harflerin farklı yazılışları / Kuran Harfleri Ortada, Başta ve Sonda Yazılışları | Yeni ElifBa

Harflerin Farklı Yazılışları

harflerin farklı yazılışları

Farsça Alfabe Harfleri - Fars Alfabesi Kaç Harf, Başta, Ortada, Sonda Yazılışları Nasıl?

Osmanlı alfabesinin de temelinde etki kaynağı olan Fars alfabesi Latin harflerinden farklı olarak, sembolik karakterlerden oluşmaktadır. Bu nedenle de, Farsça alfabe harfleri bu dil içerisinde öğrenilmesi gereken başlıca konular arasında yerini almaktadır. İşte Farsça alfabe harfleri ile Fars alfabesinin okunuşu, başta, ortada sonra yazılışı.

Farsça Alfabe Harfleri

Farsça alfabe, Arap alfabesi temel alınarak oluşturulmuştur ve tam olarak 32 sese sahip olan bir yazı sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Fars diline, Arap alfabesine ait olmayıp Farsça alfabeye ait olan sesleri karşılamak için ''گ (g), ژ (j), چ (ç) ve پ (p)'' sesleri eklenmiştir. Farsça alfabe harfleri yazımda farklı olmak suretiyle, konuşma dilinde de çeşitli şekillerde gırtlak kullanımına ve peltek okuma gerekliliğine sahiptir. İşte Farsça alfabe harfleri;

  • ب
  • پ
  • ژ
  • ک
  • گ
  • و

Fars Alfabesi Kaç Harf, Başta, Ortada, Sonda Yazılışları Nasıl?

Fars alfabesi içerisinde yer alan bulunan 32 ses birimi ya da harf; sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda birçok farklı biçim değişikliklerine maruz kalmakta ve de yazı biçimini bu değişimlere uygun olarak sağlamaktadır. Fars alfabesi içinde bulunmakta olan seslerle oluşturulan sözcük ve metinlerin yazım yönü sağdan sola doğru olacak şekilde belirlenmiştir ve bu şekilde yazılmaktadır. Fars alfabesindeki harflerin başta, ortada ve sonda olacak şekilde yazılışları, tablo halinde verilecek olunursa;

Harf

Fars Harflerinin Latin Harf Karşılıkları

Kelimenin Sonunda

Kelimenin Ortasında

Kelimenin Başında

Harfin Yalnız Hali

elif

ā / ʾ

آ / ا

be

b

ب

pe

p

پ

te

t

s̱e (peltek)

cim

j

çim

ch

ḥā

ḫa

kh

dāl

d

ẕel

re

r

ze

z

je

jh

ژ

ژ

sīn

s

şīn

sh

ṣād

z̤ād / ḍād

ﺿ

ṭā (tı)

ẓā (zı)

ʻayn

ʻ

ğayn

gh

fe

f

kāf

q

kef

k

ک

gef

g

گ

lām

l

mīm

m

nūn

n

vāv

v / ū / ow

و

و

he

h

ye

y / ī / á

İngilizce Alfabe kaç harf içerir? İngilizce harfler nasıl okunur? Bu ve benzeri sorular İngilizce öğrenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. İngilizce alfabe hakkındaki bu soruların cevaplarını öğrenmek isteyenler için kısa bir kılavuz hazırladık.

İngilizce Alfabe Hakkında Hap Bilgiler

İngilizcede de Türkçede olduğu gibi Latin alfabesi kullanılır. Türkçe alfabede 29 harf bulunurken İngilizce alfabede 26 harf bulunur. Bunun nedeni Türkçeden farklı olarak İngilizcede “ç, ğ, ş, ı, ö, ü” harflerinin bulunmaması ve “q, w, x” harflerinin bulunmasıdır.

İngilizce alfabedeki 26 harfin 21 tanesi sessiz harf ve 5 tanesi sesli harftir.

İngilizcede kelimeler yazıldığı gibi okunmaz, diğer bir deyişle bir harfin tek başına okunuş şekli ile aynı harfin kelime içinde okunuşu çoğunlukla farklıdır veya bir harf farklı kelimelerin içinde farklı olarak telaffuz edilir. Bu İngilizce öğrenen Türklerin başlıca zorlanma sebebidir.

İngilizcede 26 harf bulunur fakat bunlarla çıkarılabilecek 44 farklı ses vardır, bunun nedeni belirli harflerin yan yana gelmesiyle farklı sesler oluşturması ve bir harfin telaffuz ediliş şeklinin içinde bulunduğu kelimeye göre değişmesidir.

“Z” harfinin tek başına okunuşu İngiltere ve Amerika’da farklıdır. İngiltere’de “zed” şeklinde okunurken Amerika’da “zi” şeklinde okunur.

İngilizcede en sık kullanılan harfler “E” ve “T” harfleridir. En az kullanılan harfler ise “Z” ve “Q” harfleridir.

Bazı harfler kelime içinde hiç telaffuz edilmeyebilir.

İngilizce Harflerin Yazılışı, Okunuşu ve Seslendirilişi

26 harften oluşan İngilizce alfabedeki harflerin yazılış ve okunuşları farklıdır. Ayrıca harfler içinde bulundukları kelimeye göre farklı şekillerde telaffuz edilebilirler.

İngilizce Harflerin Yazılışı, Okunuşu ve Seslendirilişi Tablosu

İngilizce alfabede bulunan harfleri ve bu harflerin tek başına nasıl telaffuz edildiğini görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyelim

Örnek Kelimeler ve Okunuşları

İngilizcede harflerin kelime içindeki okunuşları ve tek başına okunuşlarının aynı olmadığını belirtmiştik. Aşağıdaki örneklerde harflerin kelime içindeki okunuşları ve tek başına okunuşları arasındaki farkı ile aynı harfin farklı kelimeler içinde okunuş farkını inceleyelim;

Drink (İçmek): “i” harfi tek başına “ay” şeklinde okunur ancak bu kelime “dırink” şeklinde okunur. Yani “i” harfi bu kelimenin içinde “i” olarak okunur.

Mice (Fareler): Bu kelime “mays” şeklinde okunur. Yani tek başınayken “ay” şeklinde okunan “i” harfi bu kelimenin içinde de “ay” şeklinde telaffuz edilir

Ocean (Okyanus): Bu kelime “ouşın” şeklinde telaffuz edilir. Tek başınayken “si” şeklinde okunan “c” harfi, bu kelime içinde “ş” şeklinde okunur.

Cream (Krem): Tek başınayken “si” olarak okunan “c” harfi bu kelimenin içinde “k” şeklinde okunur. Yani bu kelimenin telaffuzu “kriim” şeklindedir.

Ceremony (Tören): Tek başınayken “si” olarak okunan “c” harfi, bu kelimenin içinde de aynı şekilde okunur. Yani bu kelimenin telaffuzu “serımoni” şeklindedir.

Pacific (Pasifik): İki tane “c” harfi içeren bu kelimede iki “c” harfinin de okunuşları farklıdır. Bu kelimenin okunuşu “pasifik” şeklindedir, yani ilk “c” harfi “s”şeklinde okunur ve ikinci “c” harfi “k” şeklinde okunur. Bunun nedeni kelime içinde “c” harfinden sonra “i, e, y” harfleri geldiğinde “c” harfinin çoğunlukla “s” şeklinde okunmasıdır. Ayrıca “c” harfi kelime sonunda yer aldığında “k” şeklinde okunur.

Cold (Soğuk): Bu kelimede “c” harfi “k” şeklinde telaffuz edilir ve bu kelimenin telaffuzu “kold” şeklinde olur. Bunun sebebi kelime içinde “c” harfinden sonra “a, o, u” harfleri geldiğinde “c” harfinin “k” şeklinde telaffuz edilmesidir.

Reason (Sebep): Tek başına “es” şeklinde okunan “s” harfi, bu kelime içinde “z” şeklinde okunur ve bu kelimenin telaffuzu “riizın” şeklinde olur. Bunun nedeni kelime içinde iki ünlünün arasında yer alan “s” harfinin “z” şeklinde okunmasıdır.

Seed (Tohum): Bu kelimede ise “s” harfi tek başına okunduğu gibi okunur ve bu kelimenin telaffuzu “siid” şeklinde olur.

Bazı durumlarda ise kelime içinde yer alan bir harf telaffuz edilmeyebilir. Aşağıda kelime içinde telaffuz edilmeyen harflerle ilgili örnekleri inceleyelim;

Know (Bilmek): “kn” ile başlayan kelimelerde “k” harfi okunmaz. Bu yüzden bu kelimenin telaffuzu “nov” şeklindedir. Aynı şekilde “knee” (diz) kelimesi “nii” olarak, “knife” (bıçak) kelimesi de “nayf” olarak okunur.

Wrong (Yanlış): “wr” ile başlayan kelimelerde “w” harfi okunmaz. Bu sebeple bu kelime “rong” şeklinde okunur. Aynı şekilde “write” (yazmak) kelimesi “rayt” olarak, “wrist” (bilek) kelimesi ise “rist” olarak telaffuz edilir.

İngilizce Alfabe ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İngilizce Alfabeyi Öğrenmek Neden Önemli?

İngilizcede kelimelerin yazılışı ve okunuşu farklı olduğu için isim, soy isim ve adres gibi bilgileri karşı tarafa aktarırken harflerini kodlamanız istenir. Bu sebeple İngilizce harflerin tek başına okunuşlarını bilmeniz gerekir. Ayrıca bilmediğiniz bir kelime duysanız bile alfabeyi ve harflerin hangi durumlarda nasıl okunduğunu bilirseniz kelimenin yazılışını tahmin ederek sözlükte daha hızlı arama yapabilirsiniz.

Alfabe İngilizce nasıl yazılır?

İngilizcede Alfabe kelimesinin karşılığı “Alphabet” olarak yazılır.

İngilizce alfabe nasıl sıralanır?

İngilizce alfabenin sıralaması Türkçe ile neredeyse aynıdır. Tek fark İngilizce alfabede “ç, ğ, ş, ı, ö, ü” harflerinin bulunmaması ve “q, w, x” harflerinin bulunmasıdır. İngilizce alfabe şu şekilde sıralanır;
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

İngilizcede kaç harf var?

D harfi ile başlayan İngilizce güzel kelimelerden birkaçı anlamlarıyla beraber şunlardır;

İngilizce alfabede 5 tanesi sesli harf 21 tanesi sessiz harf olmak üzere toplam 26 harf bulunur.

İngilizce Alfabe ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video arasından İngilizce Dil Bilgisi konu başlığındaki videoları inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler İngilizce Gramer

Şekilli Yazı Nedir?

Şekilli Yazı, İnternet'te değişik yazı stilleri ile metin oluşturmanın yolunu arayanlar için, farklı yazı tipleri ile akılda kalıcı ve ilgi çekici şekilli yazılar oluşturabilmenize sağlayan bir web uygulamasıdır.

Şekilli yazı yazma işlemi ile, şekilli nick oluşturabilir, metinlerinizi güzel yazı tipleri ile öne çıkarabilirsiniz. Bu şekilli yazıları Instagram, Facebook, Twitter gibi çeşitli sosyal medya platformlarında ve PUBG Mobile ile Brawl Stars gibi birçok oyunda kullanabilirsiniz.

Şekilli Nick Nasıl Yapılır?

Burak Özdemir (ozdemirburak) tarafından geliştirilen Şekilli Yazı, bir şekilli nick oluşturma aracıdır. Bu İnternet sitesi ile değişik yazı stilleri ile oluşturulmuş farklı nickler oluşturabilirsiniz. Havalı nickler oluşturmak için yapmanız gereken, üstteki kutuya istediğiniz ismi yazmaktır.

Şekilli nick yazma aracı ile şekilli isim yazma için:

  1. Şekilli ve havalı görünmesini istediğiniz kullanıcı adı veya ismi yazın.
  2. Farklı yazı tipleri oluşturulmuş şekilli nickler arasından dilediğiniz yazı stili ile seçiminizi yapın.
  3. "Kopyala" butonu ile beğenmiş olduğunuz herhangi bir şekilli isim veya tüm şekilli nickleri panoya kopyalayabilirsiniz.

Şekilli isim yazma işleminde tüm harflerin nasıl göründüğünü merak ediyorsanız, Türkçe alfabedeki tüm harfleri içeren "pijamalı hasta yağız şoföre çabucak güvendi" cümlesini yukarıdaki kutuya yapıştırabilirsiniz. Böylece Türkçe alfabede yer alan tüm harflerin, şekilli harfler ile oluşturulmuş versiyonlarını görebilir; şekilli isim oluşturmadan önce kullanacağınız harflerin çeşitli yazı stilleri ile şekilli harfler olarak nasıl görüneceğinin önizlemesini yapabilirsiniz.

Farklı Yazı Stilleri ile Oluşturulan Şekilli Nickler Nerede Kullanılabilir?

Şekilli yazı yazma sonucunda farklı yazı stilleri ile oluşturulan dikkat çekici şekilli nickler sosyal medyada ve oyunlarda kullanılabilir.

Bu sosyal medya platformları ve oyunlarda aşağıdaki işlemler yapılabilir:

Şekilli Yazı, Hangi Yazı Stilleri ile Şekilli Nick Yazma İşlemini Yapabilir?

Şekilli Yazı, Türkçe karakter destekli bir online araç olup değişik yazı tipleri ile şekilli yazılar yazmanıza ve havalı nick oluşturmanıza olanak tanımaktadır. Bu yazı tipleri arasında kalın yazı, italik yazı, el yazısı, balon yazı, kareli yazı, ters yazı, eş aralıklı, eğik yazı, kara tahta, geniş, küçük harf büyük harf, üzeri çizili yazı, altı çizili yazı, üstü köprülü yazı ve altı köprülü yazı gibi birbirinden güzel yazı stilleri yer almaktadır.

Ayrıca, Şekilli Yazı ile diğer alfabelerdeki karakterlerden oluşturulan her bir yazı tipini deneyebilir, sosyal medya ve oyunlarda sıklıkla tercih edilen yazı stilleri haricinde, farklı bir şekilde öne çıkabilirsiniz. Bunun için yazı tipini değiştiren aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:

  • Rusça şekilli nick yazma
  • Yunanca şekilli nick yazma
  • Japonca şekilli nick yazma

Şekilli Yazı Yazma Aracı Nasıl Şekilli Nick Üretiyor?

Her ne kadar klavyenizde yer alan karakter sayısı çok fazla olmasa da, kullanmakta olduğumuz bilgisayarlar ve telefonlar, bir şekilde on binlerce karakteri tanıyabilecek kapasiteye sahiplerdir.

Geçmişte sadece karakteri (ASCII) destekleyen bilgisayarlar, günümüzde Unicode sayesinde bundan çok daha fazla karakteri desteklemekte ve algılayabilmektedir. Üstelik Unicode standardı, her yıl daha fazla karakter, sembol ve emoji ile genişlemekte, ülke bayraklarından çeşitli ikonlara, birçok yeni karakter tüm bilgisayarlarca anlaşılabilir hâle gelmektedir. Bu sayede değişik yazı tipleri ile şekilli yazılar oluşturmak mümkün olmaktadır.

Bir şekilli nick yazma aracı olarak Şekilli Yazı, Unicode sayesinde, klavyede olmayan sembolleri kullanmanıza olanak tanır. Ayrıca kalın yazı ve italik yazı gibi değişik yazı tipleri ile şekilli nick oluşturma ya da şekilli yazı yazma olanağı tanır. Bu işlemi yaparken sisteme girdiğiniz her bir harf, uygulama tarafından şekilli semboller ile değiştirilir. Bu sayede, normal karakterlerin şekilli hallerini elde edebilirsiniz.

Şekilli Nick ve Şekilli Yazı Kullanımı ile İlgili Öneriler

  1. Göz yormayan ve okunabilir şekilli yazılar ve semboller seçin. Aşırı karmaşık veya okunması zor şekilli yazılar iletişimi zorlaştırabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
  2. Şekilli yazılar ve sembollerin kullanımını abartmayın. Aşırı kullanım, metinlerin ve iletilerin okunabilirliğini azaltabilir ve karşı tarafın ilgisini kaybetmesine neden olabilir.
  3. Uygun platformlarda ve bağlamlarda şekilli yazı ve semboller kullanın. İş e-postaları veya resmi belgeler, bu tür yazı stillerinin kullanımı için uygun olmayabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir