kabızlık neden olur bayan / Hamilelikte Kabızlığa Karşı 5 Önlem! | Hizmet Hastanesi

Kabızlık Neden Olur Bayan

kabızlık neden olur bayan

Kabızlık Problemi Yaşamınızın Nedeni Doğru Bildiğiniz Yanlışlar Olabilir!

Kabızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışları Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanlarından öğrendik…

Her gün tuvalete çıkmak gerekir. Yoksa vücudunuzda toksin birikir.

Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3’ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun. Bazı insanlar kabızlığın dışkıdaki zehirli maddelerin vücut tarafından tekrar emilmesine neden olduğuna; artrit ve astım gibi hastalıkların bundan kaynaklandığına inansa da bu yanlıştır.

Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.

Diyetinizde yeterli lif olmaması sık sık kabızlığa yol açar. Bunu önlemek için günde en az 20 gram lifli gıda tüketmeye çalışın. Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az bardak daha fazla su için. Düzenli lif alımının sonucunu aynı gün beklemeyin; birkaç gün sonra iyileşme görmeye başlayacaksınız. Diyetinizde lifli gıdalara yer vermeniz kabızlığın azalmasına yardımcı olsa da kronik kabızlık; Parkinson, inme, az çalışan tiroid bezi, şeker hastalığı ya da kullandığınız ilaçların yan etkisi sonucu oluşabilir. Kabızlığınız iki haftadan fazla sürdüyse, dışkınızda kan ve açıklanamayan kilo kaybı ile şiddetli karın ağrınız varsa mutlaka hekiminize başvurun.

Süt kabızlığa neden olabilir!

Eğer laktoz intoleransınız varsa süt kabızlığa neden olabilir. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerinden birinin de laktoz intoleransı olduğu ortaya çıkmıştır. Laktoz intoleransınız varsa her gün en azından bir bardak süt içebilirsiniz.

Sakız yutmak kabızlığa neden olabilir!

Çok nadir de olsa özellikle küçük çocuklarda sakız yutmak kabızlığa neden olabilir. Kısa süre içerisinde çok fazla ya da büyük miktarlarda yutulan sakız sindirilemediğinde özellikle sindirim sistemi üzerinde bloke eden bir kitle oluşturarak kabızlığa neden olabilir. Ama bu durum çoğu zaman geçerli değildir. Yani arada bir sakız yutmanın zararı yoktur.

Tatil kabızlığa neden olabilir.

Seyahatler özellikle de uzun uçuşlar günlük diyetinizde değişikliklere yol açabildiği için kabızlığa da neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca sıvı ağırlıklı beslenin, alkol tüketiminizi sınırlayın ve daha çok sebze-meyve tüketin.

Depresyon kabızlık nedeni mi?

Depresyon kabızlığınızı tetikleyebilir ya da daha kötü hale getirebilir. Meditasyon, yoga, spor gibi tekniklerle stresinizi azaltmayı deneyin. Karın bölgenize yapacağınız masajla bağırsağınızı destekleyen kaslarınızı gevşeterek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Kabızlığın nedenlerinden biri de ilaçlardır.

Ağrı, depresyon, yüksek tansiyon ve Parkinson hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Aynı şekilde çok fazla kalsiyum ve demir de kabızlık yapabilir.

Kuru erik tüketin!

Bu küçük, kuru meyve kabızlık için &#;doğanın çaresi&#; olarak büyük bir ün kazanmıştır. Çözünmüş liflerden zengin olan kuru erik doğal laksatifler ile yüklüdür ve kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur.

Su içmek kabızlığı azaltır.

Bol su içmek dışkıyı yumuşatarak kabızlığın azaltmasının yanı sıra dehidratasyonu da engeller. Ancak sıvı tüketiyorum diyerek gereğinden fazla kahve ve çay tüketmeniz kabızlığınızı tetikleyebilir.

Düzenli egzersiz kabızlığı engeller.

Fiziksel aktivite azlığı kabızlığı tetikleyen unsurlardan biridir. Egzersiz, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yardımcı olur ve stresi azaltır. Gıdaları sindirmek için vücudunuza zaman verin ve yemek yedikten en az bir saat sonra egzersiz yapın.

Kahve kabızlığı geçirir.

Aksine kahve idrar söktürücü olduğu için dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Eğer kabız olduysanız kahve, çay, kola ve alkol tüketmeyin.

Lavman kabızlığı giderir.

Lavman geçici olarak sizi rahatlatsa da kabızlığı önlemek için etkili bir yöntem değildir. Düzenli olarak yapılan lavman yaşlılarda kabızlığa neden olabilir.

Laktasifler ve dışkı yumuşatıcılar bağırsağı hemen çalıştırır.

Kullandığınız laktasif ve dışkı yumuşatıcı türüne göre bağırsak hareketi üretmeniz birkaç dakika ile birkaç gün arasında değişebilir. Çoğu laksatifler, kısa süreli kullanım içindir. Uzun süreli laktasif kullanımı diğer sindirim sorunlarına yol açabilir.

Hint yağı kabızlığın çözümlerinden biridir!

Güçlü bir müshil olan hint yağı diğer laksatifler gibi, uzun süreli kullanılmamalıdır. Laksatifler, besin ve bazı ilaçları emmek için vücudun yeteneğine zarar verebilir. Hint yağı; bağırsak, kaslar, sinirler ve dokulara gereksiz yere zarar verebilir. Bu nedenle hekiminizin önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kabızlık sadece yaşlılarda görülür.

Kötü beslenme, gençlere göre daha fazla ilaç kullanımı ve yeterli fiziksel aktivitede bulunmamaları nedeniyle yaşlı insanların kabız olma ihtimali gençlere göre daha yüksektir. Ancak kabızlık hemen hemen her yaş grubunda özellikle de doğum veya cerrahi operasyonlar sonrasında görülen bir sağlık problemidir.

Kabızlıkta kanama görülmesi normaldir.

Dışkılama sırasında görülen kan her zaman ciddi bir hastalığın habercisi olmayabilir ama mutlaka hekiminize danışmanız gereken bir durumdur. Parlak kırmızı kan genellikle anal bölge problemleri söz konusu olduğunda görülür. Bordo veya siyah kan pıhtıları veya katran rengi kanama genellikle üst gastrointestinal sistemde bir problem olduğunun göstergesi olabilir.

Kabızlık nedenleri nelerdir? Kabızlığa ne iyi gelir?

Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir.

Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, bağırsak bozuklukları arasında yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Kabızlık bazen tıkayıcı tipte bazen de bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak görülebilmektedir.

Yaşam koşulları ve beslenme şekilleri; kadın, erkek, bebek, çocuk ve yetişkinlerde kabızlık rahatsızlığının görülmesine sebep olabilmektedir.

Şişkinliğe yol açarak rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu duruma iyi gelen besinlerin yanı sıra ilaçlar da bulunmaktadır. İleri derecede kabızlık görülen durumlarda ise ilaç kullanmak gerekebilir.

Uzun süreli kabızlık durumlarının altında ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Kabızlıkla birlikte karın ağrısı, kilo kaybı, makattan kan gelmesi gibi belirtileri varsa, kolonoskopi ve laboratuvar testleri ile bu soruna yol açan neden araştırılmalıdır.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlığın nedeni çoğu zaman tam olarak bulunamaz. Kabızlığa yol açan en yaygın sebepler arasında yeterli sıvı alınmaması, lifli gıdaları yeteri kadar tüketmemek ve hareketsiz yaşam tarzı sayılabilir.

Diğer bazı kabızlık nedenleri;

-Bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya neden olan çeşitli metabolik, sindirim sistemi hastalıkları.

-Crohn ve divertikülit gibi iltihapla seyreden bağırsak hastalıkları.

-Bağırsaklarda tıkanıklığa yol açan polipler ya da kitlesel oluşumlar.

-Hormonal denge değişiklikleri.

-Bazı ilaçların (Lityum, antipsikotikler, bazı antidepresanlar, bazı epilepsi ilaçları, demir ilacı) yan etkisi olarak görülebilir.

-Hamilelikte kabızlık daha sık görülebilmektedir. Bunun nedeni gebelikte salgılanan hormonların etkisidir. Yine gebeliğin son dönemlerinde büyüyen rahmin bağırsağın rektum adı verilen son kısmına baskı yapması bir diğer kabızlık nedenidir.

Kab&#x;zl&#x;k nedenleri nelerdir? Kab&#x;zl&#x;ğa ne iyi gelir? - 1

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR? KABIZLIK NASIL GEÇER?

-Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketilmelidir.

-Daha çok hareket edilmelidir.

-Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllarla beslenilmelidir.

-Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.

-Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır.

-Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.

-Tuvalet düzeni oluşturulmalı ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir.

Kab&#x;zl&#x;k nedenleri nelerdir? Kab&#x;zl&#x;ğa ne iyi gelir? - 2

KABIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER NELERDİR?

-Sabahları aç karna kuru kayısı, incir, mürdüm eriği yemek.

-Su tüketimini arttırmak, düzenli su içmeye özen göstermek.

-Özellikle yoğurda katılarak yenen keten tohumu kabızlığa iyi gelir.

-Kırmızı et bağırsakları daha çok zorladığı için onun yerine beyaz et veya balık eti tüketmek bağırsakları rahatlatacaktır.

-Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu, fasülye, bezelye ve mercimek gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi.

-Yine elma, üzüm, avokado, erik gibi lif bakımından zengin meyveler.

-Zeytin, zeytinyağı, kekik.

Kabızlığa iyi gelen bu yiyecekleri uzun süre tüketmek ve aşırıya kaçmak, bağırsağın bağışıklık kazanmasına ve normal koşullarda dışkılayamamasına sebep olabilmektedir.

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Bebeğe ılık suda banyo yaptırmak, kaslarının gevşemesine yardımcı olacak ve onu rahatlatacaktır. Banyo esnasında ılık suyun içinde dakika oturtmak daha etkili olacaktır.

Rahatça dışkılayabilmesi için bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilmektedir.

Dört aylığı geçen bebeklerde kabızlık görülüyorsa öğünlerinin yanında erik, elma, armut ve şeftali suyu verilebilmektedir.

Bebeğe egzersiz ve yaptırmak da kabızlık çeken bebeği rahatlatmak için uygulanabilmektedir.

Bebeği rahatlatmak için uygulanabilecek bir diğer yöntem ise masajdır. El ile bebeğin karnına yarım ay hareketleri ile masaj yapılarak bağırsak hareketleri hızlandırılabilmektedir.​

ARŞİV: 65 YAŞ VE ÜZERİ NASIL BESLENMELİ?

Kabızlığa ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Tıp dünyasında konstipasyon olarak biline kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş veya zor çalışmasıdır. İnsanın gündelik hayatını önemli ölçüde etkileyen kabızlık geçici rahatsızlık olsa da zamanla kronikleşebiliyor. Genellikle geçici bir sorun olarak görünen kabızlık bebeklerde ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Bağırsak hareketleri normalde kişiden kişiye değişir. Ancak haftada üç defadan fazla tuvalete çıkamamak kabızlık olarak nitelendirilir. Nedenleri arasında genellikle beslenme şekli, yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar gibi birçok sebep sayılabilir. Belirtileri arasında tuvalet esnasında zorlanma hissi, sert veya çok küçük dışkı, tuvaletten sonra bağırsakların tamamen boşaldığı hissi yoksa ve göbek şişkinliği varsa, bunlar kabızlık semptomları olarak tanımlanır. Kabızlığı evde doğal yöntemler geçirmek ise mümkün. Bitkisel çaylar, lifli gıdalar, bazı kuru meyve ve yiyecekler kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur.

Halk dilinde “kabızlık” olarak bilinen, tıp dünyasındaki adıyla “konstipasyon” genellikle geçici bir sorun olsa da kronik bir hal de alabiliyor. Hemen herkeste gelişebilen kabızlık uzun sürdüğünde ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Bu yüzden kabızlığı önlemek için altta yatan nedenleri erken tespit etmek ve bu doğrultuda çözümler bulmak çok önemli.

Kabızlık denilince akla ilk olarak “posasız beslenme” ve “yetersiz su tüketimi” geliyor. Oysa kabızlık yaşanmasının sorumluları sadece bunlarla sınırlı değfunduszeue.infoın bağırsak tümörleri, hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar, su-tuz eksiklikleri, kas ve sinir sistemi hastalıklarının da kabızlığa sebep olabilir.

Kabızlık fiziksel ve zihinsel sağlığınızın yanı sıra yaşam kaliteniz üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Kabızlık zor tuvalete gitme, karın şişmesi, sert ve kuru dışkı, karın ağrıları gibi yan etkileri de beraberinde getirir. Bağırsak fonksiyonlarının düzgün çalışmaması, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi birçok sebepten oluşabilen kabızlığa doğal çözümler mevcuttur.

Kabızlığa ne iyi gelir?

Su

Uzun süre susuz kalmak kabızlığa sebep olabilir. Bu yüzden yeterli miktarda su tüketmek çok önemli. Kabızlık yaşıyorsanız maden suyu içmek bağırsaklarınızı çalıştırmaya yardımcı olacaktır.

Ayrıca limonlu su içmeyi de deneyebilirsiniz. Limon suyundaki sitrik asit sindirim sisteminizi hızlandırarak vücuttan toksinleri atmanızı sağlar.

Lifli gıdalar

Lifli gıdalar sindirim bölgenizde temizleyici görevi görür, yiyecek ve atık parçalarını atar. Kabızlığı dengede tutmak için 20 ila 35 gram lif tüketmeyi hedefleyin. Lif içeriği yüksek bazı gıdalar fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, badem ve arpadır.

Egzersiz

Egzersiz yapmak tuvalete çıkma sayınızı değiştirmez fakat kabızlıkla birlikte gelen sıkıntıları büyük ölçüde azaltır. Kabızlık yaşıyorsanız düzenli yürüyüşlere çıkmak yan etkilerinizi azaltabilir.

Kahve

Kafein sindirim sistemindeki kasları çalıştırdığı için kahve içmek tuvalete gitmenize yardımcı olabilir. Ayrıca kahvenin içinde az miktarda lif olduğu için kabızlığı sadece tedavi etmez aynı zamanda da önleyebilir.

Probiyotik içeren gıdalar

Probiyotik bağırsaklardaki bakteri seviyelerini dengeleyerek kronik kabızlığı önleyebilir. Ayrıca bağırsak hareketini kolaylaştırarak tuvalete çıkarken acı çekmenizi engeller. Kabızlık için probiyotik açısından zengin yoğurt tüketebilir veya eczaneden probiyotik hapları alabilirsiniz.

Nane çayı

Nane çayının içindeki mentol sindirim sisteminizdeki kasları gevşeterek hareketi kolaylaştırır. Ayrıca sıcak su da kabızlıktan rahatlama sağlar ve boşaltımı teşvik eder.

Keten tohumu

 Yoğurda katılarak tüketilebilen keten tohumu, kabızlığa iyi gelen gıdalar arasındadır.

Kuru erik

Eğer kabızlık yaşıyorsanız tüketebileceğiniz en iyi yiyecek kuru eriktir. Doğal bir gevşetici olan kuru erik aynı zamanda yüksek lif oranına sahiptir. Bağırsak kaslarını sıkarak boşaltımı kolaylaştırır.

Turunçgiller

Mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler lif içeriğinden zengin meyveler arasındadır. Çözünebilen bir lif olan pektin içeren bu meyveler, dışkının sindirim kanalından geçiş zamanı üzerinde katkı sağlayarak kabızlık şikayetinin kontrol altına alınmasına katkı sağlayabilirler.

Bu meyvelerin içerisinde yer alan lif ve c vitamininden tam olarak faydalanmak adına tazeyken tüketilmeleri önerilir.

Çiya Tohumu

Çiya tohumu yüksek lif yoğunluğuna sahiptir. Yaklaşık 30 gramında 10 gramın üzerinde lif içeriğine sahip çiya tohumu günlük lif ihtiyacının %40’ının karşılanmasına yardımcı olabilir.

Çiyanın içeriğindeki liflerin yapısının büyük çoğunluğu çözünmeyen lif formu oluşturur. Bu formdaki lif maddesi su ile karşılaşması halinde jel formuna dönerek dışkının yumuşamasına ve sindirim kanalı boyunca hareketinin kolaylaşmasına katkı sağlayabilir.

Ispanak ve Diğer Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler lif içerikleri dışında çeşitli mineral ve vitaminlerden zengin olmaları nedeniyle de sağlıklı beslenme programlarında yer alan gıdalar arasındadır. Ispanak, Brüksel lahanası ve brokoli gibi sebzelerin içerisinde yer alan vitaminlere c vitamini, k vitamini ve folat örnek olarak verilebilir.

Yeşil yapraklı sebzeler dışkının kıvamının yumuşamasına ve sindirim kanalından geçişinin kolaylaşmasına katkı sağlayabilir.

Enginar

Enginar, prebiyotik etki göstererek bağırsak sağlığının korunmasına fayda sağlayabilen bir sebzedir. Prebiyotik kavramı içeriğindeki maddeler ile bağırsaklardaki yararlı bakterilere olumlu etki gösterebilen besinleri tanımlamak için kullanılır.

Enginar sebzesinin içeriğinde yer alan inülin maddesi sindirim kanalı boyunca bulunan yararlı bakterilerin beslenmesini sağlayarak sindirim sistemi sağlığına olumlu katkıda bulunabilir.

Armut

Lif içeriği yüksek bir diğer meyve olan armut lifle sağladığı faydalar dışında fruktoz ve sorbitol oranı açısından da diğer meyvelere göre yüksek değerlere sahiptir. Meyve şekeri olarak da bilinen fruktoz, bazı insanlarda düşük miktarda emilir ve sindirim kanalında bulunduğu yerde su çekerek dışkının kıvamının düzenlenmesine katkıda bulunabilir.

Kivi

Kivi meyvesinin bu etkileri sadece içeriğinde bulunan liflere bağlı değildir. Kivinin sindirim sistemindeki olumlu katkılarında içerdiği astinidain adlı bir enzimin de rol aldığı düşünülmektedir.

İncir

75 gram incir meyvesi tüketimi ile birlikte günlük lif gereksiniminin yaklaşık 3’te 1’inin karşılanması mümkün olabilir. İncir meyvesinde bulunan fikain adlı enzim kivinin yapısında yer alan enzim ile benzer özellik gösterir.

İbrahim Saraçoğlu’ndan kabızlığa karşı doğal tedavi yöntemleri

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Şiddetli yaşanan kabızlıklara karşı narenciye yaprağı öneriyor. Ancak bu karışımı 10 gün boyunca hiç tuvalete çıkmayan kişilere önerdiği belirtiyor. Kronik olarak yaşanan kabızlığa karşı İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği doğal yöntemler şu şekilde:

Kabızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer Kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir

Keçiboynuzu: Keçiboynuzunu sabah akşam elinizde kemirin diyor Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu. Bu şekilde tüketilen keçiboynuzu sindirim kabızlık ve gaz problemlerini tedavi ediyor.

Kabızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer Kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir

Yoğurt suyu: Doğal yoğurttan elde edilen yoğurt suyu da bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Sabah akşam içilen yoğurt suyu ile kabızlık problemini anında yok edebilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu- Kabızlık için kür

Malzemeler

- 6 adet narenciye yaprağı
- 1 su bardağı su

Nasıl hazırlanır?

Yaklaşık bir bardak kaynayan suyun içerisinde 6- 7 adet portakal yaprağı ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılınmasını bekleyin.

Nasıl içilir?

Bu karışımı kahvaltıdan en erken 1 saat önce içiniz. 4 gün boyunca bu kürü 1 kere için, 4.'üncü gün sonlandırın.

Kabızlık belirtileri nelerdir?

- Dışkının çok sert olması
- Çok az olması
- Zorlanarak çıkarılması
- Sıklığının az olması

Kabızlık neden olur?

Dışkılama zorluğu olarak tanımlanan kabızlığın oluşmasında sindirim sistemi hastalıklarıyla birlikte sağlıksız beslenme ve diyet alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, ilaç kullanımı gibi faktörler yer almaktadır. Kabızlık neden olur? sorusuna verilebilecek diğer yanıtlar ise şu şekilde sıralanabilir:

- Tuvalet ihtiyacını ertelemek
- Katı gıdalarla beslenmek
- Fazla inek sütü tüketmek
- Rektumda ya da kolonda darlık veya tıkanıklık
- Rektum ya da kolon çevresindeki sinirlere ait anormallikler
- Hormonal hastalıklar
- Dışkılamada rolü olan kaslara ait işlev bozuklukları

Kabızlığa neden olan yiyecekler nelerdir?

Kabızlığa yol açtığı bilinen bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak ya da bu yiyecekleri mümkün olduğunca sınırlamak gerekmektedir. Bunlar, aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

- Muz
- Makarna
- Pirinç lapası
- Pilav
- Fazla süt tüketimi
- Fast food yiyecekler

Beslenme düzenine ve hareketli yaşam tarzına dikkat edilmiş olmasına rağmen hala kabızlık sorunu yaşanıyorsa, kabızlık tedavisi için doktora başvurmak gerekmektedir.

Kabızlık için ne zaman doktora gidilir?

- Dışkılama alışkanlığınızda yeni başlayan ya da size göre normal olmayan değişiklikler oluştuysa,

- 3 günden uzun süre boyunca dışkılamadıysanız,

- Rahatsızlığınız arada bir olurken birden 3 haftadan uzun sürdüyse,

- Şiddetli ağrınız varsa,

- Kanama, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı ya da ateş gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Kabızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer Kabızlık belirtileri ve nedenleri nelerdir

Çocuklarda kabızlık neden olur, nasıl geçer?

Zor ve acılı bir şekilde dışkı geçişi olan kabızlık, okul öncesi çocukların yüzde üçünü ve okul yaşındaki çocukların yüzde bir veya ikisini etkileyen yaygın bir sorundur. Çocuğunuzun normal düzeni bu ise her birkaç günde bir büyük tuvalete çıkmak anormal değildir. 

Kabızlık çocuklarda mutlaka önemsenmelidir. Çocuklarda uzun süre görülen kabızlık bir tanıdan ziyade hastalık belirtisidir. Nedenleri arasında; normal dışkılama (defekasyon) evrelerinin bir veya birkaçında oluşan aksaklıklar, ince bağırsağın uç kısımlarını ve kalın bağırsağı ilgilendiren bir bağırsak hareketi (motilite) bozukluğu dışkının içeriğinden ve kendisinden kaynaklanan anormallikler başta gelmektedir. Kabızlık tanısının konulması içinde bazı kriterler mutlaka gerekmektedir. Bunlarda; çocuğun haftada üçten daha az sayıda dışkılaması, çocuğun her 4 dışkılamadan birinde ağrı çekmesi veya aşırı miktarda ıkınması, her 4 dışkılamadan birinde dışkının sert ve parça parça şeklinde olması, kilot kirlenmesi ile (soiling) birlikte olsun olmasın rektumda sürekli dışkının bulunmasıdır.

Çocuklarda kabızlık sorununun geçmesinde uygulanabilecek yöntemler

-Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır.

-Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.

-Laktoz hassasiyeti sebebiyle süt ve süt ürünlerinin fazla tüketimi de kabızlık sorununa yol açabilmektedir.

-Bol sıvı takviyesi yapılmalı, vücut susuz kalmamalıdır.

-Gün içinde aktif olarak hareket edilmeli, hareketsiz kalınmamalıdır.

-Tuvalet düzeninin oluşturulması ve düzenli tuvalete çıkmak oldukça önemlidir.

Yeni doğan bebeklerde kabızlık neden olur?

"Anne sütü ile beslenen yeni doğan bebek kabız olur mu?" diye sorabilirsin. Evet, bu durum çok doğal. Yenidoğan bebeklerde kabızlık nedeni, çoğunlukla boşaltım sisteminin henüz gerektiği kadar düzenli çalışmamasıdır. Bu durum ilerleyen aylarda düzene girmeye başlar. 

Eğer bebeğin mamayla besleniyorsa kabızlık sorunu daha fazla görülebilir. Bu durumda doktoruna danışarak bebeğinin mamasını değiştirebilirsin. 

Bebeklerin kaç gün kaka yapmaması normaldir?

Bebeğinin gün aralığında kaka yapması beklenir. Yani günde 2 kere de 3 günde 1 de yumuşak kıvamlı kaka yapması normaldir. Ancak bu süreç 3 günü geçiyorsa ve kakası sertse kabızlık durumundan söz edilebilir. 

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer, bebeklerde kabızlık çözümü için ne yapmak gerek?

-Ek gıdaya geçen bebeklerde sıvı alımını, sebze-meyve tüketimini arttırmak (muz dışında), besinlerin yağ içeriğini zenginleştirmek ve bebeğini lifli gıdalarla beslemek kabızlığa iyi gelir.

-Sert gıdaların içine bir çay kaşığı kepek unu katabilirsin.

ml erik veya elma suyunu biberon, bardak ya da kaşıkla bebeğine içirebilirsin. 

-Bebeğin kabız olduğu zamanlarda onu sırtüstü yatırarak ayaklarına bisiklet çevirme hareketi yaptırabilirsin. Bebeklerde kabızlık masajı denen bu yöntem işe yarayabilir.

-Kabızlık tedavisinin genel kuralını da söyleyelim: Tedavi, kabızlık süresinin iki katı kadar bir süre uygulanmalı. Bu nedenle beslenme programına dikkatle uyulması çok önemli.

-Beslenme programında değişiklik yaptığın halde kabızlık sorunu geçmiyorsa mutlaka doktora başvur ve kafana göre ilaç kullanma. İlaç yerine güvenle kullanabileceğin takviyeleri tercih edebilirsin.

-Eğer durum beslenme düzeninin değişmesine rağmen düzelmiyorsa doktorun bebeklerde kabızlık ilacı olarak fitil kullanmanı önerebilir. Ancak bebeklerde fitil kullanımı durum çok ciddi olmadıkça tercih edilmemeli. 

Sakız yutmak kabızlık yapar mı?

Nadirde olsa bu duruma çocuklarda rastlanır. Kısa süre içerisinde çok fazla ya da büyük miktarlarda yutulan sakız sindirilemediğinde sindirimi kilitleyerek kabızlığa neden olabilir. Ancak arada bir sakız yutmanın zararı yoktur.

Süt kabızlığa neden olur mu?

Eğer kişinin laktoz intoleransı varsa süt kabızlığa yol açar. Özellikle çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerinden birinin de laktoz intoleransıdır.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR ?

İrritabıl bağırsak sendromu, sık görülen kronik (uzun süre devam eden) bir hastalıktır. Görülme sıklığı erişikin insanlarda % lara kadar çıkar. İrritabıl bağırsak hastalığı, bağırsak hastalıkları içinde doktora en sık müracaat edilen rahatsızlıkların başında gelir. Hastalık, nervöz kolon, Spastik Kolon, spastik bağırsak, müköz kolit ve spastik kolit gibi değişik adlarla anılmaktadır. Ancak ülseratif kolit ve Crohn Hastalığı gibi hastalıklarla karıştırılmamalıdır.

İrritabıl bağırsak sendromu, karın ağrısı, dolgunluk ve şişkinlik hissi, anormal bağırsak hareketleri (zaman zaman kabız ve ishal) gibi belirtilerin birlikte görüldüğü bir tablodur. (Tıp biliminde belirti ve bulguların bir arada olmasına sendrom denir.) Karın ağrısı ve şişkinlik hissi, dışkılamadan sonra geçer.

Gerçek anlamda bir hastalık değildir (soğuk algınlığı gibi kişiden kişiye geçmez, ameliyat yada ilaçlarla tedavi edilmez). Bu hastalığın organik veya biyolojik herhangi bir nedeni yoktur. Hayatı tehdit etmez ama kişinin yaşam kalitesini bozabilir.

(Kanama, kansızlık, kilo kaybı, ateş, ve gittikçe artan Kabızlık gibi şikayetler irritabıl bağırsak sendromu ile izah edilmemeli, acil olarak doktora gidilmelidir. Bu bulgular altta yatan organik bir rahatsızlığı gösterir.)

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

İrritabıl bağırsak sendromu olan hastalar ishal, veya Kabızlık, bazen de her ikisinin birlikte olduğu (zaman zaman ishal Kabızlık) belirtiler yaşarlar. Buna ek olarak sıklıkla karın sol alt tarafında olan künt veya kramp tarzında ağrılar, acil dışkılama ihtiyacı, Aşırı Gaz çıkarma, dolgunluk ve şişkinlik hissi, geğirme, midede yanma gibi şikayetlere sebep olabilir. Mukuslu dışkılama da irritabıl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir. İrritabıl barğırsak sendromunda hiçbir zaman kanlı dışkılama beklenmez.

Rahatsızlık genelde genç yaşlarda ortaya çıkar. Nadiren 50 yaş üzerinde görülür.
 

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU TANI KRİTERLERİ NEDİR ?

İrritabıl bağırsak sendromu tanı kriterleri uluslar arası bir toplantıda aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

İrritabıl Bağırsak Sendromu için Roma II Kriterleri:

Son 1 yıl içinde en az 12 hafta (ardışık olması gerekmiyor) karında huzursuzluk veya ağrı şikayetlerine ek olarak aşağıdaki bulgulardan en az iki tanesinin eşlik etmesi gerekir;

a) bulguların dışkılama ile geçmesi ve/veya

b) dışkılama alışkanlıklarındaki düzensizlik ile seyretmesi ve/veya

c) dışkı şeklinde ve yapısındaki değişikliklerin eşlik etmesi.

Bu bulguların yanında irritabıl bağırsak sendromunu destekleyen diğer bulgular:

- dışkılama sayısındaki değişiklik (günde 3 den fazla veya haftada 3 den az dışkılama)

- dışkı şeklindeki fazlılık (parça parça sert veya yumuşak sulu dışkı)

- dışkılama işlevinde bozulma (aşırı ıkınma, ve/veya acil dışkılama ihtiyacı, ve/veya tam boşalamama hissi)

- dışkılama sırasında mukuslu akıntı olması

- karında gerginlik, şişkinli hissi

İRRİTABIL NE DEMEK ?

Bağırsağın iç yüzünü kaplayan örtü (mukoza) tabakasındaki sinir uçlarının aşırı hassas olması sonucu, bu sinirlerin kontrol ettiği bağırsak kas tabakası da çok aktiftir. Bu durumda bağırsak içindeki sindirilmiş gıda bağırsak içinden geçerken normalde olmaması gereken şekilde aşırı uyarılar oluşturur. Bağırsaklarda aşırı kasılma sonucu hareketsizlik ve Kabızlık ortaya çıkabildiği gibi, bağırsak hareketlerinin artması ile ishal gelişmesine neden olabilir. Her iki durumda da kramp tarzında karın ağrısı oluşur.

SİNİR SİSTEMİ VE BAĞIRSAKLAR:

Sinir sistemi kişinin ne yaptığını ve ne hissettiğini kontrol eder. Bu sistem santral sinir sistemi (beyin ve omurilik) ve periferik sinir sistemi diye ikiye ayrılır. Periferik sinir sistemi tüm vücudu santral sinir sistemine bağlar ve vücut ile beyin arasındaki koordinasyonu sağlar.

Periferik sinir sistemi bazı özelleşmiş alt sistemlerden oluşur. Bunlardan biri otonom sinir sistemidir. Kişinin kontrolü altında değildir. İstem dışı hareket ve fonksiyonlardan sorumludur. Örneğin kalbimizin çalışma düzeni, bağırsaklarımızın hareketleri gibi tüm organlarımız bu sistem tarafından kontrol edilir. Otomatik olarak fonksiyonları ayarlar.

Bağırsak sinir sistemi otonom sinir sisteminin bir parçası olarak, bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Tüm bu sinir sistemleri santral sinir sistemi ile yakın ilişki halindedir. Fakat gerek otonom, gerekse bağırsak sinir sistemleri santral sinir sisteminden bağımsız olarak bir çok fonksiyonu yapabilir.

BAĞIRSAK BEYİN BAĞLANTISI:

Bağırsaklar ve beyin insan embriyosunun aynı kesiminden meydana gelir. Bu nedenle bağırsakların çok zengin sinir ağı vardır (Bağırsak sinir sistemi) ve beyin ile çok kompleks ilişki halindedir. Bu yakın ilişkiye karşın bağırsağın hareketlerini kontrol eden sinirlerin tamamı beynin kontrolü altında değildir.

Beyin ile vücudumuz arasındaki ilişki bir çok örnekle net bir şekilde ortaya konabilir. Anksiyeteye neden olan bir durum ile karşı karşıya kalınıldığında (sınav, yarışma, iş yeri stressi), birçok kişide emosyonel (ruhsal) ve fiziksel bir cevap meydana gelir. Böyle bir anda emosyonel olarak korku, anksiyete, stres, veya şüphe hissedilebilir. Fiziksel olarak ise kas gerginliği, terleme, çarpıntı, nefes darlığı, veya karın ağrıları gelişebilir. Her bireyde, meydana gelen emosyonel ve fiziksel cevap farklıdır. Bu tamamen kişinin o anda aklında ve vücudunda olanların farkına varma derecesi ile ilgilidir. Bazı bireylerde hedef organ bağırsaklardır.

Bağırsaklar, gıdaların sindirilme ve artıkların dışarı atılması işlevini beyinden bağımsız olarak otonom sinirlerin kontrolünde yaparlar. Fakat stres sırasında beyinin gönderdiği karmaşık uyarılar, kendi kendine düzenli çalışan bağırsak sinir sistemini de etkiler. Bunun sonucunda irritabıl bağırsak sendromunda gözlenen olaylar istemsiz olarak gelişir. Örneğin bazı kişiler heyecanlı, sıkıntılı anlarda ishal olur. Stresli durumlarda santral sinir sistemi ve diğer sinir sistemleri arasındaki yakın ilişki nedeni ile gerek direkt uyarı, gerekse salgılanan hormonlar aracılığı ile bağırsak hareketleri hızlanır. Bu da karın ağrısı ve ishale neden olur. Stresli ortam geçince her şey eski düzenine geri döner.

ŞİŞKİNLİK VE GAZ NASIL OLUŞUR ?

Aşırı duyarlı olan sinirler ve tam olarak anlaşılamayan mekanizmalar, refleks yol ile bağırsağın kas tabakasında, gevşemeye neden olur. Bunun sunucu bağırsak içinde birikenler gevşek karın duvarı olanlarda (özellikle bayan hastalar) gerginlik ve ağrıya neden olur.

Yapılan çalışmalar, irritabıl bağırsak sendromu olan hastaların, normal bireylere göre Aşırı Gaz üretmediklerini göstermiştir. İrritabıl bağırsak sendromu olan hastaların, aşırı hassas olmaları nedeni ile gaz olayına çok duyarlı oldukları belirlenmiştir.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMUNUN NEDENLERİ:

Hastalığın altında yatan neden, bağırsak kaslarının kasılma fonksiyonunda oluşan bir anormalliktir. Bağırsağın dış katını oluşturan bu kaslar istemsiz olarak çalışarak bağırsağın içinde yiyeceklerin ürünleri geldiği zaman bunları aşağıya doğru hareketlendirir. İrritabıl bağırsak sendromu kasların bu fonksiyonunda olan bozukluğu tanımlar. Kaslar mikroskop altında normal görünmelerine rağmen, normalden daha güçlü yada zayıf, hızlı yada yavaş kasılarak normal fonksiyonlarını yerine getirmezler.

Yemek, emosyonel (ruhsal durum), stres, iş yoğunluğu, seyahat vb bireyden bireye değişen oranlarda görülen bu fonksiyon bozukluğuna neden olabilir.

Fiziksel obstrüksiyon (tıkanıklık) olmamasına rağmen hastalarda kramplar ve fonksiyonel (işlevsel) tıkanıklık görülebilir. Gerçekte anatomik bir darlık yoktur. Belirti ve bulgularının benzemesine karşın bu hastalığın mikroplarla oluşan infeksiyöz hastalık olmadığı gibi bazı bireylerde görülen süt intoleransı ile (laktoz intoleransı) karşılaştırılmaması gerekir.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMUNDA STRESSİN ROLÜ VAR MI ?

Duygusal stres, irritabıl bağırsak sendromuna neden olabilir. Beyin ve bağırsaklar sinirler aracılığı ile sıkı ilişki içindedir. Bu nedenle beyin bağırsak fonksiyonlarını etkiler. Birçok hasta sinirli ve sıkıntılıyken bulantı, kusma, şişkinlik ve gazdan şikayet ederler. Bireyler istemli olarak bağırsak fonksiyonlarını etkileyemezler. Fakat stres sonucu gelişen olaylar tamamen bireyin kontrolü dışında gelişir. Aşırı stresli işlerde çalışanlar, ailesel stresi olanlar bu durumu yatıştırdıkları zaman bağırsak şikayetleri de çoğu zaman geriler.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU İLERİDE DAHA CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLUR MU ?

Uzun süreli bir hastalık olmasına karşın herhangi bir komplikasyona neden olmaz. İşlevsel bir hastalıktır. İrritabıl bağırsak sendromu kansere, kanamaya, ülseratif kolite neden olmaz. İrritabıl bağırsak hastalığı olan kişiler, toplumdaki diğer kişilerle aynı oranda kanser veya kolit hastalığına yakalanma olasılığına sahiptir. Hastalık uzun süren seyri nedeni ile divertiküler hastalığa eşlik edebilir ama nedeni değildir.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU ÖMÜR BOYU SÜRER Mİ ?

Muhtemelen hayır. Çok az bireyde devamlılık gösterebilir. Yaşam içindeki stres faktörleri çok önemlidir. Stresin önemli bir faktör olduğu hastalarda yaşam şekli, iş ve aile ilişkilerindeki düzenlemeler ile hastalık tamamen düzelebilir. Fakat çoğu vakada stres, hastalığın gelişiminde önemli bir faktör olmayabilir.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU VE GÜNLÜK YAŞAM:

İrritabıl bağırsak hastalığı ile beraber yaşam zordur. Beklenmedik zamanda ortaya çıkan karın ağrıları, sık sık dışkılama, kötü kokulu ishal veya Kabızlık günlük yaşamı etkiler. Dışkılama hareketlerinde kontrol olmayışı, değişmiş vücut yapısı, azalmış fiziksel aktivite,diyetteki kısıtlamalar hepsi iş, ve sosyal (eğlence ve cinsel aktiviteler dahil) yaşamı etkiler.

Bütün bunlar yorgunluk, depresyon, isteksizlik ve uyku bozukluğuna neden olur. Bunları engellemek aşırı tüketilen kahve, sigara, düzensiz gıda tüketimi, alkol zaten hassas olan bağırsağı daha da olumsuz etkiler. Şikayetler artar.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU MENSTRÜYEL KANAMA İLE İLİŞKİSİ VAR MI ?

Bağırsak kanalı, kadınlardaki hormon düzeylerindeki değişikliklere duyarlıdır. Bu nedenle menstrüel siklus (adet kanaması) süresince değişen hormon düzeyleri ile beraber şikayetlerde de değişiklikler olabilir. Ağrılı menstrüel kanamaya ek olarak irritabıl bağırsak sendromu bazı hastalarda cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur. Bu kişiler cinsel ilişkiden kaçınırlar. Bazen bu sorunların jinekolojik mi yoksa bağırsak kökenli mi olduğu net ayırt edilemez ve her iki branş doktoru tarafından incelenmesi gerekebilir.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU KOLİT HASTALIĞI İLE İLİŞKİSİ VAR MI ?

Bazı doktorlar irritabıl bağırsak sendromu yerine kolit hastalığı deyimini yanlışlıkla kullanırlar. Bu durum akıl karıştırıcıdır. Kolit kalın bağırsağın iç yüzünü örten tabakanın iltihabı durumuna denir. Sıklıkla mikroorganizmalar (infeksiyonlar) bu duruma neden olur. Buna ek olarak iltihabi bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ve Crohn Hastalığında da kalın bağırsak tutulumuna kolit denebilir. İrritabıl bağırsak sendromunda ise iltihabi bir durum yoktur . Bu nedenle kolit denilmesi yanlıştır.

TEŞHİS NASIL KONUR?

Doğru teşhis için dikkatli alınmış bir hastalık öyküsü ve fizik muayene şarttır. Şikayetlerin başka nedenlerden (kanser, divertikülit, bağırsakların inflamasyonu gibi ) kaynaklanmadığını göstermek için yani altta yatan herhangi bir organik bozukluk olmadığını ispat için bir dizi tetkik yapılması gerekir. Bunlar fleksible sigmoidoskopi, kolonoskopi, kolon grafisi ve gaitada gizli kan araştırması, solunum testi (laktoz intoleransı için) ve birkaç kan tetkikini (tiroid, paratiroid hastalıkları vs için) içerir.

İRRİTABIL BAĞIRSAK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
1) Hastalık hakkında bilgi edinilir

İrritabıl bağırsak sendromunun hayatı tehdit eden önemli bir problem olmadığının anlaşılması, huzursuzluk ve stresi azaltarak genellikle problemi çözer. Hastaya uzun uzun bunun organik bir rahatsızlık olmadığı, örneğin kanser gibi ciddi hastalıklarla herhangi bir ilişkisi olmadığı izah edilmelidir.

2) Fiziksel aktivite

Fiziksel egzersiz programlarına başlanması yararlı olur. Stresin yaratığı gerginliği azaltır ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Fiziksel egzersiz programına başlamadan önce doktor ile konuşulmalıdır. Herkesin yaşına ve sağlığına uygun bir egzersiz programı yapması gerekir. Azar azar başlanarak egzersiz oranı giderek artırılır. (Egzersiz sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı olursa acil olarak bir doktor ile görüşmek gerekir)

3) Diyet önerileri

Bazı gıda ve gıdalarda bulunan katkı maddeleri bu hastalığa neden olabilir. Bu ürünler kişiden kişiye değişen oranlarda etkili olduklarından bazılarında şikayetleri artıran ve ishale neden olan maddeler diğerlerin Kabızlık yapabilir. En sık kullanılan katkı maddesi monosodyum glutamat bazı hastalarda şiddetli ataklara neden olabilir. Genelde herhangi bir gıda veya katkı maddesi şikayetleri başlatabilir. Hasta kendisine dokunan gıdayı her tükettiğinde şikayetleri başlayacaktır. Bu nedenle hastalıktan şikayet edenler birkaç hafta gıda günlüğü tutarak hangi gıdaların etkilediğinin bulunmasına yardımcı olabilirler.

İnsanların bir kısmı süt ve süt ürünlerini sindiremezler. Bunun nedeni sütü bağırsak içinde parçalayan enzimin olmamasıdır. Bu kişilerde irritabıl bağırsak sendromu bulguları ortaya çıkar. Bu kişilerde süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir.

Bazı hastalarda diyette lifli gıdaların arttırılması, belirtileri giderir. Örneğin psyllium tohumlarıyla lif oranı arttırılarak, dışkı miktarının lif oranı artırılmış olur. Böylece dışkının bağırsak içinde kolay ilerlemesi sağlanır. Lif oranının artışı ishal olan hastalarda suyun fazlasını emer ve dışkının yumuşamasına neden olur. Fakat asıl şikayet Kabızlık ise lifli gıdaların yanına diyete bol su eklenmesi sorunu çözer. Günlük bardak su içilmesi önemlidir. (kafeinli içecekler ve alkollü ürünler buna dahil değildir)

Düzenli aralıklara ve az miktarlarda yemek yenilmelidir. Acele veya hızlı yeme alışkanlığı hava yutulmasına ve gıdaların yeterince sindirilmeden bağırsak içinde ilerlemesine neden olur. Her ikisi de şikayetleri artırır.

Aşırı tüketilen yağlı, baharatlı, soslu ürünler, yemek aralarında alınan karbonhidratlı gıdalar ve sakız çiğnerken yutulan hava da irritabıl bağırsak sendromunun şikayetlerini artırabilir.

4) Stres ile yaşama

Hastanın yaşam şekli, stres derecesi, sorunları araştırılmalıdır. İş, aile ilişkileri, aşırı çalışma, uykusuzluk, maddi sorunlar, seyahat, vs bulguları şiddetlendirebilir. Bulguların artması stresi artırır o da tekrar bulguları daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Buna ek olarak irritabıl bağırsak sendromu günlük olağan işleri aksatabilir, bu da yaşam kalitesini, bireyin verimini bozabilir. Her ikisi yine stresin artmasına neden olur.

Düzenli egzersiz, diyet ve stres faktörlerinin giderilmeye çalışılması sorunları azaltabilir.

Bazı kişilerde psikolojik danışmanlık, gevşeme egzersizleri, belirtilerin giderilmesinde yeterli olabilir.

5) İlaç tedavisi

Şişkinlik, kramp tarzında karın ağrıları diyet önerileri ile düzelmezse, doktor, bunlara neden olan bağırsak kaslarındaki kontrolsüz aşırı kasılmayı düzenleyen ek ilaçlar verebilir (antispazmatik, antidepresan, anksiyolitik, ağrı kesiciler, vs). Bağırsak boşalmasını sağlayan laksatiflerin kullanılması sakıncalıdır. Bazı hastalar diyetten, bazı hastalar ilaçtan yarar görür. Doktor zaman zaman ilaçları değiştirebilir.

KAÇINILMASI GEREKEN GIDA MADDELERİ (BESİNLER) NELERDİR ?

Bazen kafein, sütlü besinler yada alkol, irritabıl bağırsak sendromunun belirtilerini arttırabilir. Fazla miktarlarda kafein (kahve, çay, çikolata, kolalı içecekler, vs) ve alkollü (bira, şarap, vs) içeceklerin tüketmemesi gerekebilir.

Doktor, süt ürünlerini de (peynir, süt, vs) kısıtlayabilir. Bunun nedeni bazı insanlarda sütü parçalayan enzimin sindirim kanalında yeterli miktarda olmamasıdır. Bu bireyler süt ve ürünlerini tolere edemezler ve irritabıl bağırsak sendromuna benzer şikayetler ortaya çıkar. Bazılarında süt ürünleri ishale neden olurken bazılarında kabızlığa neden olabilir. Bu arada unutulmaması gereken nokta süt ürünleri ile alınan minerallerin (ör: kalsiyum) başka şekilde tamamlanması gerektiğidir.

Ayrıca sigaranın da (nikotinin) irritabıl bağırsak sendromunun belirtilerini arttırdığı unutulmamalıdır. Bu nedenle sigara içiliyorsa bırakılmalıdır.

SEMPTOMLARIN RAHATLAMASI İÇİN NE KADAR SÜRE GEÇMELİDİR ?

İrritabıl bağırsak sendromunun bulgularının düzelmesi çok yavaş olur. Bazen altı ay veya daha uzun sürebilir. Tedavide en önemli rolü sabır üstlenir.

Düzenli diyet, lif oranının artırılması, bazen ilaçlar ile bulgular, tamamen veya büyük ölçüde geriler.

Irritabıl Bağırsak Sendromu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası