reglaj vanası / Peteklerde Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Reglaj Vanası

reglaj vanası

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır? (Reglaj Ayarı)

petek_vanalari_nasil_ayarlanir_reglaj_ayari

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır (Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır)

Reglaj ayarı, evinizdeki tüm kalorifer peteklerinin aynı düzeyde ısınması sağlamak için radyatör vanasından yapılan ayarlardır. Tüm peteklerinizin eşit miktarda ısınmasını istiyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazıyı dikkatlice okumanız gerekmekte.

Öncelikle reglaj ayarı yapmak için biraz vaktinizin olması gerekiyor, zira reglaj ayarını yaptıktan sonra gözlemlemek ve tekrar müdahale etmek gerekebilir. Gelelim reglaj ayarını yapmak için uygulayacağımız adımlara;

Reglaj Ayarı

  • Kombinizin kalorifer peteklerini ısıtmak için açık olduğundan emin olun
  • Tüm kalorifer peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açın
  • Kalorifer peteklerinizi en çok ısınandan en az ısınana doğru sıralama yaparak numaralandırın. (Örneğin, 7 adet peteğin olduğunu düşünürsek, 1. sırada en çok ısınan, 7. sırada en az ısınan petek olmalı)
  • En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır.
  • Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
  • Şimdi en çok ısınan 2. peteğinizin vanasını 2 cm kadar açınız..
  • Bu işlem son peteğe kadar devam etmeli
  • En az ısınan kalorifer peteğinizin su giriş vanası (üst vana) tamamen açık olmalıdır

Bu işlem sonrası dakika kadar bekleyerek tekrar kalorifer peteklerinizi kontrol edin. En ince ayarı yapmak için kalorifer peteğinin sıcaklığına göre üst vanaları biraz daha açarak en ince ayarı tutturabilirsiniz.

Petek Temizliği

NOT : Eğer kombinize yakın petekler ısınıyor ancak daha uzaktakiler ısınmıyorsa reglaj ayarı işe yaramaktadır.

Peteklerinizin altı ısınmıyorsa, kalorifer tesisatınızda paslanma ve kireçlenmeden dolayı balçıklanma olmuş demektedir. Bu sebeple petek temizliğini yaptırmalısınız. Firmamız uygun fiyatlar ile petek temizliği yapmaktadır. Petek temizliği fiyatları için sayfamızı ziyaret edin. Petek temizliği fiyatlarını öğrenmek için tıklayın.

Peteklerinizin altı ısınıyor ancak üst kısımları ısınmıyorsa, kalorifer tesisatınızda hava vardır. Peteklerin havası nasıl alınır? yazımızda peteklerin havasını nasıl alacağınızı öğrenebilirsiniz.

Reglaj Ayarı Hangi Vanadan Yapılır? Termostatik Vana Reglaj Ayarı?

Reglaj ayarı sadece normal vanalarda yapılabilmektedir. Termostatik vanalar sizin ayarladığınız ısıya gelmesi durumunda vanayı otomatik olarak ayarlamaktadır. Bu nedenle termostatik vanaların reglaj ayarı yapılmamaktadır.

Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Açılır?

Kalorifer peteği vanaları saat yönünün tersine doğru çevrilerek açılır.

Kalorifer Peteği Vanası Ne Tarafa Kapatılır?

Kalorifer peteği vanaları saat yönüne doğru çevrilerek kapatılır.

Termostatik Vana mı? Normal Vana mı?

Termostatik vanaların üzerinde genelde 5 kademe bulunur, bu sizin tercihinize göre ayarlanır. Sizin belirlediğiniz ısıya ulaşınca termostatik vanalar kalorifer peteğinden geçen akışkanı otomatik olarak kesmektedir. Normal vanalara göre fiyat olarak kat daha maliyetlidirler.

Petek Vanaları Nasıl Ayarlanır? (Reglaj Ayarı)

Yaz aylarında unutulan ancak kış aylarında akıllardan hiç çıkmayan ısıtma sistemlerinde, ısınmanın yanı sıra tasarruf etmenin yollarını da aramaktayız. Tasarruf yöntemlerini araştırırken internette karşınıza ilk çıkan yollardan biri de reglaj ayarıdır.

petek vanalari nasil ayarlanir
reglaj ayari

Petek Vanaları Nasıl Ayarları &#; Reglaj Ayarı

Reglaj ayarı bir diğer adı ile petek vanalarını ayarlama olarak bilinen tasarruf yöntemi, petek vanalarını en ideal konumda ısıtma diyebiliriz.

Reglaj ayarını anlayabilmek için kombinin çalışma mantığını bilmek büyük önem taşımaktadır. Kombi, evimizi ısıtma için haznesinde belli bir miktarda bulunan suyu ısıtarak peteklere gönderir. Isınan su, borular aracılığı ile peteklere gitmektedir. Peteklerin içinde bulunan küçük kanallar içinde su dolaşarak, ısısını peteğe aktarır. Petek içindeki kanallardan geçerek peteğin alt kısımlara ulaşan su, yeterince soğumuş olur. Buradan itibaren tekrar boru aracılığı ile kombiye doğru yol almaya başlar. Kombiye ulaştığında tekrar kombide ısınarak peteklere gider bu döngü kombi çalıştığı sürece devam etmektedir.

Kombiden çıkan su, ilk önce en yakın peteğe ulaşır. Suyun bir kısmı ilk peteğe geçer diğer kısım devam eder ve ikinci peteğe ulaşır, suyun bir kısmı buradan ikinci peteğe geçerken diğer kısmı sonraki peteğe ulaşır. Bu şekilde en son peteğe ulaşır.

Reglaj ayarı yani petek vanalarını ayarlama olayı burada devreye girmektedir. İlk petek her zaman daha fazla ısınır ve son petek her zaman en soğuk petek olur. İlk peteğin giriş vanası sonuna kadar açıksa kombiden gelen suyun büyük bir kısmı ilk peteğe girer kalanı diğer peteklere doğru devam eder. Eğer ilk peteğin su giriş vanası kısılırsa sonraki peteklere daha fazla su gider ve giden suyun basıncındaki düşüş daha az olur.

İlk peteğin vanası en kısık hale ayarlandıktan sonra bir sonraki peteğin vanası, ilk peteğin vanasına göre biraz daha fazla olacak şekilde ayarlanır. Bu şekilde tüm petekler ayarlanır ve en son peteğe gelindiğinde son peteğin vanası sonuna kadar açık olur.

Reglaj ayarındaki amaç, tüm peteklerin eşit şekilde ısınmasını sağlamaktır. Bu şekilde daha tasarruflu bir ısı elde edilmiş olunur.

Kalorifer Peteği Alt ve Üst Vana Ne İşe Yarar

Kalorifer peteklerinde 2 adet vana bulunur. Bu vanalar çoğu zaman alt ve üst vana olacak şekildedir.

Kalorifer peteklerinde alt vana, petekten çıkan suyun kontrolünü sağlar. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır. Tabi bu vanalar her zaman altta ve üstte olmaz. Bazı durumlarda biri peteğin sağında diğeri ise peteğin solunda olur.

Bu durumda giriş ve çıkış vanasının ortasında renklendirme yapılır. Giriş vanasının ortasında kırmızı renk olur. Su çıkış vanasının ortasında ise mavi renk olur yani soğuğu temsil eder.

Petekler Nasıl Açılır?

Petekler nasıl açılır sorusu da çok sık sorulan sorulardan biridir. Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır.

petek vanasi
petek alt vana ayari

Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz.

Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir. Ancak üst vanadan ayarlanırsa etkisi daha hızlı olacaktır.

Alt vanadan yani su çıkış vanasından ayarlanırsa, gelen su önce peteğin içinde dolaşacaktır sonra çıkış vanasına gelecektir bu durum da zaman almaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası