ekmek buzdolabında saklanır mı / Ekmekleri muhafaza etmenin 5 püf noktası| HT Gastro

Ekmek Buzdolabında Saklanır Mı

ekmek buzdolabında saklanır mı

Ekmekleri muhafaza etmenin 5 püf noktası

Giriş: - - Güncelleme: -

Yapılan araştırmalar, dünya genelinde her yıl milyar ton gıdanın kayıp ya da israf edildiğini gösteriyor. Bu rakam insanların tüketimi için üretilen gıdaların 3’te 1’inin israf edildiği anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ’de kurduğu Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması İçin Gıdanı Koru (Save Food) Küresel İnisiyatifi’nin bölgesel devamı olan “Sıfır Atık Sıfır Açlık: Gıda Kayıpları ve İsrafını Azaltmak İçin Destek Projesi”nin sonunda, FAO’nun teknik desteğiyle Türkiye’de de gıda kaybı ve israfına ilişkin ilk ulusal stratejisi ve eylem planı hazırlandı.

Sofraların vazgeçilmez lezzeti ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması için alınması gereken önlemlerin başında tabii ki yenilebilecek miktarda ekmek satın almak geliyor. Ancak bunu bir türlü yapamıyor ve alışveriş esnasında elinizi bol tutuyorsanız, aldığınız ekmekleri uzun süre saklamak ve israfa engel olmak adına sizler için önerilerimiz var.

Ekmekleri saklamanın ve uzun süre kullanmanın en başarılı 5 yöntemi

1- Buzdolabında bekletmemek önemli!

Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri “retrogradasyon” yani "geriye hareket" durumu yaşar. Bu durum sonucunda, ekmeğin içindeki moleküller kristalize olarak ekmekten ayrışır. Böylece ekmek hem çok daha hızlı bayatlar hem de ne yazık ki lezzetini kaybeder. Bu nedenle, günlük bir süre için ekmekleri oda sıcaklığında muhafaza etmek, buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır.

2- Ekmeği uzun süre saklamak için bir alternatif: Dondurucu

Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri “retrogradasyon” yani "geriye hareket" durumu yaşar. Bu da ekmeğin daha hızlı bayatlamasına yani ekmek içi ve kabuk yapısının sertleşmesine neden olur. Eğer ekmeği daha uzun süre saklamak istiyorsak, en doğru seçenek dondurucuda saklamak olacaktır. Retrogradasyon olayı, dondurucuda çok daha düşük seviyede gerçekleşmektedir. Bu yöntemi uygularken, dondurucudan çıkarıp çözdürdüğümüz ekmeği tekrar dondurucuya koymamamız gerektiğini unutmamalıyız. Bu nedenle, ekmeğinizi dondurucuya porsiyonlar halinde koymanızı tavsiye ederiz. Eğer dondurucuda saklama imkanımız yoksa, onun yerine hava almayacak şekilde kapta veya klipsli gıdaya uygun poşetlerde saklanması daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Ancak küflenme riskinden dolayı, bu şekilde uzun süre saklamak da mümkün olmayacaktır. Koruyucu içermeyen bir ekmek, küflenmeden ortalama gün saklanabilir.

3- Oda sıcaklığında en fazla iki gün muhafaza edilebilir

Alınan ekmeği kısa sürede tüketeceğinizi düşünüyorsanız, oda sıcaklığında da muhafaza etmeniz mümkün. Ekmeğinizi iki günden fazla olmamak kaydıyla, ortalama 20ºC oda sıcaklığında, kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde bekletebilirsiniz. Aksi halde neme maruz kalan ekmek hızlıca küflenebilir.

4- Soğuduktan sonra bütün halde saklayın

Ekmekleri, kendi doğal nemini hapsetmesine yardımcı olacak şekilde saklamak da önemli püf noktalar arasında yer alıyor. Kağıt ambalajlarda saklamak yeterli olmayabilir; çünkü birçok kağıt hava geçirir. Sıcak ekmeklerin kağıt ambalajlara konması, tüketicileri yanıltmamalı. Sıcak bir ekmeğin sağlıklı bir şekilde soğuması için, havayla temasa ihtiyacı vardır. Sıcak ekmek, bulunduğu ambalajda nemlenmeye neden olur ve bu küflenmeyi hızlandırabilir. Ancak ekmek soğuduktan sonra hava ile temasını kesecek ambalajlar veya saklama kapları tercih edilebilir. Ekmeği bütün olarak muhafaza etmek ise, nem kaybını yavaşlatarak ekmeğin raf ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.

5- Donmuş ekmek oda sıcaklığında çözülmeli

Dondurucuda muhafaza edilen ekmek, oda sıcaklığında çözülmesi beklendikten sonra afiyetle tüketilebilir. İlk tazeliğini yeniden elde etmek için fırında veya ekmek kızartma makinesinde birkaç dakika ısıtmanızı tavsiye ederiz.

Ekmeği derin dondurucuda saklayın!

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, ekmeğin derin dondurucuya konarak uzun süre bayatlamadan saklanabileceğini söyledi.

Ekmeği derin dondurucuda saklamanın en doğru yol olduğunu belirten Prof. Dr. Demirci, derin dondurucuda ekmeğin saklanması ile israfın önüne geçileceğini ifade etti.

Poşete koyup derin dondurucuda saklayın

Ekmek israfının önlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Demirci, toplu tüketim yapılan yerlerde ekmek israfının daha çok olduğunu belirterek, "Ekmeği taze olarak tüketmeyi severiz. Eğer fazla ekmeğimiz kalmış ise bunu nasıl saklarız diye insanlar düşünür. Buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklarsak ekmek tazeliğini korur” dedi.

Ekmeklerin israf edilmemesi gerekiyor

Prof. Dr. Demirci, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ekmek küflenmiş ise bu ekmeğin yenmemesi lazım. Küflü ekmeği yemek doğru değil. Tabi ki ekmek israfımız çok fazla. Ekmek israfı ülkemiz için hakikatten çok çok önemli. Özellikle toplu tüketim yapılan yerlerde çok fazla ekmek israfı olmakta. Burada tabi ekmeğin çabuk bayatlaması etkili olabiliyor. İnsanlarımız biraz fazla ekmek alıyor. Eskiden dilimleme de yoktu. Şimdi dilimleniyor. Ekmek dilimlerini biraz daha küçültmek gerekir. Ekmeklerin tabi ki israf edilmemesi gerekiyor. Dünyada bu kadar açlık çekilirken ekmeği çöpe atmamız gerçekten doğru değil. Ekmeği farklı değerlendirme yöntemleri olabilir. Uzun süre muhafaza edecekseniz derin dondurucuya koymak gerekir. Halk arasında buzdolabına koyuyorum bu şekilde saklıyorum diyenler çıkabilir. Ama uzun süreli tazeliğini korumasını istiyorsanız derin dondurucuda saklamak gerekir.”

İHA

False

Ekmeğin Saklanma Koşulları ve Kullanımı

•    Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
•    Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.
•    Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
•    Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur.
•    Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır.
•    Ambalajı açılmış ekmeğin tamamı tüketilmemiş ise kalan kısmın ambalajlı olarak saklanmasına özen gösterilmelidir.
•    Gereğinden fazla satın alınması halinde alındığı gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.
•    Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
•    Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.
•    Dumanı üstünde, sıcacık ekmekleri poşete koymadan önce kese kağıdı, ya da temiz havlu kağıdı gibi bir materyale sararak soğutmalıyız ki nemlenmesin.
•    Ekmekleri hava ile temasını keserek saklamalıyız. Onları ekmek kutusunda saklamak en ideal yöntem olacaktır. Poşet içerisine koyarken de ağzını sıkıca kapattığımızdan emin olmalıyız.
•    Ekmeği sakladığımız torbamız çok geniş olmamalı ki içerisinde hava girmesin. Bunun için kutuya veya poşete koyarken ekmeği tam saracak ürünler; streç film veya kilitli poşetler kullanabiliriz.
•    Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silebiliriz. Sirkeli suyun bakteri ve küflerin erken gelişimini engellediğini unutmayınız.
•    Ekmeğimiz arttıysa streç filme sararak dondurucuya, 24 saat içerisinde tüketeceksek buzdolabına koyabiliriz
•    Bayatlamış ekmekleri rondodan geçirip, ufaltarak cam kavanozda veya kilitli poşet içerisinde buzdolabına kaldırabilir, ihtiyacımız olduğunda pratik bir şekilde kullanabiliriz.
•    Derin dondurucudan çıkarıp kullanacağımız ekmekleri mikrodalga fırında tazeleyebiliriz. Fakat ısıttığımız ekmeklerden kalan parçaları tekrar derin dondurucuya kaldıramayacağımızı unutmayalım.

SICAK EKMEĞİ HEMEN TÜKETMEYİN!

Doç. Dr. Seyhun Yurdugül "Ekmek alındıktan saat sonra tüketilmeli. Fırından çıktıktan sonra hemen tüketilmemeli. Belli sıcaklık şartlarında ekmeği tutarsanız zaten çıtır özelliğini koruyor. Ekmek, saat özelliğini korur sonra da bayatlamaya başlar. Ekmek, mide ve bağırsak sistemlerimizden geçerken ekmeğin yumuşak yapısı dönüşüme uğruyor. Bu dönüşümde ekmek ne kadar yumuşak olursa yapının oluşması o kadar zorlaşır. Ekmeğin bağırsakta daha özümsenmesini istiyorsak sıcak değil, normal hale geldikten sonra tüketmeliyiz" dedi.

Yazın havaların sıcak olduğu zamanlarda ağzı sıkıca kapatılmış ve dışarıda muhafaza edilen ekmekler birkaç gün sonra küflenmeye başlar. Bunu önlemek  için sıcak havalarda ( torba içinde olsa dahi ) ekmeği mutlaka buzdolabında saklayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası