abs nin açılımı nedir / Abs Nedir? Abs Frenin Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Abs Nin Açılımı Nedir

abs nin açılımı nedir

ABS, bir fren sistemine verilen ismin kısaltmasıdır. Açılımı ise: AntiLock Braking System'dir. ABS fren sisteminde yavaşlamak için frene bastığınızda ABS kontrol modülü, ABS hız sensöründen gelen bilgiyi okuyarak fren balatalarına basınç gönderir. Normal frenlerden farklı olarak saniyede 18 ile 30 defa arasında fren disklerine “bas-bırak” şeklinde bir baskı uygulanır ve böylelikle tekerleklerin kitlenmesi önlenir. ABS hız sensörü ve ABS kontrol modülü olmak üzere toplamda 2 parçadan oluşmaktadır.

ABS Fren Sistemi


  • Direksiyon kontrolünün sürücüde olması
  • Otomobilin sağa sola savrulmasını engellenmesi
  • Normal fren sistemine göre %10'luk bir fren mesafesi gibi avantajlar sağlar.

Eğer aracınızın gösterge panelinde ABS ışığı sürekli yanıyorsa

  • Fren lambalarının bozulması.
  • Tekerlek hız sensörlerinin zarar görmesi.
  • ABS modülünün zarar görmesi şeklinde 3 farklı ABS arızası nedeni ile ışık yanıyor olabilir.
  • ABS fren sistemi genellikle ABS fren modülünden kaynaklanan arızalardan dolayı çalışmaz hale funduszeue.info gibi durumlarda vakit kaybetmeden Abs modülünün tamiri yapılmalıdır.

Mobil Oto Servis’te ABS fren modülü nasıl değiştirilir?

Öncelikle değişimi yapılacak olan ABS modülü belirlenir. Ardından sökülen sensörlerden herhangi birisinin yuvası özel spreylerle temizlenerek herhangi bir oksitlenme durumuna karşı kontrol edilir. Daha sonra yeni sensör kutusundan çıkartılarak soketli olan yuvasına takılır. Daha sonra fren hidrolik yağı tamamen yenilenerek fren havaları alınır. Ardından otomobille ABS arızasının devam edip etmediğini denemek için test sürüşü yapılır. Test sürüşü ardından ABS arızası devam etmiyorsa fren balatası ve disklerinin son kontrolleri yapılır. Herhangi bir sorun olmadığına karar verildiği zaman ABS modülü değişimi tamamlanır.

Kullandığınız fren sistemi ve buna uygun bakımları mutlaka ihmal etmeden yapmanız can ve mal güvenliğiniz için büyük önem taşımaktadır. Eğer araç bakımı, vergisi gibi dertlerle uğraşmak istemiyorsanız araya ihtiyacınız olduğu an size en uygun kiralık aracı, Rentiva'da kolayca bulabilirsiniz.

Yeni blog yazılarımızdan, funduszeue.info avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

funduszeue.info

funduszeue.info

ABS Nedir ve ABS Ne İşe Yarar?

ABS nedir ve ABS ne işe yarar? ABS nasıl çalışır? ABS olmazsa ne olur? ABS arızası nasıl anlaşılır? ABS bozulursa ne olur&#;

ABS Nedir ve ABS Ne İşe Yarar?

ABS sistemi, son yıllarda en önemli otomobil donanımlarından biri haline geldi. Peki ABS teknolojisi nedir ve nasıl çalışır? Daha da önemlisi ABS ne işe yarar? Mesela bir arabada ABS yoksa ne olur? Bu sorulara yanıt arıyoruz&#;

ABS Ne Demek?

ABS NedirBu konuda bilgi arıyorsanız okumaya devam edin. ABS konusunu üç ana başlık altında inceliyoruz: ABS Nedir, ABS Ne İşe Yarar ve ABS Nasıl Çalışır? ABS&#;nin anlamı ya da ABS kelimesinin açılımı ile işe başlayalım&#;

Kiralık araba için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

ABS&#;nin Anlamı Nedir?

Tahmin edeceğiz üzere İngilizce üç kelimenin baş harfelerinden oluşan bir kısaltma. Antilock Braking System adlı bu teknolojiye kısaca ABS diyoruz. Antilock Braking System&#;in Türkçesi de şöyle: Kilitlemeyi Önleyen Fren Sistemi.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ABS hakkında söylenecek ilk şey, onun frenleme ile ilgili bir teknoloji olduğu. Çok basit bir tanımla &#;bir fren sistemidir&#; yorumunu yapabiliriz. Ancak bu frenleme teknolojisi, aracın güvenle durmasını koordine eder. Çok yüksek hızla seyrederken aniden durmak üzere frene bastığınızda araç kayar. Çekiş sistemine, zemine ve diğer detaylara bağlı olmakla birlikte, etrafında dönebilir, şerit değiştirebilir vs. Bunların hepsi de kulağa çok kötü geliyor, değil mi? İşte arabada ABS varsa bu ani frenlemede devreye giriyor ve söz konusu kaymayı önlemeye çalışıyor. Peki, ABS&#;nin çalışma mantığı nedir, biraz da bunu açalım:

Şanzıman Nedir ve Şanzıman Çeşitleri başlıklı yazıya da bakın!

ABS Nasıl Çalışır / ABS&#;nin Çalışma Mantığı Nedir?

Örnekle açıklamaya devam edilim. Buzlu bir zeminde ilerlerken ya da yüksek hızda seyrederken aniden durmak istediniz ve frene yüklendiniz. Ne olur?

  • Aracın hareketi devam eder, kaba tabirle: öyle &#;zınk&#; diye durmaz.
  • Araç, sizin istediğiniz yöne gitmez, yol, zemin, tekerlekler, hız gibi bileşenlerin hesaplaması ile elde dilecek olan farklı bir yöne doğru kayar.

Peki, neden böyle olur? İşte bu soruyu kendilerine soran mühendisler de ABS sistemini buldular.

Aracı aniden durdurmak istediğinizde tekerleklerin bir kısmı kitleniyor. Bu da aracın kitlenmeyen tekerleklerin olduğu kısımda hareket, diğer kısımda durma ve dolayısıyla genellikle etrafında dönme ivmesine yol açıyor. Peki, tekerleklerin kitlenmesini önlesek, durum çözülür mü?

Kısmen evet. Çünkü aracın frenleri devamlı değil, ara ara pompalayarak aracın dengesini korunabilir ve böylece direksiyon hakimiyeti kaybedilmez.

Her şey böyle çözüldü mü? Hayır, çünkü bu sefer de durma mesafesi yani fren mesafesi uzar. Ancak ABS hidroliği sayesinde bunun da kısmen çözüldüğünü söylemek mümkün.

Oto kiralama için İstanbul Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz.

ABS Sisteminin Parçaları Nelerdir?

ABS sistemi, birden fazla parçadan oluşur ve araçtaki birden fazla parça ile de ilişkilidir. ABS sisteminin elemanları şöyle özetlenebilir:

  • Teker hız algılayıcıları
  • ABS hidroliği
  • Elektronik Kontrol Ünitesi

Aylık araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

ABS Ne İşe Yarar?

ABS nedir ve ABS ne işe yarar?Aslında ABS nedir konusunu açıklarken bu soruya da yanıt vermiş olduk. Ancak genel bir özetle; sistem, ani frenleme durumlarında herhangi bir tekerleğin kitlenmesini engelleyerek aracın seyir yönü ve direksiyon dengesinin kaybedilmesini önleyen bi sistemdir. Bir arabada ABS yoksa ne olur?

  • Ani frenlemelerde direksiyon hakimiyeti kaybolur
  • Aniden durmak istediğinizde aracın seyir yönü kaybolur
  • Yol tutuşu zorlaşır
  • Virajlar, çok daha tehlikeli hale gelir. Üstelik sürücünün dikkati de yeterli olmaz.
  • ABS olmayan bir araçta fren mesafesi daha uzundur. (%10 kadar)
ABS NedirAraç Arıza İşaretleri ve ABS Işığı

Aracınızın gösterge ekranında ABS ışığı sürekli olarak yanıyorsa aşağıdaki durumlardan biri söz konusu olabilir:

  • Fren lambası bozulmuştur
  • Tekerlek hız sensörü bozulmuştur
  • ABS fren modülünde sorun vardır.

 

ABS Arıza Lambası Yanan Araç Muayeneden Geçer mi?

Mevzuata göre ABS yada Airbag gibi güvenlik donanımlarının arıza lambaları yanık vaziyette aracınızın muayenede ağır kusurlu kabul edilir ve muayene tekrarına kalır.

Ucuz araç kiralama için Ankara araç kiralama opsiyonlarına bakabilirsiniz.

ABS Nedir?

Abs'nin açılımı nedir ? (ABS Fren Sistemi Nedir?)

Abs'nin anlamı, Kilitlemesiz Fren Sistemi (Anti-lock Braking System) veya kaymayı önleyici fren sistemidir. ( Anti-skid Braking System) Abs fren sistemi, frenleme anında tekerleklerin kayarak kilitlenmesini önleyen sistemdir. Abs fren sistemini bir abs elektronik kontrol ünitesi yönetir. ABS Fren Sisteminin Parçaları: Abs elektronik kontrol ünitesi, Hidrolik Kumanda Grubu (Elektrikli hidrolik pompa + Selenoid valf gövdesi + Kumanda ünitesi), Hidrolik borular ve hortumlar, Tekerlek hız sensörleri, Fren müşürü (fren pedalı sensörü).
Fren pedalına basıldığında oluşan basınçlı fren hidrolik yağı, abs hidrolik kumanda grubu tarafından, her bir tekerleğin fren mekanizmasına ayrı ayrı gönderilir. Abs modülündeki selenoid valf gövdesi üzerinde 1 yağ giriş kanalı, 4 yağ çıkış kanalı (4 tekerlek için) vardır. Elektrikli pompa, hidrolik fren basıncını ayarlar (hidrolik basıncı arttırır, azaltır veya sabit tutar).


 

 

ABS elektronik kontrol ünitesi, aracın her tekerleğinde bulunan tekerlek (abs) hız sensörlerinden gelen hız bilgisine bakar. Frenleme yapıldığında, herhangi bir tekerleğin, diğer tekerlekler daha yavaş döndüğünü ya da dönmediğini ( kaydığını) algıladığı anda, o tekerleğe gönderilen hidrolik yağ basınç miktarını çok hassas ve çok hızlı bir şekilde azaltır. Böylece frene basıldığında tekerleğin kaymasını önlemiş olur. Fren pedalına tam basıldığında, tekerleğe, kayma sınırına kadar frenleme kuvveti gönderir.

 

(Tekerlek hız sensörü - abs sensörü)

 

Örneğin sağ tekerlekler suya girdi ya da buzlu zeminde; sol tekerlekler kuru veya buzsuz zeminde olsun. Bu durumda sağ ve sol tekerleklerin (lastiklerin) zeminlerindeki sürtünme katsayıları farklı olacaktır. Buzlu ve ıslak zemin, frene basıldığında tekerin daha kolay kaymasına sebep olacaktır. Bu durumda bile, abs fren sistemi, sağ ve sol tekerleklere farklı frenleme kuvveti göndererek, lastiklerin kaymasını ve direksiyon hakimiyetinin kaybolmasını önler.

Abs fren sistemi video-animasyon anlatımı:

 

Abs Fren Mesafesini Uzatır mı?

Evet uzatır. Abs fren sistemi, fren mesafesini kısaltmaz. Yani abs'li araçlar daha çabuk durmaz. Aksine fren mesafesi abs'li araçlarda daha uzundur. Abs fren sisteminin avantajı, frene basıldığında tekerleklerin kilitlenmesini (kaymasını) engelleyip, direksiyon kontrolünün kaybedilmesini engellemektir. Bir aracı direksiyonla yönlendirmek için, tekerlerinin dönmesi (kaymaması) gerekir, işte abs bunu yapar.
 

Abs'nin Çalıştığı Nasıl Anlaşılır ? (Abs'nin Devreye Girmesi)

Fren pedalına sertçe basıp aniden aracı durdurmaya çalıştığınızda ayağınızda hafif bir titreşimle birlikte bir "kütürtü - tıkırtı" sesi duyarsınız, bu, abs'nin devreye girdiği anlamına gelir ve lastiklerin kaymasını engellemek için frenleme kuvvetini ayarlıyordur.


Abs Neden Erken Devreye Girer?

Abs'nin erken devreye girmesinin en önemli sebebi, eski yıpranmış lastiklerdir. Lastiğiniz eskiyse yol tutuşu azalacak ve kayma eğilimi yükselecektir, bu durumda abs hemen devreye girecektir. Düşük hızda bile abs hemen devreye giriyorsa, sorunu lastiklerde arayınız. Yeni lastik olmasına rağmen abs erken devreye giriyorsa, lastik kalitesi kötü demektir, ayrıca lastiğin havasının uygun olması da önemlidir. Bunun dışında buzlu, mucur , çamurlu , ıslak yolda da abs erken devreye girecektir, bu normaldir.


Abs Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Abs sistemi arızalandığında, sürücü gösterge panelinde abs arıza lambası yanacaktır (Abs işareti). Kontak açıldığında, abs lambasının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için abs lambası yanacaktır, fakat birkaç saniye sonra sönmesi gerekir. Abs ikaz lambası devamlı yanıyor ve sönmüyor, ya da yolda giderken yanıyorsa, abs sisteminde arıza var demektir, bu durumda abs devreye girmez fakat Abs arıza ışığı yansa bile, frenler çalışmaya devam edecektir. Sadece abs devreye girdiğinde duyduğunuz ses ve titreşimi duyamazsınız.

 

Abs Arızası Nasıl Giderilir ?

Abs arızasının sebebini öğrenmek için aracı mutlaka teknik serviste diyagnostik cihazına bağlayıp hata hafızasını kontrol funduszeue.info arızasının sebepleri genelde kablo ve soket bağlantılarındaki gevşeklik, kopukluk veya kısa devrelerden kaynaklanır. Abs arızasında mutlaka elektrik bağlantılarına bakılmalı, voltaj ve direnç kontrolü yapılmalıdıfunduszeue.info dışında abs arızasının en genel sebebi abs modülünün arızalanmış olmasıdır. Abs modülü tamir edilemez, eğer arızalıysa komple yenisiyle değiştiriniz.

 

GÜVENİLİR FREN GÜCÜ.
kaynağı değiştir]
  1. Kumanda aleti kuvvetli bir tekerlek yavaşlama sinyali alınca fren basıncını yükseltmeye devam etmez o ana kadar erişilen düzeyde tutar.
  2. Eğer tekerleğin dönüş sayısı azalmaya devam ederse fren silindirindeki basınç düşürülür. Tekerlek daha zayıf frenlenir
  3. Tekerlek daha hızlı dönmeye başlayınca basınç tekrar yükseltilerek tekerlek devir sayısının düşmesi amaçlanır.

ABS fren sisteminin gelişim aşamaları[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası