karın kası spazmı / Karın Ağrısı Nedir? Karın Ağrısı Nasıl Önlenir? Karın Ağrısı Nedenleri

Karın Kası Spazmı

karın kası spazmı

Karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi olan karın ağrısının nedenleri ve tedavisi hakkında aradığınız tüm detaylar haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 03 Ağustos Güncellenme:

Karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?

Basit bir üşütme, gıda zehirlenmesi, ve ciddi hastalıklara kadar pek çok farklı nedeni olan karın ağrısı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… Karın ağrısı nedir? Karın ağrısının nedenleri ve tedavisi…

KARIN AĞRISI NEDİR?

Karın ağrısı göğüs ve pelvis bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Karın ağrısı bazen kramp gibi, keskin acılı olabilir. Karın ağrısı kramp veya kolik şeklinde meydana gelebilir. Belirli bir organdan kaynaklanan karın ağrısı, lokalize karın ağrısı olarak adlandırılır. Lokalize ağrısının en yaygın nedeni mide ülseridir.

Kramp şeklinde meydana gelen ağrı ishal, kabızlık, şişkinlik veya gaz ile ilişkili olabilir. Kadınlarda bu adet, düşük ya da dişi üreme organlarında meydana gelen komplikasyonlar ile ilişkili olabilir. Bu ağrı gelir ve gider ve tamamen tedavi olmadan giderilemez.

Kolik tarzında oluşan karın ağrısı, safra ve böbrek taşı gibi daha ağır koşulların bir belirtisidir. Bu ağrı aniden ortaya çıkar ve şiddetli kas spazmı gibi hissedilebilir.

KARIN AĞRISININ NEDENLERİ

Karnın değişik bölgelerindeki ağrılar, o bölgeye has organların hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor. Sadece karın boşluğundaki organlar değil, akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları karın ağrısı yaratabiliyor.

Mide kanserinin en kritik belirtileriİlginizi ÇekebilirMide kanserinin en kritik belirtileri

Sindirim sistemini etkileyen aşağıdaki sebepler de karın ağrısı nedeni olabilir;

– Gastroözofageal reflü hastalığı ( GÖRH )
– İrritabl barsak sendromu
– Crohn hastalığı ( bir enflamatuar barsak hastalığıdır )
Laktoz intoleransı ( süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi)

Karın ağrısının yerine göre karın ağrısı nedenleri

Eğer ağrı karın bölgesinde yaygın olarak görülüyorsa:

– Apandisit (apendiksin iltihabı)
– Crohn hastalığı
– Travmatik yaralanma
– İrritabl bağırsak sendromu
– İdrar yolu enfeksiyonu
– Grip

Karın ağrısı alt karında odaklanıyorsa:

– Apandisit
– Bağırsak tıkanıklığı
– Dış (ektopik) gebelik

Karın ağrısı kadınlarda, alt karın üreme organlarında ise;

– Şiddetli menstruel ağrı (dismenore adı verilen)
– Yumurtalık kistleri
– Düşük
– Miyomlar
– Endometriyozis
– Pelvik inflamatuar hastalık
– Dış gebelik

Ağrı üst karın bölgesinde ise;

– Safra kesesi taşları
– Kalp krizi
– Hepatit (karaciğer iltihabı)
– Zatürree

Ağrı karnın merkezinde ise

– Apandisit
– Gastroenterit
– Yara
– Üremi (kandaki atık ürünlerin toplanması)

Ağrı sol alt karın bölgesinde ise;

– Crohn hastalığı
– Kanser
– Böbrek enfeksiyonu
– Yumurtalık kistleri
– Apandisit

Karın ağrısı sol üst karın bölgesinde ise;

– Büyümüş dalak
– Dışkı impaksiyonu (atılamayan sertleşmiş dışkı)
– Yasar
– Böbrek enfeksiyonu
– Kalp krizi
– Kanser

Sağ alt karın ağrısının nedenleri;

– Apandisit
– Fıtık (bir organ karın kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarıya çıktığı zaman)
– Böbrek enfeksiyonu
– Kanser
– Grip

Sağ üst karın ağrısı;

– Hepatit
– Yara
– Zatürree
– Apandisit

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLMELİ?

Hafif karın ağrıları kendiliğinden geçebilir. Fakat dayanılamayacak derece de hissedilen karın ağrıların da derhal doktora gidilmelidir. Travma, göğüste meydana gelen basınç veya ağrı, kıvrandıran ağrılar, kalıcı bulantı, kanlı dışkı, nefes darlığı, deri veya gözler de sararma, karında şişme gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz.

KARIN AĞRISI TEDAVİSİ

Karın ağrısı, sebebine göre tedavi edilmelidir. Enflamasyon, reflü veya ülser ilaçla, enfeksiyonlar antibiyotikle, bazı yiyeceklerin veya içeceklerin neden olduğu karın ağrıları ise kişisel davranış değişiklikleriyle tedavi edilir. Apandisit ve fıtık gibi bazı durumlarda, spesifik bir tanıyı dışlamak veya onaylamak için kan, idrar ve dışkı örneklerinin alınması, BT taraması ve endoskopi gibi tanısal testler gerekebilir. Bu testler sonucunda ise tedavi için cerrahi önerilebilir.

Mide ülserine ne iyi gelir? Ülser yaraları tedavisiİlginizi ÇekebilirMide ülserine ne iyi gelir? Ülser yaraları tedavisi

Ağrıböbrek taşıgebelikGripkabızlıkKadınKalp krizikanserKaramannefes darlığıSağlıkşekerşeker hastalığısütÜlser

Kas spazmı hakkında bilmeniz gerekenler

Kas Spazmın Vücutta Sık Olarak Görüldüğü Bölgeler

• Ayak
• Baldır bölgesi – bacaklar
• Kollar
• Uyluklar
• Karın bölgesi
• Göğüs kafesi – kaburgalar arası kaslarda

Küçük spazmlara seğirme ya da fasikülasyon adı verilir. Genellikle uzun süre ekrana bakma, endişe, panik gibi durumlarda yüz ve göz kaslarında daha sık görülürler.

Kas Spazmlarına Neler Yol Açar?

• Egzersiz öncesi esnetmelerin yetersiz yapılması
• Kas yorgunluğu
• Sıcak altında egzersiz yapmak
• Susuzluk (dehidratasyon)
• Mineral eksikliği
• Belli bir pozisyonda uzun süre kalmak

Kas spazmları veya krampları zararsız olsalar da bazı durumlarda altta yatan tıbbi bir durumu gösterebilirler:

funduszeue.infoiz kan akımı: Bacaklarda özellikle uzun yürüyüş veya egzersiz sırasında ortaya çıkan ve dinlenme sonrası geçen kramp benzeri ağrılar damar daralmasını gösterebilir. Sigara kullanan, şeker hastalığı ve kalp damarlarında sorunu olanların kontrol ettirmelerinde fayda vardır.

funduszeue.info basıları: Belde lomber stenoz denen omurilik kanal daralmaları olan kişilerde yürüme mesafesi arttıkça kramp ve ağrı ortaya çıkabilir. 

funduszeue.infol azalması: besinlerinizde potasyum, kalsiyum veya magnezyumun az olması kas kramplarına yol açabilir. Tansiyon düşüren bazı ilaçlarda bulunan idrar söktürücüler-diüretikler bu mineralleri azaltabilir.

Bazı insanlar kas spazmlarına diğerlerinden daha duyarlıdır. Risk altında olanlar:

•Yaşlı olanlar
•Sporcular
•Aşırı kilolu olanlar
•Hamileler
•Tiroit hastalığı olanlar

Kas Spazmlarının Tedavisi

Kas spazmları genellikle kendiliğinden çözülürler. Durmaları birkaç saniye ile dakika arasında değişse de tedavi gerektirmeden sonlanırlar. Susuzluk nedeniyle oluşanlarda hemen su içmek çözüm olabilir.

Ağrılı bir krampınız varsa

1.Önce kasılmaya neden olan yaptığınız aktiviteyi bırakın – örneğin koşu.
funduszeue.info giren kasa nazikçe masaj yapın.
funduszeue.infoçe esnetmeye başlayın.
funduszeue.infoamadıysa sıcak havlu veya torba ile gevşetmeye çalışın.
funduszeue.infoşedikten sonra ağrı varsa kas ödemini azaltmak için kısa süreli ( dk.) gezdirerek soğuk uygulayın.

Prof. Dr. Kaya Akan, ‘Eğer baldır kasınıza kramp girdiyse dizi hafifçe katlayarak o taraf üzerine ağırlık verin. Bu yöntemle kas esneyecek ve spazm çözülecektir. Uyluk önünde quadriceps kasına kramp girdiyse bacağınızı tutarak arkadan iyice katlamaya çalışın.

Önlemek için bol su içmeniz, spor veya yürüyüş öncesi iyi esneme yapmanız veya sürekli tekrarlanan hareketleri yapmaktan kaçınmanız önerilir. Gece krampları olanların yatmadan önce biraz esnetme yapmaları yararlı olacaktır.

Spazmlar ve kasılmaların altında nörolojik bir durum olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmakta fayda var. Aynı şekilde tiroid ve karaciğer siroz hastalığı ile metabolizma bozukluğu olanlarında hekim görüşü almaları önerilir’’ dedi.

Hiç kendinizi aniden baldırınızı tutup buna neyin sebep olduğunu merak ederken buldunuz mu? Tabii bizim de daha önce başımıza geldi! Arabanın motoronu kontrol ederken, aynı gün ’de müdürünüzden toplantı daveti geldiği sırada, bir koşu esnasında veya konsolda oyunun beşinci bölümünün tadını çıkarırken… Kısacası hepimizin kaslarına o veya bu şekilde –muhtemelen de en uygun olmayan zamanlarda- kramp giriyor. Bu kramplar karnınıza, ayaklarınıza veya gerçekten herhangi bir yere aniden saplanabilir, dolayısıyla sadece bacak olmasına da gerek yok. Peki bu kramplar girdiğinde gerçekten aslında o sırada vücudumuzda neler oluyor? Tedavi etmek için o anda yapabileceğiniz bir şey var mı? Sizin için uzmanlara danıştık.

1

Kas kramplarına ne sebep oluyor?

Kas krampları, herhangi bir uyarı olmaksızın meydana gelen ani, genellikle ağrılı, istemsiz kas kasılmalarıdır. Genellikle daha sonra kas ağrısı ile birleşirler. Özellikle egzersiz yaparken meydana gelen kramplar, "egzersizle ilişkili kas krampları" (EAMC) olarak da bilinir ve sık karın veya bacaklarda görülür. Hiçbir şey yapmadığınız zamanlarda (hatta uyuyor bile olabilirsiniz) giren ani kramplara Charley Atı olarak adlandırılır ve genelde çok acı verici olur. Özetle ister spor salonunda olun, ister televizyonun karşısında uzanıyor olun, hepsi temelde aynı soruna dayanıyor ve Fizyoterapist Deidra Debnam’a göre kramplar genellikle aşırı kullanım, yorgunluk veya yaralanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. 

Debnam; “Kramplar genelde acı verici olsalar da aslında size korurlar. Kramp, potansiyel olarak zararlı pozisyonlara geçmenizi, vücudun alışık veya hazırlıklı olmadığı aşırı yükleri taşımasını, stres altında olmasını önlemenin bir yolu olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla da kramplar kaslarınızın sizi kendinizden korumanızın bir yolu” diyor. Ayrıca kramplar terleme yoluyla çok fazla su ve elektrolit (sodyum, klorür, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi) kaybettiğinizde de oluşabilir diye ekliyor.

2

Krampları önlemek için ne yapabilirim?

Korkunç bir kramptan kaçınmanın yüzde yüz garantili bir yolu olmasa da, daha az olması için bazı adımlar atabilirsiniz.

Yeterince su içtiğinizden emin olun: Koşuya çıkmadan saatler önce yeterince sıvı tükettiğinizden ve besleyici besinler yediğinizden emin olun ve sindirmek için vücudunuza zaman tanıyın. Debnam, her gün vücut ağırlığınızın yaklaşık yarısı kadar ons cinsinden suyu içmenizi ve ter yoluyla kaybedilen sıvıları yenilemenizi öneriyor. Su içmek konu kramplar olduğunda –ve muhtemelen diğer her şey için- kritik bir öneme sahip. Revolution Running Company'nin sahibi fizyoterapist Natalie Niemczyk, "Yarış sırasında susuz kaldıysanız ve yeniden sıvı almaya çalışıyorsanız, bu çok geç olabilir. Vücudun bu sıvıları emmesi ve yenilenmesi zaman alır. Saatler öncesinden yeterli miktarda sıvı tüketmelisiniz” diyor.

Kaliteli bir uyku uyuyun: Bu, mutlaka daha erken yatmanız veya her gün 7 ila 9 saat arasında uyku uyumanız gerektiği anlamına gelmiyor. Mümkün olduğunca en kaliteli uykuyu almaya odaklanmalısınız. Bunu etkileyebilecek bazı faktörler de mevcut: Yatak odanızın sıcaklığı (uzmanlar daha serin ortamlarda daha derin bir uyku çekebildiğimizi söylüyor) ve yatakta nefes aldıran kumaşlar giymek sayılabilir.

Antremana başlamadan önce ısının: Bacak kramplarına ve diğer ağrılı spazmlara neyin neden olduğunu merak ediyorsanız, bu genelde egzersiz programınızdaki yoğunluğunuzu ve performansınızı aniden arttırmaya çalışmanızla ilgili oluyor. Niemczyk “Egzersiz sırasında kendinize çok fazla yüklenirseniz vücudunuz telafi etmek için daha fazla yorulacaktır. Antrenmanlardan önce ısınmaya özen gösterin ve tempoyu yavaş yavaş artırın” diyor.

3

Kramp girdiğinde ne yapmalıyım?

Hareket halindeyken kramp girdiyse ve mümkün olduğunca çabuk krampın acısını dindirmek istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey esnemek veya kısa bir süreliğine dinlenmek. Ardından ufak ufak hareket kabiliyetinizi tekrar ölçebilirsiniz. Debnam; "Belirli bir kas grubunu aşırı, bir diğerini yetersiz kullanıyor olabilirsiniz. Bu da kramp giren kas üzerinde istenmeyen yük ve stres ile sonuçlanıyor. Bir fizyoterapiste, güç ve kondisyon antrenörüne, spor hocasına danışmak hareket tekniğinizi değerlendirmenizde yardımcı olabilir” diyor.

Niemczyk, “Kasları gevşetmek ve sonrasında ağrı olasılığını azaltmak için bölgeye masaj da yapabilirsiniz” diyor. “Özellikle yan etki göstermeye meyilli biriyseniz, kaburgalarınızın altında ortaya çıkan o ah-şaka yapıyorsun-hissinin hafiflemesine yardımcı olmak için nefesinize odaklanabilirsiniz. Büyük ve derinden nefes alın ve nefes verin. Sonra yavaşlayın, hızınızı ayarlayın ve hareket halinde olsanız bile kramp giren bölgeye masaj yapın" diye ekliyor.

 


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası