kaya tuzu burun tıkanıklığı / Sinüzite ne iyi gelir? İşte sizi 2 haftada sinüzitten kurtaracak yöntem

Kaya Tuzu Burun Tıkanıklığı

kaya tuzu burun tıkanıklığı

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl kolayca ge&#;er?

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl kolayca geçer

MEVSİM GEÇİŞİ Mİ DOĞUMSAL NEDENLER Mİ?

Yenidoğan bebeklerde gelişen burun kurulukları, soğuk mevsimlerde evin yoğun bir şekilde ısıtılması ve yeterince havalandırılmamasından kaynaklanabilir. Ayrıca toz, sigara dumanı, parfüm, kokulu vücut losyonları gibi bazı nazal tahriş ediciler bebeğin burun yapısını etkileyerek tıkanıklığa ve akıntıya sebep olabilir.

Çoğunlukla mevsim geçişine bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebep olduğu burun tıkanıklığı doğumsal nedenlerle de ortaya çıkabilir. Doğumsal burun tıkanıklığının en önemli nedeni ise ise koanal atrezidir. Koanal atrezi burun ve ağız boşluğunu ayıran ve sonradan yok olması gereken bir membranın varlığını sürdürmesidir. Ayrıca burun içindeki kistler, tümörler ve polipler de doğumsal nedenler arasında sayılabilir.

BURUN TIKANIKLIĞI ÇOCUKLAR İÇİN DE RİSK OLUŞTURABİLİR

Sonradan oluşan burun tıkanıklığının en sık nedenlerinden birisi ise geniz etidir. Özellikle tekrarlayan allerjik reaksiyonlar da geniz eti problemini arttırabilir. Geniz eti dokusu normalde her çocukta bulunan 2 yaş civarı büyümeye başlayıp yaş sonrasında küçülme sürecine giren ve yaşına gelindiğinde kaybolan bir lenfoid yapıdır. Geniz eti büyük olan çocuklar geceleri sesli nefes alıyor, hatta horluyor olabilir. Geniz eti nedeniyle burun tıkanıklığı sorunu yaşayan çocuklarda yüz kemiklerinin gelişiminde bozulma, sık üst solunum yolu enfeksiyonları ve orta kulak enfeksiyonları gibi problemler de gelişebilmektedir.

Sonuç olarak, burun tıkanıklığı sebebi her ne olursa olsun bebeğin sağlıklı gelişimini olumsuz olarak etkiler. Doktor kontrolünde sebeplere yönelik tedavi seçenekleri ile bebekler rahatlatılmalıdır.

Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl kolayca geçer

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞINI ÖNLEME YOLLARI

Tuzlu su: Bebeklerde burun tıkanıklığını gideren en basit yöntem doğal tuz solüsyonudur. Bebeğiniz altı aylıktan küçükse, bir bardak suya bir kaşık tuz karıştırarak her burun deliğine birkaç damla damlatın. 30 40 saniye sonra temiz ve steril bir şırınga ile burnunda tıkanıklığa neden olan mukusu kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Nem oranına dikkat edin: Çoğunlukla kapalı ortamlarda bulunan Yenidoğan bebeklerin ortamdaki nem düşük olduğunda, burun dokusunda bulunan ve zararlı mikroorganizmaları süzmeye yarayan küçük tüyler etkilerini gösteremezler. Dolayısıyla evinizi düzenli aralıklarla havalandırmaya özen gösterin. Gerekirse buhar makinası gibi nemlendirici destekler de kullanabilirsiniz.

Yastığını hafifçe yükseltin: Bebeğinizin burnu tıkalıyken yatağın başını yastık destekleriyle yükseltebilir ve bebeğinizin hafif dik şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz.

Burun aspiratörleri: Doktor önerisiyle kullanabileceğiniz aspiratörler bebeğinizin burnundaki fazla mukusun çekilmesine ve bebeğin solunumunu rahatlatmaya yardımcı olur.

False

Sinüziti nezleyle karıştırmayın

Tüm dünyada oldukça yaygın görülen sinüzit özellikle kış aylarında artan viral üst solunum yolları hastalıklarının uzaması halinde sık sık tekrarlayarak müzminleşmiş sorunlara yol açabiliyor. Sinüziti olan pek çok hastanın bu tekrarlamalar sırasında yaşam kalitesini bozan burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı, öksürük, halsizlik, dikkat kusuru gibi yakınmaları oluyor.

Bir üst solunum yolu hastalığı olan sinüzitin herkeste görülebileceğini belirten Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, “Genellikle nezle veya griple birlikte veya sonrasında da sinüzit gelişebilir. Bu durumda sinüslerde iltihabi süreç başlar. Hastalarda burun tıkanıklığı, alın ve yüz bölgesinde ağrı ile koyu kıvamlı sarımtrak-yeşil burun akıntıları olur. Her hastanın fark edemediği geniz akıntıları da çoğunlukla görülür” dedi.

Herkesin hayatında birkaç kez sinüzit ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Şerbetçi, “Sinüzitlerin çoğu akut sinüzittir, yani kısa sürede tıbbi tedavi ile iyileştirilebilir. Ancak bazen altta yatan anatomik yapısal sorunlar, alerji, çevresel veya ailevi başka durumların varlığı nedeniyle sinüs kanallarının tıkandığı ya da iyi çalışmadığı durumlarda, tıbbi tedaviye rağmen sinüzit kronikleşebilir” diye konuştu.

ÇOCUK SİNÜZİTLERİ İHMALE GELMEZ
Erişkinlerde çok iyi bilinen sinüzitin çocuklarda da sık rastlanılan önemli bir hastalık olduğunu fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Şerbetçi, “Çocuklarda bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben hastalık 10 günden uzun sürüyorsa artık bu bir sinüzit atağıdır. Genelde müzminleşmeyen çocuk sinüzitleri kış aylarında tekrarlayarak devam eder, yaz aylarında ise genellikle geçer. Olağan koşullarda çocuklar büyüdükçe sinüzit atakları azalırken, kalıtsal eğilimli çocuk sinüzitleri ise küçük yaşlarda başlar ve sık sık tekrarlar ya da sürekli hale gelir ve yaş beraber düzelme göstermez” ifadesini kullandı.

Nezle ve grip sonrası gelişen akut sinüzitler dışında, sinüzitin çok sık tekrarladığı durumlarda veya tıbbi tedaviyle geçmeyen kronikleşmiş sinüzitlerde, sinüslerin boşalmasını engelleyen başka hastalıkların araştırılması gerektiğini söyleyen Şerbetçi, alerjik nezle, sigara kullanımı veya kimyasal maddelerle temas ve burun dokularının yani mukozanın şişmesi, işlevsel özelliklerinin bozulmasının sinüzite eğilim yaratabildiğini belirtti.

KRONİKLEŞMEYEN SİNÜZİT İLAÇLA KONTROL ALTINA ALINIYOR
Sinüzit hastalığına neden olan anatomik sorunlar, tıkayıcı hastalıklar veya iltihabi koşulların doğrudan endoskopik muayenede teşhis edilebildiğini belirten Erhun Şerbetçi, “Endoskopiyi yapan deneyimli uzman birkaç dakika içerisinde sinüslerle ilgili ileri bilgiyi almış olur. Alın, yanak ve göz arası sinüslerin açıldığı ortak bölge rutin endoskopik burun muayenesi sırasında görebildiğimiz bir bölgedir. Kronikleşmeye eğilimli sinüzitlerde tomografi gibi yardımcı görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Ancak burada hastalığın takibi adına sık sık tomografi çektirmek gerekli değildir” dedi.

EN DOĞAL TEDAVİ DENİZ SUYU İLE YAPILIYOR
Müzmin hale gelmiş sinüzitlerde hastaların çevreden duydukları alternatif çözümlere sıkça başvurulduğunu halk arasında en yaygın olarak bilinen doğal sinüzit tedavisinin acı kavun denilen bitkinin sulandırılarak burun içerisine damlatılması şeklinde uygulandığını söyleyen Şerbetçi, doktorlar tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen bu yanlış uygulamanın hala ülkemizde yapıldığını belirtti.

Sinüzitin doğal tedavisinde en etkili yolun deniz suyu ya da tuzlu sularla burun içerisinin yıkanması olduğunu söyleyen Şerbetçi, “Bir bardak içme suyuna bir çay kaşığı doğal tuz (rafine edilmemiş tuz-kaya tuzu) ve yarım kaşık bikarbonat konulup karıştırılarak bir şırınga ile burun boşluğunu günde bir veya iki kez yıkamak, özellikle müzminleşmiş akıntılı sinüzitlerde işe yaramaktadır. Ancak bu uygulamayı çok uzun süre yapmak doğru değildir. Genellikle 1 haftadan fazla yapmamak gerekir. Ayrıca buhar solumaları da sinüslerin açılmasına yardımcı olabilir” dedi.

Alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun eti şişmesi ve tıkanıklığı tuzlu su ile nasıl giderilir?

Burun tıkanıklığına sebep olan bir diğer olay ise tıp dilinde nazal septum deviasyonu olarak adlandırılmaktadır. Nazal septum burun içindeki yapıyı ikiye bölen kıkırdak ve kemikten oluşan set şeklindeki yapıya denir. Eğer nazal septum eğri olursa burun tıkanıklığına yol açar. Tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde de sıkça görülen sorunlardan bir tanesidir. Burun tıkanmasına neden olan bir başka sebep ise sinüzittir. Burundaki bulunan sinüslerin iltihaplanarak solunum yollarını kapatmasıyla burun tıkanıklığı meydana gelir. Böyle durumlarda burun tıkanıklığı uyku düzenini ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Görüldüğü üzere eğer problem kronik bir hal almış, soğuk algınlığı vb. dönemsel bir sağlık sorunu dolayısıyla ortaya çıkmamış ise burun tıkanıklığı nasıl geçer sorusunu yanıtlamak için sorunun kaynağına gidilmelidir. Burun tıkanıklığına ne iyi gelir araştırması yapmadan önce mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Burun tıkanıklığına çözüm için önce burun tıkanıklığına neden olan sebep araştırılmalıdır. Etken bulunduktan sonra tedavi yöntemi belirlenir ve uygulanır. Burnunuzda eğrilikten kaynaklı bir tıkanıklık oluyorsa söz konusu ameliyat olmanız gerekir. Eğer burun etinizde büyüme durumu varsa ilaç ve spreyler kullanabilirsiniz. Bunlar çözüm olmazsa yine ameliyat olma ihtimali vardır. Burun eti ve geniz eti farklı kavramlar olduğu için karıştırmamakta fayda vardır.

BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Burunda kuruluk, kaşıntı ve hapşırma gibi etkenler burun tıkanıklığında sıklıkla yaşanan sıkıntılardır. Böyle durumlar çoğu zaman hafife alınmayarak evde doğal yöntemlerle tedavi uygulanmakta. Evde burun tıkanıklığını açan şeyler listesini hazırladık. Listede yer alan yöntemlerden birini evde uygulayabilirsiniz.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Bebekler burundan nefes almayı daha çok tercih ederler. Burunları ve burun delikleri küçük olduğu için burun tıkanıklığı sorunu sıklıkla yaşanmaktadır. Bebekler burunları tıkandığı anda huzursuz olurlar ve ağlamaya başlarlar. Bebeğin nefes alıp vermesini engelleyen nedenleri ortadan kaldırmak oldukça önemlidir. Bebekler için burun tıkanıklığında serum fizyolojik tedavisi uygulanmaktadır. Ya da burun pomadları, burun aspiratörleri kullanabilirsiniz. Bu iki yöntemi de evde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlık geniz eti büyümesidir. Geniz eti burun kanallarını tıkayarak nefes almayı oldukça zorlaştırır. Bu durumda küçük bir ameliyat olmak şarttır. Bu ameliyat bebeklerde ve çocuklarda başarılı ve rahat bir şekilde nefes almayı sağlar.

HAMİLELİKTE BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Hamilelik döneminde genelde burun tıkanıklığı problemi yaşanabilmektedir. Soğuk algınlığı dışında hamilelik nezlesi denilen tıkanıklar medyana gelebilir. Genellikle hamileliğin son iki ayında ortaya çıkar. Kişiden kişiye değişerek hamilelik boyunca da görüldüğü tespit edilmiştir. Şu önerileri uygulayarak burun tıkanıklığını giderebilirsiniz:

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR?

Günümüzde en sık rastlanan burun tıkanıklığı problemi soğuk algınlığı hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Grip, nezle gibi durumlarda burun tıkanarak nefes alıp vermek oldukça zorlaşır. Burun tıkanıklığına ilk çözüm ilaçlarla mümkün. İlaçların yanında buhar makineleri, sıcak kompresler, burun damlaları gibi yöntemlerde kullanılabilir. Soğuk algınlığa bağlı kullandığınız ilaçları sonuna kadar kullanmaya devam ederseniz burun tıkanıklığınızda zamanla geçecektir. Alerjiye bağlı burun tıkanıklığı varsa spreyler yardımı ile burun açılabilir. Cerrahi açıdan burun tıkanıklığı için ameliyatlar da mevcuttur. Bunlar daha çok burnun yapısal bozukluklarından kaynaklanan ameliyatlardır.

BURUN TIKANIKLIĞINA TUZLU SU İYİ GELİR Mİ?

Halk arasında en çok uygulanan yöntemlerden biri de tuzlu su karışımıdır. Bir çay kaşığı tuzu yarım çay bardağı su ile karıştırın. Suyun derecesi ılık olması gerekir. Daha sonra bu karışımı burnunuzun içine dökerek temizleme işlemi yapın. Burnunuza çektiğiniz suyu yutmayın. Gargara yapar gibi geri dışarı atın. Bu yöntem tıbbi açıdan zararı görülmemiştir. Uzmanlara göre burundan su kaçırmamak şartıyla uygulanabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası