adet miktarında azalma / Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri | Bahçeci

Adet Miktarında Azalma

adet miktarında azalma

Az Gelen Adet Kanaması Nasıl Çoğaltılır? Adet Kanamasını Arttırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Az gelen adet kanaması nasıl çoğaltılır, kadın doğasının en önemli konularından biri olan adet konusunun temel sorularındandır. Her kadının adet döngüsü farklıdır. Yani sizin döngünüzle bir başka kadının döngüsünde fark vardır. Bunlardan en önemlileri zamanlama, gün sayısı, kanama miktarı ve düzenidir. Bunlar arasında adet kanaması az ise ne yapılmalı sorusu başı çekerek kadın doğum uzmanlarına sıkça sorulmaktadır. Aynı zamanda adet kanamasını artırmak için ne yapmalı, sorusu da aynı bağlamdadır.

Az Gelen Adet Kanaması Nasıl Çoğaltılır?

Adet kadınların yaşamının önemli bir parçasıdır. Kadının doğurganlık sisteminde her şeyi etkileyen adet döngüsü kadının annelik özellikleri arasındaki en önemli faktördür. Her kadın döngüsüne sahipken aynı zamanda her kadın için normal adet döngüsünün anlamı da farklı olmaktadır. Yani sizin vücudunuz için düzenli olan döngü başka bir kadın için anormal bir döngüyü ifade edebilirken sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Kadınların adet döngüleri genellikle ve kadından kadına değişen çeşitli rahatsız edici belirtilere neden olur. Adet normal seyrinde görülmeye başlandığı anda, diğer bir deyişle adet söküldüğünde da belirtiler hafifler.

Zaman zamanda ciddi adet sorunları yaşayabilirsiniz. Çok ağır veya çok hafif bir döngü geçirmek ya da bir döngünün tamamen yokluğu, anormal bir adet döngüsüne neden olan ve başka sorunlar olduğunun belirtisidir. Bunlar arasında en belirgin olan sorunlarından biri de adetin çok az gelmesidir. Adetin az gelmesi ya da adet siklusunda meydana gelen adet kanamasının az olmasına tıp literatüründe "Hipomenore" denmektedir. Adet kanamasının az gelmesinin birçok nedeni bulunabilmektedir. İlerleyen kadın yaşına bağlı olarak adet kanamalarının miktarlarında azalma olabilmektedir. Doğum kontrol gibi hapların da kullanılması adet kanamasının miktarını azaltan bir başka faktörlerdendir.

Adet Kanamasının Az Olmak Nedenleri Nedir?

Kadınlarda adet kanamasının miktarının az olmasının nedeni genellikle hormonlar ile alakalı bir durumdur. Kadın hormonları çok hassas olmakla birlikte hemen her şeyden etkilenebilmektedir. Bu bağlamda adet kanamasının az olmasının nedenlerini sıralayacak olursak:

  • Kadın vücudundaki hormonsal bozukluklar ya da değişen hormonlara bağlı adet kanamasının da miktarında azalmalar yaşanabilir.
  • Özellikle çevresel etkilere bağlı olarak meydana gelen stres de adet miktarını etkilemektedir.
  • Herhangi bir olay karşısında kadının verdiği tepki (aşırı stres, sarsıntı, şok) hormonlarına etkileyebilmektedir.
  • Değişen hormonlarda adet döngülerinde kanama miktarında azalmaya sebep olabilmektedir.
  • 40 yaşını geçmiş kadınlar menopoz riski ile karşı karşıyadırlar. Bunlar adet kanamasını da azaltmaktadır.
  • Rahim içinde meydana gelen enfeksiyonal sorunlar da adet kanamasının azalmasına neden olabilmektedir.
  • Aktif bir cinsel yaşamı olan kadınlardaki adet kanamasının azalması halinde mutlaka hamilelik akla gelmelidir.

Tüm bu belirtiler ve nedenler kadınların adet kanamasının az olmasına neden olmaktadır. Bu azalma sürekli hale gelmişse kesinlikle doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.

Adet Kanamasını Arttırmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Özellikle 20 ve 35 yaş grubu arasındaki kadınlarda az miktarda gelen ve 2 günden daha kısa süren adet kanamaları karşısında kesinlikle uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Az gelen adet kanamasının yüksek oranda nedeni hormonal bozukluklardır. Ancak bunun kesin olarak anlaşılabilmesi içinde kadınlık hormonunun yeterli salgılanıp salgılanmadığına bakılması gerekmektedir.

Tıbbi çözümlerin yanında düzenli beslenerek ve bazı besinleri tüketerek adet düzensizliklerinize son verebilirsiniz. Bu besinler:

Zerdeçal: Östrojen hormonundaki dalgalanmaların önüne geçer ve östrojen hormonunu dengeler. Adet ağrıların şiddetini azaltır.

Dereotu: Rahim kaslarını gevşeterek adet kanamasının normal düzeninde gelmesini sağlar. Adet zamanınızdan gün önce limonlu taze dereotu tüketerek adetinizi normal zamanında ve ağrısız geçirmeyi başarırsınız.

Maydanoz: Kan akışını hızlandırma gücü sayesinde adet kanamasının zamanında gerçekleşmesinde oldukça etkilidir.

Alıç: Rahim kaslarını uyarır ve böylece adetin tam olarak istenen ve beklenen zamanda gelmesini sağlar.

Havuç: Östrojen hormonunu dengeler ve rahat bir adet dönemi geçirmenizi sağlar.

Adet kanaması, her kadında ortalama olarak 13 yaşı itibariyle başlayan ve menapoz dönemine kadar görülen doğal bir olaydır. Gebe kalamayan kadının rahminin içinde yer alan endometrium dokusu her ay dökülerek yenilenir. Bu dökülme sırasında açılan damarlardan gelen kan ve ölü hücreler; endometriumdan salınan bazı maddeler ile birlikte, pıhtısız ve koyu renkli bir karışım olarak vajinadan dışarı atılır. Adet kanı sanılanın aksine mikropsuz ve özel bir kandır. Adet kanaması genellikle 3 ila 5 gün sürmektedir. Ancak gün süren adet kanaması da normal kabul edilmektedir. Adet kanamasında günlük en az 2 ped kullanımı normaldir. Adet kanamasının miktarı ortalama olarak 30 ml ancak bazı kadınlarda bu miktarın 80 ml&#;ye çıktığı da görülmektedir. Her kadında değişebilen adet kanaması miktarına değinmişken asıl konumuz olan &#;Az Gelen Adet Kanaması&#; hakkında sizleri bilgilendirmeye başlayabiliriz.

Hipomenore (Az gelen adet kanaması)

  • Az gelen adet kanaması tıp dilinde hipomenore olarak adlandırılmaktadır. Adet döneminde meydana gelen kanamanın oranı ilerleyen yaş ile birlikte azalmaya başlar. Gebelikten korunmak isteyen kadınların başvurduğu en sık yöntemlerden doğum kontrol hapı kullanımı da adet döneminde oluşan kanama miktarının azalmasına yol açan bir faktördür. Bu yüzden doğum kontrol hapı kullanımına başlayacak kadınlara az gelen adet kanaması konusunda endişelenmemesi adına adet döneminde gerçekleşen kanama miktarı oranının azalacağı bilgisinin verilmesi gereklidir. Adetin 2 günden daha az sürme durumu Hipomenore (Az Gelen Adet Kanaması) olarak kabul edilmektedir.
  • Kadınlar az gelen adet kanaması şikayetiyle doktora başvurmaktadır. Oysa çoğu kadının adetlerinde görülen kanama normal düzeydedir. Adetin 5 ila 7 gün geçirilmesi şart değildir. 2 ila 3 günlük görülen adet de normal olarak kabul edilir.
  • Aktif bir cinsel hayata sahip olan kadınlarda az gelen adet kanaması gözlemlendiğinde muhakkak gebelik şüphesi akla getirilmelidir. Gebelik durumunda üstüne görme olarak nitelendirdiğimiz durum açığa çıkmaktadır. Üstüne görme gibi durumlarda da hamilelik olabilir ve böyle durumlarda az gelen adet kanaması söz konusudur.

Az gelen adet kanaması nedenleri

  • Az gelen adet kanaması sebebi çoğunlukla hormonlara bağlıdır. Hormonlar ile alakalı nedenlerden dolayı adet kanaması miktarında azalma görülmektedir.
  • İlerleyen yaşlarda ve özellikle 40 yaş üstü kadınlarda kadınlık hormonlarında azalma meydana gelmektedir. Hormonların yaş faktörüne bağlı olarak azalması adet dönemindeki kanamayı da etkileyerek adet dönemindeki kanamanın oranını azaltmaktadır.
  • Bir diğer hormonal neden ise hipotiroidi yani tiroid bezi hormonlarının azalması durumudur (guatr). Guatr hastalığı da az gelen adet kanamasına sebebiyet vermektedir.
  • Nadiren kürtaj işlemi sonrasında rahim duvarlarında birbirine yapışma durumu oluşabilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları az gelen adet kanaması sebeplerindendir. Hatta rahim içi yapışıklık derecesi ileri düzeyde ise adet kanaması hiç görülmeyebilir.
  • Rahim içi ile geçirilen operasyonlar sonrasında da (örneğin rahim içinden histeroskopla miyom rezeksiyonu gibi) rahim içi yapışıklık durumu gözlemlenebilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları adet döneminde meydana gelen kanamanın azalmasına neden olmaktadır. Rahim içi yapışıklığın ileri derecede olması halinde adet kanaması hiç gerçekleşmeyebilir.

Az gelen adet kanaması nasıl tedavi edilir?

  • Adet kanaması miktarının azalma görüldüğü durumlarda uygulanacak olan tedavi az gelen adet kanaması sebeplerinin tespitine göre belirlenir.
  • Az gelen adet kanaması için uygulanan tedavilerde hormon içerikli ilaçlardan destek alınabilir.
  • Guatr hastalığından kaynaklı az gelen adet kanaması yaşanıyorsa hastaya guatr hormonu takviye edilir.
  • Bazı az gelen adet kanaması vakaları doğum kontrolü için takılan spiralden kaynaklı olabilir.  Adet kanamasını azaltabileceği için doğum kontrolü sebebi ile takılan spiralin çıkarılması gerekebilir.
  • Her adet döneminde rahim içerisinde bulunan ve hormonlarla kalınlaşan tabaka vücuttan atılır. Bu tabaka ince olduğu takdirde adet döneminde görülen kanama miktarı da az olabilir. Adet kanamasının dışarı atılımına engel teşkil eden herhangi bir patolojinin olup olmadığı az gelen adet kanamasında çok önemli bir konudur. Sonuç olarak hasta; hormonal ve yapısal olarak değerlendirilerek az gelen adet kanamasının kaynağı saptanmalı ve saptanan bu probleme uygun olan tedavi yöntemi belirlenerek adet dönemindeki kanama miktarı optimum düzeye getirilmeye çalışılmalıdır.

Adet kanaması sorunları ve düzensiz kanamalar

Düzensiz Kanama Nedir?

Normal bir adet kanaması düzeni olan bir kadın ortalama 28 günde bir (bu süre bir adet kanamasının başladığı ilk günden, diğer adet kanamasının başladığı ilk güne kadar geçen süredir) kanama görür ve bu kanama gün arasında devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter. Tüm bu adet dönemi boyunca kadın ortalama olarak 40 mililitre kan kaybeder. Bazı kadınlarda ek olarak iki adet kanamasının ortasına denk gelen yumurtlama döneminde birkaç damla süren lekelenme tarzında kanama olabilir. Bu kadınlarda yumurtlama esnasında oluşan bu kanama her ay tekrar eder ve normal dışı bir durum olarak kabul edilmez.

Yukarıda anlatılan düzenden her sapma düzensiz kanama olarak tanımlanır. Her düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekilleri olduğundan tanı koyma aşamasında kadının doktoruna düzensizliği iyi tarif edebilmesi çok önemlidir.

Üreme çağında olan ve aktif cinsel yaşamı olan bir kadında düzensiz kanamanın en sık görülen nedenlerinden biri gebeliğe bağlı oluşan sorunlardır. Bu nedenle düzensiz kanaması olan bir kadında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'nın size soracağı ilk soru muhtemelen "gebelik söz konusu olabilir mi?" olacaktır. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanıyor olsanız dahi bu yönde incelemeler çoğu durumda yapılır.

Adet kanaması düzensizliklerinde diğer önemli bir etken de tiroid bezi hormonlarının eksik veya fazla olmasıdır. Bu hormonların azlığı veya fazlalığı durumunda adet kanaması düzeni sıklıkla bozulur.

Düzensiz kanamalar aşağıdaki özelliklerden birini veya ikisini gösterirler ve bu özelliklere göre tanımlanırlar.

Adet Görememe ("amenore")

Adet kanamasının üst üste üç kez gecikmesi veya en az 6 ay boyunca adet kanamasının olmaması veya hiç gerçekleşmemiş olması durumudur.

Seyrek (Gecikmeli) Adet Görme ("oligomenore")

Yıllık görülen adet kanaması sayısının azalmış olması (adet döngülerinin 35 günden daha uzun sürmesi) durumudur.

Sık Adet Görme ("polimenore")

Yıllık görülen adet kanaması sayısının artmış olması (adet döngülerinin 21 günden daha kısa sürmesi) durumudur.

Aşırı Kanamalı veya Uzun Süreli Adet Görme
("hipermenore" veya "menoraji") 

Bir döngüde görülen kanama miktarının veya gününün artması durumudur.

Az Kanamalı veya Kısa Süreli Adet Görme ("hipomenore")

Bir döngüde görülen kanama miktarının veya gününün azalması durumudur.

Ara Kanaması ("metroraji")

Olağan kanama günleri dışında kanama görülmesi durumudur.

İlişki Sonrası Kanama

İlişkiden hemen sonra veya ertesi günü beklenmedik bir şekilde kanama görülmesi durumudur.

Çocukluk Çağında Kanama

Henüz ergenlik dönemine ulaşmamış bir kız çocuğunda vajinal kanama olması beklenmez ve mutlaka nedeninin aydınlatılması gerekir.

Ergenlik Çağına Özgü Sorunlar

Ergenlik çağı adet kanamasının başladığı ancak henüz nispeten düzensiz olduğu bir dönemdir. Bu dönemde kendine özgü bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Menopoza Geçiş Döneminde Görülen Sorunlar 

Menopoz dönemine geçiş, kadınların bir kısmında adet kanamalarının birden kesilmesi şeklinde olabileceği gibi, bir kısmında çeşitli düzensiz kanamaların olduğu bir geçiş dönemini takip edebilir. En sık görülen sorun menopozda kanamadır ve ileri inceleme gerektirir.

Kadınlar neden adet kanaması görürler?

İki adet kanamasının ilk günleri arasında kalan ve döngünün amacı rahimi gebeliğe hazırlamaktır. Bu döngünün düzenli olarak işlemesine hem fizyolojik hem de ruhsal süreçler katkıda bulunur: Her adet kanamasının ilk gününde beyinde bulunan hipofiz adlı salgı bezinden salgılanan bir hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinin içinde bir yumurta hücresi olgunlaşmaya ve östrojen hormonu üretmeye başlar. Bu hormon rahim iç tabakasının kalınlaşmasından ve gebelik için ön hazırlıkların tamamlanmasından sorumludur. 14 gün süren bu kalınlaşma döneminde yumurta hücresi etrafında sıvı birikimi olur ve yumurtalık yüzeyinde yaklaşık mm. çapında içi sıvı dolu olan ve folikül adı verilen sıvı kesesi ortaya çıkar.

 

Bu olaylar esnasında hipofizden salgılanan diğer bir hormonun kanda seviyesi belli bir aşamaya yükseldiğinde bu gelişen folikül çatlar ve içindeki olgunlaşmış yumurta hücresi serbest kalır. Bu hücre Fallop tüpü içine girerek burada ilerlemeye başlar. Fallop tüpü içinde yumurta hücresi bir sperm hücresiyle karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse gebelik başlar.

Yumurtlama gerçekleştikten hemen sonra kanda östrojen hormonuna ek olarak progesteron hormonu da yükselmeye başlar. Bu hormon rahim iç tabakasını döllenen yumurtanın yerleşmesi ve gebeliğin devam etmesi için uygun hale getirir ve bir anlamda östrojen hormonunun burada yaptığı ön hazırlıkları tamamlar. Gebelik oluşmazsa kanda hormon seviyelerinin düşmesiyle belli bir süre sonra rahim iç tabakası dökülmeye başlar. Bu dökülme kanamayla birlikte olur. Adet kanaması adı verilen bu kanamayla birlikte rahim iç tabakası yeni adet döngüsündeki muhtemel bir gebelik için tekrar hazırlanmaya başlar ve yukarıdaki olaylar yeniden başlar.

Adet kanamasının zamansal olarak düzenli olmasını sağlayan en önemli mekanizma yumurtlama ve buna bağlı olarak salgılanan progesteron hormonudur. Yumurtlama herhangi bir nedenle gerçekleşemezse rahim iç tabakası östrojen hormonu etkisi altında kalınlaşmaya devam eder ve beklenmedik zamanda, sıklıkla gecikmeli olarak ve yine sıklıkla normalden fazla kanama olur.

Tüm hormonal mekanizma beyin üst merkezlerinin denetimindedir ve psikolojik etkenler hormonal salgılamayı etkileyerek adet kanaması düzeninde değişikliklere neden olabilirler.

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • funduszeue.info:

Daha fazla bilgi >>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası