27 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı / Alınacak Kilo Hesaplayıcısı

27 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı

27 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı

Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelikte Haftalara Göre İdeal Kilo Alımı

Yaklaşık olarak kırk hafta süren gebelik sürecinde anne adaylarının aklında pek çok soru işareti oluşur. Bu sorulardan bir tanesi de hamilelikte ideal kilo alımın nasıl gerçekleştirileceğidir. Gerek anne adayının sağlığı gerekse bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için oldukça önemli olan kilo alımı, hamilelik sürecince ayrı bir yer tutar. Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalıdır? Gebelikte alınması gereken ideal kilo ve hamilelikte ne kadar kilo alması gerektiği anne adayının hamile kaldığı dönemdeki vücut kitle indeksine (BKİ) göre değişiklik gösterir. (Aşağıdaki linkten vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.) Bununla birlikte internette birçok sitede hamilelikte hafta hafta ideal kilo alımı konusunda anne adaylarına fikir veren hesaplayıcılar da mevcuttur. Bu hesaplayıcılar, anne adayının içerisinde bulunduğu gebelik ayına (haftasına) göre, ortalama almaları gereken alt ve üst sınırdaki kilo değerlerini verir. Gebelikte kilo dağılımı ise, anne adayının içerisinde bulunduğu gebelik haftasına göre değişir. Peki, hamilelikte ideal kilo alımı ne kadar ve kaç kilo olmalıdır?  

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? - İlk 3 Ay  (1. Trimester)

Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi en az kilo alınması gereken dönemdir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, 1. trimester yani gebeliğin haftasında kadar olan dönemde yaklaşık olarak 2,5 kilo arasında alınan kilonun normal olduğunu söylerler. Bazı anne adaylarının bu dönemde yaşadıkları bulantı ve kusma nedeniyle kilo almak yerine kilo kaybedebilecekleri de söylenir. Bununla birlikte gebeliğin devam eden sürecinde ortalama haftada yarım kilo alınması önerilir. Anne adaylarının hamile kaldıkları dönemde (Vücut kitle endeksine göre) aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmaları veya ikiz bebeğe gebe olmaları durumunda kilo alımının doktorları tarafından düzenlenmesi gerektiği vurgulanır. Örnek verilecek olursa; gebeliğe aşırı kilo ile başlayan anne adayının haftada gr. alması önerilirken, ikiz bebeğe hamile olan anne adayının kalori ihtiyacı tek bebeğe oranla daha fazla olacaktır.   

*Gebeliğin Birinci Döneminde (ilk 3 Ay) Beslenme Önerileri İçin Tıklayın    

*Vücut Kitle Endeksi Hesaplamak İçin Tıklayın   

Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?  

Hamilelikte Kaç Kilo Alabilirim?

Uzmanlar, gebelik döneminde kilo alınmasının normal olduğunu söylerlerken, alınacak kilonun hamilelik öncesi kiloya ve hamile kalınan yaşa bağlı olarak değişebileceğine de dikkat çekerler. Gebelikte ideal kilo alımının ortalama kilo olduğunu söyleyen uzman doktorlar, şayet anne adayı zayıfsa 16 kilo, kiloluysa 11 kiloya kadar alınmasının normal olacağını belirtirler. Planlı gebeliklerde anne adayının hamileliği öncesinde sağlıklı bir beslenme programı uygulamasını öneren doktorlar, hamilelik döneminde kilo alımını şöyle açıklarlar;  

- Hamileliğin ilk üç ayında; (1. Trimester) kilo arasında,

- Hamileliğin aylarında; (2. Trimester) ortalama 1'er kilo,

- Hamileliğin aylarında; (3. Trimester) ortalama 2'şer kilo.

Eğer anne adaylarının bulantısı varsa, ilk dört ay genellikle kilo verilir. Bulantının kesilmesiyle ani kilo artışı görülebilir. Gebelikte kilo alımı kişiden kişiye farklılık gösterse de ayda kilo alımının normal olduğu söylenir.   

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplamak İçin Tıklayın

Gebelikte Ay Ay (Hafta Hafta) Kilo Alımı Tablosu

Kadın Doğum Uzmanları, anne adaylarının hamilelikleri süresince ortalama almaları gereken kilonun 9 - 12 kilo arasında olduğunu söylerler. Bununla birlikte fazla kilo almayan anne adayları olduğu gibi 30 kilodan fazla kilo alan anne adaylarınında olduğu belirtilir. Bu nedenle belirtilen değerlerin genel bilgi istatistikleri kapsamında olduğu, mutlaka x kilo alınması gerekir ya da mutlaka böyle olmalıdır kaidesinin olmadığının altı çizilir. Söz konusu durumun anne adayının;

- Gebelik öncesi kilo durumuna,

- Sağlık durumuna,

- Anne karnındaki bebeğin durumuna

göre farklılık göstereceği belirtilir. 

  Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?  

Aşırı Kilolu ya da Aşırı Zayıfsanız Doktorunuzdan Bilgi Alın

Uzmanlar, anne adaylarının gebeliğe başladığı dönemde; normal değerlerin üzerinde aşırı kilolu ya da tam tersi aşırı zayıfsa ilk doktor muayenesinde kilosunun nasıl seyretmesi gerektiği hakkında doktorlarından bilgi almalarını tavsiye ederlerken, bütün doktorların hem bebeğin hem de anne adayının kilo takibini muayene sırasında yaptığına dikkat çekerler.   

*Gebelikte Hangi Hafta Kaçıncı Ay'a Denk Gelir?Detaylar İçin Tıklayın


Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?

 

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Hesaplama

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı

Gebelik döneminde anne adayının kilo alması sadece yediklerinden oluşan vücut kilosu değildir. Zira bu kilonun içerisinde büyüyen bebeğinin ağırlığı, bebeğin içerisinde bulunduğu suyun ağırlığı (amniyon sıvısı), süt toplayan memelerin ağırlığı ve bebekle birlikte büyüyen plasentanın (bebeğin eşi) ağırlığı da mevcuttur. Bu nedenle uzmanlar, hamilelikte alınması gereken kiloyu şöyle hesaplarlar;

- Doğum zamanı bebek yaklaşık; kg arasında,

- Amniyon sıvısı; gr.

- Plasenta; gr.

- Anne adayının göğüslerinin büyümesi (süt birikmeye başlaması); kg.

Tüm bunlar toplandığında beklenen kilo artışının ortalama kg arasında değiştiği, zayıf ve uzun boylu kadınların doğum yapana kadar alması gereken kilonun 15 kilograma kadar çıkabileceğini, kısa boylu kadınların ise, kilo arasında kilo almasının daha uygun olduğu belirtilir.

Gebeliğin Haftalarında Kilo Alımı

Gebeliğin Haftalarına kadar toplam kilo alımının kg. kadar olacağı, bununla birlikte ilerleyen haftalarda yarım kilodan fazla alınmaması önerilir. Gebeliğin başlamasından itibaren haftada yarım kilo alan anne adayının Hafta da toplam kilo alımının 20 kg. ye ulaşması beklenir.   

Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?    

Kendi Tartınızla Kilonuzu Nasıl Tartmalısınız?

Uzmanlar anne adaylarının kendi tartılarıyla kilolarını tartarken şu noktalara dikkat etmelerini tavsiye ederler;

- Sabah kalkıldığında; çıplak, aç, bağırsaklar ve idrar torbası boş olmalı,

- Tartı sert ve düzgün bir zeminde olmalı,

- İbrenin "0" ayarında olduğundan emin olunmalı.

 

Hamilelik Döneminde Kilo Alan Anne Adayının Aldığı Kiloların Dağılımı

Hamileliği süresince kilo almış, normal zamanında ve gram ağırlığında bir bebek doğurmuş anne adayının aldığı kilolarının dağılımı yaklaşık olarak (tahmini) şöyledir;

- Bebek; gram

- Artan yağ depoları: gram

- Amnios sıvısı litre : gram

- Kan hacmi artışı: gram

- Meme dokusu gelişimi: gram

- Uterus (rahim) : gram

- Plasenta : gram

- Dokular arası sıvı artışı: gram

 

Yeni Anneler Doğum Yaptıktan Sonra Hastaneden Kaç Kilo İle Taburcu Olur?

Doğum sonrasında yukarıda belirtilen pek çok faktörün annenin vücudundan çıkması sonrasında istatistiklere göre;

- "Gebeliği boyunca normal sınırlar içinde kilo almış ve normal ölçülerde bebek doğurmuş bir anne, doğumhaneden taburcu olurken gebelik öncesi ağırlığının ortalama kilo fazlasıyla taburcu olur." denir.

- Bununla birlikte hamilelik süresinde fazla kilo alan kadınlar doğum sonrasında o kadar kilo kaybederler. Yalnız doğum sayısının artması hamilelik sonrasında kalan kilo miktarını artırır. Yani diğer bir değişle ard arda doğum yapan kadınlar doğumdan sonra normal istatistik verileri içerisine girmezler.

  Doğumdan Sonra Kilo Vermenizi Kolaylaştıracak Tüyolar ile ilgili detaylar için tıklayın    

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

GEBELİKTE NE KADAR KİLO ALINMALI ?

Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Esra Nur Özgür, "Gebelikte alınan kilo miktarının annenin sağlığı, bebeğin gelişimi açısından önemli olduğunu, gebeliğin başlangıcından itibaren son derece dikkat edilmesi gerektiğini" söyledi.

Her gebe kadın gebelik süresince uzman bir doktor tarafından izlenmesi çok önemlidir. Gebelikte her anne adayının merak ettiği konu ile kilodur. Hamilelikte haftalara göre ideal kilo alımı kaç olmalı? Gebelikte ay ay ve hafta hafta kilo alımı kaç olmalı? Fazla kilo almak için ne yapılır? gibi sorulara Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Esra Nur Özgür yanıt verdi.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ

Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Esra Nur Özgür; "Gebelikte kilo almak her anne adayı için kaçınılmaz bir süreçtir. Bütün gebeler az ya da çok hamilelik sürecinde kilo alacaklardır. Gebelikte kilo artışının ne kadar olmalı sorusundan daha çok annenin doğum öncesi kilosu ile ilgilidir bu süreç. Normal aralıkta bir gebe, gebelik boyunca eğer vücut kitle endeksi normal bir düzeylerde ise yaklaşık kilo alması uygundur. Vücut kitle endeksi 19 ve altında olan zayıf olan gebelerde kiloya kadar olabilir. İkiz gebelikte de yine kiloya kadar olabilir.

DÜZENLİ TAKİP

Eğer vücut kitle endeksi 25 ve üzerinde ise yani anne adayının fazla kilosu varsa kilodan fazla alınması önerilmez. Fazla kilo artışı anne adayları için gebelik diyabeti, hipertansiyon, eklem ve bel ağrıları gibi farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir. Gebelikte sağlıklı bir diyet, kilo kontrolü ve özel bir engel olmadığı sürece düzenli egzersiz sağlıklı bir hamilelik ve Doğum için çok önemlidir " diyerek sözlerine son verdi.


Yorum Ekle

Hamilelikte en fazla kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Aşırı kilo alımı

Hamilelikte en fazla kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Aşırı kilo alımı

Bebek bekleyen anne adayları hem karınlarındaki bebekleri hem de kendi sağlıkları için mevcut olan kilosunu ideal düzeyde tutmalıdır. Aşırı kilo alımı bebek ve doğumla ilgili birçok riski beraberinde getireceği için oldukça önemli bir konudur. Peki hamilelikte 2 kişilik beslenmek doğru mu, hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar?

Hamilelik döneminde hem beden hem de psikolojik anlamda belirgin olarak görülecek olan değişimler arasında kilo alımı gelmektedir. Gün geçtikçe büyüyen karınla beraber genel vücut ağırlığı artacak ve buna bağlı olarak birtakım rahatsızlıklar meydana gelecektir. Özellikle de hamileliğin son zamanlarına doğru artacak olan ödem problemi ile anne adayı kendini olduğundan daha fazla kilolu görecek ve psikolojik anlamda daha hassas olacağı için olumsuz bir ruh haline bürünecektir. Ancak her anne adayında aynı hamilelik dönemi belirtileri ve seviyeleri birebir yaşanmaz. 9 aylık yepyeni maratonlarında bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için kilo almaya çalışan hamileler olduğu gibi kilo dengesini tutturamadığı için ölçülü beslenmesi gerektiğini bilen anne adayları da vardır. 

HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI? İDEAL KİLO

hamilelikte kilo alımı

hamilelikte kilo alımı

Her vücudun kendine has biyolojik ve metabolik özellikleri farklı olduğundan dolayı anne adaylarının kilo alma süresi ve miktarının aynı olmayacağı bilinmelidir. Genel anlamda bakacak olursak; hamileliğin başlangıcından itibaren yavaş yavaş kendini gösterecek olan kilo alımı hamilelik bitimine kadar devam edecektir. Anne karnındaki bebeğin organ gelişimi ilk üç ayda gerçekleştiği için bu süreç çok önemlidir. Genellikle fazla kilo alımının görülmediği ilk üç ayda toplamda ancak 2 ya da 3 kilo alınabilir. Çok zayıf ya da şişman anne adaylarında alınan kilo değerleri birbirlerinden farklı olsa da kilo alımında haftalık gram artış beklenir.

Kısaca açıklayacak olursak:
1 ve 3 ay arasında yaklaşık 2 kilo alımı,
3 ve 6 ay arasında yaklaşık 6 kilo alımı,
6 ve 9 ay arasında yaklaşık 4 kilo alımı beklenmektedir.

HAMİLELİKTE 2 KİŞİLİK BESLENMEK DOĞRU MU?

hamilelikte beslenme

hamilelikte beslenme

Bebeklere nasıl kilo aldırılır? Bebeklerde hızlı kilo aldıran yiyecek ve yöntemlerİLİŞKİLİ HABERBebeklere nasıl kilo aldırılır? Bebeklerde hızlı kilo aldıran yiyecek ve yöntemler

Hamilelik dönemiyle ilgili halk arasında yaygın hale gelen batıl inanışlardan birisi de hamilelerin 2 kişilik kadar beslenmesidir. Hem bebeklerinin hem de kendileri için 2 kişilik kadar yemek yemenin hiçbir bilimsel göstergesi yoktur. Bilakis hamilelik döneminde fazla kilo alımına sonrasında ise obezliğe zemin hazırlayabilmektedir. Doğum sonrasında kiloları vermek epey zorlaşacaktır.

Genelde hamileliğin ilk aylarında görülen mide bulantıları literatürde 'sabah hastalığı' olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide bulantısı sonucu kusmaların yaşandığı ilk aylarda kilo almak biraz zor olacağı için anne adayları kendilerini kilo almaya zorlamamalıdır.

(Hamilelikte mide bulantısını kökten çözen en etkili yöntemler için tıklayın)

HAMİLELİKTE NEDEN KİLO ALINIR? KİLOLAR NEREDEN GELİYOR?

Anne adaylarının hamilelikleri boyunca aldığı kiloların tümü birden yağa dönüşmez. Bebeklerini yaklaşık 3 ila 3,5 kilo ile dünyaya gelen anne adaylarının kilolarına katkı sağlayan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bebek; 4 kg
Plasenta; kg
Amniyotik sıvı; 1 kg
Göğüsler; kg
Uterus; 1 kg
Anne kan hacminde artış; kg
Yağ deposu; 3 veya daha fazla
Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2- kg
Toplam; kg civarındadır. Hamilelikte alınması gereken ideal kilo değerini rakamla açıklayamayız. Ancak, hamilelik öncesindeki vücut kitle endeksine göre yani boyun kiloya oranını hesaplayarak kilo dengesini korumaya çalışabilirsiniz.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Anne karnındaki bebeği etkileyen besinlerİLİŞKİLİ HABERAnne karnındaki bebeği etkileyen besinler

Örneğin ağırlığınız 65, boyunuz ise cm ise vücut kitle endeksini hesaplamak için kiloyu boya bölmeniz gerekecektir. Ardından çıkan rakamı tekrar boyunuza bölüp BKİ'yi (Beden kitle endeksi) tespit edebilirsiniz.

=

=

Örnek rakamlar vererek hesapladığımız bu sonuçta sizde kendi boy ve kilo ölçülerine göre hesaplama yapabilirsiniz. Elde edeceğiniz sonuç;

'ten az ise: ZAYIF

ile arasında ise: NORMAL

ile arasında ise: HAFİF KİLOLU

ve  arasında ise 1. derece: KİLOLU- OBEZ

arasında 2. derece: KİLOLU- OBEZ

arasında 3. derece: KİLOLU-OBEZ

ANNE ADAYLARINDA AYLARA GÖRE KİLO ALIM DEĞERLERİ

hamilelikte kilo almak için ne yapılmalı

hamilelikte kilo almak için ne yapılmalı

1. TRİMESTER: İlk üç ayı kapsayan bu süreçte rahim içerisindeki bebek ancak bir haşhaş tohumu kadardır. Kilo alım miktarı 2 ila 3 arası gidip gelebilir. Bulantıların yoğunlukla görüldüğü bu evrede kusmalardan dolayı pek kilo alınmaz ama bulantıyı bastırmak için tüketilecek kalorili besinlere dikkat etmekte yarar var.

2. TRİMESTER: İkinci 3 aylık dönemde bebeğiniz ilk aylara göre daha hızlı büyüyecektir. Hamilelikte iştah açılmasına balı olarak en fazla kilo alınan evre 2. trimesterdir. Bu süreçte – 6 kilo alınabilir.

3. TRİMESTER: Son 3 aylık süreçte bebeğin kilo alımı hızlanacaktır – kilo kadar alınabilir.

Hamilelikte aşerme ve tiksinme! Aşerme ne zaman başlar?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte aşerme ve tiksinme! Aşerme ne zaman başlar?

Hamilelikte (Gebelikte) Alınan Kiloların Dağılımı

Video: Hamilelikte kilo alımı - Ödem (şişlikler), yağ dokusu ve kilonun genel dağılımı


Gebelik boyunca yaklaşık kilo aldınız ve gramlık bir bebek doğurdunuz. Bu aldığınız kilolar nerede kullanıldı?

Gebeliği boyunca kilo almış ve miyadında gramlık bir bebek doğurmuş bir anne adayında alınan bu kiloların dağılımı şu şekildedir:

Bebek: gram

Plasenta: gram

Uterus (rahim) : gram

Amniyon sıvısı litre ( gram)

Meme dokusu gelişimi: gram

Kan hacmi artışı: ml. ( gram)

Dokulararası sıvı artışı: ml. ( gram)

Artan yağ depoları: gram

Bu alınan kiloların doğumdan hemen sonra büyük kısmı gider. Normal sınırlar içinde kilo almış ve normal ölçülerde bebek doğurmuş bir anne doğum sonrası taburcu olurken gebelik öncesi ağırlığının ortalama kg fazlasıyla taburcu olur.



Gebelik esnasında ne kadar fazla kilo alınırsa gebelik sonrası kısa zamanda o kadar fazla kaybedilir. Doğum sayısı arttıkça gebelik sonrası kalan kilo artar.

Emzirmenin kilo vermeyi kolaylaştırdığı düşünülmektedir, ancak pratikte bunun geçerliliği gözlenmemektedir. Emzirme her ne kadar günlük harcanan kalori miktarını yaklaşık kalori artırsa da, emziren anne bunu bir kilo verme fırsatı olarak görmek yerine beslenmesini artan ihtiyaçlara göre yeniden ayarlamalıdır.

Gebelik esnasında depolanan yaklaşık gram yağın vücuttan atılması haftalar ya da aylar sürebilir.

Bazı anne adayları gebelikte oluşan bu ekstra yağ depolarını en aza indirmek için gebelik dönemince yağsız ve kalorisi düşük bir diyet uygulamaktadırlar. Ancak bu uygulamanın sonuç vermesi sıklıkla imkansızdır, zira yağ depoları bebek ve plasenta gelişiminden arta kalan enerjinin depolanması şeklinde oluşmazlar.

Tüm gebelik boyunca yukarıda bahsedilen komponentlerden her biri orantılı bir şekilde artmaya devam eder. Bu yüzden günlük alınması gereken kalori miktarını yanlızca plasenta ve bebeğin gelişmesine yetecek şekilde ayarlamak imkansızdır. Böyle bir uygulama sizi ve bebeğinizi gerekli besin maddelerinden yoksun bırakır.



Çoğu anne doğumdan sonra gebelik esnasında oluşan fazla kilolarını dengeli ve tutarlı bir beslenme rejimi uygulayarak ve egzersiz yaparak verebilir.

Gebelik dönemi kilo vermek için hiç uygun bir dönem değildir. Aksine beslenme alışkanlıklarının tekrar gözden geçirilmesinin gerektiği hassas bir dönemdir.


Video: Bu ay yeterince kilo almamışım, bebeğim için riskli mi? Hamilelikte kaç kilo alınması normaldir?




nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası