medeniyet üniversitesi muafiyet sınavı / İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi | Tıp Tercihim

Medeniyet Üniversitesi Muafiyet Sınavı

medeniyet üniversitesi muafiyet sınavı

Benzer belgeler

MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ

MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ . TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - Bu Yönergenin amacı, Tunceli Üniversitesi öğrencilerinin başka bir yükseköğretim kurumunda alıp başardığı dersler ile ilgili

Detaylı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI GÜZ DÖNEMĠNDE

 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI GÜZ DÖNEMĠNDE YÜKSEKÖĞRETĠM KURUMLARINDA ÖNLĠSANS VE LĠSANS DÜZEYĠNDEKĠ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇĠġ, ÇĠFT ANADAL, YAN DAL ĠLE KURUMLAR ARASI KREDĠ TRANSFERĠ YAPILMASI ESASLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠĞĠNĠN EK MADDE 2 UYARINCA

Detaylı

SINIF GEÇME HESABI

 SINIF GEÇME HESABI SINIF GEÇME HESABI TÜM DERSLERDEN BAŞARILI İSE YILSONU BAŞARI PUANI >= 50 İSE YILSONU BAŞARI PUANI < 50 İSE YILSONU BAŞARI PUANI < 50 İSE YILSONU BAŞARI PUANI < 50 İSE DOĞRUDAN SINIF GEÇER. DOĞRUDAN

Detaylı

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ (Üniversite Senatosunun 20/01/ tarih ve /02 sayılı toplantısında kabul edilerek, 16/02/ tarih ve /02 sayılı Mütevelli Heyeti Toplantısında onaylanmıştır.

Detaylı

SENATO /1-IV

 SENATO /1-IV SENATO /1-IV BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, öğrenci işlemlerine ilişkin usul ve

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Eğitim-Öğretim Esasları

İKİNCİ BÖLÜM Eğitim-Öğretim Esasları 23 Aralık PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı: YÖNETMELİK Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulundan: FARUK SARAÇ TASARIM MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU VE SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU YIL İÇİ UYGULAMA VE YAZ STAJI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1. Yönergenin amacı, Karabük

Detaylı

SÜ TGY Yönetmelik Sayfa 1 / 9

SÜ TGY Yönetmelik Sayfa 1 / 9 Yönetmelik No YSR-BV09 Dağıtım Tüm Birimler Yürürlük Tarihi ( funduszeue.info Resmi Gazete) Güncelleme Tarihi ( funduszeue.info Resmi Gazete) Đlgili Birim SR-Öğrenci Kaynakları Onaylayan

Detaylı

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU T.C ATAŞEHİR ADIGÜZEL MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ İŞLEMLERİ (EK MADDE-1 E GÖRE) ve BAŞVURULARI Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans

Detaylı

TOPLANTI SAYISI: 26 KARAR TARİHİ:

TOPLANTI SAYISI: 26 KARAR TARİHİ: T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI SAYISI: 26 KARAR TARİHİ: KARAR / Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürlüğü nün teklifi doğrultusunda; Uygulamalı Bilimler

Detaylı

En yükseği dikkate alınır. 2 *

En yükseği dikkate alınır. 2 * Yüksek Lisans 4 Yüksek Lisans SAYSÖZEA En yükseği dikkate alınır. 2* 10 (a) 2 ( b) Programın Türü PUAN T.C. Uyruklu Yabancı Uyruklu Milli Sporcu ÜNİP T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Detaylı

Öğretmene yeni ek ders müjdesi!

Öğretmene yeni ek ders müjdesi! funduszeue.info Öğretmene yeni ek ders müjdesi! Yeni halk eğitim ve hafta sonu okul kursları ek ders yönergesi yayınlandı Yayın Tarihi : 26 Eylül Cuma (oluşturma : 6/30/) Kamauajansı.com'un haberine

Detaylı

Ä°STANBUL MEDENÄ°YET ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ° YABANCI DÄ°L HAZIRLIK

PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu YönetmeliÄŸin amacı; Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesi lisans ve lisansüstü programlarına kabul edilen öğrenciler için Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülen yabancı dil hazırlık eÄŸitim-öğretimi ile sınavlara iliÅŸkin uyulacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesi yabancı dil hazırlık programlarında yürütülen yabancı dil eÄŸitim-öğretimi ile sınavlara iliÅŸkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Hazırlık programları: Yabancı dil hazırlık programlarını,

b) Öğrenci: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık programına kayıtlı öğrencileri,

c) Rektör: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senatosunu,

d) Ãœniversite: Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesini,

e) Yabancı Diller Yüksekokulu: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

f) Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulunu,

g) Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimine İlişkin Esaslar

Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin amacı

MADDE 5 – (1) Ãœniversitede yabancı dil hazırlık eÄŸitim-öğretiminin amacı; öğrencilerin kayıtlı oldukları program için geçerli olan hedef dilde dinleme, konuÅŸma, okuma ve yazma becerileri ile dilbilgisi ve sözcük bilgilerini geliÅŸtirerek iletiÅŸim kurmalarını saÄŸlamaktır.

Muafiyet

MADDE 6 – (1) Ãœniversitenin yabancı dil hazırlık eÄŸitim-öğretiminin zorunlu olduÄŸu programlarına yerleÅŸtirilen öğrencilerden aÅŸağıdaki koÅŸulları saÄŸlayanlar, zorunlu yabancı dil hazırlık eÄŸitiminden muaf olurlar ve yerleÅŸtirildikleri akademik programdaki eÄŸitimlerine baÅŸlarlar:

a) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yeterlik sınavından son üç yılda başarılı olanlar.

b) ÖSYM ve YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası standart sınavlardan, sınavı yapan ilgili kurumlar tarafından belirlenen sınav geçerlilik süreleri ve ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğerlik tabloları esas alınarak Senato tarafından belirlenen düzeyde puan almış olanlar.

c) Öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğreniminin en az son üç yılını bu kurumlarda tamamladığını belgeleyen öğrenciler.

Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi

MADDE 7 – (1) Yabancı dil eÄŸitim-öğretiminin zorunlu olduÄŸu programlara kayıt yaptıran öğrencilerin, kayıt yaptırdıkları programda eÄŸitim-öğretime baÅŸlayabilmeleri için yabancı dil hazırlık eÄŸitimini baÅŸarı ile bitirmeleri zorunludur.

(2) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin zorunlu olduğu programlara yerleştirilen öğrencilerden muafiyet koşullarını sağlayamayanlar, düzey belirleme sınavı sonuçlarına göre uygun düzeye yerleştirilerek yabancı dil hazırlık programına devam ederler.

(3) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimine başlayan öğrencilerin kayıtlı oldukları programın gerektirdiği yabancı dil yeterlik düzeyine ulaşmalarını sağlamak amacıyla, yabancı dil düzeylerine uygun farklı öğretim programları uygulanabilir.

(4) Üniversitenin hazırlık sınıfı zorunlu olan programlarına kayıt yaptırmış olan yabancı öğrencilerden; Üniversite tarafından öngörülen Türkçe başarı koşulunu sağlayan ancak yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi muafiyet koşullarını sağlayamamış olanlar, yükümlü oldukları yabancı dil hazırlık programına başlamadan önce ilgili dilde yapılacak olan ilk düzey belirleme ve yeterlik sınavlarına girerler. Bu sınavlarda başarısız olan yabancı öğrenciler, almakla yükümlü oldukları yabancı dilde hazırlık programına başlarlar.

(5) Yabancı dil hazırlık programı süresince uygulanabilecek bilgisayar destekli ve uzaktan eğitim ile yabancı dil öğretiminin yürütülmesine ilişkin ilke ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

Zorunlu yabancı dil hazırlık programı

MADDE 8 – (1) Yabancı dil hazırlık eÄŸitim-öğretiminin zorunlu olduÄŸu programlara yeni kayıt yaptıran öğrenciler, düzey belirleme sınavına girerler. Bu sınavdan Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenen asgari puanı alan öğrenciler, yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavdan baÅŸarılı olamayan öğrenciler, düzey belirleme sınavı sonuçlarına göre uygun düzeye yerleÅŸtirilerek yabancı dil hazırlık eÄŸitimine devam ederler.

(2) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitiminin süresi azami dört yarıyıldır.

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı

MADDE 9 – (1) Yabancı dil hazırlık eÄŸitim-öğretiminin zorunlu olmadığı programlara yerleÅŸen öğrencilere talep etmeleri halinde, Yabancı Diller Yüksekokulunun olanakları dikkate alınarak Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu tarafından belirlenen kontenjan dâhilinde isteÄŸe baÄŸlı yabancı dil hazırlık eÄŸitimi verilebilir.

(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi almak isteyen öğrenciler, taleplerini Üniversiteye kesin kayıt esnasında bildirirler. Hazırlık eğitimine başladıktan sonra devam etmek istemeyen öğrenciler, bu taleplerini kayıtlı oldukları fakültenin akademik takviminde gösterilen ders kayıt günlerinin sonuna kadar bildirir ve yerleştirildikleri programlara devam ederler.

(3) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programına kaydedilen öğrencilerin yabancı dil düzeyleri, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan düzey belirleme sınavı ile belirlenir. Öğrenciler, bu sınavın sonuçlarına göre uygun düzeye yerleştirilerek yabancı dil hazırlık eğitimine başlarlar.

(4) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin süresi en fazla iki yarıyıldır. Bu süre, öğrencilerin kayıtlı oldukları programın öğretim süresinden sayılmaz.

(5) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programındaki öğrenciler, başarılı olamasalar dahi yerleştirildikleri programa başlarlar.

(6) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programında başarılı olamayan öğrenciler, devam ettikleri programda sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerini alırlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

Sınavlar ve değerlendirme araçları

MADDE 10 – (1) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından gerçekleÅŸtirilen sınavlar ve bu sınavların uygulanmasına iliÅŸkin esaslar aÅŸağıda belirtilmiÅŸtir:

a) Düzey belirleme sınavı: Üniversitenin yabancı dil hazırlık programına kayıt yaptıran öğrencilerin yabancı dil düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan sınavdır. Bu sınavda belirlenen not barajının altında bir not alan öğrenciler, yeterlik sınavına girme hakkını kaybeder ve doğrudan hazırlık sınıfına alınır.

b) Yeterlik sınavı: Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimine tabi olan öğrencilerin, yeterlik düzeylerini ve bu doğrultuda yabancı dil hazırlık eğitiminden muaf olup olmayacaklarını belirlemek amacıyla yapılan sınavdır.

c) Ara sınav: Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak yapılan haberli sınavdır.

ç) Kısa sınav: Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak haberli ya da habersiz olarak yapılan sınavdır.

d) Alternatif deÄŸerlendirme araçları: Yabancı dil hazırlık eÄŸitim-öğretimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak yapılan ödevler, sunumlar, performans etkinlikleri, portfolyo ve benzeri araçlardır.

e) Mazeret sınavı: Ara sınavlara giremeyen ve mazereti Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler mazeret sınavına girebilir. Mazeret sınavına başvuru, öğrencinin mazeretinin bitmesinden itibaren beş iş günü içerisinde yapılır. Ara sınav haricindeki sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.

(2) Düzey belirleme sınavı ve yeterlik sınavı akademik takvimde yer alan tarihlerde yapılır. Ancak, yabancı dil düzeyi veya yeterliğin ölçülmesini gerektiren sınav durumlarında, sınav içeriği ve tarihi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünce belirlenir.

(3) Yabancı dil hazırlık programı süresince bilgisayar destekli ve uzaktan sınav yapılabilir. Bilgisayar destekli ve uzaktan eğitime yönelik yabancı dil sınav ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

DeÄŸerlendirme

MADDE 11 – (1) Yabancı dil hazırlık programında öğrencilerin yabancı dil yeterliÄŸi aÅŸağıdaki esaslara göre deÄŸerlendirilir:

a) Yabancı dil hazırlık programına devam eden öğrencilerin dönem içinde katıldıkları sınavların genel başarı puanına katkı oranları ile yeterlik sınavına girme koşulları Yabancı Diller Yüksekokulu Kurulu tarafından akademik yılın başında belirlenir.

b) Yabancı dil hazırlık programında bahar yarıyılı sonunda başarılı olan öğrenciler, takip eden akademik yılın başında kabul edilmiş oldukları akademik programa kayıt yaptırırlar. Başarılı olamayan öğrenciler ise bir sonraki akademik yılın başında yapılan yeterlik sınavına Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte girerler.

c) Zorunlu yabancı dil hazırlık programından, eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlara dayanılarak muaf tutulanlar ile bu programda başarılı olanlar, kendi eğitim-öğretim programlarında yer alan sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar.

ç) Türkçe programlara kayıtlı öğrencilerden; isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programını başarı ile tamamlayanlar ya da hazırlık programına devam ettiği eğitim-öğretim yılında eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınav puanlarını ibraz edenler, kendi eğitim-öğretim programlarında yer alan sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan ve yabancı dil hazırlık programında eğitimini gördükleri dildeki yabancı dil derslerinden muaf tutulurlar.

(2) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimini azami dört yarıyıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin yabancı dil hazırlık programından ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.

(3) Lisans alanı yabancı dil olan programlar hariç olmak üzere yabancı dil hazırlık programında yeterlik başarı notu, üzerinden en az 70’tir. Lisans alanı yabancı dil olan programlarda yeterlik başarı notu üzerinden en az 80’dir.

(4) Öğrencilerin, sınav sonuçlarının ilan tarihini takip eden üç iş günü içerisinde sınav sonuçlarına itiraz etmeleri durumunda sınav, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından maddi hata yönünden değerlendirilerek karara bağlanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Devam, İzin ve Mazeret Durumlarına İlişkin Esaslar

Devam durumu

MADDE 12 – (1) Yabancı dil hazırlık programında derslere devam zorunludur. Öğrenciler, %80’den az olmamak üzere derslere devam etmekle yükümlüdürler. Derse giren öğretim elemanlarının öğrenciye izin verme yetkisi yoktur. Ders bitmeden sınıfı terk eden öğrenciler o dersin tamamında yok sayılırlar. Devamsızlığı;

a) Akademik yılın toplam ders saatinin %20’sini güz yarıyılı itibarıyla aşan öğrenciler, ilgili akademik yılda devamsızlıktan kalmış sayılırlar ve ara dönem yeterlik sınavı ile yılsonu yeterlik sınavına girme hakkını kaybederler. Bir sonraki sınav hakları ise saklıdır.

b) Akademik yılın toplam ders saatinin %20’sini bahar yarıyılı itibarıyla aşan öğrenciler, ilgili akademik yılda devamsızlıktan kalmış sayılırlar ve yılsonu yeterlik sınavına girme hakkını kaybederler. Bir sonraki sınav hakları ise saklıdır.

(2) Yabancı dil hazırlık programının ilk yılında baÅŸarısız olup (devamsızlıktan kalmış sayılanlar hariç) ikinci yılında kendi imkanları ile yabancı dil öğrenmek isteyen öğrenciler için, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünün belirlediÄŸi sınavlarda baÅŸarılı olmak ÅŸartıyla hazırlık eÄŸitiminde ikinci yıl devam mecburiyeti aranmaz.

Ä°zin ve mazeret

MADDE 13 – (1) Öğrencilerin hastalık durumu ile ilgili resmi kurum raporlarına dair iÅŸlemler, Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından çıkarılan yönerge ile belirlenir.

(2) Sosyal, sportif ve kültürel etkinliklere Rektörlük onayı ile katılan öğrenciler, katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar.

(3) Doğal afet, vefat, salgın hastalık, adli süreçlerini yürütme zorunluluğu ve eğitim-öğretim esnasında yaşanabilecek diğer mazeretlere ilişkin hususlar, Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından çıkarılan yönerge ile belirlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 23/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara Ä°liÅŸkin Yönetmelik, 31/8/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesi Lisans EÄŸitim-Öğretim ve Sınav YönetmeliÄŸi ve bu Yönetmelik kapsamında çıkarılan yönerge hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 15 – (1) 13/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesi Yabancı Dil Hazırlık EÄŸitim-Öğretim ve Sınav YönetmeliÄŸi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ä°stanbul Medeniyet Ãœniversitesi Rektörü yürütür.

 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?

İstanbul

Üniversite statüsü nedir?

Devlet

Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?

İstanbul ; tarihi, turistik, kültürel ve sosyal olanakların çok kolay ulaşılabilir olduğu bir şehir. İlgi ve ihtiyaçlarınıza yönelik her etkinliği bulabilmeniz mümkündür. Tarihi, turistik özellikleri de oldukça ön planda ve yoğun ders koşuşturmalarımız arasında güzel vakit geçirmeye çok elverişli. Vapura binip İstanbul Boğazı&#;nın tadını çıkarabileceğiniz, Fethipaşa, Otağtepe gibi korularda çay içebileceğiniz, UNESCO Kültürel Miras Listesinde olan Tarihi Yarım Adayı keşfedebileceğiniz günler sizleri bekliyor.

Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?

Metro,metrobüs,otobüs,dolmuş,vapur,funduszeue.infoay ile ulaşım mümkündür. İstanbul’da 2 tane havalimanı bulunmaktadır. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ee11 numaralı İETT otobüsleri ile doğrudan üniversitenin ismindeki durakta inebilirsiniz.

Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?

İstanbul’da 24, Medeniyet Üniversitesi’nin bulunduğu Anadolu Yakasında 5 tane KYK yurdu bulunmaktadır. Yurtların kapasitesi ve fiziki özellikleri değişmektedir Özel Yurt Olanakları: İstanbul’da 50’nin üstünde özel yurt bulunmaktadır. Yurt ücretleri aylık TL arası değişebilmekte ve ücretle ilişkili olarak fiziksel özellikleri çeşitlilik göstermektedir.

Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?

Üniversite çevresinde 1+1, 2+1 ve 3+1 evler mevcut olup evlerin özellikleri çeşitlilik göstermektedir. 1+1: 2+1: 3+1:

Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasındaki yeni DEVLET üniversitesidir. ‘Yenilikçi,’ ‘Girişimci’, ‘Toplum ve Medeniyet Odaklı’, ‘Uluslararası’ ve ‘Araştırma Odaklı’ olarak beş temel esas üzerine kurulan Üniversitemiz, 11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitü ve 7 araştırma merkezinden oluşmaktadır.

Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?

Üniversitenin kendisi burs vermemektedir. Lakin çeşitli meslek odaları, vakıflar ile ilgili duyurular paylaşılmaktadır. İstanbul’da eğitim gören öğrencilere ailelerinin gelir durumları, ailede okuyan kardeş sayısı ve not ortalamaları değerlendirilerek dernek ve vakıflardan burs sağlanmaktadır. Bu dernekler çeşitli meslek odalarına ait olabilir.İş adamlarının hemşerilerine sunduğu eğitim yardımları da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yardımsever vatandaşlar tarafından kurulan vakıflar ile de ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlanmaktadır. Vakıflar ve dernekler burs koşullarını ve başvuru formlarını kendi internet siteleri üzerinden ilan etmektedir.

Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?

Üniversitemiz Toplam Kalite Yönetimi anlayışıyla kaliteyi bir kültür haline getirerek bilimsel araştırma ve projelendirme çalışmalarını destekleyerek geleceğin dünyasında en önemli bilgi üretim merkezi olmasını sağlamaktır. Üniversitemiz bünyesinde birçok kulüp yıl içerisinde çeşitli geziler, seminerler, kongreler, şenlikler, sosyal ve sportif faaliyetler aktif olarak düzenlemektedir. İstanbul da sosyal olanak açısından nerdeyse sınırsızdır.

Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?

Üniversitemizde 2 kütüphane bulunuyor. kişi kapasiteli, 7/24 açık değil. Eylül de açılması planlanan Türkiye&#;nin en büyük kütüphane projelerinden biri olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi tamamlanmasının ardından ,61 m²’lik kitaplık ve okuma salonu kapalı alanı, şer m²’lik 12 adet ofisi, seminer ve toplantı odaları, kafeterya gibi sosyal alanları, açık ve kapalı otopark alanları ile birlikte 1 milyon kitap kapasitesi ile hizmet verecek.

Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?

funduszeue.info TURKMSIC (Türk Tıp öğrencileri Birliği) EMSA (Avrupa tıp öğrencileri birliği) BAT(bilimsel araştırma topluluğu) İMÜ NADİR(nadir hastalıklar kulübü) GENÇ YYD(genç yeryüzü doktorları) İMÜ ERD( emergency response for disasters) LEYLADAN SONRA

Okuldaki yemek imkanları nasıldır?

Okulun yemekhanesinde öğle yemeği çıkmaktadır. Yemek fiyatı öğrenciler için 2,5 TL&#;dir. Yemekhane üniversite yemekhanesi şeklindedir. Klinik dönemdeki öğrenciler için hastanede yemek veriliyor. Yemekhaneler dışında fakülte çevresinde AVM&#;ler veya kampüs içerisinde kantin yemek alternatifleri olarak mevcuttur.

Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Anadolu Yakasında Ünalan mahallesinde metro ve metrobüse birkaç dakikalık mesafede bulunmaktadıfunduszeue.infoüs durağı üniversitenin önünde olmakla birlikte Kadıköy’e 10 dk uzaklıktadır. Tıp Fakültemiz Dönem Kuzey Kampüste yer alan D blokta yer almaktadır. Dönem İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde öğrenim görmektedir.

Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi" yılından itibaren eğitim faaliyetlerine başlamıştır. döneminde 2. mezunlarını vermiştir.

Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?

Fakültemiz, ulaşım imkanlarının elverişliliği ile İstanbul’un sosyal, sportif ve kültürel olanaklarından faydalanmak isteyen öğrenciler için ideal bir konumdadır.

Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?

Erasmus, Farabi, TurkMSIC değişim programları gibi programlar vardıfunduszeue.infoIC ve Erasmus yurtdışı imkanı sağlamaktadır.

Fakültenin eğitim dili nedir?

% Türkçe

Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?

Türkçe eğitime geçilmesiyle birlikte hazırlık eğitimi itibariyle zorunlu değildir.

Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?

Teorik derslere %70 ve pratik derslere %80 devam zorunluluğu vardır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinden gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Dönem Koordinatörlükleri devamsızlık bilgilerini takip etmektedir.

Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?

Fakültemiz ilk mezunlarını yılında vermiştir. Akredite olmak için mezun verme şartı olduğundan akreditasyon süreci başlamış bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası standartlarda akreditasyon çalışmaları yürütülmektedir.

Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?

Akreditasyon sürecinde ve öncesinde de fakültemizde dönem temsilcileriyle, rastgele seçilen gruplar ile sözel geri bildirimler alınmaktadır. Ayrıca her kurul sonunda online geribildirim formu öğrencilere iletilmektedir.

Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?

Tıp eğitimi anabilim dalımız bulunuyor. Tıp eğitimi ile ilgili yeni gelişmelerin izlenmesi, bilimsel alanlarda projeler geliştirilmesi, eğitim müfredatının geliştirilmesine katkıda bulunulması, eğiticilerin eğitimine yönelik kurs ve seminer programlarının oluşturulması, öğrencilere yönelik yurtiçi ve yurtdışı bilimsel ve sosyal aktivitelerin düzenlenmesi, probleme dayalı eğitimin organize edilmesi, senaryoların hazırlanması ve modül değerlendirilmesinde koordinasyonunun sağlanması tıp eğitimi anabilim dalının başlıca faaliyetlerindendir.

Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?

Fakültemizin hastanesi Göztepe Eğitim ve Araştırma funduszeue.infoüsle 15 dk uzaklıktadır. Hayata geçirilecek proje ile Tıp Fakültesi ile Hastanenin aynı kampüs alanında olması planlanmaktadır.

Anabilim dallarının konumu nasıldır?

Anabilim dallarından Temel Tıp Bilimleri Ünalan yerleşkesinde Dahili ve Cerrahi bilimler ise hastanemizde bulunmaktadır.

Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?

dönemi öğrenci sayıları şöyleydi. Dönem 1: öğrenci Dönem 2: öğrenci Dönem 3: öğrenci Dönem 4: öğrenci Dönem 5: öğrenci Dönem 6: öğrenci

Dönem ’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?

eğitim öğretim döneminde yaklaşık olarak Staj gruplarında bulunacak öğrenci sayısı aşağıdaki gibidir. DÖNEM 4: DÖNEM 5 : DÖNEM 6:

Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?

Profesör Doçent : 33 Dr. Öğretim üyesi : 45 Öğretim üyesi başına öğrenci düşüyor.

Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC)?

Tıp eğitiminde “entegre eğitim sistemi” programı uygulanmaktadır. İlk yıllardan itibaren pratik ve klinik uygulamalara ağırlık verilerek öğrencilerin mesleki beceri kazanmaları sağlanmaktadır.

Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?

Ders programları ve içerikleri web sitesinde mevcuttur.

Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?

Dönemlere göre seçmeli dersler mevcuttur. Her sene ders programı ile birlikte açıklanmaktadır. Uzaktan Eğitim Merkezi yabancı dil-1, tarih ve Türkçe derslerini vermektedir. Dönem 1 de yabancı dil-1 den muafiyet sınavı yapılmaktadır.

Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?

Web sitemizde yayınlanmaktadır.

Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem ) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?

Anatomi: Dersler maketler üstünden anlatılarak yapılmaktadıfunduszeue.infone kadavramız mevcuttur. Histoloji: Her öğrencinin erişebileceği yeterli miktarda doku örnekleri mevcuttur. Fizyoloji: Uygulamanın anlatılması ve deneyin yapılması. Patoloji: Gerekli doku ve organ örnekleri bulunur ve uygun koşullarda muhafaza edilir. Laboratuvarda hoca eşliğinde her kişiye 1 mikroskop düşerek incelenir. Mikrobiyoloji: Birçok kültür ortamı vardıfunduszeue.info koşullarına gereken önem funduszeue.info kültür ortamı oluşturma çalışmaları vardır. Öğrenciler ile gruplar halinde incelenir. Biyokimya: Slaytlarla ders anlatımı yapılmaktadır. Laboratuvarda uygulama eğitimi vardır. Biyoistatistik: Slaytlarla ders anlatımı yapılmaktadıfunduszeue.infosayar laboratuarlarında çeşitli programlar öğretilmektedir. Biyofizik: Slaytlarla ders anlatımı yapılmaktadır.

Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?

Plastine kadavramız funduszeue.infoi hatta fazla sayıda maketimiz vardir. Laboratuvar koşulları öğrenci sayısına uygundur.

Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?

Her öğrenciye kişi başı bir mikroskop düşmektedir.

Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?

Özel çalışma modülleri, kariyer danışmanlığı, bilimsel araştırma proje yapımı, hoca söyleşileri vs.) Fakültemizde danışmanlık sistemi mevcuttur. Tıp Fakültemizin Ulusal Öğrenci Kongresi vardır. Çeşitli kulüpler ile sıklıkla etkinlikler, söyleşiler, konferanslar verilmektedir. Hastanemizde de her hafta konferanslar düzenlenmektedir.

Mesleki Beceri Dersleri var mı?

Üniversitemizde mesleki beceri dersleri vardır. Bu dersler maketler ve simüle hastalar ile birlikte uygulamalı olarak uygulanıfunduszeue.infomalardan önce öğretim üyeleri uygulamalı bir şeklide dersleri anlatır. Bu derslerin sınavlara katkısı vardır.

Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?

Klinik Beceri Laboratuvarları mevcuttur. Bu laboratuvarda fizik muayene bulgularını simüle edebilen maketler ile öğrenim görüyoruz.

Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Dönem I, II ve III’te aşağıdaki sınavlar yapılır: a) Ders kurulu sınavı: Dönem I, II ve III’te her ders kurulunun sonunda pratik ve teorik olarak yapılan sınavdır. Öğrencilerin bu sınavlardan aldıkları notlar ders kurulu sınav notu olarak işlenir. b) Final sınavı: Dönem I, II ve III’te, her dönem sonunda ders kurullarının tümünü içeren final sınavı yapılır. Bu sınavdan alınan not final sınav notu olarak işlenir. c) Bütünleme sınavı: Dönem I, II ve III’te final sınavında başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına alınır. Dönem IV ve V’te her stajın sonunda o staj eğitim ve öğretim içeriğini kapsayan staj sınavı yapılır. Staj sınavı yazılı ya da hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılır. Staj sınavının uygulama şekline ve hangi ölçme değerlendirme yönteminin kullanılacağına ilgili stajın anabilim dalı akademik kurulu karar verir.

Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?

Sınıf geçme notu 60 tır. Öğrencinin bir üst döneme geçmesi için dönemin final veya bütünleme notunun en az C2(50), dönem not ortalamasının da en az 60 (C1) olması gerekmektedir.

Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?

Anatomi pratik sınavı : zilli sınav şeklinde( maketler üzerinde belirlenen bölgelerin işaretlenmesi ve adının sorulması, her maket için süre bittiğinde zil benzeri sesler kullanılarak sıradaki soruya geçilmesi talimatı veriliyor. Sınav adını bundan alıyor.) Patoloji, histoloji, fizyoloji, biyokimya, biyofizik pratik sorularını komite soruları birlikte sormaktadırlar. Klinik Beceri derslerinin uygulamaları uygulamayı gerekli şartları sağlayarak tamamlayan öğrencilere puanları verilerek yapılmaktadır

Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?

Finalsiz geçme var, 80 ve üzeri not ortalaması ile finalsiz geçilebiliyor. Ayrıca komitelerde derslerin barajı var, finalde hem ders barajı hem 50 puan barajı mevcuttur.

Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?

Fakülte temsilciliği, dönem temsilciliği ve tüm öğrencilerle Geri Bildirim Toplantıları. Her kurul sonrası online geri bildirim. Kurumsal Eğitim Yönetimi ve Planlama Sistemine sahip olması.

Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?

Fakülte temsilcilikleri, dönem temsilcilikleri, Geri Bildirim Toplantıları mevcuttur. Dekanlığımız, Tıp Eğitimi AD ve koordinatörlerimizle hocalarımızla eğitimimiz hakkında sohbet edip geri bildirim verebiliyoruz.

Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…

Bizlere aşağıdaki ilke ve esaslara göre eğitim veriliyor, ve hastane ve fakülte koşulları oldukça gelişmiş. 1. Temel ve klinik tıp bilgilerine sahiptir. 2. Çağdaş hekimlik anlayışına uygun hasta yönetiminin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular. 3. Tanı ve tedavi için gereken mesleksel becerileri uygular. 4. Acil tıbbi bakım ve girişimleri gerçekleştirir. 5. Hasta ve hastalıkları biyolojik, ruhsal ve toplumsal boyutlarıyla bütüncül olarak değerlendirir. 6. Çevresel etkenlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir. 7. Sağlık sistemleri, politikaları ve uygulamalarının birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir. 8. Birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri uygular. 9. Mesleksel değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemelere uygun davranır. Mesleğini özveriyle uygular. Yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenir ve öz değerlendirme yapar. Mesleğini uygularken uygun bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve bilgi teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır. Kanıta dayalı tıbbın ilkelerine dayanarak, tıbbi bilgilerin bilimsel temellerini eleştirel olarak değerlendirir. Mesleğini uygularken etkin iletişim kurar. Ve başarılarıyla adından şimdiden bahsettirmeye başladı. TUS 1. Dönem Puanlarının Üniversitelere göre ortalamasının dağılımında; Devlet ve Vakıf Üniversiteleri arasında Fakültemiz, Klinik Tıp Puanında 4., Temel Tıp Puanında 5. sırada yer almıştır. TUS 2. Dönem Puanlarının Üniversitelere göre ortalamasının dağılımında; Devlet ve Vakıf Üniversiteleri arasında Fakültemiz, Klinik Tıp Puanında 5., Temel Tıp Puanında 6. sırada yer almıştır.

Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?

Tercih yapacağınız fakülteye güzellik katmak sizlerin elinde

Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?

ZOOM-Edmodo sistemi üzerinden Online olarak dersler işlenip, Zoom ve Turnitin sistemi kullanılarak ölçme-değerlendirme yapılmıştır.

Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?

Dönem klasik sınavlarını Turnitin sistemi üzerinden sisteme yüklediler. Dönem Zoom Online Sözlü gerçekleştirildi.

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

(1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Medeniyet Üniversitesine bağlı, Tıp Fakültesi hariç olmak üzere, fakülteler ve yüksekokullarda uygulanacak lisans kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

(1) Bu Yönetmelik; lisans düzeyinde, Tıp Fakültesi hariç olmak üzere, İstanbul Medeniyet Üniversitesine bağlı eğitim programları kapsamında yürütülen öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

(1) Bu Yönetmelik; 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 14, 43 ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik takvim: Eğitim öğretim yılının başlama ve bitiş tarihleri ile kayıt ve sınav tarihleri gibi önemli tarihleri içeren takvimi,

b) AKTS: Öğrencilerin yurt içi ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin ve notlarının bir yükseköğretim kurumundan diğerine transfer edilmelerini sağlayan Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Çalışma yükü: İlgili ders için öğrencilerin tüm öğrenme faaliyetlerini tamamlamalarında gerekli olan zamanı,

ç) Çift ana dal programı: Bir lisans programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydı ile aynı yükseköğretim kurumunda ikinci bir diploma programından ders alıp bu program için de ayrı diploma alabilmesini sağlayan programı,

d) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğrenim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere kayıtlı bulunduğu fakültenin/yüksekokulun/bölümün önerisi ile ilgili yönetim kurulu tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

e) Ders kredisi: Bir yarıyıl içinde haftada bir ders saatlik teorik dersi ve/veya semineri, iki ders saatlik laboratuvar, atölye, klinik çalışması, uygulama gibi çalışmaları ve diğer etkinlikleri ifade eden ölçü birimini,

f) Ders/E-ders: Ders, öğretim planında yer alan ve haftalık bir program çerçevesince öğretim elemanı/elemanları tarafından yürütülen ve elli dakika süren eğitim-öğretim çalışmasını; e-ders ise öğretim içeriği ve materyallerinin, internet/intranet ya da bir bilgisayar ağı üzerinden sunulduğu, öğrencilerin ise öğreticiler ve diğer öğrenciler ile birlikte bu ortama eş-zamanlı ve/veya eş-zamansız katılım göstererek öğrenmelerini gerçekleştirdiği elektronik ders uygulamasını,

g) Diploma eki: Diplomaya ek olarak verilen, yüksek öğretim alanında diploma ve derecelerle ilgili olarak ortak ve herkes tarafından anlaşılır formatta bilgi sağlamak için tasarlanmış belgeyi,

ğ) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

h) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

ı) Mesleki uygulama: Öğrencinin o aşamaya kadar edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri pekiştirmeye yönelik uygulamalı olarak yapılan etkinliği,

i) Öğrenme kazanımları: Bir dersin öğrenme sürecinin başarı ile tamamlanması sonrası öğrencilerin edindiği bilgi ve becerileri,

j) Ön koşullu ders: Alınabilmesi için alt yarıyıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması koşulu aranılan dersi,

k) Seçimlik ders: Öğrencinin zorunlu dersler dışında, alan içinden ve alan dışından isteği doğrultusunda aldığı dersi,

l) Senato: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Senatosunu,

m) Staj: Öğrencinin değişik kurum ve kuruluşlarda yaptığı ve bu sırada edinilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri pekiştirmeye yönelik etkinliği,

n) Üniversite vizyon dersleri: Üniversitenin vizyon ve misyonuna uygun olarak üniversite senatosunca sayısı ve veriliş şekli belirlenen zorunlu ve/veya seçimlik dersleri,

o) Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesini,

ö) Yan dal programı: Bir lisans programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydı ile başka bir programın belirli derslerini almak sureti ile diploma yerine geçmeyen sertifika alabilmelerini sağlayan programı,

p) Zorunlu ders: Bir programda öngörülen ve öğrencinin alması gerekli olan dersi

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ve Derslere İlişkin Esaslar

Eğitim-öğretim türleri

(1) Fakülte ve yüksekokullarda ilgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile örgün normal ve ikinci öğretim, açık öğretim, uzaktan eğitim programları ve yoğunlaştırılmış yaz programı açılabilir.

Eğitim-öğretim dönemleri

(1) Üniversiteye bağlı fakültelerde/yüksekokullarda eğitim-öğretim, fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenen eğitim-öğretim programına ve akademik takvime göre uygulanır.

(2) Akademik takvim süresi içinde eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. İlgili kurulların önerisi ve Senatonun onayı ile dersler yıllık olarak da okutulabilir. Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar olmak üzere on dörder haftalık iki yarıyıldan oluşur. Yarıyıllara yarıyıl sonu/yılsonu sınav süreleri dâhil değildir. Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini uzatabilir veya kısaltabilir.

(3) Öğretimin yapılacağı gün ve saatler Senatoca belirlenir. Resmi tatil günleri öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak gerektiğinde dersi veren birim tarafından önerilen ve Üniversite Yönetim Kurulunca uygun görülen derslerin, ders ve sınavları cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir.

Eğitim-öğretim süresi

(1) Fakülte ve yüksekokulların eğitim-öğretim süresi, Tıp Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu dışında tüm fakülte ve yüksekokullarda dört yıldır.

(2) Fakülte/yüksekokullara kayıt yaptıran öğrenciler için Yabancı Diller Yüksek Okulunda açılan yabancı dil hazırlık sınıfı yukarıda belirtilen sürelere dâhil değildir.

(3) Öğrenciler eğitim-öğretimlerini, sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen süreler içinde tamamlamak zorundadır. Bu sürelerin hesaplanmasında, öğrencilerin fakülte/yüksekokul yönetim kurulunca kabul edilen mazeretleri nedeniyle geçen süreler dikkate alınmaz. Ancak, normal öğrenim süresinde mezun olamayan öğrencilerin, sayılı Kanunun 46 ncı maddesinde öngörülen şartları yerine getirmeleri koşulu ile öğrencilikleri devam eder. Bu öğrenciler, ders ve sınavlara katılma ve tez hazırlatma hariç kendilerine tanınan diğer haklardan yararlanamazlar.

Yabancı dille eğitim ve hazırlık sınıfı

(1) Lisans programlarında dersler ilgili kurulun önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Genel Kurulunun onayı alınarak, 4/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde bir yabancı dille verilebilir.

(2) Zorunlu veya isteğe bağlı hazırlık sınıfı eğitimi ile ilgili esaslar, Yüksek Öğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca Senato tarafından belirlenir.

Eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesi

(1) Fakülte/yüksekokullarda, zorunlu ve seçimlik dersler teorik ve/veya uygulamalı olarak yapılır. Bir eğitim-öğretim programında teorik ve uygulamalı derslerin alt ve üst sınırları ilgili kurullarca belirlenir ve Senato tarafından karara bağlanır.

(2) Fakülte/yüksekokullar, ilgili birimlerince kararlaştırılmış olmak ve Senato tarafından onaylanmak koşuluyla, eğitim-öğretim programlarını yarıyıl/yıldaki derslerin tümünden başarılı olunmadıkça bir sonraki yarıyıl/yıldan ders alınamaması esasına dayalı olarak düzenleyebilirler.

(3) Teorik ve uygulamalı dersler içinde seminer, uygulama, atölye çalışması, laboratuvar çalışması ve inceleme-araştırma gezisi, ödev, bireysel çalışma, mesleki beceri uygulamaları, sınava hazırlanma, alan çalışması, kütüphane çalışmaları, bitirme çalışması ve proje gibi diğer etkinlikler yer alabilir.

(4) Senato, birden fazla örgün eğitim programında yer alan bazı derslerin uzaktan eğitim yolu ile yürütülmesine, ilgili birim kurulunun önerisi üzerine karar verebilir. Ancak bu derslerin yürütülmesinde uzaktan eğitime ilişkin hususlar, Senato tarafından belirlenir.

(5) Eğitim programlarında yer alacak zorunlu teorik ve/veya uygulamalı derslerin yarıyıllara dağılımı ve yapılacak değişiklikler, bölümün/anabilim dalının önerisiyle ilgili kurullarca düzenlenir ve Senatonun onayına sunulur. Yabancı dille verilecek seçimlik dersler dışındaki seçimlik dersler bölümün/anabilim dalının önerisi ve ilgili kurulların onayıyla açılır ve/veya kaldırılır. Öğrenci seçimlik dersi, kayıtlı olduğu programdaki seçimlik ders adı ile açılmış derslerden seçebileceği gibi başka programların dersleri arasından da seçebilir.

(6) Fakülte/yüksekokulların eğitim programlarında görev alacak öğretim elemanları ile ders ve uygulama çizelgeleri her yarıyılın başında ilgili kurullarca düzenlenerek ilan edilir.

(7) Her öğrenci için kayıtlı bulunduğu fakülte/yüksekokul/bölümün önerisi ile ilgili yönetim kurulunca eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce bir danışman belirlenir. Öğrencinin yarıyılda/yılda izleyeceği dersler, programında yapılacak değişiklikler, ön koşullu dersler ve üst yarıyıldan/yıldan alınacak dersler danışmanın onayı ile kesinleşir. Zorunlu hallerde bölüm başkanı da derslerle ilgili onay verebilir.

(8) sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilen dersler ile Senato tarafından belirlenen Üniversite vizyon dersleri, bütün öğrenciler için ortak ders olarak verilir.

Yan dal programı

(1) Yan dal eğitim-öğretim programı açılması, ilgili bölümlerin/anabilim dallarının mutabakatı ve talebi, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararı ile kesinleşir ve bölümlerin işbirliğiyle yürütülür. Herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencinin gerekli koşulları karşılamak kaydı ile kendi lisans programına ek olarak bir yan dal programına kayıt olmasına izin verilebilir. Yan dal programı ayrı bir lisans programı olarak düzenlenemez.

(2) Yan dal programına ait diğer hususlar, Senato tarafından belirlenir.

Çift ana dal programı

(1) Çift ana dal eğitim-öğretim programı açılması, ilgili fakülte/bölüm /anabilim dalının isteği, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun kararı ile kesinleşir ve bölümlerin işbirliğiyle yürütülür. Herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencinin, gerekli koşulları karşılamak kaydı ile kendi lisans programına ek olarak çift ana dal programına kayıt olmasına ve ikinci bir lisans diploması almasına izin verilebilir.

(2) Çift ana dal programına ait diğer hususlar, Senato tarafından belirlenir.

Uzaktan eğitim programı

(1) Üniversiteye bağlı uzaktan eğitim yapan birimlerde lisans programları kapsamında yapılan öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslar, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yönetmeliğine göre belirlenir.

Derslerin kredi değeri

(1) Bir dersin kredisi, öğrencilerin, o ders için ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenmiş olan öğrenme kazanımları için gerekli çalışma yükünü ifade eder. Derslerin kredisi, öğrencilerin çalışma yükleri hesaplanarak AKTS’ye göre belirlenir.

(2) Her dersin kredisi öğretim planında belirtilir. Dersin kredisi öğrencinin dönem çalışma yükü temel alınarak öğretim elemanı tarafından belirlenir ve ilgili bölüm/program kurulu tarafından ders planı ile birlikte Senatoda onaylanır. Bir öğrencinin bir yarıyılda alacağı eğitim-öğretim çalışmaları yükü ders planında gösterildiği kadardır.

(3) Bir eğitim-öğretim yılında lisans programları için ders ve uygulama kredisi toplamı ortalama 60 AKTS olup, dört yıllık lisans programlarında ders ve uygulama kredisi toplamı AKTS’dir.

(4) Bir dersin haftalık ders saati bölüm/program/anabilim dalı kurulunun önerisi ile fakülte/yüksekokul kurulu tarafından belirlenir ve Senato tarafından onaylanır.

(5) Ders tekrarı durumunda olan bir öğrenci, tekrar derslerine öncelikle kayıt olmak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 40 AKTS kredisi kadar ders alabilir. Ancak ders tekrarı durumunda olan bir öğrencinin çalışma yükü, akademik danışmanın önerisi ve bölüm/program başkanlığının onayı ile kayıt yaptırılan yarıyılın eğitim-öğretim çalışmaları yükü esas alınarak 1/3 oranına kadar azaltılabilir.

Mülga fıkra: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.1

(6) Genel not ortalaması en az olan ve herhangi bir ders başarısı (DD) harf notundan düşük olmayan bir öğrencinin isteği, akademik danışmanın uygun görmesi ve ilgili bölüm/program başkanlığının onayı ile öğrencinin çalışma yükü, kayıt yaptırılan yarıyılın eğitim-öğretim çalışmaları yükü esas alınarak 1/3 oranına kadar artırılabilir.

Mülga fıkra: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.1

Yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi

(1) Üniversite ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalar ve öğrenci değişim programları çerçevesinde, bu üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde/programlarında almaları gereken dersler yerine, okuduğu üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılır. Bu dersler, bölüm koordinatörünün ve ilgili bölümün teklifi, fakülte veya yüksekokul yönetim kurulunun kararı ile belirlenir. Bu derslerden alınan notlar, ilgili yarıyılın başarısı olarak öğrenci kütüğüne işlenir ve akademik ortalamaya katılır. Öğrencinin yurt dışında başarısız olduğu dersler varsa, öğrenci bu derslerin yerine kendi bölümünde/programında akademik danışmanın önerisi ve fakülte veya yüksekokul yönetim kurulu kararı ile AKTS kredi açığını kapatacak sayıda derse kayıt yaptırır. Yurt dışındaki üniversiteden değişim programı kapsamında gelen öğrencilere Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not durum belgesi verilir.

(2) Üniversite ile ulusal düzeyde diğer üniversiteler arasında yapılacak protokoller çerçevesince öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı uygulanır. Bu protokoller, 18/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Ders alma ve bırakma şartları

(1) Lisans programlarındaki dersler zorunlu ve seçimlik derslerden oluşur. Öğrencinin bir yarıyılda programına alabileceği ders saati, Senato tarafından belirlenir.

(2) Birinci ve ikinci yarıyıl/birinci sınıf öğrencisi, genel akademik başarı not ortalamasına bakılmadan kayıtlı olduğu programdaki bütün dersleri almakla yükümlüdür.

(3) Dördüncü yarıyıl/ikinci sınıf sonundan itibaren, öğrencinin yeni ders alabilmesi için genel akademik başarı not ortalamasının en az 1,80 olması gerekir.

Değişik fıkra: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/11//) m.1

(4) Öğrenci üçüncü yarıyıldan/ikinci sınıftan itibaren, aşağıdaki koşulların tümüne bağlı kalmak şartıyla en az on beş en fazla otuz haftalık ders saati aralığında üst yarıyıl/yıl programından ders alabilir:

a) Alacağı dersin henüz almadığı veya alıp da başarılı olmadığı bir dersin ön koşulu olmaması.

b) Öğrencinin herhangi bir ders başarısının (DD) harf notundan düşük olmaması.

c) Danışmanının onayı olması.

Buna göre, bir öğrenci genel akademik başarı not ortalaması 2,50 - 3,49 arasında ise en fazla iki ders, 3,50 ve üzerinde ise otuz ders saati ile sınırlı olmak kaydıyla istediği sayıda ders alabilir. Öğrenciler, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öğrenimlerini daha kısa sürede bitirebilirler.

Mülga: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/04//) m.1

(5) Öğrenci alt yarıyıldan/yıldan başarısız olduğu dersi/dersleri ve genel akademik başarı not ortalaması 1,80 ve üzerinde olmak şartı ile alması gereken yarıyılda/yılda almadığı veya alamadığı dersi/dersleri bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen en yüksek haftalık ders saati sınırı ölçüsünde öncelikle almakla yükümlüdür. Ancak, devam koşulunu yerine getiren öğrenci alt yarıyıldan/yıldan başarısız olduğu dersleri, toplam otuz saatin %10’unu aşmamak ve bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesi uygulanmak koşuluyla danışmanın önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile alabilir.

(6) Genel akademik başarı not ortalaması 1,80’in altında olup ders tekrarlayan öğrenci ile öğreniminin son yarıyılında/yılında olup mezuniyet için alması gereken dersleri tamamlayamamış öğrenci için on beş ders saatlik alt sınır aranmaz.

(7) Genel akademik başarı not ortalaması 2,00’den az olan öğrenci istediği takdirde ve danışmanının onayıyla daha önce almadığı en çok iki dersi bırakabilir. Ancak bırakılan bu derslerin açıldığı ilk yarıyılda/yılda öğrencinin programında yer alması gerekir.

Ön koşullu dersler

(1) Ön koşullu dersler ve koşulları, bu dersleri veren bölümce gerekçeleri belirtilerek ilgili kurula önerilir ve bu kurulların onayından sonra kesinleşir. Ön koşul niteliğindeki ders/dersler başarılmadıkça ön koşullu ders/dersler alınamaz.

Devam durumu

(1) Öğrenci derslere, uygulamalara, öğretim elemanlarınca uygun görülen çalışmalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Öğrencinin devam durumu ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve yarıyıl sonu sınavından en az bir hafta önce ilan edilir.

(2) Notunu yükseltmek amacıyla aynı dersi/dersleri tekrar almak isteyen öğrenci, öğretim yılının başında ilgili öğretim elemanından devam durumuna ilişkin onay alır.

(3) Sağlık raporu ilgili yönetim kurulunca kabul edilse bile, öğrencinin raporlu olduğu süre uygulamalı derslerde öğrencinin devamsızlık süresinden sayılır.

Engelli öğrenciler

(1) Engellilik durumu ve derecesi sağlık raporu ile kanıtlanmış olan Üniversiteye kayıtlı engelli öğrenci, bu Yönetmeliğin ders almaya ilişkin hükümlerine uymakla yükümlüdür. Ancak, engeli nedeniyle herhangi bir dersin gerekliliklerini yerine getirmekte güçlük çekmesi durumunda, danışmanının ve ders veren öğretim elemanının onayıyla söz konusu güçlüklerin giderilmesine ilişkin değişiklik, uyarlama ve düzenlemeler yapılarak öğrencinin dersi alması sağlanır. Tüm uyarlamalara rağmen öğrenci dersin gerekliliklerini yerine getiremiyor ise varsa o derse eşdeğer olan bir başka ders alır.

(2) Üniversiteye kayıtlı engelli öğrenci, bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinde belirtilen sınavlara girmek zorundadır. Ancak, öğrencinin performansının en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için engelli öğrencinin ihtiyaçları temel alınarak dersi veren öğretim elemanının onayı ile sınav yeri, sınav süresi, biçimi değiştirilip uygun hale getirilebilir. Sınavda kullanılacak özel alfabe, bilgisayar ve büyüteç gibi ek gereçler ile okumaya ya da yazmaya yardımcı kişi ya da araçlar temin edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıtlara İlişkin Hükümler

Kayıt koşulları ve kayıt işlemleri

(1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullara kayıt için aşağıdaki koşullar aranır:

a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden mezun olanların diploma denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması.

b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavlar sonucunda o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olmak.

c) Ön kayıt ve yetenek sınavı ile öğrenci alınacak birimlerde, ilgili kurulların o öğretim yılı için belirlediği geçerli puan ve koşullara sahip olmak.

ç) Açık öğretim programları hariç, başka bir yükseköğretim kurumunda lisans öğretimine kayıtlı olmamak.

(2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar, ilan edilen tarihlerde kayıt için başvurmak zorundadır. Kayıt yaptıracak adaylardan istenecek belgeler Senato kararı ile belirlenir.

(3) Kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan veya ÖSYM sınavlarında sahtecilik yaptığı belirlenenlerin kayıtları iptal edilir ve haklarında kanuni işlem başlatılır.

Adres bildirme

(1) Her türlü bildirim, öğrencinin kayıt anında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak veya kullanıcı adına e-posta göndermek veya ilgili fakülte veya yüksekokulda ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Kayıt olurken bildirdikleri adresleri değiştirdikleri halde, bunu kaydettirmemiş bulunan veya yanlış ya da eksik adres vermiş olan öğrencilerin, kayıtlı oldukları fakülte veya yüksekokulda mevcut adreslerine bildirimin yapılması halinde, kendilerine bildirim yapılmış sayılır.

(3) Öğrencinin takip etmemesi nedeniyle e-posta adresinin aktif olmaması durumunda e-postanın gönderildiği, yanlış veya eksik adres beyan edilmiş adrese yapılmış tebligatlar da tebliğ edilmiş sayılır.

Muafiyet

Değişik madde: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/09//) m.1

(1) Fakülte/Yüksekokula kayıt yaptıran öğrenci, bir yükseköğretim kurumundan almış ve başarmış olduğu derslerden muaf olmak için talepte bulunabilir. Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulunca, ilgili bölüm başkanlığı görüşü dikkate alınarak değerlendirilir ve karara bağlanır.

Kayıt yenileme

(1) Güz ve bahar yarıyılının başında öğrenci ilgili mevzuatla belirlenen öğrenci katkı payını, Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihlerinde ödeyip ders kayıtlarını yaptırarak kaydını yenilemek zorundadır. Katkı payı ödemeyen öğrencinin kaydı yenilenmez.

(2) İlan edilen tarihlerde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler, kayıt bitim tarihinden sonra iki hafta içerisinde gecikmeli kayıt yaptırırlar. Gecikmeli kayıt koşulları her yıl Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Kayıt programı bir önceki yarıyılın son haftasında ilan edilir.

(3) Kayıt yenilenmeyen yarıyıllar öğrenim süresine dâhil edilir.

(4) Kaydını yenilemeyen öğrenciye o yarıyıl içinde herhangi bir öğrenci belgesi verilmez ve bu öğrenci öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Öğrenci katkı payı

(1) Lisans öğrencileri, her öğretim yılında, ilgili mevzuatla belirlenen miktarda katkı payı öderler. Öğrenci katkı payını yatırmayan öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanmış sayılmaz ve bu durumda bulunan öğrenciler öğrencilik haklarından istifade edemezler.

(2) Yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt olan öğrenciler, öğrencisi oldukları fakültenin veya yüksekokulun öğrenci katkı payına eşit katkı payını ayrıca ödemekle yükümlüdürler.

(3) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, bulundukları programda, her bir dönem için belirlenen ders planında yer alan dersleri alan ve başarılı olan öğrencilerin, başarı ortalamasına göre dönem sonu itibariyle yapılacak sıralamada ilk % 10’a giren öğrenciler, bir sonraki dönemde ödeyecekleri öğrenci katkı payının yarısını öderler. Bu hükmün uygulanmasında azami öğrenim süresini doldurmamış olan öğrenciler dikkate alınır. Yaz öğretiminde alınan dersler hesaba katılmaz. Önceki dönemlerden başarısız dersi olanlar değerlendirmeye alınmaz.

(4) Öğretim programındaki dersleri tamamlayıp sadece stajı kalan öğrencilerin ödeyecekleri katkı payları, yaz öğretiminde kredi başına alınan ücretler dikkate alınarak Senato tarafından belirlenir.

(5) Azami süre içinde, Üniversite öğrenimi sırasında bir derse üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin üçüncü fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin % 50 fazlası, dördüncü defa kayıt yaptırılması halinde % , beşinci veya daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise % fazlası ile hesaplanır.

(6) Azami süre olan yedi yıl içinde öğrenimin tamamlanamaması halinde, her bir ilave ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin üçüncü fıkrasına göre belirlenecek olan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin % ’ü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde % ’ü, üçüncü defa kayıt yaptırılması halinde % ’ü, dördüncü ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise % ’ü olarak hesaplanır.

(7) Her bir ders için kredi başına ödenecek katkı payı tutarları, her bir dersin kredisinin ilgili dönemde alınması gereken toplam ders kredisine oranlanması sonucu bulunacak katsayının, ilgili dönem için belirlenen öğrenci katkı payı ile çarpılarak, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından dönem başlarında belirlenir.

(8) Azami süre olan yedi yıl içinde çift ana dal veya yan dal öğreniminin tamamlanamaması nedeniyle ilave ders alınması halinde, her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için bu maddenin üçüncü fıkrasına göre hesaplanan kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin % ’ü, ikinci defa kayıt yaptırılması halinde % ’ü, üç ve daha fazla defa kayıt yaptırılması halinde ise % ’ü olarak hesaplanır.

Kayıt dondurma

(1) Kayıt, devam, uygulama ve sınav koşullarından herhangi birini Senato kararıyla belirlenen haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde yerine getiremeyen öğrencinin hakları, kayıt dondurma ile ilgili talepte bulunması ve bu talebin ilgili yönetim kurulunca değerlendirilip onaylanmasından sonra saklı tutulur. Bu öğrenci mazereti nedeniyle ayrıldığı yerden öğrenimine devam eder. Yarıyıl içinde izin verilmesi halinde, öğrenci yarıyıl başından itibaren izinli sayılır.

(2) Öğrenci sayılı Kanundaki azami öğrenim süresi içinde en çok iki yıl veya dört yarıyıl kayıt dondurma isteğinde bulunabilir. Kayıt dondurulan süre toplam öğrenim süresine dâhil değildir. Kayıt donduran öğrenci öğrenimine devam edemez ve izinli olduğu yarıyılı izleyen sınav dönemindeki yarıyıl sonu sınavlarına giremez.

(3) Geçerli bir nedenle kayıt dondurma talebi halinde öğrencinin, olayın meydana çıkmasından itibaren en geç otuz gün içinde, bağlı bulunduğu fakülteye başvurması ve olayı gerekli belgelerle kanıtlaması zorunludur.

(4) Psikolojik rahatsızlıklar nedeni ile tüm öğretim süresi içinde devamsızlığı iki yarıyılı aşan ve bu durumunu bir sağlık kuruluşundan alınacak sağlık raporu ile belgelendiren öğrencilerden, öğrenimlerine devam etmek istemeleri halinde, yeniden sağlık raporu almaları istenir. Bu rapor, ilgili yönetim kurulunca incelendikten sonra, öğrencinin öğrenimine devam edip edemeyeceğine karar verilir.

Yatay geçiş

(1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullara başka kurumlardan yapılacak yatay geçişler, 24/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri esas alınarak ilgili yönetim kurulunca yapılır.

(2) Üniversite bünyesinde bulunan fakülteler ve bölümler arasındaki yatay geçişlere ilişkin kurallar, ilgili mevzuat çerçevesinde Senato tarafından hazırlanacak bir yönerge ile belirlenir.

Dikey geçiş

(1) Meslek yüksekokulu mezunlarının lisans programlarına kayıtları, 19/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınarak ilgili yönetim kurulunca yapılır.

Yabancı öğrenciler

(1) Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı veya yabancı uyruklu adayların lisans programlarına kabul koşulları, Senato tarafından belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Başarı Değerlendirmesine İlişkin Esaslar

Sınavlar

(1) Sınavlar; ara sınavı, yarıyıl sonu/yılsonu sınavı, bütünleme sınavı, ek sınav, staj sonu sınavı, mazeret sınavı ve muafiyet sınavından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Bu sınavların yapılacağı yer ve tarihler dekanlıkça/yüksekokul müdürlüğünce ilgili yarıyıl başında ilan edilir. Öğrenciler sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek, kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır.

(2) Ders içerisinde/kapsamında yapılan ödev, proje ve benzeri çalışmalar ara sınav yerine kullanılabilir.

(3) Yarıyıl sonu/yılsonu sınavına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda/yıl sonunda ilgili kurul tarafından ilan edilen yer ve zamanlarda yapılır. Örgün eğitimde, derslerin yarıyıl sonu/yılsonu sınavına girebilmek için; teorik derslerin en az % 70’ine devam etmek, uygulamalı olan derslerde ise uygulamaların en az % 80’ine katılmak ve başarılı olmak gerekir.

b) Bir dersin teorik ve uygulamalı kısımlarının ayrı sınavlar halinde yapılarak değerlendirilmesine ilgili kurul karar verir.

(4) Bütünleme sınavına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Yarıyıl/yılsonu sınavları ile bütünleme sınavları arasında en az on beş gün ara verilir. Bütünleme sınavından alınan puan yılsonu sınavı puanı olarak değerlendirilir.

b) Yarıyıl sonu ve genel akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasında yıllık okutulan derslerin notu dersin alındığı yılın sonundaki yarıyıla katılır.

(5) Son yarıyıldaki başarısız öğrencilere tanınan tek ders sınav hakları ile ilgili hususlar şunlardır:

a) Son yarıyıla kadar kayıtlı olduğu programın tek ders dışında diğer derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan, programa ilişkin tüm yükümlülükleri yerine getiren ve genel akademik başarı not ortalaması 2,00 veya daha yüksek olan öğrenciye tanınır. Genel akademik başarı not ortalamasına katılan ve başarısız olunan bu ders için en geç izleyen yarıyılın/yılın başına kadar ek sınav hakkı verilir.

b) Durumları yukarıdaki gibi olan öğrenciler, yarıyıl sonu sınav sonuçları ilan edildikten sonra en geç bir hafta içinde ilgili dekanlıkta bulunan öğrenci işleri bürosuna bir dilekçeyle başvurur. Öğrencinin durumu incelendikten sonra, öğrenciye ve dersin öğretim elemanına/öğretim elemanlarına hangi derslerden ek sınav hakkı verildiği dekanlık/yüksekokul müdürlüğünce bildirilir. Bu sınav bir eğitim-öğretim yılında yarıyıl/yıl sonunda bir kez yapılır.

(6) Mazeret sınavı: Ara sınav ve bütünleme sınavı bulunmayan dersler bakımından yıl sonu sınavı için mazeret kabul edilebilir. Ara sınavına girme hakkı olduğu halde bu sınava giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri, ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler ara sınav haklarını aynı yarıyıl/yıl içinde dekanlık, yüksekokul müdürlüğünce belirlenen gün, yer ve saatte kullanırlar. Yarıyıl sonu/yılsonu sınavına girmeye hak kazandığı halde bu sınava giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri, ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler yarıyıl sonu/yıl sonu sınav haklarını mazeret hakları saklı kalmak koşuluyla açılacak ilk yarıyıl sonu/yıl sonu sınavında kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı hakkı verilmez. Bütünleme sınavı için mazeret hakkı verilmez.

(7) Muafiyet sınavı: İlgili kurulların önerisi ve Senato kararı ile muaf olunması uygun görülen dersler için her eğitim-öğretim yılının başında muafiyet sınavları açılır.

(8) Gerekli durumlarda ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışındaki, cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.

(9) Sınavlarda kopya yapanlar, kopya girişiminde bulunanlar veya kopyaya yardım edenler ile sınav kağıtlarının incelenmesi sırasında kopya yaptığı ya da kopya çekilmesine yardım ettiği belirlenen öğrenciler o sınavlardan sıfır almış sayılır ve haklarında 13/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

(10) Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç on beş gün içinde fakülte/yüksekokulların öğrenci işleri bürosuna teslim edilir. Not çizelgeleri dışındaki sınav belgeleri öğrenci işleri bürosunca en az iki yıl saklanır.

(11) Öğrencinin bir dersin sınavına girebilmesi için o yarıyıl/yılda kaydını yenilemiş ve o derse kayıt yaptırmış olması gerekir. Öğrencinin kayıt yaptırmadığı bir dersin sınavına veya girme hakkını kazanmadığı bir sınava girmesi durumunda aldığı not ilan edilmiş olsa da iptal edilir.

(12) Üniversitenin fakülte/yüksekokulları ile yurt içindeki/yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarında yaz döneminde veya öğrenci değişim programları kapsamında alınan derslerin notlarının değerlendirilmesi ve uyarlanması bu Yönetmeliğin 17 nci maddesine göre ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Sınav notuna itiraz

(1) Sınav kağıtlarının ve sınav not çizelgelerinin fakülte dekanlığına/ yüksekokul müdürlüğüne verilmesinden ve ilanından sonra maddi hata dışında not değiştirilmez.

(2) Öğrenci maddi hata itirazı için sınav sonuçlarının ilanından itibaren yedi gün içinde ilgili fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilir. dekanlık/yüksekokul müdürlüğü, ilgili öğretim üyesine, öğrencinin başarı notuna katkısı bulunan bütün çalışmaları tekrar inceleterek, öğrencinin itirazını ve öğretim üyesinin yaptığı yeni değerlendirmeyi iki hafta içinde ilgili yönetim kurulunda karara bağlar.

(3) Öğrenci bilgi sisteminde açıklanan başarı notları ile ilişkili herhangi bir maddi hatanın yapılmış olduğunun belirlenmesi halinde, ilgili öğretim elemanı ilgili bölüm/program başkanına başvurarak düzeltme talebinde bulunur. Bu talep, ilgili fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu bölüm/program başkanlığınca değerlendirilir. Eğer varsa not değişikliği veya düzeltmeler yönetim kurulunda görüşülüp karara bağlanır. Yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Gerekli değişiklik Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Ders başarı notu

(1) Dersin öğretim elemanı tarafından, öğrencilerin aldıkları başarı notları puan üzerinden ele alınarak başarı notu değerlendirme tablosuna uygun olarak dersin yarıyıl sonu başarı notu harfli ve katsayılı not biçiminde, aşağıdaki tablodaki gibi takdir edilir. Her dersin başarı değerlendirmesi için; ara sınavlar ile uygulama, staj, seminer, proje, ödev, laboratuvar, sunum ve benzeri dönem içi etkinliklerden alınan notların ortalamasının en az %40, en fazla %60’ı; yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun ise en az %40, en fazla %60’ı alınır.

Değişik fıkra: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.1

(2) Bir dersten başarılı sayılabilmek için diğer şartlara ek olarak o dersin yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından en az 50 puan almak gerekir, bu puanı alamayanlar not ortalaması ne olursa olsun başarısız (FF) sayılır.

Değişik fıkra: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.1

(3) Bir derse ilişkin yükümlülüklerin yüzde ağırlıkları ve değerlendirme kriterleri eğitim-öğretim yarıyılının başlangıcından itibaren ilk iki hafta içerisinde dersin koordinatörü tarafından belirlenerek dersi veren öğretim elemanı tarafından ilan edilir.

Değişik fıkra: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.1

(4) Harf notlarının, tam puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

a)
Başarı derecesiBaşarı NotuPuanıPuanı
PekiyiAA4,00
İyi-pekiyiBA3,50
İyiBB3,00
Orta-İyiCB2,50
OrtaCC2,00
Geçer-OrtaDC1,50
GeçerDD1,00
ZayıfFF0,00
MuafMU--
Sınava girmeliGR
DevamsızDZ
YeterliYT--
YetersizYZ--

Değişik bent: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/01//) m.1

b) Yukarıda belirtilen ve başarı ortalamasına girmeyen harf notları aşağıdaki gibi tanımlanır:

1) (MU) harf notu: Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay geçiş veya dikey geçiş yollarından birisi ile Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciye daha önce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi ile ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. MU notu ortalama hesaplarına dâhil edilmez.

2) (GR) harf notu: Dönem sonu sınavına girmeyen öğrencilere (GR) harf notu verilir.

3) (DZ) harf notu: Devam koşullarını sağlamayan öğrencilere (DZ) harf notu verilir.

4) (YT) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olan öğrencilere (YT) harf notu verilir.

5) (YZ) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olamayan öğrencilere (YZ) harf notu verilir.

Derslerden başarılı olma durumu

(1) Bir dersten koşulsuz başarılı sayılabilmek için en az (CC) notu almak gerekir.

(2) Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı koşullu derslerden başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl akademik başarı not ortalamasının ile genel akademik başarı not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Akademik başarı not ortalamaları 2,00 ve üstünde olan öğrenciler (FF) aldıkları dersler dışındaki derslerden başarılı sayılır. Aksi halde (DC) ve (DD) harf notu alınan dersler tekrarlanmak zorundadır.

Ders tekrarı

(1) Yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalaması 2,00’ın altında olup (DC) ve (DD) aldığı derslerden başarısız sayılan öğrenci; genel akademik başarı not ortalaması 1,80’in altında olan öğrenci; herhangi bir dersten (FF) notu alan ya da genel akademik başarı not ortalaması 1,80 ve üzerinde olmak şartı ile dersi alması gereken yarıyılda/yılda almayan/alamayan öğrenci, bu dersi açıldığı ilk yarıyılda almak zorundadır. Bu dersin notu alındığı yarıyılın yarıyıl ve genel akademik başarı not ortalamalarına katılarak değerlendirilir.

(2) Öğrencinin ders tekrarladığı yarıyıllar azami öğrenim süresi hesabına katılır.

(3) Öğrenci, daha önce (BB) ve altında not aldığı dersleri, dersin verildiği yarıyılda tekrar alabilir. Bu dersler için alınan en son not geçerlidir.

Akademik başarı not ortalamaları

(1) Öğrencinin akademik başarı not ortalaması her yarıyıl sonunda hesaplanır. Bu hesaplama sırasında, öğrencinin yarıyıl akademik başarı not ortalaması ve genel akademik başarı not ortalaması olmak üzere iki ortalama elde edilir.

(2) Yıllık olan derslerin/etkinliklerin notu dersin alındığı yılın sonundaki yarıyıla katılarak akademik başarı not ortalamaları belirlenir.

(3) Bir yarıyılın akademik başarı not ortalamasını hesaplamak için; öncelikle, bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden/etkinliklerden elde ettiği notların katsayısı ile o derslerin/etkinliklerin kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam sayı bulunur. Daha sonra bütün derslerden/etkinliklerden elde edilen bu sayı, derslerin/etkinliklerin kredi değerleri toplamına bölünür. Bulunan değer yarıyılın akademik başarı not ortalaması olarak adlandırılır.

(4) Genel akademik başarı not ortalaması ise, yarıyıl akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasındaki yol izlenerek, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin/etkinliklerin tümü dikkate alınarak hesaplanır.

(5) Akademik başarı not ortalamalarının hesaplanmasında sonuçlar virgülden sonra iki basamak kullanılarak ifade edilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet ve Diplomalara İlişkin Esaslar

Bitirme derecesi

(1) Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarıyla tamamlayan, programa ilişkin tüm yükümlülükleri yerine getiren, FF ve FD notu bulunmayan ve genel akademik başarı not ortalaması 2,00 veya daha yüksek olan öğrenci diploma almaya hak kazanır.

Onur öğrencileri

(1) Bir yarıyıl sonunda, programın o yarıyıl için gerektirdiği tüm ders yükünü alarak başarıyla tamamlayan, disiplin cezası almayan ve yarıyıl akademik başarı not ortalaması 3,01 - 3,50 olan öğrenci onur öğrencisi; ortalaması 3,51 ve üstünde olan öğrenci ise yüksek onur öğrencisi sayılır.

(2) Lisans öğrenimini bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen eğitim-öğretim süreleri içinde tamamlayan, disiplin cezası almayan ve genel akademik başarı not ortalaması 3,01 - 3,50 olan öğrenci onur öğrencisi; 3,51 ve üstü olan öğrenci ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olur.

Diplomalar

(1) Üniversite tarafından verilen diplomalar, sekiz yarıyıl (dört yıl) süreli eğitim-öğretim yapılan fakülte/yüksekokulların lisans ve çift ana dal programları için lisans diplomalarıdır.

(2) Başka bir üniversiteden nakil yoluyla veya ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucuna göre Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencinin Üniversiteden diploma alabilmesi için ilgili programa en az bir eğitim-öğretim yılı devam etmesi gerekir.

(3) Diploma ile birlikte diploma eki verilir.

Mezuniyet

(1) Öğrenci bu Yönetmelikte belirtilen koşulları ve kayıtlı bulunduğu eğitim-öğretim programı için fakülte/yüksekokul kurullarınca belirlenen yükümlülükleri yerine getirerek mezuniyete hak kazanır.

(2) Diploma ve mezuniyet belgelerine yazılacak mezuniyet tarihi öğrencinin öğrenimini tamamladığı en son tarih olan, Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirtilen yarıyıl/yılsonu sınav haftasının son günü veya yaz dönemi/bütünleme sınav haftasının son günü veya stajın son günüdür.

Mezuniyet belgesi ve diplomaların düzenlenmesi

(1) Üniversite tarafından verilen mezuniyet belgesi ve diplomalar Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

(2) Öğrencilere mezuniyet belgesi ve diploma verilebilmesi için katkı payları veya ikinci öğretim ücreti ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve öğrenci kimliklerini geri vermeleri zorunludur. Aksi halde kendilerine mezuniyet belgesi/diploma verilmez.

Lisans öğrenimlerini tamamlamayanlara verilen ön lisans diploması

(1) Sekiz yarıyıl (dört yıl) ve üzeri eğitim-öğretim yapılan fakülte, yüksekokul ve devlet konservatuvarı programlarının ilk dört yarıyılındaki ve/veya ilk iki yılındaki bütün derslerinden başarılı ve genel akademik başarı not ortalaması en az 2,00 olan, ancak öğrenim gördükleri programları tamamlayamayan veya tamamlamayan öğrencilere istekleri üzerine, 18/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ayrıldığı bilim kolunu gösteren ön lisans diploması verilir.

Disiplin

(1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 13/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

(2) Herhangi bir sebeple yükseköğretim kurumundan geçici uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, bu süre içerisinde eğitim-öğretim ve sosyal faaliyetlere katılamaz ve Üniversitenin tesislerine giremezler.

İlişik kesme

(1) Üniversiteden çıkarma cezası alan veya bir başka üniversiteye yatay geçiş yoluyla giden öğrencilerin ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir.

(2) Öğrenciler bir dilekçe ile öğrenci işlerine başvurarak kendi istekleri ile kayıtlarını sildirebilir. Bu durumda ödemiş oldukları harç ve ücretler iade edilmez.

(3) Kayıt silme işlemi ilgili yönetim kurulunun gerekçeli kararı alınarak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

(4) Herhangi bir nedenle kaydını sildiren öğrencilerin dosyalarındaki belgeleri ve mezun olarak Üniversiteden ayrılanların diplomalarını alabilmeleri için Üniversite tarafından tespit edilen ilişik kesme işlemlerini yapmaları zorunludur.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Kalite süreçleri

(1) Eğitim-öğretim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesine yönelik iç ve dış kalite güvencesi uygulamaları ve diğer hususlar, Yükseköğretim Kurulunun bu konularda belirlediği ve belirleyeceği temel ilkelere uygun olarak Senato tarafından düzenlenir.

Hüküm bulunmayan haller

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve ilgili birimlerin kurul kararları uygulanır.

Yürürlük

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü yürütür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası