kasık fıtığı ameliyatı sonrası testiste şişlik / Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Cinsellik

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Testiste Şişlik

kasık fıtığı ameliyatı sonrası testiste şişlik

Kasık Fıtığı - İnguinal Herni

Çocuklarda kasık bölgesinde aralıklı şişlikler ile kendini gösteren kasık fıtığı(inguinal herni), Çocuk Cerrahisi uygulamalarında en sık yapılan ameliyatlardan biridir.

Genellikle şişlik çocuk ağladığında, öksürdüğünde belirginleşir. Doğumsal bir hastalıktır.

Kasık fıtığı; kasık kanalının anne karnında açık kalması ve karın iç zarının kasık kanalından aşağı skrotuma (testisin bulunduğu torba) doğru uzanması ile oluşur. Anne karnında erken dönemlerde testisler (yumurtalıklar) böbreklerle aynı seviyededir. Çocuk, anne karnında büyüdükçe testisler de aşağı normal yerlerine inmeye başlarlar. Altıncı ayda karın dışına çıkarlar, son ayda ise kasık kanalından geçerek skrotuma (yumurtalıkların bulunduğu torbaya) inerler. Testislerin inişi tamamlandıktan sonra kasık kanalı kapanır. Eğer kasık kanalı kapanmaz ve buradan bağırsak, kızlarda yumurtalıklar gibi karın içi organlar kasık kanalına ve skrotuma inerse kasık fıtığı (inguinal herni) ortaya çıkar.

kasik-fitigi-resim

Resim 1: Normalde kasık kanalı kapalıdır ve karın içi organlar kasık kanalında skrotuma inemez

Kasık kanalı normal popülasyonda %20 oranında açıktır. Fakat bu insanların hepsinde kasık fıtığı olmaz, yalnızca %15’inde kasık fıtığı meydana gelir. Kasık fıtığının görülme oranı zamanında doğan bebeklerde % dür. Kasık fıtığı sağ tarafta %, sol tarafta % ve her iki tarafta da % oranında görülür.

Karın içi organlar, ıkınma, öksürme, ağlama ve yüksekten atlama gibi karın içi basıncı artıran durumlarda açık olan kasık kanalından aşağı inerler. Kasıkta şişlik ortaya çıkar. Şişlik zamanla kasıktan skrotuma doğru artarak ilerler. Kasık fıtığında erkeklerde bağırsaklar, omentum (bağırsakların üzerini örten tabaka), apendiks ve mesane duvarı kasık kanalından aşağı ineken, kız çocuklarında ise daha çok over (yumurtalık) kasık kanalından aşağı iner.

kasik-fitigi-resim

Resim 2: İnguinal ve inguinoskrotal olarak isimlendirilen erkek çocuk fıtıkları.

Kasık fıtığı ağrı yapmaz. Çocukta herhangi bir sebepten dolayı ağlama veya ağrı varsa kasık fıtığının çıkmasına sebep olur. Eğer kasık fıtığı boğulmuşsa (inkarsere olmuşsa) ağrı olur.

Bebek Ve Çocuklarda Kasık Fıtığının Belirtileri

Kasık fıtığı olan çocuklar sıklıkla kasıkta, skrotumda veya kız çocuklarında vaginanın hemen sağ veya sol tarafında ağrısız bir şişlik veya tümsek şikayeti ile Çocuk Cerrahi doktoruna getirilirler. Bu şişlik bebek ağladığında, öksürdüğünde veya karın içi basıncı artıran diğer durumlarda daha belirgin olur. Şişlik genellikle karın içi organların normal yerlerine dönmesi ile kendiliğinden kaybolur. Zamanla bu şişlikler daha sık ortaya çıkar ve daha uzun süre kalırlar. Kasık fıtığı olan çocukların % 10’unda fıtık kesesi içine girmiş olan organlar burada sıkışır ve karın içine dönemezler. Bu duruma fıtık boğulması (inkarserasyon) denir. Kasıkta şiddetli ağrı ve morarma olur. Bulantı, yeşil renkli kusma ve karında şişkinlik ortaya çıkar. Kasıkta sıkışan organ elle usulüne uygun olarak bastırılarak karın içine geri döndürülmelidir (fıtık redüksiyonu). Eğer sıkışan organ geri döndürülemez ise kan dolaşımı bozulur ve gangren olabilir (strangülasyon). Strangülasyon tedavi edilmez ise ölüme sebep olabilecek acil bir durumdur. Acil olarak ameliyata alınmalıdır. Çocuk ne kadar küçükse fıtık boğulma riski de o kadar artar. Yani fıtık zamanında önlem alınamazsa hayati tehdit edebilecek kadar ciddi sonuçlara sebep olabilir. Ben hastalarıma poliklinikte her zaman “fıtıkla yaşamını tamamlayan hiçbirşey olmamış insanlarda var, fıtık yüzünden hayatını kaybeden bebeklerde var”diyorum. Yani iki ucu açık bir durum. Kimde nasıl seyredeceğini maalesef tahmin etmek her zaman mümkün değil.

Bebek ve Çocuklarda Kasık Fıtığının Tanısı

Bebek ve çocuklardaki kasık fıtıklarında tanı annenin kasık bölgesinde tekrarlayan şişlik olduğu hikayesi ve fizik muayene ile konur. Kasıktaki şişlik elle yukarı ve dışa doğru bastırınca kayboluyorsa fıtık tanısı konur. Fakat bazen Çocuk Cerrahi Doktoru şişliği göremez. Şişlik doktor muayenesi esnasında çıkmaz. Böyle durumlarda tanı annenin hikayesi ile ya da aileler tarafından evde fıtık şiştiği zaman patolojinin fotoğrafının çekilmesi tanıya yardımcı olabilir. Genellikle başka bir tetkike gerek olmasa da, şişliğin görülemediği kasık fıtıklarında muayene ile ipek eldiven işareti araştırılır. Kasık bölgesine hafif bastırılarak el hareket ettirilince ipek eldivenin birbirine değme hissi alınmasına ipek eldiven işaret denir. Bunlarla da tanının kesin belirlenemediği durumlarda ileri radyolojik incelemeler gerekebilir. Bu amaçla şüpheli olgularda ve kasık fıtığını hidrosel ve inguinal lenfadenopatiden ayırt edebilmek için Ultrasonografi yapılabilir. Ultrasonografi ile kasık kanalı içindeki oluşumlar sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilir.

Kasık Fıtığı Hangi Yaşta Görülür?

Kasık fıtığı her yaşta görülür. Görülme sıklığı %’tür. Erkeklerde kızlardan dört kez daha sıktır. Erken doğan çocuklarda kasık kanalının kapanması için zaman olmadığından kasık fıtığı görülme sıklığı daha yüksektir. Prematürelerde bu oran % kadar yüksek oranda görülür.

Çocuklarda Ve Bebeklerde Kasık Fıtığının Tedavisi Nasıldır?

Çocuk ve bebeklerde kasık fıtığının tedavisi Genel Anestezi altında ameliyattır. Kesinlikle kasık bağı ile veya ilaçla tedavisi yoktur. Beklemekle kendiliğinden düzelmez. Normal kasık fıtığı acil bir ameliyat değildir, ancak acele bir ameliyattır. Bu aceleden kasıt haftalar en geç ay içerisinde sorunun çözüme kavuşturulmasıdır. Dünya’da kabul edilen ortak görüş ”ÇOCUKLARDA KASIK FITIĞININ ŞARTLARIN UYGUN OLDUĞU EN KISA ZAMANDA AMELİYAT YAPILMASIDIR”. Genel anesteziyi engelleyecek solunum yolu enfeksiyonu varsa, hastanın genel durumu kötüyse ameliyat klinik durum düzelinceye kadar ertelenebilir. Prematüre bebekler yakın takip edilmek şartı ile miyada gelinceye kadar beklenebilirler.

Kasık Fıtığı Ne zaman Acildir?

Karın içi organlar kasık kanalında sıkışmış ve geri dönmüyor ise buna boğulmuş kasık fıtığı veya inkarserasyon denir. Boğulmuş kasık fıtığında kasıktaki karın içi organların kan dolaşımı bozulur ve gangren (strangülasyon) ortaya çıkabilir. Ayrıca kasık kanalı içinde sıkışmış bu organlar basınç etkisi ile testis damarlarına, sinirlerine, sperm taşıyan kanala ve testisin kendisine zarar verebilirler. Ölüme yol açabilirler. Bu yüzden boğulmuş kasık fıtığı redükte edilemiyorsa (kasık kanalındaki organlar karın içine itilemiyorsa) acil ameliyat edilmesi gerekebilir.

Ameliyat Öncesi Neler Yapılması Gerekmektedir?

Hasta anestezi doktoru tarafından değerlendirilir. Anestezi doktorunun istediği tetkikler yaptırılır. Ameliyattan önce çocuğun yaşına göre saat aç bırakılır. Kısa süreli ve günübirlik bir ameliyattır, yani ameliyattan yaklaşık 1 saat önce hastaneye yatışınız yapılıp, ameliyattan sonra saat sonra beslenir ve taburcu edilirsiniz. Prematüre veya küçük bebeklerde bazen 1 gece hastanede izlem uygun olabilmektedir. Ameliyatın komplikasyon oranı düşüktür.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

GAA’da kasığın üst tarafındaki karın alt çizgilerine paralel 1- 1,5 cm lik bir kesi ile girilerek fıtık kesesi bulunur. Fıtık kesesi etraf oluşumlardan serbestleştirildikten sonra bağlanarak kasık kanalı ile karın içinin ilişkisi kesilmiş olur. Kesi yeri emilebilir, atravmatik dikişlerle estetik cerrahi tekniklerine uygun olarak kapatılıp ameliyat sonlandırılır.

kasik-fitigi-resim

Resim 3: Ameliyat sonrası erkek bir hastada kasık bölgesinin tegaderm isimli steril bantla pansumanı ve ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonraki kız bir hastada kesinin görünümü.

Ameliyatın Az Görülen Komplikasyonları

Yaklaşık %0, oranında istenmeyen aşağıdaki komplikasyonlar gelişebilmektedir.

  • Kesi yerinde enfeksiyon,
  • Kanama
  • Hematom
  • Hidrosel
  • Testisin yukarı çıkması
  • Testis atrofisi (testisin erimesi)
  • Sperm taşıyan kanalın zedelenmesi
  • Testis damarlarının zedelenmesi
  • Tekrar fıtık olması (Nüks)

Çocuklar erişkine göre daha küçük hacime sahip olduklarından bu ameliyat teknik olarak daha zordur. Bu nedenle ben dokuları yaklaşık olarak 4,5 kat büyüten lup (büyüteç) kullanıyorum, bu durumun komplikasyon oranlarını daha da azalttığını düşünüyorum.

Ameliyattan Sonra Ağrı Olmaması İçin Ne Yapmalıyız?

Ameliyattan sonra çocuğun ağrı hissetmemesi için:

  1. Çocuk uyuduktan sonra ve ameliyat başlamadan önce çocuğun yaşına uygun ağrı kesici uyguluyoruz
  2. Ameliyat kesi yerine ameliyat bitimine yakın başlamadan uzun etkili lokal anestezik ilaç enjekte ederek sinir blokajı yapıyoruz.
  3. Ameliyattan sonra uygun ağrı kesicileri uygun dozda, uygun yolla hastaya veriyoruz.

Her cerrah ameliyatta bir komplikasyon olmasın diye ellerinden gelen özeni mutlaka göstermektedir, ancak bazı cerrahlar bu özeni ameliyat sonrası ağrıyı engellemek için göstermeyebilir. Eğer hastanız ameliyattan sonra ağrı hissediyorsa mutlaka doktorunuzla görüşün. ’’Ameliyattır tabi ki ağrı olacaktır’’ görüşü artık KESİNLİKLE GEÇERLİ DEĞİLDİR. Günümüzde engellenemeyecek hiçbir ağrı yoktur.

Ameliyattan Sonra Yapılması Gerekenler

Ameliyattan sonra pansuman yapılmaz. Ameliyatın 2 veya 3. gün ameliyat pansumanı açılır, batikon sürülür ve bir daha kapatılmaz. Beşinci gün banyo yapabilir. Ameliyattan hemen sonra çocuğun hareketleri tamamen serbest bırakılır. Çocuk genelde birinci haftanın sonunda tamamen normal hayatına döner.

Çocuklarınızla sağlıklı mutlu bir yaşam dileklerimle

Laparoskopik (kapalı) fıtık ameliyatı

Fıtık Nedir?

  • Fıtık; kasları yerinde tutan sağlam bir dokuda olan karın duvarında açıklık veya yırtık oluşmasıdır.  Karın duvarı kaslarının iç tabakasında oluşan zayıflama sonucunda karın içi basınç artışları esnasında bu zayıf noktalarda bir yırtılma veya açılma olmaktadır.  
  • Bu yırtılan veya ayrılan karın duvarı katmanları arasından karın duvarının en iç katmanı olan peritonu dışarı doğru gitmeye zorlanır ve dışarı doğru balonlaşmasını ve fıtık kesesi dediğimiz yapının oluşmasını sağlarlar. Zamanla zorlama sonrasında bu fıtık kesesi büyür. Batın içi basınç artışlarında bu fıtık kesesi içerisine bağırsaklar veya omentum girebilir. 
  • Fıtık ağrıya neden olabilir, rahatsızlık hissi verebilir veya acil ameliyat olmaları gerekebilir.
  • Kadınlarda ve erkeklerde her ikisinde de görülmektedir.
  • Fıtık doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir.
  • Fıtıklar kendiliğinden iyileşmez veya zamanla düzelmez, ilaçla tedavisi yoktur.
  • Fıtığın düzelmesini sağlayan bir egzersiz proğramı veya fiziksel aktivite yoktur.

Fıtık olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Karın duvarında yaygın bir şekilde fıtık olan bölgeler

--Kasık bölgesi

--Göbek (umblikus) bölgesi

--Daha öncesinde geçirilmiş operasyon bölgesi (insizyonel herni)

  • Fıtığı tanımak çoğu zaman kolay; Cildin altında bir çıkıntı fark edersiniz.  Bu alanda bir rahatsızlık veya ağrı hissedebilirsiniz özellikle ağır eşyaları kaldırdığınız zamanlarda veya öksürme ve ıkınma gibi faaliyetlerinizde. Bazen de başka bir hastalık için gittiğinizde doktorunuz tarafından tesadüfen bulunabilir. Bazı fıtıkların tanısını koymaksa çok zor olabilir bu durumlarda ultrason ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.
  • Fıtık ağrısı bazen çok şiddetli ve keskin olabileceği gibi bazen de günün sonuna doğru artan künt bir ağrı oluşturabilir.
  • Eğer fıtık şiddetli ve devam eden, geçemeyen bir ağrı yapıyorsa, fıtık üzerinde bir kızarıklık ve hassasiyet oluşmuşsa bu boğulmuş fıtık dediğimiz acil ameliyat gerektiren tehlikeli bir duruma delalettir.
  • Boğulmuş fıtık; fıtık kesesi içine giren karın içi organın buraya sıkışmış ve karın içine gidemez hale gelmiş ve bu karın içi organının beslenmesinin bozulma riskinin olduğu acil bir durumdur.

Kasık Fıtığının nedenleri nelerdir?

Karın duvarında fıtık gelişme riskinin yüksek olduğu zayıf noktalar mevcuttur ve genellikle bu bölgelerden daha çok fıtık meydana gelir.

Fıtık genellikle şiddetli bir ıkınma sonrasında, ağır bir cismi kaldırma esnasında, yaşlanma sonrasında, karın duvarına bir hasar oluşmasını takiben, eski bir ameliyat kesisinden veya doğuştan var olan zayıf noktalardan  gelişebilir.

Her yaş grubunda herkeste görülebilir.

Fıtıklar çocuklarda genellikle doğuştan oluşurken yetişkinlerde genellikle sonradan oluşmaktadır.

Laparoskopik (kapalı) kasık fıtığı ameliyatının avantajları nelerdir?

Laparoskopik kasık fıtığı tamiri; kamera kullanarak çok daha küçük ameliyat kesilerinden karın içine girilerek yapılmaktadır.

Fıtık ameliyatlarında ister açık olsun ister kapalı olsun yama kullanılmaktadır fakat kapalı ameliyatta yama iç tarafa konulurken açık ameliyatlarda yama dış tarafa konulmaktadır.

Kapalı kasık fıtığı ameliyatlarından sonra daha az ağrı olması nedeni ile daha çabuk günlük hayata ve işe dönebilmektedir.

Özellikle ağır işlerle uğraşan kişilerde veya sporcularda daha çok kapalı ameliyatı tercih etmekteyiz.

Laparoskopik(kapalı) kasık fıtığı ameliyatının endikasyonları: Hangi durumlarda kapalı kasık fıtığı ameliyatı yapılabilir.

Hemen hemen tüm kasık fıtıkları kapalı olarak ta ameliyat edilebilir. Sadece aşağıdaki durumlarda kapalı ameliyat uygun değildir.

·       Kapalı kasık fıtığı genel anestezi altında yapıldığı için hastanın genel anestezi almasının sakıncalı olduğu durumlarda

·       Bu bölgeden geçirilmiş olan daha önceki operasyonların varlığında  (prostat ameliyatı gibi).

Hangi hazırlıkların yapılması gerekli?

  • Çoğu kasık fıtığı ameliyatı olan kişi hastanede genellikle bir gün yatırılmaktadır, ameliyatın ertesi günü taburcu edilmektedir.
  • Ameliyattan önce kan testleri, kalp grafisi ve akciğer filmi tüm hastalarda yapılmaktadır. Başka hastalığı olan hastalar gerekli ise o bölüm doktoruna ameliyat öncesi danışılmaktadır.
  • Sıgara, alkol veya bağımlılık yapan ilaçların hepsi kesilmelidir.
  • Genel anestezi altında ameliyat yapılacağı için gece saat 12 den sonra tamamen aç kalınmalı sıvılar dahil ağızdan hiçbir şey alınmamalı.
  • Kullanmakta olduğumuz ilaçları doktorumuza danışmalıyız ve bunların içerisinde kan sulandırıcı ilaçlar var ise bunlar genelde gün öncesinden kesilmeli ve bunun yerine cilt altına yapılan bir iğne formuna geçilmeli. Şeker hastalığınız var ise şeker ilaçlarınızın kesilmesi ve kısa etkili insülin ile tedavi edilmeniz gerekmektedir. Sadece tansiyon ilaçlarını ameliyat olacağınız günün sabahında çok az bir su ile içilmesi gerekmektedir.
  • Ameliyat olacağınız günün sabahında duşunuzu alınız ve kişisel temizliğinizi yapınız.
  • Ameliyat ile ilgili yeterli bilgilendirildikten sonra onam formunu imzalamalısınız. Anlamadığınız veya kafanıza takılan bir nokta varsa cerrahınıza tekrar tekrar sormalısınız.
  • Bol ve yumuşak rahat giyilip çıkarılabilen bir kıyafet ile gelmelisiniz

Kasık bağı kullanımı:

 Kasık bağı kullanımı çoğu zaman ineffektif bir işlemdir cünkü bağırsağın fıtık içerisinde boğulma olasılığını azaltmamaktadır. Bu nedenle çok zorda kalmadıkça hastalara kasık bağı önerilmez. Bunun yerine mümkünse ve hasta ameliyat olabilecek durumda ise ameliyat önerilmektedir.

Ameliyat nasıl yapılmaktadır?

  • Kasık fıtığı ameliyatı iki şekilde yapılabilmektedir
    1. Klasik açık kasık fıtığı ameliyatı; Kasık bölgesine yapılan cm lik oblik ameliyat kesisi ile yapılmaktadır.  Bu ameliyat kesisi cilt, cilt altı katmanlarını geçerek defektin olduğu alana ulaşarak yapılan bir işlemdir.  Bu tamir esnasında defekt üzerine bir yama (meş) konulmaktadır. Bu ameliyat sınırlı uyuşturma(lokal anestezi) denilen sadece o bölgenin uyuşturulduğu veya spinal anestezi denilen belden aşağısının uyuşturulduğu veya tamamen uyutulan genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Bunun tercihi doktorunuzun önerisi eşliğinde sizin tercihinize bağlıdır.
    2. Laparoskopik (kapalı) kasık fıtığı ameliyatı: Bu işlem ince uzun bir kamera yardımı ile yapılmaktadır. Karın içine göbek hizasından özel bir trocar (balon trocar)yerleştirilir ve fıtık olan kasık bölgesine yerleştirilir ve şişirilir ardından bu trocarın balonu çıkarılır ve içerisi karbon dioksit (CO2) denilen gaz ile şişirilir. Kamera içeriye girilerek görüş altında 2 adet 5 mm lik trocar daha içeriye yerleştirilir. Bu trokarlardan içeri girilen aletler yardımı ile fıtık bölgesi ortaya konulur ve fıtık tam ortada kalacak şekilde özel olarak hazırlanmış yamalar karın iç tarafından yerleştirilir. Gerekirse kemik yapılara bu yama tespit edilir. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır.

Eğer ameliyat kapalı olarak tamamlanamaz ise ne olur?

Çok çok az bir hasta grubunda laparoskopik (kapalı) ameliyat tamamlanamayabilir.  Bu durumda klasik açık ameliyata geçilir.  Açığa geçme riskini artıran faktörler mevcuttur bunlar;

Şişmanlık, daha öncesinde bu bölgeden ameliyat olmuş olmak, ameliyat esnasında kanmanın olması açığa geçme riskini artırırlar.

Ameliyattan sonra size ne beklemektedir?

  • Ameliyattan sonra ameliyat masasından ayılma odasına alınırsınız ve yaklaşık saat burada tamamen ayılana kadar takip edilirsiniz.
  • Genellikle ameliyat bölgesinde yaklaşık ilk 48 saat içinde ağrılarınız olur ve ağrı kesici ilaçlarla giderilir.
  • Ameliyattan sonra genellikle bir gün hastanede takip edilirsiniz.
  • Ameliyatı genel anestezi ile yapılmışsa yaklaşık saat sonra ağızdan sulu gıdalar almaya başlayabilirsiniz. Ameliyatı spınal veya sınırlı uyuşturma altında yapılmışsa ağızdan gıda almaya daha erken başlanır.
  • Ameliyattan 6 saat sonra destekli bir şekilde ayağa kaldırılırsınız ve kısa yürüyüşler yaptırılırsınız.
  • Ameliyatı eğer kapalı yapılmışsa bir terslik yoksa bir hafta içinde normal hareketlere geçilebilir. Bu aktiviteler duş alma, yürüyüş, araba kullanma, cinsel ilişki ve çalışma.
  • Ameliyattan sonra 2. hafta sonunda kontrolünüz yapılmaktadır.

Fıtık ameliyatından sonra hangi komplikasyonlar (sorunlar)  olabilir?

  • Kanama
  • Yara yerinde iltihap; kapalı ameliyatlarda daha az oranda karşılaşılmaktadır.
  • Ameliyat esnasında diğer organlarda yaralanma olabilir ( bu organlar; idrar kesesi, ince ve kalın bağırsaklar, ana damarlar, sperm kanalı ve sinirler)
  • Ameliyat sonrası bazen idrar yapmada zorluk oluşabilir ve idrar sondası takılması gerekebilir ama genellikle sorunsuz çözülür.
  • Testislerde ve penis kökünde şişme ve morarma olabilir.  Bunlarda genellikle küçük boyutlarda olur ve kendiliğinden iyileşir.
  • Fıtığın nüks etmesi: Açık veya kapalı yapılan fıtık ameliyatlarında nüks oranı çok düşüktür.
  • Bütün bu komplikasyonlar hastaya ait olan bazı özelliklerde artmaktadır mesela şeker hastalarında, şişman hastalarda veya kolajen doku hastalığı olanlarda gibi komplikasyon riskleri artmaktadır.
  • Ameliyatı yapacak olan cerrahın becerisi, deneyimi ve tecrübesi de oluşacak komlikasyon miktarı ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle ameliyatınızı yapacak doktoru iyi seçmelisiniz ve ameliyat öncesi kafanıza takılan noktaları sonuna kadar sorarak aydınlanmalısınız.

Taburcu Olduktan Sonra

Ameliyatın üzerinden 48 saat geçtikten sonra ameliyat yaralarında bir sorun yoksa yaralar açık bırakılabilir. Banyo yapılabilir. Tekrar pansuman gerekmez. Yara yerleri için çoğu zaman kendiliğinden eriyebilen gizli dikişler kullanıldığından dikiş alınmasına gerek yoktur. Hasta ameliyattan sonraki haftasında ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve sulu yumuşak gıdalar tüketmelidir. Fıtık ameliyatı gündelik yaşam, yeme-içme düzeni açısından önemli bir soruna yol açmaz. Bir aksilik olmadığı taktirde hastaların sosyal ortamlarına ve iş hayatlarına dönmeleri için bir hafta istirahat yeterlidir. İlaç veya vitamin takviyesi gerektirmez. İlk 10 gün sonraki kontrolleri yapıldıktan sonra uzun dönemde takip ve kontrollere gerek yoktur.

Doktorunuzu hangi durumlarda aramalısınız?

Aşağıdakilerden biri veya birkaçı gelişmişse doktorunuzu aramalısınız.

  • İnatçı ateş (>38 C)
  • Kanama
  • Karında veya kasıkta şişmede artma
  • Ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrı
  • Devamlı olan bulantı ve kusma
  • İdrar yapamama
  • Titreme
  • İnatçı öksürme ve nefes darlığı
  • Ameliyat yerinden püy gelmesi
  • Ameliyat bölgesinde büyüyen kızarıklık ve şişkinlik oluşması
  • Hiçbir şey yiyemiyor ve içemiyorsanız.
  • Ameliyatınızın ertesi günü yaranızın üzerindeki, dikişlerinizi örten pansumanı çıkarabilirsiniz.
  • Normal beslenme düzeninizi kesinlikle uygulayabilirsiniz.
  • Size verilen ağrı kesicileri gerek duyduğunuz zaman “belirlenen dozu aşmamak kaydıyla” alabilirsiniz.
  • Günlük fiziksel aktivitenizi kısıtlamayabilirsiniz.

Lütfen yapınız…

  • Ameliyat sonrası evinize döndüğünüzde 24 saat için size eşlik edecek bir yakınınız olmasını sağlayınız.
  • Başka bir hastalık nedeniyle kısıtlama yoksa belli ölçüde yürüyüş yapınız.
  • Ameliyat sonrası ilk 48 saatte bol bol su ve sıvı içecekler içiniz.
  • Herhangi bir yakınmanız veya anormal olduğundan şüphelendiğiniz bir durum tespiti halinde doktorunuzu arayınız.

Lütfen yapmayınız!!!

  • Erken dönemde ağırlık kaldırmayınız!
  • Size reçete edilen ağrı kesicileri alırken yetersiz alımından kaçınınız!
  • Kabızlığa yol açacak şekilde beslenmeyiniz! (Diyet tanımı için doktorunuza danışabilirsiniz)
  • Her cerrahi müdahale sonrasında bekleneceği gibi, yaranızda hafif sertlik, hassasiyet ve yara çevresinde sınırlı morluklar veya şişkinlikler olabilir; lütfen telaşlanmayınız!

HASTANEDEN ÇIKIŞ

Günlük cerrahi planlanan hastalar ameliyatı takiben aynı gün içinde hastaneden ayrılabilirler. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlar sonrasında bu süre genelde saattir. Yaşlı ve yandaş sistemik hastalığı olan hastalar için biraz daha uzun bir süre gözlem gerekebilmektedir.

Genel anestezi alan hastalar geceyi hastanede geçirebilir veya isterlerse yaklaşık saatlik bir süreyi takiben evlerine dönebilmektedir.

AĞRI

Ameliyatınızı lokal anestezi ile olduysanız kullanılan maddenin ağrıyı bloke eden etkisi ameliyat sonrasındaki yaklaşık 6 saat boyunca sürecektir. Ağrı veya rahatsızlık hissetmeye başlamanız halinde size reçete edilen ağrı kesici ilacı kullanmaya başlamalısınız.

Genel anestezi ile ameliyat olan hastalarda ise uyanmalarını takiben hemen ağrı duyulmaya başlar. Bu nedenle, hastanedeyken damardan veya kalçadan ağrı kesici yapılır. Ağızdan su almak mümkün olunca ağrı kesicilere tablet formunda devam edilebilir.

AKTİVİTE

Kasık fıtığı onarımı sonrasında fiziksel aktivitenizi önemli ölçüde kısıtlamanızı gerektirecek bir durumun ortaya çıkması beklenmez. Sizi kısıtlayacak faktör, hareket sırasında duyabileceğiniz ağrının şiddetidir. Bu nedenle, lütfen bedeninizin sesinin dinleyiniz ve ağrı duymanıza yol açan hareketlerden bir süre daha kaçınınız. Fıtığınızın onarımı için kullanılan plastik yamanın fiziksel aktivite ile yırtılması veya yerinden çıkması mümkün değildir; lütfen böyle bir kaygı taşımayınız. Bizim önerimiz ameliyattan sonra sürekli yatmanız değil, aksine yürüyüş yapmanızdır; bunun erken iyileşmenin ve ağrıyı kontrol etmenin iyi bir yolu olduğu kanıtlanmıştır.

ARABA KULLANMAK

Ameliyattan sonra hastaneden çıkarken ve ilk 72 saat süresince araba kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz. Bu, ağrıya yol açmasının ötesinde can ve mal güvenliğini de tehlikeye atacak bir davranış olacaktır. Kendinizi araba kullanmak için hazır hissettiğinizde sürücü koltuğuna oturunuz; arabanın motorunu çalıştırmadan gaz, fren ve debriyaj pedallarına önce yavaş ve hafif bir şekilde, sonrasında ise ani hareket yapmanızı gerektiren bir durumdaymış gibi sert olarak basınız. Ağrı hissetmiyorsanız araba kullanmanızda bir sakınca yok demektir. Aksi takdirde lütfen araba kullanmak için bir süre daha bekleyiniz.

[Genelde önerilen bekleme süresi gündür. Bu sürenin binek araçlar için olduğunu hatırlatırız. Araç tipindeki ağırlaşma halinde sürenin daha uzun tutulması gerekir.]

GİYSİ SEÇİMİ

Kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi bir giysiyi kullanmanızda sakınca yoktur. Bol ve rahat eşofman, pantolon veya bayanlar için etek giyilmesi halinde daha rahat etmek mümkündür. Lütfen, pantolon veya etek kemer ya da lastik kısmının göbek üzerine denk gelmemesine dikkat ediniz.

İŞE DÖNÜŞ

Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman işinize dönebilirsiniz. Bu konuda basit bir rehber olarak “Hafif, masabaşı, yönetici pozisyonunda meslek için hafta, orta düzeyde bedensel güç gerektiren işler için hafta ve ağır işler için de haftalık” istirahat süresi yeterli görülmektedir.

TAVSİYE ALMAK

Lütfen arkadaş, dost ve akraba çevrenizden ameliyat sonrası dönemle ilgili tavsiye almaktan kaçınınız. İyi niyetli yaklaşımların yanlış bilgilendirme ve hatalı önlem alma gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini hatırlatmak isteriz. Doktorunuzun verdikleri dışında, tavsiye edilen veya bir başkası tarafından kullanıldığında iyi geldiği söylenen herhangi bir ilaç almayınız.

BAZI YAKINMALAR

Her cerrahi müdahaleyi takiben bekleneceği gibi, fıtık ameliyatınızdan sonraki ilk birkaç gün süresince bazı yakınmalarınızın ve rahatsızlık hissinin olması doğaldır. Bu durum özellikle ameliyattan hemen sonraki iki üç sabah uyandığınızda belirgin olabilir. Ayağa kalkıp hafif bir yürüyüş yapmanız halinde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Kahvaltınızı takiben, hâlâ gerek duyuyorsanız, size verilen ağrı kesici bir tablet kullanabilirsiniz.

Yaranızda hissedeceğiniz rahatsızlık hissinin artış gösterebileceği bazı durumlar bilmenizde yarar olduğunu düşünüyoruz: Yatar pozisyondan doğrulmaya çalışırken, bir taraftan diğer tarafa dönerken, öne eğilirken ve doğrulurken, öksürme, hapşırma ve gülme sırasında.

Yaranızda, kasıkta ve torbalarda kısmi bir şişlik olması doğaldır. Bu sorunlar büyük fıtıklarda daha belirgin olup, hastanın kişisel yanıtına göre 2 gün ile 2 hafta arasında bir sürede düzelecektir. Aynı şekilde, bazı morluklar da görebilirsiniz; bunlar da zamanla solarak 3 haftada tamamen kaybolacaktır.

Kabızlık, cerrahi girişim sonrasında size sıkıntı verebilecek bir sorundur. Bunu, bol su ve taze meyve suyu içerek, sebze ve meyve tüketerek aşabilirsiniz. Kronik kabızlık sorununuz varsa bunu lütfen doktorunuzla paylaşınız. Reçetenize bu soruna yönelik bazı yumuşatıcılar eklenebilir.

REÇETE

Her ne kadar, göbek fıtığı ameliyatı sonrasında hastaların büyük çoğunluğu ilk 48 saatten sonra ağrı kesici alma ihtiyacı hissetmeseler de, hastaneden ayrılırken size verilecek reçeteyi doktorunuzla görüşmeniz yararlı olacaktır. Başka herhangi bir rahatsızlığı, ilaç alerjisi ya da tahammülsüzlüğü olmayan hastalar için reçetede yer alacak ilaç bir analjezik±anti-inflamatuar olacaktır (ağrı kesici±yangı önleyici). Özel durumlarda bu ilaçların farklı türleri ve formları verilebilir; bazı hastalar tercihen Batı dünyasında daha sık kullanılan suppozituar (fitil) türü ağrı kesicileri kullanabilirler.

İlaç alerjilerinizi veya tahammülsüzlüklerinizi, kanıtlanmış mide hastalığınız ya da yanmanız olup olmadığını, hipertansiyon, şeker hastalığı, böbrek veya karaciğer hastalığınızı gerek ilk muayeneniz sırasında dosyanız doldurulurken gerekse ameliyat sonrasında reçeteniz yazılırken mutlaka doktorunuza bildiriniz.

PANSUMAN

Ameliyat sonrasındaki pansumanınız iki şekilde olabilir.

Bunlardan biri, en yaygın seçenek olarak kullanılan gazlı bezle pansuman olup ameliyattan sonraki saat boyunca kuru olarak tutulması uygundur. Bu süreden sonra pansumanı çıkararak duş alabilirsiniz. Arzu ederseniz, kendinizi daha güvende hissettirecekse, tarafımızdan size verilecek yedek pansuman malzemesi ile yaranızı tekrar örtebilirsiniz.

Diğer pansuman türü, şeffaf film şeklindeki kendiliğinden yapışan malzeme ile yapılır. Bu malzemeyi de saat sonra kaldırabileceğinizi gibi, pansumanınız dururken de ılık duş yapabilirsiniz.

Pansumanınızı kaldırmanızı takiben yaradan kanlı veya başka vasıfta hafif bir akıntı görmeniz halinde yara üzerine 10 dakika kadar baskı uygulayınız. Bu akıntı büyük olasılıkla sonlanacaktır. Ancak ciddi bir akıntı veya kişisel şüphenizin sürmesi halinde hemen doktorunuzu arayınız.

ENFEKSİYON

Acil şartlarda yapılmayan kasık fıtığı onarımlarını takiben yara enfeksiyonu görülmesi nadir bir durumdur. Bununla birlikte az sayıda olsa bile bazı hastalarda yara enfeksiyonu görülmesi mümkündür. Temel bilgi olarak, bağışıklığı zayıf, şeker hastalığı veya başka bir sistemik rahatsızlığı olan, belli bazı ilaçları kullanan hastalarda enfeksiyon gelişmesi olasılığı biraz daha yüksektir.

Yara enfeksiyonu gelişmesi halinde sizi uyaracak belirtiler, kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hassasiyettir. Bunlar, genellikle, ameliyattan sonraki 3 günü takiben ortaya çıkar. Bu durumda lütfen doktorunuzla irtibat kurunuz. Doktorunuz yaranızı bizzat görerek gerekli tedaviyi yönlendirecektir.

DİKİŞLER

Ameliyat kesileri genellikle kendiliğinden kaybolabilen gizli dikiş tekniği ile kapatılmaktadır. Bu nedenle, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe dikiş aldırmak için başvurmanıza gerek yoktur. Dış dikiş konmuş olması halinde ise dikişiniz ameliyattan 1 hafta sonra doktorunuz tarafından alınacaktır.

KASIK BÖLGESİNDE HİS KAYBI

Ameliyat takiben, kesinizin altındaki alanlarda ve uyluk yukarı bölgesinde his kaybı nadir rastlanan bir durum değildir. Bunun nedeni, ameliyat sırasında bazı yüzeyel sinirlerin dallarının kesilmek zorunda olmasıdır. His kaybı yaklaşık 6 ay içinde kendini sınırlayacaktır. Bununla birlikte, bu süreden sonra, çoğunlukla  dar bir alanda hissizliğin devam etmesi beklenebilir.

KONTROL MUAYENESİ

İlk kontrol gününüzü doktorunuz size söyleyecektir (genelde 2.gün). Herhangi bir yakınmanız olmaması halinde kontrol muayenesi için randevu almanıza gerek yoktur.  Bununla birlikte, dilediğiniz zaman doktorunuzdan kontrol muayenesi randevusu talep edebilirsiniz. Mesleki ve bilimsel anlamda hasta takip planımızda, ameliyat ettiğimiz hastalarımızı 1., 6. ve aylarda görerek medikal kayıtlarını sürdürme eğilimindeyiz. Zamanınız uygunsa, doktorunuzun bu tarihlerde sizi görmekten mutluluk duyacağını bilmenizi isteriz.

DİYET

Ameliyat sonrasında normal beslenme düzeninizi dönmeniz için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Sadece, lokal anestezi ile yapılan ameliyatları takiben ilk 48 saat süresince alkollü içkileri kullanmamanız önerilir. Genel anestezi sonrasında bu sürecin daha uzun tutulması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

ANESTEZİ SONRASI

Ameliyatınız sırasında kullanılan anestezi tipine göre bazı yan etkilerin görülmesi muhtemeldir. Bunlar genellikle ameliyatı takiben ilk 24 saat içinde ortaya çıkmaktadır.

Baş dönmesi,  baş ağrısı, bulantı, baygınlık hissi, uyku hali ve halsizlik hafif olmaları halinde doğal kabul edilecek yan etkilerdir. Orta ve şiddetli hissedilen yan etkiler için lütfen doktorunuzu mobil telefonundan arayınız. Ciddi baş dönmesi ve baygınlık hissetmeniz halinde önce yere uzanarak ayaklarınızı bir koltuk veya sandalye yüksekliğine kaldırınız. Daha sonra siz veya bir yakınınız vasıtasıyla doktorunuzla telefon bağlantısı sağlayınız.

Genel anestezi sırasında nefes borusuna yerleştirilen solunum tüpü boğaz ağrısına neden olabilir. Yine genel anestezi sırasında ameliyat masasında yatış kas ağrılarına yol açabilir.

Genel anesteziyi takiben 24 saat süreyle:

  • Alkol almayınız
  • Sigara içmeyiniz
  • Mutfak işi yapmayınız
  • Elektrikli alet kullanmayınız
  • Belge imzalamayınız

Genel anesteziyi takiben 72 saat süreyle:

  • Araba kullanmayınız
  • Motosiklete binmeyiniz
  • Bisiklet kullanmayınız
  • Denize girmeyiniz
  • Ata binmeyiniz

KONU İLE İLGİLİ YAYINLARIMIZ

 Why do we use drains in some inguinal hernia repairs?

Risk factors related with unfavorable outcomes in groin hernia repairs

KASIK FITIĞI HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

KASIK FITIĞI (İnguinal herni) NEDİR? NASIL OLUŞUR?

KASIK FITIĞI (İnguinal herni) NEDİR? NASIL OLUŞUR?

KASIK FITIĞI (İnguinal herni) NEDİR? NASIL OLUŞUR?

  

Kızlarda ve erkeklerde kasıkta ya da erkeklerde torbada, kızlarda ise labium majus bölgesinde zaman zaman ortaya çıkan şişlik şeklinde görünen bir durumdur. Bu şişlik ağlama, ıkınma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda belirginleşir, yatmakla ya da itmekle kaybolur. 

Prosessus vajinalis adı verilen karın zarı (periton) uzantısının açık kalması ile gelişir.

KASIK FITIĞI ÇOK MU SIK GÖRÜLÜR?

KASIK FITIĞI (İnguinal herni) NEDİR? NASIL OLUŞUR?

KASIK FITIĞI (İnguinal herni) NEDİR? NASIL OLUŞUR?

  

Çocuklarda kasıkta en çok görülen cerrahi rahatsızlıklardan biri kasık fıtığıdır (inguinal herni). Zamanında doğan bebeklerde %0,, prematürelerde ise % arasında görülür. 

Prosessus vajinalisin açıklığı doğuştan olduğu halde, fıtığın ortaya çıkma yaşı bu açıklığın genişliğine göre değişir. 

Prosessus vajinalis daha geç kapandığı için sağda daha fazla görülür (%60), %10 oranında aynı anda iki tarafta ortaya çıkar.

KASIK FITIĞINDAKİ ŞİŞLİK NEDİR?

KASIK FITIĞI (İnguinal herni) NEDİR? NASIL OLUŞUR?

KASIK FITIĞININ SAKINCASI NEDİR?

 Burada görülen şişlik, erkeklerde genellikle barsağın, kızlarda ise yumurtalığın fıtık kesesine girmesi şeklindedir. Çocuk ağlayınca ya da zorlanınca karın içi basıncı artar ve şişlik ortaya çıkar. Sakinleşince şişlik kaybolur. Şişliğin kaybolmadığı durumlarda –içindeki barsak ya da yumurtalık sıkışmamışsa- elle bastırmakla kaybolur, yani karın içine itilir.  

KASIK FITIĞININ SAKINCASI NEDİR?

KASIK FITIĞI İLE BİRLİKTE İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATI DA YAPILABİLİR Mİ?

KASIK FITIĞININ SAKINCASI NEDİR?

  

Kasık fıtığı kendiliğinden geçmez. Üstelik, fıtık kesesindeki barsak ya da yumurtalığın her an sıkışma riski vardır. Buna fıtık boğulması nedir. Fıtık boğulması, erkeklerde barsak ve/veya testisin, kızlarda ise daha çok yumurtalık (over) ve/veya tuba uterinanın burada sıkışmasına, bu organlarda gangren gelişmesine, hatta ciddi bir enfeksiyonla birlikte mikrobun tüm vücuda yayılmasına (sepsis) sebep olabilir. Bu da çocuğun yaşamının sonlanmasına yol açabilir. 

Kasık fıtığının ne zaman sıkışacağı bilinemez. Bu nedenle, kasık fıtıklı bir çocuk, enfeksiyon ya da ciddi bir kansızlık gibi ameliyatını engelleyen bir rahatsızlığı olmadıkça en kısa zamanda ameliyat edilmelidir. 

Çocuğun yaşı ve fıtık ne kadar küçükse, boğulma riski o kadar fazladır. 

Prematüre bebeklerde fıtığın boğulma riski daha fazladır (%31) ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinden evine gönderilmeden ameliyat edilmesi önerilir.

BİR TARAFTA FITIK VARSA DİĞER TARAFTA DA OLUR MU?

KASIK FITIĞI İLE BİRLİKTE İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATI DA YAPILABİLİR Mİ?

KASIK FITIĞI İLE BİRLİKTE İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATI DA YAPILABİLİR Mİ?

Bir tarafında kasık fıtığı olan çocukta ileride karşı tarafta da fıtık görülme ihtimali ortalama %20’dir. Bu nedenle, karşı tarafında görünen bir fıtık bulgusu olmayan kişinin karşı tarafını ameliyat etmek anlamsızdır.

Ancak, iki tarafta da fıtık olan bir kişinin iki tarafı da aynı anda ameliyat edilebilir.

KASIK FITIĞI İLE BİRLİKTE İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATI DA YAPILABİLİR Mİ?

KASIK FITIĞI İLE BİRLİKTE İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATI DA YAPILABİLİR Mİ?

KASIK FITIĞI İLE BİRLİKTE İNMEMİŞ TESTİS AMELİYATI DA YAPILABİLİR Mİ?

Bir çocukta kasık fıtığı ile birlikte aynı taraftaki testis de torbaya inmemişse, bebek 6 aylıktan küçük bile olsa, aynı seansta testisi de torbaya indirmek en uygunudur. Yalnızca fıtık ameliyatı yapılırsa, daha sonra testisin kendiliğinden torbaya inme şansı neredeyse hiç olmayacağı gibi, fıtık ameliyatının ardından testisi indirmek üzere yapılacak bir ameliyat daha da travmatik olur.

Hatta, çocuk sünnet olmamışsa, anestezi almışken sünnetini de yapmak iyi olur.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır