ek yerleştirme puanı nasıl kullanılır / Ek Puanlı Başarı Sırası Nedir?

Ek Yerleştirme Puanı Nasıl Kullanılır

ek yerleştirme puanı nasıl kullanılır

Ek Puanlı Başarı Sırası Nedir?

LYS sonuçları açıklandı. Kiminde sevinç kiminde hüzün, kiminde kafa karışıklığı var. Kafa karışıklığına neden olan en büyük sorunlardan biri de ek puanlı başarı sıralamasının ne anlama geldiği.

LYS sonuç tablosunda ilk sırada LYS’deki testlerin sonuçları var. Altta diploma notunuz ve Ortaöğretim Başarı Puanınız (kısaca OBP) var.

OBP nedir? ÖSYM’nin yeni sisteminde artık okuldan gelecek olan puan farklı şekilde tespit ediliyor. Diploma puanınızı 5 ile çarpıp çıkan sonucu 0,12 ile çarpıyorsunuz. Çıkan sonuç ise size okuldan gelecek olan puan. Bir not: Eğer meslek lisesi çıkışlıysanız ve alanınızla alakalı bir bölüme gidecekseniz, Bu puanın üzerine 0,06′lık bir ekleme daha yapılıyor. Yani eğer meslek lisesinde okuduğunuz bölümle alakalı bir üniversite bölümüne gidecekseniz, okuldan gelecek olan puan şu şekilde hesaplanıyor: Diploma notunuz X 5 X 0,
Tabloya dönecek olursak altta solda YGS sonuçlarınız, yanda YGS ve LYS puanlarınıza eklenmiş olan okul puanınız ve başarı sıralamanız ve Ek puanlı başarı sıralamanız bulunuyor.

Aslında olay çok basit. Eğer meslek lisesi mezunu değilseniz ek puanlı başarı sıralaması sizin için hiçbir şey ifade etmiyor. Oraya bakmayın bile. Çünkü size okuldan ek puan gelmeyecek. Eğer meslek lisesi mezunu iseniz ve alanınız dışında bir bölüm tercih edecekseniz, yine bakmayın. Çünkü size de ek puan gelmeyecek. (Yani mesela elektrik bölümü mezunu olup muhasebe tercih edecekseniz size ek puan gelmeyecek, oraya bakmanıza da gerek yok.) Oraya sadece meslek lisesi mezunu olup yine bölümünüzle bağlantılı bir üniversite bölümüne gidecekseniz bakın.

Ne anlama geliyor? Başında Y- olan puanlarınız sizin sınavlardan aldığınız puana okul puanının eklenmiş hali. Başarı sırası yazan kısım da sizin tercihlerde kullanacağınız en büyük referansınız.

Ek puanlı başarı sıranız da meslek lisenizdeki bölümünüzde hangi alandaysanız ona geliyor. Yani Matematik, Türkçe ya da eşit ağırlık bölümlerinden  bahsediyoruz.

Mesela meslek lisesi muhasebe bölümü mezunusunuz ve yine üniversitede muhasebeyi seçeceksiniz. O halde size YGS-6′dan ek puan gelecektir bölümünüz eşit ağırlık olduğu için. Ek puanlı yerleştirme puanınız, normal YGS puanınızın üzerine okuldan gelen puanın üzerine yine muhasebe seçecek olursanız gelecek olan puandır.

Başarı sıralamanız da normal YGS puanınızdan ayrıdır. Yani ben normalde ′inciydim ama ek puanlarla birlikte ′inci olmuşum diye bir şey yok. O sıralama ek puan alan kişiler arasındaki ayrı bir sıralama.

Mesleki ve teknik lise öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki önlisans programlarına sınavsız geçiş hakları bu yıldan itibaren kaldırıldı. Buna karşılık olarak kaldırılan ek puan uygulaması geri geldi. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan ek puan açıklamasında bu uygulamanın bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde uygulanacağı belirtilmişti ancak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nda ek puan alacak programlar arasında yalnızca önlisans programları değil, lisans programları da bulunuyor. Peki Neden?

Daha önce Meslek ve Ticaret Liseleri gibi okulların mezunlarına uygulanan ek puanlı yerleştirme uygulaması, alınan karar sonucu yılında kaldırılmıştı.  yılında alınan karar sonucu ek puanlı yerleştirme yürürlülükten kaldırılırken ÖSYS’de tercih yapacak adaylarda, bu tarihten önce okula kayıt olanlarda bu puan uygulaması kullanılacak. Ancak belirtilen tarihten sonra bu okullara kayıt yapan adaylar, ek puandan faydalanamayacak. Yani  önce Anadolu Öğretmen Liseleri, Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Mesleki ve teknik liseler, Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri guruplarından mezun olanlar ek puandan yararlanabilecekler.

EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır. Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumları mezunlarının, Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de belirtilen yükseköğretim ön lisans/lisans programına yerleştirilirken OBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpımından elde edilecek ek puanları da yerleştirme puanlarına eklenecek. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların ilgili puan türünde ön lisans için veya daha yüksek puan almış olmaları, lisans için veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.
Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre YO Bilgisayar Operatörlüğü ile Yapı Ressamlığı programlarında puan türü bulunmuyor. Bu programlara yerleştirme yapılırken en yüksek YGS puanı kullanılacak. Ek puan, bu programı tercih edebilecek işitme engellilerin en yüksek YGS puanına uygulanacak.

 

YÖK’ten yapılan açıklamada, “bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının aynı alanda ön lisans programlarına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanına eklenecek katsayı, Yükseköğretim Kurulu tarafından 0,06 olarak belirlenmiştir.” bilgisi verildi.

ek puanlı başarı sırası, ek puanlı başarı sırası lys, ek puanlı başarı sırası nedir, lys ek puanlı başarı sırası, lys ek puanlı başarı sırası nedir, lys sonuçları meslek liseliler

Ek puanlı yerleştirme nedir, nasıl olur? YKS tercihlerinde kimler ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilir?

Ek puanlı yerleştirme üniversite tercihinde bulunacak adaylara avantaj sağlıyor ve tercihler yapılırken okul puanının yanı sıra ek bir puanda veriliyor. Bu da adayın yerleştirme puanını yükseltiyor. Ancak ek puanlı yerleştirmeden sadece meslek lisesi mezunu adaylar faydalanırken, ek puanı kullanabilmek içinse yine bazı kurallara uymak gerekiyor…

Ek puanlı yerleştirme nedir, nasıl olur YKS tercihlerinde kimler ek puanlı yerleştirmeden yararlanabilir

EK PUANLI YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına, ilgili ortaöğretim kurumuna 30 Mart tarihinden önce kayıt yaptıran adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilecekler. Aynı ortaöğretim kurumuna 30 Mart tarihinden sonra kayıt yaptıran adaylar Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmeyecekler.

YKS TERCİHLERİNDE KİMLER EK PUANLI YERLEŞTİRMEDEN YARARLANABİLİR?

Ek puanlı yerleştirme, sadece meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması durumunda sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı ek puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.

Kısaca, adayın üniversite tercihi yaparken, lisede okuduğu bölümle aynı doğrultuda bir üniversite bölümü seçmesi halinde ek puanlı yerleştirme devreye girebiliyor. Aynı zamanda bu durum lisede elektrik ile ilgili bir bölümde eğitim gören bir öğrencinin üniversitede elektrik mühendisliği bölümünü seçmesi halinde ek puan alması şeklinde örneklendirilebilir. Ancak öğrenci, meslek lisesinde inşaat bölümünden mezun olup işletme seçmesi hâlinde bu ek puandan faydalanamaz.

Ek puanlı yerleştime nedir, ne demek? Ek yerleştirme puanı nasıl kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ek puanlı yerleştime, YKS tercih sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasının ardından merak edilen konulardan biri oldu. Ek puanlı yerleştime, lise eğitimine paralel bir bölüm tercih edenler için tanınmaktadır. Peki ek puanlı yerleştime nedir? Ek yerleştirme puanı nasıl kullanılır? İşte ek puanlı yerleştirme hakkında merak edilenler

1/3Ek puanlı yerleştime nedir, ne demek Ek yerleştirme puanı nasıl kullanılır
2/3EK PUANLI YERLEŞTİRME NEDİR
3/3EK YERLEŞTİRME PUANI NASIL KULLANILIR

Ek puanlı yerleştirme ne işe yarar? Ek yerleştirme puanı nerelerde kullanılır?

Sonuçlar&#;n aç&#;klanmas&#;yla birlikte ö&#;rencileri tercih, yani yerle&#;tirme heyecan&#; sard&#;. Bu yerle&#;tirme konusunun içinde ise dikkat edilmesi gereken ek puanl&#; yerle&#;tirmedir. Baz&#; ö&#;rencileri kapsayan bu ek puanl&#; yerle&#;tirme, okunan bölüme göre yap&#;lan bir durumdur.

EK PUANLI YERLE&#;T&#;RME NED&#;R?

Ek Puanl&#; Yerle&#;tirme ve Ba&#;ar&#; S&#;ras&#;; Ölçme, Seçme ve Yerle&#;tirme Merkezi’nin (ÖSYM) aç&#;klad&#;&#;&#; sonuçlarda yer al&#;yor. Bu ek puanl&#; sonuç hesaplan&#;rken ö&#;rencinin okudu&#;u lise ve bölümle ilgili tercihler yapmas&#; hâlinde sahip olaca&#;&#; puand&#;r. Ö&#;rencinin okudu&#;u lise meslek lisesi de&#;ilse aday için önemi olan bir puan de&#;ildir, çünkü okuldan ö&#;renciye ek puan gelmez. Ö&#;rencinin okuldan alaca&#;&#; puan yaln&#;zca okunan bölümle alakal&#; tercihler yapmas&#; hâlinde verilir. Ö&#;renci, meslek lisesinden, in&#;aat bölümünden mezunsa, i&#;letme seçmesi hâlinde bu puandan faydalanam&#;yor.

EK PUANLI YERLE&#;T&#;RME HAKKINDA MERAK ED&#;LENLER

Meslek lisesinden elektrik bölümünden mezun olarak elektrikle alakal&#; üniversite bölümü seçilmesi hâlinde de ek puanl&#; yerle&#;tirme ve ba&#;ar&#; s&#;ralamas&#; baz&#; al&#;n&#;r. Bu bölümde yazan puana göre yerle&#;tirme yap&#;l&#;r. Normal bir &#;ekilde al&#;nan puanla ek puanl&#; yerle&#;tirme ve ba&#;ar&#; s&#;ralamas&#; farkl&#; olarak hesaplan&#;r. Birbirleriyle kar&#;&#;t&#;r&#;lmamas&#; gerekir. Ek puanl&#; s&#;ralama yaln&#;zca ek puan alabilen ö&#;renciler aras&#;nda yap&#;lan s&#;ralamad&#;r. Yaln&#;zca okudu&#;u bölümle alakal&#; yap&#;lacak tercihlerde eklenece&#;i vurgulan&#;yor.

Tercihler yap&#;l&#;rken lisede okunan bölümden farkl&#; tercihler yap&#;lacaksa, ek puanl&#; yerle&#;tirme ve ö&#;rencinin ba&#;ar&#; s&#;ralamas&#;na aldanmamas&#; gerekir. Normal puanda çok dü&#;ük s&#;ralamalarda olan ö&#;renciler ek puanlar ile beraber çok iyi s&#;ralamalara yükselebilmektedir ve bu ek puan&#; her tercihlerinde alacaklar&#;n&#; sanarak yanl&#;&#; tercihler yap&#;yor. Bu &#;ekilde herhangi bir üniversiteye yerle&#;me imkân&#; bulamamaktad&#;rlar. Böylece sonuçlarla kar&#;&#;la&#;mamak için tercihlerin istekler do&#;rultusunda bir bilen ki&#;i veya rehberlik ö&#;retmenleri ile yapmakta yarar vard&#;r.

YKS EK PUANLI YERLE&#;T&#;RME NASIL OLUR?

’de, YKS sonuçlar&#;na göre yap&#;lacak merkezî yerle&#;tirmede, y&#;l&#; yerle&#;tirme puanlar&#;yla y&#;l&#; için hesaplanm&#;&#; ek puanlar kullan&#;lacakt&#;r.

’de, YKS sonuçlar&#;na göre yap&#;lacak merkezî yerle&#;tirmede, y&#;l&#; yerle&#;tirme puanlar&#; ile y&#;l&#; için hesaplanm&#;&#; ek puanlar kullan&#;lacakt&#;r. Tablo 3C, mesleki ve teknik ortaö&#;retim kurumlar&#;ndaki alanlar&#;n devam&#; niteli&#;inde oldu&#;u kabul edilen ve adaylar&#;n ek puanla yerle&#;tirilebilecekleri ön lisans programlar&#;n&#; göstermektedir.

Tablo 3A ve Tablo 3B.1, ortaö&#;retimdeki baz&#; alanlar ile ayn&#; alanda oldu&#;u kabul edilen ek puan uygulanacak lisans programlar&#;n&#; göstermektedir. Tablo 3A'da, Tablo 3B.1'de yer alan programlar için ek puanlar, tarihi itibar&#;yla bir mesle&#;e yönelik program uygulayan ortaö&#;retim kurumlar&#;ndan mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde ö&#;renim görmekte olan ö&#;renciler için uygulanacakt&#;r.

Adaylar&#;n hangi yüksekö&#;retim programlar&#; için ek puanlar&#;n&#;n hesaplanaca&#;&#;n&#; ö&#;renebilmeleri için Tablo 3A'da, Tablo 3B.1'de ve Tablo 3C'de alanlar&#;n&#; bulmalar&#; ve bu alanlar&#;n kar&#;&#;s&#;ndaki yüksekö&#;retim programlar&#;n&#; incelemeleri gerekmektedir. Yüksekö&#;retim programlar&#;n&#; tercih edebilmek için YKS'de en az kaç puan almak gerekti&#;i Tablo 1F ve &#;ekil 5'de gösterilmi&#;tir. Hukuk, mimarl&#;k, mühendislik, t&#;p, ö&#;retmenlik, eczac&#;l&#;k ve di&#; hekimli&#;i programlar&#;na ba&#;vurabilmek için en dü&#;ük ba&#;ar&#; s&#;ras&#;n&#;n ne olmas&#; gerekti&#;i ise Tablo 1G'de yer almaktad&#;r. S&#;nava giren adaylar&#;n yüksekö&#;retim programlar&#;na merkezi yerle&#;tirme i&#;lemleri birlikte yap&#;lacakt&#;r. Yerle&#;tirme sonuçlar&#; YÖK'e elektronik ortamda iletilecektir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası