ahmed şah mesud kimdir / Afganistan'da Taliban'a direnen 'Pencşir Aslanı'nın oğlu Ahmed Mesud kimdir? | Euronews

Ahmed Şah Mesud Kimdir

ahmed şah mesud kimdir

kaynağı değiştir]

Ahmed Mesud, 10 Temmuz 'da doğdu.[1]

Liseyi İran'da bitirdikten sonra bir yılını Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'ndeki bir kursta geçirdi.[4] yılında Londra'da bulunan King's College'de Savaş Araştırmaları alanında lisans eğitimine başladı ve yılında mezun oldu. yılında Londra Şehir Üniversitesi'nin Uluslararası Politika alanında yüksek lisans derecesini aldı.[5][6][7]

Kariyeri[değiştir

ahmed şah mesud

  • pensir aslani olarak bilinen, (bkz: pensir vadisi), 10 eylül ' de gazeteci kiligindaki taliban askerleri tarafından öldürülen, yabanci konuklara süper evsahipligi yapmasiyla ve afganli mucahitlere yaptigi liderlikle ünlüseafoodplus.infostan icin kaybi büyük insan..

  • penşir aslanı(bu isim kâbil&#x;in kuzeyindeki penşir vadisi&#x;nden geliyor)
    che-guevera'dan sonra en büyük gerilla komutan.
    9 eylül taliban´a muhalif güçlerin efsanevi lideri şah mesut, kendilerine gazeteci süsü veren iki kişi tarafından düzenlenen suikast sonucu öldürüldü.rabbani hükümetinin savunma bakanlığını da yapmıştı.
    tc basın açıklaması :ülkesinin birliği ve bağımsızlığı yolunda mücadele veren özgürlük savaşçısı ahmet şah mesut&#x;un vefatını afganistan için önemli bir kayıp olarak değerlendiriyoruz.

  • yılında öldürülen,ileri görüşlü afgan seafoodplus.info eğer önlem alınmazsa "batı"nın taliban ve el kaide gibi örgütlerden çekeceğini defalarca dile getirmiştir.ölümünden bir gün sonra tarih 11 eylül 'di.

  • afganistan'ın halk kahramanı. asker değildir fakat müthiş bir savaş zekasına sahiptir. ruslara ve taliban'a karşı inanılmaz stratejilerle mücadele etmiştir.

    kendisini afganistan'ın gelişmesine adamış, eğitime ciddi önem veren bir insandır.

    gerek peştun, gerek özbek gibi afganistan'ın etnik grupları - ki bu etnik gruplar birbirlerinden nefret eder- bile adından saygıyla bahsederler.

    çoğu devlet dairesi ve işyerlerinde resmi karzainin yanında asılıdır.

    afganistan'ı daha iyi koşullara getirmek için uğraşanve bunu yapabilecek kapasitede olan, etnik yapılarının yerine afgan kimliğinde birleşilmesini isteyen bir lidermiş.

    ölüm tarihi incelendiğinde bu adamın önemi daha çok anlaşılıyor.

  • entellektuel savaşcı

  • tarih 9 eylül yani 11 eylül saldırılarından iki gün önce. afganistan&#x;da kuzey ittifakı&#x;nın askeri lideri ve ruslara karşı afgan mücadelesinin sembol ismi ahmet şah mesud&#x;a suikast düzenlendi. ağır yaralanan mesud, kurtarılamadı. kimse 11 eylül ile 9 eylül&#x;de meydana gelen bu saldırı arasında bağlantı kurmadı.
    o zamanlar, suikastle ilgili çarpıcı iddialarda bulundum. 11 eylül&#x;le bağlantısını sorguladım. abd&#x;nin afganistan&#x;a ilişkin gündemiyle birlikte değerlendirdim. el kaide saldırısı denilerek üstünün örtüldüğünü, aslında abd&#x;nin yeni küresel savaş stratejisi kapsamında işlenen bir suikast olduğunu söyledim. benden başka da kimse suikasti bu yönüyle sorgulamadı. sonraları doğrulanan bir çok olayda olduğu gibi. ama ben ısrarımı sürdürüyorum. çünkü, 11 eylül&#x;ün, afganistan işgalinin, bugün ortadoğu&#x;da yaşananların; terörle mücadele palavrasının şifresi bu suikastte gizli.
    şah mesud, afganistan devlet başkanı yardımcısı sıfatıyla ab tarafından strasbourg&#x;a davet edildi. fransa dışişleri bakanı hubert vedrine, fransa meclis başkanı raymond forni ve senato başkanı christian poncelet ve avrupa parlamentosu başkanı nicole fontaine gibi çok önemli isimlerle görüştü. taliban&#x;ın devrilmesi için avrupa&#x;dan destek istedi. ab&#x;den siyasi destek alan, ekonomik ve askeri destek sözü alan mesud&#x;a rusya da askeri yardım yapmaya başladı. taliban&#x;ı devirmek için yeni delhi&#x;de bir toplantı bile yapıldı. rusya, iran ve avrupa gezisinden yeni dönen mesud 9 eylül &#x;de öldürüldü. belçika&#x;dan 2 arap gazeteci, tacikistan içlerindeki hoca bahuiddin&#x;deki merkezde mesud&#x;la görüşmek üzere izin aldı. 5 gün bekletildikten sonra, 9 eylül&#x;de görüştürüldüler. görüşme odasında kameraman hazırlık yaparken, teçhizat arasına gizlenmiş güçlü bir bomba infilak etti. sonradan bu kişilerden birinin eşi vasıtasıyla olay öğrenildi. bomba olduğunu saldırıyı yapanlar da bilmiyordu!
    kuzey ittifakı ve batı basınına göre pakistan istihbaratının (isi) bu suikastle bağlantısı vardı. aynı tarihte isi&#x;nin başındaki kişi washington&#x;daydı. bush yönetiminin önde gelen isimleriyle görüşmeler yapıyordu: colin powell, richard armitage, cia baskanı george tenet ve senato yetkilileriyle. şimdilerde olay biraz aydınlanıyor. suikastte abd ve pakistan&#x;ın rolüne ilişkin daha somut veriler ortaya çıkıyor.
    masud öldürülmeseydi abd afganistan&#x;ı bu kadar rahat işgal edip hamit karzai gibi bir kuklayı iktidara taşıyamayacaktı. çünkü mesut abd ve ingiltere ile değil avrupa ve rusya ile iş tutuyordu. yıllardır mesud&#x;u zayıflatıp taliban&#x;ı güçlendirmeye çalışan abd, bu suikastle amacına erişti. ve bugünkü afganistan&#x;ı dizayn etti. suikastten iki gün sonra 11 eylül saldırıları gerçekleşti ve abd&#x;nin afganistan işgali başladı. mesud suikasti ile lübnan eski başbakanı refik hariri suikasti sonuçları itibariyle ne kadar de benzeşiyor.

    ibrahim karagül

  • suikastine şahit olan general abdüvahhab cüyende'nin anlattıkları:
    "hoca bahaeddin köyündeydik fas asıllı iki gazeteci röportaj için gelmiş dediler, çocuklar 5 gündür bekliyorlar.
    ahmed şah mesud&#x;un onlara ayıracak vakti yoktu. ancak bir insan iyisiydi, madem gelmişler görüşelim dedi, eli boş dönmesinler!
    içeri girdiler. çok geçmeden bir patlama duyuldu. bir mana veremedim, çünkü gazeteciler titizlikle aranmış, temiz çıkmışlardı.
    gençlerden biri ölüyor, yaralı olanı şaşkın onu da korumalar öldürüyor.
    ahmet şah mesud&#x;u ağır yaralı olarak helikoptere bindirdik, doğru duşanbe&#x;ye! gel gelelim yolda son nefesini verdi, kurtaramadık.
    soruyorum bunu kim yaptırmış olabilir?
    - afganistan&#x;ın işgalini kim istiyorsa onlar! zira ahmet şah mesud sağ olduğu müddetçe yabancılar dolanamazdı ortalıkta. nitekim onun şehid edilmesinden sadece iki gün sonra 11 eylül hadisesi yaşandı
    - ve bahaneyi kullanıp girdiler afganistan&#x;a.
    - aynen gerisini biliyorsunuz zaten"

    seafoodplus.info&#x;seafoodplus.info?id=

  • bugün abd piçleri afgan ovalarında değneksiz dolaşıyorlarsa bu, yüzyılın ilk ve en başarılı gerilla lideri öldürüldüğü içindir. daha acı olan fakir afgan topraklarının savunulmasının ne yazık ki kişilere bağlı olmasıdır. düşünün o büyük komutan öldü ve sovyet kızılordusu'na 10 yıl direnmiş ve galip gelmiş afgan milis direniş hareketi sona erdi. koca bir ülkenin kaderinin sadece bir insanın nefes alıp vermesine bağlı olması çok acı

  • izlediğim kendisine ilişkin bir belgeselde anlatılmıştı;

    sovyetler birliğinin ülkeyi işgal etmekte olduğunu öğrendiği tarihte birkaç yakın arkadaşı ile sanırım pencir vadisindeki bir geçidi tutmak için dağa çıkacağını söylemiş, (ki kendisi bu dönemde feodal bir ağa, askeri tecrübesi yok ve yaşı çok genç) bunu duyanlar koskoca sovyet ordusuna karşı kendisinin hiç bir şansı olamayacağını belirtmişler hatta gülmüşler.

    mesud böyle diyenleri kaale almamış ve o ana kadarki tüm yaşantısnı geride bırakıp, dediğini yapmış. o birkaç kişi ve ellerindeki basit silahlar ile geçidi tutmuşlar ve uzun yıllar orada savaşmışlar. sovyet ordusuna ciddi zarar vermişler.

    beni etkileyen bir anıdır.

  • amerika destekli taliban tarafından tam da afganistanın işgali öncesi öldürülmüş tarihi isim.

    sovyet savaşındaki yöntemleri ise savaşı iyi okuyan bi asker olduğunu göstermekteydi.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir