gazi üniversitesi yüksek lisans eğitim bilimleri / Ulusal Tez Merkezi | Anasayfa

Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Bilimleri

gazi üniversitesi yüksek lisans eğitim bilimleri

Education Information

  • - Doctorate

    Gazi University, Eğitim Bilimleri Enstit&#;s&#;, Sınıf &#;ğretmenliği, Turkey

Dissertations

  • Doctorate

    İlk&#;ğretim Beşinci Sınıf &#;ğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerilerinin Değerlendirilmesi

    Gazi &#;niversitesi, Eğitim Bilimleri Enstit&#;s&#;, Sınıf &#;ğretmenliği

  • Postgraduate

    İlk&#;ğretim V. Sınıf T&#;rk&#;e Derslerinin Yaratıcı D&#;ş&#;nce A&#;ısından Değerlendirilmesi

    Sakarya &#;niversitesi, Eğitim Bilimleri Fak&#;ltesi, Eğitim Programı Ve &#;ğretimi

Yönetmelik

Gazi Üniversitesinden:

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü

Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim, yüksek lisans ve doktora programlarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 — Bu Yönetmelik, sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 — Bu yönetmelikte geçen;

Üniversite: Gazi Üniversitesini,

Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

Senato: Gazi Üniversitesi Senatosunu,

Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsünü,

Müdür: Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürünü,

Akademik Kurul:İlgilianabilim dalında bulunan tüm öğretim üyelerinden oluşan kurulu,

Enstitü Yönetim Kurulu: Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulunu,

Enstitü Kurulu: Fen Bilimleri Enstitüsü Kurulunu,

Anabilim/Anasanat Dalı: Fen Bilimleri Enstitüsünün ilgili anabilim dalını,

LES: Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

TOEFL (Test-of Engilsh as a ForeignLanguaqe): İngilizce Dil Sınavını,

KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabul ve Kayıt, LisansüstüProgramlar Arası Geçiş,

Dersler, Kredi Değerleri, Devam Zorunluluğu,

Değerlendirme ve Başarı Notu, İzin ve İlişik Kesilmesi

Öğrenci kabulü

Madde 5 — Lisansüstü programlara başvuruda aranan şartlar şunlardır;

a) Yüksek lisans programlarına; lisans başarı düzeyi, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), yabancı dil bilgi düzeyi ve ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunca uygun görülen ve adaylara duyurulan diğer kriterler değerlendirilerek öğrenci alınır. Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların; bir lisans diplomasına sahip olmaları, LES’den en az standart puan almış olmak koşuluyla ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulu kararıyla belirlenen LES puanı, Üniversitelerarası Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)puanıveyaeşdeğerliğiÜniversitelerarasıKurulcabelirlenen sınavlardan alınan yabancı dil puanlarını, lisans not ortalamasını, referans mektubu, neden yüksek lisans yapmak istediğine ilişkin kompozisyonu ve benzeri diğer belgeleri de sağlamış olmaları gerekir. Öğrenci kabulü için mülakat da yapılabilir. Öğrenci kabulünde, LES puanının katkısı en az % 50 olmak üzere kriterlerin hangi ağırlıkta değerlendirmeye katılacağı ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulu kararıyla belirlenir.

b) Doktora programlarına, bir lisans ya da yüksek lisans programından mezun olan öğrenciler başvurabilirler.

c) Doktora programlarına, lisans ya da yüksek lisans başarı düzeyleri, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), yabancı dil bilgi düzeyi ve ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunca uygun görülen ve adaylara duyurulan diğer kriterler değerlendirilerek öğrenci alınır. Doktora programlarına başvurabilmek için adayların; bir lisans ya da yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, LES’den en az standart puan, ÜDS‘den en az puan ya da eşdeğerliği Üniversitelerarası Kurulca belirlenen sınavlardan bu puanlara karşılık gelen puanları almış olmak koşuluyla, ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulu kararıyla belirlenen LES ve ÜDS puanlarını, lisans ya da yüksek lisans not ortalamasını, referans mektubunu, neden doktora yapmak istediğine ilişkin kompozisyonu ve benzeri diğer belgeleri sağlamış olmaları gerekir. Öğrenci kabulü için mülakat da yapılabilir. Öğrenci kabulünde, LES puanının katkısı en az % 50 olmak üzere kriterlerin hangi ağırlıkta değerlendirmeye katılacağı ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulu kararıyla belirlenir. Doktora programlarına lisans diplomasıyla başvuran adayların kabul edilebilmeleri için genel not ortalamalarının en az 3,5/4,0 olması gerekir.

d) Lisansüstü programlarda açılacak kontenjanlar ve başvurusu kabul edilen adayları değerlendirecek jüri, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Değerlendirme jürisi en az üç kişiden oluşur. Jüri, üzerinden en az 70 puan alan adayları başarı sırasına göre sıralar, sonuç ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından Enstitüye bildirilir. Puanlarda eşitlik olması durumunda LES puanı esas alınır.

Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

Madde 6 — Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen, ancak lisans derecesini başvurdukları lisansüstü programından farklı alanlarda almış olanlara eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanır. Buna göre;

a) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, toplam 18 krediyi geçmemek koşuluyla ilgili anabilim dalı akademik kurulutarafından belirlenerek Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanıfunduszeue.info dersler ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine sayılamaz. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

b) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili derslere devam, sınavlar, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar için öğrencinin ders aldığı lisans programının mevzuat hükümleri geçerlidir.

c) Bilimsel hazırlık programı için belirlenen süre en çok bir takvim yılıdır. Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde belirtilen durumlar için verilen izinler dışında busüreuzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez.

Özel öğrenci kabulü

Madde7 — Özel öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır;

a) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler, ilgili anabilim dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilirler. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ancak Üniversiteye karşı yükümlülüklerini yerine getirmek ve izledikleri derslerin bütün koşullarına uymak zorundadırlar.

b) Özel öğrenciler bir lisansüstü programa kabul edilmeleri halinde, kabul edildikleri anabilim dalının programındaki zorunlu kredi toplamının en çok 1/3’ü kadar kredi saydırabilirler. Kredi saydırmada, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı gerekli olupdört yarıyıldan önce alınan dersler değerlendirilmez.

Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

Madde 8 — Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır;

a) Enstitünün ya da başka bir yükseköğretim kurumunun bir lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış ve en az üç dersten başarılı olmuş öğrenciler, ilgili anabilim dalının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla Enstitüde yürütülen lisansüstü programlara yatay geçiş için başvurabilirler. Tez aşamasında yatay geçiş yapılamaz. Başvuran adayların bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki başvuru koşullarını sağlaması ve kayıtlı olduğu programdaki genel not ortalamalarının en az 3,0/4,0 olması gerekir.

b) Yatay geçiş ile alınacak öğrenci kontenjanları Enstitüye bağlı anabilim dalları tarafından önceden belirlenir ve enstitü tarafından ilan edilir. Başvurular ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafındanoluşturulanüçkişilik jüri tarafından değerlendirilir. Ayrıca mülakat da yapılabilir. Adaylardan bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki hükümlere uyanlara bilimsel hazırlık programı uygulanır.

c) Yatay geçiş yoluyla kabul edilen öğrenciler, sağladıkları kredi ne olursa olsun, kabul edildikleri anabilim dalının programındaki kredi toplamının en çok 1/3’ü kadar kredi saydırabilirler. Bu durumdaki öğrenci kayıt olduğu programın bir yarıyılını kullanmış sayılır. Kredi saydırmada, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı gerekli olupdört yarıyıldan önce alınan dersler değerlendirilmeye alınmaz.

Lisansüstü programlar arası geçiş

Madde 9 — Lisansüstü programlar arası geçişe ilişkin esaslar şunlardır;

a) Enstitünün herhangi bir dalında doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarıyla tamamlamış bir öğrenci aynı anabilim dalının tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilir. Geçişi uygun görülen öğrencinin kayıtlı bulunduğu EnstitüanabilimdalınınönerisiveEnstitü Yönetim Kurulu kararı ile programa intibakı yapılır.

b) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş yapılamaz.

Lisansüstü programlara kayıt

Madde 10 — Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin listesi Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir ve Enstitü tarafından ilan funduszeue.info kayıt işlemleri Enstitütarafından duyurulan süre içerisinde ve belirtilen esaslara uygun olarak yapılır ve süresi içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar öğrencilik haklarını kaybederler.

Eğitim öğretim yılı

Madde 11 — Lisansüstü eğitim-öğretim yılı, 16/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gazi Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre belirlenir.

Dersler ve kredi değerleri

Madde 12 — Dersler ve kredi değerlerine ilişkin esaslar şunlardır;

a) Her yarıyıl, açılacak lisansüstü dersler ve bunları verecek öğretim elemanları Enstitü anabilim dalı başkanlıklarının önerisi ile, Enstitü Kurulu tarafından belirlenir. Lisansüstü dersler öğretim üyeleri tarafından verilir. Yeterli öğretim üyesi bulunmaması halinde üniversitelerde görevli doktorasını yapmış öğretim görevlileri de ders vermek üzere görevlendirilebilirler.

b) Bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Bir derse belirlenen sayının altında kayıt yaptırılması halinde bu ders açılmaz, bu derse kayıt yaptırmış öğrenciler ders kayıtlarını açılmış olan diğer derslere aktarabilirler.

c) Bir lisansüstü dersin kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Dersin kredisi buçuklu ise, tamsayı kısmı kredi olarak değerlendirilir.

Devam zorunluluğu

Madde 13 — Öğrenciler, teorik derslerin % 70’ine, uygulamalı derslerin % 80’ine katılmak zorundadır. Öğrencilerin devam durumları dersin öğretim elemanı tarafından izlenir. Seminer dersi uygulamalı ders olarak değerlendirilir.

Ders sınavları ve değerlendirme

Madde 14 — Ders sınavları ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır;

a) Öğrenciler ara sınav ve/veya dönem içi çalışmalarından başka, dönem sonu sınavına ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirmesine alınır. İlgili anabilim dalı tarafından belirlenen dönem sonu sınav programı Enstitü tarafından onaylandıktan sonra anabilim dalı başkanlığınca duyurulur.

b) Lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerin, bir dersin dönem sonu değerlendirilmesine alınabilmesiiçin öğretim elemanı tarafından belirlenen ve dönem başında duyurulan koşulları yerine getirmesi gereklidir. Başarı notu kriterleri öğretim üyesi tarafından öğrencilere dönem başında ilan edilir ve ilgili anabilim dalı başkanlığına bildirilir. Dönem sonu değerlendirmesi bu başarı notu kriterlerine göre yapılır.

c) Lisansüstü dersler için bütünleme sınav hakkı verilmez.

d) Öğrenci başarısız olduğu bir dersi ders alma süresi içinde tekrar alabilir ya da o dersin yerine aynı kredi değerinde başka bir dersi de anabilim dalı başkanlığının onayı ile alabilir.

e) Dersin öğretim üyesi tarafından haklı ve geçerli görülen bir nedenle herhangi bir sınava giremeyen öğrenciye mazeret sınav hakkı verilebilir.

Başarı notu

Madde 15 — Başarı notunun tesbitine ilişkin esaslar şunlardır;

a) Kredili bir dersin dönem sonu başarı notu, ara sınavlar ve/veya dönem içi çalışmalar, dönem sonu sınavı ve/veya dönem sonu proje çalışması değerlendirilerek öğretim elemanı tarafından takdir olunur. Öğrencilere aldıkları kredili dersler için aşağıdaki çizelgeye göre harf notlarından biri başarı notu olarak verilir:

Katalog Değeri (Puan)HarfNotuKatsayı

AA

BA

BB

CB

CC

DC

DD

FD

49 ve aşağısıFF0

Ayrıca, çizelgedeki harf notlarının dışında kalan değerlendirmeler için aşağıdaki harfler kullanılır:

1) B: Başarılı,

2) K: Başarısız, Kalır,

3) D: Devamsız,

4) G: Girmedi.

b) Bir dersten başarılı sayılabilmek için yüksek lisansta en az CC, doktorada ise en az CB notu almak gerekir.

c) Öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı not, o dersin kredi değeri ile öğrencinin aldığı başarı notu katsayısı çarpılarak bulunur. Genel not ortalaması, alınan derslerin ağırlıklı notları toplamının ders kredileri toplamına bölünmesi ile elde edilir.

d) Genel not ortalaması, öğrencinin lisansüstü programa kabul edilişinden itibaren ilgili anabilim dalı başkanlığınca belirlenen en az ders yükünü tamamlamak amacıyla almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri de tekrarlayabilirler. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not çizelgesinde belirtilir.

e) Mezuniyet için genel not ortalamasının en az 3,0/4,0 olması gereklidir.

f) Derse devam yükümlülüklerini ya da ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için dönem sonu sınavına girme hakkını elde edemeyen öğrenciler devamsız (D) sayılır ve bu durumdaki öğrencilerin harf notu FF olarak işlem görür. Tez çalışması, seminer ve dönem projesi gibi kredisiz dersler başarılı (B) ya da başarısız (K) olarak değerlendirilir. B ve K notları genel not ortalamasına katılmaz. Sınavlara katılmayan öğrencilere girmedi (G) notu verilir ve FF olarak işlem görür.

g) Sınav sonuçlarına, yargı yolu açık olmak üzere maddi hatalar dışında itiraz edilemez. Öğrenci, maddi hata başvurusunu sınav sonuçlarının ilanından itibaren iki hafta içinde Enstitüye yazılı olarak yapabilir. Süresi içinde yapılmayan itirazlar dikkate alıfunduszeue.info hata başvurusu ilgili anabilim dalı başkanlığının oluşturduğu bir komisyon tarafından incelenerek sonuç on gün içinde Enstitüye bildirilir. Belirlenen maddi hata Enstitü Yönetim Kurulu tarafından düzeltilir.

İzin

Madde 16 — Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile;

a) Tam teşekküllü Devlet ya da üniversite hastanelerindenalınan ve öğretim döneminikapsayanenaziki aylık sağlık raporu olan öğrencilere, en çok iki yarıyıla kadar izin verilebilir.

b) Tecil hakkı kaldırılarak silah altına alınan öğrencilere, askerlik süresi göz önünde bulundurularak iki yarıyıldan daha fazla da izin verilebilir.

İlişik kesilmesi

Madde 17 — Öğrencinin Enstitü ile ilişiği aşağıdaki durumlarda kesilir:

a) Lisansüstü programlarda ilk yarıyıl sonundagenel not ortalaması 1,5/4,0’ün altında olan öğrencilerin.

b) Lisansüstü programlarda ikinci yarıyıl ve daha sonraki herhangi bir yarıyıl sonunda genel not ortalaması 2,0/4,0’ün altında olan öğrencilerin.

c) Tezli yüksek lisans ve doktora programında üst üsteiki yarıyıl kayıt yenilemeyen öğrencilerin.

d) Tezsiz yüksek lisans programında her dönem kayıt yenilemeyen öğrencilerin.

e) Seminerdersi ve uzmanlık alan dersinden üst üste iki veya aralıklı olarak üç kez K notu alan öğrencilerin.

f) Lisansüstü programlarda belirlenmiş en az ders yükünün tezli yüksek lisans programı veyüksek lisans derecesi ile kayıt olunan doktora programında en fazla dört, tezsiz yüksek lisans programı ve lisans derecesi ile kayıt olunan doktora programında en fazla altı yarıyıldatamamlanmasıfunduszeue.info süreler sonunda kredili derslerini ve seminer dersini veya dönem projesini başarı ile tamamlayamayanlar ile lisansüstü programlarda en az 3,0/4,0 genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencilerin.

g) Doktora yeterlik sınavına bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde belirtilen süreler içinde girmeyenler ile yeterlik sınavından iki kez başarısız olan öğrencilerin.

h) Tez İzleme Komitesi tarafından iki kez tez önerisi reddedilen doktora öğrencilerinin.

i) Tez çalışması, Tez İzleme Komitesince üst üste iki veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencilerin.

j) Jüri tarafından tezi reddedilen öğrencilerin.

k) Tez savunma sınavında düzeltme kararı verilen ve daha sonra yapılan sınavda da tez jürisi tarafından başarısız bulunan öğrencilerin.

l) Tezsiz yüksek lisans programında aldığı dönem projesinden iki kez K notu alan öğrencilerin.

m) Kayıtlı olduğu programı süresi içinde tamamlayamayan öğrencilerin.

n) Askerlik görevi nedeniyle izinli olup terhisini izleyen kayıt döneminde kayıt yaptırmayan/yenilemeyen öğrencilerin.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

Amaç ve kapsam

Madde 18 — Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisizdir.

Tezli yüksek lisans süresi

Madde 19 — Tezli yüksek lisans programının süresi dört yarı yıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin tümünü yerine getiren öğrenciler daha kısa sürede mezun olabilirler.

Kredili derslerini ve seminer dersini başarı ile bitiren, ancak tez çalışmasını dört yarıyılsonunakadartamamlayamadığı için tez savunma sınavına giremeyen bir öğrenciye, danışmanının ve ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.

Dersler ve tez danışmanı atanması

Madde 20 — Öğrencilerin alacağı derslerin belirlenmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır;

a) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanana kadar ise ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yürütülür. İlgili anabilim dalı başkanının onayı ile ders kayıtları kesinlik kazanır.

b) Öğrencinin alacağı dersler, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir,ancak bu derslerden en çok iki tanesi yüksek lisans kredisine sayılır.

c) Öğrenci, Enstitünün başka anabilim dallarından veya anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarından ders alabilir, bu derslerin kredilerinin toplamı zorunlu kredinin 1/3’ünü geçemez. Öğrencinin alacağı dersler belirlenirken öncelikle danışman onayı gerekir ve ilgili anabilim dalı başkanının onayı ile ders kayıtları kesinlik kazanır.

d) Enstitü anabilim dalı tarafından belirlenen en az ders yükünü tamamlayan öğrencinin alacağı fazla dersler genel not ortalamasına katılmaz, ancak not çizelgesinde belirtilir.

e) Tezli yüksek lisans programında, ilgili anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için, tez danışmanını ve danışmanın belirlediği tez konusunu birinci yarıyılın sonuna kadar enstitüye önerir. Tez danışmanları Enstitünün ilgili anabilim dalı öğretim üyeleri arasından seçilir. Yeterli sayıda öğretim üyesinin bulunmaması halinde, doktorasını tamamlamış öğretim görevlileri de danışman olarak önerilebilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı da atanabilir. Tez danışmanı ve ikinci tez danışmanı atanması Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.

f) Danışman değiştirme ve ikinci tez danışmanı atanması koşulları Enstitü Kurulu tarafından belirlenir.

g) Öğrenci danışman atanmasını izleyen dönem başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tez çalışmasına kayıt yaptıran öğrenci, tez danışmanınca açılan uzmanlık alan dersine de kayıt yaptırmış sayılır.

h) Öğrenci seminer dersinde, ilgili anabilim dalının belirlediği program çerçevesinde dönem içinde tez çalışmasına yönelik bir seminer verir. Seminer dersinin not değerlendirmesi tez danışmanı tarafından yapılır ve sonuç Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından enstitüye iletilir.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanması

Madde 21 — Yüksek lisans tezinin sonuçlanmasına dair esaslar şunlardır;

a) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitü Kurulu tarafından belirlenen tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini Jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

b) Yüksek lisans tez Jürisi, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Jüri, öğrencinin danışmanı ve ilgili anabilim dalı içinden ve dışından en az birer öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. Öğretim üyesi sayısı onbeş den az olan anabilim dallarında jüri üç kişiden oluşabilir. Anabilim dalı başkanı, jüri üyelerini uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak önerir. Jürinin üç kişiden oluşması halinde ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

c) Jüri üyeleri, Enstitü Yönetim Kurulunca atanmalarını izleyen bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır. Sınav, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru yanıt bölümünden oluşur. Tez savunma sınavının yapılacağı yer ve tarih, enstitünün ilgili anabilim dalı tarafından önceden duyurulur ve sınav dinleyicilere açık olarak yapılabilir.

d) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında, salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Bu karar, Enstitü anabilim dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.

Yüksek lisans diploması

Madde 22 — Tez savunma sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş ve jüri üyelerince imzalanmış en az üç kopyasını tez savunma sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden de uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir. Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Amaç ve kapsam

Madde 23 — Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Bu program tezsiz toplam 45 krediden az olmamak koşuluyla en az 15 adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur.

Tezsiz yüksek lisans süresi

Madde 24 — Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır.

Dersler ve tez danışmanı atanması

Madde 25 — Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve tez danışmanının atanmasına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanana kadar ise ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yürütülür. İlgili anabilim dalı başkanının onayı ile ders kayıtları kesinlik kazanır.

b) Öğrencinin alacağı dersler, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir,ancak bu derslerden en çok üç tanesi yüksek lisans kredisine sayılır.

c) Öğrenci, Enstitünün başka anabilim dallarından veya anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarından ders alabilir,bu derslerin kredilerinin toplamı zorunlu kredinin 1/3’ünü geçemez. Öğrencinin alacağı dersler belirlenirken öncelikle danışman onayı gerekir ve Enstitünün ilgili anabilim dalı başkanının onayı ile ders kayıtları kesinlik kazanır.

d) Tezsiz yüksek lisans programında, her öğrenci için ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisi en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirlenir.

e) Öğrenci, dönem projesi dersini alacağı yarıyılda bu derse kayıt yaptırmak, yarıyıl sonunda dönem projesine yönelik yazılı bir rapor vermek ve ilgili anabilim dalının belirlediği program çerçevesinde seminer vermek zorundadır. Öğrencinin dönem projesi dersinin not değerlendirmesi danışmanı tarafından yapılır.

f) Danışman değiştirme ve ikinci tez danışmanı atanması koşulları Enstitü Kurulu tarafından belirlenir.

Tezsiz yüksek lisans diploması

Madde 26 — Kredili derslerini ve dönem projesi dersinibaşarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Doktora Programı

Amaç ve kapsam

Madde 27 — Doktora programının amacı;öğrenciye, bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.

Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin;

a) Bilime yenilik getirme,

b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,

c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama

niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Doktora programı;yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak üzere en az yedi adet ders, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Bu programlisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 42 krediden az olmamak koşuluyla en az 14 adet ders, bir seminer dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur.

Doktora programları, yurt içi ve yurt dışı entegre doktora programları şeklinde de düzenlenebilir. Bu programların uygulama usul ve esasları, Üniversitenin önerisi, Öğretim Üyesi ve Araştırıcı Yetiştirme Kurulunun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. İkinci lisansüstü öğretim programlarında doktora eğitimi yürütülemez.

Doktora süresi

Madde 28 — Doktora programını tamamlama süresi; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için on yarıyıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin tümünü yerine getiren öğrenciler daha kısa sürede mezun olabilirler.

Doktora programı derslerini tamamlama süresi yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için en çok dört yarıyıl, lisans derecesi olan öğrenciler için en çok altı yarıyıldır.

Kredili derslerini başarı ile bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez savunma sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

Dersler ve tez danışmanı atanması

Madde 29 — Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve tez danışmanının atanmasına ilişkin esaslar şunlardır;

a) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanana kadar ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Öğrencinin alacağı dersler belirlenirken öncelikle danışman onayı gerekir ve ilgili anabilim dalı başkanının onayı ile ders kayıtları kesinlik kazanır.

b) Doktora programındaki öğrenciler lisans dersleri alabilirler. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için bu dersler ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla en çok iki dersi lisans derslerinden seçebilir ve bu dersleri ders yüküne ve doktora kredisine saydırabilirler.

c) Doktora programına kayıtlı öğrenciler enstitünün başka anabilim dallarından veya anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarından ders alabilirler. Bu derslerin kredilerinin toplamı zorunlu kredinin 1/3’ünü geçemez.

d) Doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler seminer dersinde, ilgili anabilim dalının belirlediği program çerçevesinde dönem içinde tez çalışmasına yönelik bir seminer verirler. Seminer dersinin not değerlendirmesi tez danışmanı tarafından yapılır ve sonuç anabilim dalı başkanlığı tarafından Enstitüye iletilir.

e) Enstitü anabilim dalı tarafından belirlenen en az ders yükünü tamamlayan öğrencinin alacağı fazla dersler genel not ortalamasına katılmaz, ancak not çizelgesinde belirtilir.

f) Doktora programlarında, ilgili anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için bir tez danışmanı ve danışmanın belirleyeceği tez konusunubirinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanları Enstitü anabilim dalı öğretim üyeleri arasından seçilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı da atanabilir. Tez danışmanı ve ikinci tez danışmanı önerisi Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı atanana kadar geçecek sürede danışmanlık işlemleri ilgili anabilim dalı başkanı tarafından yürütülür.

g) Öğrenci danışman atanmasını izleyen dönem başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır. Tez çalışmasına kayıt yaptıran öğrenci, tez danışmanınca açılan uzmanlık alan dersine de kayıt yaptırmış sayılır.

h) Danışman değiştirme ve ikinci tez danışmanı atanması koşulları Enstitü Kurulu tarafından belirlenir.

Yeterlik sınavı

Madde 30 — Yeterlik sınavına ilişkin esaslar şunlardır;

a) Yeterlik sınavının amacı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışması ile ilgili alanlarda bilgi derinliğine sahip olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları Nisan ve Ekim aylarında olmak üzere yılda ikikez yapılır.

b) Yüksek lisans derecesi olan doktora öğrencileri, en geç beşinci yarıyıl içinde, lisans derecesi olan doktora öğrencileri ise en geç yedinci yarıyıl içinde doktorayeterlik sınavına girmek zorundadırlar. Kredilerini tamamlayan ve diğer koşulları da yerine getiren öğrenciler bu Yönetmelikte belirtilen sürelere bakılmaksızın yeterlik sınavına alınabilirler. Yeterlik sınavında başarılı olamayan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava girer ve bu arada geçen süre doktora süresinden sayılır.

c) Yeterlik sınavları, Enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan, beş kişilik Doktora Yeterlik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora Yeterlik Komitesinin görev süresi üç yıl olup, komite üyeleri bir sonraki dönemde tekrar görevlendirilebilir. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Jüri üyeleri öğretim üyelerinden oluşur.

d) Doktora yeterlik sınavına girebilmek için, ÜDS’den üzerinden 50 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden eşdeğeri olan puanı almış olmak gerekir.

e) Doktora yeterlik sınavına girecek yabancı uyruklu öğrencilerden, anadili, girmesi gereken yabancı dille aynı olan adaylar, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen yabancı dillerden veya Türkçe’den sınava tabi tutulurlar. Bu öğrencilerin sınavı, Enstitü Yönetim Kurulunca, en az biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere oluşturulacak üç kişilik jüri tarafından yapılır.

f) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölüm halinde yapılır. Sınavın süresi ve şekli, ilgili anabilim dalı akademik kurulu tarafından belirlenir ve Enstitü Kurulu tarafından onaylandıktan sonra anabilim dalı başkanlığı tarafından ilan edilir. Doktora Yeterlik Komitesi, sınav jürisinin önerileri ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek, sonucu salt çoğunlukla belirler. Bu karar, Anabilim Dalı Başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir ve Enstitü tarafından ilan edilir.

Tez izleme komitesi

Madde 31 — Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile bir ay içinde bir Tez İzleme Komitesi oluşturulur.

Tez İzleme Komitesi, tez danışmanı ve biri ilgili anabilim dalı içinden diğeri ise öncelikli olarak bir başka yüksek öğretim kurumundan veya Enstitüye bağlı başka bir anabilim dalından olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Tez İzleme Komitesi üyelerinin uzmanlık alanlarının tez konusu ile uyumlu olması gerekir. İkinci tez danışmanı komite toplantılarına katılabilir. Tez İzleme Komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili anabilim dalı başkanlığının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez önerisi savunması

Madde 32 — Tez önerme savunmasına ilişkin esaslar şunlardır;

a) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini Tez İzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az on beşgün önce komite üyelerine sunar.

b) Tez önerisi savunması izleyicilere açık olarak yapılabilir ve izleyiciler de tez önerisine katkıda bulunabilir.

c) Tez İzleme Komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoğunlukla karar verir. İlgili anabilim dalı başkanlığı Tez İzleme Komitesinin kararını tez önerisi savunmasını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirir.

d) Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışmanı ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir Tez İzleme Komitesi görevlendirilebilir. Programa, aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır.

e) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için Tez İzleme Komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az onbeş günönce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafındanbaşarılı veya başarısız olarak belirlenir. Karar ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından toplantıyı izleyen üç gün içinde tutanakla Enstitüye bildirilir.

Doktora tezinin sonuçlandırılması

Madde 33 — Doktora tezinin sonuçlandırılmasına ilişkin esaslar şunlardır;

a) Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Enstitü tarafından belirlenen tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

b) Doktora tez jürisi, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenir. Jüri, üçü Tez İzleme Komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yüksek öğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur.

c) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunma sınavına alır. Tez savunma sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru yanıt bölümünden oluşur. Tez savunma sınavının yapılacağı yer ve tarih, ilgili anabilim dalı tarafından önceden duyurulur ve sınav dinleyicilere açık olarak yapılabilir.

d) Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Bu karar, anabilim dalı başkanlığınca tez savunma sınavını izleyen üç gün içinde Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.

Doktora diploması

Madde 34 — Tez savunma sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, doktora tezinin ciltlenmiş ve jüri üyelerince imzalanmış en az üç kopyasını tez savunma sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden de uygun bulunan öğrenciye doktora diploması verilir. Doktora diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu Enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

Madde 35 — 15/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 — Bu Yönetmelikle ilişik kesilme durumuna düşecek olan öğrencilerin durumları, bir defaya mahsus olmak üzere bu Yönetmeliğin 35 inci maddesiyle yürürlükten kaldırılan eski yönetmelik hükümleri çerçevesinde de incelenir ve haklarında lehlerine olan hükümler uygulanır.

Geçici Madde 2 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kayıtlı bulunan tüm öğrencilerin başarılı oldukları derslere ilişkin notlarının harfli not sistemine intibakları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde yapılır.

Yürürlük

Madde 36 — Bu Yönetmelik eğitim öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 37 — Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.

1 T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü nün aşağıda belirtilen anabilim dalı ve bilim dallarına eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı için tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve doktora öğrencileri alınacaktır. ANABİLİM DALI Eğitim Bilimleri Güzel Sanatlar BİLİM DALI Tezli YÜKSEK LİSANS Tezsiz /* Uzaktan Eğitim Tezsiz DOKTORA Sanatta Yet. ALES Puan Türü Yabancı Uyruklu Kontenjanı Eğitimde Ölçme ve Eşit - - Değerlendirme Eğitim Programları ve Eşit - 2 Öğretimi Eğitimde Program Eşit 2 - Geliştirme Eşit Tezli 2 2 Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz 2 n Sosyal ve Tarihi Eşit 2 - Temelleri Eğitim Teknolojileri Eşit 2 - Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 12+ ** - Eşit 2 2 Resim-İş Eşit - 1 Sayısal Müzik Eşit 1 1 Sayısal Fen Bilgisi Sayısal - - Doktora İlköğretim Sosyal Bilgiler Sınıf Eşit - - Matematik Sayısal - - Okulöncesi Eşit - - 1

2 ANABİLİM DALI Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Ortaöğretim Sosyal Alanlar Yabancı Diller YÜKSEK LİSANS DOKTORA Sanatta Yet. ALES Puan Türü Yabancı Uyruklu Kontenjanı BİLİM DALI Tezli Tezsiz /* Uzaktan Eğitim Tezsiz Biyoloji Sayısal - - Fizik Sayısal - - Kimya Sayısal - - Matematik 10+ ** - Sayısal 2 1 Coğrafya Eşit 2 2 Türk Dili ve Edebiyatı **1 Tarih Eşit 2 2 Sayısal Felsefe Grubu Eşit - - Almanca İngilizce Tezli 3 2 **6 Tezsiz 5 Fransızca Arapça Türkçe Türkçe Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Görme Engellilerin Eşit - - Özel Eğitim Bilgisayar ve Öğretim 15 * Eşit 2 2 Teknolojileri İşletme Bankacılık Eşit 5 - Büro Yönetimi Dış Ticaret Eşit 2 - Turizm İşletmeciliği Eşit 2 - Aile ve Tüketici Bilimleri Eşit - - İşletme Eşit 3 - Geleneksel Türk El Sanatları El Sanatları Dekoratif Ürünler Nakış Aile Ekonomisi ve Beslenme Çocuk Gelişimi ve Dokuma Örgü Eşit 1 - Aile Ekonomisi ve Eşit 5 - Beslenme Çocuk Gelişimi ve Doktora 2

3 ANABİLİM DALI Uygulamalı Sanatlar Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Beden ve Spor BİLİM DALI Tezli YÜKSEK LİSANS Tezsiz /* Uzaktan Eğitim Tezsiz DOKTORA Sanatta Yet. ALES Puan Türü Grafik Eşit Sayısal Mesleki Resim Eşit Sayısal Seramik Eşit Sayısal Giyim Endüstrisi ve Giyim Beden ve Spor Eşit Eşit Sayısal Yabancı Uyruklu Kontenjanı Doktora *Uzaktan Eğitim Tezsiz Programı ** Kara Harp Okulu kontenjanı ÖN KAYIT İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ÖN KAYIT TARİHLERİ 27 Haziran Temmuz Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve doktora ön kayıt başvuru işlemleri 27 Haziran Temmuz tarihleri arası adresindeki Enstitü Ön Kayıt Bilgi Sistemi bağlantısından şifre alınarak ve sisteme erişip gerekli alanlar doldurularak İnternet üzerinden yapılacaktır. funduszeue.infoı uyruklu öğrenciler Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü nden YUEM numarası temin ederek Enstitü Ön Kayıt Bilgi Sistemi ne girişlerini yapacaklardır. funduszeue.info yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran adaylar, başvuru yapacakları anabilim dalı/bilim dalı ile ilgili özel şartları sağlayıp sağlamadıklarını adresinden kontrol ederek başvurularını yapacaklardır. İlgili şartları taşımadıkları tespit edilen adayın kaydı kesinlikte yapılmayacaktır. 3

4 4. Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına ön kayıt başvurularında koşullu kayıt kabul edilmeyecektir. 5. Bir kişi tezli yüksek lisans programlarından en fazla ikisine başvurabilir. (İlan edilen sınav gün ve saatlerinin çakışmaması koşuluyla) 6. Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran adaylar mezuniyet derecesini (notunu) lük not sistemindeki puan olarak gireceklerdir. Ancak mezuniyet derecesi, 4 lük not sistemine göre olan adaylar, mezun oldukları üniversitenin lük not sistemindeki eşdeğer puanı online başvuru sırasında gireceklerdir. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu nun lük sistemde dönüşüm tablosunu kullanacaktır. öğretim Kurulu dönüşüm tablosu için tıklayınız. 7. Not ortalamalarının Sisteme girişinde transkriptte belirtilen not ortalaması olduğu gibi girilecek ve not ortalamasının virgülden sonraki rakamları yuvarlanmayacaktır. 8. Adayların başvurularında ilanda öngörülen puan türünde ALES ten yılı Sonbahar Dönemi ya da daha sonraki sınav dönemlerinde aldıkları 65 veya daha yukarı puanı kabul edilir; önceki sınav dönemlerinde alınan puanlar ve 65 ten düşük puanlar başvuruda kabul edilmez. (Özel Şartlarda anabilim/bilim dalı başkanlıklarının not sınırını 65 in üzerinde belirtmediği alanlar hariç.) 9. Ön kayıt işlemleri bittikten sonra, bilgiler kontrol edilmeden ve kesin karar verilmeden kayıt onaylanmamalıdır. Bilgilerin doğruluğundan, program değişikliği ya da herhangi bir başka düzeltme yapılmayacağından emin olduktan sonra onay verilmelidir. Belgelerin asıllarının veya onaylı suretlerinin kesin kayıtta ibraz edilmesi zorunludur. Ön kayıt işlemleri için bilgi sistemine gireceğiniz bilgilerin doğru ve hatasız olması gerekmektedir. Kesin kayıtta ibraz edeceğiniz evraklardaki bilgiler ile ön kayıt için İnternet üzerinden girilen bilgilerde tutarsızlık olması halinde, kayıt işleminiz iptal edilecek ve kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru tarihinden sonraki tarihlerde mezun olan öğrenciler, kriterleri sağlayıp sınavlara girmiş olsalar dahi işlemleri iptal edilecektir. Kesin kayıt tarihleri dışında enstitüye evrak kabul edilmeyecektir. Mektup veya e-posta yolu ile yapılacak başvurular işleme konulmayacaktır. BAŞVURULARDA ARANAN ŞARTLAR 1- TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖN KAYDI İÇİN: a-başvuran adaylardan yazılı ve/veya uygulama sınavına alınacakların sayısı, ilan edilen kontenjanın üç katı ile sınırlandırılır. ALES veya eş değer puanın %50 si, KPDS/ÜDS veya eş değer puanının %15 i, 4

5 lisans mezuniyet genel ağırlıklı not ortalamasının %15 inin toplamı ile elde edilecek puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır. Yabancı dil puanı olmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilir. b-tezli yüksek lisans programlarına giriş başarı puanı; ALES veya eş değer puanın %50 si, KPDS/ÜDS veya eş değer puanının %15 i, lisans mezuniyet genel ağırlıklı not ortalamasının %15 i ve yapılacak yazılı ve/veya uygulama sınav notunun %20 si alınarak hesaplanır. c-bu şekilde elde edilen puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar kayıt alınır. Giriş başarı puanı 60 ın altında olanlar başarısız sayılır. Giriş başarı puanının eşit olması halinde sırasıyla ALES, lisans mezuniyet ortalaması, yazılı sınav ve/veya uygulama sınav sonucu veya KPDS/ÜDS notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Yazılı sınavına girmeyenler değerlendirme dışı bırakılır. Sonuçlar ilgili enstitü tarafından ilan edilir. d- lisans programlarına başvuran adaylar, lisans mezuniyet notu girişinde kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosunu kullanacaktır. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu dönüşüm tablosunu kullanacaktır. e-aday ilanda öngörülen puan türünde ALES ten 65 ve daha yukarı puan almış olmalıdır. (Özel şartlarda anabilim/bilim dalı başkanlıklarının not sınırını 65 in üzerinde belirtmediği alanlar hariç.). f- KPDS/ÜDS sınavları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan birini belgelemek yeterli olup, yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek değerlendirme yapılır. (öğretim Kurulu nca bu sınavlara eş değerliliği verilmiş sınavlardan birinden alınan puan YÖK not çevirim tablosuna göre hesaplanacaktır). g-yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adayların KPDS/ÜDS sınavından 70 ve üzeri puana sahip olmaları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan eş değer puan almış olmaları gerekir. Not: Yabancı diller anabilim dalındaki bilim dallarında bilim dalı dışındaki ikinci bir yabancı dilden KPDS/ÜDS sınavları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan alınan puanlar girilecektir. İkinci bir yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek değerlendirme yapılır. 2-YABANCI UYRUKLU ADAYLARIN YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖN KAYDI İÇİN: Kendi olanakları ile lisans öğrenimi görecek yabancı uyruklu öğrenciler ilanda belirtilen şartları yerine getirmek kaydıyla lisansüstü programlara kabul edilir. Yabancı uyruklu adayın yüksek lisansa kabulü için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir. a. diplomasına sahip olmak. Yabancı uyruklu adayların; lisans diplomalarının denkliği konusunda öğretim Kurulu tarafından alınan kararlar uygulanır. Bu kararlara aykırı bir durumun belirlenmesi halinde öğrencilerin Enstitü ile ilişikleri kesilir. b- lisans programlarına başvuran adaylar mezuniyet notu girişinde kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosunu kullanacaktır. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu dönüşüm tablosunu kullanacaktır. 5

6 c. Adayın ALES veya Üniversitelerarası Kurul ca kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri bir sınava girmiş olması. (Özel şartlarda anabilim/bilim dalı başkanlıklarının not sınırını 65 in üzerinde belirtmediği alanlar hariç). funduszeue.infoın başarılı olduğunu gösterir TÖMER belgesini ibraz etmesi gerekmektedir. Yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adaylardan Türkçe yeterlilik belgesi istenmez. Yabancı dil puanı KPDS/ÜDS sınavından alınan puan üzerinden hesaplanacaktır. (öğretim Kurulu nca bu sınavlara eş değerliliği verilmiş sınavlardan birinden alınan puan YÖK not çevirim tablosuna göre girilecektir.) Yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adayların KPDS/ÜDS sınavından 70 ve üzeri puana sahip olmaları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan eş değer puan almış olmaları gerekmektedir. Not: Yabancı diller anabilim dalındaki bilim dallarında, bilim dalı dışındaki ikinci bir yabancı dilden KPDS/ÜDS sınavları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan alınan puanlar girilecektir. İkinci bir yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek değerlendirme yapılır. 3- TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖN KAYDI İÇİN: a- Tezsiz yüksek lisans programlarına giriş başarı puanı; ALES veya eş değer puanın %50 si, KPDS/ÜDS veya eş değer puanının %25 i, lisans mezuniyet %25 i alınarak hesaplanır. (Tezsiz programlarına başvuran adaylar mezuniyet notu girişinde kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosunu kullanacaktır. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu dönüşüm tablosunu kullanacaktır.) Bu şekilde elde edilen puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar kayıt alınır. Giriş başarı puanının eşit olması halinde sırasıyla ALES, lisans mezuniyet ortalaması, KPDS/ÜDS notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Sonuçlar ilgili enstitü tarafından ilan edilir. b- Tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde yazılı/sözlü sınav veya mülakat yapılmaz. c- Adayın ilanda ön görülen puan türünde ALES ten 65 ve daha yukarı puan almış olması gerekmektedir. (Özel Şartlarda Anabilim/Bilim Dalı Başkanlıklarının not sınırını 65 in üzerinde belirtmediği alanlar hariç). d- Yabancı dil puanı olarak KPDS/ÜDS sınavından alınan puan girilecektir (öğretim Kurulu nca bu sınavlara eş değerliliği verilmiş sınavlardan birinden alınan puan YÖK not çevirim tablosuna göre girilecektir.) e- Yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adayların KPDS/ÜDS sınavından 70 ve üzeri puana sahip olmaları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan eş değer puan almış olmaları gerekir. Not: Yabancı diller anabilim dalındaki bilim dallarında, bilim dalı dışındaki ikinci bir yabancı dilden KPDS/ÜDS sınavları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan alınan puanlar girilecektir. İkinci bir yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek değerlendirme yapılır. 6

7 *Tezsiz yüksek lisans dersleri saat dan sonra yapılacaktır. * Tezsiz yüksek lisans programında dersler, toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla alınacak dersler ile dönem projesinden oluşur. * Öğrenim harçları, kredi x 65 TL dir. 4- UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖN KAYDI İÇİN: a- Tezsiz yüksek lisans programlarına giriş başarı puanı; ALES veya eş değer puanın %50 si, KPDS/ÜDS veya eş değer puanının %25 i, lisans mezuniyet ortalamasının %25 i alınarak hesaplanır. (Uzaktan Eğitim tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adaylar mezuniyet notu girişinde kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosunu kullanacaktır. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu dönüşüm tablosunu kullanacaktır.) Bu şekilde elde edilen puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar kayıt alınır. Giriş başarı puanının eşit olması halinde sırasıyla ALES, lisans mezuniyet ortalaması, KPDS/ÜDS notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Sonuçlar ilgili enstitü tarafından ilan edilir. b- Uzaktan Eğitim tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulünde yazılı/sözlü sınav veya mülakat yapılmaz. c- Adayın ilanda ön görülen puan türünde ALES ten 65 ve daha yukarı puan almış olması gerekmektedir (Özel Şartlarda Anabilim/Bilim Dalı Başkanlıklarının not sınırını 65 in üzerinde belirtmediği alanlar hariç). d- Yabancı dil puanı olarak KPDS/ÜDS sınavından alınan puan girilecektir (öğretim Kurulu nca bu sınavlara eş değerliliği verilmiş sınavlardan birinden alınan puan YÖK not çevirim tablosuna göre girilecektir.) Tıklayınız. *Uzaktan Eğitim tezsiz yüksek lisans programında dersler, toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla alınacak dersler ile dönem projesinden oluşur. *Ücret her bir ders için TL dir. 4-DOKTORA PROGRAMI ÖN KAYDI İÇİN: a-başvuran adaylardan yazılı ve/veya uygulama sınavına alınacakların sayısı, ilan edilen kontenjanın üç katı ile sınırlandırılır. ALES veya eş değer puanın %50 si, KPDS/ÜDS veya eş değer puanının %15 i, yüksek lisans mezuniyet ortalamasının %15 inin toplamı ile elde edilecek puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır. b-giriş başarı puanı; doktora programı için ALES veya eş değer puanın %50 si, KPDS/ÜDS veya eş değer puanın %15 i, yüksek lisans bitirme ortalamasının %15 i ve yapılacak yazılı ve/veya uygulama sınav notunun %20 si alınarak hesaplanır. c-bu şekilde elde edilen puanlar en yüksekten başlayarak sıralanır ve ilan edilmiş kontenjan kadar kayıt alınır. Giriş başarı puanı 70 in altında olanlar başarısız sayılır. Giriş başarı puanının eşit olması halinde 7

8 sırasıyla ALES, yüksek lisans mezuniyet ortalaması, yazılı sınav ve/veya uygulama sınav sonucu veya KPDS/ÜDS sınav notu yüksek olan adaya öncelik verilir. Yazılı sınava girmeyenler değerlendirme dışı bırakılır. Sonuçlar ilgili enstitü tarafından ilan edilir. d- lisans not ortalaması doktora programına başvurabilmek için adayların yüksek lisans not ortalamasının en az / veya 75/ olması kaydıyla başvuran adaylar mezuniyet notu girişinde kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosunu kullanacaktır. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu dönüşüm tablosunu kullanacaktır. e-ilanda ön görülen puan türünde ALES ten 70 ve daha yukarı puan almış olması gerekmektedir.(özel Şartlarda Anabilim/Bilim Dalı Başkanlıklarının not sınırını 70 in üzerinde belirtmediği alanlar hariç). f-doktora başvurularında KPDS/ÜDS sınavından 55 ve üzeri puan alınması gerekmektedir. Yabancı dil puanı olarak KPDS/ÜDS sınavından alınan puan girilecektir (öğretim Kurulunca bu sınavlara eş değerliliği verilmiş sınavlardan birinden alınan puan YÖK not çevirim tablosuna göre girilecektir.) g-yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adayların kendi başvurdukları alanlardan KPDS/ÜDS sınavından 70 ve üzeri puana sahip olmaları ve başvurdukları alan dışından ikinci bir yabancı dilden 55 almaları gerekmektedir. Yabancı diller anabilim dalında kendi bilim dalıyla ilgili yabancı dilden KPDS/ÜDS den en az 80 ve üzeri puan almış olanlarda doktoraya giriş şartı olarak ikinci yabancı dil şartı aranmaz. Bu şart doktora yeterlik sınavına kadar ertelenir. Bu şartla başvuru yapan ve ikinci bir yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek değerlendirme yapılır. 5-YABANCI UYRUKLU ADAYLARIN DOKTORA PROGRAMLARI ÖN KAYDI İÇİN: Yabancı uyruklu öğrenciler, öğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilmiş lisans, yüksek lisans diplomasına sahip olmak ve ilanda belirtilen şartları yerine getirmek kaydıyla doktora programlarına kabul edilir. a-doktora programlarına başvuran yabancı uyruklu adayların öğretim Kurulu dönüşüm tablosuna göre düzenlenen yüksek lisans not ortalamasının en az / veya 75/ olması olması kaydıyla başvuran adaylar mezuniyet notu girişinde kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosunu kullanacaktır. Kendi üniversitelerinin dönüşüm tablosu olmayanlar öğretim Kurulu dönüşüm tablosunu kullanacaktır. (Not dökümünün aslı veya onaylı fotokopisi ile Türkçe tercümesinin ibraz edilmesi gerekmektedir). b-ales, GRE, GMAT veya Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen benzeri bir sınava girmiş olmak. c-adayın başarılı olduğunu gösterir TÖMER belgesini ibraz etmesi gerekmektedir. Yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adaylardan Türkçe yeterlilik belgesi istenmez. d-yabancı dil puanı olarak KPDS/ÜDS sınavından alınan puan girilecektir (öğretim Kurulu nca bu sınavlara eş değerliliği verilmiş sınavlardan birinden alınan puan YÖK not çevirim tablosuna göre girilecektir.) e-yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adayların KPDS/ÜDS sınavından 70 ve üzeri puana sahip olmaları veya öğretim Kurulu nca denkliği verilmiş sınavlardan eş değer puan almış olmaları gerekir. Not: Yabancı diller anabilim dalındaki bilim dallarında, bilim dalı dışındaki ikinci bir yabancı dilden KPDS/ÜDS sınavları veya öğretim Kurulunca denkliği verilmiş sınavlardan alınan puanlar 8

9 girilecektir. İkinci bir yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek değerlendirme yapılır. ÖN KAYIT TARİHLERİ 27 Haziran Temmuz SINAVA GİRECEK ADAYLARIN İLANI: 09 Temmuz tarihinde Enstitümüz Web sayfasında ilan edilecektir. YAZILI SINAV VE/VEYA UYGULAMA SINAVI İÇİN GEREKLİ BELGELER. Nüfus Cüzdanı. Pasaport. Bunların dışında herhangi bir kimlik kesinlikle kabul edilmeyecektir. SINAV TARİHLERİ Temmuz sınavları. 13 Temmuz Doktora sınavları. YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA SINAV YERLERİ Sınav Yerleri ve saatleri 26 Haziran tarihinde Enstitümüz Web sayfasında ilan edilecektir. YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA SINAV SONUÇLARININ İLANI: 23 Temmuz Enstitümüz Web sayfasında ilan edilecektir. ADRES : Gazi Üniversitesi Merkez Kampus Girişi Milas Sok. No: Teknikokullar/ANKARA Tel : (0 ) İnternet adresi: 9

10 KESİN KAYIT TARİHLERİ : Tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına girmeye hak kazanan adayların kesin kayıtlarının alınması ile ilgili tarihler Akademik Takvim de belirtilen tarihlerde yapılacak olup, Web sayfamızda duyurulacaktır. Akademik Takvim de belirtilen tarihler arasında katkı paylarını yatırdıktan sonra kesin kayıt işlemlerini yaptıran öğrenciler sayfasından Öğrenci İşleri Bilgi Sistemi ne girerek ders kayıtlarını yapacaklardır. Öğrenciler ders kayıtlarını danışman atanana kadar anabilim/bilim dalı başkanları denetiminde yapacaklardır. Dersler, Akademik Takvim de belirtilen tarihler arasında başlayacaktır. Süresi içinde kayıt yaptırmayanların yerine sırasıyla yedekler çağrılacaktır. YEDEK KAYIT: İlan edilen süre içerisinde kesin kaydını yaptırmayan adayların yerine yedek olarak ilan edilen adayların kaydı yapılacaktır. Yedek kayıt hakkı kazanan adaylar Enstitümüz tarafından aranmayacak, Web sayfasından ilan edilecektir. Her ilan edilen yedek adaya üç (3) gün süre verilecektir. Üç (3) gün içinde kaydını yaptırmayan yedek adayın yerine bir sonraki yedek aday ilan edilecektir. KESİN KAYITTA İSTENİLEN BELGELER: 1- Geçici Mezuniyet Belgesi ya da diplomasının aslı veya onaylı sureti ( öğreniminin yurt dışında tamamlanmış olması durumunda, YÖK tarafından verilmiş denklik belgesi aranır.) 2- a başvuranlar için lisans not dökümü. 3- Doktoraya başvuranlar için lisans ve yüksek lisans not dökümü 4- ALES belgesi 5- Yabancı dil sonuç belgesi 6- Özel şartlarda istenen hizmet belgelerinin ibraz edilmesi. adet vesikalık fotoğraf, 8- Erkek öğrenciler için askerlikle ilişkisi olmadığına dair belge, 9- İkametgâh belgesi. YABANCI UYRUKLU ADAYLAR İÇİN KESİN KAYITTA İSTENİLEN BELGELER : 1- Geçici Mezuniyet Belgesi ya da diplomasının aslı veya onaylı sureti (öğretim yetkili kurullarından alacakları denklik belgesi ile diplomanın aslı veya onaylı fotokopisi ile Türkçe tercümesini ibraz etmeleri gerekmektedir.) 2- not dökümü (Not dökümünün aslı veya onaylı fotokopisi ile Türkçe tercümesini ibraz etmeleri gerekmektedir.) 10

11 3- Doktoraya başvuranlar için lisans ve yüksek lisans not dökümü 4- ALES belgesi veya Üniversitelerarası Kurul ca kabul edilen GRE, GMAT ve benzeri bir sınav sonuç belgesi 5- Başarılı olduğunu gösterir TÖMER belgesi. Yabancı dilde yürütülen programlara başvuracak adaylardan Türkçe yeterlilik belgesi istenmez. 6- Yabancı dil sonuç belgesi 7- Özel şartlarda istenen hizmet belgelesi, adet vesikalık fotoğraf, 9- Pasaport veya yerine geçen bir belgenin fotokopisi, İkametgâh belgesi. T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TEZLİ YÜKSEK LİSANS ÖZEL ŞARTLAR ANABİLİM DALI BİLİM DALI ÖZEL ŞARTLAR Eğitim Bilimleri Güzel Sanatlar İlköğretim Ortaöğretim Fen ve Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Eğitimde Program Geliştirme Eğitim Yönetimi ve Denetimi n Sosyal ve Tarihi Temelleri Eğitim Teknolojileri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Resim-İş Müzik Fen Bilgisi Sosyal Bilgiler Sınıf Matematik Okulöncesi Biyoloji Fizik T.C. UYRUKLULAR İÇİN En az iki (2) yıl eğitim öğretim, yönetim veya denetim alanında iş deneyimine sahip olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : En az iki (2) yıl eğitim öğretim, yönetim veya denetim alanında iş deneyimine sahip olmak. T.C. UYRUKLULAR İÇİN : Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunu olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : 1. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ya da Psikoloji lisans mezunu olmak 2. 2 adet referans mektubu 3. Bilimsel Hazırlık Özel Yetenek Sınavı, Mülakat İlköğretim Fen Bilgisi veya Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Fizik, Kimya, Biyoloji lisans mezunları Sosyal Bilgiler mezunu olmak. Sınıf Bilim Dalı lisans programından mezun olmak. Biyoloji, Biyoloji ve Fen Bilgisi mezunu olmak. Üniversitelerin, Fizik ABD ve Fizik programlarından mezun olmak. 11

12 Matematik Alanlar Kimya Kimya mezunları ve Fen Fakültesi Kimya mezunları (alan eğitimi ile ilgili bilimsel hazırlık alınır) başvurabilir. Matematik T.C. UYRUKLULAR İÇİN : Matematik ve Matematik mezunu olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Matematik ve Matematik mezunu olmak. Coğrafya Ortaöğretim Sosyal Alanlar Yabancı Diller Türk Dili ve Edebiyatı Tarih Felsefe Grubu Almanca İngilizce T.C. UYRUKLULAR İÇİN : Türk Dili ve Edebiyatı bölümü veya öğretmenliği mezunu olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Türk Dili ve Edebiyatı bölümü veya öğretmenliği mezunu olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Felsefe Grubu mezunu olmak. T.C. UYRUKLULAR İÇİN : 1-Alman Dili veya Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunu olmak. 2-Almanca KPDS/ÜDS den en az 80 puan almış olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : 1-Alman Dili veya Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı mezunu olmak. 2-Almanca KPDS/ÜDS den en az 80 puan almış olmak. İngilizce KPDS/ÜDS den en az 85 puan almış olmak. Fransızca T.C. UYRUKLULAR İÇİN :Fransız Dili, Fransızca Mütercim- Tercümanlık, Fransız Dili ve Edebiyatı ya da Dilbilim bölümlerinden birinden mezun olmak. KPDS yada ÜDS Fransızca sınavlarından birinden en az 85 puan almış olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : KPDS yada ÜDS Fransızca sınavlarından birinden en az 85 puan almış olmak. Arapça Arap Dili, Arap Dili ve Edebiyatı, İlahiyat Fakültesi mezunu olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerde bu şarta aranmaz. Türkçe Türkçe T.C. UYRUKLULAR İÇİN :Türkçe bölümü lisans programından mezun olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı (Türkoloji) bölümlerinden mezun olmak. Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi T.C. UYRUKLULAR İÇİN : KPDS veya ÜDS den en az 45 puan almış olmak. Türkçe bölümü lisans programından mezun olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı (Türkoloji) bölümlerinden mezun olmak. Özel Eğitim Görme Engellilerin Görme Engellilerin lisans programından mezun olmak. Bilgisayar ve Öğretim Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Teknolojileri İşletme Bankacılık Büro Yönetimi Dış Ticaret Turizm İşletmeciliği Aile ve Tüketici Bilimleri İşletme El Sanatları Aile Ekonomisi ve Beslenme Geleneksel Türk El Sanatları Dekoratif Ürünler Nakış Dokuma Örgü Aile Ekonomisi ve Beslenme Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü mezunu olmak. -Aile Ekonomisi ve Beslenme Bölümü -Ev Yönetimi -Aile ve Tüketici Bilimleri -Beslenme ve Diyetetik -Gastronomi -Aşçılık -Turizm İşletmeciliği -Turizm ve Otel İşletmeciliği -Yiyecek İçecek İşletmeciliği alanlarından birinden mezun 12

13 olmak. Çocuk Gelişimi ve Uygulamalı Sanatlar Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Beden ve Spor Çocuk Gelişimi ve Grafik Mesleki Resim Seramik Giyim Endüstrisi ve Giyim Beden ve Spor Çocuk Gelişimi ve ve Okul Öncesi alanlarında lisans mezunu olmak ÖNEMLİ NOT: üstü programlara kabul edilen, ancak lisans ya da yüksek lisans derecesini başvurdukları lisansüstü programdan farklı programlarda almış olanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. Bu programın süresi en çok bir yıldır. G.Ü. EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS ÖZEL ŞARTLARI ANABİLİM DALI BİLİM DALI ÖZEL ŞARTLAR Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi ve Denetimi T.C. UYRUKLULAR İÇİN En az üç (3) yıl eğitim öğretim, yönetim veya denetim alanında iş deneyimine sahip olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : En az üç (3) yıl eğitim öğretim, yönetim veya denetim alanında iş deneyimine sahip olmak. İlköğretim Sınıf MEB bağlı resmi ya da özel eğitim kurumlarında en az iki yıl eğitimci olarak görev yapmış olmak. Özel Öğretim kurumlarında görev yapanların SGK dökümü ile bunu belgelemeleri. Yabancı Diller İngilizce İngilizce KPDS/ÜDS EN AZ 85 *Tezsiz yüksek lisans programı öğrenim harçları kredi x 65 TL dir. Programlar toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla alacağı dersler ile dönem projesinden oluşur. Programı tamamlama süresi azami 3 yıldır. ÖNEMLİ NOT: ÖNEMLİ NOT: üstü programlara kabul edilen, ancak lisans ya da yüksek lisans derecesini başvurdukları lisansüstü programdan farklı programlarda almış olanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. Bu programın süresi en çok bir yıldır. 13

14 G.Ü. EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ÖZEL ŞARTLAR ANABİLİM DALI BİLİM DALI ÖZEL ŞARTLAR Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ÜDS, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını (KPDS), TOEFL (Test of English as a Foreign Language): İngilizce Dil Sınavını, IELTS: International English Language Testing System Sınavlarının birinden en az 50 veya eşdeğer puan alınmış olması. -Uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programı, öğrencinin toplam otuz krediden az olmamak koşuluyla alacağı dersler ile dönem projesinden oluşur. Programı tamamlama süresi azami üç yıldır. -Uzaktan Eğitim Tezsiz yüksek lisans programında bilimsel hazırlık uygulanmaz. G.Ü. EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI DOKTORA ÖZEL ŞARTLAR ANABİLİM DALI BİLİM DALI ÖZEL ŞARTLAR Eğitim Bilimleri Güzel Sanatlar Eğitim Programları ve Öğretimi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Resim-İş Müzik Eğitim Programları ve Öğretimi, Eğitimde Program Geliştirme, n Sosyal ve Tarihi Temelleri ve Eğitim Teknolojisi alanlarından birinde yüksek lisans yapmış olmak. T.C. UYRUKLULAR İÇİN Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. T.C. UYRUKLULAR İÇİN : Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yüksek lisans mezunu olmak YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : 1. Bilimsel Hazırlık 2. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ya da Psikoloji yüksek lisans mezunu olmak adet referans mektubu Alan sınırlaması yok Özel Yetenek Sınavı, Mülakat 14

15 İlköğretim Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Ortaöğretim Sosyal Alanlar Fen Bilgisi Sosyal Bilgiler Sınıf Matematik Okulöncesi Biyoloji Kimya Matematik Coğrafya Türk Dili ve Edebiyatı Tarih Felsefe Grubu Sosyal Bilgiler ve Tarih Bilim Dalında yüksek lisans yapmış olmak. Sınıf Bilim Dalı yüksek lisans programından mezun olmak. Alan sınırlaması yok Alan sınırlaması yok Biyoloji veya Biyoloji alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. Alan sınırlaması yok T.C. UYRUKLULAR İÇİN : ını Matematik ve Matematik alanında tamamlamış olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : ını Matematik ve Matematik alanında tamamlamış olmak. Alan sınırlaması yok T.C. UYRUKLULAR İÇİN : Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yapmış olmak YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Türk Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans yapmış olmak. Felsefe Grubu alanından yüksek lisans yapmış olmak. İngilizce İngilizce KPDS/ÜDS EN AZ 85 Yabancı Diller Fransızca Arapça T.C. UYRUKLULAR İÇİN :Fransız Dili, Fransızca Mütercim- Tercümanlık, Fransız Dili ve Edebiyatı ya da Dilbilim bölümlerinden birinden mezun olmak. KPDS yada ÜDS Fransızca sınavlarından birinden en az 90 puan almış olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : KPDS yada ÜDS Fransızca sınavlarından birinden en az 90 puan almış olmak. Türkçe Türkçe T.C. UYRUKLULAR İÇİN : Türkçe alanında yüksek lisans yapmış olmak. YABANCI UYRUKLULAR İÇİN : Türkçe alanında yüksek lisans yapmış olmak. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Beden ve Spor Beden ve Spor ÖNEMLİ NOT : ÖNEMLİ NOT: üstü programlara kabul edilen, ancak lisans ya da yüksek lisans derecesini başvurdukları lisansüstü programdan farklı programlarda almış olanlara Bilimsel Hazırlık Programı uygulanır. Bu programın süresi en çok bir yıldır. 15


Uzaktan eğitim sistemlerinin etkinliliğinin değerlendirilmesi (Gazi Üniversitesi Bilişim Sistemleri Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı örneği) / The evaluation of the efficiency of distance education programs (Gazi University Informatics System Distance Education Sample for Non-Thesis Master Program)
Yazar:GÜLİSTAN YADİGAR
Danışman: PROF. DR. LEYLA KÜÇÜKAHMET
Yer Bilgisi: Gazi Üniversitesi / Eğitim Bilimleri Enstitüsü / Eğitim Bilimleri Bölümü / Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı / Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Konu:Eğitim ve Öğretim = Education and Training
Dizin:Bilişim sistemleri = Information systems ; Eğitim = Education ; Eğitim programları = Education programs ; Eğitim sistemi = Education system ; Gazi Üniversitesi = Gazi University ; Program değerlendirme = Program evaluation ; Uzaktan eğitim = Distance education ; Yüksek lisans = Graduate ; Yüksek lisans programları = Graduate programs ; Üniversite öğrencileri = University students Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe

s.
Bu araştırmanın amacı, Gazi Üniversitesi bilişim sistemleri uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programının bu programa kayıtlı yüksek lisans öğrencilerinin görüşleriyle değerlendirmesini yapmak ve bu programın geliştirilmesi için öğrencilerin bu program konusundaki önerilerini almaktıfunduszeue.infoştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması ve anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma süreci boyunca yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış, konuyla ilgili birçok kaynak ve bu konuda yapılmış araştırmalar incelenerek araştırma projelendirilmiş ve veri toplama aracı geliştirilmiştir. Bu yöntemler ışığında veriler ayrı ayrı toplanmış, analiz edilmiş ve elde edilen veriler sonuçta bir araya getirilmişfunduszeue.infoştırmanın evrenini Gazi Üniversitesi bilişim sistemleri uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programına devam etmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma evrenini oluşturan Gazi Üniversitesi bilişim sistemleri uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programında toplam 75 öğrenci bulunmaktadıfunduszeue.info toplama aracı olarak öğrencilere uygulanmak üzere hazırlanmış olan anket formu, birinci bölümde 11, ikinci bölümde 33 soru olmak üzere toplam 44 sorudan oluşmaktadıfunduszeue.info formu eğitim öğretim yılında araştırmacı tarafından programı izlemekte olan 62 kişiye ulaşılmış ve bu öğrencilere uygulanmıştıfunduszeue.info formunun uygulanması sonucunda elde edilen bilgiler çapraz tablolar ve program hakkında öğrencilerin görüşlerini saptamak amacıyla verilerin frekansları ve yüzdelik dilimleri halinde verilmişfunduszeue.infoç olarak Gazi Üniversitesi bilişim sistemleri uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programına devam etmekte olan öğrencilerin büyük bir kısmı gelecekte yine uzaktan eğitim programı tercih edebileceklerini belirtmişlerdir. Öğrenciler programı ön hazırlık ve amaç konusunda değerlendirirken olumlu görüş bildirmelerine rağmen dikkate değer bir kısmının da bu konuda sorunlar yaşadığı görülmektedir. Öğrenciler programı içerik yönünden yetersiz bulurken, öğretim süreçleri, öğrenim yönetim sistemi, yöntem, öğretim elemanları konusunda genellikle olumlu görüş bildirmişlerdir. Öğrencilerin öğrenme sürecine etkin bir biçimde katılımının sağlanması ve herhangi bir sorunla karşılaştıklarında yardım alabilmeleri konusundaki eksiklik uzaktan eğitim sisteminin en dezavantajlı yönü olarak görünmektedir. Ayrıca öğrenciler programı uygulamalı dersler, araç-gereçler ve kendilerine sağlanan geri dönüt konusunda yetersiz bulduklarını ifade etmişfunduszeue.info bulgular ışığında araştırma sonunda ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
The aim of this study is to make the evaluation of Gazi University informatics systems remote education non-thesis master program with the opinion of the students that are enrolled to this program and to get advice from the students about this program in order to develop funduszeue.info the research, litterateur scanning and inquiry technique was used as data collection device. Throughout the process of the research, it was projected by examining many resources which were published inland and abroad related to the topic and data collection device was funduszeue.info the light of these methods the datas were collected seperately, analized and the datas obtained were brought together in conclusion. The environment of the research is composed of students who attend Gazi University informatics systems remote education non-thesis master program. There are 75 students at Gazi University informatics systems remote education non-thesis master program that constitute the study funduszeue.info the information collection device, there is the survey form prepared to be applied to the students composed of 44 questions at total,11 at the first part, 33 questions at the second funduszeue.info survey form, in education year reached to 62 person that followed the program and was applied to these students by the researcher. The information obtained in the result of the application of the survey form was given in cross charts and the frequency and in percentile zones of datas in order to determine the views of students about the funduszeue.info a result, most of the students attending Gazi University informatics systems remote education non-thesis master program stated that they might choose remote education program again in funduszeue.infoe the students notified positive opinions about the preparation and aim of the program, it is seen that a significant part had problems. While the students thought that the program was disqualified in terms of content, they have generally notified positive views about teaching processes, learning management system, method, teaching funduszeue.info disqualification in both the participation of the students in an effective way to the learning process and the assistace they may get when they face a problem is regarded as the most disadventageous aspect of remote education funduszeue.info the way, the students stated that the program was disqualified in terms of applied courses, supplies and the feedback that was provided to them. In the light of these findings, the suggestions made by the researcher depending on the result of the research are given place.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası