mutfak tezgahı değiştirmek / Mutfak Tezgahı Nasıl Boyanır? Tezgah Boyama Nasıl Yapılır

Mutfak Tezgahı Değiştirmek

mutfak tezgahı değiştirmek

Mutfakların en sık kullanılan ve en dikkat çekici yeri olan tezgahların görünümünden sıkılanlar için tezgah üstü kaplama uygulaması pratik bir yöntem olarak öne çıkar. Tezgahın zamanla eskiyen görünümünü değiştirmek ya da tamamen dekorasyonda farklılık yaratmak için bu suya dayanıklı yapışkan kaplamaları kullanabilirsiniz. Bu sayede yepyeni bir görünüme sahip şık bir mutfağa kavuşabilirsiniz. Hem kırma işlemi gerektiren hem de maliyeti oldukça yüksek olan tezgah değişimi yerine birbirinden farklı ve şık seçenekler sunan kaplama çeşitlerini tercih ederek kendi tarzınızı mutfağınıza yansıtabilirsiniz. Üstelik uygulanması oldukça kolay olan düşük maliyetli bu yöntemin sonucundan memnun kalmazsanız kaplamayı sökerek tezgahınızı eski haline tekrar döndürebilirsiniz veya tezgahınız için farklı bir renk ya da desen uygulamayı deneyebilirsiniz.   

Farklı Renk ve Doku Seçenekleri Bulunan Kaplamalarla Mutfağınızı Bambaşka Bir Görünüme Kavuşturun

Tezgah üstünü kaplamak için özel üretilen yapışkan folyolar farklı renk, desen ve doku alternatifleriyle her zevke hitap eden seçenekler sunar. Genel olarak PVC malzemelerden üretilen kaplamalar suya ve neme oldukça dayanıklı olan yapısı sayesinde az bir maliyetle mutfağınızı bambaşka bir görünüme kavuşturmayı sağlar. Bu kaplamaları seçerken mutfağınızın genel tarzına uygun bir tercih yapabilirsiniz. Bunun için mutfak dolaplarınızın modeline, dokusuna ve rengine uygun bir seçim yapmanız gerekir. En çok tercih edilen beyaz renk kaplama çeşitlerini koyu renkli mutfak dolaplarınızı vurgulamak için kullanabilirsiniz. Ortama ferah ve temiz bir görünüm kazandıran beyaz ve beyazın tonlarına sahip olan kaplamalar, farklı renklerle de oldukça uyumlu bir modeldir. Tezgah üstü kaplama çeşitleri arasında sıklıkla tercih edilen bir diğer renk seçeneği de siyahtır. Kullanıldığı ortama zarif bir şıklık katan bu renk, mutfağınız için daha modern bir görünüm elde etmenizi sağlar. Canlı ve parlak renklerden oluşan seçenekleri ise dekorasyonu hareketlendirmek ve mekana enerjik bir görünüm kazandırmak için tercih edebilirsiniz. 

Düz renklerden oluşan seçeneklerin yanı sıra ahşap ya da mermer görünümlü doku alternatifleri bulunan modelleri de tezgah için kullanmak mümkündür. Daha doğal ve sıcak bir ortam yaratmak için öncelikle ahşap görünümlü modelleri tercih etmenizi öneriyoruz. Özellikle rustik tarzda döşenmiş bir mutfağınızın varsa bu tarza en uygun görünümü bu model sağlayacaktır. Ahşap görünümlü tezgah kaplama üzerine yerleştirebileceğiniz aynı özellikte mutfak aksesuarları ve düzenleyiciler sayesinde mutfağınız için oldukça uyumlu ve şık bir görünüm yakalayabilirsiniz. 

Daha klasik ve dikkat çekici bir görünüm için mermer desenli kaplama modelleri en ideal tercih olacaktır. Genellikle beyaz renkli tasarımları sıklıkla kullanılan kaplamaların farklı renk tonlarına sahip mermer görünümlü modelleri de mevcuttur. Zamanla parlaklığını yitirebilen doğal mermer tezgahlar yerine bu kaplamaları kullanarak her zaman parlaklığıyla göz kamaştıran bir tezgaha kavuşabilirsiniz. 

Tezgah üstünü bu kullanışlı ve hoş görünümlü folyolarla kaplarken fayansları da unutmayın! Farklı renk ve desen seçenekleri bulunan tezgah üstü fayans kaplama modellerini tezgah üstünde kullandığınız kaplamaya uygun bir şekilde seçerek mutfağınızı baştan başa yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz.  

Tezgah Üstü Kaplama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Zorlanmadan kolaylıkla temin edebileceğiniz tezgah üstü folyo kaplama malzemeleri kaplama işlemini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. Gerekli malzemeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak kaplama işlemi sonucunda daha pürüzsüz ve düzgün bir yüzey elde edebilirsiniz. 

Tezgah üstü kaplama yapmak için gereken malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapışkanlı folyo; seçim yaparken suya dayanıklı olmasına dikkat edin.
  • Spatula; silikon olması kaplamayı daha rahat bir şekilde sabitlemenizi sağlar.
  • Makas; sivri, ince uçlu ve keskin bir yapıda olması daha kolay ve düzgün bir şekilde kesim yapmanıza imkan tanır.
  • Şerit metre; ölçü alarak kesim işlemini düzgün bir şekilde gerçekleştirmek için gereklidir.
  • Maket bıçağı; özellikle fazlalıkların kesilmesi ve kenar kısımlara rötuş yapılması için lazımdır.
  • Kalem; kesim yerlerini işaretlemek için kurşun kalem kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Soğuk silikon; köşe kısımları daha iyi sabitlemek ve evye kenarlarından kaplama altına su sızmasını engellemek için gereklidir.    

Tezgah Üstü Kaplama Nasıl Yapılır? 

Kaplama için gerekli malzemeleri eksiksiz bir şekilde tedarik ettikten sonra daha kolay, hızlı ve düzgün bir şekilde kaplama yapmak için işlemi, birinden yardım alarak en az kişi yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

Tezgah üstü kaplamayı şu adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz:

  • Tezgah üstü yapışkanlı folyo ile mutfak tezgahı kaplama işlemine geçmeden önce tezgah üzerinde ve ocakta bulunan bütün aksesuarları kaldırın. 
  • Tezgahınızda kirler ya da yemek kalıntıları varsa uygun temizlik ürünlerini kullanarak silip temizleyin. Ardından hiç ıslaklık kalmayacak şekilde iyice kurulayarak zemini kaplama için uygun hale getirin. 
  • Tezgahın ölçüsünü şerit metre kullanarak alın. Ölçü alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; tezgahın alt kısımlarını da hesaba katmaktır.
  • Aldığınız ölçüye uygun şekilde folyo üzerinde kurşun kalemle işaretlemeler yapın. İşaretlemeyi folyonun tersinden yaparak renk ya da desen üzerinde bir iz kalmasını engelleyebilirsiniz. 
  • İşaretlediğiniz yerlerden makas kullanarak dikkat bir şekilde kesim işlemini gerçekleştirin.
  • Elinizin alışması için öncelikli olarak süpürgelikleri kaplayabilirsiniz. Bu sayede daha geniş bir alana sahip olan tezgah üstü için pratik yapmış olursunuz. 
  • Daha sonra folyoyu yapışkan kısmından 5 ila 10 cm kadar ayırarak tezgaha yerleştirmeye başlayın. Bu işlemi gerçekleştirirken olabildiğince yavaş ve dikkatli olun. 
  • Bir yandan folyoyu açarak yapıştırın, bir yandan da yapıştırdığınız kısımları silikon spatula yardımıyla dışa doğru itin. Bu, hava kabarcığı oluşmaması ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Tezgahı tamamen kaplayana kadar bu işleme devam edin. 
  • İsterseniz folyoyu tezgahın farklı kısımlarına göre keserek parça parça bir kaplama gerçekleştirebilirsiniz. Ancak en ideal yöntem, folyoyu bütün bir şekilde kullanarak tezgahı kaplamaktır. Bütün bir şekilde kaplama işlemi tamamlandıktan sonra ocak ve evye gibi kısımları bir falçata ya da maket bıçağı yardımıyla kesebilirsiniz.
  • Kenarda oluşan fazlalıkları maket bıçağı yardımıyla kesin ve son rötuşları yapın. Eğer dikkat etmenize rağmen yüzeyde küçük hava baloncukları oluştuysa bunları bir iğne ya da kürdan yardımıyla patlatabilirsiniz. 
  • En son aşamada soğuk silikonu köşelere, evye ve ocak çevresine uygulayın. Bu şekilde kaplamanızı daha uzun süre herhangi bir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.        

Tezgah Üstü Kaplama Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mutfak tezgah üstü kaplama çeşitlerini uzun süre sorun yaşamadan kullanmak için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Suya ve neme oldukça dayanıklı olan bu kaplama folyolarını temizlerken istediğiniz temizlik ürününü kullanabilirsiniz. Normalde kullandığınız deterjanları kaplama yüzeyi temizlerken de tercih edebilirsiniz. Temizlik yaparken dikkat etmeniz gereken husus; sert yüzeyli temizlik gereçlerini kullanmamaktır. Sünger kullanacaksanız silme işlemini mutlaka yumuşak tarafıyla yapın. Aynı şekilde bıçakla bir şeyler kesip doğrarken mutlaka bir kesme tahtası kullanın. Aksi halde kaplamanın yüzeyinde çizikler ya da kesikler oluşabilir. Sıcak yüzeylerin direkt kaplamayla temas etmesini mümkün olduğunca engelleyin. Ocaktan yeni aldığınız tencere ya da çaydanlığı kaplama zemine koymanız sonucunda istenmeyen yanıklar oluşabilir.  

Mutfak tezgahı boyama işlemi artan fiyatlardan sonra son zamanlarda oldukça yaygındır. Çok daha az maliyet ile yeni bir tezgah sahibi olabilirsiniz. Evlerinde yenilik yapmak isteyenler tadilat fiyatları arttıkça çok daha az masraflı bu yöntemlere başvurmaktadır. Mutfağınızda değişiklik yapmak istiyorsanız tezgah boyama gibi küçük ama etkili dokunuşlar yapabilirsiniz.

Peki tezgah neyle boyanır derseniz kullanılan boyalar özel boyalardır. Her tezgaha uygun boya ile eskisinden eser kalmayacak şekilde mutfak tezgahınızı yenileyebilirsiniz. Mutfak tezgahı kaplama ve boyama işlemleri ile tasarruflu bir değişim sizi bekliyor!

Başlıklar

Mutfak Tezgahı Boyası Nedir?

Tezgah boyaları yeni yeni çıkan ve son zamanlarda oldukça yaygınlaşan özel boyalardır. Boyalar Isonem Countertop Paınt veya Rich Multisurface hobi boyası olarak ev dekorasyon markalarında bulunmaktadır. İnternetten de çok kolay bir şekilde bu tarz boyaları bulup edinebilirsiniz. Bu boyalar tezgah ve mermer gibi özel yüzeyler için üretilmiş kalıcı boyalardır.

Mutfak tezgahı boyama işlemi için boya dışında gereken malzemeler: cila, küçük rulo boya fırçası, kestirme fırçası, örtü ve maskeleme bandıdır. Bütün malzemeler tamamlandıktan sonra boyama işlemine geçebiliriz.

Önceden uyarmalıyız ki tek kat boyamak yetmeyecektir ve ikinci kat için birkaç gün kurumasını beklemeniz gerekir. Bu yüzden tezgahınızı birkaç gün boyunca kullanamayacağınızı bilmelisiniz.

Mutfak tezgahı boyama işlemine başlamadan önce boyanacak yüzeyin temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Tezgahınızda yağ, kir, kalıntı gibi boyadıktan sonra kötü durabilecek kalıntılar olmamalıdır. Tezgahınızı iyice temizledikten ve kuruttuktan sonra boyama işlemine başlayabilirsiniz. Islak kalmaması, kuru olması da önemli bir detaydır.

Boyama işlemine geçmeden maskeleme bandı ile tezgah aralarını ve ve altlarını bantlayarak boya bulaşmasını önleyebilirsiniz. Mutfak dolaplarına, yerlere ve fayansları da poşet gibi bir örtü ile kapatarak daha rahat boya yapabilirsiniz. Boyalar su bazlı olduğu için tekrar sulandırmaya gerek yoktur.

Boyanızdan ilk boyama için yetecek kadarını bir boya kabına dökerek rulo fırça yardımı ile boyamaya başlayabilirsiniz. Rulo fırçanın yetişmediği yerlerde kestirme fırça yardımı ile daha pratik şekilde boyayabilirsiniz. İlk katı bu şekilde bitirdikten sonra gün boyunca iyice kurumasını bekledikten sonra ikinci kata geçebilirsiniz. İyice kuruduğundan emin olduğunuzda aynı şekilde bir sonraki katı uygulamasınız. Bu şekilde eski tezgah modeli kapanana kadar aynı işlemleri uygulayarak boyama işlemine devam edebilirsiniz.

Son katı attığınızda ve kuruduğundan emin olduğunuzda cilayı da atarak daha parlak görünmesini ve daha dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Boyalar suya dayanıklı olsa da cila sayesinde çok daha uzun süre dayanacaktır. Mutfak tezgahı boyama işlemi bir hafta kadar sürse de uzun süren harika bir değişime değecek ve mutfağınıza yepyeni bir hava katacaktır.

Tezgah boyama sonrası daha farklı görünümler elde etmek istiyorsanız farklı renk boyalar alarak uyguladığınız ilk zemin üzerine desenler verebilirsiniz. Boyayı resim fırçası yardımıyla attırarak veya süngere batırıp tezgaha uygulayarak desenli bir tezgah yapabilirsiniz.

Granit Mutfak Tezgahı Boyama

Mutfak tezgah modelleri arasında oldukça yaygın olan granit tezgahlar da boyanarak yeni bir görünüme kavuşturabilir. Mutfak tezgahı boyama için kullanılan özel boyalar granit, ahşap ve mermer fark etmeksizin bütün tezgah modellerinde kullanılabilir.

Eski görünümlü granit tezgahınızın kalitesinden memnunsanız ancak görüntüsü hoşunuza gitmiyorsa komple değiştirmeye gerek kalmadan boyalar ile yenileyebilirsiniz. Mutfak tezgahı boyaları sayesinde tadilat masrafından çok daha az tutarlara yeni bir tezgah görünümü sağlayabilirsiniz.

Granit Tezgah Boyanır mı?

Mutfak tezgahı çeşitlerinden olan granit tezgahlar da kolaylıkla boyanabilir. Yukarıda belirttiğimiz özel yüzey boyaları granit tezgahlar için de uygundur. Granit olmasının herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Granit tezgahınızı tezgah boyaları ile boyayabilir veya kaplama yapabilirsiniz.

Granit Boya Nedir?

Yüzey boyası olarak bilinen granit boya tezgahlarda, duvarlarda, mermerlerde ve birçok yüzeyde kullanılabilir. Yüzeyin görünümünü veya rengini değiştirmek istiyorsanız granit boya türlerini kullanabilirsiniz.

Mermer Tezgah Boyama

Mermer tezgahınızın deseninden veya renginden memnun değilseniz tezgah boyaları ile kolayca değiştirebilir, yeni bir tezgah görünümüne kavuşabilirsiniz. İsterseniz farklı boya teknikleri ile tekrar mermer deseni verebilir, isterseniz düz renge çevirerek o şekilde kullanabilirsiniz.

Mermere Hangi Boya Tutar?

Tezgahlar için kullanılan yüzey boyaları mermerde de etkilidir. Mermer tezgahları da yüzey boyaları sayesinde değiştirebilir ve yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Mermer yüzeylerde de Isonem Countertop Paınt veya Rich Multisurface hobi boyasını kullanabilirsiniz.

Mermerin Üstü Boyanır mı?

Evet, mermerin üstü boyanır. Mermer yüzeyiniz düz ise yüzey boyaları ile kolaylıkla boyayabilirsiniz ancak engebeli bir mermer yüzey ise sprey boyalardan faydalanabilirsiniz. Yüzey boyaları birçok farklı yüzeyde olduğu gibi mermer üzerinde de etkilidir.

Mutfak Tezgah Arası Boyama

Mutfak tezgahı boyama işlemi sonrası tezgah arası fayanslarınız daha demode kaldıysa onları da aynı boya ile boyayarak yeni gözükmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede daha uyumlu ve modern bir hava yakalarsınız. Tezgah arası fayanslarınızı da aynı tezgahınızla aynı renk yaparak veya desenli şekiller vererek yenileyebilirsiniz.

Mutfak tezgahı boyama işlemi öncesi ve sonrasına aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz;

Mutfak dekorasyonu ile ilgili diğer yazımız ilginizi çekebilir; Mutfak Dolap Kapakları Değiştirme

Mutfak Tezgahı Nasıl Boyanır? Tezgah Boyama Nasıl Yapılır

Eskiyen veya rengi solan mutfak tezgahlarını nasıl yeniden kullanmak için değiştirmeden tasarruf etmek için onarabiliriz. İşte tamda bu anlamda su bazlı akrilik boya en etkili çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Renk değişimi veya eskiyen mutfak tezgahını değiştirmek veya onarmak için karar kıldığınızda, ekonomik bir çözüm arıyorsanız? mutfak tezgahı boyama çözümünü önerebiliriz. Peki, mutfak tezgahını yenilemeye ihtiyaç duydunuz, nasıl bir yol izlemelisiniz? İşte, bu makalede eski mutfak tezgahı yenileme fikirleri ile tasarruflu bir yöntem arayan kullanıcılara yardımcı olmaya çalışacağız.

Mutfak Tezgahı Nasıl Boyanır? Mutfak Tezgahı Boyama Size Avantaj Olarak Neler Sunar?
Kendimizi en huzurlu hissettiğimiz yerler kesinlikle evlerimizdir; özellikle ev hanımlarının en çok zaman geçirdiği yerlerden biri ise mutfaklarıdır. Hepimiz bunun doğru olduğunu ve kesinlikle aksini düşünmediğimizi biliyoruz. Bu sebeple küçük dokunuşlarla mutfağımızı daha şık daha pozitif hale getirmek istemekteyiz. Fakat kökten değişiklik istediğimizde hem zamandan hem de maddi açıdan müsait olmayabiliriz. Şöyle açıklamak gerekirse mutfak tezgahı ile ilgili renk veya çatlak kırık gibi sebeplerden dolayı değişime karar verdiniz, bu sizin için bir hafta tadilat içinde mutfağınızı kullanamayacak duruma getirir ve aynı zamanda değişim sizin için bir bütçe gerektirir.  

Zaman ve bütçe sıkıntınız varsa “Mutfak tezgahı nasıl yenilenir?” ona değinmeye başlayalım. Tezgah boyama size zamandan ve maddiyattan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.


Peki Mutfak Tezgahı Nasıl Boyanır?
Mermer, Granit, plastik veya ahşap farketmeksizin, … Tezgahta kullanılan madde ne olursa olsun tezgah boyama ile tezgahınızı yenilemeniz mümkün!

Tezgah Boyamada İhtiyacınız Olan Malzemeler Nelerdir?
Su Bazlı Akrilik Boya,
Akrilik Boya Rulosu,
Kenar fırçası,
Boya tavası,
Maskeleme için kağıt bant,
Boya Koruyucu örtü,
Cila. Bu malzemelere sahip olduktan sonra tezgah boyama işlemine başlayabilirsiniz.

Mutfak Tezgahı Nasıl Boyanır?
İlk olarak yapmanız gereken mutfak tezgahını iyice silerek yağ ve kirlerden arındırıp temizlemeniz gerekir. Tezgahı temizledikten sonra kırık çatlak gibi yerler varsa akrilik macun ile doldurup kurumaya bırakmalısınız. Saat kurduktan sonra ince bir zımpara yardımı ile pürüzsüz bir hal alması için zımpara işlemi uygulanması gerekir. Sonrasında temiz nemli bir bez ile tozunu alıp sonra kuru bir bez ile iyice kurutmalısınız.

Boya gelmesini istemediğiniz alanları (dolap kapakları, duvar fayansları vb. ) gibi yerleri maskeleme bandıyla bantlayıp, zemine boya gelebileceğini düşünerek koruyucu örtü serip, zeminlerin boyanmasını engelleyebilirsiniz.

Peki bu süreçte en iyi verimi almak için hangi “Mutfak tezgah boyası kullanılır?” sorusunun cevabını merak ediyor olmanız normaldır. Hemen söyleyelim: Tezgah boyama işlemi için su bazlı, Bianca Stella boyalarını tercih etmeniz sizi yanıltmayacaktır. Mutfak tezgahları su ile çok maruz kaldığı için iki kat kullanımda inanılmaz derecede kaliteli bir sonuç verecek olan Bianca Stella akrilik boya yorumları çok iyi boyalar arasındadır.

Mutfak dekorasyonunuza ve renk zevkinize uyumlu bir şekilde seçtiğiniz Bianca Stella tezgah boyasını bir uygulama için ayarlayıp iyice karıştırdıktan sonra, boya tavasına alabilirsiniz.

Boyayı, ruloya iyice yedirdikten sonra boya fazlasını, boya tavasına aktarabilirsiniz. Rulo yada fırçada fazla boya olursa, yanlış ve dalgalı bir şekilde boya yapmanıza sebep olabilir.

Rulo ile boyama yapmakta zorlandığınız kenar ve köşeleri, kestirme fırçası ile kolayca boyayabilirsiniz.
Birinci kat boyayı uyguladıktan sonra tezgah kuruma için gün bekletilmelidir. Ardından ikinci kat boya uygulamasına geçebilirsiniz.

İkinci kat boya uygulaması yapıldıktan sonra kuruma ve sağlamlaşma için gün bekletilmelidir. Son olarak da suya dayanıklı akrilik cila uygulaması yaparak işlemi sonlandırmış olursunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir