hormonal migren / Migren nedir? Belirtileri ve Tedavisi | Özel Başarı Hastanesi

Hormonal Migren

hormonal migren

kaynağı değiştir]

Migren tanısı belirti ve semptomlara dayanır.[6] Diğer baş ağrısı nedenlerinin hariç bırakılması amacıyla, bazen Görüntüleme testi yapılır.[6] Bu hastalığın bulunduğu çok sayıda kişiye tanı konmadığı düşünülmektedir.[6]

Uluslararası Baş Ağrısı Derneği'ne göre aurasız migren tanısı aşağıdaki "5, 4, 3, 2, 1 kriterlerine" göre konabilir:[12]

Bir hastada şunlardan ikisiyle karşılaşılırsa en muhtemel tanı migrendir: fotofobi, bulantı ya da bir gün boyunca çalışamama.[62] Bir hastada şu beş durumdan dördü ile karşılaşılırsa migren olma olasılığı %92'dir: atımlı baş ağrısı, 4–72 saatlik süre, başın bir tarafında görülen ağrı, bulantı veya kişinin yaşamı ile etkileşen belirtiler.[7] Bu belirtilerin üçünden daha azının görüldüğü kişilerde olasılık %17'dir.[7]

Sınıflandırma[değiştir

Menstrüel migren (adet dönemi migreni) belirtileri

Adet öncesi dönemde kadınların vücutlarında bazı hormonel değişiklikler meydana gelir. Artan östrojen değerinin yanı sıra ödem oluşur. Tüm bu etkenler birleştiğinde de migren tipi baş ağrısı belirtileri ortaya çıkabilir. Adet ile paralel seyir izleyen bu migrene, mentrüel migren (adet dönemi migreni) denir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi ağrı sıklığıdır. Ağrı yalnızca birkaç saat sürüyorsa bu durum migren olarak değerlendirilmemelidir.


Menstrüel migren ağrıları normal migrenle aynı

Menstrüel migrenin yani adet dönemi migrenini diğer migren baş ağrılarından farkı yoktur, sadece bazı kadınlarda yoğun olarak adet dönemlerinde şiddetli migren atakları olup bu dönem dışında baş ağrıları nadir olmaktadır. Menstrüel migren atakların özellikle menstrüel dönemde görülmesine menstrüel migren denir. Genellikle adet öncesi günde başlayan ağrı bir kaç gün sürebilir. Adet döneminde zaten gergin olunduğu için bu ağrılar yaşamı olumsuz etkiler. Bu ağrı için koruyucu tedavilerle birlikte hormon düzenleyici tedavi de uygulanır.

Migren tanısı için özellikle tek taraflı olan baş ağrısıyla birlikte bulantı ile kusma gibi şikayetlerin her adet döneminde ortaya çıkması ve tüm gün boyunca devam etmesi gerekir. Dolayısıyla bu sorunu yaşayan kadınların uzman bir doktora danışması önerilir. Ergenlik dönemine kadar erkek ve kız çocuklarında migren oranları birbirlerine yakın bir seyir izler. Fakat ilk adet kanamasıyla birlikte bu oran kadınlarda 3 kat artar. Hatta yapılan çalışmalar gösteriyor ki her kadından 2’sinde ilk adet kanaması ile birlikte migren ortaya çıkıyor. Adet dönemlerinde kendini gösteren migrenin görülme oranı menopozda daha düşük olur. Öyle ki her kadından 60’ında görülen migren menopoz döneminde yüzde 10’a kadar iner. Hamilelik döneminde de östrojen dengesinde herhangi bir değişiklik yaşanmadığı için migren atakları azalır.

Menstrüel migren ataklarını hafifletin

Menstrüel migren ya da diğer adıyla adet migreni ataklarını azaltmak için şöyle bir yol izleyebilirsiniz; Işık ve gürültü gibi uyarıcı faktörlerden uzak durun. Stres migren ağrılarını artırıyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar stres oluşturabilecek ortamlardan uzak durun. Migreni tetiklediği için içeriğinde kafein ve tuz olan gıdaları yemeyin. D vitamini takviyesi alın. Açık havada dolaşın ve sağlık açısından herhangi bir şikayetiniz yoksa bolca balık eti, süt ile yumurta yiyin.

Menstrüel (adet) migreni önlemenin 3 yolu

  • Düzenli uyuyun.
  • Stresten uzak durun.
  • Sağlıklı beslenin.

Adet öncesi ve adet döneminde migreni tetikleyen diğer faktörlerden (alkol, uykusuzluk, açlık) kaçınmaya özellikle dikkat edin. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası