4 murat kardeşlerini neden öldürdü / Sultan Murat Han neden öldü?

4 Murat Kardeşlerini Neden Öldürdü

4 murat kardeşlerini neden öldürdü

Osmanlı&#;da neden tahta geçen şehzade, diğerlerini katletti ki? Saltanatının devamlılığı için tahtı düşünmeyen kardeşlerini hadım ettirse olmaz mıydı?

Öncelikle selamlar. Aslında bu duruma duygusal bakılmaması gerektiğinin öncelikle altını çizmem gerekir. Osmanlı Devleti, kurulduğu günden beri aslında "Mutlak Monarşi " sistemiyle yönetilmiştir. Padişahtan daha yetkili kimse olmamakla divan bile aslında bir danışma kuruludur. Aslında, Osmanlı Devleti'nin asıl adı "Devlet-i Aliyye'yi Osmaniye" yani "Osmanlı Ailesinin Devleti"dir. Bkn : Halil İnancık "Devleti Aliyye "

Ve bir çok kişinin aslında gözden kaçırdığı nokta da burada başlar. Mutlak Monarşinin getirilerinden biride tek adamlıktır. Yani aslında Padişahın otoritesine kimse rakip olamaz. Bırakın veziri, kardeşi eğer halk ve asker artık padişahtan çok şehzadeyi, sultan olarak görürse, aslında katlini vacip kılar. Ki bunu da aslında Şehzade Mustafa olayından görebiliriz. Bu uygulama sadece Osmanlıda değil bir çok Türk devleti hatta bir çok monarşide de gerçekleşmiş ancak bunlar için ya değişik yollar ya da bahaneler aranmıştır.

Kardeş katli. 2. Mehmet (Fatih) dönemindeki kanun ile yazılı hale gelen bu uygulama, 1. Ahmed tarafından kaldırılmıştır. Bir çok rivayet olsa da en güçlüsü, saraydan yaklaşık 50 ye yakın çocuk genç fark etmeksizin şehzade tabutu çıkmasıdır.

Gelelim nedenine, bir çok monarşi yönetiminde olduğu gibi padişah, sultanlığını dine yani tanrıya yani tanrının ona hediyesi veya emanetine bağlayacak ve bu şekilde meşru kılacaktır. Ancak bu durum tahmin edersiniz ki, ufak bir mantıkla bile kardeşlerinde de vardır. Haliyle her erkek kardeş aynı oranda bu hakka sahiptir. Hadım edilmesi, onun sadece çocuğunu olmamasına sebep olur. Ama hala saltanattaki hakkı devam eder. En ufak bir otoritesel zayıflama haliyle diğer kardeşlerin eninde sonunda saltanatı istemesine yani iç kargaşaya neden olacaktır. Aslında bu durum zaten yaşanır. Biz buna taht mücadelesi diyoruz. Diğer yandan bakarsanız, bu durumun yapılmayan devletlerde eninde sonunda ilk başta 2 ye daha sonra çoklu parçalara bölünme gerçekleşilir ki bunun en güzel örneği Göktürklerdir. Osmanlı, bu sistemleri ne kadar Selçuklulardan öğrense de bunu kaybetmemiş ve iyi kullanmıştır.

Bu mücadeleyi güçlendiren şey ise askere ve divandaki rütbeli vezirlere kendini seçtirtmekten geçmektedir. Aslında 2. Mehmet Han oğullarına ve torunlarına bir mesaj vermiştir. Bu mesaj, "Ya devlet için en iyisi olur en güçlüsü olur, tahta geçersin ya da kardeşin seni öldürür". Hatta şehzade ölümlerinde yaşanan bir diğer olay, şehzadenin erkek çocukları da babalarıyla aynı kaderi paylaşır. Onlara hiç şans ve hak verilmez. Nedeni büyüyünce isyan çıkarıp hak iddia etmemesi içindir.

Yani burada bile aslında doğa dikkate alınır. Ya avcı olunur. Ya da av Kaynaklardan özellikle 4. olana bakabilirsiniz. Şehzade ölümünden, oradan kardeş katline bağlayabilirsiniz umarım.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yavuz Bahadıroğlu. (). Osmanlı'da Sehzade Katli. ISBN: Yayınevi: NESİL YAYINLARI.
  2. İlber Ortaylı. (). İç Sayfalara Gözat Yorumlar Paylaş Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek - 1. ISBN: Yayınevi: TİMAŞ YAYINLARI.
  3. Halil İnalcık. (). Devlet-I Aliyye Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar -I. ISBN: Yayınevi: TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI.
  4. İlber Ortaylı. Şehzade Mustafa Neden Öldürüldü - İlber Ortaylı Anlatıyor. (28 Şubat ). Alındığı Tarih: 14 Ağustos Alındığı Yer: youtube

    Murad, sipahi ayaklanmalarında zorbalara karşı tahtını korumak için tehlikeli günler geçirmiş, sonunda yeniçeri desteğiyle saltanatını koruyabilmişti. Bu koşullarda Murad'ın, daima rakip durumunda olan kardeşleri Şehzâde Bayezid ve Şehzâde Süleyman'ı ortadan kaldırmak istemesi kaçınılmaz görüfunduszeue.info 4,

    İçindekiler

    Sultan Murat Şehzade ibrahimi neden öldürmedi?

    Murad'ın İran Seferi sırasında Revan Kalesi kumandanı olan Emir Mirgünoğlu, kalenin fethinden sonra affedilerek Emirgan'da oturmasına izin verilmişti. Mirgünoğlu, IV. Murad'ın ölümünü fırsat bilerek bölücü ve yıkıcı propaganda yaptı. Bu faaliyetleri üzerine İbrahim, onu idam ettirdi.

    4 Murat Hangi kardeşini öldürdü?

    tahta çıktığında ilk önce kardeşlerine dokunmamış ancak revan seferi sırasında beyazıt ile süleyman ve bağdat seferi sırasında da kardeşi kasım'ı boğdurtmuştur. geriye sadece ibrahim kalmıştır.

    Sultan Murat Hangi kardeşini öldürdü?

    3- Oğlunu öldürten ilk padişah I. Murat Hüdavendigâr'dır (). 'te Kendisine karşı tahtı ele geçirmek için ayaklanan öz oğlu Savcı beyi yakalatarak idam ettirdi. Kardeşleri İbrahim ve Halil'i öldürttü.

    4 Murat&#;ı kim öldürdü?

    Oldukça çok içki içen IV. Murad, her ne kadar hastalığı üzerine içkiyi bir müddet bıraktıysa da hastalığı biraz düzelme gösterince tekrar içkiye başladı. Sağlık durumu git gide kötüleşen IV. Murad, kardeşi Şehzâde Kasım'ı boğdurduğu odada henüz 28 yaşında iken yılında öldü.

    Deli Ibrahim gerçekten deli mi?

    ''Bir insanın adı çıkacağına canı çıksın ''derler ya ,bu tabir yılları arasında Osmanlı tahtına çıkan ve ''Deli'' olarak isimlendirilen Sultan İbrahim için geçerlidir. Aslında Sultan İbrahim deli falan değildir. Gerçek deli funduszeue.info'in kardeşi olan funduszeue.infoa'dır.

    Padişah Deli ibrahim nasıl öldü?

    İki gün süren isyanın sonunda I. İbrahim tahttan indirildi ve yerine henüz 6 yaşında olan IV. Mehmed getirildi. Sultan İbrahim, önce taş bir odaya hapsedilse de halkın tepkisi dinmeyince o da sadrazam Sofu Mehmed Paşa gibi boğularak öldürüldü.

    Bir gecede 19 kardeşini katleden Osmanlı padişahı kimdir?

    Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.

    Yavuz Sultan Selim kardeşini neden öldürdü?

    8. Yavuz Sultan Selim ( – )'in bilinen en sert padişah olduğu söylense de babası II. Bayezid'i zehirleyerek öldürdüğü ispatlanamaz. Bunun yanında kardeşleri Ahmed ve Korkut'u taht tehlikesi nedeniyle öldürtür.

    Padişahlar kardeşlerini neden öldürdü?

    Derin Tarih dergisinin yılı ilk sayısında Osmanlılar'da kardeş katli uygulaması tüm detaylarıyla ele alındı. Konunun uzmanı pek çok isimden de görüş alınan kapak konusunda kardeş katlinin neden yapıldığından, hangi ülkelerde uygulandığına, istisnaî durumlara kadar konu tüm boyutlarıyla incelendi. Hatta kardeşlerini katleden Osmanlı padişahlarının kayıtlara geçen pişmanlıkları bile. I. Ahmed'den sonra hanedanın en yaşlı üyesinin tahta geçme geleneğinin başlamasıyla sona eren kardeş katliyle ilgili her şey Derin Tarih dergisinin Ocak ayı sayısında

    Konuyla ilgili ana makaleyi Abdülkadir Özcan kaleme aldı. Onun bu makalesinden kardeş katli uygulamasının Osmanlı öncesi devletlerde de var olduğunu öğreniyoruz. Eski İran, Roma İmparatorluğu ve hatta Arap İslam devletlerinde hanedan içi öldürmelerin hep olduğunu anlatıyor Özcan. Makalesinde Özcan, Osmanlıda ise hanedan içinde ilk katl hadisesi olarak rivayete göre Osman Gazi'nin sık sık kendisine müdahale eden ve iktidarını kısıtlayan amcası Dündar Bey'i öldürmesini gösteriyor. Sonrasında I. Murad'ın ise devletin selameti için Ahilerin ittifakıyla hükümdar olmuş, Bizans imparatorunun oğlu Andronikos ile birlik olup isyan eden oğlu Savcı Bey ile saltanat davasına kalkışan iki kardeşi İbrahim ve Halil beyleri öldürmek zorunda kaldığını anlatıyor. Sonrasında ise Yıldırım Bayezid saltanatı sonrası yaşanan taht kavgalarına değiniyor.

    OĞLU CEM'İN BEŞİĞİNE TEKME ATMIŞ

    Abdülkadir Özcan'ın makalesinde esas olarak 14'üncü yüzyılda I. Murad döneminde başlayan kardeş katlinin 17'nci yüzyılın ortalarına kadar devam ettiğini anlatıyor. Bu konunun yazılı bir kanun maddesi haline gelmesi ise Fatih Sultan Mehmet dönemine rastlıyor. Büyük dedesi Yıldırım Bayezid'den sonra yaşanan taht kavgasının ülkeyi çok karıştırdığını gözönüne alınca önce küçük kardeşini boğdurdu, sonra bu usulü Kanunname'ye koydururak kendisinden sonraki padişahlara bıraktı. Özcan, Fatih'in saltanat veraseti meselesine açıklık getirmediğini, bir maddeyle bütün oğullarını saltanatın eşit varisi kıldığını ve diğerlerinin katlini münasip gördüğünü yazıyor. Bu arada Özcan'ın makalesinde Fatih'in oğlu Cem'in doğumuna sevinmediğini hatta gayet öfkeli bir şekilde beşiğine tekme vurup mealen mevcut Bayezid ve Mustafa adlı iki şehzadenin saltanat için yeterli olduğunu söylemek istediğini de öğreniyoruz.

    ŞEHZEDELER REHİN BİLE ALINIYORDU

    Peki kardeşi katli uygulamasının sebepleri neler? Özcan'a göre bunun üç sebebi var: Birincisi geleneksel 'ülüş' sisteminin getirdiği kötü sonuçlar. Türk-Moğol geleneğinde devlet hanedanının ortak malı olup topraklar hükümdar öldüğünde oğullarına paylaştırılırdı. Bu sistemin İslam öncesi ve sonrası kurulmuş Türk devletinde uygulandığını anımsatan Abdülkadir Özcan, bu durumun devletlerin ömürlerini kısalttığını söylüyor. Tarihte irili ufaklı 'den fazla Türk devletinin kurulup yıkılmasının bir nedeni de bu uygulama!

    İkinci sebebin şehzadelerin dış güçler, özellikle Bizans imparatorları tarafından desteklenmesi ve meşru hükümdarı sürekli tehdit etmeleri olduğunu anlatan Abdülkadir Özcan, hatta bazı şehzadelerin Bizans tarafından rehin alındığını bile söylüyor. Kardeş katlinin son sebebi ise başı şehzadelerin herhangi bir dış gücün tahriki olmadan isyan etmeleri. Özcan "Bu yüzden II. Murad kardeşleri Mahmud ve Yusuf adlı şehzadelerin gözlerine mil çektirerek saltanat iddiasında bulunmalarını önlemek istemiştir" diyor. Özcan son olarak özellikle Fetret Dönemi'nde Yıldırım'ın oğulları arasındaki taht savaşları sırasında binlerce kişinin ölmesinin Fatih'i bu hazin çareye başvurmaya sevk ettiğini; böylece ölüm ve öldürmelerin hanedanın iç meselesi haline getirildiğini söylüyor. Sonuç olarak Osmanlı'nın 'ülüş sistemi'nden ayrılarak hakimiyetin bölünmezlik ilkesini benimsediğini anlatıyor.

    Abdülkadir Özcan, makalesinde bir başka konuya daha değiniyor. İsyana kalkışan hanedan üyelerinin katlinde tartışma olmadığını, tartışmanın çocuk hatta bebek yaştakilerin katlinde yapıldığını söylüyor. "Bu uygulamaya İslam hukukundan dayanak bulmak mümkün müdür?" diye soran Özcan, yanıtın tabii ki "Mümkün değil' olduğunu dolayısıyla meseleye Şer'i değil Örfi hukuk açısından bakmak gerektiğini anlatıyor: "Zira Osmanlı İmparatorluğu'nda özellikle devlet yönetiminde ve kamuda Örfi hukuk geçerlidir. Şer'i hukukun bilerek boş bıraktığı alanlarda devlet başkanı yasa çıkarabilir ve uygulayabilirdi.() Peki kardeş katli uygulaması hukukun neresindedir? İsyan etmiş her şehzadenin katlini devlet başkanına ait ta'zir suçuna dahil etmek mümkündür."

    ŞEHZADE KORKUT'UN HİKAYESİ

    Dosya için çeşitli yazarlardan görüşler de alındı. Aralarında çok ilginç bilgiler veren isimler bulunuyor. Örneğin İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Gökhan Börekçi, I. Ahmed ile ilgili son yıllarda yapılan çalışmayı gündeme getirdi. Börekçi, I. Ahmed'in saltanatı boyunca neden kardeş katli geleneğini tatbik etmediğine dair önemli bulguların mevcut olduğunu belirterek bunları altı maddede ele alıyor. Selçuk Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi Mikail Bayram ise kardeş katli geleneğini Selçuklular döneminden ele alıyor. Hatta Selçuklularda 18 hanedan üyesinden sadece üçünün eceliyle öldüğüne dikkat çekiyor! Ankara Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Ahmet Mumcu da yazısında Orta Asya geleneğinin Osmanlı'da devam ettiğini, ülüş sisteminin onlarda da olduğunu hatta Osmanlı padişahlarının çocuklarını sancaklara vali olarak atamasının kökeninde tahta çıkan Kağan'ın diğer kardeşlerini devletin çeşitli noktalarına yönetici olarak göndermesi olduğunu anlatıyor. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Mustafa Kara ise bu konuya tarihteki ilginç bir karakteri örnek veriyor. O isim Fatih Sultan Mehmet'in torunu, Yavuz Sultan Selim'in kardeşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın amcası olan Şehzade Korkut. Kardeşinin saltanatını tanıyan ve sonra isyan eden bu şehzadenin öyküsü bu konuyu açıklayan bir başka örnek

    19 kardeşini öldüren padişah funduszeue.info Han Kimdir?

    Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin başlamasıyla dizi içerisinde konu alınan tarihi kişiler gündeme gelmeye başladı.

    Tarihe 19 kardeşini öldürerek taht'ı garantiye alan padişah olarak geçen Sultan Mehmed Han(funduszeue.info Han) kimdir?

    Sultan Mehmet Han(funduszeue.info Han) 26 Mayıs tarihinde dünyaya gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun padişahı ve İslam camiasının halifesi olmuştur. yılında tahta çıkan funduszeue.info ölümüne kadar padişahlığını devam ettirmiştir.

    Safiye Sultan'ın oğlu olan funduszeue.info'in adı, (funduszeue.info)Fatih Sultan Mehmet'e benzemesi için dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından konulmuştur. Tahsilini Şehzadeliğinde İbrahim Cafer Efendi ve Pir Mehmed Azmi Efendi gibi dönemin tanınan alimlerinden almıştır.

    yılında Manisa sancağı valiliğine tayin edilen funduszeue.info, babası funduszeue.info'ın vefatı nedeniyle Osmanlı tahtına çıkmıştır.

    19 KARDEŞİNİ ÖLDÜRDÜ

    Sultan Mehmet ilk çıktığı an verdiği ilk emir 19 kardeşinin ölüm fermanını vermek olmuştur. Bu olay tarihe Osmanlı İmparatorluğunun en kanlı olaylarından birisi olarak geçmiştir. Bu olaydan dolayı halkın funduszeue.info'e kin duyduğu ve onu sevmediği rivayet edilmiştir.

    KAYBEDİLEN ESTERGON KALESİ

    Sultan funduszeue.info, Osmanlı-Avusturya savaşı devam ederken tahta geçmiştir. Babasından tahtı alan funduszeue.info, tahta çıkınca direk Avusturya ve Eflak sorunuyla ilgilenmiştir. yılında Estergon kalesi Avusturya güçleri tarafından kuşatılmış, Sultan funduszeue.info ve ordusu 40 Km ileride olmasına rağmen yardıma gitmemiştir. Estergon kalesini savunan az sayıda Osmanlı ordusu, sayıca fazla olan Avusturya ordusuna direnememiş ve Estergon kalesi kaybedilmiştir.

    VEFATI

    Saraya dönerken yolda karşılaştığı bir meczub'un "56 gün sonra gelecek kazadan kurtulamazsın. Gafil olma padişahım" demesi funduszeue.info'i etkilemiştir. Yemeden imeden kesilen padişah 21 Aralık 'te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir.

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.