hisseli tapu satılır mı / Mersin Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli Tapu Satılır Mı

hisseli tapu satılır mı

Hisseli tapu sahibi olan bir kişi, sahip olduğu payı başkasına devretmek istediği takdirde çeşitli yollar izleyebilir. Hisseli tapu, birden fazla kişi tarafından ortak kullanılan bir taşınmaz malı ifade eder ve bu nedenle hisse sahipleri arasında ortak kararlar alınması gereklidir.

Hisseli tapu nedir?

Öncelikle hisseli tapu nedir sorusuna yanıt arayalım.

Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türünün adıdır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu tip durumlarda taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türü "hisseli tapu" olarak isimlendirilir.

Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki farklı tipte hisseli tapu vardır. Elbirliği mülkiyetinde paydaşların hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu belirtilmez. Dolayısıyla elbirliği mülkiyetinde paydaşlar kendi aralarında kimin hangi bölgede, ne kadar hak sahibi olduğuna karar vermek durumundadırlar.

Paylı mülkiyette ise söz konusu taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan hissedarlar arasında hangi oranda hak sahibi olunduğu ya ni pay oranları belirtilir.

Hisseli tapu satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapusu olan vatandaşlar kendilerine düşen hisse paylarını istedikleri gibi satabiliyorlar. Fakat bu satışlarda döneme önalım hakkı giriyor. Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır. Bundan kaynaklı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra üçüncü vatandaşlara satış yapılmalıdır.

Hisse payını satacak olan şahıs noter kanalıyla bu payını başka hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermelidir. Bu ihtarnamenin sonrasında başka hissedarlar satışa çıkarılan hisseyi satın alsalar da almasalar da satışa çıkaran hissedar amacıyla sorun kapanacaktır. Eğer hissedarlar hisse payını satın almaya yanaşmazlarsa o vakit o hisse üçüncü vatandaşlara satılabilir. Bu satışa da herhangi bir şekilde hissedarlar itirazda bulunamazlar.

Hisse sahibi, kabul edilen fiyatın ardından, noter huzurunda düzenlenecek bir sözleşmeyle payını devretmelidir. Bu sözleşmede, taşınmazın adresi, tapu kaydı, hisse payı, satış bedeli ve tarafların kimlik bilgileri yer almalıdır. Sözleşmenin düzenlenmesi ve imzalanması sonrasında, tapu sicil müdürlüğüne başvurularak hisseli tapunun devri gerçekleştirilebilir.

Hisseli tapunun satış işlemi için belirlenen fiyatın diğer hisse sahipleri tarafından kabul edilmemesi durumunda ise, bu durumda mahkeme yoluyla payın satışı talep edilebilir. Ancak, mahkeme sürecinin uzun ve masraflı olması nedeniyle, hisse sahiplerinin öncelikle uzlaşma yoluna gitmeleri daha doğru olacaktır.

Kaynak: Diğer

hisseli taputapuhisseli tapu nedirhisseli tapu devrihisseli tapu nasıl satılır

Hisseli Tapu Nedir? Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli tapu taşınmaz mülkün ortaklarını ve isimlerini gösteren bir belgedir. Söz konusu gayrimenkulün sahiplerinin isimleri bu tapuda yer almakta ve mülkün kaç ortağı olduğu da açıkça görülmektedir.

Hisseli tapuda hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu belirtilmemektedir.

Tapuda ortakların hangi bölümün kendilerine ait olduğunun belirlenmesi içinRızai Taksim Sözleşmesi yapması gerekmektedir.

Blog Post Banner

Rızai Taksim Sözleşmesi, tapu sahiplerinin kendi aralarında hangi bölümün kime ait olduğunu yazılı olarak belirttiği bir belgedir. Yine de belge hisse sahiplerinin kendi aralarında yaptığı bir sözleşme olduğu için tapuya resmi olarak etki etmemektedir.

Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli tapu satışı söz konusu olduğunda, gayrimenkul veya arsada birden fazla kişinin hak sahibi bulunduğu için satışı zor olabilmektedir. Bu nedenle tüm ortakların satış işleminde bulunması önemlidir. Eğer tüm ortaklar satışta bulunmayacaksa, avukata vekalet vermek de mümkündür. Bu durum tüm ortakların satışı gerçekleştirmesi durumunda sorunsuz olacaktır.

Ortaklar arasından tek bir kişi bile satış istemiyorsa, satışın iptali için dava açabilmektedir.

Tapu satışında ortaklardan sadece biri satış yapmak istiyorsa, öncelikle diğer hissedarlar ile konuşmalı, eğer ortaklardan hisseyi almak isteyen varsa ona satış yapmalıdır. Eğer ortaklar arasında hisseyi satın almak istemeyen olursa, hisse dışarıdan birine devredilebilir.

Ortaklar arasında anlaşma yapılamıyorsa, izaleyi şüyu davası ile satış gerçekleştirilebilir.

İzaleyi Şüyu Davası Nedir?

İzaleyi şüyu, mülkün satılmasını isteyen, ancak ortak bir sonuca varamayan hisse sahipleri için uygun bir uzlaşma yöntemidir. Bu yöntem ile ortaklığın sona ermesini isteyen mülk sahiplerinden herhangi biri dava açabilme hakkına sahiptir.

İzaleyi şüyu davası ile öncelikle yetkili bir kişi mülkü değerlendirmekte, piyasa değeri belirlenen mülk ile alakalı hisse sahipleri bilgilendirilmekte ve icra yolu ile satış yapılmaktadır. Sonrasında ise hisse sahipleri arasında para eşit olarak paylaştırılmaktadır.

Hisseli tapu satışında sadece alıcı ve satıcının anlaşması değil, diğer pay sahiplerinin de anlaşması önemli olduğundan zor bir yöntemdir. Ortaklar kendi hisselerini satma hakkına sahip olsa da diğer hissedarların haberi olmadan satış gerçekleştirilirse, şufa davası açılabilmektedir.

Bu nedenle tapu satışı yapılırken, diğer ortaklar ile uzlaşma yoluna gitmek en doğrusudur.

Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli Tapu Nasıl Satılır?

 

Hisseli tapu, bir taşınmazın ortaklarının sayısını ve ortaklarının adlarını gösterir. Gayrimenkule kimin sahip olduğunu gösterir, tapuda gayrimenkul sahiplerinin adları ve soyadları yazılır. Hisseli tapuda hangi malikin taşınmazın hangi bölümünün sahibi olduğu yazmaz. Hisseli tapuda hissesi olan her bir kişiye hissedar denir. Hisseli tapularda elbirliği ile mülkiyet ya da paylı mülkiyet söz konusu olabilir. Müvekkillerimize Mersin Gayrimenkul Avukatı, Mersin Tapu Avukatı, Mersin Arsa Avukatı, Mersin İnşaat Avukatı olarak izaleyi şüyu davası açılması, izaleyi şüyu nasıl açılır, izaleyi şüyu masrafı, hisseli tapu satışı konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

 

Hisseli tapularda hissedarların hangi bölümü kullanacağının belirlenmesi için yapılacak sözleşme rızai taksim sözleşmesidir. Rızai taksim sözleşmesi, hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında hangi kısmın kime tahsis edileceğini gösteren sözleşmedir. Rızai taksim sözleşmesi örneği, taksim sözleşmesi nasıl hazırlanır, miras taksim sözleşmesi örneği sorularının yanıtı için Mersin Gayrimenkul Avukatı, Mersin Tapu Avukatı olarak Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Elbirliği mülkiyetli arsa ve tarlalarda satış yapılabilmesi için bütün hissedarların tapuda imzası gerekir. Yani elbirliği ile mülkiyetli bir arsa tüm paydaşların ortak rızası ile satılabilir.

 

Hisseli Arsanın Satışı

 

Hisseli arsanın satışının yapılması, müstakil tapu satışları kadar kolay değildir. Satış işlemlerine başlamadan önce tüm hissedarların anlaşması paydaşların ön alım hakkına sahip oldukları için önemlidir. Paylı mülkiyet sahibi paydaş kendi hissesini satabilir, ancak ortakların önalım hakkı bulunmaktadır.

Hisseli arsa, arsa üzerinde pay sahibi olan diğer hissedarlara da satılabilir. Hissedarlar, paylarını üçüncü kişiye satarken diğer paydaşların önalım hakkı vardır ancak satış hissedarların arasında olduğu durumlarda paydaşların önalım hakkı yoktur. Önalım hakkı davası, önalım dava dilekçesi, önalım davası nasıl açılır, önalım dava ücreti, şufa davası konularında Mersin Avukat olarak en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

 

Hisseli Tapu Satışında Gerekli Belgeler

 

Hisseli arsanın satılması için öncelikle alıcının ve satıcıların anlaşmış olması gerekmektedir. Alıcı ve satıcı, satış için Tapu Sicil Müdürlüğünden gün almalıdır. Paydaşların tamamının tapu devrinde hazır bulunması ve tapu devri için imzalarının bulunması gerekmektedir.

 

Yıldız & Düzen Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize gayrimenkul sorunları, hisseli tapu devri, hisseli arsa devri, hisseli tarla devri, hisseli taşınmaz satışı, hisseli tapu satışında dikkat edilmesi gerekenler, hisseli tapu satışında nelere dikkat edilmeli, şufa hakkı davası, önalım hakkı davası Mersin Gayrimenkul Avukatı, Mersin Arsa Avukatı, Mersin Tapu Avukatı konularında en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası