göbek deliğine bastırınca acı / Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı (Sancısı) Neden Olur? - funduszeue.info

Göbek Deliğine Bastırınca Acı

göbek deliğine bastırınca acı

Tuhaf Ama Gerçek: Hamilelikte Göbek Deliği Hassasiyeti

Hamilelikte göbek deliği ağrısı, kulağa tuhaf gelse de birçok kadının yaşadığı bir şikâyettir. Bu durumun birçok sebebi bulunur ancak en sık karşılaşılan sebebi kilo alımı ve karın içi basıncın artması gibi gebeliğin normal seyrinde görülen değişimlerdir. Dolayısıyla gebelikte göbek deliği ağrısının çoğu zaman önemli bir soruna işaret etmediği söylenebilir. Ancak nadiren göbek fıtığı gibi hastalıkların da bu bölgede ağrıya neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple, hamilelikte göbek deliğinde sancı gibi şikâyetler hissedildiğinde mutlaka muayene olmak ve altında yatan sebebi öğrenmek gerekir. Ciddi seçenekler ekarte edildikten sonra, doktorun önereceği ağrı kesiciler ve evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler ile ağrının şiddeti kontrol altına alınabilir. 


Peki, gebelikte göbek deliği ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte göbek deliği hassasiyeti ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Neden Olur?

Hamilelerin çoğu göbek deliği bölgesinde ağrı hisseder. Bu ağrının şiddeti her kadında farklı olabilmektedir. Genellikle karnın büyümeye başladığı hafta ve sonrasında görülen bu şikâyet, çoğu zaman kilo alımı ve karın içi basıncın artması gibi gebeliğin normal seyrinde görülen değişimlerden kaynaklanır. Bununla birlikte göbek fıtığı, sindirim problemleri veya enfeksiyon gibi durumlar da hamilelikte göbek deliği ağrısına neden olabilmektedir. Bu nedenle şikâyetler hissedildiğinde doktora danışmak faydalı olacaktır. Şimdi, gebelikte göbek deliği ağrısının en sık karşılaşılan sebeplerine birlikte bakalım;

1. Rahmin Büyümesi

Hamileliğin özellikle haftasından itibaren bebek ve rahim hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Ayrıca çoğu kadının kilo alımı da bu dönemlerde hızlanır. Bunun sonucunda kaslar iyice gerilir ve karın içi basınç artarak göbek deliğinde hassasiyet hissedilebilir.

2. Sindirim Problemleri

Hamilelik döneminde artan hormonların etkisiyle düz kas hücrelerinde gevşeme meydana gelir. Bu nedenle kabızlık, gaz, şişkinlik gibi sindirim problemleriyle daha sık karşılaşılır. Sindirim sistemindeki problemler de karın ve göbek deliği bölgesinde ağrılara neden olabilmektedir.

3. Göbek Fıtığı

Hamilelik, göbek fıtığı oluşması veya var olan göbek fıtığının fark edilir duruma gelmesi için riskli bir dönemdir. Özellikle hamilelik haftası ilerledikçe, var olan fıtıklar karın içi basıncının etkisiyle daha da büyüyüp belirginleşebilmektedir. Bunun en önemli belirtisi de göbek deliği etrafında şişlik, baskı hissi ve ağrıdır. Hamilelik döneminde fark edilen göbek fıtıkları için gebelikte herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Doğumdan sonra ise basit bir operasyon ile tedavi edilebiliyor.

4. Diğer Nedenler

Tüm bunlara ek olarak enfeksiyon, hazımsızlık, kaslardaki ayrılma ve daha birçok sebep, gebelikte göbek deliğinde sancı hissedilmesine neden olabilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Karın Ne Zaman Büyümeye Başlar?

Tuhaf Ama Gerçek: Hamilelikte Göbek Deliği Hassasiyeti

Hamilelikte Göbek Deliği Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik haftası ilerleyip rahim büyüdükçe karın gerilmeye başlar. Bu gerilmenin doğal bir sonucu olarak hamilelikte göbek deliği hassasiyeti oluşabilir. Genellikle gebeliğin 2. veya 3. döneminde ortaya çıkan bu şikâyetin giderilmesi için herhangi bir ilaç tedavisine gerek duyulmaz. Zira hissedilen ağrının, günlük yaşamı olumsuz etkileyecek kadar yoğun olmaması beklenir. Çoğu zaman da şikâyetler doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Bu süreçte soğuk kompresler yapmak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak ağrının şiddeti çok fazlaysa, göbek deliğinden akıntı geliyorsa, göbek deliğinin etrafında şişlik ve kızarıklık varsa, ağrıya mide bulantısı ve kusma gibi durumlar da ekleniyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Gebelikte Göbek Deliğinin Dışarı Doğru Çıkması veya Düzleşmesi Normal mi?

Hamilelik, kadınların fiziksel olarak birçok değişim yaşadığı bir süreçtir. Örneğin vücut daha fazla ödem tutabilir, saçlar hormonların etkisiyle daha sağlıklı görünebilir veya yine hormonların etkisiyle ciltte gebelik maskesi olarak da bilinen melazma isimli koyu lekeler meydana gelebilir. Aynı şekilde göbek deliğinde de bir takım değişiklikler göze çarpabilir. Örneğin hamilelikten önce çukur görünen göbek deliği, gebelik sırasında düzleşebilir. Ya da hamilelikte göbek deliğinin dışarı doğru çıkması, özellikle son aylarda gayet normaldir. Bu tarz değişimlerin çok büyük bir kısmı zararsızdır ve gebelik sonrasında kendiliğinden düzelir. Önemli olan, bu değişimlere başka belirtilerin de eklenip eklenmediğidir. Yukarıda da değindiğimiz gibi hamilelikte göbek deliği ağrısına veya göbek deliğinin dışarı doğru çıkıntı oluşturmasına akıntı, şişlik veya yoğun kızarıklık gibi belirtiler eklenmiyorsa, korkulacak bir durum yoktur.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Oluşan Göbek Çizgisi Ne Zaman Geçer?

Tuhaf Ama Gerçek: Hamilelikte Göbek Deliği Hassasiyeti

Hamilelikte Göbek Deliğinden Cinsiyet Tahmin Edilebilir mi?

Halk arasında, çok uzun zamandır hamilelikte yaşanan çeşitli değişimlerin bebeğin cinsiyeti ile ilgili olabileceğine inanılıyor. Örneğin annenin canı tatlı çekiyorsa bebeğin erkek olacağı, tuzlu çekiyorsa bebeğin kız olacağı düşünülüyor. Aynı bağ, annenin göbek deliğinin şekli ile de kurulmuş ve göbek deliğinin yukarı doğru olmasının erkek bebek, aşağı doğru olmasının ise kız bebek belirtisi olduğu inancı geliştirilmiştir. Bu inanış, toplumun büyük bir kesiminde yer edinse de hamilelikte göbek deliğinden cinsiyet tahmini yapmak mümkün değildir. Konuyla ilgili yapılan bir bilimsel çalışma da bulunmamaktadır. Bu nedenle hamilelikte göbek deliğinin şekli ve cinsiyet arasında herhangi bir bağ olduğunu söylemek bilimsel açıdan mümkün değildir.

Sonuç olarak, hamilelikte göbek deliği ağrısı genellikle ciddi bir problemin habercisi olmasa da ağrının şiddeti fazlaysa veya akıntı gibi başka belirtiler de ekleniyorsa doktora danışmak sağlıklı olacaktır.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Göbek deliği ile penis arasında bir sinirsel bağlantısı var mıdır ?

Sorulara Dön
Göbek deliği oynandıgında sanki penisinde içindeki bir borumsu şeye port atar gibi garip bir his oluyor ve uzun süre sızlarmış gibi geçmiyor Sadece bende olmadıgına emınım internetten araştırdıgımda bir çok kişide oldugunu gördüm fakat kimse asıl sebebine akıl erdirememiş Bunun sebebi nedir sinirsel baglantı mıdır herkeste var mı?

19, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

merhabalar Buğra Özdoğan

Göbek kordonu (göbek bağı) bebeğin gelişiminin çok erken dönemlerinde oluşmaya başlar. Rahim içi yaşamın beşinci haftasında umbilikal halka adı verilen oluşum içinde iki umbilikal arter (atardamar) ve bir umbilikal ven (toplardamar) bulunur. Bebeğin sindirim sistemi önce gövdesi dışında gelişmeye başlar ve hafta civarında göbek kordonu içinden karın içine geçer.

Göbek kordonu fetüse karnın içinden girer ve ikiye ayrılır. Biri karaciğerde hepatik portal veni ile birleşir, diğeri ise inferiorvena kava ile kalbe bağlanır. Bu iki dal, fetüsün vücudunda bir devre oluşturur ve dışarıdaki göbek kordonuna yeniden bağlanır. Bebek doğduktan sonra kordon kesilir. Kalan kısım iyileşir ve bebeğin göbek deliğini oluşturur.

göbek bağının yada göbek deliğinin penisle yada cinsel organlarla hiçbir ilgisi yoktur. göbek bağı oksijen, su ve besin verir, co2 ve dışkıyı alır bebeği hayata bağlar. tek görevi budur. senin dediğin olayı internette biraz araştırdım şöyle bir sonuç buldum :Göbek deliğindeki sinirler omuriliğinize bağlanan liflerle birleşiyor.

Bu da mesane ve üretradan beyne direkt olarak sinyal gönderilmesini sağlıyor. Göbeğinize bastırdığınızda da aynı bölge uyarılıyor ve beyniniz bir nevi kandırılmış oluyor. Sinyalin başka bir yerden geldiğini sanan beyniniz idrar yollarınızı harekete geçiriyor veya kasıklardaki karıncalanma hissini yaratıyor. Çünkü :'Peritoneal periton' adı verilen karın boşluğunun iç yapısı o kadar hassas ki böyle bir temasta derhal sinirleri uyarıyor. Mesane ve üretradan yayılan sinirlerle aynı seviyede bilgi ileten buradaki bağlar omuriliğe aynı şekilde sinyal gönderiyor.

2, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Gözleme dayalı sahalarda şans sadece hazırlıklı zihinlerden yanadır.”
Louis Pasteur

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Göbek deliği ağrısının 8 nedeni

Göbek deliği ağrıdığında ya da acıdığında bu soruna neyin neden olduğunu düşünmeniz gerekir. Göbek deliği ağrısı, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bu ağrı gelip gidebilir, keskin ya da hafif olabilir ve basit ve çözülebilir bir mide sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Ancak diğer bir yandan göbek deliği ağrısı vücudun diğer kısımlarına yayılabilir ve ilaç kullanımı ya da ameliyat gerekebilir. Hatta daha da kötüsü ölümcül olma ihtimali vardır. Göbek deliğinizin neden ağrıyor olabileceği ile ilgili 8 sebebi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Sebase kist

Göbek deliğinizde ya da çevresinde sıra dışı bir yumru mu hissediyorsunuz? Eğer öyleyse göbek deliği ağrınız sebase kistten kaynaklanıyor olabilir. Araştırmalar, sebase kistlerini keratin ile dolu nodüller olarak tarif ediyor. Basitçe anlatmak gerekirse cildin altındaki yumru yavaşça büyür ve dokunduğunuzda hareket eder. Sebase kistler en yaygın olarak yüz, boyun, gövdede görülse de bu kistler parmak ve cinsel organlarda da görülebilmektedir. Sebase kistler normalde iyi huylu ve ağrısızdır. Ancak bunlar, salgı bezlerinin üstünde ya da kıl foliküllerinde görüldüğünde göbek deliği ağrısı yaşayabilirsiniz.

Göbek fıtığı

Göbek deliğinizin yakınlarında bir şişkinlik varsa ve ağrı hissediyorsanız bu durumu doktorunuzla konuşmalısınız. Yaşadığınız sorun göbek fıtığı olabilir. Gebelik boyunca göbek kordonu bebeğin karın kaslarındaki ufak açıklığa doğru ilerler. Normalde bu açıklık doğum sonrası kapanır. Ancak bazen karın duvarı tekrar tam olarak bir araya gelmezse doğumda ya da yetişkinlikte göbek fıtığı görülebilir. Karında çok fazla baskı olması durumunda da göbek fıtığı görülebilir. Bu baskının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Çoklu gebelik yaşamak
  • Karın ameliyatları
  • Karında sıvı birikmesi
  • Böbrek yetmezliği nedeniyle uzun dönem diyaliz almak
  • Obezite – Araştırmalar obezitenin de göbek fıtığının tekrar etmesinde etkili olabildiğini göstermektedir.

Gebelik

Gebe kadınların ikinci ve üçüncü trimester boyunca göbek deliği ağrısı yaşamaları oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur. Bu durumun gebelikte meydana gelmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden bir tanesi göbek deliğinin, karın duvarındaki en ince yer olması olabilir. Bu özelliğinden dolayı göbek deliği, gebelik ilerledikçe daha hassas hale gelebilir.

Crohn hastalığı

Crohn hastalığı ince bağırsağı, kolonu ya da her ikisini etkileyen inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Bu hastalığın neden olduğu ağrı, göbek deliğinin arkasında hafif ya da keskin ve kramp gibi bir ağrı olabilir ve yemek yedikten birkaç saat sonra meydana gelir. Hastalığın diğer belirtileri arasında genelde ishal, kilo kaybı ve yorgunluk yer almaktadır.

Bakteriyel enfeksiyon

Göbek deliği ağrınıza şişlik, iltihap ya da akıntı eşlik ediyor mu? Cevabınız evetse bakteriyel enfeksiyon yaşıyor olabilirsiniz. Cildimizde trilyonlarca bakteri bulunmaktadır ve göbek deliğinde de bu bölgeye has pek çok bakteri bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmada 60 farklı göbek deliğinde ’ün üzerinde gruplar halinde bakteri türü yaşadığı görüldü. Bakteriler çoğalmaya başladığı zaman enfeksiyon meydana gelir. Enfeksiyona karşılık olarak vücudunuzun bağışıklık sistemi yabancı istilacılardan kurtulmak için harekete geçer.

Enfeksiyon sırasında bağışıklık sisteminin enfeksiyonu vücuttan atmaya çalışması sonucu şişkinlik, iltihap ya da sıvılar nedeniyle ağrı meydana gelebilmektedir. Enfeksiyon meydana geldiği zaman biriken sıvı için antibiyotik kullanılması ya da sıvının çekilmesi gerekebilir. Olası bir enfeksiyonu önlemek için göbek deliğinizi temiz tutmalısınız.

Hazımsızlık

Gaz, genelde karnın şiş hissedilmesine ve omuzlara doğru yukarı çıkmasına neden olur. Hazımsızlık durumunda ise göbek deliğinizin daha yukarda olduğunu hissedebilirsiniz. Bu da göğüs kafesinizin alt kısmı ile göbek deliğiniz arasında yanma hissi duymanıza neden olabilir. Hafif hazımsızlık durumları için genelde endişelenmeye gerek yoktur. Ancak duyduğunuz rahatsızlık iki haftadan fazla sürüyorsa doktorunuzla konuşun.

Apandisit

Apandisit, karın ile ilgili acil servise gidilmesine neden olan rahatsızlıkların başında geliyor. Akut apandisit hastalarında esas şikayet karın ağrısı olmaktadır. Araştırmalara göre hastalar göbek çevresinde ağrı (karın ağrısı genelde göbek deliğinin çevresinde ya da arkasında olmaktadır) yaşadıklarını ve bu ağrının ilk 24 saat boyunca daha kötüye gittiğini göstermektedir. Ağrı genelde keskin ve sürekli olmakta ve sonrasında sağ tarafa hareket etmektedir. Göbek deliğindeki ağrıya ek olarak apandisitte aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Ateş, mide bulantısı ve kusma
  • İştah kaybı, kabızlık ya da ishal
  • Karında şişlik ve gaz yapmanın mümkün olmaması

Apandisit tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara, hatta ölüme bile neden olabilmektedir.

Pankreatit

Pankreas, midenin arkasında ve ince bağırsağın yanında bulunan bir organdır. Sindirim enzimleri pankreasa hareket etmeden önce ince bağırsağa salındığında pankreasa saldırır ve inflamasyona neden olurlar. Göbek deliğinde görülen ağrı, iltihaplanmış pankreas belirtisidir ve bu ağrı göbek deliğinin sol tarafında görülür. İnflamasyon hafifse kendi kendine geçebilir. Ancak ciddi komplikasyonlar ölümcül olabileceği için pankreatitten şüpheleniyorsanız mutlaka tıbbi yardım alın.

Göbek deliği ağrısı genelde ciddi bir şey değildir, ancak bazen olabilir de. Bu nedenle göbek deliğinizde sıra dışı ve keskin bir ağrı varsa işinizi şansa bırakmayın ve bir an önce doktora gidin.

Dr. Josh Axe

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası