arpacık çıkmadan önce / Arpacık Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Arpacık Çıkmadan Önce

arpacık çıkmadan önce

Arpacık neden çıkar, nasıl geçer? Gözde arpacık ne iyi gelir?

Gözünüzde ya da göz içerisinde arpacık çıkabilir. Bu durumda arpacık neden çıkar, nasıl geçer? Gözde arpacık ne iyi gelir? Merak ediliyor. İşte sizler için hazırladığımız bu yazıyı rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Arpacık Nedir? Neden Çıkar?

İlk önce sizlere arpacık nedir bundan bahsedeceğiz. Arpacık, diğer ismiyle hordeolum, göz çevresinde çıkan ve şişlik ya da kızarıklık oluşturan, aynı zamanda bazı hastalıklara da sebebiyet veren bir enfeksiyondur. Buna ek olarak arpacık, göz çevresinde çıkabildiği gibi gözün içerisinde de çıkabilir. Arpacıklar çok rahatsız edicidir bu yüzden de hemen tedavi edilmesi gerekir.

Peki arpacık neden çıkar? İşte cevabı:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Yağ bezelerinin enfekte olması
  • El temizliğine önem verilmeden göze dokunulması
  • Lens temizliğinin önemsenmemesi
  • Göz makyajı silmemek
  • Arpacık çıkan biriyle göz ürünlerini paylaşmak
  • Son kullanma tarihi geçen göz ürünlerini kullanmak

Bu gibi durumlar göz içerisinde ya da çevresinde arpacık çıkmasına sebep olur. Arpacık neden olur sorusunun cevabını verdikten sonra bunun belirtilerinin ne olduğuna da bir bakalım…

Arpacık Belirtileri Nedir?

Gözünde arpacık çıkan birisi bunu nasıl fark eder? Sivilceden ya da diğer alerjik durumlardan farkı nedir? İşte gözde arpacık belirtileri nedir sorusunun cevabını hemen verelim:

  • Ağrı
  • Işığa hassasiyet
  • Göz kırparken rahatsız olmak
  • Göz kapağında oluşan yumru
  • Gözlerin kaşınması
  • Gözlerde yanma
  • Göz kızarması
  • Göz kapaklarının düşmesi…

Eğer bu belirtileri çok yoğun bir şekilde yaşıyorsanız gözünüzün çevresinde ya da içinde arpacık çıkmış olabilir. Buna dikkat etmeniz ve hemen tedavisini uygulamanız gerekiyor.

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık çıktıktan sonra nasıl geçirebilirsiniz? Öncelikle şunu söyleyelim: Gözde arpacığı geçirmek için doktora gitmenize gerek yok. Evde arpacık tedavisi de uygulayabilirsiniz. Birkaç basit yöntemle bunu başarmanız mümkün.

  • Temiz bir bezi ılık suyla on dakika aralıklarla günde 4 kere gözünüze uygulayın.
  • Bir diğer yöntem ise çay poşetini ıslatarak gözünüz üzerinde bekletmektir. Aynı şekilde on dakikalık aralıkla bunu tekrarlayabilirsiniz.
  • Bu süreçte göz yakmayan şampuanlar kullanın.
  • Gözünüzü ve kirpiğinizi iyice yıkayın. Sakın makyajınızı temizlemeden yatmayın.
  • Bu süreçte gözünüze makyaj yapmamanız da gerekiyor.

gözde arpacık belirtileri

diye merak ediyorsanız şu bilgiyi de ekleyelim: Patlatmanıza gerek yoktur. Bu hijyen kuralları ve önerilerle rahatlıkla arpacığı geçirebilirsiniz. Gözde arpacık ne iyi gelir dediğimizde aslında bu durumun bir ya da iki hafta içinde kendiliğinden geçtiğini de belirtmemiz gerekiyor. Ama süreci hızlandırmak için önlem almanız faydalı olacaktır. Bu yüzden sakın patlatmayın!

Sonuç:

Her yaşta gözümüzde arpacık çıkabilir. Bu gibi durumlarda eğer önerilerimizi uyguladıysanız ama geçmediyse bir doktora görünebilirsiniz. Onların size vereceği ilaçlar arpacık içerisindeki inatçı iltihabın dökülmesine yardımcı olacaktır.

İşte gördüğünüz gibi gözde arpacık çıkması oldukça yaygın bir durum. Buna bağlı olarak arpacığı geçirmek için de sizlere verdiğimiz tavsiyelere dikkat edebilirsiniz. Bunları kısa sürede tekrarlarsanız ve düzenli bir şekilde yaparsanız arpacığın hemen geçtiğini göreceksiniz. Böylece kendiliğinden geçmesini beklemenize gerek kalmayacak ve ağrıyı da uzun süre çekmeyeceksiniz. Her zaman önlem almak iyidir.

Arpac&#x;ktan Nas&#x;l Kurtulursunuz

Ana SayfaGörmeyi Anlamak Göz &#x;le &#x;lgili Durumlar, A-Z

Yrd. Doç. Dr. &#x;brahim ŞAHBAZ taraf&#x;ndan düzenlenmiştir.

arpac&#x;k olan çocuk

Arpac&#x;k nedir?

Arpac&#x;k (hordeolum olarak da adland&#x;r&#x;l&#x;r), göz kapağ&#x;nda, kapağ&#x;n kenar&#x;na yak&#x;n hassas, k&#x;rm&#x;z&#x; bir yumruya neden olan bir enfeksiyondur. Enfeksiyona, t&#x;kanm&#x;ş yağ bezleri veya bakteriler neden olur ve kirpiğin taban&#x;nda (d&#x;ş arpac&#x;k) veya göz kapağ&#x;n&#x;n içindeki bezlerden birinde oluşabilir.  

Genellikle bir seferde sadece bir gözünüzde arpac&#x;k ç&#x;kar, ancak özellikle ç&#x;kan birinci arpac&#x;ğ&#x; tedavi ettirmezseniz, her iki gözde de oluşabilir. Arpac&#x;k genelde bir kerelik yaşanan bir şeydir ve arpac&#x;ğ&#x; bir kez tedavi ettirdiğinizde, geri gelmez &#x; ancak, bazen yeniden ç&#x;kabilir. Arpac&#x;k sand&#x;ğ&#x;n&#x;z şey, iyileşmiş ve art&#x;k bulaş&#x;c&#x; olmayan bir iç arpac&#x;k olan bir göz kapağ&#x; kisti de olabilir. 

Arpac&#x;ktan nas&#x;l kurtulursunuz? (Arpac&#x;k tedavileri)

Göz kapağ&#x;n&#x;n kenar&#x;na yak&#x;n çoğu k&#x;rm&#x;z&#x; yumru zarars&#x;z olmas&#x;na ve s&#x;kl&#x;kla arpac&#x;k olmamas&#x;na karş&#x;n, bunlar genellikle bir veya iki hafta içinde kendi baş&#x;na iyileşebilir; ancak arpac&#x;k rahats&#x;zl&#x;k yaratabilir. Neyse ki, arpac&#x;ktan çabucak kurtulman&#x;za veya en az&#x;ndan arpac&#x;ğ&#x;n neden olduğu şişlik ve rahats&#x;zl&#x;ğ&#x; azaltman&#x;za yard&#x;mc&#x; olabilecek, evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntemimiz mevcuttur.

1.  Göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; temizleyin

Arpac&#x;k ç&#x;karsa yapman&#x;z gereken ilk şey, göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; temizlemektir. Bir makyaj pamuğu, el bezi veya makyaj temizleme pedine sürdüğünüz seyreltilmiş göz yakmayan bebe şampuan&#x; kullanabilirsiniz. Ard&#x;ndan göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; &#x;l&#x;k suyla durulay&#x;n ve hafifçe kurulay&#x;n. Ayr&#x;ca, göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; temizlemek için hafif bir tuzlu solüsyon da kullanabilirsiniz.

2. Ellerinizi y&#x;kay&#x;n

Arpac&#x;ğa dokunmadan önce ve sonra ellerinizi y&#x;kay&#x;n ve havlular&#x;n&#x;z&#x; veya temizlik için kulland&#x;ğ&#x;n&#x;z bezleri başkalar&#x;yla paylaşmay&#x;n.

3. Bir göz kapağ&#x; temizleme pedi kullan&#x;n

Önceden nemlendirilmiş göz kapağ&#x; temizleme pedleri de bir başka seçenektir. Bunlar&#x; pek çok eczanede reçetesiz ürünler olarak bulabilirsiniz.

4. Göz makyaj&#x; yapmay&#x; b&#x;rak&#x;n 

Arpac&#x;k ç&#x;kt&#x;ğ&#x;nda, bunu kapaman&#x;n iyileşme sürecini geciktirebilmesi nedeniyle göz makyaj&#x; yapmay&#x; b&#x;rakmak ak&#x;ll&#x;ca olacakt&#x;r. Ayr&#x;ca, kirlenmiş olabilecek eski makyaj malzemelerini at&#x;n. 

5. Gözlük tak&#x;n (kontakt lens takmay&#x;n)

Arpac&#x;k iyileşinceye kadar kontakt lens yerine gözlük tak&#x;n.

6.  Il&#x;k kompres uygulay&#x;n 

Günde üç veya dört defa 10 ila 15 dakika boyunca &#x;l&#x;k kompres uygulayarak arpac&#x;ğ&#x;n iyileşmesini h&#x;zland&#x;rabilirsiniz..

7. Bir çay poşeti veya s&#x;cak el bezi deneyin. 

Baz&#x; insanlar arpac&#x;ğ&#x; tedavi etmek için çay poşetleri kullan&#x;l&#x;rlar, ancak temiz &#x;l&#x;k (s&#x;cak değil) suya bat&#x;r&#x;lm&#x;ş basit bir el bezi de iş görecektir. Ard&#x;ndan bezi damlamayacak kadar s&#x;k&#x;n ve bunu kapal&#x; göz kapağ&#x;n&#x;z&#x;n üzerine koyun. Bir çay poşeti kullanmak isterseniz, &#x;l&#x;k (s&#x;cak değil) hale gelinceye kadar soğumas&#x;n&#x; bekleyin ve bunu yaklaş&#x;k 5 ila 10 dakika boyunca göz kapağ&#x;n&#x;z&#x;n üzerinde tutun. Birden fazla arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z varsa, her bir göz için farkl&#x; bir çay poşeti kullan&#x;n.

8. Arpac&#x;ğ&#x; patlatmay&#x;n 

Arpac&#x;ğ&#x; patlatman&#x;n amac&#x;, arpac&#x;ğ&#x; sivilce patlat&#x;r gibi çabucak boşaltmaya çal&#x;şmakt&#x;r. Ancak ne yaparsan&#x;z yap&#x;n, kayg&#x;lanmay&#x;n ve arpac&#x;ğ&#x; patlatmaya çal&#x;şmay&#x;n! Il&#x;k kompresin s&#x;cakl&#x;ğ&#x; genellikle onun aç&#x;l&#x;p boşaltmas&#x;na ve göz kapağ&#x;nda travmaya veya s&#x;karak enfeksiyonun muhtemel olarak yay&#x;lmas&#x;na neden olmadan kendi kendine iyileşmesine izin verecektir.

9. Antibiyotik kremler kullan&#x;n 

Arpac&#x;ğ&#x;n iyileşmesine yard&#x;mc&#x; olmak için reçetesiz antibiyotik kremler kullanabilmekle birlike, gözde kullan&#x;lmak için özellikle üretilmiş olan kremleri kulland&#x;ğ&#x;n&#x;zdan emin olun ve topikal steroidlerden kaç&#x;n&#x;n. Ayr&#x;ca, antibiyotik göz damlalar&#x;n&#x;n arpac&#x;ktan kurtulman&#x;za yard&#x;mc&#x; olduğu pek de bilinmemektedir. Arpac&#x;k antibiyotik gerektirecek kadar kötüyse, muhtemelen doktora görünmeniz en iyisidir. 

Masaj 

Temiz ellerle nazikçe masaj yap&#x;n veya kulland&#x;ğ&#x;n&#x;z s&#x;cak kompres ve s&#x;cak el bezi bazen arpac&#x;ğ&#x;n ağr&#x;s&#x;n&#x;n azalt&#x;lmas&#x;na yard&#x;mc&#x; olabilir. Masaj arpac&#x;ğ&#x;n boşalmas&#x;na yard&#x;mc&#x; da olabilir. Nazik masaj&#x; sürdürün ve herhangi bir ağr&#x; hissederseniz b&#x;rak&#x;n. 

Arpac&#x;k ağr&#x;s&#x;n&#x; nas&#x;l hafifletirsiniz?

  • Ağr&#x; kesiciler: Asetaminofen ve ibuprofen gibi reçetesiz ağr&#x; kesiciler ağr&#x;y&#x; veya rahats&#x;zl&#x;ğ&#x; azaltabilir ancak muhtemelen arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z&#x;n daha h&#x;zl&#x; iyileşmesine pek yard&#x;mc&#x; olmayacakt&#x;r. 

  • Ev Çözümleri: Arpac&#x;k ağr&#x;s&#x;n&#x; hafifletmenin en iyi yolu, s&#x;cak kompresler veya yüz bezleri uygulamak ve arpac&#x;ğ&#x;n mümkün olan en k&#x;sa sürede iyileşmesini sağlamakt&#x;r.

Arpac&#x;klar&#x; nas&#x;l önlersiniz?

Arpac&#x;klar&#x; önlemenize yard&#x;mc&#x; olmak için yapabileceğiniz birkaç şey bulunur.

  • Her gece yüzünüzü temizleyin ve makyaj&#x;n&#x;z&#x; silin. 

  • Her gün göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; seyreltilmiş bebe şampuan&#x; ile y&#x;kay&#x;n.

  • Bir reçetesiz göz kapağ&#x; y&#x;kama s&#x;v&#x;s&#x; kullan&#x;n.

  • Kontakt lenslere dokunmadan önce daima ellerinizi y&#x;kay&#x;n ve kontakt lenslerinizi üretici talimatlar&#x;na uygun şekilde dezenfekte ettiğinizden ve temizlediğinizden emin olun.

  • Bakteriler makyaj üzerinde büyüyebilirler, bu nedenle göz makyaj&#x;n&#x;z&#x; her ayda bir değiştirin. Makyaj&#x;n&#x;z&#x; asla birisiyle paylaşmay&#x;n.

  • Gözleriniz kaş&#x;n&#x;rsa ve özellikle ellerinizi henüz y&#x;kamam&#x;şsan&#x;z, gözlerinizi ovuşturmaktan kaç&#x;n&#x;n.

  • Arpac&#x;ğ&#x; olan birisiyle havlular&#x; veya maskeleri paylaşmaktan kaç&#x;n&#x;n.

Arpac&#x;k ne kadar sürer?

Çoğu durumda arpac&#x;k, 3 ila 5 gün içinde evde tedaviler ile geçecektir. Şişkinlik, 2 ila 3 gün sonra azalmaya başlamal&#x;d&#x;r. Daha ciddi bir arpac&#x;k için doktorunuza görünmeniz veya antibiyotik kullanman&#x;z gerekirse, bunun yaklaş&#x;k bir hafta boyunca devam ediyor olmas&#x; gerekir.

Arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z tekrar ç&#x;k&#x;yorsa, blefarit sorununuz olabilir. Bu göz kapağ&#x; problemini h&#x;zl&#x; bir şekilde tedavi etmek için at&#x;lacak ad&#x;mlar, nüksetmelerin önlenmesine de yard&#x;mc&#x; olacakt&#x;r.

Arpac&#x;k için göz doktoruna ne zaman görünmelisiniz

Göz doktorunuza aşağ&#x;daki durumlarda görünmelisiniz:

  • Arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z birkaç günden sonra daha iyiye gitmiyorsa.

  • Arpac&#x;ğ&#x;n&#x;z kötüleşiyorsa.

  • Göz kapağ&#x;n&#x;z yerine as&#x;l gözünüz ağr&#x;yorsa.

  • Görmenizi etkiliyorsa.

  • Göz kapaklar&#x;n&#x;z şişiyor veya çok k&#x;zar&#x;yorsa.

  • Gözünüz tamamen aç&#x;lm&#x;yorsa.

  • Dahili ve evsel çareler veya reçetesiz solüsyonlar işe yaram&#x;yorsa

  • Arpac&#x;k büyümeye devam ediyorsa

Arpac&#x;k ameliyat&#x; 

Baz&#x; durumlarda arpac&#x;klar, göz doktorunun küçük bir cerrahi operasyon yapmas&#x;n&#x; ve ard&#x;ndan da reçeteli bir arpac&#x;k ilac&#x; veya antibiyotik yazmas&#x;n&#x; gerektirebilir. Doktor cerrahiyi önerirse, bu, arpac&#x;ğ&#x; açmak ve boşaltmak için oldukça basit bir prosedürdür.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 26 Ağustos Çarşamba

Arpacık nasıl geçer? (Arpacık belirtileri nelerdir?)

ARPACIK NEDİR?

Arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucu gelişir.

Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri neden olur. Bu enfeksiyon; temiz olmayan ellerin göz bölgesine götürülmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişebilir.

Sık görülen bir göz enfeksiyonudur ve her yaşta görülebilir. Arpacık, kişinin hayatı boyunca birkaç defa tekrarlayabilir.

ARPACIK TÜRLERİ NELERDİR?

Arpacık türleri; iç ve dış arpacık olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal olanlar kapağın üst kısmında, eksternal olanlar da kirpik dibinde oluşmaktadır.

İç arpacıklardan çok daha yaygın olarak görülen dış arpacıklar, genellikle kirpik folikülünde, bazen de bir yağ bezinde başlar.
 
İç arpacıkların çoğu ise göz kapağı dokusundaki bir yağ (meibomian) bezinde başlar. Büyüdükçe gözü zorlayan bu tür, dış arpacıklardan daha acı verici olma eğilimindedirler.

ARPACIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Arpacık, çok karakteristik belirtileri olan bir enfeksiyondur. Göz kapağı üzerinde kırmızı, sivilceye benzer, ağrılı bir şişlik ile kendini gösterir. Göz çevresinde ve göz kapağında ağrı, şişkinlik ve gözde sulanmaya neden olur.

Çıkan yumrunun merkezinde iltihaba benzer beyaz bir nokta bulunabilir ve tüm göz kapağının şişmesine de neden olabilir. Arpacık çoğunlukla tek gözü etkiler. Ancak tek gözde aynı zamanda birden fazla arpacık çıkması da mümkündür.

Arpacık, göz enfeksiyonları arasında en sık rastlananlardan biridir. Bazen belirtileri benzerlik gösteren ancak arpacık kadar yoğun ağrı yapmayan diğer enfeksiyonlarla karıştırılabilir.

Göz kapağında kızarıklık ve yumru olarak görülen şalazyon bunlardan biridir. Şalazyon genellikle ağrı yapmayan bir yumru olarak ortaya çıkar. Bastırıldığında serttir. Kirpik diplerindeki yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşur ve arpacıktan farklı olarak çoğunlukla göz kapağının iç kısmında gelişir.

Şalazyon ve arpacık farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmalarına rağmen genellikle benzer şekilde tedavi edilir.

Diğer sık karşılaşılan göz enfeksiyonları ise blefarit ve konjonktivittir. Şayet gözde kızarıklık varsa, ancak içi iltihap dolu bir şişkinlik söz konusu değilse ve sulanma görülüyorsa blefarit ya da konjonktivitten şüphelenmek gerekir. Blefarit kirpik diplerinde görülen bir rahatsızlıktır. Konjonkitivit ise bakteriyel ya da viral olabilen bir göz enfeksiyonudur.

ARPACIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Arpacık sık karşılaşılan bir enfeksiyondur ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir. Bu kompresin, arpacık varlığını sürdürdüğü müddetçe, günde birkaç kez dakika uygulanması yeterlidir. Ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler de kullanılabilir.

Ancak arpacıkta 48 saat içinde bir iyileşme görülmezse, kızarıklık ve şişkinlik göz kapağının tamamına ve yanak bölgesine doğru yayılırsa ya da görmede bozukluk gelişirse bir doktora görünmekte fayda vardır.

Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi yapılabilir ya da arpacığın içindeki iltihabın boşaltılması için cerrahi müdahalede bulunulabilir.

Arpacık çıktığında elleri göze götürmekten kaçınmak ve kontakt lens kullanmaya ara vermek gereklidir. Çıkan yumru bir sivilce gibi görünebilir ancak kolay iyileşeceğini düşünerek sıkılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü enfeksiyonun dağılmasına sebep olabilir.

Arpacığın daha hızlı iyileşmesi ve enfeksiyonun dağılmasını önlemek için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

Ellerinizi yıkadıktan sonra temiz bir havlu ya da bezi ılık suya bastırıp arpacığın üzerinde dakika süre ile kompres yapın.

Sonrasında parmağınızı arpacığın üzerinde gezdirerek tıkanmış olan kanalın açılması için hafifçe masaj yapın.

Arpacık çıktığında ellerinizi, yüzünüzü ve göz bölgenizi temiz tutun

Gözlerdeki çapakları temizleyin.

Ilık kompresi her defasında temizlenen bir bez ile gün içinde birkaç defa tekrarlayın.

ARPACIK NE KADAR SÜREDE GEÇER?

Arpacığın ortalama enfeksiyon hali yaklaşık bir hafta sürer. Tedavi ile bir haftada enfeksiyon bulguları düzelir.

ARPACIK BULAŞICI MIDIR?

Arpacık bulaşıcı bir hastalık değildir. Çünkü kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyon şeklidir.

ARPACIK TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Arpacık tedavi edilmezse şalazyon olma ihtimali artar. Çok nadir de olsa arpacığın sıkılmaya çalışılması ve göze yanlış müdahalelerin yapılması göz kapağında aşırı derecede yüze yayılan şişliklerin ortaya çıkmasına (preseptal selülit) sebep olabilir.

Bu özellikle çocuklarda çok risklidir. Çünkü çocukların yüz bölgesindeki enfeksiyonlar beyne yayılım gösterebilir. Bu sebeple göz kapaklarındaki iltihaplar çok dikkate alınmalıdır.

ARPACIK RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER

Yetersiz kapak hijyeni: Özellikle çocukların ellerini yüzlerini yıkamaması ve kirpik diplerinin iyi steril edilmemesi

Bilefarit gibi hastalıkların varlığı: Bilefarit gibi arpacığa sebep başka kapak hastalıklarının varlığı

Kontakt lens hijyeni: Kontakt lens kullananların lenslerini iyice dezenfekte etmeden veya önce ellerini yıkamadan takıp çıkarması

Makyajı silmeden uyumak: Göz makyajının temizlenmeden gece boyunca gözde bırakılması

Cilt rahatsızlıkları: Yüz kızarıklığı ile karakterize bir cilt hastalığı olan rosacea’ya sahip olmak

ARPACIK ÇIKMAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Ellerin sabun ve ılık suyla yıkanıp hijyeni sağlanmalı. Özellikle çocuklar uyumadan önce kirpik dipleri bebe şampuanı ile yıkanmalıdır

Eller gözlerden uzak tutulmalı, göz ovalanmamalı

Kozmetik ürünlere özen gösterilmeli, eski kozmetik ürünler atılarak göz enfeksiyonu riski azaltılmalı

Kozmetik ürünler başkalarıyla paylaşılmamalı, gece boyunca makyajlı bir şekilde yatılmamalıdır. Çünkü makyaj ürünleri gözyaşı bezlerinin tıkanmasına neden olur

Alerji yapan kozmetik ürünler tercih edilmemeli

Kontakt lenslerin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Kontakt lens kullananlar lenslere dokunmadan önce ellerini iyice yıkamalı ve dezenfekte etmek için doktorun tavsiyelerine uymalı

Daha önce gözde arpacık çıktıysa, düzenli olarak sıcak kompres yapılarak tekrar çıkmasını önlemeye yardımcı olunmalı

Blefarit rahatsızlığı olanlar gözlerinin bakımı için doktorlarının talimatlarını uygulamalı,  düzenli olarak kirpik dibi kepeklenmelerinin temizlenmesi alışkanlık haline getirilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası