danimarka ambulans uçak / THK 5 uçağının Kopenhag Müzesi’nde sergilendiği iddiası - Doğrula

Danimarka Ambulans Uçak

danimarka ambulans uçak

ABDULLAH GÜRGÜN

“Çok gezen, çok gören, okullarda konferanslar veren nitelikli bir kişi” olarak tanıttığı Ataman Özbay isimli okurundan gelen bir e-postayı doğrulatmadan yayınlamıştı. Turan'a gelen ileti şöyle:

“Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a yolunuz düşerse lütfen kentin Sağlık Müzesi'ne gidin. Orada 'Ambulans uçak' olarak 40 yıl kullanılıp, emekliye ayrılmış bir uçak göreceksiniz. O uçağın altında küçük bir etiket ve üzerinde şöyle bir yazı var: Bu ambulans uçağı 40 yıl denizaşırı topraklarımızdaki (Grönland ve Faroe Adaları) insanlarımızın sağlığı için çalıştı. Hem ona, hem de bu uçağı yapan 'KAYSERİ UÇAK FABRİKASI' personeline şükranlarımızı arz ederiz.”*

Turan, seksen üç yıllık ömrünün altmış küsur yılını gazetecilik yaparak geçirmiştir. Ona rağmen, ne yazık ki, kendisinden beklenmeyecek bir şekilde tuzağa düşmüş ve uçurulan balona, doğruluğuna yanlışlığına bakmadan atlamış.

MÜZELERDE O UÇAK YOK

Yazıyı okuyunca biz de Kopenhag'a gittik. Deneyimine büyük saygı duyduğumuz usta gazetecimizin önerisine uyup Sağlık Müzesi'ni gezdik. Labirent gibi eski bir bina. Ordan girdik, burdan çıktık; her yere baktık, didik didik aradık öyle bir uçak yok. Uçak olmayınca üstünde Danimarkalıların şükranlarını bildiren herhangi bir not da yok.

Müze çalışanlarından Christoffer Gerrtz Bech'e sorduk. Gülmeye başladı. Meğerse yazıyı okuyan Türkler, Kopenhag'a yolları düşünce buraya gelip uçağı soruyorlarmış. “Ne bu müzede ne de başka bir Danimarka müzesinde böyle bir uçak var. Yanlış bilgi vermişler. Ancak Danimarka gerçekten Türkiye'den böyle bir uçak almış. Uçak düşüp hasar görmüş ve bu haliyle Hals kentinde bir çocuk parkına konmuş. İyice eskiyince de galiba yakılmıştı. İsterseniz internetten bulabildiğim bazı bilgileri gönderirim size.” dedi. Şaştık kaldık.

ÇOCUKLARA GERÇEK UÇAK OYUNCAK

Danimarkalı müze yetkilisinin gönderdiği birkaç internet bağlantısından yola çıkarak uçağın öyküsünü öğrendik. Uçak 1951'de gerçekten de Türkiye'den satın alınmış. 40 yıl değil ama 10 yıl Falck şirketinde kurtarıcılık yapmış. 18 Kasım 1961'de Aalborg kentine iniş sırasında hasar görmüş. Aalborg belediyesine bağlı 2.500 nüfuslu Hals köyünde Lagunen (deniz kulağı-lagün) isimli bir çocuk parkına konmuş. Beş yıl burada çocukları havacılığa özendiren Türk uçağı, 1965 yılında sökülerek hurdaya çıkarılmış, yok olup gitmiş. Geriye arşivlerdeki resimleri kalmış.

Ne macera değil mi? Dahası... Danimarkalıların uçağa verdikleri isim ne biliyor musunuz? Sıkı durun: Tyrken yani Türk.

Danimarka'da THK-5A-1-OY-ACK olarak kayıtlı olan Türk'ün öyküsünü biraz gerilere giderek anlatalım.

Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk daha Cumhuriyet'in kuruluşunun üzerinden iki yıl kadar kısa bir süre geçmişken, 16 Şubat 1925'te Türkiye Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu)'ni ve 15 Ağustos 1925'te Alman Junkers (Junkers Uçak Fabrikası Anonim Şirketi) ile bir anlaşma yapıtırarak Tomtaş (Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi) ve Kayseri Tayyare Fabrikası'nı kurdurdu. Aynı yıl Ankara-İstanbul ve  İstanbul-Brindizi seferleri başladı. Burada üretilen uçaklardan biri İran şahına armağan edildi. 1926 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların bakım ve onarımını yapmak üzere Eskişehir Tayyare Bakım Atölyesi açıldı. 1941'de Etimesgut'ta bir tayyare fabrikası daha açıldı. Burada jet uçaklarının yapılması bile planlandı. 1946 yılında Gazi Çiftliği'nde uçak motoru fabrikası kuruldu. Ama ABD etkisiyle bu fabrika tarım araç gereçleri yapan bir atölyeye dönüştürüldü.

UÇAK SANAYİMİZİ YOK EDEN ABD

Bu arada kendi olanaklarıyla kendi uçağını yapan istiklal madalyalı pilotumuz Vecihi Hürkuş'u da saygı ve sevgiyle analım. ABD'nin sözde yardımları nedeniyle Etimesgut'ta üretim azaldıkça azaldı ve 1952 yılında MKEK'ye devredildi. 1951'de bakanlar kurulu kararıyla uçak satışı başladı. İşte Danimarka'ya satılan THK-5A modeli uçak da Türkiye'nin satmış olduğu ilk uçak sıfatını taşıyordu. Uçak Danimarkalı Falck şirketi tarafından ambulans uçağı olarak sipariş edilmişti. 1951'de tamamlandı. Deneme uçuşunu Selçuk Atlı yaptı. Uluslararası sertifikasyonu olan ilk uçak oldu. Uçak TC-THK-AY kuyruk numarasıyla Danimarkalı bir pilot tarafından götürüldü. Tarih 11 Aralık 1951 idi.

İlk askeri eğitim uçağı 1954'te yapıldı ve uçağın adı Uğur oldu. Ne yazık ki, 1954 yılı hiç de uğurlu gelmedi. Aynı yıl THK Gazi Uçak Motoru Fabrikası traktör fabrikasına dönüştürüldü. Bakanlar kurulu kararına ve birçok ülkeden sipariş olmasına karşın ABD "yardımları(!)" sayesinde havacılık sanayimiz yok edildi.

Bu gerçeği bile bile bugün de ABD'den F-16, F-35 vermesini bekliyoruz. Rüya görüyoruz.

Yaşanan deneyimler ışığında artık Danimarkalıların adını verdiği TÜRK (TYRKEN) uçaklarının yapımına kaldığı yerden hemen başlamamız, büyük bir hızla en mükemmel uçakları ve diğer hava araç gereçlerini üretmemiz gerektiği apaçık ortadadır.

İstikbal göklerdedir.

* https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/rahmi-turan/ambulans-ucak-7050474/

THK 5 uçağının Kopenhag Müzesi’nde sergilendiği iddiası

Danimarka’nın sivil uçak kayıtlarının bulunduğu siteye ulaştık.

Uçağın kaydı, kuyruk kısmında da yazdığı gibi OY-ACK olarak alınmış. İddia kaynağındaki fotoğraflar, Danimarka uzantılı bu uçak kayıt sitesindekilerle birebir aynı. Sitede fotoğrafların tarihi, 1955 ve 1956 olarak verilmiş. Yer olaraksa Kastrup yazılmış. Kastrup, Kopenhag Havalimanının bulunduğu yerdir.

Uçağın tipi, THK (Türk Hava Kurumu) – 5A. 1951 yılında üretilen uçak, 1952 ile 1962 yılları arasında Danimarka kayıtlarındaymış. 18.11.1961 Aalborg inişinde hasar görmüş. Hals’taki çocuk oyun alanına bırakılmış. Burada dekor olarak kaldıktan sonra kalıntıları 1965 yılında yakılmış. 

Bu sitede, uçağın müzede sergilendiğine dair herhangi bir bilgi yer almıyor.

Arama sonuçlarında, Danish Aircraft da bulunuyor. 1920’den bu yana Danimarka’ya kaydedilen uçakları gösteren bu sitede OY-ACK’ı arattık. Aynı verilerin yanı sıra 1952 yılında, Falcks Redningskorps tarafından satın alındığını gördük.

Falcks Redningskorps, 1906 yılında Sophus Falck tarafından kurulan Danimarka’daki en büyük ve en önemli özel yangın ve kurtarma servislerinden biri.

Dünyadaki uçak kazalarını tek bir arşivde biriktirme misyonu ile hareket eden Bureau of Aircraft Accident Archives’te THK-5’in 1961’deki kazası dayer alıyor.

Bu arşiv de diğer siteler ile aynı bilgileri veriyor: Uçak Türk imalatı ve OY-ACK ismiyle kaydedilmiş. Danimarka’da Falck için çalışmış. 1961’de, Aalborg’da, sebebi tespit edilemeyen bir sebep dolayısıyla kaza yapmış. Bu kazadan zarar gören kimse olmamış.

Uçağın 1952 yılında çekilen bir fotoğrafı da bulunuyor. Ancak Kopenhag Müzesindeveya Kopenhag Sağlık Müzesinde sergilendiğine dair herhangi bir bilgi yok.

1951 yılında üretilip 1962 yılında enkaz haline geldiği için 40 yıl çalışmış olma ihtimali de bulunmuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası