göz kuruluğu damlası yan etkileri / Kuru göz yaşam kalitenizi düşürebilir - Sağlık Haberleri

Göz Kuruluğu Damlası Yan Etkileri

göz kuruluğu damlası yan etkileri

Kuru göz hastalığına dikkat!

Konya’da “Gözün Ön Segment Enflamasyonları ve Kuru Göz Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar” konulu toplantı gerçekleştirildi.

"TÜRKİYE’DE ÇOK SIK RASTLANAN BİR HASTALIK

Kuru göz hastalığının gözyaşı yetersizliği anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Yonca Akova, “Kuru göz hastalığı, gözyaşının yetersizliği durumudur ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla rastlanılan bir hastalıktır. Hastalar, genellikle gözde kuruluk, yanma, batma, yabancı cisim hissi, kızarıklık, sulanma, bulanık görme durumlarından şikayet ederler. Rüzgar, klima, sigara dumanı, toz ve kapalı ortamlarda gözde hassasiyet artar. Kuru göz hastalığı görülme sıklığı Japonya’da yüzde 17, ABD’de yüzde 15, Kanada’da yüzde ’dir. Türkiye’de hekimlerin yüzde 45’i hastalarının yüzde ’inde göz kuruluğu semptomları olduğunu bildirmişlerdir. Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte azalmaktadır. Kuru göz hastalığı, özellikle menapoz sonrası kadınlarda sık görülür. Günümüzde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber kuru göz şikayeti nedeniyle başvuran hastaların sayısında ciddi oranda artış olmuştur. Sigara, rüzgar ve klima gibi dış faktörler de kuru göz sendromlarını artırmaktadır” dedi.

Hastaların göz kuruluğuna neden olan ortamlardan uzak durmaları ve bol sıvı almalarının hastalık riskini azaltacağını belirten Prof. Dr. Akova, “Hastalara ev ve işyerlerindeki nem oranlarını artırmalarını önermekteyiz. Ayrıca yoğun sigara dumanı ortamında bulunmamalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

KURU GÖZDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Gözü nemli tutabilmek için, gözyaşının yerini tutan birçok yapay gözyaşı damlası ve jeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akova, “Yapay gözyaşını günde kereden daha sık kullanma ihtiyacı hisseden hastalar için koruyucu madde içermeyen, tek kullanımlık yapay gözyaşı preparatları bulunmaktadır. Bu tek kullanımlık damla ve jeller, hastalar tarafından gün boyu arzu edildikleri sıklıkta kullanılabilmektedirler. Gözyaşı yapımını arttıran ve hastalığa eşlik eden yan etkileri baskılayan bazı ilaçlar da mevcuttur. Ancak, bu ilaçların yan etkiler açısından ancak göz hekimi denetimi altında kullanılması gerekmektedir. Muayene bulguları ve hastanın şikayetleri tanıda ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu tanılardan sonra her hastaya durumuna uygun olarak tedavi yöntemleri uygulayarak yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçlıyoruz” dedi.

KORTİZONLU DAMLALARIN YAN ETKİLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Bozkurt, “Göz ameliyatları, allerjik hastalıklar, mikrobik enfeksiyonlar, üveitler, kuru göz hastalığı gibi birçok göz hastalığında gözde kızarıklık, şişme, ağrı, bazen görme azlığı ile karakterize iltihabi reaksiyon görülmektedir. Kortizon tedavisi, iltihabi reaksiyonu baskılamada son derece etkili bir tedavi olmasına rağmen özellikle sistemik, yani ağızdan veya damar yoluyla verildiğinde iştah ve kilo artışı, çocuklarda büyüme geriliği, kemik erimesi, mide ülseri, sinirlilik ve kan şekerinin yükselmesi gibi bazı yan etkilere yol açabilmektedir.

Göz hastalıklarında steroidler sıklıkla damla şeklinde, bazen göz etrafına veya göz içine enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Bu uygulamaların yan etkileri ise katarakt oluşumu, göz tansiyonunda yükselme, yara iyileşmesinde gecikme ve göz enfeksiyonlarında kötüleşmedir. Bu nedenle kortikosteroidli damlaları uzun süre kullanan hastaların yakın takibi gerekmektedir” şeklinde konuştu

Retrometabolik ilaç tasarımı ile üretilen ilaçların yan etkilerinin daha az olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bozkurt, “Yeni nesil kortikosteroidli damlalar, özellikle uzun süreli kortizon tedavisi gerektiren veya kortizona aşırı duyarlı olup, göz içi basıncı yükselme riski daha fazla olan bireylerde daha güvenli olarak kullanılmaktadır’’ dedi.


İHA


Glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilmektedir. Bu ilaçlar genellikle göz damlası şeklindedir. Göz damlalarının her gün kullanılması zorunludur. Önerilen ilaç tedavisine bağlı olarak göz damlasını ya da damlalarını günde bir veya birkaç kez düzenli aralıklarla damlatmak gerekmektedir. Tedavi süresinde mutlaka doktorun önerilerine göre hareket edilmelidir.

Glokom ilerleyici bir hastalık olduğundan göz doktoru tarafından göz damlaları değiştirilebilir veya tedaviye başka göz damlaları eklemek gerekebilir. Bu değişikliklerin yapılmasındaki ilk neden göz içi basıncını kontrol altında tutabilmek ve görme alanını korumaktır. Ayrıca kullanılan damlaların olası yan etkileri bu değişikliklerin yapılmasını gerektirebilir. Glokom ilaçları görmeyi korurken, yan etkilere de neden olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir yan etkiyle karşılaştığınızda, mutlaka göz doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.

Bazı göz damlalarının neden olabileceği yan etkiler şunlardır:

  • Yanma veya batma hissi,
  • Gözlerde veya gözlerin etrafındaki ciltte kızarıklık,
  • Nabız gücü veya sayısında değişiklikler,
  • Enerji seviyenizde değişiklik,
  • Nefes alışınızdaki değişiklik(Özellikle astım ve amfizemli hastalarda),
  • Ağız kuruluğu,
  • Tat duyusunda değişiklik,
  • Baş ağrısı,
  • Görme bulanıklığı,
  • Göz renginde değişiklik,
  • Kirpiklerde uzama

Tüm ilaçların yan etki veya diğer ilaçlarla etkileşim riski vardır. Bu nedenle, düzenli olarak kullandığınız tüm ilaçların bir listesini yapmanız ve her kontrole gidişinizde, bu listeyi doktorunuza göstermeniz çok önemlidir.


Kullanıcılar Bunları da Aradı:

 

Yayın Tarihi : 11/12/

Göz Damlası Ne için Kullanılır?

Göz enfeksiyonları, iltihaplanmalar ya da çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan göz damlası reçeteli ya da reçetesiz olarak satılmaktadır. Birkaç damla göz damlası dahi geniş bir alanda iyileşme etkisi gösterebilecek etkilere sahip olduğundan yan etkileri görülebilir. Bu yüzden yeterli ölçüde ve dikkatli kullanılması gerekir. Yaygın bir kullanım alanına sahip olan göz damlası, çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır. Kullanım amacına bağlı olarak farklı içeriklerde göz damlası çeşitleri mevcuttur. Göz yüzeyinde kayganlaştırıcı ve nemlendirici etkisi bulunan bazı göz damlaları bulunur.

Bakterilerden arındırılarak steril bir ortamda geliştirilen göz damlaları, tek kullanımlık olur. Göz iltihaplandırmalarını gidererek göz kuruluğuna neden olan etkenleri ortadan kaldırmaya yarayan göz damlası her kullanımda damla damlatılır. Göz damlası çeşitlerinden bir diğeri ise göz iltihapları için kullanılır. Özellikle ameliyat sonrası gözün ön bölümünde oluşan göz iltihabının giderilmesini sağlar. Göz damlası; göz bebeğini büyütmek, retina bölgesini uyuşturmak ve cerrahi müdahaleler sonucu oluşan göz iltihaplanmalarını gidermek için kullanılır.

Göz Damlası Nasıl Kullanılır?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan göz ve burun damlası nasıl kullanılır? Göz damlasını uygulamadan önce el temizliğine dikkat etmelisiniz. Kullanacağınız göz damlaları steril ortamlarda hazırlandığı için kullanım aşamasında da aynı steril durumu korumanız gerekir. Bazı göz damlaları tek kullanımlık şişelerde olduğu gibi bazıları birkaç defa kullanabileceğiniz geniş şişelerdedir. Bu yüzden kullanmadan önce hangi formda olduğuna dikkat etmeniz ve uygulama aşamasına özen göstermeniz önemlidir.

Göz rahatsızlıkları için kullanılan göz damlasını uygulamak için başınızı geriye doğru yatırın. Bir parmağınızla alt göz kapağını aşağı doğru açın. İki parmağınızla göz kapağınızın alt kısmını üçgen bir şekle getirin. Burada amaç, damlatılan göz damlasının gözün dışına çıkmasını engellemektir. Damlayı gözünüze damlatın. Göz damlasının steril yapısını kaybetmemesi için gözünüzle temas ettirmemeye dikkat edin. Göz damlası söz konusu olduğunda sık kullanılan bir ilaç olan suni göz damlası ne işe yarar sorusu merak edilir. Özellikle gözün nemli kalmasını sağlayan suni göz damlası, belirli aralıklarla uygulanan ve gözyaşının artmasına katkı sağlayan bir ilaçtır.

Göz Damlası Kullandıktan Sonra Ne Yapılmalı?

Göz damlasının etkili sonuç verebilmesi için doğru yöntemlerle damlatılması ve damlatıldıktan sonra gerekli özenin gösterilmesi gerekir. Etkili bir tedavi için göz damlasının gözün tam içine girmesine dikkat etmelisiniz. Damlanın kullanıldığı sırada ve sonrasında gözün açık tutulması gerekir. Eğer göz kapalı kalırsa damla göz içerisinde rahatça dağılamayacağından gerekli etkiyi gösteremeyecektir. Göz damlası damlatıldığı an gözün kırpıştırılması ya da kapatılması damlanın dışarı çıkmasına neden olabilir. Bu durumda da kullanılan ilaç ve tedavi boşa gitmiş olur ve bir etkisi kalmaz.

Damla damlatıldığında oluşan kısa süreli yanma hissi göz kapağınızı kapatma ihtiyacını ortaya çıkarabileceği için bir süre bu acıya direnç göstermeniz gerekebilir. Göz damlalarının yan etkileri olabileceğinden ne işe yaradıklarını bilmeden kullanmayınız. Göz damlaması kullanmadan önce bir uzmana danışınız. Sağlık ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz birçok ürünü Trendyol’dan hızlı ve güvenilir bir şekilde temin edebilirsiniz.

Göz Kuruluğunun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Sizinle iletişime geçmemiz için lütfen formu doldurun.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Sorun Bildir

Özgeçmiş Güncelleme Modülü ile ilgili bize iletmek istediğiniz bir şey varsa lütfen bu formu kullanın.

Bölüm, Doktor, Hastalık

Aradığınız kelimenin birkaç harfini yazmanız yeterli.

Bir problem mi yaşıyorsunuz? Sizi arayalım.

Göz Kuruluğunun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Gözlerde kaşıntı, batma, yanma, kızarıklık, bulanık görme, ışığa duyarlılık gibi belirtiler gösteren göz kuruluğu; yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozuyor. Genellikle gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı buharlaşmasının artmasının neden olduğu kuru göz rahatsızlığı; hormonal değişiklikler, otoimmün hastalıklar ve iltihaplı göz kapağı bezleri gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabiliyor. Tedavi edilmediğinde göz enfeksiyonları, kornea yaraları ve hatta görme kaybına neden olan göz kuruluğunun basit bir rahatsızlık olarak görülmemesi gerekiyor.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Bülent Özkan, göz kuruluğu hakkında bilgi verdi.

Göz Kuruluğunun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Kuru göz hastalığı (göz kuruluğu) nedir?

Kuru göz hastalığı, gözyaşının gözler için yeterli nemlenmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşı birçok nedenden dolayı yetersiz kalabilir ve yapısı bozuk olabilir. Örneğin, yeterince gözyaşı üretilemez veya yapısı bozuk gözyaşı üretilirse kuru göz oluşabilir. Gözyaşı yetersizliği, göz yüzeyinde iltihaplanmaya ve hasara yol açabilmektedir.

Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Genellikle her iki gözü de etkileyen belirtiler şunlardır:

  • Batma, yanma veya kaşınma hissi
  • Bulanık görme
  • Göz yorgunluğu
  • Gözlerin içinde veya çevresinde saydam ve yapışkan salgı (lifli mukus)
  • Işığa duyarlılık
  • Göz kızarıklığı
  • Gözlerde yabancı cisim hissi
  • Kontakt lens takmada zorluk
  • Tahrişe bağlı refleks göz yaşarması
  • Gece araç kullanımında zorluk

Göz kuruluğunun nedenleri nelerdir?

Göz kuruluğu, sağlıklı gözyaşı filmini bozan çeşitli nedenlerden kaynaklanır.

  • En üstte buharlaşmayı önleyen ince yağ tabakası,
  • Ortada en kalın tabaka olan sıvı,
  • En altta gözyaşının kornea yüzeyine yayılmasını sağlayan mukus tabakası olmak üzere gözyaşı filminin üç katmanı vardır.

Bu kombinasyon normalde gözlerin yüzeyini kaygan, pürüzsüz ve temiz tutar. Bu katmanlardan herhangi biriyle ilgili sorunlar kuru gözlere neden olabilir.
Gözyaşı filmi işlev bozukluğunun nedenleri;

  • Hormonal değişiklikler
  • Otoimmün hastalıklar (Sjögren hastalığı, romatoid artrit vb)
  • İltihaplı göz kapağı bezleri (Blefarit)
  • Alerjik göz hastalığı

Genel olarak kuru gözlerin nedeni,gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı buharlaşmasının artmasıdır.
Azalmış gözyaşı üretimi

Gözyaşı filminin orta tabakası olan sıvı kısmın yeterli üretilemediği durumda kuru göz oluşabilir.

Bu durumun en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Yaşlanma,
  • Sjögren sendromu, alerjik göz hastalığı, romatoid artrit, lupus, skleroderma, sarkoidoz, tiroid bozuklukları veya A vitamini eksikliği dâhil olmak üzere belirli tıbbi durumlar,
  • Antihistaminikler, dekonjestanlar, hormon replasman tedavisi, antidepresanlar, yüksek tansiyon, akne, doğum kontrol hapları ve Parkinson hastalığı ilaçları gibi bazı ilaçlar,
  • Kontakt lens kullanımından veya göz bozukluklarını düzeltmek amacıyla yapılan lazer göz ameliyatından kaynaklanan kornea sinir duyarsızlığı,

Göz kapaklarının kenarındaki küçük bezlerin (meibomian bezleri) ürettiği yağ tabakası, kanalların tıkanıklığı sonucu azalabilir. Tıkanmış meibomian bezleri, seboreik (yağlı) ciltlerde ve akne rosasea (gül hastalığı) rahatsızlığı gibi cilt bozuklukları olan kişilerde yaygındır. Yağ tabakasının eksikliği gözyaşının göz yüzeyinden hızla buharlaşmasına ve kuruluğa neden olur.

Artan gözyaşı buharlaşmasının daha yaygın nedenleri ise şunlardır:

  • Posterior blefarit (yağ bezi bozukluğu),
  • Parkinson hastalığı gibi belirli durumlarda veya kitap okumak, bilgisayar başında çalışmak ve araba kullanmak gibi bazı eylemler sırasında göz kırpma sayısında azalma olması,
  • Göz kapaklarının dışa (ektropion) ve içe (entropion) doğru dönmesi gibi göz kapağı sorunları,
  • Göz alerjileri,
  • Kullanılan göz damlalarındaki koruyucular ve bu damlaların uzun süreli kullanımları,
  • Rüzgâr, duman veya kuru hava,
  • A vitamini eksikliği.

Göz kuruluğunun risk faktörleri nelerdir?

Göz kuruluğuna yol açabilecek risk faktörleri şunlardır:

  • Gözyaşı üretimi ilerleyen yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. Bu nedenle göz kuruluğu 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür.
  • Kadınlarda özellikle hamilelik, doğum kontrol hapı veya menopoza bağlı hormonal değişiklikler nedeniyle gözyaşı eksikliğine daha sık rastlanır.
  • Yeterli A vitamini veya Omega-3 tüketmemek.
  • Kontakt lens takmak veya refraktif cerrahi (excimer lazer ile göz bozukluklarının düzeltilmesi) geçmişine sahip olmak.

Göz kuruluğunun neden olduğu komplikasyonlar nelerdir?

Kuru göz sendromu olan kişilerde şu komplikasyonlar görülebilir:

  • Gözyaşı, gözlerin yüzeyini enfeksiyondan korumaktadır. Yeterli gözyaşı olmayan kişilerde göz enfeksiyonu riski artar.
  • Kuru gözler; bilgisayarla çalışma, okuma, araç kullanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırarak yaşam kalitesini bozar.

Tedavi edilmeyen şiddetli göz kurulukları ise,

  • Göz iltihabına,
  • Kornea yüzeyinde aşınmaya,
  • Kornea yaraları ve ülserlerine,
  • Görme kaybına neden olabilir.

Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir?

Kuru göze yönelik tedaviler göz damlalarını ve yaşam tarzı değişikliklerini içermektedir. Kırmızı, tahriş olmuş, yorgun veya ağrılı gözler dâhil olmak üzere uzun süreli kuru göz belirtilerinde zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır. Hekim, gözleri neyin rahatsız ettiğini belirlemek için gerekli muayene ve testleri yaparak tedaviyi düzenleyecektir.

Göz kuruluğu nasıl önlenir?

Göz kuruluğu yaşanılması durumunda, kuru göze yol açan en yüksek neden belirlenmeye çalışılmalı ve semptomları önlemek için bu durumlardan kaçınılmalıdır. Kuru göz semptomlarını kontrol altına almak için muhtemelen bu önlemleri süresiz olarak almak gerekebilir.

Örneğin;

  • Saç kurutma makineleri, araba ısıtıcıları, klimalar veya vantilatörler yüze doğrultulmamalıdır. Gözlere hava üflemekten kaçınılmalıdır.
  • Bulunulan ortam nemlendirilmelidir. Kış mevsiminde, hava nemlendiricileri kuru iç mekân havasına nem katabilir.
  • Gözü çevreleyen güneş gözlüğü veya diğer koruyucu gözlükler takılması uygun olur. Bu tür gözlükler rüzgâr ve kuru havayı engelleyerek gözyaşının buharlaşmasını dolayısıyla göz yüzeyinin kurumasını kısmen azaltabilir.
  • Uzun görevler sırasında göz molaları verilmelidir. Görsel konsantrasyon gerektiren bir iş yapılması veya uzun saatler boyunca okumalar yapılması durumunda belirli aralıklarla gözler birkaç dakika kapatılarak dinlendirilmeli ya da gözyaşlarını, gözlere eşit şekilde dağıtmak için birkaç saniye boyunca tekrar tekrar göz kırpılmalıdır.
  • Bulunulan ortama göre önlem alınmalıdır. Yüksek alanlarda, çöl alanlarında ve uçaklarda hava aşırı derecede kuru olabilir. Böyle ortamlarda gözyaşlarının buharlaşmasını en aza indirmek için gözlerin sık sık birkaç dakika kapatılması faydalı olabilir. Ayrıca suni gözyaşı damlaları kullanmak gözün rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Bilgisayar ekranı göz hizasının altına yerleştirilmelidir. Bilgisayar ekranının göz hizasının üzerinde olması, ekranı görmek için gözlerin daha geniş açılmasına yol açar. Bu durumda da gözyaşı buharlaşması daha fazla ortaya çıkar. Ekranın göz hizasının biraz altında olması, gözyaşlarının buharlaşmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  • Sigara dumanı veya alışveriş merkezleri gibi hava kalitesinin bozuk olduğu kapalı ortamlar kuru göz belirtilerini artırabilir.
  • Kronik kuru göz rahatsızlığının varlığında ise gözler iyi hissedilse bile düzenli olarak suni gözyaşı damlası kullanılmalıdır.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası