3600 tazminat alma şartları / SGK’dan Alınan Kıdem Tazminatı Yazıları - seafoodplus.info

3600 Tazminat Alma Şartları

3600 tazminat alma şartları

15 yıl sigortalık ve gün prim şartı işçinin kıdem tazminatı alması için yeterli midir?

15 yıl sigortalık ve gün prim şartı işçinin kıdem tazminatı alması için yeterli midir? Bir çalışan bu şekilde hak etmiş olduğu bu hakkı kaç defa kullanabilir? 15 yıl sigorta ve gün prim dolduran her işçi için bu hak geçerli midir?  Bu şekilde kıdem tazminatı alınması için neler yapılması gerekir.? Bu durumda işten ayrılan işçi ihbar tazminatı ödenir mi veya işçi ihbar önel sürelerinde bunu önceden bildirmek zorunda mıdır? 
Hali hazırda yürürlükte olan iş kanunu sayılı İş kanunudur. Bu kanundan önceki kanun ise sayılı iş kanunudur. sayılı iş kanunun yürürlükte olan tek hükmü kıdem tazminatını düzenleyen Maddesidir. sayılı İş Kanunu’nun maddesinde kıdem tazminatı fonunun kurulmasına kadar sayılı İş Kanunu’nun maddesinin yürürlükte kalması öngörülmüştür. 
15 Yıl Günden Kaç Kez Kıdem Tazminatı Alınabilir? 15 Yıl Gün Şartı ile Kıdem Tazminatı Nasıl Hak Edilir?  
15 yıl gün şartı, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Mülga sayılı Kanunda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartından kaynaklanmaktadır. Yaşlılık aylığı almak için gereken şartlar yaş, prim günü ve yıldır. Bu şartlardan prim günü ve yıl şartını tamamlayan kişiler, kanunen belirlenmiş emeklilik/yaşlılık aylığı almaya hak kazanacağı yaşa gelene kadar aylık almak için beklerler. Bu süreyi ister çalışma hayatında kalarak, isterse de çalışmadan geçirebilirler.  
Yaş, prim günü ve yıl şartını tamamlayarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış kişiler, mevcutta çalıştıkları işyerinden sigortalılık sürelerini doldurdukları için sigortadan aldıkları yazı ile ayrılabilirler. Bu kişiler mülga kanun sayılı İş Kanunu’nun yürürlükteki maddesine istinaden kıdem tazminatlarına da hak kazanarak işyerlerinden ayrılırlar. Kıdem tazminatı hakkı, yaş şartını henüz sağlamamış fakat prim günü ve yıl şartını tamamlayan kişilere de sunulmuştur. Bu haktan yararlanmak için belirlenen şartlar işe giriş tarihi ile ilgilidir. 18 yaşını doldurmuş olmak şartı ile ilk kez sigortalı olduğu tarih öncesiyse, 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan toplam sigorta prim günü gün olan çalışan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. İşverenin bu çıkış işleminde kıdem tazminatı ödeyebilmesi için SGK tarafından alınmış yazının kendisine iletilmiş olması gerekmektedir. Bir personelin, 15 yıl gün şartı ile işten ayrıldığında kıdem tazminatını alması için bu süreyi kesintisiz olarak aynı işyerinde doldurma zorunluluğu yok. Tüm çalışma hayatı boyunca çalıştığı işyerleri ve sigortalılık süreleri dikkate alınır. Fakat kıdem tazminatı hesaplanırken sadece son çalıştığı işyerindeki çalışma süresine karşılık gelen değer baz alınır. Ayrıca vurgulamak gerekir ki, çalışanın kıdem tazminatına 15 yıl prim gününden hak kazanabilmesi, en az 1 yıl aynı işverene bağlı işyerinde çalışmış olma şartının da aynı zamanda sağlanması ile mümkündür. 15 yıl gün şartıyla kıdem tazminatı alarak iş akdi sonlanan sigortalılar için, ihbar süresi şartı da aranmaz. Bu nedenle bu sebeple işten ayrılan çalışanın bildirim süresi kadar çalışması gerekmez, ihbar tazminatı da söz konusu olmaz. 
 15 Yıl Gün Şartı Kaç Kez Kullanılabilir?  
Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağladıktan sonra bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını alan kişinin tekrar çalışma hayatına dönmesinde kanunen bir engel bulunmamaktadır. Tekrar çalışma hayatına dönen kişi, yeni işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra 15 yıl prim gününü tamamlamış olması sebebiyle yeniden işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir. Bu konu ile ilgili yasal bir kısıtlama söz konusu değildir. yılından önce sigortalılığı başlamış kişilerin 15 yıl prim günü şartını sağladıkları ilk günden itibaren SGK’dan bu yazıyı talep ederek işten ayrılma hakları saklıdır. Bu yazıyı birden fazla kez temin ederek 1 yıl aynı işverende çalışma şartını sağlamak koşuluyla işten ayrılıp kıdem tazminatını birçok kez alabilir. Bunun önünde yasal olarak hiçbir engel yoktur. Ayrıca Yargıtay son verdiği kararında da bu konuda herhangi bir engel görmemiştir. İşçinin birden fazla kez bu yazıyla kıdem tazminatı almasında herhangi bir sakınca görmemiştir.  
Emeklilik İçin Yaş Dışında, Prim Günü ve Yıl Şartları Nelerdir?  
Emekli olmak için yaş, prim günü ve sigortalılık yılı şartlarını aynı anda sağlamak gereklidir. Fakat yaş dışında şartlar sağlayanlar emekli aylığına yani yaşlılık aylığına hak kazanmak için yaşını doldurmayı beklerler.  
• 08/09/ tarihinden önce ilk sigortalılığı başlamış kişiler için prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartı,  
• 08/09/ tarihi ile tarihleri arasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, sigorta yılı dikkate alınmaksızın prim günü ya da prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı,  
• tarihi ve sonrasında ilk sigortalılığı başlamış kişiler için, prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartı sağlandığında kıdem tazminatı hak edilerek işten ayrılmak mümkündür. Önemli olan bir şart da bahsedilen tarihlerden önce kişinin 18 yaşını doldurmuş olmasıdır.  
15 Yıl Sigorta ve Günü Kullanarak İşten Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Ödenir Mi veya İşçi İhbar Önel Sürelerinde Bunu Önceden Bildirmek Zorunda Mıdır? 
SGK dan gerekli yazıyı alan işçinin kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılmak istediğini işverenliğe tebliğ etmesiyle işverenliğin söz konusu yazı üzerine işçiye işyerinde çalışmış olduğu süre (en az 1 yıl olmak kaydıyla) dikkate alınarak son brüt ücreti üzerinden kıdem tazimatını ödemesi gerekir. Bu durumda işverenliğe ihbar tazimatı veya işçiye ihbar öneli mükellefiyeti düşmeyecektir. 
Özetle, 08/09/ tarihinden önce ilk sigortalılığı başlamış kişiler için prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartını sağlayan yazının ilgili SGK dan alınıp işverenliğe vermesiyle kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Bu hak aynı işyerinde veya değişik işyerlerinde kıdem tazminatı koşulları sağlanması halinde birden fazla kez kullanılabilir. Ayrıca bu durumda işçiye ihbar tazminatı ödenmez. İşçide aynı şekilde ihbar sürelerinde önel vermek durumunda değildir.  
 

Gün Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı sigortalı olarak bir işyerinde çalışan tüm işçilerin yasal hakkıdır. Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler Sayılı İş Kanunun Maddesi ve Sayılı İş Kanunda yer almaktadır. Kıdem tazminatının hesaplanmasında her yıl değişen kıdem tazminatı tavan rakamlarının ve ücret oranlarının etkisi vardır. gün kıdem tazminatı ilk işe giriş tarihi baz alınarak hesaplanmaktadır.

Kıdem tazminatının alınabilmesi için 15 yıl ve gün sigortalı olmak gerekmektedir. Bu süre illaki aynı işyerinde tamamlanmak zorunda değil. Farklı işyerlerinde de tamamlanmış olabilir. Hak edilen kıdem tazminatı son çalışılan iş yerindeki çalışma süresi temel alınarak hesaplanır. Yeni yasal düzenlemeler işçilerin sadece işten atılmasında değil istifa etmesi durumunda da kıdem tazminatı alabilmesini sağlıyor.

Kıdem Tazminatı Hakkı Kimler İçin Vardır?

Kıdem tazminatı bir yıl boyunca bir işte çalışmış ve kendi isteği dışında işten çıkarılmış tüm çalışanların hakkıdır. Çalışmakta olan ve belirtilen sigorta pirim süresi doldurmuş olanlar da istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler. İş yerinde bir yıl çalışmış ve askere girmek için ayrılmış kişiler de kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatın alınması için geçerli pirim süresi gündür. gün kıdem tazminatı  şu hallerde alınabilir;

  • Emeklilik
  • Malulen emeklilik
  • Sağlık problemleri nedeniyle işten ayrılma
  • İşyerindeki olumsuz koşullar nedeniyle kendi isteği ile işçinin işten ayrılması
  • Evlenen kadınların resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde kendi isteği ile ayrılması

İşverenin tazminat ödemesi için olumsuz koşulların ispatlanması gerekir. Yani işveren maaşları ödemiyor ya da ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranıyorsa işçi tazminat alarak işten ayrılabilir. Ancak bu durumların kanıtlanması gerekmektedir.

Gün Kıdem Tazminatı Neye Göre Değişir?

gün sigortalı çalışma şartı ile kıdem tazminatı alma öncesinde ilk kez sigortalı çalışmış olanlar için geçerlidir. Yani kıdem tazminatı almak için işe giriş tarihi önemli  bir faktördür. sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanlar için gün ve süre şartları farklıdır. gün kıdem tazminatı  yılında ne kadar olacak sorusu ise çalışanın çalışma süresi, bürüt maaşı gibi faktörlere göre değişmektedir. Pirim ödeme gün sayısı ve sigortalı olma süresini dolduran işçiler durumlarını kanıtlayan belgeyi SGK’dan alarak kıdem tazminatlarını işverenlerinden alabilirler. SGK yaptığı kontroller sonunda kıdem tazminatı alabilir yazısını işçiye vermektedir.

15 yıl gün kıdem tazminatı kaç defa alınır Yargıtay

15 yıl kıdem tazminatı olarak alınan bedeli SGK düzenlemesi ve kanun kapsamında, bir kere alınabilmektedir.


15 yıl gün kıdem tazminatı işveren ödemezse

Kıdem tazminatı alamayan kişinin TCK maddeleri kapsamında tazminat davası açma hakkı doğacaktır.


kıdem tazminatı tavanı

kıdem tazminatı tavanı, yıllık gelir ve gider düzenlemesi kapsamında, aylık brüt kazanç üzerinden değerlendirilmelidir.

İlginizi Çekebilir;

Yılı Kıdem Tazminatı Hesaplama

Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Kanunu

Kıdem Tazminatı Nedir

Gün Kıdem Tazminatı

Beykoz Merkez Mahallesi İşçi Avukatı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir