yabancı soyadları ve anlamları / GAGAUZ TURKLERI DAYANISMA GRUBU

Yabancı Soyadları Ve Anlamları

yabancı soyadları ve anlamları

kaynağı değiştir]

Durum komedisi Realnye patsani'den (Реальные пацаны, Gerçek Oğlanlar)bir karakter olan Kolyan (Колян). Kolyan, izleyicilere birçok yönden İngiltere'deki chav'lara benzeyen bir sosyal grup olan gopniklerinhayatının gülünç tarafını gösterir.

Erkek isimleri ve birkaç on yıl öncesinden beri kadın isimleri için isimlerin argo biçimleri de bulunur. Bu biçimler -ян (-yan), -он (-on) ve -ок/ёк (-ok/yok) ekleriyle oluşturulurlar. Bu son ekler, bir zamanlar Sovyetler Birliği'nde yalnızca baba adıyla hitap biçimiyle ifade edilen "erkek kardeşliği" duygusunu verir. Suç toplulukları arasında ortaya çıkan[kaynak belirtilmeli] bu tür biçimler, 1990'larda Rusya'da yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Tam biçim Kısa biçim Argo biçim
(Kiril) (Latin) (Kiril) (Latin) (Kiril) (Latin)
Анатолий Anatoli Толя Tolya ТолянTolyan
Николай Nikolay Коля Kolya Колян Kolyan
Дмитрий Dmitri Дима Dima Димон Dimon
Владимир Vladimir Вова Vova Вован Vovan
Александр Aleksandr Саня Sanya Санёк Sanyok
Татьяна Tatyana Таня Tanya Танюха Tanyuha
Андрей Andrey Андрюша Andryuşa Андрюха Andryuha

Erken Sovyetler Birliği[değiştir kaynağı değiştir]

Osmanlı'ya benzer şekilde geçmişte Rus isimleri de bir soyadına sahip değildi. Bir kişinin adı, babasının ismini de içeriyordu: örn. Иван Петров сын (İvan Petrov sın), "Petro'nun oğlu İvan" anlamına gelir. Rusya'daki çoğu -ov soyadının kökeni budur.

Günümüzde -oviç- içeren baba adları aslen kraliyet hanedanına özgüydü (Рюриковичи, Ryurikoviçi; Rurik Hanedanı), bu da Doğu Slav baba adlarını orijinal anlamında Almancadaki von'a benzer hale getirir. 17. yüzyıldan itibaren -ович (-oviç) ekli baba adı, çar tarafından halka verilen bir ayrıcalık olmuştu. Örneğin, 1610'da Çar IV. Vasili, tüccar olan Stroganovlara baba adı kullanma ayrıcalığı verdi. Sibirya'da tuz endüstrisinin gelişmesine bir takdir olarak, Pyotr Stroganov ve tüm haleflerinin -oviç'li bir isme sahip olmasına izin verildi. Çar, 29 Mayıs tarihli çizelgede, "...adının oviç ile yazılmasını, [onun] yalnızca Moskova'dayargılanmasını, başka ücretlerle [ondan] ücret alınmamasını, kendi başına bir haç öpmemesini [yani hiçbir tören sırasında yemin etmemesini]" yazmıştı.[3] 18. yüzyılda, baba adlarına sahip olanlar tüccarların aileleriydi. 19. yüzyılda, -oviç'li biçim sonunda bir baba adının varsayılan biçimi haline geldi.

Yasal dayanak[değiştir kaynağı değiştir]

Sovyet yapımı Çapayev (Чапаев)filminde Makineli Tüfekçi Anka (Анка-Пулемётчица) Rus İç Savaşı'na erkek silah arkadaşlarıyla omuz omuza katılan cesur, aktif ve kararlı bir kız olarak tasvir edilmiştir. Bu durumda Anka (Анка), Anna adının günlük dilde küçültülmüş halidir ve onun "silah arkadaşlarından biri" olduğunu vurgular.

Konuşma dilindeki küçültmeli isimler, kısa adlardan -к- (-k-) eki ile türetilir. Oldukça tanıdık bir tavrı ifade eden kullanım, dostça bir bağlam dışında kaba ve hatta aşağılayıcı olarak kabul edilebilir.

Tam biçim Kısa biçim Günlük dilde küçültmeli biçim
(Kiril) (Latin) (Kiril) (Latin) (Kiril) (Latin)
Анна Anna Аня Anya АнькаAnka
Виктор Viktor Витя Vitya Витька Vitka
Дмитрий Dmitri Дима Dima Димка Dimka
Ольга Olga Оля Olya Олька Olka
Степан Stepan Стёпа Styopa Стёпка Styopka
Argo biçimleri[değiştir kaynağı değiştir]
İsim Erkek baba ismi Kadın baba ismi
Anatoli Anatoliyeviç Anatoliyevna
Konstantin Konstantinoviç Konstantinovna
Dmitri Dmitriyeviç Dmitriyevna
İlya İlyiç İlyiniçna
İvan İvanoviç İvanovna
Nikolay Nikolayeviç Nikolayevna
Vladimir Vladimiroviç Vladimirovna
Yakov Yakovleviç Yakovlevna

Baba adı, babanın ismi ve eklerin birleşiminden oluşur. Erkek çocuk için -ович (-oviç), kız çocuk için -овна (-ovna) eki kullanılır. Örneğin, babanın ismi Иван (İvan) ise, oğlunun baba adı Иванович (İvanoviç) ve kızının baba adı Ивановна (İvanovna) olacaktır.

Sonek, й ("y") veya yumuşak bir ünsüzle biten bir isme eklenirse, -oviç ve -ovna soneklerindeki ilk o, е ("ye") olur ve son ekler -евич (-yeviç) ve -евна (-yevna) haline gelir. Örneğin, babanın ismi Дмитрий (Dmitri) ise, oğlunun baba adı Дмитриевич (Dmitriyeviç) ve kızının baba adı Дмитриевна (Dmitriyevna) olacaktır. Bu durumda baba adı Дмитрович (Dmitroviç) veya Дмитровна (Dmitrovna) olamaz çünkü Дмитрий (Dmitri) adı "й" ("y") ile biter.

Bir ünlü ile biten bazı isimler için, oğul için -ич (-iç) ve kız çocuk için -ична (-içna) veya -инична (-iniçna) son eki kullanılır; örneğin, babanın ismi Фока (Foka) ise oğlunun baba adı Фокич (Fokiç), kızının baba adı Фокична (Fokiçna) olur; babanın ismi Кузьма (Kuzma) ise oğlunun baba adı Кузьмич (Kuzmiç) ve kızının baba adı Кузьминична (Kuzminiçna) olur.

Tarihçe[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası