmak gibi yoğun olabilir
  • Yanıp sönüyor, uyarı vermeden aniden
  • Kalp atışında yükseliş
  • Kırmızı yüz
  • Terleme

Gebelikte Ateş Basmasıyla Baş Etmenin Yolları Nelerdir?

Doğru egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve buzlu suyu hazır tutmak ateş basmasıyla baş etmek için yeterlidir. Aşırı kilolu olanlar, yağ dokuları östrojen ürettikleri için daha fazla ateş basması yaşarlar. Aşağıda ateş basmasıyla baş etmenin yollarını bulabilirsiniz:

Serin bir yerde uyuyun: Gece yarısı sıcak basması duyarsanız rahat olabilmeniz için yatak odanızın serin olmasını sağlayın. Daha serin bir ortam elde etmek için pencereleri açabilir veya fan veya klima çalıştırabilirsiniz.

Güneşten uzak durun: Hem vücudunuzu hem de omuzları kaplayacak şekilde geniş bir şapka takın ve güneşten korunun. Güneşlenmeyin ve plajlardan ve güneşli bölgelerden uzak durun.

Sulu kalmaya devam edin: Gittiğiniz her yere su içmek için bir şişe su taşıyın. Zengin bitki çayları da iyi bir seçimdir.

Diyetinizi düzenleyin: Taze sebze, meyve, yapraklı yeşillikler, kepekli tahıllar ve yumurta, yağsız et ve peynir içeren proteinler gibi sağlıklı besinleri dengeli diyetinize ekleyin. Yemekler veya atıştırmalıklar arasında uzun boşluklar bırakmayın.

Sağlıklı bir yaşam tarzı seçin: Şeker veya yağlardan zengin acı, baharatlı ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Ayrıca, alkol veya kafein içeren bir şey içmekten kaçının. Sigarayı bırakın. Bunlar, ateş basmasının en kötü tetikleyicileridir.

Soğutma kitleri: Gittiğiniz her yerde ateş basması ile baş edebilmeniz için ıslak mendil, mini fan veya su dolu sprey şişe gibi şeyleri yakınınızda tutun. Isıyı düşürmek için kaliteli bir ıslak mendil veya bezle yüzünüzü silin.

Solunum egzersizleri: Ateş basması yaşadığınızda panik yapmayın. Bunun yerine normal nefes almayı deneyin ve nefesinizi kontrol etmek için meditasyon yapın veya yoga yapın. Kısa yürüyüşler de yapabilirsiniz.

Gevşek kıyafetler giyin: Ateş basmasını hissettiğinizde kolayca çıkabileceğiniz gevşek ve kolay nefes alan kıyafetler giyin. Uygun hava dolaşımına izin verdiği için pamuklu veya keten gibi doğal elyaftan yapılmış giysiler seçin. Polyester gibi sentetik malzemeleri kullanmayın.

Sağlıklı ağırlığa sahip olun: Temkinli davranırken düzenli olarak egzersiz yaparak sağlıklı bir şekilde kilo alın. Vücut ağırlığı kontrol altında ise ateş basması yaklaşık % 33 oranında azalır. tarihli bir araştırmada Hemşire-Ebelik Dergisi, düzenli egzersizlerle uğraşan kadınların daha az sıcak basması olayına sahip oldukları sonucuna varmışlardır.

Alternatif tedaviler: Doğru nefes almak veya vücudunuzu nemli tutarak ateş basmalarını kontrol edemiyorsanız. Doktorunuza danıştıktan sonra alternatif tedavileri düşünün. Soya ve keten tohumu, akupunktur tedavisi ya da tansiyon ilaçları, antidepresan ya da hafif sakinleştiriciler alabilirsin.

Kararlı kan şekeri düzeylerini ve ateş basmalarını kontrol altında tutmak için balık yağı ve D vitamini gibi hormon dengeleyici takviyeler önerilmektedir.

Kalabalıktan kaçının: Buradaki sıcaklık normalden yüksek olduğu için kalabalık ve basık alanlar ateş basmalarını tetikleyebilir. Kalabalıklar sizi panik yaptırabilir, ateş basmalarını tetikler. Kalabalık alanlar güvensizdir. Unutmayın, anksiyete düzeyleri düşük olmalı ve stresli durumlardan kaçınılmalıdır.

Sık sık duş alın veya yüzün: Vücudunuzu ferah ve serin tutmak için günde bir defa ekstra duş alın. Suda biraz vakit geçirmek ruh halinizi yükseltecek ve vücudunuzun soğumasına yardımcı olacaktır. Yüzmeyi de deneyebilirsiniz.

Bir Doktor Sizi Ne Zaman Görmeli?

Ateş basması uzun süre dayanmaz, ancak sizi rahatsız edebilir, susuz veya bitkin bırakabilir. İyi bir dinlenme ile tamamen deşarj olabilirsiniz. Ancak sorun devam ederse, altta yatan bir nedene işaret edebilir ve bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Reçeteli ilaçlar işe yarayabilir, ancak sadece doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. İnternette bulduğunuz bitkisel ilaçları denemeyin. Ya da denemeden önce doktorunuza danışın.

Category: Gebelik ve Doğum

Gebelikte Sıcak Basması ile Baş Etme Yolları

Gebelikte, menopoz döneminde yaşanan şekle benzer ateş basmaları (sıcak basmaları) görülebilir. Gebelikte sıcak basması ile enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi karıştırılmamalıdır. Hamilelikte ateş basmaları, tamamen normal bir durumken ve tedavi gerektirmezken, ateş yükselmesi enfeksiyon belirtisidir ve tedavi gerektirir. Aralarındaki en önemli fark ise, ateş basması gelip geçicidir ancak enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi aynen gebe olmayanlarda görüldüğü gibi kalıcıdır. Ateş basmaları birkaç saniye veya dakikalarca sürebilir.

Gebelikte Sıcak Basması Normal mi?

Hamilelikte hormonsal değişimlere bağlı olarak duygu farklılıkları yaşamaya başladığınızda, bir müddet gebelikte sıcak basması sıkıntıları da ara sıra baş gösterebilir. Hormon seviyelerinde oluşan düzenli değişimler, özellikle kadınlık hormonundaki değişimler geceleri sıcak basmalarına sebep olan nedenlerden bazılarıdır. Anne adaylarının yaklaşık olarak yüzde 10’u bu problemden şikayet etmektedir.

Hamilelikte gece sıcak basmalarıyla baş etmenin yolları nelerdir?

Gece uykusu sırasında ateş basması, hamilelikte en çok şikayet edilen durumlardan biridir. Çünkü geceleri ateş basmasına, gece terlemeleri olarak adlandırılan terlemeler de eşlik etmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken başlıca konu, geceleri nemli ya da sıcak ortamlarda uyumaktan kaçınılması ve uyunacak odanın serin olmasına özen gösterilmesidir. Pamuklu, terletmeyen, havalanabilen gece kıyafetleri seçilmeli, çok kalın battaniye ya da yorgan kullanmaktan kaçınılmalıdır. Gün boyu yenilen yiyeceklere de dikkat edilmesi gereklidir. Fazla tuzlu ve baharatlı gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır. Hamilelikte gece terlemelerinin çok olmasından dolayı sıvı kaybı da fazla olacaktır. Bu nedenle uyunurken mutlaka yanında sıvı bulundurulmalı, her uyanmada su içmek bir alışkanlık haline getirilmelidir.

Gebelikte Sıcak Basması ile Baş Etme Yolları

Hamilelikte sıcak (ateş) basması hangi egzersizlerle geçirilebilir?

Gebelikte ateş basmalarında etkinliği saptanmış olan en önemli yöntem tabii ki düzenli egzersizdir. Özellikle yüzme en çok önerilen egzersizdir. Çünkü vücut ısısını düzenlemekte çok faydası olan ve tüm vücuttaki kasları çalıştırması açısından, tüm gebelik boyunca yaşayacağınız sıkıntıları da hafifletebilen en önemli spordur. Her tür sporda veya düzenli egzersizde, gebelikte çok ciddi terleme artışını göz önüne alarak susuz kalınmamasına dikkat edilmesi gereklidir. Ancak herhangi bir spora başlamadan hekiminizin onayını almalısınız.

Hamilelikte ateşlenme ile sıcak basmasını karıştırmayın!

Hamilelik döneminde gelip giden sıcak basmaları oldukça normaldir ve ateşlenme ile sıcak basması arasındaki fark iyi bilinmelidir. Ateşlenme bir enfeksiyon habercisi olabilir ve hamilelikte yüksek derecede ateş tehlikeli olabilir. Ateşiniz 38 derecenin üzerinde ise mutlaka hekiminize başvurun.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bu Öneriler ile Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeye Savaş Açabilirsiniz!

Gebelikte ateş basması ve terleme durumundan siz de mi şikâyetçisiniz? Yaz ayları gelmişken ne kadar da çekilmez oluyor öyle değil mi? Ama gebelikte ateş basması ve aşırı terlemeler, aslında her şeyin seyrinde ilerlediğinin habercisi. Çünkü, gebeliğinizde karşılaştığınız sıcak basmaları, hormon değişimlerinizden kaynaklanıyor. Gebelerin yaklaşık %75'inde görülen aşırı terleme ve sıcak basmaları, doktorlar tarafından normal görülüyor ve herhangi bir tedavi gerektirmiyor. Hamilelikte terleme ne zaman başlar sorusunun cevabı ise genellikle ilk aylar oluyor. Özellikle 2. ve 3. aylarda aşırı bir terleme ile karşılaşabilirsiniz. Fakat, doktorların bazı önerileri ile sıcak basması ve terleme durumunu biraz daha rahat atlatabilirsiniz. Ama onun öncesinde, gebelikte ateş basması ve terleme durumunun nedenlerine daha detaylı bakalım  

Bu Öneriler ile Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeye Savaş Açabilirsiniz!  

Gebelikte Ateş Basması ve Terleme Nedenleri

Gebelikte ateş basması ve terleme durumunun ana nedeni yaşadığınız hormonal değişimlerdir. Özellikle östrojen hormonunun azalması ile cildinize giden kan akımı artar ve sıcak basması dediğimiz olayla karşı karşıya kalırsınız. Cildinize dolan kan, yüzey sıcaklığını da arttırarak cildinizin daha kırmızı görünmesine neden olur. Hormonal değişimlerin dışında anne adayının gebeliğinde yaşadığı duygusal ve fiziksel değişimler de ateş basmasını ve terlemeyi tetikler. Anne adayının gebeliği boyunca yaşadığı stres, üzüntü, kaygı ve benzeri duygusal dalgalanmalar, bebeğin gelişmeye başlaması ve vücudun kütlesinin giderek artması, gebelikte yaşanan ateş basması ve aşırı terleme üzerinde etkili olan diğer faktörlerdir. 

Bu Öneriler ile Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeye Savaş Açabilirsiniz!    

Gebelikte Ateş Basması ve Terlemeyle Savaşmak İçin Anne Adayına Etkili Öneriler

  • Özellikle gece yatarken yaşanan sıcak basmaları için evin en serin odasında yatmayı tercih edebilirsiniz.
  • Beslenmenizde aşırı yağlı, baharatlı, tuzlu veya şekerli gıdalara yer vermemelisiniz. Bunun yerine mevsim meyveleri ve protein ağırlıklı beslenebilirsiniz.
  • Sıcak basması terlemeye neden olacağından vücudunuzda sıvı kaybı olacaktır. Bunu engellemek için gün boyunca en az 2 litre su tüketmelisiniz.
  • Pamuklu ve rahat kıyafetler giyerek sıcak basması atağını daha rahat atlatabilirsiniz.
  • Gün içinde alacağınız ılık duşlar da size iyi gelecektir.
  • Gebeliğiniz boyunca stresten uzak durmalısınız ve hamileliğinizi pozitif insanların yanında geçirmelisiniz.

 

Sıcak Basması ile Ateşi Karıştırmayın

Gebelikte sıcak basması ateş ile karıştırılmamalıdır. çünkü sıcak basması normal kabul edilirken yüksek ateş önemli komplikasyonlara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ateşinizi ölçün ve 38 derece üzeriyse hekimizle görüşün.   Gebelikte ateş basması ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Ateş Basması Hamilelik Belirtisi mi, Cinsiyet Belirtisi mi?

Anne adayları için zor bir süreç olan gebelik boyunca birçok problem yaşanabilir. Ateş basması da (diğer adıyla sıcak basması) bunlardan biridir. Hamilelik boyunca anne adaylarının birçoğu sıcak basmasından şikayet etmektedir. Bu durumun her anne adayı için farklı sebepleri olabilir. Gebelikte östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan iniş çıkışlar gebelikte ateş basmasının ana sebepleridir. Ateş basması hamilelik belirtisi olarak görülebilir.

Gebelik boyunca yaşanan stres, uyku bozukluğu ve yorgunluk gibi durumlar da ateş basmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, başta geceleri olmak üzere hamilelerin %75inin erken hamilelik döneminde ateş basmasından şikayetçi olduğunu göstermiştir. Ateş basması probleminin bebeğin cinsiyetiyle bir ilgisi yoktur.

Hamilelikte Ateş Basması Normal Mi?

Hamilelikte en çok rastlanan durumlardan biri ateş basmasıdır. Bu rahatsızlık verici durum geçicidir. Herhangi bir müdahale yapılmasa bile bu sorun uzun sürmez. Hamileliğin bir parçası olan ateş basması probleminin bebeğiniz doğar doğmaz geride kalacağını söyleyebiliriz.

Hamilelikte Sıcak Basması Ateş Basması Nedenleri Nelerdir?

Hormonlarda Artış

Östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan iniş çıkışlar ateş basmasının ana nedenidir. Yani hormonların artışı değil, hormonlarda gerçekleşen ani dalgalanmalar ateş basmasına neden olur.

Vücut Isısında Yükselme

Genel olarak hamilelik sürecinde vücut ısısında normale göre yaklaşık 1 derecelik bir artış söz konusudur. Hamilelikte metabolizma hızı artar ve bu da vücut ısısını yükseltir. Cilde giden damarların genişlemesiyle ısı deri yoluyla atılarak vücut ısısındaki artış dengelenir. Ateş basması da bu şekilde oluşur.

Troidlerin Çok Çalışması

Hamilelikte ateş basmasına neden olan diğer faktör de tiroidlerin aşırı çalışmasıdır. Nabızda yükselme, ellerde titreme, kronik yorgunluk hissi, rahat uyuyamama, sinirlilik, endişe hali ve ateş basması tiroidlerin çok çalışmasının belirtileri arasındadır.

Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)

Hamilelik döneminde günde litre ( bardak) su içmek gerekir. Su içmek vücut ısısını, sıvı seviyeleri düzenler, yani vücutta yeterli su bulunmadığı takdirde bedendeki sıcaklık artar, bunun sonucunda ateş basması ortaya çıkar.

Hamilelikte Sıcak Basması Ateş Basmasının Diğer Nedenleri

  1. Aşırı kilo alımı
  2. Düzensiz uyku ve beslenme
  3. Metabolizmadaki değişimler
  4. Asabiyet, öfke ve stres hali
  5. Yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı olarak sıvı kaybı

Hamilelikte Sıcak Basması Ateş Basması Nasıl Geçer?

  1. Sık sık ılık duş almanız sıcak basma hissini en aza indirir.
  2. Gece uykusundaki ateş basması şikayetlerinizi önlemek için serin bir ortamda uyumayı deneyin.
  3. Bol su tüketin: Yanınızda her zaman bir şişe su bulundurun.  Sıvı kaybının önüne geçmek için yeterli su tüketmeye çalışın. Vücut ısısını düşürmeyi sağlayacak serinletici içecekler de tüketebilirsiniz.
  4. Sıcak bastıkça üzerinizdeki kıyafetleri azaltma imkanınız olabilmesi için kış aylarında kalın kıyafetler yerine kat kat ince kıyafetler tercih edin.
  5. Terleme sebebiyle kaybettiğiniz sıvıyı yeniden kazanmak için bol su tüketin.
  6. Acı ve baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçının.
  7. Kahve ve çay tüketimini azaltın.
  8. Bol bol yüzün: Düzenli egzersiz, hamilelikte ateş basmalarının giderilmesi için en önemli yöntem egzersizdir. Vücut ısısını dengelemeyi sağlayan, vücuttaki tüm kasları çalıştırmaya yarayan, gebelik boyunca yaşayacağınız sıkıntıları hafifletebilen egzersiz ise yüzmedir.  Tüm sporlarda ya da düzenli egzersizde, gebelikte aşı terleme göz önünde bulundurulmalı ve susuz kalınmamasına özen gösterilmelidir. Fakat herhangi bir spora yönelmeden önce mutlaka doktorunuzun onayını almalısınız.

Hamilelikte Ateşlenme İle Sıcak Basmasını Karıştırmayın!

Gebelikte geçici sıcak basmaları olağandır. Ateşlenme ve sıcak basması arasındaki fark bilinmelidir. Ateşlenme bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve hamilelikte yüksek ateş tehlikeli olabilir. Ateşişiniz 38 dereceyi geçerse, kesinlikle doktorunuza başvurun.

Ateş basmasında termometre ile ölçülebilecek bir durum oluşmaz. Geçici ataklar şeklinde gelişir. Ateş yükselmesi ise çeşitli enfeksiyon belirtileri olabilecek ve gebelikte ciddi problemler oluşturabilecek farklı bir durumdur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası