öğretmenlikte branş değişikliği / MEB Alan Değişikliği

Öğretmenlikte Branş Değişikliği

öğretmenlikte branş değişikliği

Il Içi Alan Degisikligi ile Ilgili Sikça Sorulan Sorular

Sendikamiz mevzuat birimince il içi alan degisikligiyle ilgili sikça sorulan sorulara, Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) kararlari ve mütalaasi ile Il Içi Alan Degisikligi Kilavuzu dogrultusunda cevap verilmistir. Bununla birlikte, sendikamiza iletilen alan degisikligi ile ilgili sorunlarin çözümü ve taleplerin karsilanmasi için Bakanlik nezdinde çalismalarimiz devam etmektedir. Baska sorular eklendikçe sikça sorulan sorular güncellenecektir.

Soru: Sinif ögretmeniyim, yan alanim Türk Dili. Türkçe’ye mi yoksa Türk Dili ve Edebiyati’na mi basvurmaliyim? Türkçe’ye basvurum neden kabul edilmiyor?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 1/a maddesinde yer alan hüküm geregince yan alaniniz olan Türk Dili ve Edebiyati alanina brans degisikligi yapabilirsiniz. TTK’nin 80 sayili kararina göre Türkçe alanina basvuru yapamazsiniz.

 

Soru: Ilkokulda sinif ögretmeni ve ayni zamanda müdür yardimcisiyim. Ortaokulda Teknoloji Tasarim alaninda hem ögretmen hem de yönetici normu var. Ortaokula bu alana atanirsam yöneticiligim devam eder mi?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde yer alan hüküm geregince, geçmek istediginiz alan olan Teknoloji Tasarim alaninda bulundugunuz egitim kurumunda ders yükü olmasi halinde bu alana yöneticilik göreviniz üzerinizden düsmeden alan degisikligi yapabilirsiniz. Görev yaptiginiz egitim kurumu disinda baska bir egitim kurumunu tercih etmeniz halinde alan degisikligi kilavuzunun maddesi hükmü geregince yöneticilik göreviniz sona erecektir.

 

Soru: Sinif ögretmeniyim. öncesi mezun oldugumdan diplomamda yan alanim Matematik yaziyor. Ilkögretime basvurum neden kabul edilmiyor?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 1/a maddesinde yer alan hüküm geregince, yan alaniniz olan Matematik alanina alan degisikligi yapabilmeniz mümkündür. Ilkögretim Matematik alanina, yani ortaokullara alan degisikligi yapabilmeniz TTK’nin 80 sayili Karari’na göre mümkün degildir.

 

Soru: Sinif ögretmeniyim ve Kimya mezunuyum. Fen ve Teknoloji alanina basvurabiliyor muyum?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 1/a maddesinde yer alan hükümler geregince, öncelikle mezun oldugunuz alana, yani Kimya alanina, varsa yan alaniniza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi’ne, bunun mümkün olamamasi durumunda ise Teknoloji Tasarim alanina alan degisikligi yapabilmeniz mümkündür. Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanina alan degistirmeniz mümkün degildir (Bu durum Fizik ve Biyoloji ögretmenleri açisindan da bu sekilde degerlendirilmektedir).

 

Soru: Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde ‘ yilinda il içi, iller arasi ve özür durumundan yer degisikligi yapilan ögretmenlerin il içi alan degisikligine basvurulari kabul edilmeyecektir’ denilmektedir. Özür durumundan basvuruda bulundum ancak atanamadim. Yani yer degisikligi islemim gerçeklesmedi. Il içi alan degisikligine basvurabilir miyim?

Cevap: Yer degisikligi isleminiz gerçeklesmediginden alan degisikligi basvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak yine ayni kilavuzun maddesinde yer alan hüküm geregince alaninizin degismesi halinde özür durumundan yer degistirme basvurunuzdan vazgeçmis sayilacaksiniz.

 

Soru: Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde, “Egitim kurumu yöneticileri, ögrenimleri itibariyla geçebilecekleri alanda ders yükü bulunmasi halinde kadrolarinin bulundugu egitim kurumunu tercih etmek suretiyle alan degisikligi isteginde bulunabilecekler” denilmektedir. Burada ders yükünden kasit norm kadronun olmasi midir?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde yer alan hüküm geregince, geçmek istediginiz alanda bulundugunuz egitim kurumunda norm kadro olup olmadigina bakilmaksizin ders yükü olmasi halinde bu alana yöneticilik görevinin üzerinizden düsmeden alan degisikligi yapabilirsiniz.

 

Soru: Almanca bölümü mezunu sinif ögretmeniyim. Türkçe Ögretmenligi’ne alan degisikligi yapma hakkim var mi?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 2/a maddesinde yer alan hükümler geregince, öncelikle mezun oldugunuz alana, yani Almanca alanina, sonra varsa yan alaniniza, o da yoksa Zihin Engelliler Sinif Ögretmenligi’ne, bunun mümkün olamamasi durumunda ise Teknoloji Tasarim alanina alan degisikligi yapabilmeniz mümkündür. TTK’nin 80 sayili Karari’na göre Türkçe alanina basvuru yapamazsiniz.

 

Soru: Isletme fakültesi mezunu sinif ögretmeniyim. Bana ticaret lisesinde birkaç alan açilmasi gerekirken sadece Muhasebe açiliyor, neden?

Cevap:TTK’nin 80 sayili Karari’na göre, mezun oldugunuz program Isletme Ögretmenligi olmadigindan Isletme Ögretmenligi alaninin kaynak oldugu ve karar eki çizelgenin 56 ve siralarinda yer alan alanlara isletme bölümü mezunlarinin atanabilmesi mümkün bulunmamaktadir. Muhasebe alani ekraniniza açilsa dahi basvurunuz yukaridaki gerekçe geregi reddedilecektir.

 

Soru: Sinif ögretmeni olarak ilkögretimde okul müdürlügü görevini yürütüyorum. Okulumda bos norm olmadigi için alan degisikligi hakkimi kullanamiyorum. Baska okulu tercih ettigimde yöneticiligim düsecek. Ne yapmam gerekir?

Cevap:Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde yer alan hüküm geregince, geçmek istediginiz alanda bulundugunuz egitim kurumunda norm kadro olup olmadigina bakilmaksizin ders yükü olmasi halinde bu alana yöneticilik görevinin üzerinizden düsmeden alan degisikligi yapabilirsiniz. Görev yaptiginiz egitim kurumu disinda baska bir egitim kurumunu tercih etmeniz halinde il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesi hükmü geregince yöneticilik göreviniz sona erecektir.

 

Soru: Sinif ögretmeni olarak kendi okulum disinda baska bir okula alan degisikligi yaptigimda yöneticiligim düsecek. Sinava dayali müdür atamalarinda bana kendi isteginle yöneticilikten vazgeçtin diye bir yillik bekleme süresini uygularlar mi?

Cevap: Milli Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik’in maddesi hükümleri geregince alan degisikligi nedeniyle yer degistiren yöneticiler için bir yillik bekleme süresi uygulanmayacaktir.

 

Soru: Fizik ögretmenligi mezunu sinif ögretmeniyim. Kendi okulumda bos norm bulunan Fen Bilgisi Ögretmenligi’ne geçmek istiyorum ancak açilmiyor, neden?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 1/a maddesinde yer alan hükümler geregince, öncelikle mezun oldugunuz alana, yani Fizik alanina, varsa yan alaniniza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi’ne, bunun mümkün olamamasi durumunda ise Teknoloji Tasarim alanina alan degisikligi yapabilmeniz mümkündür. TTK’nin 80 sayili Karari geregince Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji alanina alan degistirmeniz mümkün degildir.

 

Soru: Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde Talim ve Terbiye Kurulu’nun 07/07/ tarihli ve 80 sayili Karari ile 12/09/ tarihli ve sayili mütalaasi dogrultusunda yilina mahsus olmak üzere; sinif ögretmenleri asagidaki öncelik sirasina göre;

a) Yüksek ögrenimleri diger alanlara atanmaya kaynak teskil edenler ögrenimlerine göre atanabilecekleri alana veya diplomalarinda yazili olan yan alana ya da ögretmen yetistiren iki yillik yüksekögretim kurumu mezunlari lisans tamamladiklari alana atanabilirler dedigi için yan alanima basvuruda bulunamiyorum. Neden öncelik sirasi uygulaniyor?

Cevap: Söz konusu mütalaa geregi alan degistirmek isteyen ögretmenlerin bu öncelik sirasina göre basvuru yapmalari gerekmektedir.

 

Soru: Sinif ögretmeniyim. Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi alaninda çok sayida bos norm olmasina ragmen bana açilmiyor, neden?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 2/a maddesinde yer alan hükümler geregince, öncelikle mezun oldugunuz alana, sonra varsa yan alaniniza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi alanina alan degisikligi yapabilirsiniz. Bu nedenle dogrudan Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi alanini tercih etmeniz mümkün degildir.

 

Soru:Sinif ögretmeniyim. Mezuniyet alanim Tarih ögretmenligi ancak Sosyal Bilgiler Ögretmenligi’ne basvuru yapamiyorum, neden? Oysa liselerde tarih ögretmeni olanlar Sosyal Bilgiler alanini tercih edebiliyor.

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 2/a maddesinde yer alan hükümler geregince, öncelikle mezun oldugunuz alana, yani Tarih alanina, sonra varsa yan alaniniza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi alanina, bunun mümkün olamamasi durumunda ise Teknoloji Tasarim alanina alan degisikligi yapabilmeniz mümkündür. Sosyal Bilgiler alanina alan degisikligi yapabilmeniz TTK’nin 80 sayili Karari’na göre mümkün degildir.

 

Soru: Egitim Bilimlerinden Egitim Yönetimi ve Denetimi, Egitim Ölçme ve Degerlendirme, Egitim Programlari mezunu olanlar Rehber Ögretmenlige basvurabilir mi?

Cevap:TTK’nin 80 sayili Karari eki çizelgenin sirasinda yer alan Rehber Ögretmenlige kaynak olan okullar arasinda yer almayan ve yukarida sayilan bahsettiginiz bölüm mezunlari Rehber Ögretmenlige alan degisikligi yapamazlar.

 

Soru: Yöneticiyim ve sinif ögretmeniyim. Yan alanim Beden Egitimi Ögretmenligi. Yan alandan dolayi kendi okulumda ders yükü var ancak bana kendi okulum açilmiyor. Yan alanima yöneticiligim korunarak geçis yapabilir miyim?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesinde yer alan hüküm geregince, geçmek istediginiz alan olan Beden Egitimi Ögretmenligi alaninda bulundugunuz egitim kurumunda ders yükü olmasi halinde bu alana yöneticilik göreviniz üzerinizden düsmeden alan degisikligi yapabilirsiniz. Görev yaptiginiz egitim kurumu disinda baska bir egitim kurumunu tercih etmeniz halinde il içi alan degisikligi kilavuzunun maddesi hükmü geregince yöneticilik göreviniz sona erecektir.

 

Soru: Egitim yönetimi ve denetimi alaninda yüksek lisans yapanlar Rehber Ögretmenligi’ne basvurabilir mi?

Cevap: TTK’nin 80 sayili Karari eki çizelgenin sirasinda Rehber Ögretmenlige kaynak olan yüksekögretim kurumlari belirlenmistir. Bakanlik yüksek lisans egitimine göre ögretmen atamasi yapmadigindan yüksek lisans egitiminize dayali olarak alan degisikligi yapmaniz mümkün degildir.

 

Soru: Sinif ögretmeniyim. Ayni binada hem ilkokul hem de ortaokul kismi var, her ikisinin de yöneticiligini yapiyorum. Mezuniyetim Matematik Ögretmenligi. Mebbis’te ilkögretimin okul müdürü olarak gözüküyorum. Kendi okulum bana açilmiyor. Kadrom ortaokulda olsa idi açilir miydi?

Cevap:Ilkögretim matematik alanina, yani ortaokullara alan degisikligi yapabilmeniz TTK’nin 80 sayili Karari’na göre mümkün degildir. Ancak, ortaögretim liselere alan degisikligi yapabilirsiniz. Kadronuz ortaokulda olsa dahi bu okula alan degisikligi yapabilmeniz mümkün degildir.

 

Soru: El Sanatlari ögretmeniyim. Teknoloji Tasarim alanina atandigimda tekrar liselere atanabilir miyim, atanamaz isem yeniden eski bransima geçebilir miyim?

Cevap: Bugün itibariyla liselerde Teknoloji Tasarim dersi bulunmadigindan liselere atanmaniz mümkün degildir. Bakanlik tarafindan her yil alan degisikligi duyurusu yapilmakta, bu duyurularda alan degisikligi hakki verilirse yeniden alan degisikligi yapabilirsiniz.

 

Soru: Fen-Edebiyat fakültesi sosyoloji bölümü mezunuyum. Rehber Ögretmenlige müracaat etmek istedigimde basvuru yapamiyorum ama ayni sartlarda arkadasim basvuru yapabiliyor, neden?

Cevap: TTK’nin 80 sayili Karari eki çizelgenin sirasinda Rehber Ögretmenlige kaynak olan yüksekögretim kurumlari belirlenmistir. Sosyoloji bölümü Rehber Ögretmenlige kaynak teskil etmediginden basvuru hakkiniz bulunmamaktadir.

 

Soru: Sinif ögretmeniyim. Fransizca Ögretmenligi bölümü mezunuyum. Türkçe Ögretmenligi’ne brans degisikligi yapmak istiyorum. Kadrom Denizli Il Milli Egitim Müdürlügü’nde. Yurtdisinda geçici görevle Türkçe Ögretmenligi yapmama ragmen brans degisikligi hakki neden bize verilmemistir?

Cevap: Il içi alan degisikligi kilavuzunun 1/a maddesinde yer alan hükümler geregince, öncelikle mezun oldugunuz alana, yani Fransizca alanina, varsa yan alaniniza, o da yoksa Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi’ne, bunun mümkün olamamasi durumunda ise Teknoloji Tasarim alanina alan degisikligi yapabilmeniz mümkündür. TTK’nin 80 sayili Karari geregince Türkçe alanina alan degistirmeniz mümkün degildir.

 

Soru: Aralik ayinda özür durumundan yer degisikligi islemim gerçeklesti. Bana basvuru imkani taninmaz iken, Agustos’ta yer degisikligi yapanlara basvuru imkani saglaniyor ve basvurulari kabul ediliyor, neden?

Cevap: Alan degisikligi kilavuzunun maddesinde yer alan hüküm geregince, Agustos ayinda il içi, iller arasi ve özür durumundan yer degisikligi yapan ögretmenlerin alan degisikligi basvurulari kabul edilmeyecektir. Bu nedenle her ne kadar Aralik ayinda yer degisikligi isleminiz gerçeklesmis olsa da, siz ve sizin durumunuzda olan tüm ögretmenler Ocak ayinda göreve basladigindan kilavuzun maddesi hükmü geregince alan degisikligi yapabilmeniz mümkün degildir.

 

Soru: Sinif ögretmeniyim. Diplomamda yan alanim yazmiyor. Elimde yan alan basari belgem var. Brans degisikligi için bu belge geçerli midir? Kabul edilir mi?

Cevap:Il içi alan degisikligi kilavuzunun 2/a maddesinde yer alan hükümler geregince, diplomanizda yazili yan alana geçis hakki taninmaktadir. Diplomanizda yan alaniniz yoksa, alan degisikligi yapmaniz mümkün bulunmamaktadir.

 

Soru: Sinif ögretmeni olarak çalismaktayim. Yili Ögretmenlerin Il Içi Alan Degisikligi Kilavuzu hükümleri çerçevesinde Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi’ne atanmam durumunda ek ders ücretimde bir artis olur mu?

Cevap: sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun maddesinde, ek ders ücretlerinin, özel egitime muhtaç ögrencilerin egitim ve ögretim gördügü kurumlarda görevli ögretmen ve yöneticiler ile bu ögrencilere yönelik olarak açilan özel sinif ögretmenlerine ve cezaevlerinde görevli ögretmenlere yüzde 25 fazlasiyla ödenecegi hüküm altina alinmistir. Bu kapsamda Zihinsel Engelliler Sinif Ögretmenligi’ne alan degisikligi yapmaniz durumunda ek ders ücretinizin yüzde 25 fazlasiyla ödenmesi gerekmektedir. 


Öğretmenlerin Dikkatine: Alan Değişikliği İle İlgili Eğitim Bir Sen&#;den Flash Açıklama

Öğretmenlerimiz uzun süredir alan değişikliği konusunda Milli Eğitim Bakanlığından adım atmasını bekliyor. Lakin Nisan ayına girmemize rağmen henüz konu hakkında duyuru gelmiş değil.

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın konu hakkında sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu.

Ali Yalçın yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

''Diplomaya dayalı alan Değişikliği talebi görmezden gelinmemeli. Bakanlık bir an önce ya adım atmalı ya da bir açıklama yapmalıdır. Belirsizlik, alan değişikliği bekleyen öğretmenleri yormakta ve huzursuz etmektedir.''

Kadın, Erkek Memurlar, Memur Adayları ve İşçiler Bu Sayfada >> TIKLA TAKİP ET


Öğretmenlerin Alan Değişikliği Nedir?

MEB öğretmen alan değişikliği, mezun olunan yükseköğretim programına uygun olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan branş değişikliğidir. Alan değişikliği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine uygun olarak yapılmaktadır.

Alan değişikliği başvurusu nasıl yapılır? G&#;zler alan değişikliği kontenjanları ve MEBBİS başvuru ekranında

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 07,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Alan değişikliği başvurusu ile ilgili detaylar belli oldu. Alan değişikliği yılı başvuruları şubat ayı içerisinde alınacak. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi eğitim kurumlarında kadrolu öğretmen olarak görev yapanlar için işlemler 7 Şubat ve 11 Şubat tarihleri aralığında alınacak. Peki, alan değişikliği başvurusu nasıl yapılır?

1/4Alan değişikliği başvurusu nasıl yapılır Gözler alan değişikliği kontenjanları ve MEBBİS başvuru ekranında
2/4ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR
3/4Alan değişikliği başvurusu nasıl yapılır Gözler alan değişikliği kontenjanları ve MEBBİS başvuru ekranında
4/4KONTENJANLARIN BELİRLENMESİ

Yılı Alan Değişikliği Takvimi ve Duyurusu Ne Zaman Yayınlanacak?

MEB alan değişikliği iş ve işlemleri için geçen yıl 30 Aralık tarihinde Öğretmenlerin alan değişikliği takvimi yayımlamış, ardından Şubat 'de başvuruların sistem üzerinden alınması ve onay süreci gerçekleştirilmiş, Şubat'ta tercih başvurularının alınması ve eğitim kurumu müdürlüklerince onaylanması yapılmış, atamalar 1 Mart'ta, görevden ayrılma ve yeni görev yerine başlama işlemleri ise 17 Haziran itibarıyla gerçekleştirilmişti.

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurul Çalışma Toplantısında " yılı içerisinde öğretmenlerin alan değişikliği iş ve işlemlerine ilişkin kılavuz ve duyuru yayımlanmalı; alan değişikliği işlemleri a tama takvimine dahil edilmelidir." talebi ve sendikaların MEB'e bu konuda çağrıda bulunmasına rağmen Ocak ayının üçüncü haftasına gelmemize rağmen herhangi bir takvim ve bir duyuru yayımlanmamıştır.

Sürecin Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Tercih Başvurularına öncelik verildiği için ertelendiği kanaatindeyiz. Mazerete Bağlı Yer Değiştirme de Tebligat ve İlişik Kesme İşlemleri 20 Ocak tarihinden itibaren yapılacağından bu tarihlerde göz önünde bulundurularak Yılı Alan Değişikliği Takvimi ve Duyurusunun yayınlanması beklenmektedir.

"Alan" Bakanlık tarafından belirlenen ve aday öğretmen ve öğretmenlerin mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanları ifade etmektedir.

"Alan değişikliği" ise Öğretmenlerin, Bakanlıkça belirlenen ve mezun oldukları yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri başka alanlara geçişlerini ifade etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler" başlıklı maddesinde şu hükümler bulunmaktadır:

"Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler
MADDE 60 - (1) Bakanlıkça uygun görülmesi halinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.
(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.
(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır."

Bu hükümlere göre Bakanlıkça uygun görülmesi halinde;

1-Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler,

2-Öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler,

3-Başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler,

adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebileceklerdir.

Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlerde talep edilen bu konuda bir açıklama yapması uygun olacaktır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası