neden ceviz ağacının altında oturulmaz / Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz? - Foto Galeri - monash.pw

Neden Ceviz Ağacının Altında Oturulmaz

neden ceviz ağacının altında oturulmaz

Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz?

Eskilerin "Ceviz ağacının altında oturulmaz/uyunmaz." sözünü bilirsiniz. İşte bu söz boşuna söylenmemiş.
Bir ceviz ağacı, o çok güzel Nazım şiirinden ve Cem Karaca yorumundan daha fazlasıdır.

Ceviz ağaçları/yaprakları sülfür gazı salgıladıkları için ceviz ağacının altına oturulduğunda uyuşukluk ve sersemlik hissedilir.

Hatta bazı yörelerde "Ceviz ağacının altında oturan erken ölür." gibi söylemler vardır.

Sülfür gazı, havada bulunan gazlardan daha yoğun olduğu için dibe çöker.

Bu nedenle ceviz ağacı görenler varsa şayet fark etmişsinizdir ağacın altında pek fazla ot, bitki gibi şeyler görmek çok mümkün değildir.

Ceviz güzeldir, sağlıklıdır, keza gölgesi yeter ve sülfür gazının ozon tabakasını tamir etme özelliği de olduğu için bol bol bulunması iyi olacaktır.

Ancak yine de ne olur ne olmaz insan yoğunluğunun fazla olmadığı yerlere dikilmesinde fayda var.

Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz?

Ceviz ağacının altında oturmak konusunda halk arasında ve Anadolu'da bir laf bulunur. Özellikle ceviz ağacının altında ve gölgesinde oturulmaz, adamı öldürür şeklinde bir ifade öne çıkar. Yani ceviz ağacının gölgesinde veya altında oturmak pek makbul sayılmaz. Bunun nedeni ise birçok kişi tarafından merak ediliyor.

Ceviz Ağacının Altında Neden Oturulmaz?

 Anadolu'da ortaya çıkan bir laf ile beraber uzun yıllar ceviz ağacının altında oturmanın sakıncalı olduğuna yönelik bir durum ortaya çıktı. Özellikle Toroslardan günümüze kadar ulaşan, ‘Ceviz ağacının altında ya da gölgesinde oturulmaz, adamı öldürür’ sözü dilden dile hızlı şekilde ulaşmıştı. Ancak bu durum halk üzerinde yanlış bir kanaat oluşturmuştur. Çünkü bu konuda herhangi bir bilimsel ya da geçmişten gelen bir efsane bulunmaz

 Aksine ceviz ağacı ozon tabakasını tamir etme noktasında önemli bir potansiyele sahiptir. Bu sebepten dolayı dünyanın birçok farklı yerine ceviz ağacı yetiştiriciliği teşvik edilir. Cevizin insan sağlığına sunduğu faydalar da göz önüne alınırsa, ceviz ağacının altında sorunsuz bir şekilde oturmanın mümkün olduğunu söylemek gerekir.

Ceviz Ağacının Faydaları Nelerdir?

 Ceviz ağacı özellikle içeriğindeki mineral ve yapraklarındaki etki sayesinde, Ozon tabakasına iyileştirici ve tamir edici bir etki sağlar. Bu yönüyle önemli bir potansiyel teşkil ederken, aynı zamanda insan sağlığı konusunda önemli oranda ceviz üretimini desteklemektedir. Böylece sağlıklı kilo kaybı, kalp ve kemik sağlığı gibi birçok önemli durum ön plana çıkar. Bu sebepten dolayı ceviz ağacı dünya için büyük bir öneme sahiptir.

'Ceviz ağacının altında oturulmaz, adamı erken öldürür' sözü ne kadar doğru?

Hikayesi ve anlamı pek de bilinmeyen bir söz

WebTekno - Dilimizin en büyük zenginliğini oluşturan pek çok deyim ve atasözü vardır. Bunlar arasında en ilginç olanlardan bir tanesi de ‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözüdür. Bu söz, ceviz ağaçlarının yaygın olduğu bölgelerdeki insanlar tarafından sıkça kullanılıyor. Hatta son yıllarda bu sözü halkı çıkardığı iddia edilen bir bilimsel açıklama da sosyal medyada geziyor.

‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözünü duyunca herkesin aklına kafasına ceviz düşerek ölme ihtimali geliyor olabilir ancak açıklaması biraz daha derin. Derin olmasına derin ama ne kadar doğru olduğuna dair elimizde hiçbir kanıt yok. Gelin ‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözüne ve bu söz için yapılan bilimsel açıklamayla doğrusuna yakından bakalım.

Hikayesi ve anlamı pek de bilinmeyen bir söz: 

‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözü, özellikle ülkemizin Toroslar bölgesinde sık sık kullanılan bir halk deyimidir. Ortaya çıkış ve yayılma hikayesi tam olarak bilinmiyor ancak ceviz ağaçlarının yaygın olduğu tüm bölgelerde kullanılıyor. Hikayesi gibi anlamı da tam olarak bilinmeyen bu söz hakkında son yıllarda ortalarda dolanan bir bilimsel açıklama var.

‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür’ sözünün bilimsel açıklaması:

İlk kez yılında Facebook’ta yayınlanan bir gönderi ile ortaya çıkan ‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı sülfür gazı yayıyor ve bu gaz, havada bulunan diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöküyor. Ceviz ağacının yanında uzun süre vakit geçiren insanlar bu gazdan zehirlenerek zarar görüyor, hatta ölüyor.

‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı tarafından yayılan sülfür gazı nedeniyle etrafında hiçbir bitki de yetişmiyor. Ceviz ağacı tarafından yayılan sülfür gazının ozon tabakasını tamir ettiği ve bu nedenle her yere ceviz ağacı ekilmesi gerektiği de açıklamanın önemli bir parçasını oluşturuyor. 

Bu açıklama için tam olarak doğru diyemiyoruz:

‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözü için yapılan ve bilimsel olduğu iddia edilen açıklama kulağa güzel gelse bile tam olarak doğru değil. Ceviz ağaçlarının gövdesinin her bir bölümü juglon adı verilen bir kimyasal madde salgılıyor. Ancak bu madde söylendiği gibi insanlar ya da diğer bitki ve hayvanlar için zararlı değil.

Bilimsel olduğu söylenen açıklamada bahsedilen, ceviz ağaçlarının etrafından hiçbir bitki yetişmediği iddiası da doğru değil. Ceviz ağaçlarının etrafında, kendi fidanları da dahil olmak üzere pek çok bitki yetişmektedir. Elbette, tüm ağaçlar gibi ceviz ağacı da bulunduğu topraktan mineral ve suyun büyük bölümünü kendine aldığı için etrafındaki bitkilerin çok da verimli olmayacağı aşikar.

Gelelim ceviz ağacının yaydığı öldürücü sülfür gazının ozon tabakasını iyileştirdiği iddiasına; sülfür gazı ne? Yapılan açıklamada geçen sülfür gazı sülfür dioksit mi hidrojen sülfür mü? Diyelim bu ikisinden biri. Evet, zamanında bu gazların ozon tabakasını iyileştirme özelliği üzerine bazı çalışmalar yapıldı ancak hiçbir zaman bu iddiayı kanıtlayan bir sonuç alınmadı.

Ceviz ağacının salgıladığı gazlar, insanlara kolay kolay zarar vermez: 

Tamamen olmasa da ‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözü için yapılan ve bilimsel olduğu iddia edilen açıklama kısmen yanlıştır. Evet, ceviz ağacı kimyasal bir gaz salgılar ama bu gaz kolay kolay kimseye zarar vermez.

Ceviz ağacı tarafından yayılan juglon gazına her bitki dayanamaz ama pek çok odunsu bitki bu gazdan etkilenmediği için ceviz ağacının etrafında başka bitkiler yetişebililir. Ozon tabakasını iyileştirme gücüne gelirsek, maalesef bu da doğru değil. Hatta kullanımı durumunda asit yağmuruna neden olacağı bile söyleniyor. 

‘Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.’ sözünün bilimsel açıklamasını inceledik ve bu bilimsel açıklamanın ne kadar doğru olduğundan bahsettik. Bazen, bazı bilgiler bu örnekte görüldüğü gibi hızla yayılabilir. İnanmadan önce birkaç basit Google araması yapmak en doğrusu olacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır